REVISTA PRESEI 29.05.2015

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 29 mai 2015

ADEVARUL

Cum a deschis Victor Ponta "dosarul Kosovo"

Premierul Victor Ponta a participat recent la Summitul din capitala Albaniei, unde s-au reunit şefii statelor din Europa de sud-est, după ce a primit acordul preşedintelui Klaus Iohannis de a reprezenta România. La scurt timp după reuniune, Ponta a declarat pentru o televiziune kosovară că România ar putea recunoaşte Kosovo, informaţie preluată şi de postul sârb B92. Potrivit ziarului de limbă albaneză Epoka E Re, Ponta "a subliniat faptul că unul dintre principalele motive este că Kosovo şi Serbia îşi desfăşoară dialogul cu succes". Surse din apropierea premierului Victor Ponta au declarat pentru "Adevărul" că problematica recunoaşterii Kosovo nu a fost discutată la Cotroceni. Potrivit aceloraşi surse, declaraţiile premierului Ponta ar fi fost scoase din context de televiziunea kosovară care le-a transmis. "Victor Ponta nu a spus explicit că România ar susţine recunoaşterea Kosovo. Este o supralicitare a declaraţiei. A spus, în schimb, că s-au schimbat multe din 2008, de când România a decis să nu recunoască independenţa Kosovo", au precizat sursele citate.

De ce Rusia e mai degrabă fascistă decât socialistă

Preşedintele Federaţiei Ruse Vladimir Putin a numit căderea Uniunii Sovietice drept o "tragedie" şi i-a făcut pe mulţi să creadă că vrea, de fapt, să recreeze fosta URSS, în timp ce-şi consolidează controlul şi are proiecte militare complexe în Ucraina şi nu numai. Însă ceea ce construieşte Putin în Rusia nu seamănă cu socialismul, ci mai degrabă cu fascismul. Guvernul pe care-l construieşte Vladimir Putin în Moscova nu are nimic de-a face cu socialismul, comunismul sau cu orice ar fi susţinut Karl Marx. Cu siguranţă că omul care a descris religia ca fiind un drog pentru popor nu s-ar asocia cu un regim care a reabilitat Biserica Ortodoxă Rusă drept element-cheie al identităţii ruseşti, notează "Business Insider". Noua Rusie seamănă mai degrabă cu o copie a unui stat totalitar din trecutul întunecat al Europei, ambalat în modernismul secolului al XXI-lea.

Rusia masează trupe, piese de artilerie şi tancuri la graniţa cu Ucraina

Armata rusă mobilizează trupe şi sute de echipamente militare, inclusiv lansatoare mobile de rachete, tancuri şi artilerie, la o bază din apropiere de graniţa cu Ucraina, transmite un reporter Reuters care a asistat la sosirea dispozitivelor. Potrivit jurnalistului, vehiculele şi tancurile aveau plăcuţele de înmatriculare şterse, îar însemnele militare au fost îndepărtate. Reporterul Reuters a declarat că este vorba de camioane care transportă lansatoare mobile de rachete, dar şi alte piese de artilerie. Pe de altă parte, tancurile sunt similare celor depistate în zona rebelă de la începutul conflictului. Scenele de la baza situată în poligonul Kuzminski, la 50 de kilometri de frontieră, reprezintă dovezi ale consolidării trupelor ruse din zonă, susţine jurnalistul de la Reuters.

Cele mai ciudate legi de circulaţie: În Germania este interzis să rămâi fără benzină

Cele mai ciudate legi de circulaţie din lume, culese de compania britanică de curierat Barrington Freight, stârnesc stupoare şi amuzament. Deşi este greu de crezut că se aplică interdicţii precum conducerea unei maşini în halat de baie, legarea unui câine pe capota maşinii sau ştergerea parbrizului cu lenjerie folosită, ele sunt atât de bizare încât însăşi existenţa lor este greu de explicat. În Danemarca şoferii sunt obligaţi să verifice dacă se ascunde cineva sub maşină înainte să poată porni la drum. În Cipru, şoferii n-au voie să mănânce sau să bea la volan. Nici apă! În Rusia primeşti amendă dacă circuli cu maşina murdară. În Germania este ilegal să rămâi fără benzină pe Autobahn. În Spania trebuie să ţii o pereche de ochelari în maşină, indiferent dacă porţi deja una la ochi. În Japonia ai toate şansele să primeşti o amendă de 65 de dolari dacă stropeşti un pieton în mers.

Băsescu, pe Facebook: Miza lui Tăriceanu şi Ponta este controlul justiţiei şi nu Mariana Rarinca

Traian Băsescu susţine că "miza" lui Călin Popescu Tăriceanu şi a lui Victor Ponta ar fi "controlul justiţiei" şi nu cazul Rarinca, el opinând totodată că "justiţia a ajuns la un moment de cumpănă" şi că "setea de putere" a câtorva dintre liderii ei, secondaţi de generali SRI, a generat "derapaje". "Din păcate, în ultimele şase luni, setea de putere şi goana bezmetică după imagine a câtorva lideri din justiţie, secondaţi de generali SRI cu capacitate ridicată de presiune şi şantaj, au generat derapaje care pot fi cu greu acceptate. În plus, pentru a avea imaginea completă, trebuie spus că CSM-ul a ajuns o măciucă agresivă ce se aplică peste gură oricui incearcă să facă observaţii sau aprecieri negative la adresa justiţiei", susţine fostul preşedinte, într-o postare pe Facebook intitulată "Miza lui Tăriceanu şi Ponta este controlul justiţiei şi nu Doamna Mariana Rarinca".

Cele mai mari pensii din România. 13 pensionari încasează lunar peste 10.000 de lei

România are peste 5 milioane de pensionari şi cei mai mulţi trăiesc cu greu de pe o zi pe alta. Există însă şi pensionari fericiţi, care nu duc grija zilei de mâine, iar asta pentru că au pensii cu patru zerouri. Rovana Plumb, ministrul Muncii, declara la începutul acestui an că cea mai mare pensie din România se ridică la 28.852 de lei pe lună şi este încasată de o persoană din Bucureşti, care şi-a desfăşurat viaţa profesională în domeniul magistraturii. În Bucureşti sunt însă şi cei mai multe persoane care au pensii de un leu, acestea încasând lunar 350 de lei în baza unei indemnizaţii de completare. Alte 12 persoane din România încasează lunar pensii de peste 10.000 de lei. A doua cea mai mare pensie din România se ridică la 19.400 de lei şi este încasată de o persoană din Satu-Mare. Un arădean primeşte lunar pensie de peste 19.000 de lei, un sucevean - peste 16.600 de lei pe lună, iar un pensionar din judeţul Teleorman - aproximativ 13.800 de lei.

BANCHERUL

Depozitele Alpha Bank au scăzut cu 171 milioane euro in primul trimestru, pe fondul crizei din Grecia

Depozitele băncii greceşti Alpha Bank s-au diminuat cu echivalentul a 171 milioane euro (10%), de la 1,7 miliarde euro in decembrie 2014 la 1,529 miliarde euro in martie 2015, perioada in care au predominat ştirile îngrijorătoare despre un posibil Grexit si efectele asupra băncilor greceşti din Romania. O alta banca greceasca, Piraeus Bank, a suferit reduceri de depozite de o mărime comparabila - 152 milioane euro (13%) - in aceeaşi perioada, in timp ce a treia banca locala cu capital grecesc, Bancpost, controlata de Eurobank EFG, a raportat scăderi de depozite de 59 milioane euro in primul trimestru din acest an. Si National Bank of Greece (NBG), acţionarul majoritar al Băncii Româneşti, a patra banca greceasca din Romania, si-a publicat rezultatele, dar fără a dezvălui date despre subsidiarele din afara Greciei, aceasta banca fiind una dintre cele mai puţin transparente, cu toate ca este listata la bursa.

EVENIMENTUL ZILEI

Senatoarea Andronescu, scoasă la lecţie în sala de judecată, în procesul lui Puiu Popoviciu

Ecaterina Andronescu, fostul ministru al Educaţiei din partea PSD, a fost chemată ca martor de milionarul Puiu Popoviciu în dosarul în care acesta este acuzat de prejudicierea Universităţii de Agronomie. Prezentă" a strigat, ieri, Ecaterina Andronescu (PSD), din penultima bancă a sălii, la apelul magistratului Corneliu- Bogdan Ion -Tudoran, de la Curtea de Apel Bucureşti, cel care judecă dosarul "Băneasa- Puiu Popoviciu". Milionarul este acuzat de DNA că a prejudiciat Universitatea de Agronomie de un teren de 230 de hectare, paguba fiind de 335 milioane de lei. După ce magistratul a terminat de strigat "catalogul" inculpaţilor şi al martorilor, ca un copil silitor, Andronescu a ieşit în faţă. "Domnule judecător, am şi eu o rugăminte. Aş dori să depun mărturie cât mai curând, pentru că la ora 17.00 am un avion spre Timişoara", a fost rugămintea senatoarei PSD. Cum nimeni nu poate refuza un elev care vrea să spună primul lecţia, Ion Tudoran a fost de acord. Andronescu a fost cerută ca martor de Puiu Popoviciu şi de firma acestuia.

Primarul din Tulcea, audieri maraton la DNA. După şapte ore, Constantin Hogea a fost REŢNUT

Edilul din Tulcea, Constantin Hogea , soţia sa şi o angajată a Primăriei au fost audiaţi de procurorii anticorupţie mai bine de şapte ore, într-un caz de presupuse fapte de corupţie. Primarul Constantin Hogea a fost scos în cătuşe din sediul DNA Galaţi, joi seară, în urma percheziţiilor făcute de DNA la sediul primăriei, în locuinţa sa şi sediile mai multor firme. Este vorba de contracte cu Primăria care ar fi fost date ilegal unui om de afaceri din judeţul Tulcea. Totul a început ieri dimineaţă, când au fost făcute opt percheziţii, printre care la Primăria Tulcea şi la locuinţa edilului. După finalizarea percheziţiilor, Hogea a fost adus la sediul DNA -Galaţi. Constantin Hogea este membru PNL (ex-PDL) şi primar al oraşului Tulcea din anul 2004. Anterior a fost director al unui colegiu agricol local (2000-2004) şi viceprimar (1996 - 2000).

Victor Ponta: "România îşi doreşte să intre în ZONA EURO în a doua parte a anului 2019"

Primul ministru al României, Victor Ponta, a declarat că obiectivul pentru următorii ani este ca ţara noastră să intre în zona euro în a doua jumătate a anului 2019. De altfel, preşedintele Klaus Iohannis a discutat, joi, atât cu premierul Victor Ponta, cât şi cu guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, pe această temă. De asemenea, preşedintele Klaus Iohannis va organiza consultări cu partidele politice, pentru a identifica un consens politic national privind aderarea României la zona euro. "Un asemenea consens va permite adoptarea unei strategii naţionale de trecere la euro şi a unui calendar riguros de măsuri economice, monetare, legislative şi instituţionale, care să asigure României un parcurs economic stabil şi predictibil", se precizează într-un comunicat remis de Administraţia Prezidenţială.

JURNALUL NATIONAL

Ce apreciază investitorii la noi

Companiile străine au învăţat că România le oferă forţă de muncă bine pregătită şi cu pretenţii financiare scăzute. Numărul locurilor de muncă generate ca urmare a investiţiilor străine a crescut anul trecut. România ocupă locul 6 în topul european al locurilor de muncă înfiinţate de investitorii străini, numărul acestora fiind aproape similar cu cel din Germania, conform raportului anual EY - European Attractiveness Survey, dat publicităţii ieri. Acelaşi studiu arată că ne aflăm în topul celor mai atractive 15 ţări din Europa, din perspectiva creşterii investiţiilor străine în 2014. Anul trecut, ţara noastră a avut 62 de proiecte de investiţii străine, cu 19% mai mult faţă de 2013, iar acestea au generat 10.892 noi locuri de muncă, o creştere de 77%, comparativ cu situaţia din anul precedent. România a devansat astfel Spania, Turcia şi Slovacia.

Transalpina arată deplorabil! Cel mai înalt drum din România, într-o neterminată renovare

Cel mai înalt drum din România arată deplorabil, în acest moment. Gropile, bolovanii uriaşi căzuţi pe carosabil şi lipsa parapeţilor fac din Transalpina un traseu de coşmar pentru orice turist, dar mai ales pentru şoferi. "Drumul Regelui", aşa cum este denumit, a beneficiat de 400 de milioane de euro pentru reabilitare, dar este de câţiva ani într-o neterminată renovare. Acum, autorităţile locale aşteaptă ca drumul să fie reparat. Şi proprietarii pensiunilor din zonă spun că dacă drumul ar fi bun numărul turiştilor ar fi mult mai mare. "Anul trecut s-a făcut o acţiune de către drumurile naţionale şi s-a amenajat cât de cât ca să se poată circula, dar se circulă foarte greu pentru că sunt foarte multe podeţe care şi acum treci maşina mică foarte greu peste ele şi dacă alea s-ar putea face ar putea să vină iar turişti în zonă", susţine Vasile Gheorghe, viceprimar comuna Şugag.

NATIONAL

Vine tăvălugul DNA peste cotizanţii la partide!

Pana la curăţirea totala a clasei politice generale mai sunt de parcurs câţiva paşi. Însă pana la "tsunami"-ul fatal, prevăzut pentru iarna acestui an, a fost deja alcătuit un nou "lot" masiv de "ţinte" ale procurorilor. Este vorba despre oamenii de afaceri care, de atâta amar de vreme, indiferent cine s-a aflat la Putere, si-au clădit impresionante imperii financiare numai din întreţinerea, pe bani grei, a relaţiilor cu diverşi politicieni. Numai ca năpasta se va abate si asupra lor, in doua-trei lunii fiind prevăzut, după cum susţin sursele National, declanşarea unei ample operaţiuni, in plan economic, împotriva miliardarilor al căror singur plan de business a fost cotizarea la partide, pentru a primi contracte din bani publici.

"Baronii" lasă PSD-ul pe mana DNA

Liviu Dragnea plăteşte pentru ceea ce am făcut cu toţii, declarau, deunăzi, pesediştii. Deşi majoritatea se considera la fel de "vinovaţi" ca si Liviu Dragnea, doar doi dintre lideri locali au ales sa demisioneze din funcţiile de conducere deţinute in partid. Aşa cum a anunţat înaintea reuniunii Comitetului Executiv, preşedintele PSD Olt, Paul Stănescu, a renunţat la toate funcţiile politice. Odată cu liderul de la Olt, preşedintele PSD Giurgiu, Niculae Bădălau si-a depus si el demisia la Secretariatul General al PSD. Gestul celor doi este interpretat de colegi drept un protest nu atât la adresa justiţiei, cat la adresa conducerii PSD, mai exact a lui Victor Ponta. De altfel, in cadrul Comitetului Executiv mai mulţi lideri locali social-democraţi au susţinut ca ei sunt gata sa se dea la o parte, din moment ce procurorii au ajuns sa facă regulile in cel mai mare partid politic din Romania.

Romania, data in judecata de UE din cauza rablelor nereciclate

Comisia Europeana sesizează Curtea de Justiţie a UE (CJUE) pentru neîndeplinirea, de către Romania, a obligaţiei de a transpune in dreptul intern actul normativ revizuit al UE privind vehiculele scoase din uz. Demontarea si reciclarea vehiculelor vor deveni mai ecologice prin Directiva privind vehiculele scoase din uz, care interzice utilizarea anumitor substanţe periculoase in vehiculele introduse pe piaţa după 1 iulie 2003. Actul normativ revizuit prelungeşte o exceptare de la aceasta interdicţie, si anume utilizarea plumbului in anumite componente ale vehiculelor. Statele membre aveau obligaţia de a adopta actele cu putere de lege necesare pentru asigurarea conformităţii cu directiva pana la 22 august 2013.

PUTEREA

Iohannis îi dă cu tifla lui Tăriceanu. Petiţii publice pentru demisia preşedintelui Senatului

Preşedintele României i-a scris joi lui Tăriceanu că nu are competenţe oferite de Constituţie sau de alte legi care să îi permită să demită preşedintele ÎCCJ şi procurorul-şef al DNA, deoarece statutul judecătorilor şi al procurorilor nu prevede demiterea, ci doar revocarea unui magistrat, dar nu de către preşedintele ţării. Nici de demisie nu poate fi vorba, pentru că aceasta este decizia unilaterală a celui în cauză şi nu poate fi determinată sau influenţată de nici o autoritate publică. Preşedintele îi mai spune lui Tăriceanu să se adreseze Consiliului Superior al Magistraturii, dacă "apreciază că este necesar", pentru că acesta este "garantul independenţei justiţiei" şi "singura autoritate" care are competenţa să se pronunţe cu privire la răspunderea disciplinară a judecătorilor şi a procurorilor.

Economiile României şi Poloniei, cele mai bune performanţe din UE

Banca Mondială estimează că toate economiile din Uniunea Europeană vor înregistra creştere economică în 2015, pentru prima oară de la declanşarea crizei financiare. Ce este mai important pentru noi este că România, Polonia şi alte ţări din estul continentului vor continua să înregistreze performanţe superioare altor state comunitare, potrivit Băncii Mondiale. Creşterea salariilor reale şi energia ieftină vor susţine cheltuielile de consum în întreaga Europă, chiar dacă nivelul consumului nu va reveni încă la valorile anterioare crizei, potrivit estimărilor Băncii Mondiale (BM) obţinute de "Financial Times".

Carpathian Gold are licenţă de exploatare a aurului

Carpathian Gold a obţinut din partea Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale (ANRM) licenţă de exploatare a aurului de la Rovina, în Munţii Apuseni, la 20 de kilometri de Roşia Montană, pe o perioadă de 20 de ani, prin intermediul subsidiarei Samax România, a anunţat compania canadiană. Potrivit legislaţiei din România, licenţa va intra în vigoare după evaluarea finală de către mai multe departamente guvernamentale şi după publicarea în Monitorul Oficial. Este pentru prima oară când România acordă o licenţă pentru exploatarea metalelor fără implicarea unei companii de stat, se arată într-un comunicat al Carpathian Gold. Carpathian Gold este o companie de explorare şi producţie ale cărei principale activităţi sunt producţia de aur de la exploatarea Riacho dos Machados Gold din Brazilia, la care este singurul proprietar. Zăcământul de la Rovina conţine cantităţi importante de aur şi cupru, respectiv 120 de tone de aur şi 100.000 de tone de cupru, declara în 2013 prefectul judeţului Hunedoara, Sorin Vasilescu.

ROMANIA LIBERA

Brăila vrea să devină capitală culturală europeană cu manele şi spălătorii auto erotice

Concurenţa pentru titlul de capitală culturală europeană este mare. Pentru a se distinge între candidaţi şi a capta atenţia comisiei care decide, oraşele vin cu propuneri care forţează limitele a ceea ce numim, clasic, cultură. Aşa s-a întâmplat şi în cazul oraşului Brăila, care vrea să devină capitală culturală europeană în 2021. Potrivit noilor cerinţe, candidatura trebuie să fie susţinută local, regional şi naţional, aşa că se apelează la parteneriate cu localităţi învecinate sau de peste hotare. Acţiunile nu vor avea loc numai în Brăila, ci în toată regiunea de sud-est a României. În cadrul întâlnirilor, brăilenii vin şi cu o listă de propuneri. Potrivit documentului care a intrat în posesia Rl, asumat de către Asociaţia Brăila 2021, printre propuneri se numără un concert de manele la teatrul "M. Filloti". "Să veniţi cu publicul cu ţiganii la patru ace, cu tot aurul pe care îl au", scrie în document. La categoria "Balet şi dans" sunt numere de "dans sportiv la bară" şi... spălătorii auto erotice.

Vestitorii dezastrului

În România, coaliţia aflată la putere încearcă să devieze cursul luptei anticorupţie tocmai când aceasta a început să dea rezultate pe plan intern şi să devină sursă de inspiraţie pe plan extern. La frontierele noastre (nordică şi estică), în schimb, tot mai mulţi oameni îşi dau seama că soluţia cu cel mai însemnat potenţial salvator e tocmai bătălia asta cu jefuitorii bunului public. O bătălie pe care premierul şi alţi politicieni români cu un "profund" simţ al istoriei şi-o doresc rapid pierdută. De la dezincriminarea conflictului de interese şi până la eliminarea arestului preventiv pentru o gamă largă de infracţiuni "paşnice", dar mai ales de corupţie, în Parlamentul României aşteaptă ultimul OK mai multe modificări la legislaţia penală şi de integritate. Repet, ULTIMUL OK, pentru că primul s-a dat deja, în cazul celor mai multor modificări fiind vorba de trecerea lor nestingherită prin Senatul condus de Călin Popescu Tăriceanu.

Directiva privind insolvenţa băncilor s-a împiedicat de legislaţia naţională

Comisia Europeană (CE) avertizează România că a uitat să transpună directiva privind redresarea băncilor, care prevede ca acţionarii să suporte costurile salvării instituţiilor bancare, şi nu cetăţenii. România mai are două luni pentru a transpune prevederile directivei astfel încât să nu ajungă în faţa Curţii de Justiţie a UE, iar o posibilă condamnare să conducă la amenzi usturătoare. "Autorităţile de linie competente sunt Banca Naţională a României (BNR), Autoritatea de Supraveghere Financiară şi Ministerul Finanţelor. Proiectul de transpunere este într-un stadiu avansat, însă din cauza complexităţii directivei a fost imposibil până acum să avem o lege în vigoare. Practic, trebuie găsită o soluţie optimă care să respecte atât directiva, cât şi cadrul legislativ intern, în special Constituţia", a precizat, pentru "România liberă", Răzvan Horaţiu Radu, agent al Guvernului României pentru Curtea de Justiţie a UE.

ZIARUL FINANCIAR

Mega Image a ajuns la 21 de magazine nonstop şi "atacă" chioşcarii pe terenul lor

Retailerul belgian Mega Image, cel mai extins lanţ de magazine din România, cu peste 400 de unităţi sub mai multe formate, a ajuns la 21 de supermarketuri nonstop în Bucureşti într-un proiect început încă din 2013. Belgienii atacă astfel ultimul bastion al micilor chioşcari care sub presiunea expansiunii comerţului modern mai rezistau datorită vânzărilor de pâine, cafea la dozator, ţigări, sucuri şi datorită programului nonstop. Mulţi dintre micii comercianţi îşi puneau speranţa în faptul că supermarketurile şi magazinele de proximitate moderne închid cel mai târziu atunci când ceasul a bătut miezul nopţii. "În prezent, Mega Image deţine 21 de magazine cu program nonstop", spun reprezentanţii Mega Image, care au oferit o listă a tuturor magazinelor. Printre acestea se numără atât supermarketuri ampla­sate în cartiere precum Dristor, Favorit (drumul Taberei) sau Giurgiului 2 (Berceni), dar şi magazine în zone cen­trale precum Uni­versitate (Regina Elisa­beta) sau Piaţa Romană, Amzei.

Bancherii au dat credite pentru locuinţe de 600 mil. lei în aprilie

Creditul ipotecar în lei a accelerat ritmul de creştere în martie şi aprilie odată cu reducerea dobânzilor şi cu deblocarea finanţărilor prin programul "Prima casă". Creditele în lei acordate pentru achiziţia de locuinţe au ajuns la 11,6 mld. lei la finalul lunii aprilie, de 2,5 ori peste nivelul din aceeaşi perioadă a anului trecut, doar în primele patru luni din acest an stocul ipotecarelor fiind în creştere cu două miliarde de lei, potrivit datelor BNR. Cele mai ridicate ritmuri de creştere au fost înregistrate în lunile martie şi aprilie, inclusiv ca efect al deblocării programului Prima casă, care deţine după şase ani de la debut o felie de circa 50% din piaţă. Programul fusese blocat în primele două luni din acest an, astfel că se strânsese un stoc important de dosare care îşi aşteptau rândul la finanţare.

Cum au cheltuit guvernele 7 mld. $ într-o industrie care vinde acum sub preţul de producţie

Pe 27 mai statul a decis să mai "îngroape" 167 de milioane de lei (37 de milioane de euro) pentru salvarea Complexului Energetic Hunedoara, companie măcinată de la finalul săptămânii trecute de proteste de amploare. La începutul anului a mai fost aprobat un ajutor de 143,4 milioane de lei. Sumele acestea se adaugă unui bilanţ al neputinţei în care în perioada 1990 - 2006 s-au vărsat 6,3 miliarde de dolari (aproape 18 mld. lei la cursul din 2006 - n. red.), iar în perioada 2007-2009 au mai curs peste un miliard de lei. Complexul Energetic Hunedoara trebuia vândut prin Bur­să, mai apoi s-a decis că este mai bine să fie vândut unui investitor strategic, iar acum se vorbeşte din nou despre restructurarea companiei cu pierderi de aproape 150 de milioane de lei în 2013 şi cu 4.000 de angajaţi. Situaţia din zilele acestea nu este decât un alt tablou din colecţia cu numele "Reorganizarea sistemului energetic naţional".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb