REVISTA PRESEI 29.06.2017

Willy Homner
Revista Presei / 29 iunie 2017

REVISTA PRESEI 29.06.2017

ADEVARUL

Guvernul o ia de la zero: miniştrii au zero realizări, zero recomandări

Guvernul Tudose este construit pe scheletul Guvernului Grindeanu. Din cei 27 de miniştri, nu mai puţin de 16 au făcut parte din echipa fostului premier. Printre ei se numără oamenii fideli lui Liviu Dragnea, ca Sevil Shhaideh (Dezvoltare), Carmen Dan (Interne) sau Lia Olguţa Vasilescu (Muncă), dar mai ales cei care au avut o prestaţie extrem de slabă în primele luni de guvernare PSD. Nu mai puţin de trei miniştri au avut zero realizări în primele şase luni de guvernare. Potrivit raportului PSD elaborat de Darius Vâlcov, Răzvan Cuc, fost şi viitor ministru al Transporturilor, nu a reuşit să ducă până la capăt nicio măsură din programul de guvernare pe domeniul său. De asemenea, Marius Dunca, propus din nou în fruntea Ministerului Tineretului şi Sportului, are zero măsuri realizate din 20 cerute de colegii săi.

Interviu Roger Stone, omul care l-a făcut pe Donald Trump preşedinte

Dacă nu ştiţi cine e Roger Stone, atunci e timpul să aflaţi. Eminenţa cenuşie din spatele drumului spre Casa Albă al lui Donald Trump, dar şi al unor preşedinţi ca Ronald Regan şi Richard Nixon, este unul dintre cei mai controversaţi consultanţi politici din istoria americană. Cu doar câteva zile înainte de ancheta cu privire la presupusele sale legături cu Rusia, Stone a vizitat Bucureştiul şi a acordat un interviu ziarului "Adevărul".

Alina Mungiu-Pippidi: Homosexualii BOR sunt deasupra legii. Restul, în iad şi la puşcărie

Cele trei milioane care au semnat să se schimbe Constituţia aşa cum pe vremuri semnau orice le cerea Ceauşescu, ca şi milioanele care nu au semnat, ar trebui să îşi retragă copiii de la orele de religie, pentru că riscul e mult mai mare să fie victimele celor care predau acolo, cu autoritate şi acces legal la ei, decît să fie recrutaţi pe stradă de vreun homosexual oarecare. Abuzul de autoritate morală sau de orice fel pentru a recruta minori de către preoţi cu înclinaţii homosexuale, şi asta în plină campanie a BOR pentru a legaliza un statut de cetăţeni de gradul doi pentru homosexualii adulţi e de neacceptat.

Ilan Laufer, unul din cei mai bogaţi membri ai cabinetului Tudose

Ilan Laufer, în vârstă de 33 de ani, desemnat ministru pentru Mediul de Afaceri, este absolvent al Academiei Naţionale de Educaţie Fizică şi Sport (ANEFS) din Bucureşti (2006) şi a fost cunoscut în trecut mai mult ca personaj monden. Declaraţia sa de avere arată că Laufer va fi unul dintre cei mai bogaţi miniştri ai noului cabinet. Laufer a fost numit secretar de stat în Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat pe 18 ianuarie, fiind coordonator al Direcţiei pentru Antreprenoriat şi Programe pentru IMM, inclusiv responsabil pentru Programul "Start-up Nation Romania", o iniţiativă ambiţioasă care urmăreşte înfiinţarea a circa 10.000 noi companii şi crearea a 20.000 noi locuri de muncă.

Deutsche Welle: În ţara orbilor chiorul e împărat. Dar în a românilor?

În Venezuela şi Zimbabwe, puterea e celor care, după că-şi sărăcesc poporul, nu ezită, de cârteşte, să-şi îndrepte armele în contra lui. Dar cine e lider în a românilor? Cum ar trebui să fie conducătorul executivului bucureştean? Între Carpaţi şi Dunăre marele şef, ridat sau nu, cu predilecţii bahice sau nu, pare silit, cât timp e PSD la cârmă, să fie cel puţin plagiator. Ori, la rigoare, autor de cărţi inexistente. Cert e că nicăieri în Europa un premier n-a rezistat în funcţie, ca plagiator dovedit, un răstimp atât de îndelungat ca Victor Ponta. Şi nici unul n-a îndrăznit, ca el, să manipuleze nepedepsit instituţii, ca să le împiedice să-i demaşte furtul. Deşi nu face parte din continentul Absurdistan, în România s-a putut.

"Politica" clemenţei faţă de autorizaţiile de incendiu: dezastrul de la Baloteşti

O fabrică de mobilă şi un depozit de mase plastice din Baloteşti s-au făcut scrum marţi seară, focul nefiind stinsi nici după 24 de ore de la izbucnire. Depozitele nu aveau autorizaţie de securitate de la ISU, iar proprietarul fusese amendat de mai multe ori şi somat să intre în legalitate. Parlamentul i-a permis însă să nu o facă. Decizia Parlamentului de a prelungi până în decembrie termenul până la care patronii de localuri trebuie să obţină autorizarea pentru securitate la incendiu are consecinţe nefaste. Firma căreia îi aparţineau cele două depozite, Prestige Mob SRL, deţinută de omul de afaceri turc Ali Avci, nu avea autorizaţie de securitate la incendiu. Mai mult, în fabrică nu existau sisteme de alarmare în caz de incendiu şi nici instalaţii de apărare împotriva acestora.

Cât de bine cunoaşte noul ministru al Educaţiei, Liviu Pop, limba română

Liviu Marian Pop, ministrul propus de PSD pentru a ocupa portofoliul de la Educaţie, a oferit, în 2016, un exemplu de vorbire corectă în limba română. Atunci, cu ocazia unei operaţii, fostul ministru interimar al Educaţie în 2012, îşi asigura prietenii de la Facebook că "totul este sub control, operaţia la genunche a decurs bine". Ori, conform DEX, forma corectă a substantivul este genunchi, nu genunche. Ulterior, Liviu Pop şi-a editat mesajul, mulţumind pentru "criticile constructive" primite, dar criticând faptul că "postacii" de pe Facebook i-au adresat şi cuvinte deplasate.

România, între ţările care construiesc automobilul viitorului

Potrivit unora dintre specialiştii de pe piaţa IT, România va fi "unul din jucătorii din top 3 la nivel mondial" pentru dezvoltarea tehnologiilor în acest domeniu. "În 2016, am implementat anumite componente de automatizare a maşinilor, cum ar fi un sistem automat de conducere care preia controlul maşinii în ambuteiaje. În 2020, vrem să avem «asistentul de autostradă» - adică doar apeşi un buton şi maşina se conduce pe autostradă fără a fi necesar să intervii. În 2025, vom scoate pe piaţă sistemul automat de conducere, asta înseamnă că mergi la maşină, stabileşti destinaţia şi poţi să fii sigur că maşina va ajunge la destinaţie fără intervenţia ta", susţine Cornel Amariei (23 de ani), şeful departamentului "Inovaţie" în cadrul multinaţionalei Continental.

Piaţa evaluatorilor de risc, o afacere de ordinul sutelor de milioane euro

Controversatul act normativ care ar obliga absolut toate firmele, fie ele mari sau mici, dar şi instituţiile publice să obţină contra cost analiza de risc la securitate fizică, prin care este evaluat riscul la evenimente cum ar fi tâlhărie sau atac armat, deschide o piaţă de 400 de milioane de euro, atât pentru evaluatori, cât şi pentru firmele de pază. Aproximativ 1,5 milioane de societăţi ar trebui să obţină până vara viitoare o analiză de risc la securitate fizică, realizată de evaluatori care să verifice riscul unor evenimente cum ar fi tâlhărie sau atac armat, dacă HG 301/2012 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 333/2003 privind paza obiectivelor, bunurilor, valorilor şi protecţia persoanelor rămâne în forma actuală. În caz contrar ele riscă amenzi de până la 20.000 lei.

Grindeanu explică unde s-a blocat Fondul Suveran de Investiţii

Sorin Grindeanu a explicat miercuri parcursul proiectului Fondului, spunând că orice proiect trebuie să urmeze circuitul normal. "Acest proiect a fost făcut de o comisie de la Ministerul Economiei, unde au fost specialişti şi de la alte ministere. Am participat la ultima şedinţă când au finalizat acest proiect, l-am primit sub formă de draft la cabinet, după care a mers la partid. Asta se întâmpla la începutul lunii mai. Marea dilemă la Fondul Suveran de Investiţii a fost în coordonarea cui va fi - la Ministerul Economiei, la Ministerul Dezvoltării, la IMM-uri. Dacă lucrurile erau blocate la mine, trebuiau să aibă deja aviz de la toate celelalte ministere avizatoare", a declarat Grindeanu.

Cât valorează Europa noastră?

Elaborarea unui buget comun este o operaţiune dificilă, chiar şi în cele mai bune vremuri. În contextul Brexitului şi al apariţiei unor noi priorităţi, cum ar fi migraţia şi apărarea, ea este aproape echivalentă cu rezolvarea cvadraturii cercului, scriu într-un editorial Corina Creţu, comisar european pentru politica regională şi Gunther Oettinger, comisar european pentru buget. "Bugetul UE are limitele sale. Totalizând 140-150 de miliarde de euro pe an, el nu reprezintă însă decât 1% din veniturile bugetare combinate ale statelor membre. De asemenea, el reprezintă mai puţin decât un euro pe zi din partea fiecărui european, adică mai puţin decât preţul unei cafele în fiecare zi, în majoritatea statelor membre", afirma autorii.

BANCHERUL

Profitul Eximbank se prăbuşeşte, din cauza creditelor neperformante

Eximbank, banca statului specializată in susţinerea firmelor, a raportat pentru 2016 un profit net de numai 4,2 milioane lei la nivel de grup, împreuna cu firma de asigurări EximAsig, de aproape 13 ori mai puţin decât in 2015, când a avut un câştig de 54,7 milioane lei, din cauza creşterii riscului de credit, dar si a scăderii veniturilor. La nivel de banca, profitul net in 2016 a fost mai mare, de 5,2 milioane lei, fata de 41,8 milioane lei in 2015, ceea ce înseamnă că firma de asigurări a înregistrat pierderi de aproximativ 1 milion de lei. Rezultatele Eximbank din 2016 au fost afectate in principal de creşterea substanţială, de aproape trei ori, a provizioanelor pentru creditele neperformante, de la 27 la 77 milioane lei. Provizioane suplimentare de 26 milioane lei au fost recunoscute in acest an, ulterior datei bilanţului.

COTIDIANUL

Ăştia bagă ţara-n bălării - Cornel Nistorescu

Nimeni nu ne mai poate întrece. Numai noi ne putem face mai rău de băcănie. Drept pentru care, nu mai avem a ne face iluzii sau a ne revolta. Acesta este potenţialul nostru. Atît poate da PSD-ul. Iar PSD-ul este de departe cel mai puternic partid. Are 15-20% peste PNL. Doar n-o să-i cerem lui Nicuşor Dan să rezolve problema. Are PSD-ul majoritate în Parlament? Are! Dominaţia mediocrităţii este netă, face undeva un 55-60%. Plus un alt 40% mediocritate în opoziţie şi gata. Am terminat resursele. S-a dus Liviu Dragnea la Iohannis şi au discutat despre situaţia de criză. Au rezolvat-o repede, în stil PSD. După vizita măreaţă de la Washington, toată poleiala preşedintelui s-a şters. Klaus Iohannis a revenit la anvergura dîmboviţeano-sibiană a politicii sale şi ne-a dat pe mîna celui mai pitoresc personaj dintre eşecurile lumii politice.

Decizia supriză a lui Donald Trump în privinţa lui "regelui" Emmanuel Macron

Preşedintele american Donald Trump a anunţat miercuri că acceptă invitaţia lansată de omologul său francez de a participa la festivităţile de 14 iulie organizate la Paris cu ocazia Zilei Naţionale a Franţei. Emmanuel Macron i-a lansat această invitaţie în timpul unei convorbiri telefonice, iar atunci Trump a afirmat că analizează posibilitatea efectuării acestei vizite, iar miercuri preşedinţia franceză a anunţat că invitaţia a fost acceptată. Pe lângă Ziua Naţională a Franţei ce va fi aniversată prin festivităţile de 14 Iulie, în acest an se marchează şi 100 de ani de la intrarea Statelor Unite în Primul Război Mondial. La ceremonia de la 14 iulie, soldaţii americani vor defila alături de cei francezi pe Champs-Elysee.

Partidul la care putea ajunge Victor Ponta

Bombă în politică. Victor Ponta pare că vrea să se reprofileze şi, după ce a fost exclus din PSD, fostul premier a apărut în compania celor de la PNL. Ex-liderul PSD a luat parte la învestirea în funcţie a noului primar al oraşului Târgu Jiu, Marcel Romanescu. Ponta s-a aflat în aceeaşi sală cu preşedintele CJ Gorj, Comin Popescu, preşedintele PNL Ludovic Orban, dar şi cu consilierii locali, potrivit panduru.ro. În plus, Ponta a făcut şi o glumă cu prefectul judeţului, Ciprian Florescu. "Nu mă saluta prea tare, că te schimbă ăştia", a glumit Ponta.

CURENTUL

Olguţa Vasilescu l-a plasat pe fostul soţ la conducerea ASF cu un salariu de 13.800 Euro pe lună.

Olguţa Vasilescu a stabilit, ca ministru al Muncii, salariile pe care le merită medicii şi profesorii români. Pentru soţul său pe care l-a părăsit vara trecută pentru senatorul PSD Claudiu Manda, Olguţa consideră că merită de câteva ori mai mult decât cel mai bun medic român: 13800 Euro pe lună. Olguţa l-a făcut pe obscurul fost jurnalist Ovidiu Răzvan Wlassopol vicepreşedinte ASF. Deputatul USR Claudiu Năsui a postat în această dimineaţă pe pagina de Facebook un videoclip cu o parte din audierea lui Ovidiu Răzvan Wlassopol în comisia pentru buget, finanţe şi bănci. În filmuleţ se observă cum habar n-are să răspundă Wlassopol, numit prim-vicepreşedinte ASF, la o întrebare "la care ar trebui să răspundă uşor cineva care s-a ocupat de asta în ultimii ani", scrie deputatul USR pe Facebook.

CURIERUL NATIONAL

Românii nu îşi asigură casele fix în zonele unde e risc de cutremur sau de inundaţii

Judeţe precum Constanţa, Dolj, Teleorman sau Iaşi, care stau pe un butoi de pulbere din punct de vedere al potenţialelor inundaţii sau seisme devastatoare, au asigurări sub 1 la sută. În ciuda obligativităţii de a-şi asigura locuinţele şi a riscurilor privind calamităţile naturale la care este expusă ţara noastră în mod repetat, românii nu se grăbesc să-şi asigure locuinţele, chiar dacă stau în zone frecvent inundate sau care pot fi puternic afectate în cazul unui seism major. Cel puţin aşa rezultă din analizarea datelor PAID România - Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale şi a hărţilor de hazard seismic sau de inundaţii puse la punct de Institutul Naţional pentru Fizica Pământului (INFP) şi, respectiv, Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA).

Marea Britanie se declară pregătită să folosească lovituri aeriene sau să intervină cu forţe terestre ca răspuns la un atac cibernetic

Marea Britanie este pregătită să răspundă cu lovituri aeriene sau chiar să trimită trupe terestre în caz că ar fi victima unui atac cibernetic, spune ministrul Apărării, Michael Fallon, citat de Telegraph. Un atac cibernetic asupra sistemelor vitale din UK "ar putea să ne determine să dăm o replică de orice tip: pe aer, pe apă, la sol sau în spaţiul cibernetic", spune oficialul. Sir Michael Fallon a avertizat potenţialii atacatori că Marea Britanie va riposta. El a adăugat că au fost salvate vieţi datorită capacităţii Regatului Unit de a efectua atacuri cibernetice împotriva Statului Islamic.

Fostul premier Manuel Valls a părăsit Partidul Socialist pentru En Marche

Ales cu dificultate şi chiar contestat, deputat de Essone, Manuel Valls ar fi fost refuzat de foştii săi camarazi în grupul socialiştilor din Adunarea Naţională. Marţi, la întrunirea noului Legislativ, fostul premier socialist a anunţat cu surle şi trâmbiţe că pleacă din Partidul Socialist şi se alătură grupului parlamentar majoritar al mişcării En Marche. Prin vot, deputaţii mişcării En Marche l-au acceptat ca partener. "Nu doresc decât un singur lucru", a spus Valls: "reuşita cincinalului viitor şi reuşita Franţei... Mă voi afla în grupul majoritar al cărui obiectiv este clar - susţinerea cincinalului Macron în procesul de reformare profundă a ţării".

Angela Merkel si-a schimbat totalmente poziţia in privinţa căsătoriilor intre homosexuali

După ce multă vreme s-a opus unei astfel de "reforme", Angela Merkel deschide acum calea către autorizarea căsătoriilor intre persoane de acelaşi sex si in Germania. Sub presiuni politice din ce in ce mai puternice din partea cercurilor interesate, pe fondul campaniei in vederea alegerilor legislative din septembrie când doreşte să obţină un al patrulea mandat de cancelar, Angela Merkel si-a schimbat brusc si total poziţia in aceasta chestiune, primul semnal fiind dat la începutul acestei săptămâni, luni, intr-un interviu acordat revistei pentru femei "Brigitte". Germania este una dintre putinele tari occidentale care nu au legalizat căsătoriile intre persoane de acelaşi sex. Legislaţie in acest sens a fost adoptată deja in circa 20 de ţări, intre care 13 in Europa.

EVENIMENTUL ZILEI

Manevra prin care PSD îl anihilează pe Mihai Tudose, premierul preferat de Iohannis

Toţi candidaţii, care s-au retras subit din cursa internă a PSD pentru funcţia de premier pentru a-i face loc lui Mihai Tudose, au obţinut ieri portofolii - cheie în noul cabinet, strategia fiind menită să creeze la Palatul Victoria o echipă de forţă care să prevină orice "derapaj" al prim-ministrului ales de Klaus Iohannis. Una dintre modificările operate de PSD în viitoarea componenţă a Guvernului este înfiinţarea unui nou post de vicepremier, fără portofoliu, care se va ocupa de "probleme speciale". Alesul partidului pentru acest scaun este deputatul Marcel Ciolacu, un aliat în partid al preşedintelui PSD, Liviu Dragnea, cei doi împărtăşind şi aceleaşi pasiuni pentru vânătoare şi pescuit. Surse din partid au explicat EVZ că Ciolacu va fi de fapt "creierul" care va conduce Guvernul şi "adevăratul premier" al PSD.

Economia a ajuns în mâinile unui filosof

Propunerea PSD pentru funcţia de ministru al Economiei este liderul senatorilor partidului, Mihai Fifor. Fifor nu are pregătire economică, este licenţiat în Filosofie, are un master în Literatura română şi altul în Managementul Afacerii Publice, precum şi un doctorat în Antropologie Socială. "Nu trebuie să fii economist ca să fii la Ministerul Economiei, trebuie să înţelegi cum funcţionează economia, să ai bunul simţ să-i pui la treabă pe cei care se ocupă de acest lucru şi să împingi proiectele spre direcţia bună, ceea ce dl Mihai Fifor are", a explicat ieri premierul PSD, Mihai Tudose, alegerea lui Mihai Fifor la Economie.

Dosarul "ASF Carpatica": Ilie Carabulea - cinci ani cu executare, Dan Radu Ruşanu - achitat

Omul de afaceri Ilie Carabulea a fost condamnat definitiv, ieri, de instanţa supremă la cinci ani de închisoare cu executare în dosarul ASFCarpatica, în timp ce fostul preşedinte al ASF, Dan Radu Ruşanu, şi Laura Chiţoiu, soţia lui Daniel Chiţoiu, au fost achitaţi. Ilie Carabulea a fost cel pentru care ar fi intervenit tatăl Laurei Codruţa Kovesi, Ioan Lascu, pentru promovarea unui recurs în interesul legii. După acest episod, Laura Codruţa Kovesi a devenit şefa DNA, iar Ilie Carabulea a devenit "denunţătorul de serviciu".

JURNALUL NATIONAL

Deficitul bugetar a crăpat după cinci luni

Bugetul general consolidat a trecut pe minus după primele 5 luni ale anului, cu un deficit de 2,2 miliarde de lei, aproape triplu faţă de cel realizat în perioada similară a anului trecut. Rezultatul este îngrijorător, având în vedere că anul trecut s-a încheiat cu un deficit de 3% din PIB, respectiv de 23,1 miliarde de lei. Dacă lucrurile se vor menţine la fel şi în următoarele luni, deficitul din acest an va trece de 69,3 miliarde de lei. Adică de trei ori mai mult decât s-a estimat prin Legea bugetului general consolidat. Luna mai a fost un dezastru din punctul de vedere al cheltuielilor bugetare raportate la venituri, având în vedere că, după primele patru luni, bugetul consolidat era încă pe plus, cu un excedent de 1,35 miliarde de lei. Asta înseamnă că în luna mai s-a înregistrat un deficit (diferenţă dintre cheltuieli şi venituri bugetare) de 3,52 miliarde de lei.

Ponta: A fost Guvernul Dragnea 1, acum este Guvernul Dragnea 2

Fostul premier Victor Ponta a declarat miercuri, la Târgu-Jiu, că fostul Executiv a fost "Guvernul Dragnea 1" iar propunerile pentru Cabinetul Tudose reprezintă "Guvernul Dragnea 2". Deputatul de Gorj consideră că Sorin Grindeanu a fost "executat" în momentul în care a început să fie prim-ministru iar dacă Mihai Tudose, "care e un om mai puţin maleabil decât Sorin Grindeanu", va deveni premier, "atunci va fi bine".

NATIONAL

Serviciile, unitate speciala pentru homosexuali!

Informaţii de ultima oră arată că misterioasa unitate "H", care a fost considerată drept "perla" spionajului românesc pe vremea când DIE penetra la greu mai ales serviciile secrete occidentale, dar si pe cele "prietene" s-ar fi reactivat prin centralele clandestine de la Paris si Bruxelles. Si, practic, acţionează ca o structura de sine stătătoare, una paralela cu serviciile secrete ale statului român! Aşa că, in ultimele zile, s-a trecut la reactualizarea listelor cu politicienii si demnitarii cunoscuţi ca "prelucraţi" de unitatea "H", pentru a se putea stabili care au rămas "in adormire" si care au fost reactivaţi in ultimele luni, când deja Europa are trei premieri homosexuali.

Camera cu probe, nodul gordian al DNA!

Campania pentru accederea in componenta noului Consiliu Superior al Magistraturii a fost o adevărată luptă pe viaţă si pe moarte. Pentru ca la nivelul CSM există la îndemână cel mai pragmatic mod de a face lumină in toate marile scandaluri care macină Justiţia in ultimii ani. Este vorba despre Inspecţia Judiciară, singura structură care poate efectua o anchetă internă in aşa-numita camera cu probe a Direcţiei Naţionale Anticorupţie. Pentru că DNA-ul reprezintă marea miză a întregului război fratricid purtat pe "frontul Justiţiei". Iar Inspecţia Judiciara poate verifica dacă probele prezentate de către procurorii anticorupţie in cadrul unor procese răsunătoare, deşi acestea s-au încheiat, sunt sau nu conforme cu "litera si spiritul legii".

Focul care arde banii lui Valvis si ai Poştei Romane

Cele două depozite care au ars, ieri, in comuna Baloteşti, sunt asigurate la Garanta. Firma este deţinută majoritar de cel mai mare asigurator din Grecia, Ethniki, dar ii are ca acţionari minoritari si pe Jean Valvis si Compania Naţionala Posta Română. Potrivit unor surse din piaţă, suma asigurată totală, in cazul celor două depozite care au ars la Baloteşti, se ridica la 4 milioane de euro. Aceasta este, însă, suma maximă si nu reprezintă neapărat valoarea despăgubirii care va trebui achitată de către asigurator. Aceasta valoare va fi stabilită in urma procesului de evaluare. Pe de alta parte, cele două depozite nu aveau aviz ISU si, la ultimul control de specialitate, fuseseră descoperite 17 nereguli in ceea ce priveşte normele de protecţie in caz de incendiu.

PUTEREA

Se pregăteşte un nou PROTEST: "Împreună salvăm ţara de corupţi"

Un nou protest se anunţă pentru duminică in centrul Capitalei. Organizatorii pun la cale si un marş, oamenii trecând si pe la Parlament sau CCR. Protestul `Împreuna salvam tara de corupţi` va avea loc de la ora 19:00. Organizatorii propun ca punct de întâlnire Piaţa Victoriei, iar de la ora 20:00 sau 20:30 se va pleca in marş către Piaţa Romana; Piaţa Universităţii; Parlament si Curtea Constituţionala a României. "Dacă rămânem pasivi si nu luăm atitudine la ceea ce se întâmplă in jurul nostru, vom pierde definitiv războiul pe care l-am dus cu corupţia cel puţin in ultimele 5 luni", transmit organizatorii 600000 pentru Rezistenta si Corupţia ucide. Iniţiatorii sunt dezamăgiţi de deciziile CCR, dar precizează că si desemnarea lui Mihai Tudose pentru funcţia de premier este tot o dezamăgire.

Federatia Romana de Fotbal a facut public, miercuri seara, salariul selectionerului Christoph Daum.

Consilierul preşedintelui FRF, Andrei Vochin, a dezvăluit că tehnicianul neamţ are un salariu anual de 500.000 de euro. Conform lui Vochin, contractul lui Daum cu naţionala României expiră in luna decembrie a acestui an. "Selecţionerul are 500.000 de euro pe an. El are contract până in decembrie, adică păna la sfârşitul preliminariilor", a spus Vochin, la Dolce Sport. Cu patru etape înainte de finalul preliminariilor, naţionala României are şanse mici de a se califica la turneul final ce va fi găzduit anul viitor de Rusia.

ROMANIA LIBERA

Baronii vechi şi noi din Guvernul Dragnea-Tudose

Comitetul Executiv Naţional al PSD a validat, ieri, lista Guvernului Mihai Tudose. Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, şi-a asigurat controlul noului Executiv, plasându-şi apropiaţii în poziţii-cheie. Astfel, pentru Marcel Ciolacu a fost înfiinţat un post de vicepremier fără portofoliu în noul Cabinet. Ciolacu este, în prezent, liderul grupului PSD din Camera Deputaţilor, fiind unul dintre fidelii lui Liviu Dragnea. Ciolacu se va ocupa de coordonarea proiectelor în care sunt implicate mai multe ministere. Pe de altă parte, rolul său va fi să asigure legătura între partid şi guvern, pentru a evita devierea lui Tudose faţă de linia PSD, aşa cum s-a întâmplat cu Sorin Grindeanu. Ciolacu se numără printre cei cinci lideri PSD care ar fi refuzat postul de premier.

Dacian Cioloş a anunţat, în premieră, că se pregăteşte pentru următoarele alegeri

"Nu aveţi soluţii, din România 100? Sau un om care poate să adune în jurul lui forte care să se bată cu aştia?",a întrebat un comentator pe Facebook la o postare a lui Dacian Cioloş. "Avem. Şi le pregătim pentru viitoarele alegeri atât cu oameni care au experienţa guvernării (chiar dacă a fost scurtă) cât şi cu cei care decid să nu mai stea pe margine şi să aştepte. La asta lucrăm acum. Însă un om singur nu e suficient ca «să se bată cu ăştia» cum spuneţi. Pentru că nu cred că mai trebuie să ne batem cu alţii ci cu propria indiferenţă. Nu vreau să arăt cu degetul spre nimeni (sau poate doar spre mine însămi) dar ced că prezenţa «ăstora» în prim plan e direct proporţională cu indiferenţa celor mulţi care ştiu ce vor dar ezită. Eu fiind primul", a scris Dacian Cioloş.

ZIARUL FINANCIAR

Transformarea businessului în ultimul deceniu

Din 66 de sectoare mari din economia locală, 39 şi-au schimbat compania lider de piaţă în ultimul deceniu. Veteranii din petrol, auto sau siderurgie - foste companii de stat - sunt de neclintit. Cameron România, liderul pieţei de echipamente petroliere în 2016, Strabag - cel mai mare constructor local, AbbVie - cea mai mare firmă din piaţa farma, Aramis Invest - cel mai mare producător de mobilă, Deichmann - liderul lanţurilor de retail pe piaţa de încălţăminte sau WoodCo - cel mai mare jucător din brokeraj sunt companii lider de piaţă după cifra de afaceri din 2016, companii care în urmă cu un deceniu nu se regăseau între cei mai mari jucători din economie.

Cum au ajuns banii şi băncile, alchimiştii economiei de piaţă, călcâiul lui Ahile?

Editura Comunicare.ro a lansat miercuri seară, la BNR, cartea fostului guvernator al Băncii Angliei Mervyn King, "Sfârşitul Alchimiei - banii, băncile, viitorul eocnomiei mondiale", o lucrare care a polarizat lumea economică scoţând la iveală eşecurile unui sistem capitalist care a considerat că piaţa liberă rezolvă toate lucrurile. "Economia nu se autocorectează", a spus Mervyn King într-un mesaj video adresat celor care au participat la lansarea cărţii lui. Prefaţa cărţii este semnată de Mugur Isărescu, guvernatorul BNR, care a menţionat, citând-l pe Mervyn King, că această iluzie indusă de alchimia financiară trebuie să ia sfârşit. "Aşa cum notează autorul - noi oamenii am creat şi banii, şi băncile riscante. Aceste insituţii create de om sunt importante surse de inovare, prosperitate şi progres material, dar şi de lăcomie, corupţie şi crize economice", a spus Isărescu în prefaţă.

Din săptămâna declaraţiilor surprinzătoare ale şefilor celor mai puternice bănci centrale din lume, BCE şi Rezerva Federală americană, euro iese câştigător, iar dolarul scade accentuat

Euro şi-a continuat ieri ascensiunea şi a ajuns la cel mai ridicat nivel din ultimul an faţă de dolar, propulsat de comentarii optimiste făcute de preşedintele BCE Mario Draghi, care a sugerat că este pregătit să reducă achiziţiile de active efectuate prin programul de stimulare economică al băncii centrale. Din partea Rezervei Federale americane, preşedinta Janet Yellen, după ce a lăudat eforturile instituţiei pe care o conduce de a întări rezistenţa economiei şi a sistemului bancar la şocuri distructive, a lăsat să se înţeleagă că o nouă criză este încă posibilă, deşi ea nu crede că va mai prinde una în timpul vieţii ei.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb