REVISTA PRESEI 29.10.2016

Willy Homner
Revista Presei / 29 octombrie 2016

ADEVARUL

UE şi Canada vor semna duminică CETA

Canada şi Uniunea Europeană vor semna duminică acordul de liber schimb (CETA), la un summit organizat la Bruxelles în acest sens, după prelungiri repetate ale negocierii acestui acord, anunţă CNN. Ceremonia de semnare planificată pentru joi a trebuit să fie anulată după ce la o regiune belgiană acordul a fost respins. Valonia, o regiune belgiană francofonă, a blocat acordul dintre cei peste 500 de milioane de cetăţeni europeni şi cei 35 de milioane de canadieni timp de mai multe săptămâni, punând Bruxellesul într-o situaţie stânjenitoare. Vineri, însă, un consens a fost atins între cele 28 de state ale Uniunii Europene, iar parlamentul Valoniei a aprobat proiectul de acord, singura piedică pentru ca acesta să fie semnat.

Complicitatea dintre pompieri şi patronii Colectiv

Căpitanul Radu Antonina (ISU) a corespondat pe e-mail cu unul dintre patronii clubului Colectiv, Paul Cătălin Gancea, cu doar două zile înaintea producerii incendiului, potrivit unor surse judiciare. Ofiţerul s-a oferit, contrar atribuţiilor de serviciu, să întocmească în numele clubului mai multe acte pe linia securităţii la incendiu. Detaliile apar în ancheta în care procurorii militari din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) au dispus trimiterea în judecată a foştilor angajaţi ai ISU Antonina Radu şi George Petrică Matei, acuzaţi că au făcut verificări în Clubul Colectiv fără a lua măsuri. În cauză s-au constituit părţi civile un număr de 248 persoane care cer despăgubiri de 212.474.000 de euro şi 51.240.315,8 de lei, anunţă DNA.

Control al Finanţelor la CEC Bank pentru un credit de 3,2 milioane de euro luat de un apropiat al lui Blaga

Inspectorii Ministerului Finanţelor au declanşat un control la CEC Bank privind acordarea unui credit de 3,2 milioane de euro unei firme conduse de un om de afaceri despre care presa a relatat că este un apropiat al lui Vasile Blaga, potrivit unui document obţinut de Profit.ro. Banii au fost utilizaţi pentru cumpărarea unui hotel în Viena, vândut însă de firmă, care apoi a intrat în insolvenţă. Finanţele au cerut şi ajutorul BNR în acest caz. În 2008, firma în cauză, Bella Consulting Construction din Satu Mare, a obţinut un credit în cuantum de 3,2 milioane de euro, pentru achiziţionarea unui hotel de 4 stele în Viena. Conform termene.ro, firma este implicată în construcţii hidrotehnice şi controlată de omul de afaceri Dumitru Pop. Acesta ar fi finul lui Vasile Blaga.

Dragnea: Alegerile nu sunt pentru a-i găsi un loc de muncă lui Cioloş

La Adevărul Live, preşedintele PSD Liviu Dragnea i-a răspuns preşedintelui Klaus Iohannis, care a cerut ca viitorul premier să nu aibă probleme penale. Liderul PSD a explicat de ce a tăiat taxele radio-TV şi a prezentat principalele măsuri din programul de guvernare. Liviu Dragnea a evitat să spună pe cine va susţine premier după alegeri, dar un lucru e clar: vrea "un prim-ministru român, nu european".

PRU, denunţ împotriva lui Cioloş. Sebastian Ghiţă nu a fost primit la DNA

Partidul România Unită a depus un denunţ împotriva premierului Dacian Cioloş, pe care îl acuză de abuz în serviciu şi înşelăciune în ceea ce priveşte achiziţia operei lui Constantin Brâncuşi "Cuminţenia Pământului". Plângerea a fost depusă de deputatul Sebastian Ghiţă care s-a prezentat ieri dimineaţă la DNA împreună deputatul Bogdan Diaconu, preşedintele PRU. Ghiţă nu a fost primit de procurori, pentru că nu avea actul de identitate la el.

PSD depune plângere penală împotriva PNL pentru copierea sloganului de campanie

Preşedintele PSD Liviu Dragnea a anunţat că PSD urmează să depună o plângere penală împotriva liberalilor, pe care îi acuză de copierea sloganului de campanie şi folosirea imaginii unui copil fără acordul părinţilor. "Sloganul campaniei este "Îndrăzneşte să crezi în România". Este un slogan înregistrat al OSIM, pentru că aşa se fac lucrurile, furat de nişte hoţi, o să plătească pentru asta. Ceea ce ne-a durut cel mai mult este faptul că au folosit imaginea unui copil fără acordul părinţilor, fără acordul lui, fără să respecte drepturile de proprietate intelectuală a companiei care a făcut acel clip. Asta deja este infracţiune", a spus Liviu Dragnea. Sloganul PNL este "Îndrăzneşte să crezi în România condusă de oameni cinstiţi".

Situaţia neverosimilă la un an de la Colectiv. În toată România sunt doar şase paturi pentru "marii arşi"

La un an de la tragedia din Clubul Colectiv, posibilitatea statului român de a trata cazuri de "mari arşi" este chiar mai scăzută comparativ cu momentul 30 octombrie 2015. O analiză la zi a sistemului medical de urgenţă din România relevă un detaliu greu de crezut, dar adevărat: există doar şase paturi pentru pacienţi cu arsuri foarte grave în toate spitalele din ţară. Sistemul a funcţionat bine, spun managerii de spitale din ţară, până la mijlocul verii anului 2016. În luna iulie, secţia ATI de la Spitalul de Arşi din Bucureşti, care număra 11 paturi şi unde au fost îngrijiţi o parte dintre răniţii de la Colectiv, a fost închisă.

Alegeri SUA 2016. FBI-ul redeschide ancheta privind e-mailurile lui Hillary Clinton

Directorul FBI James Comey le-a scris vineri congresmenilor americani pentru a-i informa că echipele sale vor ancheta din nou în dosarul mesageriei private a lui Hillary Clinton, o scrisoare făcută publică de congresmeni republicani, relatează AFP. Hillary Clinton a cerut FBI-ului să explice "imediat" redeschiderea unui dosar cu privire la mesageria sa privată, după descoperirea unui nou set de e-mailuri ale unor apropiaţi ai lui Clinton implicaţi într-un scandal sexual. Adresându-se reporterilor, vineri, candidatul democrat la preşedinţia americată a spus că este "imperativ" pentru alegătorii americani să aibă toate informaţiile despre acest dosar, cu doar 11 zile rămase până la alegerile prezidenţiale.

Un tânăr din Vrancea a fost amendat de poliţie pentru postări critice pe Facebook împotriva primarului PSD

Amenda, în sumă de 600 de lei, a fost dată de Poliţia din Oraşul Odobeşti. Tânărul din Odobeşti şi-a creat două conturi pe Facebook unde îşi spune nemulţumirile. Cosmin Răzvan Bîrsan, un tânăr din oraşul Odobeşti, s-a trezit amendat cu suma de 600 de lei, de la poliţia oraşului unde locuieşte. Amenda a primit-o, în urma unei sesizări a şefilor din primăria locală, condusă de primarul PSD Daniel Gheorghe Nicolaş, sesizare având ca obiect postările făcute pe cele două conturi de Facebook, unde tânărul critică aproape zilnici autorităţile oraşului.

Brexit. Tony Blair le cere britanicilor să lupte împotriva ieşirii din UE şi nu exclude un al doilea referendum

Fostul premier laburist britanic Tony Blair le-a cerut vineri celor care pledează pentru rămânerea Marii Britanii în Uniunea Europeană să lupte împotriva Brexitului şi nu a exclus posibilitatea organizării unui al doilea referendum pe această temă. "Nu există motive pentru a exclude vreo opţiune", a declarat Blair la postul BBC Radio 4, care l-a intervievat pe tema unui articol publicat vineri de fostul prim-ministru în ziarul proeuropean New European, în care insistă asupra mobilizării britanicilor care se opun ieşirii ţării lor din UE, transmite agenţia de presă EFE, citată de Agerpres.

EVENIMENTUL ZILEI

Iohannis sufocat de ironii după ce s-a aşezat la "Masa Tăcerii".

Preşedintele României, Klaus Iohannis a ţinut vineri un discurs la Târgu Jiu şi a folosit această ocazie pentru a realiza câteva fotografii la Ansamblul Monumental "Calea Eroilor". Astfel, într-una dintre imagini, liderul de la Cotroceni s-a aşezat la "Masa Tăcerii", iar gestul său a devenit viral pe Facebook. "Robert Nicolae Turcescu: In prima faza si eu am crezut ca e "photoshopata" fotografia. Din păcate, e pe bune! Văzându-l pe Iohannis aşezat la Masa Tăcerii m-am gândit că-i mai lipsea o brişcă, nişte slană si-o ceapa. Sau o fi vrut să ne arate ca Brâncuşi e al lui, ca să-i facă in ciudă lui Cioloş! Cristian C. Pavel: Bună poză...Mutul la Masa Tăcerii....

Scandalul BLACK CUBE explodează cu adevărat: procurorii caută un memory stick vital pentru anchetă

Conform flux24.ro, Laura Vicol, prietena familiei fostului colonel SRI, Daniel Dragomir, martor în dosarul Black Cube, a declarat că procurorii caută un memory stick cu informaţii foarte, foarte importante şi care s-ar afla în posesia israelienilor de la firma de investigaţii. Laura Vicol a participat la percheziţiile de la familia lui Daniel Dragomir când acesta a fost reţinut. După acest episod, şi ea fost citată ca martor şi a trebuit să renunţe la calitatea de apărător al acestuia. Jurnaliştii de la flux24.ro arată că "pe stick s-ar putea afla informaţiile indicate de Dan Zorella în mărturia făcută în comisia rogatorie: conturi ale Laurei Codruţa Kovesi în Monaco, Cipru şi Elveţia şi date despre presupusele sume de bani primite de tatăl acesteia".

Început de campanie. Săgeţi otrăvite între Iohannis şi politicieni

Alina Gorghiu şi-a explicat sloganul identic cu cel al PSD, Dragnea ameninţă PNL cu Justiţia. Tăriceanu l-a făcut pe şeful statului "penal sadea", Băsescu a anunţat că nu este "irepetabil", iar Dragnea i-a transmis lui Iohannis că "bate câmpii" . Elena Udrea l-a făcut ipocrit pe Dacian Cioloş, iar Teodor Paleologu i-a sfătuit pe foştii colegi liberali să-l voteze, pentru că este salvarea PNL. Pe scurt, prima zi de campanie

Haos in Bucureşti. Podul Grant este blocat

Situaţie gravă în Bucureşti, acolo unde circulaţia pe Podul Grant a fost blocată din cauza unei defecţiuni grave. Un rost de dilataţie de metal al Podului Grant s-a rupt, iar traficul a fost blocat total în dimineaţa zilei de vineri, 28 octombrie. Toate străzile adiacente au fost, de asemenea, blocate, din cauza multor maşini care au încercat să evite Podul Grant.

Cristian Ghinea, fost ministru al fondurilor UE, ameninţat cu dosar penal pentru abuz în serviciu

Eugen Teodorovici, fost ministru al Fondurilor Europene, intenţionează să-l dea în judecată pe Cristian Ghinea, aflat până recent la conducerea aceluiaşi minister. "Sunt miliarde de euro cheltuieli făcute, adică lucrările executate pe acele proiecte de infrastructură mare, pe faza a doua a lor. Facturile nu pot fi depuse pentru că MF-ul nu dă încă OK-ul, iar constructorii stau cu facturile în casă pentru că, dacă le aruncă spre decontare, se încarcă şi cu TVA. Deci, este o măgărie nesimţită, este un abuz clar în serviciu pentru ceea ce se face astăzi. Am dovezi în acest sens", a afirmat Teodorovici, senator PSD. El spune că despre această situaţie i-a vorbit zilele trecute premierului.

JURNALUL NATIONAL

Klaus Iohannis a promulgat legea salarizării unitare

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat Legea referitoare la salarizarea unitară a personalului plătit din fonduri publice, care prevede printre altele acordarea către personalul bugetar ce posedă titlul ştiinţific de doctor a unui spor de 15% din salariul de bază, dacă îşi desfăşoară activitatea în domeniul respectiv. Guvernul a sesizat, în luna iulie, Curtea Constituţională cu privire la Legea pentru completarea Legii-cadru nr. 284/2010 privind salarizarea unitară a personalului plătit din fonduri publice, precum şi stabilirea unor măsuri fiscal-bugetare, adoptată de Parlament în iunie. Curtea a respins în septembrie sesizarea Guvernului. Executivul considera că prin acest amendament se constituie un drept salarial nou, cu impact financiar nebugetat.

Tolo.ro: Omul care a dispărut cu banii donaţi pentru răniţii de la "Colectiv", după concertul caritabil al sopranei Angela Gheorghiu

La un an după concertul caritabil al sopranei Angela Gheorghiu, pentru victimele tragediei din Colectiv, impresarul Sorin Săraru continuă să organizeze evenimente, dar nu a dat victimelor banii colectaţi din bilete. "Am fost îngrozită şi de accident în sine, şi de modul în care s-a reacţionat la el. Am început să-mi sun toţi prietenii din ţară întrebând, disperată, cum aş putea să ajut", spune Angela Gheorghiu. Dar îşi dorea să cânte pentru victime. Prestigiul se putea transforma în bani şi, mai apoi, în alinare. Alchimia universală a carităţii. Concertul a avut loc şi, din donaţii directe, s-au strâns 200.000 de lei. Din bilete, echivalentul a încă 50.000 de euro. Primii bani au plecat imediat către zecile de răniţi. Ceilalţi, niciodată.

Din cinci solicitări de soluţionare, băncile refuză patru

Băncile refuză 80% din solicitările de soluţionare alternativă a litigiilor formulate de Centrul de Soluţionare Alternativă a Litigiilor în Domeniul Bancar (CSALB) pentru consumatori. Motivele? Există un dosar înregistrat pe rolul instanţei, au avut negocieri cu clientul pe care acesta le-a refuzat sau s-a început procedura de executare silită. Aşa că acum sunt în lucru la CSALB numai 33 de dosare. "La data de 21 octombrie, 33 de dosare erau în lucru, 35 erau în faza de filtru şi 105 dosare sunt clasate. Din cele 105, au fost refuzate de bănci 84, iar alte 21 au fost clasate din întârzierile consumatorilor. Raportul este de 4 la 1", a declarat directorul Centrului director CSALB, Liviu Fenoghen.

Euro greu, arma guvernelor împotriva impozitelor mici

Conform Codului Fiscal, de la 1 ianuarie 2017 vor trebui operate o serie de reduceri de taxe şi accize. Scăderea TVA de la 20 la 19%, reducerea accizelor şi eliminarea supraaccizei de 7 cenţi/l la carburanţi, precum şi eliminarea impozitului pe construcţiile speciale sunt principalele modificări care vor intra în vigoare. Impactul acestor măsuri asupra încasărilor bugetare este major şi el se va suprapune peste dezastrul guvernării tehnocrate care, după ce a preluat un excedent bugetar de 4,7 miliarde de lei la instalarea în funcţie, la sfârşitul lunii septembrie a raportat un deficit de 3,7 miliarde de lei. Ca şi anul acesta, pentru 2017 valoarea accizelor rămâne stabilă prin Codul Fiscal direct în lei. Nivelul lor ascunde totuşi un curs de schimb impus artificial la 4,7380 lei/euro. Acesta a funcţionat începând cu 2014, deşi oficial respectiva cotaţie nu a fost atinsă niciodată.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb