REVISTA PRESEI 29.11.2016

Willy Homner
Revista Presei / 29 noiembrie 2016

REVISTA PRESEI 29.11.2016

ADEVARUL

O nouă reţea de benzinării pe piaţa românească

Compania Rottco, care a lansat anul acesta proiectul unei reţele de staţii de carburanţi cu benzinarii independenţi din România, demarează efectiv proiectul săptămâna aceasta, odată cu instalarea primelor 30 de pompe de distribuţie de carburanţi şi a echipamentelor de interconectare şi de plată, au precizat luni reprezentanţii companiei, pentru News.ro. Rottco, intenţionează să creeze o reţea de distribuţie de carburanţi pornind de la staţiile deţinute de benzinarii independenţi, care pierd tot mai mult teren în faţa marilor companii din România.

Europa, mai dependentă de gazele ruseşti ca niciodată

Potrivit TASS, Gazprom a înregistrat o creştere cu 10% a livrărilor sale de gaze către tarile care nu fac parte din Comunitatea Statelor Independente in perioada ianuarie -octombrie 2016. Cele mai semnificative creşteri s-au înregistrat in statele UE - in top fiind Danemarca (149,4%), Olanda (92,5%), Marea Britanie (54,6%) si Grecia (53,7%). Si Germania , Franţa, Polonia sau Austria au importat mai multe gaze ruseşti in primele 10 luni ale anului. Iar pe 25 noiembrie, Gazprom a anunţat că înregistrat un volum record, depăşind 600 de milioane de metri cubi de gaze naturale livraţi pe zi tarilor non-CSI. Si Romania ar putea reincepe sa importe gaze rusesti, din cauza ca preţul acestora este mai scăzut.

Topul partidelor cu candidaţi penali pentru parlamentare

ALDE, PMP şi PSD sunt partidele care au ignorat apelul preşedintelui Klaus Iohannis de a pune pe listele lor persoane fără probleme penale sau traseişti şi şi-au alcătuit lista din oameni care într-o mare proporţie sunt "pătaţi", arată un raport al mişcării civice Iniţiativa România. Mişcarea civică Iniţiativa România a realizat o amplă analiză a candidaţilor cu probleme de integritate care ar putea intra în Parlament. Din aceasta a reieşit faptul că cel puţin trei partide vor avea cam 50% deputaţi şi senatori cu pete în CV.

Curtea Supremă ar putea da astăzi o primă decizie într-un dosar al Alinei Bica

Fosta şefă a DIICOT, procuroarea Alina Bica, judecată în trei dosare de corupţie, va afla astăzi prima sentinţa într-unul de dosarele sale. Curtea Supremă a rămas în pronuţare în urmă cu o săptămână în cazul în care Bica este acuzată de abuz în serviciu pentru modalitatea în care a ridicat sechestrul asigurător de pe mai multe acţiuni deţinute la Titan Mar de fostul ministru al Economiei, Adriean Videanu.

Cum a jucat Vlasov banii Camerei de Comerţ la cazinou

Fostul preşedinte al Camerei de Comerţ şi Industrie a României, Mihail Vlasov, a fost trimis în judecată pentru delapidare după ce a jucat banii Camerei de Comerţ la cazinou. Acesta este al treilea dosar penal în care a fost trimis în judecată. Martorii audiaţi de procurori spun că Vlasov juca şi pierdea sume variind între 30.000 şi 50.000 de euro pe seară. "Cu prilejul auditului a fost identificat faptul că la 5 cazinouri din Bucureşti s-a plătit cu cardul de debit al Camerei de Comerţ şi Industrie a României (CCIR), din care s-au făcut plăţi directe în valoare de aproximativ 1.388.000 de euro", a povestit anchetatorilor DNA unul dintre şefii Camerei de Comerţ.

Deutsche Welle: Fillon, un partener dificil pentru Germania şi Europa

François Fillon ar putea învinge "Frontul Naţional" la alegeri. Candidatul conservator, care întruchipează o alunecare spre dreapta în Franţa, va fi un partener dificil pentru Germania şi Europa, crede Barbara Wesel. Este uimitor că formaţiunea conservatoare nu a mizat mai devreme pe François Fillon. În actualul peisaj politic, el pare a fi cea mai bună opţiune. Fostul premier pare a se potrivi cel mai bine posturii de candidat la preşedinţia Franţei. Social, dar în acelaşi timp conservator, catolic convins, critic al islamului, patriot cu accente naţionaliste şi adeptul reformelor economice neoliberale radicale. Spre deosebire de "Frontul Naţional", François Fillon nu şi-a propus distrugerea Europei. În schimb, el şi Marine Le Pen nutresc o dragoste obscură faţă de Vladimir Putin.

BANCHERUL

BCR lansează programul de rate fără dobânda la orice magazin pentru cardurile de credit

La o săptămâna după ce BRD a lansat cardul de credit cu opţiunea de plată in rate fără dobânda la orice magazin din tara si străinătate, nu doar la cele partenere, BCR oferă acum acelaşi beneficiu si pentru propriile carduri de credit. Alte trei bănci româneşti (CEC Bank, Garanti Bank si OTP Bank) oferă pentru cardurile lor de credit aceeaşi opţiune de rate fără dobânda la orice magazin. Băncile aveau până acum opţiunea de plată in rate fără dobânda doar la magazinele partenere unde erau instalate POS-uri la care se efectua cumpărăturile in rate cu cardul. In cazul cardurilor de credit BCR, pentru cumpărăturile de peste 200 de lei, utilizatorii acestora pot alege sa ramburseze produsele in mai multe rate cu dobânda 0%, la alegere intre 3 si 12, in funcţie de valoarea tranzacţiei.

Indicatorii sistemului bancar la finalul T3: profit in creştere cu 1,5 miliarde

Sistemul bancar romanesc a obţinut in primele nouă luni din acest an un profit net de 3,695 miliarde lei, in creştere cu 64%, echivalentul a 1,5 miliarde lei, fata de aceeaşi perioada a anului precedent, când câştigul băncilor a fost de doar 2,247 miliarde lei, conform datelor Băncii Naţionale a României (BNR) furnizate pentru Bancherul.ro. Un număr de 26 de bănci au obţinut profit, in timp 11 bănci au fost pe pierdere. Primele şapte bani româneşti au acumulat aproape tot profitul sistemului, conform calculelor Bancherul.ro. Indicatorul de profitabilitate ROA (Return on Assets) a crescut la 1,30% in septembrie 2016, de la 0,83% in aceeaşi lună a anului trecut, in timp ce ROE (Return on Equity) a urcat la 12,32%, de la 7,98%.

COTIDIANUL

Oamenii mor în spitale, miniştrii dau banii Sănătăţii înapoi

Românii tineri mor în spitale din cauza piocianicului din varul de pe pereţii saloanelor, bolnavii de cancer se uită la perfuziile cu citostatice ca la Dumnezeu, copiii cu boli pe care nici hârtia nu le suportă se sting în aşteptarea unui ficat compatibil, iar Ministerul Sănătăţii face pomeni: 60.000.000 de euro din bugetul pentru investiţii al Sănătăţii iau drumul marelui malaxor bugetar, în cadrul rectificării negative de sfârşit de an. Miniştrii Sănătăţii din ultimii ani se supun orbeşte. La ultima rectificare bugetară, din noiembrie a.c., Guvernul a tăiat peste 60.000.000 de euro din bugetul total de 7,7 miliarde lei al Ministerului Sănătăţii, tocmai fiindcă banii n-au fost cheltuiţi. Asta în condiţiile în care mii de români mor cu zile, anual, din cauza neglijenţei şi indiferenţei autorităţilor sanitare, a lipsei dotării din spitale, a subfinanţării sistemului. Pe scurt: mor degeaba.

Băsescu: Fac alianţă cu PNL cu 3 condiţii

Fostul preşedinte Traian Băsescu, candidat la Senat în Bucureşti pe lista PMP, i-a făcut o propunere liderei PNL, Alina Gorghiu, în direct la B1TV. "Fac alianţă cu PNL cu 3 condiţii, dacă şi Alina Gorghiu vrea. Cer funcţia de premier. Ei nu au pe unul mai bun decât mine. Eu sunt cel mai bun. Nu o să merg la clasa economică, ci doar la bussines class. Acolo poţi să lucrezi. În PNL sunt mulţi fosti pedelişti cu care mă pot înţelege, vorbim aceeaşi limbă. Al doilea punct pe care îl cer e să facem protocol pentru revizuirea Constituţiei şi 300 de parlamentari. În domeniul justiţiei trebuie introdusă legea răspunderii magistraţilor", a afirmat Traian Băsescu.

CURENTUL

Firea îl face repetent pe un dublu medaliat cu aur la Internaţionala de Matematică. Fiul ei a picat bacul cu nota 1,20

Mahalagismul Gabrielei Firea a atins nemărginirea. Ţaţa l-a jignit la televizor pe unul din cei mai deştepţi români, dublu medaliat cu aur la Olimpiada Internaţională de Matematică cu punctaj maxim şi doctor în Matematică la Paris. Primarul Capitalei, Gabriela Firea, a declarat duminică, cu privire la anunţul lui Nicuşor Dan de a iniţia un referendum pentru demiterea sa după primul an de mandat, că ''repetenţii şi chiulangii clasei vin să facă revoluţie printre elevii care vin la ore'', situaţie care a făcut-o să se simtă ''rănită''.

Membră CNA confirmă cenzura instituită de Irina Radu, preşedinta PSD-istă a TVR

"Decizia conducerii TVR de a opri difuzarea interviului cu premierul Dacian Cioloş în emisiunea Viaţa satului ne întoarce la vremurile de tristă amintire din ianuarie 1990, când acelaşi TVR, subordonat FSN, nu putea să transmită reportaje de la mitingurile opoziţiei 'pentru că era ceaţă'.", spune jurnalista Dorina Rusu, membră CNA. Am relatat cum pusă de PSD în fruntea SRTV Irina Radu a interzis apariţia premierului Cioloş la TVR deşi acesta nu candidează .

CURIERUL NATIONAL

Industria a pierdut din avânt în octombrie

În septembrie, industria îşi revenise după cinci luni de scădere continuă. Dar în octombrie, potrivit datelor furnizate de Barometrul Industrial, activitatea a încetinit din nou. Indicatorul pentru volumul producţiei a scăzut de la 60 în septembrie la 56 în octombrie. Acum indicatorul se află cu un punct sub media ultimelor 24 de luni. Căderea bruscă a indicatorului înseamnă că în luna octombrie volumul total de bunuri şi produse fizice realizate în industrie s-a micşorat faţă de luna anterioară. Totuşi, industria continuă să se menţină într-o zonă de relativă creştere, cu 6 puncte deasupra pragului sub care se află zona de contracţie.

Dezvoltarea metropolitană, vitală pentru economia României

Un studiu realizat de Banca Mondială (BM) pentru Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice (MDRAP) arată că dezvoltarea metropolitană este importantă pentru creşterea României, având în vedere că cele mai mari opt zone metropolitane ale României (Bucureşti, Braşov, Cluj-Napoca, Constanţa, Craiova, Iaşi, Ploieşti şi Timişoara) concentrează 50% din populaţia României şi 75% din veniturile fixe ale ţării.

Inspecţii la trei firme din domeniul prelucrării lemnului

Consiliul Concurenţei a efectuat inspecţii inopinate la sediile a trei companii care activează pe piaţa prelucrării masei lemnoase: Forestar SA, Nico - Paul SRL şi Saniral SRL. Inspecţiile s-au derulat în cadrul investigaţiei privind posibile înţelegeri anticoncurenţiale între cele trei companii, referitoare la fixare de preţ şi împărţire de piaţă, cu ocazia licitaţiilor şi negocierilor organizate de Regia Naţională a Pădurilor Romsilva, în vederea achiziţionării de masă lemnoasă.

Administraţia condusă de Donald Trump în Statele Unite ar putea fi cea mai bogată din istorie

Donald Trump este pe cale să realizeze un record încă înainte de a se instala la Casa Albă. Cabinetul preşedintelui ales ar putea fi cel mai bogat din istoria Statelor Unite, relatează B1TV. Averile însumate ale oamenilor numiţi sau care urmează să fie numiţi în funcţii cheie ajung la 35 de miliarde de dolari. Cu o avere de peste 10 miliarde de dolari, magnatul imobiliar Donald Trump este deja cel mai bogat preşedinte din istorie. Cu toate acestea, el ar putea să nu fie cel mai bogat membru din cabinet, după ce s-a anunţat că Harold Hamm, care are o avere de 15.3 miliarde de dolari din petrol, s-ar putea alătura echipei. De asemenea, în echipa lui Trump a fost numită ministru al Educaţiei, Betsy DeVos, cu o avere a familiei de 5,1 miliarde de dolari. Noul secretat al comerţului va fi Wilbur Ross, supranumit "regele falimentului", a cărui avere ajunge la aproximativ 3 miliarde de dolari.

EVENIMENTUL ZILEI

Cât va fi salariul minim în 2017

Un studiu prin care s-au efectuat analize şi evaluări privind efectele economice şi sociale potenţiale ale creşterii la salariul minim brut garantat în plată a fost realizat de Institutul Naţional de Cercetare Ştiinţifică în domeniul Muncii şi Protecţiei Sociale (INCSMPS) la iniţiativa Ministerului Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice (MMFPSPV). Potrivit studiului, s-a determinat ponderea numărului de salariaţi încadraţi la nivelul salariului minim în efectivul total al salariaţilor. Aceasta variază de la 8,04% în anul 2010 şi până la 21,01% în anul 2016. Ponderile ridicate sunt specifice anilor 2014, 2015 si 2016. Calculele de prognoză pentru anul 2017 indică o pondere de 28,43% dacă salariul minim brut creste de la 1.250 de lei la 1.500 de lei (creştere cu 20% a salariului minim).

COTAR : Taximetriştii autorizaţi se retrag de pe Aeroportul Otopeni din cauza Uber

Companiile de taximetrie care au contract cu Aeroportul Internaţional "Henry Coandă" din Otopeni au anunţat că se vor retrage, de săptămâna viitoare, dacă nu va fi eliminată reclama care încurajează călătorii să apeleze la serviciile de transport în sistem UBER, anunţă COTAR (Confederaţia Operatorilor şi Transportatorilor Autorizaţi din România). "Suma pe care o plătim aeroportului este de circa 220.000 de euro anual, pentru a ne da dreptul să operăm în zona aeroportului. Conducerea Aeroportului "Henri Coandă" ignoră absolut toate problemele pe care le-a creat pirateria taximetriştilor care operează ilegal în zona aeroportului şi permite accesul maşinilor în sistem UBER". Transportatorii ţin să aducă aminte autorităţilor şi conducerii aeroportului de pericolele la care se expun, fără să ştie, călătorii care apelează a transportatori-pirat.

JURNALUL NATIONAL

Oamenii Robertei Anastase vor număra voturile din decembrie

După arestarea preşedintei AEP, Ana Maria Pătru, politicienii implicaţi în campania electorală au ridicat câteva semne de întrebare cu privire la adevăratul motiv care a stat în spatele anchetei DNA cu doar o lună înainte de alegeri. Principala preocupare a acestora a fost să afle programul informatic ce va fi utilizat la numărarea voturilor şi, mai ales, cine îl va pune la dispoziţie. "Jurnalul Naţional" prezintă, în detaliu, informaţii explozive cu privire la cercurile de interese care gravitează în jurul acestei afaceri.

David Eugen Popescu: De anul trecut până în prezent, AFIR a primit peste 20.000 de cereri de finanţare, în valoare de 3,16 miliarde de euro

Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR) asigură implementarea tehnică şi financiară a proiectelor de investiţii derulate în România prin intermediul submăsurilor de finanţare din PNDR 2020 şi finanţate de Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR). Dovadă a interesului major pe care agricultorii îl au pentru fondurile europene este valoarea proiectelor depuse numai în acest an, de peste 1,6 miliarde de euro. Care sunt cele căutate domenii, ce face agenţia pentru a reduce din birocraţia care ar putea descuraja pe cei interesaţi, dar şi cum se fraudează aceste fonduri europene, aflăm dintr-un interviu cu directorul general al AFIR, David Eugen Popescu.

NATIONAL

Ambasada Olandei ne umple de cluburi lesbi-gay!

Chiar in acest an s-a început implementarea unui proiect de care învăţământul romanesc avea atâta de "mare nevoie"! Însă nu este vorba de sponsorizarea unor copii sârmani cu tablete sau construcţia vreunei scoli noi sau barem a unei toalete, ci de finanţarea apariţiilor unor cluburi destinate comunităţii LGBT din mediul universitar. Aşa că, după cum susţin surse din cadrul Ministerului Educaţiei, Ambasada Olandei o tine "langa" cu această prioritate, urmând a aloca si alte fonduri, in special pentru integrarea transsexualilor din facultăţi. Ceea ce, după cum "miros" specialişti in contrainformaţii, înseamnă că tocmai ce se coace un nou scandal internaţional pentru la anul, in preajma luării in discuţie, pentru a câta oara, a accederii tarii noastre in Spaţiul Schengen.

Capcana întinsă lui Iohannis de 1 Decembrie

"Neamţul" este pe cale sa înghită "găluşca" pe care, greu de ştiut la sfatul cărui consilier rupt de realitate, o pregătise pentru rivalii de moarte ai momentului, PSD si ALDE. Astfel ca, in timp ce Iohannis îşi va silabisi discursul de la tribuna înconjurat doar de liderii liberali si aplaudat frenetic de către Alina Gorghiu, liderii PSD si ALDE se vor afişa la Alba Iulia. Mai mult, eventuala prezenta a liderului Senatului, cel de-al doilea om in stat, in "oraşul Unirii" nu va face decât sa mărească si mai mult "falia" pe care preşedintele tarii a creat-o. Probabil fără sa vrea, dintr-un simplu capriciu provincial, dar care îl va costa mai mult decât se aştepta. In schimb, surprinde maturitatea politica afişată de către PSD si ALDE care, iată, in premiera, au reuşit să întoarcă in propriul interes o lovitură urată primită din partea rivalilor politici.

Modelul produs de Ford la Craiova, un eşec comercial!

Trei mono volume B-Max s-au vândut pe piaţa românească, in primele şase luni ale anului! Ford a produs 25.740 de unităţi, dintre care 25.737 au luat drumul exportului. Produs din 2012, modelul a găsit, in patru ani, doar 371 de cumpărători din Romania, in condiţiile in care jumătate din aceste maşini au fost accesate prin programul Rabla. B-Max are cel mai slab an de vânzări, in scădere cu peste 10%, in primele 10 luni, cu 34.800 de maşini, fata de cele 39.300 de unităţi livrate in perioada similara a anului trecut. S-au dus vremurile bune, când, in 2013, Ford exporta peste 68.000 de unităţi: in luna august pe porţile uzinei din Craiova au ieşit doar 2200 de modele Ford B-Max.

ROMANIA LIBERA

Cum a ajuns Marian Oprişan stăpân peste Vrancea

Cel mai vechi lider politic în funcţie dintre toţi baronii locali este de departe Marian Oprişan, preşedintele social-democraţilor din Vrancea încă din anul 1992 şi cârmaci unic al judeţului, în calitate de vicepreşedinte şi mai apoi preşedinte al Consiliului Judeţean din anul 1996 până în prezent. Dacă în 1968, când s-a organizat România în judeţe, Vrancea avea circa 54.000 la salariaţi, iar în 1991 peste 111.000 de angajaţi şi 25 de mari unităţi industriale, în prezent a mai rămas cu doar 20.000 de persoane care au oficial un loc de muncă. Din toată in­dustria, mai funcţionează doar cea de confecţii în lohn şi cea de vinificaţie. În ultimii 20 de ani, sub conducerea lui Marian Oprişan, au dispărut 17 mari unităţi industriale şi alte zeci de microîntreprinderi.

Noua axă politică a lumii: Moscova-Paris-Washington

Conservatorul François Fillon este reprezentantul Partidului Republican, de centru-dreapta, în cursa prezidenţialelor din Franţa. El a câştigat cu 67% în faţa lui Alain Juppe prin discursuri care i-au atras caracterizarea de "Trump al Franţei". Fillon are o rivală puternică în Marine Le Pen, lidera Frontului Naţional, de extremă-dreapta. Nici nu mai contează cine va câştiga, pentru că amândoi şi-au arătat determinarea de a intra într-o axă Moscova-Paris-Washington, cu o politică ce nu are nimic comun cu drepturile omului, cu democraţia, orientând geopolitica occidentală într-o direcţie extremistă, totalitaristă.

ZIARUL FINANCIAR

Rata şomajului a fost în octombrie de 5,8%, acelaşi nivel cu cel din luna precedentă.

Rata şomajului în formă ajustată sezonier a fost în octombrie de 5,8%, acelaşi nivel cu cel din luna precedentă. Rata şomajului la bărbaţi a fost cu 1,8 puncte procentuale mai mare decât la femei, potrivit Institutului Naţional de Statistică. Numărul şomerilor (în vârstă de 15-74 ani) a fost de 522.000 persoane, la acelaşi nivel cu luna precedentă, dar în scădere faţă de aceeaşi lună a anului anterior (613.000 persoane). Pe sexe, rata şomajului pentru bărbaţi a depăşit-o cu 1,8 puncte procentuale pe cea a femeilor (valorile respective fiind 6,6% în cazul persoanelor de sex masculin şi 4,8% în cazul celor de sex feminin). Numărul şomerilor în vârstă de 25-74 ani reprezenta 76% din numărul total al şomerilor estimat pentru luna octombrie 2016.

Una rece, una caldă pentru bursă. Volumul de tranzacţionare este mai mare cu 55% faţă de tot anul 2015. Valoarea, minus 5%

Piaţa de capital de la Bucureşti a ajuns la finalul lunii noiembrie la un volum de circa 10 miliarde de acţiuni tranzacţionate, în creştere cu 56% faţă de întreg volumul pe anul 2015, deşi valoarea de tranzacţionare este mai mică cu 5%, la 8,4 mld. lei. Astfel, raportul dintre valoarea tranzacţionată şi volum conduce la o valoare medie a unei acţiuni de 0,81 lei în prezent, faţă de 1,31 lei în 2015. Toamna a fost marcată de oferta Fondului Proprietatea privind vânzarea unei participaţii de 6,4% din OMV Petrom, în urma căreia s-au vândut 3,6 miliarde de acţiuni, reprezentând 34,81% din volumul din tot acest an. De altfel, volumul din lunile septembrie şi octombrie reprezintă 50% din volumul înregistrat până în 2016.

Băncile îşi continuă restructurarea: încă 90 de sucursale închise

Restructurarea sistemului bancar a continuat în primele nouă luni din 2016, 90 de sucursale şi agenţii bancare fiind închise şi 132 de salariaţi plecând din sistem, potrivit datelor transmise de Banca Naţională. Însă, ritmul de restructurare a încetinit în acest an după ce pe parcursul anului 2015 circa 1.800 de angajaţi au părăsit sistemul bancar şi reţeaua teritorială s-a ajustat cu aproape 400 de unităţi. La sfârşitul lunii septembrie erau 55.796 de salariaţi la nivelul întregului sistem ban­car, iar numărul sucursalelor şi agenţiilor bancare a coborât spre 4.800. Comparativ cu anul 2008, se observă că mai mult de un sfert din numărul de unităţi ban­care au dispărut după izbucnirea crizei economice şi peste o cincime din numărul de angajaţi au ieşit din sistem.

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

24 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9748
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7860
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3158
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0002
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.6698

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb