REVISTA PRESEI - 29.12.2010

L.D.
Revista Presei / 29 decembrie 2010

ADEVĂRUL

Preţul benzinei îi "aprinde" pe şoferi

Zeci de şoferi nemulţumiţi de preţul piperat al carburanţilor au blocat câteva benzinării din Bucureşti şi din Iaşi. Participanţii la protest au alimentat fiecare de câţiva lei şi au plătit cu monede mici, spre disperarea angajaţilor de la staţiile de alimentare. Preţul exagerat al carburanţilor a scos, ieri, în stradă zeci de şoferi nemulţumiţi din Bucureşti şi din Iaşi. Aceştia au decis să boicoteze mai multe benzinării. Staţiile au fost practic blocate pentru câteva zeci de minute. "Victima", aleasă la întâmplare, a fost o benzinărie de pe Şoseaua Bucureşti-Ploieşti.

Statul le declară război "săracilor" bogaţi în 2011

Ministrul Finanţelor, Gheorghe Ialomiţianu, le-a transmis ieri proprietarilor de iahturi şi vile - care nu-şi pot justifica proprietăţile prin veniturile declarate statului - că vor fi călcaţi de Fisc anul viitor şi că vor fi obligaţi să-şi achite impozitele datorate. "Pentru acele persoane fizice care nu-şi declară veniturile, adică sunt în situaţia să aibă venituri foarte mari şi impozite zero, le transmit că nu pot să stea liniştiţi. Adică cei care au iahturi, vile şi îşi petrec vacanţele în locuri unde tarifele sunt extrem de mari, iar ei nu pot justifica prin veniturile declarate", a explicat Ialomiţianu.

Estonia trece la euro împotriva valului

Statul baltic adoptă moneda de la 1 ianuarie. Autorităţile au alimentat băncile şi populaţia cu euro. Fosta republică sovietică devine, sâmbătă, cea de-a 17-a ţară care adoptă moneda unică, chiar dacă zona euro nu traversează cea mai bună perioadă. În timp ce criza financiară afectează economiile fragile din zona euro, Estonia, micul stat baltic cu 1,4 milioane de locuitori, este pregătită să adopte moneda europeană de la 1 ianuarie. Guvernul de centru-dreapta al acestei ţări susţine că intrarea în selectul club european va da un nou impuls economiei estoniene. Autorităţile de la Talin sunt aproape gata cu pregătirile. Alimentarea în avans a băncilor şi a clienţilor lor cu bancnote şi monede euro s-a făcut de la 1 decembrie.

EVENIMENTUL ZILEI

Benzina din România înghite săptămânal cinci bani pe litru

Când vine vorba de scumpirea carburanţilor, suntem fruntaşi în Europa. România se află pe locul trei între statele membre ale Uniunii Europene în ceea ce priveşte scumpirea benzinei în ultimul an, şi pe locul şapte, dacă ne referim la motorină. Majorarea a fost influenţată semnificativ de creşterea taxelor, respectiv a accizei, de la 1 ianuarie, şi a TVA. Numai la 1 iulie, din cauza majorării TVA, preţurile au crescut chiar şi cu 28 de bani/litru. Cu toate acestea, România se află printre statele UE cu cele mai mici preţuri la carburanţi.

Centură de siguranţă pentru încă 45.500 de depozite bancare

Guvernul a majorat plafonul de garantare de la 50.000 la 100.000 de euro la economiile populaţiei şi firmelor, astfel doar aproximativ 23.000 de depozite mai depăşesc noul plafon. De la 1 ianuarie, populaţia şi persoanele juridice care deţineau depozite bancare mai mari de 50.000 de euro sau echivalentul sumei în lei pot sta liniştiţi întrucât plafonul de garantare a fost dublat. În această situaţie se regăsesc aproximativ 35.800 de depozite, aparţinând persoanelor fizice, şi alte 9.700 deţinute de firme, potrivit datelor de la 30 septembrie 2010 centralizate de Fondul de Garantare a Depozitelor în Sistemul Bancar (FDGSB).

Cum a devenit Antonescu Che Guevara al PNL

Fostul candidat la preşedinţie şi-a întărit poziţia de lider al partidului în 2010: şi-a impus echipa la şefia PNL, dar şi propriul "guvern din umbră". "Eu şi Crin suntem ca Fidel Castro şi Che Guevara", spunea Victor Ponta despre el şi colegul său de opoziţie. Deşi a respins eticheta care i-a fost aplicată de liderul PSD, Crin Antonescu a început în propriul lui partid o revoluţie la finalul căreia poziţia lui şi a oamenilor de încredere a fost întărită.

JURNALUL NAŢIONAL

14 milioane de euro de la Guvern pentru un sponsor al PDL

Guvernul a alocat ieri doar 2 milioane de lei pentru oraşul Ocna Mureş, care se confruntă cu grave alunecări de teren, deşi autorităţile din Alba au solicitat cel puţin 13 milioane de lei, numai 6,6 milioane de lei fiind necesari pentru umplerea craterului format în urma surpărilor de pământ. În schimb, Cabinetul a fost extrem de generos, pe final de an, cu sponsorii PDL, având în vedere că tot ieri a găsit în Fondul de rezervă al bugetului 35 milioane de euro pentru lucrările la Stadionul "Lia Manoliu" din Bucureşti, dar mai ales 14 milioane de euro pentru Stadionul "Ion Moina" din Cluj-Napoca, o promisiune electorală a fostului primar Emil Boc, stadion realizat de sponsorul PDL, omul de afaceri Ioan Timofte.

Cazul "Sobaru", în gura lumii

Tragicul incident a fost preluat rapid de presa din străinătate, prima fiind cea britanică, în frunte cu Daily Mail, şi comentat în fel şi chip de cititorii străini. Ştirea cu înregistrarea video a trecut repede oceanul, ajungând şi la "Unchiul Sam". Unii l-au interpretat cu umor sau chiar cu ironie, alţii s-au îngrijorat sincer şi au criticat sistemele deficitare de la noi, dar le-au comparat şi cu ale altor "case mai mari", cu referiri speciale la SUA, cele de la care a pornit criza financiară care s-a răspândit la nivel global în mai puţin de un an. Dar cea mai vizualizată ştire despre gestul lui Sobaru a fost, cel puţin în ziua incidentului, cea de pe site-ul televiziunii Euronews, care a descris pe larg povestea unui om ajuns la capătul disperării din cauza neputinţei de a face o viaţă mai bună familiei lui.

ROMÂNIA LIBERĂ

Ticu Dumitrescu: "Securiştii îşi stingeau ţigările chiar pe obrajii noştri"

În luna decembrie s-au împlinit doi ani de la moartea fostului lider ţărănist şi preşedinte al Asociaţiei Foştilor Deţinuţi Politici, Constantin Ticu Dumitrescu. După ce şi-a petrecut o bună parte din tinereţe în temniţele Securităţii, după 1989 Ticu Dumitrescu s-a implicat activ pe scena politică românească. În calitate de parlamentar, a iniţiat Legea deconspirării Securităţii (care-i poartă şi numele) şi Legea lustraţiei.

Cum scapi de certificatul energetic

Românii care vor să vândă o locuinţă trebuie să se prezinte la notari şi cu un certificat care să ateste performanţa energetică a acesteia, începând cu 1 ianuarie 2011. Totuşi, această prevedere poate fi ocolită dacă vânzătorul şi cumpărătorul cad de acord. Amânată timp de mai bine de un an, obligativitatea certificatului energetic va fi aplicată de la începutul anului viitor. Informaţia a fost confirmată de reprezentanţi ai Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului şi ai auditorilor energetici. "Ministerul nu va mai acorda o nouă amânare în privinţa acestei legi", au spus surse din MDTR.

De ce nu se mai întorc căpşunarii de sărbători

Mulţi dintre românii care muncesc în străinătate aleg să nu vină de sărbători în ţară. Ei se limitează să le trimită celor dragi cadouri pentru că, în acest caz, efortul financiar este mult mai mic. Criza economică a împuţinat şi mai mult numărul românilor care se întorc în aceste zile acasă. Din cele aproximativ 3,5 milioane de români care muncesc în Occident - dintre care un sfert nu au forme legale -, foarte puţini îşi permit să vină de sărbători în ţară. Un astfel de "lux" îl costă pe un muncitor în Italia sau Spania aproximativ 1.000 euro de persoană. Sumă pe care, pe criza actuală, puţin aleg să o cheltuie. În plus, nesiguranţa locurilor de muncă din Europa nu lasă muncitorilor români loc de negocieri cu patronul.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb