REVISTA PRESEI 30.01.2013

Willy Homner
Revista Presei / 30 ianuarie 2013

ADEVARUL

Dosarul Loteria I: George Copos, condamnat la patru ani de închisoare cu executare

Omul de afaceri George Copos a fost condamnat marţi, de Judecătoria Sectorului 2, la patru ani de închisoare cu executare, în dosarul Loteria I, în care este acuzat de evaziune fiscală. Sentinţa magistraţilor Judecătoriei Sectorului 2 nu este definitivă, iar George Copos poate face recurs. Scandalul Loteria a izbucnit în 2004, când s-a aflat că una dintre firmele omului de afaceri, Ana Electronics, a vândut Loteriei Române mai multe spaţii comerciale le preţuri supraevaluate. Alături de George Copos, au mai fost condamnaţi, tot la câte 4 ani de închisoare, Gilio Giuzepe Roza, acţionar la Ana Electronic, Ana Group şi Ana Pan, Nicolae Cristea, fost director general şi preşedinte al Consiliului de Administraţie în cadrul Companiei Naţionale Loteria Română şi Stelian Ioan Raţiu, administrator al firmei Transilvania International.

Ce a făcut Ponta cu "Lista lui Barroso"

Comisia Europeană publică azi raportul privind justiţia din România, în care un loc central îl ocupă cele 11 obiective ce trebuiau îndeplinite ca urmare a crizei politice de astă-vară. Patru au fost îndeplinite total, două parţial şi cinci nu au fost îndeplinite. Cele 11 obiective, cunoscute sub numele de "Lista lui Barroso", au şi fost incluse în raportul Mecanismului de Cooperare şi Verificare, publicat pe 18 iulie, în plină criză politică. Comisia Europeană a decis tot atunci ca urmatorul raport să nu fie elaborat în vara anului 2013, ca de obicei, ci în decembrie 2012, insistând pe urgenţa îndeplinirii celor 11 obiective. "Adevărul" a analizat, tot punct cu punct, "Lista lui Barroso", susţinerile Guvernului şi faptele petrecute. Realitatea arată că unele puncte au fost îndeplinite total, altele parţial, iar unele deloc.

Dilema USL: preşedinte-jucător sau preşedinte-spectator

Liderii USL vor să demareze, în perioada următoare, procedurile de modificare a Constituţiei, în încercarea de a obţine aprobarea Parlamentului până în luna iulie a acestui an. Chiar dacă USL are cele două treimi din voturi necesare pentru modificarea Constituţiei în Parlament, operaţiunea se poate dovedi dificilă. PSD şi PNL au neînţelegeri în privinţa unora dintre articole, în timp ce alte propuneri ar putea genera controverse în plan extern. Printre propunerile USL figurează şi schimbarea articolului din Constituţie care reglementează modul în care preşedintele desemnează candidatul pentru funcţia de prim-ministru. Dacă la început propunerea de modificare aparţinea întregului USL, acum doar premierul Ponta insistă pentru schimbarea lui.

Ce planuri are Piperea pentru Oltchim: privatizarea prin insolvenţă

Avocatul Gheorghe Piperea susţine că, în cazul în care Tribunalul Vâlcea l-ar numi administrator al companiei de stat Oltchim, ar încerca să pună în practică o privatizare prin insolvenţă. "Adică afacerea trece din mâinile statului, pachetul majoritar de 54,8%, în mâinile unui acţionar privat, poate fi chiar acţionarul minoritar sau asociaţia salariaţiilor", a declarat Piperea pentru "Adevărul". Piperea exclude privatizarea cu strigare a combinatului chimic Oltchim, procedură aplicată şi eşuată la finele lunii septembrie 2012, când patronul de televiziune Dan Diaconescu a câştigat licitaţia, oferind cel mai bun preţ, dar nu a mai venit cu banii. Avocatul spune că cea mai bună variantă pentru Oltchim ar fi ca partea funcţională a combinatului (active eficiente, contractele de muncă, contractele cu furnizorii) să fie separată de activele rele şi de datorii şi preluată de o companie sau de un vehicul special, "un fel de Oltchim 2".

Topul restanţierilor la credite, judeţ cu judeţ

Valoarea sumelor restante la împrumuturile luate de populaţie şi firme a crescut anul trecut cu peste 30% şi se apropie se pragul de 6,5 miliarde de euro. Cele mai mari restanţe, raportate la volumul de credite, sunt în judeţele Sălaj, Suceava şi Galaţi. Chiar dacă avansul înregistrat de rata şomajului s-a temperat anul trecut, iar salariu mediu pe economie a crescut uşor, mulţi români s-au confruntat cu dificultăţi la rambursarea creditelor contractate. În plus, activitatea multor firme a continuat să fie afectată de criză, iar unele dintre ele au tras obloanele. La toate acestea, se adaugă o depreciere de 2,5% a leului în raport cu euro în 2012, dar care a ajuns la aproape 7,5% în timpul crizei politice din vară. Toate acestea s-au reflectat într-o creştere accelerată a restanţelor la creditele contractate de persoanele fizice şi juridice.

CURIERUL NATIONAL

Transportatorii, şocaţi de taxarea resurselor

Asociaţia Transportatorilor Rutieri în Construcţii (ATRC), membră fondatoare a Federaţiei Operatorilor Români de Transport, si FORT au remis ieri Guvernului şi Ministerelor Finanţelor, Mediului şi Transporturilor o scrisoare deschisă în care critică graba şi necunoaşterea cu care a fost iniţiat proiectul de ordonanţă privind instituirea unei taxe speciale pentru exploatarea resurselor naturale, act normativ pe care îl consideră "o glumă nesărată", dacă n-ar fi adevărată. Acest proiect nu s-ar fi născut decât în cazul necunoaşterii situaţiei reale", notează transportatorii, subliniind impactul negativ major, asupra pieţei materialelor de construcţii şi bugetelor de investiţii pe care l-ar avea proiectul în cazul în care ar fi adoptat.

FMI a plecat doar cu promisiunile Guvernului

Acordul cu România nu poate fi considerat deraiat, deocamdată, întrucât Guvernul s-a angajat să ia măsuri corective pentru a atinge obiectivele convenite în program şi pare serios că va pune în aplicare ceea ce a promis, a declarat Erik de Vrijer, şeful misiunii de evaluare a FMI. "Guvernul va lua măsuri de corecţie pentru a atinge obiectivele programului, deci ne trebuie mai mult timp, pentru că au părut angajaţi şi serioşi că vor face ce au promis că fac. Acordul nu e nici deraiat, nici nederaiat", a spus De Vrijer, întrebat dacă poate spune că acordul cu România este considerat deraiat. Şeful misiunii a spus că Guvernul a cerut o amânare de trei luni, ceea ce înseamnă că aceste evaluări vor fi finalizate prin vot în Consiliul Director al FMI la finele lunii iunie.

Microhidrocentralele Hidroelectrica, vândute prin licitaţie internaţională

Administratorul judiciar al Hidroelectrica a declarat ieri pentru Curierul Naţional că încearcă să vândă, prin licitaţie publică internaţională 163 de microhidrocentrale ale companiei, veniturile estimate a fi obţinute ridicându-se la aproximativ 200 mil. euro. Până în vara anului 2009, Hidroelectrica vânduse 87 microhidrocentrale. Compania, aflată în subordinea Ministerului Economiei şi intrată în insolvenţă din vara anului trecut, administrează 326 de centrale hidroelectrice şi staţii de pompare ce însumează o putere instalată de peste 6.300 MW. "Microhidrocentralele care vor fi scoase la vânzare au 243 MW, ceea ce nu înseamnă mare lucru pentru companie", a precizat Remus Borza.

Guvernul prezintă CSAT strategia pentru CFR Marfă, cu proceduri de pre-calificare a investitorilor

Guvernul va include în strategia de privatizare a CFR Marfă o serie de proceduri de pre-calificare a investitorilor, legate de cifra de afaceri, experienţa în domeniu şi capacitatea financiară, documentul urmând să fie discutat, marţi, 5 februarie, în CSAT şi aprobat a doua zi de Executiv. Premierul Victor Ponta a declarat, marţi seara, la RTV, că a discutat pe această temă cu preşedintele Traian Băsescu şi că acesta a fost de acord cu vânzarea companiei, dar cu condiţia ca procedura de atribuire să fie diferită de cea aplicată în cazul încercării de privatizare a Oltchim, respectiv de licitaţie deschisă.

AIPC şi BVB rămân pe baricade în războiul pentru RASDAQ

La doar o zi după ce Asociaţia Investitorilor pe Piaţa de Capital (AIPC) a cerut demisia tuturor membrilor Consiliului Bursei pentru iniţierea unui demers pe lângă Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare (CNVM) pentru autorizarea pieţei RASDAQ drept sistem alternativ de tranzacţionare, războiul comunicatelor de presă a mai cunoscut două episoade. După ce conducerea BVB a încercat să se spele pe mâini de problemă amintind că, în cele din urmă, nu operatorului de piaţă îi revine sarcina modificării statutului pieţei RASDAQ, îi revine CNVM sau Parlamentului, şi că propunerea sa este doar în cadrul consultărilor publice, Asociaţia Investitorilor a reiterat acuzaţiile de lipsă de transparenţă.

Politica monetară adoptată de Japonia pune în alertă China

China va trebui să urmărească îndeaproape efectele de contagiune ale recentei politici monetare ultrarelaxate adoptate de Japonia, a declarat guvernatorul adjunct al Băncii Centrale a Chinei, într-un interviu oferit agenţiei de ştiri Xinhua. Comentariile venite din partea viceguvernatorului Băncii Centrale vin la câteva zile după ce Japonia a anunţat mutarea sa către o politică monetară ultrarelaxată, care a pornit o dezbatere privind dacă politica monetară ar putea face mai mult pentru a stimula creşterea economică sau dacă acţiunile suplimentare ar avea efecte secundare negative.

EVENIMENTUL ZILEI

EXCLUSIV EVZ. Omul care l-a falimentat pe Dinu Patriciu

Dinu Patriciu este una dintre victime. 5.000 de oameni au rămas fără locuri de muncă. Poliţia a intrat pe firul unor afaceri de milioane de euro. O mână de oameni controlează vânzări de milioane de euro din cele mai titrate supermarketuri din România. Şefi aflaţi în conducerea unor lanţuri de magazine concurente sunt fie parteneri de afaceri, fie foşti colegi la firmele care au falimentat magazinele lui Dinu Patriciu, Minimax şi Mic.ro. Din mai multe sesizări adresate autorităţilor reiese că preţurile de achiziţie şi de vânzare a produselor la rafturi sunt dictate în funcţie de interesele acestui grup. Poliţia a intrat pe firul acestor afaceri dubioase. În centrul atenţiei acestui cerc de afacerişti se află Daniel Gross, CFO (director financiar) al Rewe România, gestionara magazinelor Penny şi Billa.

The Economist: De ce nu ştie Bătrânul Continent să se apere. Europa trebuie să lase deoparte laşitatea şi să i se alăture Franţei în operaţiunile din Mali

Când apare perspectiva războiului, cei care se fac că plouă sunt priviţi cu la fel de mult dispreţ ca şi cei care se fac vinovaţi de pornirea războiului. Aşa se explică de ce, la începutul conflictului din Irak, americanii i-au botezat pe francezi "maimuţe laşe îndopate cu brânză". Acum, în cazul intervenţiei din Mali, tocmai francezii sunt cei şocaţi de nepăsarea aliaţilor (cu precădere europeni, este drept) faţă de ascensiunea jihadistă. Liderul opoziţiei din Hexagon, Jean-François Copé, este doar unul dintre politicienii care s-au plâns că "Franţa a fost lăsată singură în prima linie de front".

Şova: "Trebuie să se ia o decizie în legătură cu Roşia Montană!"

Proiectul minier va trece de la Ministerul Mediului în subordinea lui Dan Şova. În timp ce premierul spune că nu poate lua singur o decizie, ministrul Marilor Proiecte susţine că nu mai trebuie să se aştepte mult. Premierul Victor Ponta a anunţat că proiectul minier de la Roşia Montană va fi demarat, dacă vor fi îndeplinite trei condiţii: respectarea standardelor de mediu, creşterea redevenţelor şi creşterea participării statului român în compania de proiect. "Dan Şova nu trebuie să se mai ocupe de deszăpeziri, de sare şi de polei, ci de mari proiecte. Proiectul minier de de la Roşia Montană va fi gestionat de Departamentul Marilor Proiecte", a spus Ponta.

Misiune grea pentru USL: Vânzarea CFR Marfă

În două luni guvernul trebuie să demareze procedura de privatizare a CFR Marfă, noul cartof fierbinte al autorităţilor. CFR Marfă este un colos cu 9.000 de angajaţi şi datorii de peste un miliard şi jumătate de lei. "Motivul pentru care compania a ajuns în această stare este că a fost an de an căpuşată. Directorii CFR şi-au dezvoltat în paralel firme de transport feroviar, închiriind pe bani puţini locomotive şi vagoane de la CFR Marfă. De asemenea, CFR transportă ieftin produsele altor companii de stat, ceea ce, din nou, a adâncit pierderile", a comentat pentru EVZ analistul economic, Otilia Nuţu. Concedierile au fost aproape singurul obiectiv asumat şi îndeplinit de autorităţi. Din 2007 până în 2012, numărul de salariaţi a fost redus la jumătate, până la circa 9.000 de persoane. În acelaşi interval, datoriile totale s-au dublat însă până la 1,8 miliarde de lei.

JURNALUL NATIONAL

Justiţia lui Băsescu, la apogeu! Sub masca luptei pentru independenţa Justiţiei, preşedintele vrea să-şi ţină regimul în funcţiune

Independenţa Justiţiei, pusă la adăpost de influenţa politicului, marele deziderat al regimului Băsescu, sunt doar vorbe bune de spus la o clacă şi cam atât. Acuzaţiile aduse şefului statului că îi place să controleze totul, dar mai ales justiţia - parchete, DNA, ANI, servicii, CSM ­ sunt susţinute de o analiză care arată că, în comparaţie cu predecesorii săi, Traian Băsescu a emis peste 4.200 de decrete prezidenţiale privind schimbări de procurori şi judecători, cu o medie de 50 de decrete pe lună. "Cu aceste schimbări, Traian Băsescu devine direct asociat cu performanţa acestui sistem de justiţie din ultimii ani. (...) Apetenţa majoră a Preşedintelui Traian Băsescu pentru schimbarea de magistraţi contrastează însă cu discursul sau public, în care se sugerează contrariul. (...) Numărul decretelor emise de Băsescu în domeniul Justiţiei este şocant de mare - peste 40% din decretele emise vizează schimbarea judecătorilor/ procurorilor", scrie infopolitic.ro, site-ul ce găzduieşte studiul realizat de Fundaţia Multimedia.

Victor Ponta la România TV: "Nu privatizăm CE Oltenia doar de dragul privatizării"

Premierul Victor Ponta a declarat marţi seară, la România TV, că Guvernul nu va privatiza Complexul Energetic Oltenia deoarece compania a intrat pe profit. În schimb, premierul a fost de acord, în discuţiile cu FMI, cu privatizarea unui pachet majoritar la CFR Marfă. Premierul a precizat că subiectul privatizării CE Oltenia a fost abordat luni în discuţia avută cu delegaţia Fondului Monetar Internaţional condusă de către Erik de Vrijer, însă partea română s-a opus privatizării: "Complexul Energetic Oltenia a trecut pe profit, are management privat şi a încheiat recent un acord de investiţii de un miliard de dolari cu o companie din China."

"Holocaustul a fost o farsă. Evreii omorâţi de nazişti au fost, de fapt, mutaţi în SUA!". Vezi cui aparţine şocanta afirmaţie

Fathi Shihab-Eddim, un consilier al preşedintelui islamist egiptean Mohamed Morsi, a catalogat Holocaustul drept o "farsă" organizată de serviciile secrete americane şi spune că evreii despre care se spune că au fost omorâţi de nazişti au fost mutaţi în Statele Unite. "Serviciile secrete americane, în cooperare cu statele aliate în al II-lea Război Mondial, au creat Holocaustul pentru a distruge imaginea inamicilor germani, pentru a justifica războiul şi masivele distrugeri militare, victimele civile şi atacurile nucleare de la Hiroshima şi Nagasaki", a nai spus Shihab-Eddim. În replică, Efraim Zuroff, directorul Centrului Simon Wiesenthal, afirmă că declaraţiile reflectă o atitudine periculoasă, dar specifică ţărilor arabe: "Tristul adevăr este că aceste opinii sunt relativ comune în lumea arabă, fiind rezultatul ignoranţei şi atitudinilor negaţioniste ale guvernelor"

"Lovitură devastatoare pentru cultura mondială". Ultima lovitură a separatiştilor din Mali

Insurgenţii islamişti din Mali, aflaţi, în prezent în retragere din faţa armatelor locale şi ale Franţei au părăsit oraşul Timbuktu, însă au dat o ultimă lovitură înainte să plece. Au ars o bibliotecă ce conţinea manuscrise nepreţuite, unele datând din secolul 13, un act pe care primarul oraşului l-a calificat drept "o lovitură devastatoare pentru cultura mondială". Primarul Hallé Ousmani Cissé a povestit cum islamiştii afiliaţi la Al-Qaida au dat foc, sâmbătă, la două clădiri în care manuscrisele erau adăpostite. Aceştia au ars şi primăria şi biroul guvernatorului local.

Studiu EUobserver: un român din doi nu are niciun ban pus deoparte

O treime dintre europeni nu au niciun ban pus deoparte, media fiind stricată de România, ţara în care 48% din adulţi nu au economii. Potrivit unui studiu realizat de firma germană de cercetare de piaţă TNS pentru ING şi publicat de EUobserver, la polul opus se află Luxemburg, 89% dintre locuitorii Marelui Ducat declarând că au pus bani deoparte. Acelaşi studiu arată că, în privinţa evoluţiei economiilor personale în ultimul an, acestea au scăzut în rândul a 52% din italieni şi a 47% din spanioli. În schimb, în Turcia şi Marea Britanie, aproape jumătate dintre cei intervievaţi au declarat că au reuşit să pună deoparte mai mulţi bani în ultimele 12 luni.

NATIONAL

Ministrul de Interne, INTERCEPTAT CU MANDAT pe Legea sigurantei nationale!

"Viesparul" de la Interne face din nou victime. De aceasta data i-a venit randul chiar ministrului Radu Stroe sa fie prelucrat informational de catre baietii din Servicii. Care le dau inca o data o mana de ajutor generalilor care conduc din umbra intreg sistemul. Desi, dupa cum "National" a dezvaluit in exclusivitate, Radu Stroe se tot lauda ca din toamna il va inlocui pe George Maior, se pare ca punerea sa sub monitorizare nu i se trage de la SRI, chiar daca baietii din Padurea Baneasa ar privi cu incantare cum isi frange actualul ministru de Interne viitorul politic. Mai mult chiar, responsabil de intrarea lui Stroe in sarabanda ascultatilor ar putea fi chiar unul dintre cei mai apropiati colaboratori si prieteni ai sai.

Tintele lui Base, doborate FOC CU FOC! Nastase, Vantu, Becali si Voiculescu ies ingenuncheati din confruntarile cu presedintele

Indiferent de situatia in care se afla, fie ca este pe val sau izolat politic, Traian Basescu nu renunta pana nu-si face damblaua si nu-si trimite adversarii la racoare. Dupa ce i-a rezolvat pe Adrian Nastase si Sorin Ovidiu Vantu, presedintele se concentreaza acum pe Dan Voiculescu si Gigi Becali. S-au ghidat dupa "legea smecheriei", dar si-au luat-o. Acum, Adrian Nastase, Sorin Ovidiu Vantu, Dan Voiculescu si Gigi Becali se "oftica" si tipa cat ii tine gura ca sunt victime politice. La drept vorbind, au si motiv "sa se atace", pentru ca au fost facuti de un adversar care, din punct de vedere moral, nu este mai presus decat ei.

La Complexul Energetic Oltenia se jongleaza cu sute de mii de euro: inca un contract pe sest milionarului Sarcina!

Cainii de la guvern latra, caravana combinatiilor trece - astfel se poate rezuma actiunea sefilor Complexului Energetic Oltenia, care au oferit ieri, pe furis, un contract de 145.000 de euro milionarului Nicolae Sarcina. Conducerea Complexului Energetic Oltenia a oferit contractul ieri, intr-o viteza suspecta. Conform documentelor oficiale, sefii CEO n-au avut timp sa organizeze o licitatie deoarece s-au trezit peste noapte cu o "situatie de urgenta extrema survenita in urma unor evenimente care nu puteau fi prevazute de autoritatea contractanta". Tranzactia s-a efectuat rapid, Trustul Pentru Servicii cu Utilaje Diverse (TPSUD) SA, a lui Nicolae Sarcina, fiind desemnat castigator si primind contractul in valoare de 649.296 de lei.

Plan aprobat de Washington, cu sponsorizare qatareza: atac cu arme chimice in Siria!

Un plan foarte bine ticluit, aprobat de Washington, cu sponsorizare "enorma" din Qatar, implica un atac cu arme chimice in Siria, ca sa se justifice o interventie decisiva din afara. Emailuri incriminatoare dintre directorii companiei Britam Defence Limited, care are contracte in domeniul Apararii si petrolului, au fost interceptate, la 24 ianuarie, de hackeri din Malaezia. Toti liderii occidentali au declarat ca folosirea armelor chimice de catre armata lui Assad ar insemna "depasirea liniei rosii", care obliga marile puteri sa intervina militar. Si qatarezii s-au gandit sa ofere aceasta "depasire".

Planul care va UMPLE DE BANI Steaua, Dinamo si Rapid! Propunerea ULUITOARE facuta de RCS&RDS!

Trustul miliardarului Zoltan Teszari are pregatite oferte "de nerefuzat" pentru granzii Steaua, Dinamo si Rapid. Modelul spaniolul va fi implementat in Liga 1. Preconizatele schimbari la conducerea companiei "RCS&RDS" vor afecta, indirect, si campionatul intern de fotbal. Mircea Sandu a confirmat, ieri, ca reducerea numarului de echipe in Liga 1 nu se poate face "din cauza unor contracte pe care LPF le are cu terti si in special cu televiziunile"; iar surse din piata media afirma ca strategia managerilor "RCS&RDS" pentru Liga 1 prevede negocierea individuala a drepturilor tv cu marile forte din Bucuresti: Steaua, Dinamo si Rapid!

PUTEREA

EXCLUSIV PUTEREA. Dan Radu Ruşanu: Vom crea o instituţie antievaziune

În actuala legislatură, deputatul PNL Dan Radu Ruşanu este preşedintele Comisiei Buget-Finanţe a Camerei. În acest interviu pe trei teme de importanţă naţională, Ruşanu aruncă şi ridică mănuşa. Şeful Comisiei Buget-Finanţe trage cu arcul către oamenii politici care nu vor să renunţe la demagogie, către evazioniştii fiscali şi protectorii lor din sistemul ANAF, către toţi cei care denigrează PNL în mass-media. Dan Radu Ruşanu nu s-a ferit să anunţe şi ţintele USL pe care le doreşte implementate în regim de urgenţă. Înfiinţarea unei Agenţii antievaziune, readucerea TVA la 19%, promovarea unei Constituţii care să definească foarte clar atribuţiile fiecărei puteri în stat etc.

Şova, şef peste reactoarele 3 şi 4

Autostrăzile Bucureşti - Braşov şi Piteşti - Craiova, reactoarele 3 şi 4 de la Centrala Nuclearo-electrică de la Cernavodă, centrala de la Tarniţa, Canalul Siret-Bărăgan şi Podul Măcin sunt principalele proiecte de care va trebui să se ocupe ministrul delegat pentru Proiecte de Infrastructură, Dan Şova, a anunţat premierul Victor Ponta. "I-am zis lui Dan Şova: «Tu nu mai ai treabă nici cu deszăpezirea, nici cu nisipul, tu vii - i-am dat un termen, sfârşitul lunii februarie - tu vii cu cele zece proiecte mari»", a relatat Ponta, la Digi TV, precizând că el a întocmit lista cu proiectele la a căror materializare ar trebui să lucreze ministrul Şova.

Goldman Sachs, la Kremlin

Banca americană de investiţii Goldman Sachs a semnat un memorandum de înţelegere cu Ministerul Dezvoltării Economice şi fondul pentru investiţii directe din Rusia pentru o campanie care vizează îmbunătăţirea imaginii acestei ţări în rândul investitorilor străini şi a agenţiilor de rating. Banca americană, care se va ocupa de comunicarea cu investitorii şi va participa la prezentări în străinătate, ar putea câştiga până la 500.000 de dolari din servicii de consultanţă acordate statului. Kremlinul intenţionează să angajeze şi alte bănci străine pentru promovare externă în condiţiile în care în prezent nu informează eficient investitorii asupra măsurilor luate, a explicat secretarul de stat din Ministerul Dezvoltării Economice, Sergei Beliakov.

ROMANIA LIBERA

"Războiul rece" al statului împotriva averilor necinstite

O victorie care vine la aproape şase ani de la înfiinţarea Agenţiei Naţionale de Integritate. Ce s-ar putea face totuşi pentru ca lupta împotriva funcţionarilor necinstiţi să fie mai eficientă? Statul român a recuperat 551.000 de euro prin confiscarea averii a doi agenţi de poliţie implicaţi în celebrul scandal al permiselor acordate fraudulos de la Argeş. Deşi acesta nu este primul caz în care ANI a câştigat în instanţă în faţa unor funcţionari publici care nu-şi puteau justifica patrimoniul dobândit, este pentru prima dată când banii confiscaţi au ajuns efectiv în bugetul public.

FMI: Uitaţi de TVA redusă la alimente, nu supăraţi băncile!

Instituţia financiară a trasat ieri sarcinile Guvernului pentru următoarele două luni, neîndeplinirea acestora retezând şansele pentru un nou acord. FMI crede că în 2012 creşterea economică a fost sublimă, dar a lipsit cu desăvârşire, iar în acest an putem spera, cel mult, la un avans al PIB de 1,5%.

Modelul islandez: clienţii băncilor falimentare nu primesc bani publici

Mica Islandă a mai repurtat o victorie în bătălia cu cartelul bancar. Curtea de Justiţie a EFTA (Asociaţia Europeană a Liberului Schimb) a confirmat că refuzul despăgubirii deponenţilor englezi şi olandezi din fonduri publice, după colapsul sistemului bancar, a fost legal. Prima victorie istorică a Islandei a început prin refuzul de a-şi asuma pierderile băncilor prin trecerea lor la datoria publică. Preşedintele Grimsson a determinat un referendum, iar populaţia s-a pronunţat împotriva "salvării băncilor", deşi FMI făcea presiuni puternice în acest sens. Economia s-a prăbuşit, coroana s-a devalorizat cu 35% între ianuarie şi septembrie 2008 (în acea perioadă făcea vâlvă ştirea că McDonald's se retrage), dar şi-a revenit ulterior pe baze mai sănătoase, înregistrând ritmuri susţinute de creştere.

ZIARUL FINANCIAR

De ce Polonia şi Ungaria se finanţează de la populaţie, iar România nu. De ce nu se cumpără titluri de stat de la Finanţe?

Investiţiile în titluri de stat româneşti sunt rezervate în general clienţilor de private banking, deţinerile persoanelor fizice însumând 2,7 miliarde de lei, adică 3,6% din totalul titlurilor în lei spre sfârşitul anului trecut. Ce funcţionează în Germania, Suedia, Italia, SUA, dar şi în Cehia, Polonia şi Ungaria nu pare să fie bun pentru România, iar reprezentanţi ai Finanţelor s-au tot chinuit în ultimii ani să găsească contraargumente pentru reintroducerea unui mecanism abandonat în prima parte a anilor 2000. Explicaţia nerostită oficial: titlurile pentru populaţie ar concura depozitele bancare, iar băncile nu vor presiuni suplimentare, poziţia acestora fiind susţinută de FMI. Polonia foloseşte cea mai mare bancă rămasă sub controlul statului pentru distribuţie şi vinde populaţiei bonduri chiar şi pe zece ani, cu valoarea nominală de 100 de zloţi (circa 100 de lei).

Adrian Vasilescu, BNR: Ce oră arată ceasurile din turnul pieţei valutare

Marţi, Banca Naţională a comunicat o rată de schimb leu-euro mai bună decât cea din ziua precedentă. O uşoară apreciere a leului produsă într-un moment în care multe voci afirmau că a început sarabanda deprecierii. Fiindcă moneda noastră pierduse pragul de 4,33 lei pentru un euro câştigat la jumătatea lui ianuarie. Privind însă tabloul întregii luni, din prima zi bancară din acest an şi până marţi, vedem că de fapt leul a urcat, a coborât, iar a urcat şi iar a coborât, apoi a urcat marţi, desenând un spectaculos zig-zag pe piaţa valutară. Dovadă că piaţa valutară este din ce în ce mai mult un aparat performant.

O familie de fermieri din Olt a plătit 2 mil. euro pe 850 ha

Familia de antreprenori Gheorghe şi Elena Tiutiu, proprietarii firmei Eros N. Titulescu din judeţul Olt, care exploatează 3.000 de hectare de teren arabil, a achiziţionat 850 ha pentru 2 mil. euro plus TVA de la compania daneză Agricultural Real Estate Trust. Pentru fiecare hectar antreprenorii români au plătit în medie circa 2.400 euro. "Aceasta este cea mai mare tranzacţie pe care am făcut-o până acum. Discuţiile nu au fost foarte lungi, atât cât mi s-a cerut atât am oferit. Am luat 4 milioane de lei de la bancă şi restul din fonduri proprii", a declarat Emilia Tiutiu, administratorul Eros N. Titulescu, companie cu afaceri de 1 mil. euro şi un profit net de 0,4 mil. euro în 2011, potrivit celor mai recente date de la Ministerul Finanţelor.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb