• ADEVARUL
• Petrolul din Iran va fi rafinat la Ploieşti
Iranul va trimite un milion de barili de ţiţei la rafinăria Petrotel din România, deţinută de Lukoil, potrivit unor surse Reuters. Odată cu ridicarea sancţiunilor în această lună, Iranul vrea să-şi atingă ţinta de majorare a producţiei cu 500.000 de barili pe zi. Aşadar, şase petroliere vor livra ţiţei cumpărătorilor din Europa şi Asia în februarie, scrie Agerpres. Primul cumpărător european al ţiţeiului din Iran ar putea fi Litasco, divizia comercială a grupului rus Lukoil. Litasco va livra în România un milion de barili de ţiţei. Acesta va fi încărcat pe data de 5 februarie în terminalul iranian Kharg Island. Lukoil a semnat, în 25 ianuarie, un acord cu autorităţile din Iran pentru două proiecte de explorare în sud-estul ţării. Valoarea acestui contract ajunge la circa şase milioane de dolari, potrivit directorului al diviziei de explorare National Iranian Oil Company, Hormoz Qalavand.
• Klaus Iohannis a promulgat legea antifumat
Preşedintele României, Klaus Iohannis, a semnat vineri decretul pentru promulgarea Legii privind modificarea şi completarea Legii nr. 349/2002 pentru prevenirea şi combaterea efectelor consumului produselor din tutun, act normativ cunoscut publicului larg drept legea antifumat. La 45 de zile de când actul normativ este publicat în Monitorul Oficial, legea va intra în vigoare. Legea care interzice fumatul în spaţii publice a fost discutată, miercuri, la Curtea Constituţională (CCR), iar judecatorii au decis, cu unanimitate, că aceasta nu are elemente de neconstituţionalitate.
• Percheziţii la Ministerul Culturii. Unul dintre fondatorii trupei Paraziţii, Alexandru Frâncu, şi doi angajaţi din minister, ridicaţi de poliţişti
Fondatorul trupei Paraziţii care a fost prins în timp ce primea 6.000 de euro pentru a-şi exercita influenţa asupra membrilor unei comisii din Ministerul Culturii este Alexandru Frâncu, potrivit unor surse judiciare. Unul dintre fondatorii trupei Paraziţii împreună cu doi angajaţi din Ministerul Culturii au fost săltaţi de poliţişti în urma unui flagrant. Ei promiteau că au influenţă pe lângă o comisie a Ministerului care dădea avize pentru construcţii, au declarat surse judiciare. Alexandru Francu este milionar în euro. Deţine o vilă şi un apartament de lux în Capitală, o casă de vacanţă în străinătate, şi este posesorul a două limuzine. De asemenea, acesta este şi patronul unui hotel de fiţe din Bucureşti. La mijlocul anilor 1990, Francu a înfiinţat alături de Cheloo trupa Paraziţii.
• Pe ce au tocat guvernanţii 40 de miliarde de lei în ultima lună din 2015
Soldul cheltuielilor din bani publici a crescut de la 204,3 miliarde de lei în noiembrie la 243,9 miliarde de lei în decembrie, bugetul trecând de la un excedent de 5 miliarde de lei la un deficit de 10 miliarde de lei. Cei mai mulţi bani s-au dus în cheltuielile cu bunuri şi servicii şi în cele de personal. Dacă acest comportament s-ar fi repetat în toate cele 12 luni ale anului trecut, cheltuielile totale ar fi fost aproape duble: 480 de miliarde de lei, în loc de cele 243,9 miliarde de lei consemnate de Finanţe. Altfel spus, cheltuielile bugetare din decembrie, de 40 de miliarde de lei, practic s-au dublat faţă de media lunară de 19 miliarde de lei în primele 11 luni. In decembrie s-a dat drumul la acele cheltuieli de la care statul s-a abţinut în lunile anterioare - plăţi pentru cofinanţarea proiectelor europene, subvenţii şi investiţii, dar şi drepturi salariale.
• Cioloş: Un Guvern de tehnocraţi nu-şi poate asuma regionalizarea
Premierul Dacian Cioloş a afirmat vineri, la Timişoara, că Guvernul ar putea relua discuţia despre regionalizare, însă pentru demararea unui astfel de proces e nevoie de consens politic. "Trebuie să înţelegem că sunt unele decizii care trebuie luate la nivel politic, pe care un guvern de tehnocraţi, oricât de bun sau mai puţin bun ar fi, nu şi le poate asuma în locul politicienilor", a spus Cioloş. Prim-ministrul Dacian Cioloş a mai arătat că a avut o discuţie pe această temă cu vicepremierul Vasile Dîncu, ministrul Dezvoltării Regionale, cel care a preluat proiectul regionalizării de la Liviu Dragnea.
• Cum sunt maziliţi de şefi funcţionarii publici care nu vor să fure banii statului
Mulţi dintre funcţionarii care îşi fac datoria în mod corect şi semnalează abuzurile şi ilegalităţile comise de superiori sfârşesc de cele mai multe ori prin a-şi pierde locul de muncă. Cel mai recent caz este al unui funcţionar de la primăria cu jacuzzi din comuna Ivăneşti, judeţul Vaslui. Angajată în funcţia de consilier în cadrul primăriei, Ana Maria Mihalachi a fost destituită printr-o decizie a primarului în luna noiembrie anul trecut, după ce luni la rând a fost şicanată fiind suspectată că ea a fost cea care a descoperit cum era consumat combustibilul plătit din banii primăriei, în baza cardurilor şi astfel au aflat şi localnicii, care ulterior au sesizat Curtea de Conturi şi DNA. Mai întâi, angajatei i-a fost restricţionat accesul la internetul din cadrul instituţiei, ulterior pe 24 noiembrie 2014 i s-a desfăcut contractul de muncă printr-o decizie a primarului Vasile Novac, fiind acuzată că nu îşi îndeplineşte sarcinile de serviciu.
• Cât de mult respectă PNL Codul de integritate
Incompatibilitate, conflict de interese, contracte cu statul sau probleme penale. Acestea sunt doar câteva dintre criteriile de integritate adoptate de PNL în decembrie. Însă, în urma validărilor făcute în ultimele două săptămâni, liberalii demonstrează că respectarea lor este, în unele cazuri, opţională. Un prim candidat cu probleme de integritate e liberalul desemnat pentru Primăria Botoşani, Cătălin Flutur, pe numele căruia e începută urmărirea penală pentru abuz în serviciu din septembrie 2015. Cu toate că nu a fost validat încă de conducerea PNL, potrivit unor surse politice, Dorin Florea este decis să candideze pentru încă un mandat. Florea a fost trimis în judecată de DNA pentru abuz în serviciu, procurorii susţinând că acesta a virat în mod ilegal bani de la bugetul local către Asociaţia Sportivă Fotbal Club Municipal Tîrgu Mureş. Un alt candidat validat zilele trecute, este Nicuşor Ciumacenco , politicianul care stă cel mai bine în sondaje pentru a câştiga Primăria municipiului Galaţi. În iunie 2014, Nicuşor Ciumacenco a fost declarat incompatibil de ANI
• Cinci cazuri de febră Zika, confirmate în Germania
Cinci cazuri de febră Zika au fost înregistrate în Germania în perioada octombrie 2015 - ianuarie 2016, a anunţat, vineri, un purtător de cuvânt al Ministerului Sănătăţii german, potrivit agenţiei de presă Reuters. Cele cinci persoane care au fost diagnosticate cu febră Zika au vizitat America Latină şi insulele Caraibe în ultimele luni, potrivit Ministerului Sănătăţii din Germania. Institutul Robert Koch, care este responsabil de controlarea şi prevenirea bolilor în Germania, a confirmat joi pentru site-ul thelocal.de că doi germani care s-au întors din Haiti au fost diagnosticaţi cu virusul Zika. Virusul Zika purtat de ţânţari din specia Aedes este considerat a fi responsabil de malformaţiile cu care se nasc unii copii - au capul subdezvoltat, ceea ce cauzează probleme majore de dezvoltare, conducând chiar şi la moartea acestora.
• EVENIMENTUL ZILEI
• Ioan Niculaie, miliardarul din Braşov, a fost pus sub control judiciar
Magistraţii Tribunalului Braşov au decis ca omul de afaceri Ioan Neculaie să fie cercetat sub control judiciar în dosarul în care este acuzat de o fraudă de 5 miloane de euro. De asemenea, Păunescu Stelian Florin, unul dintre ceilalţi inculpaţi reţinuţi joi seara în dosarul omului de afaceri, va fi cercetat tot sub control judiciar, fiind acuzat de evaziune fiscală, a precizat pentru AGERPRES, purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Tribunalul Braşov, prim-procurorul Alina Popescu. Magistraţii Tribunalului Braşov au respins, în această noapte, propunerea de arestare preventivă formulată împotriva omului de afaceri Ioan Neculaie. Tribunalul a decis instituirea măsurii de control judiciar pe o perioadă de 60 de zile, informează Digi 24. Ioan Neculaie a spus ca nu a retras niciodată bani din conturile echipei de fotbal FC Braşov. "Doamne Fereşte! Păi am dat în fiecare an câte un milion şi jumătate din banii mei personali", a spus omul de afaceri.
• SUA ar putea renunţa la Programul Visa Waiver pentru Europa, din cauza crizei REFUGIAŢILOR
Milioane de cetăţeni europeni ar putea să nu se mai bucure de dreptul de a intra fără viză în SUA, după ce oficialii americani din domeniul securităţii au devenit tot mai alarmaţi de înmulţirea paşapoartelor false, care ar putea fi folosite de terorişti. Sistemul Visa Waiver permite cetăţenilor din 38 de ţări să aibă acces în Statele Unite, în scopuri turistice sau de afaceri, fără viză. Casa Albă a anunţat, în noiembrie, că va accelera ancheta asupra programului respectiv, ale cărei concluzii trebuie să ajungă direct la preşedintele Barack Obama. Ţările care au "deficienţe în zone cheie de cooperare" riscă să li se revoce accesul în SUA fără viză de intrare, anunţau autorităţile la vremea respectivă. Mai mult de 34 de milioane de paşapoarte europene au fost FURATE sau pierdute.
• ALERTĂ în Franţa. ATENTAT la prim-ministrul Manuel Valls
Un eveniment deosebit de grav l-a avut în prim-plan pe premierul Franţei, Manuel Valls, asupra căruia s-a încercat un atentat. Un plic cu explozibil a fost primit la biroul premierului Franţei. Descoperirea a fost făcută joi dimineaţă la biroul lui Manuel Valls, din Hotelul Matignon, pe strada Varenne din Paris, conform Mediafax. Reprezentanţii serviciilor de securitate au declarat că pudra explozivă din plic nu reprezenta niciun pericol întrucât nu avea sistem pentru detonare. Incidentul a fost raportat în contextul în care Manuel Valls depusese recent o plângere din cauza unor ameninţări cu moartea primite pe pagina personală de Facebook. Franţa este în stare de urgenţă după atentatele din 13-14 noiembrie 2015, când jihadiştii grupării teroriste Statul Islamic, au ucis 130 de persoane la Paris.
• Eugen Tomac: Mişcarea Populară va anunţa candidatul la Capitală pe 6 februarie
Preşedintele executiv al Mişcării Populare, Eugen Tomac, a declarat astăzi că formaţiunea sa va anunţa pe 6 februarie candidatul pentru Primăria Capitalei. Totodată, Tomac a spus că nu crede că există un om mai bine pregătit să conducă Bucureştiul decât Traian Băsescu. "Domnul preşedinte Traian Băsescu este în continuare omul politic către care îşi îndreaptă speranţa foarte mulţi bucureşteni. Convingerea mea este că, la ora actuală, în Bucureşti nu există un alt om politic mai bine pregătit să preia Bucureştiul din haosul în care a intrat. (...) În data de 6 februarie am convocat Colegiul naţional al MP şi cu acel prilej vom anunţa toţi candidaţii partidului nostru", a spus Tomac. El a cerut Guvernului organizarea de alegeri în două tururi de scrutin.
• Procesul în care fostul Ponta este pus sub acuzare, poate începe
Vineri nu a fost o zi bună pentru Victor Ponta. Magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie au luat o decizie dură în ceea ce-l priveşte pe fostul prim-ministru al României. Astfel, magistraţii de la Curtea Supremă au respins cererile şi excepţiile formulate de avocaţii lui Dan Şova şi Laurenţiu-Dan Ciurel în dosarul "Turceni - Rovinari", în care a fost trimis în judecată şi Victor Ponta, ceea ce înseamnă că procesul în care fostul premier este pus sub acuzare, poate începe. Conform România TV, la termenul din 6 noiembrie al procesului, avocaţii care îi reprezentau pe Victor Ponta şi Dan Şova au ridicat mai multe excepţii prin care au contestat competenţa şi legalitatea sesizării ÎCCJ. Printre acestea a fost contestat inclusiv modul în care procurorii au administrat probele în dosar, au efectuat actele de urmărire penală şi au solicitat retrimiterea rechizitoriului la DNA. Judecătorii au respins excepţiile şi au dispus începerea judecării pe fond a dosarului, iar următorul termen a fost stabilit pentru 11 februarie.
• JURNALUL NATIONAL
• Cutremur de magnitudine 7 în estul Rusiei
Un puternic cutremur de magnitudine 7 s-a produs sâmbătă în estul Rusiei, a anunţat Institutul geologic al Statelor Unite USGS, citat de Reuters. Seismul a avut loc la 109 km nord de oraşul Petropavlovsk-Kamceatski (regiunea Kamceatka n.r.) şi la o adâncime relativ adâncă de 153 km, a declarat USGS. Nu au existat informaţii imediate despre pagube sau victime, adaugă Reuters.
• Calculele liberalilor pentru alegerile locale
Miza alegerii primarilor în două tururi este enormă pentru cele două partide mari de pe scena politică. Procedura de alegere a primarilor ar putea, practic, să determine câştigătorul alegerilor locale. Liberalii şi-au dat seama că s-au lăsat păcăliţi când Legea alegerilor locale a fost votată şi acum forţează din disperare. Disputa pe alegerea primarilor este încă un exemplu că în România legislaţia electorală se face în funcţie de interesele conjuncturale ale partidelor, şi nu din preocuparea de a oferi cetăţenilor cea mai bună metodă prin care să-şi exprime voinţa. Alegerea primarilor într-un singur tur de scrutin a fost impusă de către PDL, în anul 2011, sub motivul reducerii costurilor. În realitate însă, democrat-liberalii de atunci, astăzi liberali, îşi dădeau seama că electoratul se întorcea împotriva lor şi încercau să-şi asigure cât mai multe primării în condiţiile date.
• Bancherii au trecut la presiuni şi ameninţări
După ce s-au văzut cu buzunarele pline, băncile ameninţă că nu vor mai da credite imobiliare sau că vor mări avansurile foarte mult pentru a nu-şi mai asuma niciun risc la creditare. Surse din mediul bancar spun că printre bancheri s-a instalat o neîncredere mare în ceea ce priveşte stabilitatea legilor şi, de frica Legii dării în plată, vor renunţa la anumite produse garantate cu ipoteci. Avocatul Gheorghe Piperea a declarat că aceste înţelegeri între bănci sunt practici cartelare care trebuie analizate de Consiliul Concurenţei. Raiffeisen a majorat avansul la creditele imobiliare la 35% pentru împrumuturile în lei şi la 40% pentru cele în euro. "Am ajustat unele criterii de acordare, în special în ceea ce priveşte avansul, până la clarificarea legislaţiei cu impact în domeniul împrumuturilor cu garanţie imobiliară", au declarat reprezentanţii Raiffeisen. Deşi este prima instituţie bancară care a luat această măsură, alte şase-şapte bănci se gândesc să-i urmeze exemplul.