• ADEVARUL
• Toader: "Nu este oportună revocarea procurorului general şi a şefului DNA"
Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a anunţat că nu-l va schimba pe procurorul general al României, Augustin Lazăr, şi nici pe şefa DNA, Laura Codruţa Kovesi, în urma evaluării Ministerului Public şi Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA). Evaluarea a venit ca urmarea deciziei Curţii Constituţionale potrivit căreia în cazul anchetei privind OUG 13 s-ar fi încălcat legea. Anunţul a fost precedat de o întâlnire avută cu premierul Sorin Grindeanu, la sediul Guvernului. "Evaluând toţi factorii de constituţionalitate, legalitate şi oportunitate am apreciat că în acest moment nu este oportună declanşarea mecanismului instituţional de revocare a procurorului general şi a şefei DNA", a spus Tudorel Toader.
• Pericolele din Legea referendumului propusă de PSD. Atac la suveranitatea poporului
Iniţiativa deputatului PSD Eugen Nicolicea de a modifica Legea referendumului conţine un articol ambiguu, care ar tăia dreptul constituţional al poporului de a participa la consultări populare, indiferent de temă. Pe scurt, s-ar încălca, într-o bună măsură, suveranitatea poporului român, suveranitate exercitată şi prin referendum. Într-o discuţie telefonică, Nicolicea a explicat ce înţelege prin Justiţie. Deputatul PSD Eugen Nicolicea a organizat miercuri a doua dezbatere pe tema Legii referendumului, pe care intenţionează să o modifice. Deputatul PSD vrea să compileze două articole din Constituţie, astfel încât preşedintele nu va mai putea declanşa un referendum pe probleme ce ţin de graţiere, amnistie, fiscalitate şi tratate internaţionale.
• Sus salariile, jos investiţiile. Trei sferturi din cheltuielile bugetare sunt pentru salarii şi asistenţă socială
Execuţia bugetară pe primele două luni ilustrează un trend periculos: compensarea creşterii salariilor cu investiţii mai mici, pentru a rămâne în limita de deficit, în contextul în care încasările la buget nu cresc. Execuţia bugetară în primele două luni ale anului 2017 s-a încheiat cu un excedent, însă, prin comparaţie cu primele luni ale anului trecut, este la jumătate. Dacă în ianuarie-februarie am avut excedent de 397,1 milioane de lei, reprezentând 0,05% din PIB, în perioada similară a anului trecut el a fost de 788,1 milioane de lei, cu o pondere de 0,10% din PIB. Din 34,49 miliarde lei cheltuieli totale, 24,98 miliarde lei au mers către cheltuieli de personal şi asistenţă socială. Florin Cîţu, susţine că, în 2017, dacă adaugăm şi legea salarizării unitare, ajungem la peste 90% din veniturile fiscale cheltuite pe salarii şi asistenţă socială.
• Şoferii români, cei mai "mortali" din Europa
România a rămas şi anul trecut ţara cu cel mai mare număr de decese rutiere, cu 97 de morţi la milionul de locuitori, în condiţiile în care Marea Britanie înregistrează doar 27 de astfel de decese la un milion de oameni. Asta arată cele mai recente statistici publicate de Comisia Europeană, potrivit cărora numărul morţilor de pe şosele a crescut în 2016 faţă de anul 2015, când existau 95 de victime la milionul de locuitori. Cele mai multe astfel de tragedii se produc din cauza infrastructurii deficitare de la noi. Dar de câţiva ani mai există un motiv care duce la accidente soldate cu morţi: agresivitatea şi neatenţia şoferilor români.
• Ministrul Transporturilor promite 90 de km funcţionali de autostradă in acest an
Romania va avea in acest an 90 de kilometri funcţionali de autostradă, dacă ne luăm după promisiunea făcută de ministrul Transporturilor si de directorul Companiei Autostrăzi. Cei doi oficiali nu au de gând să-si dea demisia dacă nu-si îndeplinesc ţinta, dar susţin că vor sta mai mult pe şantiere ca să-i grăbească pe muncitori. Pe de altă parte, ministrul Transporturilor vrea să renunţe la pasajele speciale, care le-ar permite urşilor si căprioarelor să traverseze autostrada Lugoj-Deva. Va cere Bruxellesului să-i permită să renunţe la construirea pasajelor pentru animale. Întâlnirea cu responsabilii europeni va avea loc luna viitoare. Ecoductele ar costa 180 de milioane de euro, cam cât toată autostrada Lugoj Deva.
• Efectul Brexit asupra studenţilor şi muncitorilor români din Marea Britanie
Experţii spun că odată demarat Brexit-ul se va deschide o adevărată cutie a Pandorei, cu consecinţe imprevizibile pentru soarta celor care studiază sau muncesc în Marea Britanie. Ambasada României la Londra îndeamnă cetăţenii români care nu au, încă, reglementată şederea în Marea Britanie să procedeze la înregistrarea la autorităţile locale, în special pentru obţinerea certificatului de înregistrare sau a permisului de şedere. Românii din Regat sunt sfătuiţi, de asemenea, pentru o bună informare, să urmărească evoluţia negocierilor de ieşire din UE a Marii Britanii, care ar urma să dureze cel mult doi ani. Analiştii sunt siguri că autorităţile britanice vor adopta măsuri restrictive.
• Blestemul teilor tăiaţi şi replantaţi pe banii ieşenilor
Zeci de tei seculari, doborâţi şi înlocuiţi cu salcâmi japonezi, au dus la o adevărată revoltă în 2013 în Iaşi. În cele din urmă, blamaţii salcâmi au fost scoşi şi înlocuiţi tot cu tei, în 2015, cu câteva luni înainte de campania electorală. Totul pe banii ieşenilor. Scandalul tăierii celor 80 de tei de pe Bulevardul Ştefan cel Mare din Iaşi, arteră centrală din Capitala Moldovei, i-a costat pe ieşeni 60.000 de euro. Municipalitatea ieşeană a vrut să înfrumuseţeze strada de-a lungul căreia se află Catedrala Mitropolitană şi Primăria prin plantarea a peste 140 de salcâmi japonezi pitici, masacrând astfel teii sănătoşi care erau aliniaţi arterei rutiere.
• Lupta pe flota de elicoptere se înteţeşte
Memorandumul semnat între Bell Helicopter şi IAR Ghimbav privind o posibilă colaborare în cazul în care Guvernul decide achiziţionarea de elicoptere de la firma americană datează încă din luna mai 2016. În decembrie, Airbus Helicopters, o companie franco-germană care râvneşte la acelaşi contract, a trimis o scrisoare prin care cerea explicaţii cu privire la acest memorandum. Ministrul Economiei, Mihai Tudose, a avut ieri o serie de întâlniri cu delegaţiile companiilor General Dynamics, Bell Helicopter şi Boeing, în cadrul unei vizite a companiilor americane în România. Comunicatul de după întâlnire conţine mai multe informaţii privind memorandumul semnat între IAR Ghimbav şi Bell Helicopter, care a atras nedumerire din partea Airbus.
• BANCHERUL
• Creditele noi in lei ating un nou record de creştere post-criză, in timp ce depozitele scad la cel mai redus nivel de după 2008
Creditele si depozitele noi in lei din sectorul bancar se apropie de nivelurile înregistrate in 2008, anul de euforie economică dinaintea crizei financiare izbucnite la finalul aceluiaşi an, arată statisticile BNR. Astfel, depozitele noi in lei au scăzut sub 15 miliarde lei in luna februarie, cel mai scăzut nivel din anii post-criză, fiind la doar 1,5 miliarde lei distantă de nivelul înregistrat in februarie 2008, de 13,5 miliarde lei. Depozitele in bănci au crescut in anii după criza întrucât populaţia si firmele si-au redus nivelul investiţiilor, precum si consumul. Însă odată ce economia îşi reia ciclul de creştere, firmele in special, dar si persoanele fizice, îşi retrag depozitele din bănci si plasează banii in diverse investiţii, iar cei care nu deţin suficiente resurse financiare apelează la credite pentru investiţii si consum.
• COTIDIANUL
• Iohannis şi succesele sale secrete - Cornel Nistorescu
Klaus Iohannis, cel mai iubit fiu al SRI, a participat cu dragoste la spectacolul anual al instituţiei. Ca să ce? Ca să arate ţării că Vodă nu doarme şi că veghează la cuminţenia României, că Serviciul ne apără şi cînd ne urmăreşte, ca să ţinem minte că suntem în România, nu în Bulgaria sau în Islanda. Bilanţurile anuale ale DNA, Parchetului, MApN şi MAI sunt cele mai stupide manifestări ale tipului de stat în care trăim. Nu ne-am depărtat prea mult de ce am fost şi n-am ajuns prea aproape de ce sperăm. Bilanţurile ne-au rămas de la sovietici. Probabil că sunt la modă şi în China şi în Coreea de Nord. Scopul lor era şi este de a arăta duşmanilor "puterea poporului", bazată pe instituţiile sale de tip militar.
• Iohannis a felicitat SRI pentru rezultate necunoscute
Preşedintele României, Klaus Iohannis i-a felicitat pe reprezentanţii Serviciului Român de Informaţii pentru rezultate necunoscute, despre care a mai şi adăugat că este bine să rămână asa. In declaraţia de presă preşedintele României s-a declarat încântat de parteneriatul pe care SRI l-ar vrea încheiat cu societatea civilă. Klaus Iohannis a susţinut la sediul Serviciului Român de Informaţii o declaraţie de presă la finalul activităţii de bilanţ pentru anul 2016 a SRI.
• Ministrul Justiţiei a făcut parte din Comisia care i-a acordat doctoratul Codruţei Kovesi
Jurnalistul Ovidiu Zară a publicat un articol în care face o precizare senzaţională: Tudorel Toader, ministrul Justiţiei, a făcut parte din Comisia care i-a acordat titlul de "doctor" Laurei Codruţa Kovesi la Universitatea de Vest. Această poză a fost publicată pe 31 octombrie 2016 de "Evenimentul zilei", fiind preluată din ziarul "Opinia Timşoarei". Pe atunci, însă, Tudorel Toader nu era ministru, astfel încît nimeni nu a sesizat prezenţa sa la masa prezidiului, chiar în timp ce Laura Codruţa Kovesi îşi prezenta teza de doctorat!
• CURIERUL NATIONAL
• Washingtonul autorizează familiile diplomaţilor americani să revină la Istanbul
Familiile diplomaţilor şi agenţilor consulari americani care au fost evacuaţi din Istanbul în luna octombrie din cauza unor "ameninţări teroriste" se pot reîntoarce în metropola turcă, a anunţat marţi diplomaţia americană, cu două zile înainte de vizita la Ankara a secretarului de stat, Rex Tillerson, transmite AFP, citată de Agerpres. Într-o notă de alertă, Departamentul de Stat continuă totuşi să-şi avertizeze cetăţenii care ar dori să revină în Turcia, şi în special în sud-estul ţării, din cauza "persistenţei ameninţării teroriste". Ministerul a ridicat, totodată, pe 27 martie ordinul de evacuare din Istanbul, emis pe 29 octombrie, pentru familiile personalului diplomatic şi consular.
• Directorul adjunct al unei mari bănci turceşti de stat, arestat în SUA
Banca turcească de stat Halkbank a anunţat miercuri că managerul său general adjunct, Mehmet Hakan Attila, a fost reţinut în Statele Unite, transmite Reuters. Procurorii americani l-au pus marţi sub acuzare pe Atilla pentru participarea la o schemă de încălcare a sancţiunilor împotriva Iranului ce a durat mai mulţi ani, ducând la nivelul următor un dosar ce a amplificat tensiunile dintre Statele Unite şi Turcia. Attila este acuzat că a conspirat cu Reza Zarrab, un trader de aur iraniano-turc, pentru a spăla sute de milioane de dolari prin sistemul financiar american în beneficiul Teheranului şi companiilor iraniene, potrivit Bloomberg. Lira turcească s-a depreciat cu până la 1,2% după vestea arestării lui Attila.
• 26,1 mld. euro, schimburile comerciale româno-germane în 2016
Relaţiile economice bilaterale dintre România şi Germania au crescut şi în 2016, după cum indică actualele cifre publicate de INS, Germania rămânând astfel partenerul economic nr. 1 al României. Importurile din Germania au însumat anul trecut 13,8 mld. EUR (+10,5%), iar exporturile 12,3 mld. EUR (+14,6%). În total, volumul comercial între cele două state a fost de 26,1 mld. EUR (+12,4), ceea ce înseamnă peste 20% din totalul comerţului exterior al României - tendinţă în creştere. Printre cele mai importante grupe de produse în comerţul dintre Germania şi România se numără în mod tradiţional maşini şi aparate, echipamente electrice, mijloace şi materiale de transport, metale comune. Circa 7.500 de companii germane, respectiv cu capital german, sunt active în România.
• Mari companii americane ne-au dat "foaia de parcurs"
Reprezentanţi ai Amgen, Archer Daniels Midland, Bell Helicopter, The Boeing Company, ExxonMobil, General Dynamics, Medtronic, Mega Company, MetLife, Oshkosh Defense, Pfizer, Smithfield, Timken s-au întâlnit cu membrii Guvernului României. Investitorii americani şi-au exprimat intenţia de a-şi dezvolta afacerile în România şi de a lansa noi investiţii în domenii precum sănătatea, cercetarea şi dezvoltarea, asigurări, construcţii, apărare, energie şi finanţe. Oamenii de afaceri americani au prezentat guvernului un document intitulat "Roadmap to Prosperity" care conţine cinci recomandări pentru întărirea relaţiilor economice dintre România şi SUA. Foaia de parcurs a fost pregătită de experţi din Washington.
• Românii accesează credite imobiliare la fel ca germanii sau danezii
"România este la egalitate cu Grecia, Germania sau Danemarca, atunci când vine vorba despre gradul de îndatorare generat de costurile de locuire. De fapt, 11,3% din populaţia Uniunii Europene trăieşte în gospodării în care se cheltuiesc peste 40% din venituri pentru necesităţi aferente locuinţei sau îngrijirii acesteia", arată un raport Eurostat, citat de imopedia.ro. Există însă şi locuri în care acest comportament nu este întâlnit. Este drept, acestea sunt mai degrabă excepţii, dar se pare că ele deţin reţetele pentru o viaţă fără griji, din punctul de vedere al locuinţelor. De exemplu, în Malta doar 1,1% dintre locuitori achită mai mult de 40% din venituri către bănci, chirii, furnizori de utilităţi sau întreţinere. Urmează Cipru, cu 3,9%, Irlanda, cu 4,6% şi Finlanda, cu 4,9%.
• EVENIMENTUL ZILEI
• Avocaţii lu Mircea Băsescu fac plângere la CEDO: "În închisorile din România, până nu mori, nu eşti crezut"
Tribunalul Constanţa a pecetluit soarta lui Mircea Băsescu, rămâne în închisoare pentru multe luni de acum înainte, deşi a depăşit cu aproape 200 de zile treimea care îi dădea dreptul să fie eliberat. Contestaţia procurorilor DNA la soluţia Judecătoriei Medgidia de eliberare a condamnatului a fost admisă pentru a doua oară de magistraţii constănţeni. Tribunalul Constanţa a stabilit, ieri, că abia după 29 iunie mai are dreptul să ceară eliberarea din Penitenciarul Poarta Albă. La 1 iulie se intră în vacanţă judecătorească şi este puţin probabil ca cererea să se judece cu celeritate. Având în vedere înrăutăţirea stării lui de sănătate, confirmată de medicii spitalului penitenciar, dar şi faptul că Mircea Băsescu, potrivit declaraţiei sale în instanţă, nu primeşte tratamentul recomandat, avocaţii vor face plângere la CEDO.
• Codrin Ştefănescu, acuzaţii GRAVE la adresa lui Toader: "E o ruşine"
Codrin Ştefănescu, secretarul general adjunct al PSD l-a desfiinţat în direct la TV pe Tudorel Toader, după decizia ministrului Justiţiei de a nu propune demiterea lui Augustin Lazăr şi a Laurei Codruţa Kovesi. "Părerea mea e că este o ruşine ce s-a întâmplat astăzi. Sunt dezamăgit total. Nu este vina noastră. E opinia ministrului Justiţiei. E o coincidenţă. Nu a avut nicio presiune. Astea sunt prostii. Am dat dovadă că suntem curajoşi şi că nu e vorba de vreo implicare externă. E o decizie luată de ministerul Justiţiei după o foarte multă gargară. S-a râs şi el cu presa. Nu a spus nimic concret. De aia am primit voturi ca să facem Guvern. Să mergem cu programul până la capăt. Ne-au chemat miniştri ilegal şi ilegitim. E incredibil. Să îl aud pe ministru venind cu un bla bla ieftin".
• I-a dat copilului bolnav de CANCER cannabis! Rezultatele i-au uimit până şi pe medici
Callie Blackwell, o mamă disperată din Marea Britanie, a decis să ia o măsură radicală pentru a îşi ajuta copilul bolnav de cancer. În timp ce era internat în spital unde i se făcea chimioterapie şi radioterapie, femeia a început să îi dea pe ascuns n puţinele alimente pe care acesta le putea consuma cannabis, pentru a îl ajuta cu durerile, scrie Mirror. Deryn, în vârstă de 14 ani fusese supus unui transplant de măduvă osoasă, după ce medicii i-au descoperit o leucemie galopantă. "Nu susţin acum faptul că acest canabis poate vindeca o boală precum cancerul, sau că este un medicament minune. Dar l-a ajutat pe Deryn şi cred că suntem datori să ne întrebăm: ar putea ajuta şi pe alţii?", a spus Callie.
• JURNALUL NATIONAL
• Tudorel Toader, despre raportul de evaluare a lui Kovesi şi Lazăr
Ministrul Justiţiei, după ce a trecut în revistă evenimentele care au generat evaluarea celor doi procurori, a declarat că a solicitat informări de la Parchetul de pe lângă Înalta Curte şi DNA şi a mai solicitat întâlniri cu Laura Codruţa Kovesi şi Augustin Lazăr. Faptul că în ziua în care s-a întâlnit cu cei doi procurori a fost în vizită şi ambasadorul SUA, a fost o pură întâmplare. Toader a spus că DNA şi-a încălcat grav atribuţiile atunci când a efectuat o anchetă penală asupra membrilor Guvernului. Ministrul Justiţiei a afirmat că evaluarea pe care a făcut-o asupra celor doi procurori a făcut-o personal, fănă nicio presiune sau ingerinţă. Şeful Justiţiei a spus că DNA a derapat în această anchetă provocând tulburări în media şi societate iar derapajele înregistrate nu pot fi justificate prin lupta împotriva corupţiei.
• "Riguroase chivernisiri" pentru ieftinirea Catedralei Neamului
"Un dar al tău pentru eternitate" este mesajul cu care Biserica speră să ajungă la inimile românilor şi să-i facă să doneze pentru catedrală. Donatorii cei mai generoşi au dorit să rămână anonimi, dar numele lor sunt cunoscute la Patriarhie şi vor avea parte de un tratament special. Chiar dacă nu vor fi pictaţi pe pereţii catedralei, cum se mai practică prin bisericile noastre, ctitorii vor fi pomeniţi la slujbele importante. Până acum, Patriarhia nu s-a gândit să-i informeze periodic pe cei care donează pe ce s-au dus banii lor, concret, dar Curtea de Conturi face controale în fiecare an, pentru că trebuie justificaţi banii veniţi de la instituţii. Cine doreşte detalii poate face solicitări la Cancelaria Sinodală sau la Departamentul economic al Patriarhiei.
• Cum să cumperi o firmă, să derulezi afaceri cu statul, după care să o revinzi primului proprietar
Mâna dreaptă a lui Dacian Cioloş în Guvernul de tehnocraţi, Vasile Dîncu, a cumpărat, în 2009, de la un om de afaceri bucureştean, o firmă care se ocupă cu activităţi de studiere a pieţei şi cu sondarea opiniei publice. După ce Dîncu a devenit unic asociat al companiei în cauză, aceasta a fost selectată de Administraţia Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării să deruleze o campanie de informare, plătindu-i în acest sens peste 100.000 de lei. La finalul prestării acestor servicii, în 2013, guvernatorul de atunci al autorităţii contractante, Grigore Baboianu, a părăsit funcţia, din motive personale. Tot atunci, Vasile Dîncu i-a revândut omului de afaceri bucureştean firma cu care a derulat acest contract. În 2016, Grigore Baboianu a fost "reuns", prin decizie a premierului Dacian Cioloş, în funcţia de guvernator al Administraţiei Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării.
• Peste 1000 de locuri de muncă sunt vacante în Spaţiul Economic European
Angajatorii din Spaţiul Economic European oferă, prin intermediul reţelei EURES România, 1.228 locuri de muncă vacante, conform unui comunicat primit la redacţie. Cele mai multe sunt disponibile în Malta, Italia, Spania, Marea Britanie şi Cehia. Persoanele interesate să ocupe un loc de muncă pot viziona ofertele accesând www.eures.anofm.ro, sau se pot prezenta la sediul agenţiei judeţene pentru ocuparea forţei de muncă de domiciliu sau reşedinţă, unde consilierul EURES îi poate îndruma.
• NATIONAL
• Klemm i-a dat-o in freză lui Iohannis!
A doua zi după ce ambasadorul american s-a întreţinut cordial cu ministrul Economiei, Mihai Tudose, salutând tocmai înfiinţarea Fondului Suveran de Dezvoltare si Investiţii, Eric Stewart, liderul oamenilor de afaceri americani din Romania bătea palma cu premierul Sorin Grindeanu, sub privirile aceluiaşi Hans Klemm, despre priorităţile investiţiilor comune pe domeniile energiei, transporturilor si apărării. Klaus Iohannis si-a luat-o in freză tocmai de la cel in care îşi pusese ultimele speranţe, "aliatul" sau Hans Klemm... Dar uite ca lucrurile se mai schimba, mai ales când la mijloc sunt si cele 10 miliarde de euro pe care guvernul roman este gata sa le pună pe masa investiţiilor, alături de dolarii atât de influentelor companii americane din domeniile energiei, transporturilor sau, mai ales, apărării...
• Grindeanu, pus de FMI pe urmele lui Viktor Orban
Experţii FMI au recomandat Guvernului României să renunţe la numirea unei conducere corporatiste la CEC Bank sau Eximbank. Asta deşi, in privinţa CEC Bank cel puţin, se intrase pe ultima suta de metri a procedurilor, firma germanului Johannes Burghold, cunoscut si drept "săgeata" influentei familii de bancheri Rothschild, predase lista scurta din care sa fie aleşi cei noua membri ai CA. Si uite ca este bun si FMI-ul asta la ceva, daca a reuşit să-l convingă pe Sorin Grindeanu să adopte o poziţie asemănătoare celei a premierului Viktor Orban din Ungaria. Aşa că "preluarea" mascata a CEC Bank nu se va mai face, la fel cum, după cum susţin sursele National, cel puţin in acest an nu se va opera nici listarea la bursă a Hidroelectrica SA, in ciuda insistentelor venite de afara...
• ROMANIA LIBERA
• Comuna lui Dragnea, buget de cinci ori mai mare pentru Teldrum
Liviu Dragnea, ca ministru al Dezvoltării, a crescut de cinci ori bugetul comunei natale Gratia din Teleorman. Astfel, peste trei milioane de euro au plecat din bugetul Guvernului spre comuna teleormăneană. Banii, însă, nu au rămas în Gratia, ci au fost viraţi în conturile TelDrum SA. De când se ştie, administraţia locală din Gratia mizează pe un buget anual de cam jumătate de milion de euro. În 2015, însă, acest buget de comună mică din Teleorman a sărit în aer: s-a mărit de cinci ori. Evenimentul epocal care a dus la această creştere uriaşă a fost acordarea unui contract de lucrări de către Consiliul Local Gratia companiei controlate informal de către Liviu Dragnea, TelDrum SA.
• Semnal de alarmă: Statele Unite ale Americii nu mai finanţează avertizorii anticorupţie din România
Statele Unite ale Americii au tăiat fondurile destinate "avertizorilor de integritate" din Europa Centrală şi de Sud- Est, inclusiv din România, care devoalau actele de corupţie săvârşite de angajaţii companiilor americane sau ale celor listate pe bursele americane, ceea ce înseamnă majoritatea marilor companii de la nivel global. Decizia a fost luată de noul preşedinte american Donald Trump, pe 23 ianuarie a.c, la doar câteva zile după preluarea efectivă a mandatului, ceea ce nu reprezintă un semnal prea încurajator pentru această regiune. Unul din dosarele celebre, instrumentate de autorităţile americane şi cele române şi în baza unor informaţii primite de la astfel de avertizori, este "Microsoft".
• ZIARUL FINANCIAR
• Brexitul şi interesele speciale ale statelor membre ale UE
Cum UE este un mariaj din interes, Marea Britanie nu va fi lăsată să plece fără să lase ceva în schimbul libertăţii. Negocierile vor fi cu atât mai dificile cu cât Brexitul va afecta fiecare domeniu de politică al blocului comunitar, iar cele 27 de state rămase în Uniune, pe lângă priorităţile comune au interese individuale de apărat în acest divorţ. Pentru Austria, priorităţile sunt drepturile cetăţenilor şi bugetul UE, scrie Politico, care a discutat cu oficiali din fiecare ţară din UE familiarizaţi cu pregătirile guvernelor lor pentru Brexit. Austria va prelua prin rotaţie preşedinţia Consiliului UE în a doua jumătate a anului viitor. România va avea probabil o misiune şi mai grea. România va prelua preşedinţia Consiliului în perioada ianuarie-iunie 2019, în plină campanie pentru alegerile europarlamentare din acel an.
• Gigantul francez Coface a ales România pentru înfiinţarea unui centru de dezvoltare IT
Gigantul francez Coface, unul dintre cei mai mari jucători de pe piaţa globală de asigurări de credit, a ales să îşi extindă prezenţa în România prin deschiderea unui centru IT în Bucureşti la începutul lunii viitoare pentru care are în plan să angajeze 80 de specialişti IT în următoarele 12 luni. Grupul francez, cu afaceri totale de 1,4 miliarde de euro anul trecut, este prezent în peste 100 de ţări şi are circa 4.300 de angajaţi. Pe plan local, Coface este prezent de zece ani, în 2015 obţinând un profit net de 8,4 milioane lei (echivalentul a 1,9 milioane de euro) şi având în medie 21 de angajaţi, potrivit datelor de la Ministerul de Finanţe.
• Printre mizele alegerii unui nou board la SIF Oltenia: administratorii pot primi un bonus de 0,5% din profit
O poveste neîncheiată, evaluată la câteva sute de milioane de lei, respectiv eventuala vânzare a pachetului deţinut de SIF Oltenia (SIF 5) în cadrul BCR, cea mai mare bancă din România, măreşte mizele şi provoacă aglomeraţie în cadrul scrutinului privind alegerea unei noi garnituri a consiliului de administraţie al societăţii de investiţii. În cursa pentru unul dintre cele şapte locuri disponibile în cadrul CA al SIF Oltenia s-au înscris iniţial 17 candidaţi, însă unul dintre aceştia s-a retras ulterior. Dintre cei şapte membri care formează consiliul SIF Oltenia (SIF 5) în prezent, cinci dintre ei doresc să îşi continue activitatea în cadrul aceluiaşi for. Singurii membri ai actualului consiliu de administraţie care nu şi-au înaintat candidatura pentru un nou mandat sunt Paul-George Prodan şi Victor Căpitanu.