REVISTA PRESEI - 30.04.2011

Willy Homner
Revista Presei / 30 aprilie 2011

ADEVĂRUL

Cum a trăit publicul nunta secolului

-Au venit la nunta regală din dragoste pentru Prinţesa Diana, din milă pentru William, ca să vadă rochia miresei, dar şi pentru distracţie. Oamenii au venit de luni (25 aprilie) în jurul catedralei londoneze Westminster pentru a se asigura că au o panoramă perfectă. "Nu plec până nu-mi văd prinţul", "Vreau să văd rochia de aproape", "Sunt aici pentru Diana", "Este un moment foarte important în viaţa mea" sunt câteva dintre motivele pentru care vizitatorii au răbdat nopţile în frig, înfăşuraţi în pături, în ciuda unei prognoze nu foarte prietenoase - noaptea termometrele au coborât sub 10 grade Celsius.

-Sute de mii de oameni - turişti de pe toate continentele şi britanici - au cântat astăzi împreună imnul britanic, chiar înainte de întâmpinarea caleştilor trase de cai în care se aflau membrii familiei regale.

-Kate Middleton (29 de ani) a intrat pe uşa Catedralei Westminster ca un "om obişnuit". După câteva zeci de minute, Catherine a ieşit pe uşă în calitate de Ducesă de Cambridge. O prinţesă dacă nu cu titlul, atunci cu ţinută şi atitudine: Catherine a purtat o rochie Alexander McQueen (creaţie Sarah Burton), un faimos creator de modă britanic care a murit anul trecut.

Regele Mihai, nuntaş

Regele Mihai, văr de gradul al treilea cu regina Elisabeta a II-a, a participat împreună cu principesa Margareta şi principele Radu la nunta regală britanică. Regele Mihai a spus că nu a mai văzut niciodată în viaţa sa atât de mulţi oameni la o nuntă regală britanică. Nunta dintre Will şi Kate este un eveniment de familie, şi nu de stat, deoarece William este al doilea în linie ca şi moştenitor al tronului Marii Britanii. Importanţa sa este însă foarte mare, dat fiind faptul că William va deveni, într-un final, regele Regatului Unit.

Nunta regală sărbătorită şi în România

Lacrimi de emoţie, urări de fericire şi voie bună...Cam aşa au sărbătorit nunta princiară britanicii din România. Oameni de afaceri din Regatul Unit, diplomaţi străini, câteva feţe bisericeşti - printre care şi Nunţiul Apostolic în România, arhiepiscopul Francis-Javier Lozano - au participat la o recepţie organizată de Ambasada Marii Britanii la Bucureşti. Invitaţii, parte din ei angajaţi ai reprezentanţei diplomatice britanice în ţara noastră, însoţiţi de familie, au urmărit pe mai multe ecrane imense transmisunea în direct a ceremoniei religioase de la Westminster Abbey şi apariţia celor doi miri la balconul Palatului Buckingham.

SOV ameninţă cu dezvăluiri de după gratii

Omul de afaceri Sorin Ovidiu Vîntu şi reprezentantul său în Consiliul de Administraţie al Realitatea Media, Ion Ilie, zis Nelu Legiune, au fost arestaţi ieri pentru ameninţare şi şantaj. SOV s-a predat ieri la Arestul Poliţiei Capitalei, nu înainte de a acuza că totul este o înscenare "creată în laboratoarele de la Cotroceni". Judecătorii Tribunalului Bucureşti au admis ieri recursul procurorilor de la Parchetul General împotriva deciziei Judecătoriei Sectorului 5 de a-i cerceta pe Vîntu şi pe Nelu Legiune în libertate. Dacă vinerea trecută SOV a scăpat de arest, de această dată omul de afaceri a fost nevoit să se prezinte la Arestul Poliţiei Capitalei, unde va "locui", cel mai probabil, 29 de zile.

Guvernul se jură că trecem la euro în 2015

Deşi mai are de parcurs paşi importanţi, România menţine termenul pentru adoptarea monedei unice. Data exactă a adoptării euro va fi stabilită ulterior, prin discuţii cu "partenerii europeni", a anunţat premierul Emil Boc. Guvernul a aprobat Programul de convergenţă al României, care va fi transmis Comisiei Europene, şi a decis să menţină obiectivul de adoptare a monedei euro în 2015. Decizia a fost luată ieri în cadrul unei şedinţe speciale de Guvern, în urma consultărilor dintre Preşedinţie şi Banca Naţională a României (BNR). Premierul Emil Boc a precizat că data exactă - dacă va fi 1 ianuarie sau o altă dată - va fi stabilită ulterior, prin discuţii cu "partenerii europeni". Şi preşedintele Traian Băsescu a susţinut recent că trebuie menţinut obiectivul privind intrarea în zona euro în 2015.

Şeful de la Bruxelles al Elenei Băsescu:Îi sunt recunoscător preşedintelui că nu m-a întrebat niciodată ce face fiica sa

Joseph Daul, preşedintele Grupului Popular de la Parlamentul European, vorbeşte într-un interviu acordat în exclusivitate ziarului "Adevărul" despre activitatea Elenei Băsescu în forul european şi modul în care fiica preşedintelui român a fost primită la Bruxelles. El afirmă că preşedintele Băsescu nu a deschis niciodată discuţia despre activitatea fiicei sale în cadrul legislativului european, motiv pentru care îi este recunoscător.

S-a dat startul distracţiei de 1 Mai

Cluburile din Mamaia, Vama Veche şi Costineşti şi-au deschis porţile miilor de tineri veniţi să petreacă minivacanţa de 1 Mai la mare. De ieri după-amiază, unele hoteluri din Mamaia aveau deja parcările pline. Cluburile au organizat petreceri de pomină. În topul preferinţelor a fost Bamboo, acolo unde merg şi vedetele. Cei mai mulţi turişti s-au plimbat vineri după-amiază pe faleza din zona Cazino şi au făcut fotografii lângă fântâna arteziană. Puţini s-au încumetat să intre pe plajă fiindcă nisipul era umed. În unele zone, operatorii de plaje au instalat şi umbreluţe.

Sărbătoare la poalele Tâmpei

Cavalerii, domniţele şi junii ocupă, în acest weekend, străzile Braşovului. Sărbătoarea de la poalele Tâmpei a debutat joi şi se anunţă a fi cea mai spectaculoasă ediţie a "Zilelor Braşovului". Toţi cei care se află în zonă zilele acestea pot lua parte la parade, la târguri sau la expoziţiile care sunt deschise. Aseară, cavalerii şi domniţele au coborât din Cetăţuia de pe Dealul Straja şi au defilat prin centrul oraşului. Peste 150 de persoane, aparţinând celor opt ordine cavalereşti de pe cuprinsul Transilvaniei, au asediat Cetatea Braşovului, cu focuri de bombarde şi mortiere. Duminică, de la ora 11.00, cele şapte cete ale junilor vor porni într-o paradă călare, prin central vechi al oraşului, vor traversa Piaţa Sfatului, după care vor merge la Pietrele lui Solomon.

Chilipir: Hotelul Ski&Sky, din Predeal, scos la vânzare la preţul de 779.400 euro

Hotelul HOTEL SKI&SKY a fost scos la vânzare prima dată la 29 aprilie, la un preţ de 866000 euro, iar din cauză că niciun investitor nu a fost interesat să cumpere hotelul, se va mai organiza o nouă licitaţie pe 13 mai, la un preţ cu 10% mai mic, respectiv 779.400 euro. Hotelul a intrat în insolventa în luna iunie a anului trecut, principala cauză fiind imposibilitatea firmei care îl deţine, Grup Constructii Montaj SRL, de a rambursa datoriile catre creditori . Potrivit tabelului definitiv de creanţe prezentat de administratorul judiciar, creditorii au de recuperat aproximativ 4.000.000 lei din care Bancpost aproximativ 2.500.000 lei, ANAF aproximativ 663.000 lei, si alti creditori. Hotelul Ski-Sky este la 50 de metri de partia Clabucet, clasificat la 3 şi are 64 locuri de cazare în urmatoarea structura:3 apartamente, 21 camere duble twin, 5 camere duble matrimonial.

EVENIMENTUL ZILEI

Nunta secolului, un basm trăit scenă cu scenă de întreaga planetă

Nunta Prinţului William le-a oferit britanicilor o zi liberă, o ceremonie plină de strălucire, a făcut din Londra centrul atenţiei întregii lumi şi a redat poporului o "prinţesă a inimilor". O nuntă de poveste, cu prinţi, prinţese, regi şi regine, cavalerie şi haine de paradă strălucitoare, dar şi cu mult mister, a făcut ieri din Londra centrul atenţiei întregii lumi. Catherine Middleton - căreia tot până ieri prietenii şi toată lumea îi spuneau Kate - a devenit Ducesă de Cambridge şi soţie a Prinţului William, al doilea în ordinea succesiunii la tronul Marii Britanii. "Nunta regală" sau "Nunta secolului" sunt doar două dintre numele care i s-au dat evenimentului aşteptat cu sufletul la gură nu numai de către miri şi apropiaţii lor, ci deopotriva de simpatizanţii şi contestatarii monarhiei britanice.

O prinţesă fără sânge albastru

Catherine Middleton este fata din popor care a cucerit inima prinţului, dovadă că, indiferent de tradiţie şi de legi mai stricte sau mai relaxate, cum sunt acum cele care guvernează Casa Regală a Marii Britanii, dragostea nu ţine cont de "culoarea" sângelui. Cu simpatie, compatrioţii au numit-o "Waity Katie" ("Kate cea răbdătoare"), pentru că a avut puterea şi înţelepciunea să treacă peste rătăcirile lui William şi să creadă cu mai multă putere în sentimentele ei decât în predicţiile presei care, după ce s-au despărţit de două ori, nu le-a mai dat nicio şansă. În noiembrie însă orice urmă de îndoială a fost spulberată odată cu anunţul oficial de la Palatul Buckingham că Alteţa Sa Regală Prinţul William de Wales se va căsători cu domnişoara Catherine Middleton.

Nunta regală. Rochia de mireasă a lui Kate Middleton

Elegantă, dar nu extravagantă, cu o trenă de numai 2 metri, mâneci lungi de dantelă şi broderie manuală pe satinul alb şi ivoire al rochiei, Kate Middleton a amuţit audienţa. Prinţul William a aşteptat-o emoţionat la altar şi i-a şoptit: "Eşti foarte frumoasă!" Un alt detaliu emoţionat în legătură cu buchetul miresei: una dintre flori este din specia denumită "Sweet William". Creatoarea rochiei de mireasa este Sarah Burton, cea care a fost mult timp ucenicul "copilului teribil" al modei britanice, Alexander McQueen. Kate Middleton ar fi lucrat îndeaproape cu designerul pentru a concepe rochia. Modelele din dantela aplicată pe rochie descriu cele patru embleme florale ale Regatului Unit: trandafirul, ciulinul, narcisa şi trifoiul, iar diadema purtată de Kate este un Cartier datând din 1936, împrumutată chiar de la Regină. Mai mulţi comentatori au observat o asemănare cu rochia purtată de actriţa americană Grace Kelly în ziua nunţii cu Prinţul Rainier al III-lea de Monaco.

1 Mai, sejur pe litoral într-o mare de gunoaie

Litoralul îşi aşteaptă turiştii cu hoteluri în renovare, maldăre de gunoaie şi maidanezi. Plajele sunt curate, soare să fie. Mai mulţi inspectori ai Direcţiei de Control, Verificare şi Monitorizare Turistică din cadrul Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului au aruncat un ochi pe litoral zilele trecute, înainte de deschiderea sezonului. Plajele sunt curate, în schimb e posibil ca sejurul pentru care aţi plătit o căruţă de bani să vă fie deranjat de gunoaiele încă nestrânse din jurul hotelurilor, a drumurilor "neplombate" sau chiar a maidanezilor care "cerşesc" din gustările turiştilor. Controalele, des fă şurate în toate staţiunile, demonstrează că încă mai este de lucrat la aspectul litoralului.

Prima arestare reuşită a lui Sorin Ovidiu Vîntu

La capătul a zece ani în care s-a aflat în atenţia procurorilor şi după o tentativă eşuată de arestare, SOV a fost trimis după gratii pentru 29 de zile. La capătul unui deceniu de luptă continuă cu procurorii în dosare "grele" - precum "FNI", "BID" sau cel în care este acuzat de favorizarea infractorului Nicolae Popa ("mâna dreaptă" a lui Vîntu în megaescrocheriile care, în 2000, l-au urcat pe acesta din urmă în topul celor mai bogaţi români) - patronul Realitatea Media a ajuns ieri după gratii pentru 29 de zile. Într-un dosar mai puţin "greu", care nu le-a dat prea mari bătăi de cap anchetatorilor, fiind instrumentat în aproximativ trei săptămâni. Pe scurt, de această dată, SOV este acuzat de şantaj la adresa managerului Realitatea TV, Sebastian Ghiţă.

Ponta: Piticul Lăzăroiu a plecat pentru a face Partidul Alba ca Zăpada

Preşedintele PSD explică plecarea lui Sebastian Lăzăroiu din postul de consilier prezidenţial prin faptul că are misiunea de a demara o nouă construcţie politică pe care a anunţat-o recent şi pe care a intitulat-o Alba ca Zăpada. "Lăzăroiu e primul pitic dintre cei care vor sta alături de Albă ca Zăpada, Elena Udrea, în viitoarea construcţie gândită la Cotroceni. Dacă această construcţie nu se va face, Lăzăroiu va rămâne pe post de Mutulică", a declarat Victor Ponta. Preşedintele PSD a mai spus că Sebastian Lăzăroiu a fost eliberat din funcţie conform modului în care s-a comportat. "S-a comportat ca o slugă şi a fost dat afară ca o slugă", a adăugat Ponta.

Rusia a pierdut contractul militar al secolului: vânzarea a 126 de MiG-35 către armata indiană

Rusia a pierdut cel mai important contract militar al acestui secol, şi anume livrarea către armata indiană a 126 de avioane de luptă multifuncţionale în valoare de peste 10 miliarde de dolari, un eşec cu produnde implicaţii asupra industriei ruse de armament, comentează publicaţia Kommersant. Partea rusă se înscrisese la licitaţie cu modelul MIG-35. Moscova se poate consola la gândul să nici rivalii americani Boeing şi Lockeed Martin nu au avut mai multe şanse, mai scriu ironic jurnaliştii ruşi. "Se confirmă faptul că avioanele Eurofighter şi Rafale au fost selectate pentru lista scurtă, celelalte patru fiind excluse", a anunţat ministerul indian al Apărării, citat de BBC. Compania suedeză Saab era cel de-al patrulea competitior înscris în cursa pentru acest contract uriaş.

Monica Macovei şi Sever Voinescu îl susţin pe Emil Boc la şefia PDL

"Blaga întruneşte aprecierea oponenţilor duri ai lui Traian Băsescu şi ai reformei. Nu voi vota cu nicio persoană care se bucură de simpatia echipei Voiculescu-Ponta-Antonescu", spune Macovei. "Mă pune pe gânduri entuziasmul cu care inamicii PDL îl susţin pe Vasile Blaga", susţine Sever Voinescu. Monica Macovei şi Sever Voinescu se aliniază în spatele lui Emil Boc, pe care îl vor preşedinte la PDL pentru încă un mandat. Vasile Blaga este "descalificat" din cauza "simpatiei" şi "entuziasmului" cu care este susţinut de opoziţia condusă de Voiculescu, Ponta şi Antonescu.

Liviu Voinea: "Să credem în euro. 2015 rămâne ţinta aderării"

Liviu Voinea, directorul Grupului pentru Economie Aplicată, spune că fără acest reper implementarea reformelor ar înainta greoi. Altfel spus, nu contează să câştigi, important e să participi. Avem nevoie de o ţintă ca aceasta pentru a ne mobiliza resursele interne şi pentru a nu exagera cu cheltuielile publice în anul electoral 2012, a declarat Liviu Voinea, directorul executiv al Grupului pentru Economie Aplicată, pentru EVZ.

NAŢIONAL

Kate şi William sunt foarte profitabili: Câştigă din nunta 800 de milioane de dolari!

După aproape 10 ani de relaţie, nu lipsită de turbulenţe, Prinţul William de Wales s-a căsătorit cu aleasa inimii sale, Catherine Middleton. Două miliarde de oameni au privit în direct nunta regală, transmisă de peste 8000 de jurnalişti din întreaga lume. Prinţul William a optat pentru uniforma roşie, cu grad onorific de colonel, a Gărzilor Irlandeze, iar fratele său, Harry Wales (26 de ani), cavalerul de onoare, a purtat uniforma de cavaler al Casei Regale, cu grad de căpitan. Atât mireasa, Catherine, cât şi sora ei, Pippa, domnişoara de onoare, au purtat rochii de culoarea fildeşului, create de Sarah Burton, de la celebra casă de modă Alexander McQueen. Rochia miresei sugera delicateţea deschiderii unei flori. Rochia albă de mireasă a fost introdusă de Regina Victoria, la nunta ei din 1840. Până atunci, culoarea bleu era asociată cu puritatea, iar albul era culoarea bogăţiei. "Ce frumoasă eşti", i-a şoptit Prinţul William miresei când aceasta a intrat, însoţită de tatăl ei, în Westminster Abbey. Asemenea bunicului său, Ducele de Edinburgh, Prinţul William a decis să nu poarte verighetă. Însă, a pus pe inelarul soţiei o verighetă confecţionată dintr-o pepită de aur velş, tradiţie introdusă de Regina Mamă în 1923.

Pasajul Mihai Bravu, în legalitate

Consilierii Capitalei au aprobat Planul Urbanistic Zonal pentru Pasajul Splaiul Unirii-Mihai Bravu, după ce prefectul Capitalei, Mihai Atănăsoaei, a atacat de două ori în contencios-administrativ autorizaţiile de construcţie emise de primarul general Sorin Oprescu. Aprobarea PUZ permite acum şi iniţierea unor eventuale hotărâri de expropriere. Potrivit primarului general al Capitalei, Sorin Oprescu, lucrările la pasaj vor fi finalizate până în martie 2012.

Bancherii se înghesuie la "Prima Casă 4"

Programul "Prima Casă 4" pare destul de tentant pentru bancheri. Aşa se explică faptul că cinci bănci de top au anunţat deja că sunt gata să intre în joc. BCR, BRD, Bancpost şi Banca Transilvania sunt primele bănci care s-au arătat interesate să participe la ediţia a patra a programului "Prima casă", deşi Guvernul mai garantează doar 50% din creditele vândute. Cum în noua formulă vor putea accesa credite şi persoanele care au în proprietate o locuinţă cu suprafaţa utilă mai mică de 50 de metri pătraţi, programul a devenit şi mai atractiv pentru bănci. În consecinţă, Millennium Bank a anunţat, la rândul ei, că este interesată să participe la "Prima Casă 4", cu 50 milioane de euro, sumă echivalentă cu împrumuturile acordate de bancă în precedentele trei faze ale programului. Prin urmare, cei care doresc să-şi achiziţioneze o locuinţă prin programul lansat de Guvern pot să consulte, în prezent, cele cinci instituţii bancare.

Costin prevesteşte noi disponibilizări

Cel puţin 30.000 de locuri de muncă vor fi pierdute în perioada imediat următoare, în condiţiile în care 18 companii de stat vor fi restructurate, a declarat, ieri, liderul BNS, Dumitru Costin. "Nu avem acces la informaţii referitoare la cele 18 companii de stat, însă o estimare globală ne duce la cel puţin 30.000 de locuri de muncă care vor fi pierdute în mai multe domenii de activitate", a menţionat Costin.

Top ţări cu benzină ieftină

În timp ce la noi în ţară companiile petroliere scumpesc benzina de la o zi la alta, există state în care carburanţii se vând la preţuri de nimic. În România benzina a devenit un lux, preţul unui litru depăşind pragul de 6 lei. Şi asta în timp ce, în alte colţuri ale lumii, carburantul este un chilipir. Spre exemplu, Venezuela comercializează benzina cu 0,02 dolari/litru. Ce-i drept, ţara lui Hugo Chavez îşi permite această concesie din moment ce este cotată ca fiind una dintre cele mai bogate "în aur negru". La acest capitol nu stau rău nici iranienii, din moment ce achiziţionează carburantul cu 0,09 dolari/litru. Cele două ţări menţionate mai sus sunt urmate de Arabia Saudită şi Qatar cu 0,16, respectiv 0,19 dolari/litru. În topul ţărilor care se scaldă în benzină se află şi Algeria. Aici, un litru de benzină este achiziţionat contra sumei de 0,32 dolari/litru. Carburanţii sunt ceva mai costisitori în Nigeria şi Emiratele Arabe Unite unde litrul este comercializat cu 0,44 şi 0,46 dolari.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb