REVISTA PRESEI 30.04.2013

Willy Homner
Revista Presei / 30 aprilie 2013

ADEVARUL

Cel mai ieftin euro de la începutul lui 2012. Ce a dat puteri leului

Cursul a scăzut la nivelul minim al ultimului an şi patru luni după ce investitorii au vândut euro pentru a cumpăra titluri de stat în lei. Stabilitatea macroeconomică, dar şi cea politică au dus cursul de schimb până la 4,3224 lei/euro. Leul a intrat pe un trend de apreciere încă de la finalul anului trecut, când investitorii au început să fie stimulaţi de stabilitatea macroeconomică, dar şi de cea de pe scena politică din România. În plus, la jumătatea lunii ianuarie, JP Morgan a anunţat că a inclus titlurile de stat româneşti în indexul său de obligaţiuni suverane emergente, ceea ce a determinat la o apreciere conturată a leului în raport cu moneda unică. Astfel, cursul de schimb a reuşit să revină la nivelul dinaintea crizei politice din vara anului trecut, când, imediat după referendumul de demitere a preşedintelui, euro a atins maximul istoric de 4,6481 lei. De atunci, cursul a scăzut cu 32,6 bani.

Preşedintele Traian Băsescu, la "Ora de business": "Criza de credibilitate pe pieţele financiare din România s-a terminat şi asta se vede"

Preşedintele Traian Băsescu a fost invitat, luni seară, la emisiunea "Ora de bussines" de la TVR, moderată de Moise Guran. Şeful statului a adus completări la lecţia de economie susţinută vineri, la Palatul Cotroceni, arătând că România este una dintre cele trei ţări europene care a depăşit criza graţie măsurilor aplicate ferm de Guvernul Boc. Cifrele Eurostat arată că România a ieşit din plutonul celor 17 ţări care depăşesc deficitul bugetar, deci ne încadrăm în criteriile de la Maastricht. Criza de credibilitate pe pieţele financiare din România s-a terminat şi asta se vede, iar aceste reuşite se datorează în primul rând măsurilor implementate de Guvernul Boc.

Cehii din Banat se simt în pericol din cauza parcurilor eoliene: "Comunitatea cehă este mai în primejdie ca niciodată!"

O comunitate unică în lume, istoria unui sat de 190 de ani şi să potenţialul turistic al unei zone din România sunt puse în pericol datorită dezvoltării de parcuri eoliene în "Ţinutul cehesc din Banat". Cehii din satele de pe Clisura Dunării se tem că viitorul comunităţii lor se apropie de final, o dată cu dezvoltarea parcurilor eoliene din zonă. Locuitorii susţin că timp de aproape 200 de ani şi-au putut păstra limba maternă, cultura şi tradiţiile cehe doar datorită izolaţiei, iar acum, economia lor este bazată pe bio-agricultură şi turism rural. Construirea parcurilor eoliene a început în 2012, cu 21 tubine ridicate în jurul satului Sfânta Elena, cea mai veche localitate cehă din zonă, atestată în anul 1823.

Fostul şef al spionilor militari, Francisc Radici, pus sub învinuire într-un dosar de furt de maşini de lux

Fostul şef al spionilor militari, generalul în rezervă Francisc Radici, a fost pus sub învinuire pentru favorizarea infractorului, în dosarul privind furtul unor maşini de lux. Potrivit unor surse apropiate anchetei, acesta a fost audiat luni la Serviciul Furturi de Autovehicule din Capitală. Poliţiştii au făcut luni dimineaţă 32 de percheziţii în Bucureşti şi în judeţele Ilfov, Galaţ, Sibiu, Iaşi, Alba. Francisc Radici, fost şef al Direcţiei Generale de Informaţii a Armatei, a fost dus la sediul Serviciului Furturi de Autovehicule din Poliţia Capitalei în urma percheziţiilor care au avut loc luni dimineaţă, la membrii unei grupări suspectate că au furat maşini de lux şi au înşelat firme de leasing. Radici este suspectat că a intermediat recuperarea de către o persoană, contra unei sume de bani, a unui autoturism furat, potrivit unor surse din rândul anchetatorilor.

Americanii de la TRW Automotive vor îmbrăca în piele volanele pentru Audi la Baia Mare

Producătorul american de piese auto TRW Automotive a deshis o nouă unitate de producţie la Baia Mare, judeţul Maramureş, cu 300 de angajaţi, care se va ocupa cu îmbrăcarea în piele a volanelor destinate în principal automobilelor Audi. Unitatea a fost inaugurată recent, se arată într-un comunicat transmis luni de TRW Automotive Holdings Corp., cu sediul în statul Michigan, SUA.

Cum au speriat Parisul minorii romi

Reporterii publicaţiei "Paris Match" i-au urmărit îndeaproape pe minorii de etnie romă prin Paris. În spatele unor imagini de copii obraznici, dar nevinovaţi şi naivi, se ascund hoţi agresivi, imprevizibili, incontrolabili şi abili. Jurnaliştii francezi au reuşit să surprindă imagini cu ei în plină acţiune. - Câteva minute trei minori stau aproximativ liniştiţi pe o bancă. În faţa lor se află trei automate de bani. Precum nişte vânători iscusiţi, cei trei îşi aşteaptă prăzile: oameni care vor veni să retragă bani din conturile lor. Întotdeauna este respectată aceeaşi strategie. Doi se pun de-o parte şi de alta a victimei. Unul dintre ei îi distrage atenţia victimei, îl atinge, insistă cu agresivitate. Cel de-al doilea profită de ocazie şi introduce pe ecranul bancomatului suma maximă care poate fi retrasă şi ia banii. Al treilea, cel mai mare rămâne de-o parte şi supraveghează zona pentru a nu fi luaţi prin surprindere de vreun poliţist. După ce este încheiată operaţiunea, întreaga bandă o ia la fugă. Este suficient numai un singur minut şi se fac dispăruţi.

Sute de monede de patrimoniu, găsite de muncitorii de la metrou. Poliţia a intrat pe fir, după ce unul dintre bărbaţi a dus "marfa" la o casă de amanet

Sute de monede, ce par a fi de patrimoniu, au fost găsite de muncitorii care lucrează la şantierul viitoarei magistrale Uranus din Bucureşti. Cazul a ajuns în atenţia autorităţilor după ce unul dintre ei a încercat să le plaseze la o casă de amanet. Bunurile confiscate de anchetatori vor intra în proprietatea statului. "La data de 16 aprilie a.c., poliţiştii Biroului de Investigaţii Criminale al Secţiei 3 Poliţie au aflat că, în cursul zilei anterioare, în timpul unor lucrări de excavaţie la şantierul viitoarei magistrale Uranus din Bucureşti, a fost găsit un vas de ceramică în care se aflau mai multe monede, pe care cei care le-au descoperit le-au împărţit între ei", potrivit unui comunicat emis de Poliţia Capitalei.

CURIERUL NATIONA

Rezerva de aur, limitată din superstiţie

Mugur Isărescu: Rezerva de aur nu mai trebuie să crească. Ori de câte ori s-a depăşit nivelul de 100 de tone, "România a păţit ceva". Cotaţia metalului preţios a intrat pe o pantă predominant descendentă şi se plasează acum la aproape 30% sub nivelul record din 2011. BNR nu a mai cumpărat aur după anul 1999, de când a fost introdusă TVA, care a făcut ca aurul din intern să fie mai scump cu 24%.

Cum au făcut bancherii şi imobiliarii istorie în România

Acum şase-şapte ani ţara părea un El Dorado imobiliar, pământurile mioarelor fiind zugrăvite ca destinaţia investitorilor din toată lumea, iar băncile în expansiune violentă erau prezentate drept chezăşia dezvoltării viitoare a României. De atunci s-a cam ales praful... Terenurile stau nevândute, proiectele rezidenţiale sunt multe abandonate, clădiri de birouri şi mall-uri sunt lichidate, apartamentele mici sunt purtătoare ale unor datorii ce cu greu pot fi achitate. Pe de altă parte, băncile contabilizează unul din cinci credite ca fiind neperformant şi agonizează cu mâna întinsă la banca centrală. Speriate de ce portofolii proaste au, instituţiile de credit au abdicat de la rolul pe care îl clamau de a fi finanţatoare ale economiei. Ca orice balon speculativ, bula creditării imobiliare s-a spart şi în România lăsând un model economic în ruină, nereparat nici după un cincinal de criză. Felicitări bancherilor "deştepţi" şi imobiliarilor lacomi! Avem economia pe care ne-au oferit-o...

Prăbuşire de 70% a Bursei americane?

Motorul care a împins cotaţiile acţiunilor americane pe maximele istorice, politica banilor ieftini a băncilor centrale va fi şi factorul de precipitare a unui picaj bursier, spune analistul financiar Albert Edwards într-un studiu al Societe Generale Cross Asset Research publicat săptămâna trecută şi preluat de publicaţia online Zero Hedge. Proiecţiile indicate de raportul citat pentru următorii trei-cinci ani sunt de 450 puncte pentru indicele S&P500, 10.000 de dolari pe uncie pentru aur şi de randamente mai mici de 1% pe titlurile de stat americane cu scadenţa la zece ani. Alberts şi-a format convingerea că 30 de ani de încercări ale factorilor de decizie politică de a controla ciclurile economice de fapt au indus o mai mare volatilitate.

Ponta: Ne angajăm răspunderea pe Legea regionalizării dacă avem consens

Premierul Victor Ponta spune că singurul caz în care se va apela la angajarea răspunderii pe Legea regionalizării va fi situaţia în care, după revizuirea Constituţiei, va exista un consens între toate forţele politice, mai puţin PDL, pe care l-a catalogat drept un partid neserios, informează Mediafax. "Nu vom avea angajarea răspunderii Guvernului pe Legea regionalizării decât dacă există un acord cu toate forţele politice din Parlament. Când vorbesc de forţe politice din Parlament, nu mă refer la PDL, că ei nu mai există, ei sunt pe post de "Gică contra" sau fac, aşa, un fel de balet de opoziţie, dar de fapt se ceartă între ei", a susţinut Ponta.

EVENIMENTUL ZILEI

EXCLUSIV EVZ. Fostul şef al spionilor militari negocia cu hoţii pentru maşinile furate

Generalul Francisc Radici este urmărit penal pentru favorizarea hoţilor de autoturisme de lux. El a intermediat recuperarea maşinii unui fost director de la Centrul de Securitate Cibernetică. Blestemele "penale" se ţin scai de capul generalului Francisc Radici. În plin scandal al achiziţionării ilegale de la Ministerul Apărării Naţionale (MApN) a locuinţei de serviciu, fostul şef al Direcţiei Generale de Informaţii a Apărării dă socoteală, acum, şi pentru implicarea într-un caz de furturi de maşini de lux. Mai exact, ofiţerul este urmărit penal pentru favorizarea infractorului. El a intermediat recuperarea unui autoturism Mini Cooper furat de hoţi. Potrivit surselor EVZ, proprietarul maşinii este Ene Gabriel Cătălin, fost director al Centrului Naţional de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică (CERT).

Iedul se ia în coarne cu mielul să ajungă pe masa de Paşte Romulus Cristea › 29-04-2013 » « 1787 citiri ‹ recomandări

Crescătorii de oi şi capre susţin că cererea de miei din perioada Paştelui ortodox va fi la fel de mare ca şi anul trecut. Preţul estimat de ciobani pentru carnea de miel şi ied în acest an va fi 25 lei/kg în carcasă şi 9-10 lei/kg în viu. "Anul trecut, cu două-trei zile înainte de Paşte cererea a depăşit oferta la carnea de miel şi ied. Paştele catolic şi cel ortodox au coincis, a fost o cerere mare la export, mieii erau contractaţi şi pe piaţa nu a fost o ofertă suficientă mai ales în ultimele zile dinaintea Paştelui.

MINUNE. Bucureşti - Constanţa, în doar două ore şi jumătate, CU TRENUL

După ani de zile de chin pe căile ferate în drumul spre litoral, se pare că trenurile CFR ajung la timp la Constanţa. În această primăvară, CFR a introdus trenuri InterRegio care opresc doar la Constanţa şi Mangalia, cu plecarea din Bucureşti. Durata unei călătorii a fost redusă la doar două ore şi 40 de minute - un mare pas înainte pentru transportul feroviar din România, faimos pentru întârzierile constante ale trenurilor.

Cele mai ieftine magazine pentru cumpărăturile de Paşte

Diferenţe mari de preţ sunt la fructe şi legume. Untul, ouăle, făina, orezul, zahărul sau conservele sunt mai scumpe sau mai ieftine cu doar 20-30 de bani. Hipermermarketurile fierb în această săptămână. În zilele următoare, românii vor umple coşurile de cumpărături pentru Paşte. Se face lista, se calculează, se trage linie şi se hotărăşte în ce magazin se va duce bătălia cu preţurile. De mâine, întrebarea "care este cel mai ieftin magazin pentru cumpărături de Paşte?" este la fel de obsedantă ca reţeta de pască, drob sau ca frica să nu se ia vopsea de pe ouă. Reporterii EVZ au făcut un mercurial al preţurilor şi le-au pus în oglindă pentru a vedea cât de mare este diferenţa de preţ de la un magazin la altul.

JURNALUL NATIONAL

RCS&RDS, în topul reclamaţiilor

RCS&RDS se află în topul reclamaţiilor depuse de utilizatorii de servicii de comunicaţii la ANCOM, în primul trimestru al anului, compania lui Zoltan Tezsari cumulând 25% din plângerile clienţilor. Clasamentul este continuat de Cosmote (22%), Romtelecom (18%), Orange (17%) şi Vodafone (10%). Marea majoritate a problemelor semnalate de utilizatori se referă la relaţia contractuală dintre aceştia şi furnizorii de servicii de comunicaţii electronice, mai precis la aspecte privind derularea, prelungirea, încetarea contractelor sau neincluderea anumitor clauze minime obligatorii în contracte. O problemă reclamată tot mai des la Autoritatea de Reglementare în Comunicaţii se referă la contractele încheiate telefonic între utilizatori şi furnizorii de servicii de comunicaţii electronice (aşa-numitele contracte la distanţă).

Isărescu: Nu vreau să mai crească rezerva de aur pentru că sunt superstiţios

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a declarat că rezerva de aur nu mai trebuie să crească peste nivelul de 100 de tone, pentru că de câte ori a depăşit acestă valoare România a păţit ceva. Declaraţia vine la câteva zile după ce Guvernul a pregătit un proiect în vederea deschiderii exploatării Roşia Montană. "Eu am o învăţătură. Este cam pesimistă. Deci eu nu vreau să mai crească rezerva de aur, personal, sunt aici peste 100 de tone, pentru că sunt superstiţios. De câte ori am trecut peste 100 de tone România a păţit ceva. De data asta să rămânem la 100 de tone, este suficient de mult, 103 tone", a declarat Isărescu la Simpozionul anual de istorie şi civilizaţie bancară "Cristian Popişteanu", cu tema "Aurul în istoria băncilor centrale", ediţia a XXI-a, găzduit de BNR.

Regina se retrage, trăiască Regele! Prinţul Willem-Alexander, întronizat astăzi rege al Olandei

Astăzi, când mama sa, Beatrix, va abdica în favoarea sa, prinţul Willem-Alexander al Olandei va deveni, la 46 de ani, cel mai tânăr suveran din Europa, un eveniment pe care olandezii urmează să-l celebreze printr-o sărbătoare grandioasă, în nuanţe de portocaliu, scrie France Presse. Tânărul rege va fi primul bărbat din 1890, după trei regine şi o regentă în ţara sa. După 33 de ani de domnie, regina Beatrix a semnat actul de abdicare, predând ştafeta generaţiei tinere. Viitorul monarh a anunţat deja că el şi soţia sa, de origine argentiniană, Maxima (41 de ani), nu sunt adepţi stricţi ai protocolului. Astfel, contrar mamei sale, el nu ţine neapărat să fie numit cu apelativul "majestate".

NATIONAL

Patriciu, suspectat ca a finantat organizatiile care i-au antrenat pe teroristii de la Boston!

Dinu Patriciu a intrat in Liga I. Nu se mai ocupa de "gainarii" ca Rompetrol sau Mic.ro. El este suspectat ca, impreuna cu fostul premier georgian, a finantat organizatii din Georgia care i-au antrenat pe teroristii ceceni care au comis masacrul de la Boston! Faptul ca Tamerlan Tarnaev, teroristul cecen acuzat de atentatul de la Boston, ar fi fost instruit in Georgia, l-a dezvaluit si presa din Rusia, citand surse din cadrul serviciilor de informatii de la Tbilisi. Potrivit pulicatiei izvestia.ru,Tamerlan s-a numarat printre cursantii taberelor de instructie ale serviciilor secrete din Georgia, organizate in colaborare cu Statele Unite.

DNA le scoate judecatorilor dintii din gura!

In ultima vreme, asociatiile profesionale reprezentative ale judecatorilor tipa ca din gura de sarpe ca membrii acestora sunt vanati fara de mila de catre procurorii anticoruptie. Lamentarile desantate ale celor pusi sa imparta dreptatea nu pomenesc insa nimic despre incredibilele privilegii secrete de care se bucura magistratii. Care, pe sestache, beneficiaza de o serie inimaginabila de privilegii acordate, din bani publici, tocmai pentru ca respectivii judecatori sa nu mai puna "botul" la ofertele de mita. Astfel, acestia beneficiaza de o pensie speciala, de serviciu, care reprezinta 80% din venitul total inregistrat pe ultima luna de activitate. Iar cum o lege nescrisa prevede ca fiecare judecator, cu cateva luni inainte de a-si depune dosarul de pensie, sa fie numit, fie si onorific, pe o functie de conducere, pensiile incasate de acestia se invart adeseori undeva in jurul sumei de 12.000 de lei!

Judecatoarea Livia Stanciu a comis o eroare care poate duce la casarea sentintei in cazul "Catalin Voicu"

"National" prezinta fata nevazuta a dosarului in care fostul senator Catalin Voicu a fost condamnat la sapte ani de puscarie. Considerata eroina de la ICCJ pentru ca i-a marit coruptului pedeapsa, Livia Stanciu i-a oferit lui Voicu, de fapt, un bilet spre libertate! Completul condus de Livia Stanciu a taiat in carne vie: i-a refuzat lui Voicu dreptul legal de a spune ultimul cuvant si i-a si marit pedeapsa, de la 5 la 7 ani. Laudabil, ar spune unii. Si totusi, "National" a aflat ca, prin atitudinea ei, judecatoarea Stanciu nu a facut decat sa-i ofere coruptului Catalin Voicu un bilet de iesire din puscarie. Mai multi avocati care au preferat sa nu le apara numele in acest context au etichetat atitudinea judecatorilor drept "dubioasa", pentru ca i-au lasat lui Voicu o portita: de a face contestatie in anulare. Daca va apela la aceasta cale de atac extraordinara, invocand faptul ca nu i s-a oferit dreptul de a spune ultimul cuvant inainte de a fi condamnat definitiv si irevocabil, Catalin Voicu va obtine casarea sentintei.

PUTEREA

China depăşeşte SUA, ca primă piaţă mondială de PC-uri

China a detronat anul trecut pentru prima oară SUA ca primă piaţă mondială a ordinatoarelor de birou, foarte solicitate de populaţia zonelor rurale, potrivit unui studiu publicat luni de cabinetul de cercetare IHS iSuppli, citat de AFP. Vânzările de PC-uri au reprezentat 69 de milioane de unităţi în China în 2012, faţă de doar 66 de milioane în SUA în acelaşi an. Contrar altor ţări ale lumii, unde vânzările de ordinatoare de birou au fost devansate de cele ale modelelor portabile, cererea în China a rămas repartizată egal între cele două categorii (50 % fiecare). 'Procentajul relativ ridicat al vânzărilor de PC-uri în China se datorează enormei cereri în regiunile rurale ale ţării, care reprezintă o parte majoră a celor 1,34 miliard de locuitori ai ţării', a comentat Peter Lin, un analist al IHS. 'Aceşti consumatori au tendinţa să prefere computerul de birou.'

ENERGIE - Ministrul Niţă "dă divorţ" de ministrul Vosganian

Ministrul Constantin Niţă nu lasă nici un moment de răgaz domeniului pe care îl coordonează. În viitorul foarte apropiat, celebra lege prin care se dau certificate verzi producătorilor va fi amendată în regim de urgenţă, iar conducerile companiilor de gaz sunt ca şi stabilite. Dar cel mai important este că, în scurt timp, ministrul Niţă (PSD) îşi va câştiga independenţa în faţa ministrului Vosganian (PNL), având în vedere că Departamentul pentru Energie este, încă, parte integrantă din Ministerul Economiei. Departamentul pentru Energie urmează să fie înfiinţat legal până în 15 mai, prin promovarea unei hotărâri de Guvern, a declarat, luni, ministrul delegat pentru Energie, Constantin Niţă, informează Agerpres.

ROMANIA LIBERA

Cine fabrică tonele de lumânări care se aprind în noaptea de Paşti

Un preot ortodox din Arad şi trei meşteri lucrează la foc continuu în aceste zile, din mâinile lor ieşind tone de lumânări care vor răspândi Lumina de Paşte. Criza economică nu a ocolit însă nici acest meşteşug, preoţii afirmând că numărul comenzilor a scăzut la jumătate în ultimii cinci ani. Zeci de mii de lumânări pleacă, în aceste zile, dintr-un atelier bisericesc din municipiul Arad pentru a se aprinde în Noaptea Învierii. În micul atelier al Arhiepiscopiei Aradului începe povestea Luminii pascale, scrie Mediafax într-un reportaj. Doar patru oameni trudesc aici de dimineaţă şi până târziu în seară, modelând ceara.

De ce nu sunt bugetari sinecuriştii din ASF?

Într-un interviu la Radio România Actualităţi, Dan Radu Ruşanu, viitoarea eminenţă cenuşie a nou-intratei în pâine Autorităţi de Supraveghere Financiară, enumera, miercuri dimineaţă, printre beneficiile concentrării supravegherii pieţelor financiare (nu şi bancare - dar asta e deja altă discuţie) reducerea de personal cu 25-30% ("un singur compartiment de contabilitate, de resurse umane etc. - în loc de trei"). Chiar şi premierul insista pe beneficiile salarizării după modelul (şi statele?) BNR, viitorii cerberi ai bursei, asigurărilor şi fondurilor de pensii urmând să încaseze mai puţine zerouri la final de lună. ASF-ul se autofinanţează, deci salariile supraveghetorilor le plătesc chiar cei supravegheaţi, sau clienţii lor, prin taxele impuse (de pildă, CNVM opreşte 0,08% din tranzacţiile de cumpărare de acţiuni). În ce condiţii poate fi vorba deci de credibilitate a actului de control?

Şeful PE: Angela Merkel nu poate fi făcută responsabilă de tot ce se întâmplă în Europa

Preşedintele Parlamentului European, Martin Schulz, a apreciat, luni, că Parisul nu ar trebui să o facă "responsabilă de tot pe Angela Merkel", după criticile vehemente ale socialiştilor francezi împotriva cancelarului german, relatează Mediafax. "În opinia mea, nu există o confruntare franco-germană", a declarat Schulz la încheierea unei lungi întrevederi cu preşedintele francez François Hollande. Relaţiile între Franţa şi Germania şi între Hollande şi Merkel sunt "destul de stabile", a afirmat el. "Să faci din Angela Mekel responsabilul de toate inconvenientele din Europa consider că este nedrept. În jurul mesei la Bruxelles nu este doar Angela Merkel, sunt 26 de alţi şefi de guvern", a subliniat oficialul social-democrat.

Liviu Dragnea, AVERTISMENT pentru Antonescu: Ar fi bine să nu-şi ostilizeze PSD-ul

Liviu Dragnea i-a transmis luni seara un avertisment lui Crin Antonescu, şi anume că ar trebui "să nu-şi ostilizeze PSD". Mai mult, el nu a trecut cu vederea nici faptul că liberalii s-au răzgândit şi nu mai vor suprataxarea salariilor mari de la stat, potrivit Rtv.net. "Ar fi bine să nu-şi ostilizeze PSD-ul care, în ecuaţia alegerilor prezidenţiale, joacă un rol important", a spus vicepremierul la România TV. Suprataxarea salariilor mari de la stat ar fi o măsură bună, mai spune Liviu Dragnea. Vicepremierul speră că aceasta se va putea aplica, în ciuda faptului că PNL s-a răzgîndit şi nu o mai susţine. "Acesta a fost un impozit negociat şi convenit în USL. Dacă nu vor liberalii, normal că nu trece, dar noi îl susţinem în continuare. Cei care au venituri mai mari trebuie să fie solidari pentru o perioadă de 1-2 ani cu cei cu salarii mai mici", a precizat Dragnea.

ZIARUL FINANCIAR

Miza gazului de peste 20 mld. $ din Marea Neagră este spre ce ţărm va veni conducta

Gazul extras de OMV Petrom şi Exxon trebuie să ajungă în România prin conductă ca să se poată vorbi de creşterea independenţei energetice. Miza gazului descoperit în Marea Neagră, în cazul în care cantităţile identificate de Petrom şi ExxonMobil în perimetrul Neptun se vor dovedi bune de comercializat, este spre ce ţărm va fi construită conducta care va lega această "pungă" de uscat. Locul unde s-au găsit cele 42-84 de miliarde mc de gaz este la 170 km de ţărmul românesc şi la 220 km de ţărmul Turciei la Marea Neagră. O conductă submarină costă circa 1,4 milioane de euro pe kilometru, deci ar costa circa 200 milioane de euro toată conducta spre ţărm. Practic, independenţa energetică a României faţă de importurile de gaze ruseşti va fi asigurată numai în contextul în care aceste cantităţi vor fi aduse pe piaţa locală. Nu este clar în acest moment dacă austriecii şi americanii sunt obligaţi să aducă gazul în România.

Vanguard AM speră să atragă 1 mil. euro cu un fond în euro

Societatea de administrare a investiţiilor Vanguard Asset Management îşi propune să atragă un milion de euro de la investitori cu fondul închis de investiţii Global Investing Fund, denominat în euro. Fondul a fost recent autorizat de CNVM şi se află în perioada de subscriere. "În primul an de la lansare intenţionăm să strângem un milion de euro de la investitori. Fondul se adresează investitorilor care tolerează cel puţin un nivel de risc mediu, urmărind să îşi diversifice plasamentele prin investirea într-o paletă de active de la nivelul pieţelor internaţionale. Structura indicativă a portofoliului este compusă din 70% instrumente cu venit fix, în timp ce restul de 30% vor fi investiţi în poziţii pe indici de acţiuni, acţiuni şi valute", a spus Dragoş Dărăbuţ ( foto), directorul general al Vanguard AM, cu active în gestiune de 1,4 mil. lei.

Băncile sunt închise pe 1 şi 6 mai, bancomatele şi maşinile speciale rămân de bază

Zilele de 1 şi 6 mai vor fi nelucrătoare şi pentru sistemul bancar, însă băncile dau asigurări că vor alimenta bancomatele cu cantităţi suficiente de numerar pentru a face faţă cererii mai mari specifice Sărbătorilor. BCR precizează că nu va deschide nicio unitate nici duminică, 5 mai, îndrumându-şi clienţii spre canalele alternative, în timp ce BRD a anunţat că unităţile sale din mall-uri, din aeroportul Henri Coandă, precum şi agenţiile din Bran, Poiana Braşov şi Sinaia vor lucra după un program special. Şi Raiffeisen va deschide pe 1 şi 6 mai majoritatea agenţiilor din hipermarketuri şi mall-uri. Bancpost nu are program cu publicul în zilele de 1 şi 6 mai.

140 de tone - cea mai mare rezervă de aur din istoria BNR. Acum banca centrală deţine doar 103 tone

România avea mai puţin de 15 tone de aur în rezerva BNR la sfârşitul secolului al XIX-lea, imediat după înfiinţarea instituţiei, şi a atins recordul istoric în 1940, când deţinea aproape 140 de tone din metalul preţios, ocupând locul al 12-lea în lume. BNR avea în 1940 mai mult aur în rezervă decât băncile centrale din Italia, Australia, Grecia, Brazilia sau Norvegia, şi uşor mai puţin decât Japonia, potrivit datelor World Gold Council. De la înfiinţarea Băncii Naţionale a României, în 1880, rezervele de aur au fluctuat în funcţie de evenimente istorice - războaie şi decizii politice -, dar şi de ciclurile de creştere economică. Astfel, România avea în anul 1900, la începutul secolului XX, 10,5 tone de aur.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb