REVISTA PRESEI - 30.06.2010

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 30 iunie 2010

ADEVĂRUL

În ce ţară vom trăi după 1 iulie

Normativele care intră acum în vigoare aduc scumpiri pe toată linia, impunând reorganizarea bugetelor atât în firme, cât şi în gospodării. În timp ce patronii anunţă că vor trece costurile în contul clienţilor, sindicatele se aşteaptă la noi disponibilizări. Modificările de azi se vor vedea în sacoşele de cumpărături, pe facturile de întreţinere, în statele de plată ale bugetarilor, dar şi în procedurile de taxare a afacerilor.Cele mai multe schimbări vin din regimul fiscal sub care vor trăi firmele private şi întreprinzătorii, dar şi din măsurile de austeritate impuse de Guvern, care intră în vigoare de astăzi.

Cât mai creşte euro?

Banca Naţională a României (BNR) a anunţat ieri un curs de schimb de 4,3523 lei/euro, un nou maxim istoric, cu 2,66 bani peste referinţa precedentă. Economiştii ING Bank estimează că euro va coborî până la 4,3 lei în trimestrul al treilea al acestui an, dar că rata de schimb ar putea ajunge până la 4,4-4,5 lei/euro, nivel la care este aşteptată intervenţia BNR. La rândul său, Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului băncii centrale, crede că, după şedinţa boardului FMI, este posibil ca tendinţa leului să fie diferită. Între timp, Societe Generale, proprietarul BRD, recomandă vânzarea deţinerilor în euro contra leului, cu un curs ţintă de 4,2 lei/euro.

Austeritatea va duce la creşterea şomajului

Măsurile de austeritate vor afecta, direct sau indirect, toată populaţia României. Impactul cel mai mare va fi resimţit de către bugetari. Nivelul lor de trai va scădea atât ca urmare a diminuării cu 25% a salariilor, dar şi ca urmare a creşterii preţurilor. Pentru ei, veştile proaste nu s-au terminat, însă. Autorităţile au anunţat deja că restructurarea sistemului bugetar va duce la concedierea, în cel mult un an de zile, a peste 100.000 de angajaţi.

Apele au măturat Moldova

14 morţi, 2.000 de case distruse, 74 de localităţi afectate şi mii de sinistraţi. Aşa arată tabloul inundaţiilor în judeţele Suceava şi Botoşani după viitura de luni-noapte. Terorizaţi, sfâşiaţi de puteri şi încă urmăriţi de gândul că potopul a trecut peste ei, sinistraţii au rămas doar cu bucuria că încă mai sunt în viaţă. Lacrimi şi disperare. Atât le-a mai rămas oamenilor din oraşul botoşănean Dorohoi, după ce furia apelor le-a risipit agoniseala de-o viaţă.

Baconschi: "Nu vrem cetatenie pe criterii etnice"

Ministrul român de Externe vrea asigurări din partea Budapestei că nu va acorda în masă şi pe criterii etnice cetăţenia maghiarilor din Ardeal. Legea cetăţeniei şi declararea zilei de 4 iunie Ziua Unităţii în Ungaria sunt două dintre subiectele sensibile discutate la Bucureşti cu şeful diplomaţiei ungare. Teodor Baconschi a primit asigurări din partea ministrului ungar de Externe, Janos Martonyi, că legea cetăţeniei adoptată de parlamentul de la Budpaesta, care vizează peste 3,5 milioane de etnici maghiari, cea mai mare parte trăind în România şi Slovacia, va respecta "toate angajamentele internaţionale şi spiritul ca şi litera

Cota unică de 16% poate creşte în 2011

Ministrul Finanţelor, Sebastian Vlădescu, spune că, din 2011, trebuie regândit sistemul de taxe şi impozite. Majorarea cotei unice de 16% poate fi următoarea mutare a Guvernului, în condiţiile în care recesiunea se va adânci în perioada următoare. Executivul pregăteşte prima rectificare bugetară din acest an după 20 iulie, când o delegaţie a FMI va sosi la Bucureşti pentru a evalua ultimele evoluţţii ale economiei.

Cea de-a treia Depresiune

Economistul Paul Krugman atrage atenţia că economia globală ar putea traversa o nouă perioadă de depresiune şi că guvernele ar trebui să fie preocupate de consumul în scădere şi de deflaţie. Preţul convingerii guvernelor, că o mărire a impozitelor şi o scădere a consumului vor conduce la creştere economică, va fi plătit de zeci de milioane de şomeri.

CURENTUL

Sorin Ovidiu Vîntu - artizanul arestării lui Dan Diaconescu?

Abia ieşit de pe porţile celulei numărul 16 de la Cercetări Penale, Dan Diaconescu, "Micul Mogul" de la OTV, şi-a suflecat mânecile şi s-a apucat de treabă. În direct şi, evident, senzaţional, acesta a povestit, în noaptea de luni spre marţi, relaţiile sale cu mogulii de presă. În opinia sa, arestarea lui în dosarul de şantaj cu primarul Ion Moţ i s-ar trage de la "un mogul, om de afaceri care poate fi caracterizat între demon şi înger", s-a confesat Dan Diaconescu telespectatorilor OTV.

Senatorii din Comisia juridică au mutilat-o din nou pe ANI

Scandal de proporţii ieri, la comisia juridică din Senat, unde s-a discutat legea Agenţiei de Integritate. În prezenţa reprezentanţilor ambasadelor Elveţiei, Olandei şi Marii Britanii, senatorul UDMR Gyorgy Frunda a impus din nou cele mai importante modificări care au măcelărit legea ANI în Senat. Astfel, cu sprijinul senatorilor PSD şi PNL din Comisie a fost eliminat amendamentul care prevedea înfiinţarea comisiilor de cercetare a averilor. Amendamentul a fost introdus iniţial de către deputaţi şi prevedea ca aceste comisii să funcţioneze pe lângă Curţile de Apel şi să fie formate din procurori şi judecători.

Andi Lăzescu - din panoplia lui SOV la şefia TVR

Alexandru Lăzescu, copilul de casă al lui Vîntu, provine din rândurile intelectualilor marxişti ai GDS-ului şi a lucrat la mai multe publicaţii, precum "Ziarul de Iaşi", "Revista 22" sau Radio Mix. Lăzescu nu este la prima experienţă în TVR. Înainte de 2000, cu ajutorul lui Lăzescu, Sorin Ovidiu Vîntu s-a înnodat în TVR controlând atent politica editorială a televiziunii naţionale din postul special creat pentru el, de director executiv, şi devenind, practic, "omul numărul unu" în administraţia Televiziunii. După izbucnirea crizei FNI, în toamna lui 2000, Lăzescu a demisionat brusc din funcţie.

Televot, de Tia Şerbănescu

Oricum s-a dovedit că depolitizarea TVR şi SRR n-a ţinut: dl Băsescu şi PDL au lipsit cinci ani din CA-urile respective şi s-au fript având acces limitat în instituţiile cu pricina, politizate de opoziţie. Aşa a ajuns dl Băsescu la Dan Diaconescu (OTV) şi acesta la închisoare de unde după patru zile a ieşit complet autoprezidenţiabil - şi a început un nou serial cu dezvăluiri nocturne. Rezultă că un "om politic important şi foarte bogat" care l-a rugat să-l susţină pe "Mircea" în alegeri l-a convocat în decembrie pentru a-l insulta, înjura şi ameninţa cu dispariţia fiindcă l-a susţinut pe Băsescu trădând înţelegerea.

CURIERUL NAŢIONAL

Noaptea cea mai lungă pentru comercianţi

Magazinele trebuie să se alinieze în această noapte la mărirea TVA la 24%. Majorarea TVA va transforma această noapte într-una de coşmar pentru comercianţi. Pe lângă problemele pe termen mediu şi lung pe care le vor avea, sunt şi efectele imediate ale noii decizii a Guvernului României, mai exact cele tehnice de trecere la noile preţuri. Toţi comercianţii sunt nevoiţi să-şi recalculeze preţurile de raft pentru produsele pe care le comercializează, să schimbe codurile de bare şi, în acelaşi timp, să reseteze aparatura fiscală pe care o deţin.

Deja vu: Amenajăm râurile exact când vin inundaţiile

Populaţia din zonele riverane a fost evacuată de autorităţi. La Vaslui s-a dispus consolidarea a două diguri de pe râul Prut care sunt ameninţate să fie sparte de ape. Vremea capricioasă, lucrările făcute pe alocuri de mântuială şi mai ales lipsa totală a lucrărilor de îndiguire ne aduc aminte de dezastrele din 2005, când zeci de mii de gospodării au fost inundate din neglijenţa firmelor angajate de autorităţile preocupate mai degrabă de para-ndărăt decât de bunăstarea cetăţenilor.

BNR nu va lăsa leul "în bălării"

Moneda naţională s-a depreciat şi ieri, până la 4,39 unităţi pentru un euro. Probabil că Banca Naţională nu a intervenit încă în piaţa valutară pentru a trage un semnal de alarmă.Decizia luată de Curtea Constituţională de a anula legea privind reducerea pensiilor cu 15% nu a luat prin surprindere piaţa valutară, care nu a tranzacţionat euro la finele săptămânii trecute peste pragul de 4,29 lei.

Cotele reduse de TVA rămân nemodificate

Potrivit Codului Fiscal, TVA de 9% pentru manuale şcolare, cărţi, ziare şi reviste rămâne în vigoare. TVA se majorează oficial de la 1 iulie la 24%, OUG de modificare a Codului Fiscal fiind publicată luni în Monitorul Oficial. Potrivit Monitorului Oficial nr. 431/28 iunie 2010 a fost publicată OUG nr.58/2010 pentru modificarea şi completarea Legii nr.571/2003 privind Codul Fiscal şi alte măsuri financiar-fiscale. La art.I pct.44 la articolul 140, alineatul (1) se modifică şi va avea următorul cuprins: "(1) Cota standard este de 24% şi se aplică asupra bazei de impozitare pentru operaţiunile impozabile care nu sunt scutite de taxă sau care nu sunt supuse cotelor reduse".

Noul sistem de compensare va creşte piaţa genericelor cu 5-10%, anul acesta

Totuşi, subfinanţarea din domeniul sanitar nu este rezolvată. Modificarea sistemului de referenţiere pentru listele de compensate A şi B ar putea genera o creştere a pieţei medicamentelor generice cu 5-10%, în acest an comparativ cu 2009, când s-a ridicat la 1,25 miliarde lei, a declarat ieri preşedintele APMGR, Dragoş Damian.

Unele bănci vor avea de suferit după exit-ul BCE

Mai multe bănci ar putea să aibă de suferit după ce, săptămâna aceasta, expiră programul prin care Banca Centrală Europeană a acordat împrumuturi de urgenţă pe un an în valoare de 442 miliarde de euro. Instituţiile de credit vor fi nevoite să ramburseze fondurile, a declarat Christian Noyer, membru în Consiliul BCE, citat de Mediafax. Primul program din istoria BCE prin care banca acordă credite cu scadenţă la un an, parte a măsurilor de urgenţă luate pentru a lupta contra crizei financiare, expiră joi, iar împrumuturile nu vor fi reînnoite.

Contrabandiştii de ţigări cad pe capete

3 arestări făcute ieri la Oancea în urma a cinci percheziţii. 8 persoane, trimise în judecată la Oradea. Numărul traficanţilor aflaţi după gratii de la începutul anului

a ajuns la 30. Măsurile luate de autorităţi în privinţa combaterii contrabandei cu ţigări au început să dea roade. Poliţiştii de frontieră au reţinut, ieri, încă trei persoane, numărul persoanelor arestate de la începutul anului pentru astfel de infracţiuni ajungând la 30. Tot ieri, procurorii anticorupţie au dispus trimiterea în judecată a încă 8 persoane acuzate de constituirea unui grup infracţional în scopul introducerii în ţară a ţigărilor de contrabandă.

EVENIMENTUL ZILEI

Lăzescu vine în locul lui Sassu în fruntea TVR

Propus de preşedinţie, el a fost preferat Adei Meseşan, în urma amplificării în plenul parlamentului a scandalului "taxa pe apariţii la televizor".După o lungă şedinţă parlamentară finalizată cu circul de rigoare, puterea a reuşit să-şi impună reprezentantul în fruntea TVR. Noul preşedinte director general al televiziunii publice, în locul PSD-istului Alexandru Sassu, este Alexandru Lăzescu, propus de preşedinţia României. Şefia radioului public a fost cât pe ce să fie suflată de opoziţie.

Ţigările se scumpesc cu un leu

Fumătorii vor suporta şi ei consecinţele majorării TVA: de la 1 iulie, ţigările vor costa mai mult, însă nu cu 5%, ci cu circa 10%, din cauza recentelor modificări legislative şi a creşterii contrabandei. Ţigările se scumpesc, de mâine, cu circa un leu pe pachet, în principal ca urmare a majorării taxei pe valoarea adăugată (TVA). Marii producători de tutun din România şi-au anunţat noile preţuri care vor fi aplicate începând cu 1 iulie.

Cum beneficiati de servicii medicale mai ieftine

Aflaţi cum puteţi face economii utilizând medicamente generice în locul celor mai scumpe, de ultimă generaţie, dar şi cum să găsiţi în farmacii cele mai ieftine produse fără reţetă. De la 1 iulie 2010, sistemul de compensare al medicamentelor se va modifica. Se va pune un accent mai mare pe medicamentele generice, produsele cele mai folosite se vor compensa aproape de sută la sută, iar cele abia intrate pe piaţă, care sunt mult mai scumpe, vor fi compensate foarte puţin sau chiar deloc

FINANCIARUL

Moneda naţională, în genunchi

Deprecierea leului reprezintă eşecul măsurilor de reducere a cheltuielilor publice, spun analiştii. Vom plăti mai mult pentru servicii, mărfuri din import şi în contul ratelor bancare. Pe piaţa interbancară cursul a depăşit pragul psihologic de 4,4 lei/euro. Cotaţia leu/euro anunţată de BNR a atins ieri un nou maxim istoric de la introducerea monedei unice, analiştii avertizând că deprecierea este de fapt reacţia investitorilor la eşecul măsurilor de reducere a cheltuielilor publice.

Capitalul autohton, în derivă: zilnic, o companie din cinci se închide

Situaţia este mult mai bună în cazul companiilor străine: raportul este de 1 la 53. Motivul: multe dintre societăţile cu capital străin beneficiază de facilităţi sau de susţinere de la firmele mamă. În total, de la începutul anului, 121.814 companii au părăsit peisajul de afaceri. Acuzaţiile aduse în repetate rânduri guvernanţilor de către investitorii români, care se simt discriminaţi în raport cu cei străini mai ales din punctul de vedere al facilităţilor ofe rite, par să se verifice.

Deoarece proprietarii nu mai au cu ce le hrăni, sacrificările de animale au crescut cu 16,5%

Potrivit datelor INS, tăierile de porcine s-au majorat anul trecut, în contextul în care vânzările s-au diminuat cu 40% Porcii nu mai sunt rentabili, iar multe din unităţi s-au închis. Vânzările de carne de porc au scăzut de la începutul anului cu 40%, iar majorarea TVA va duce la o diminuare şi mai drastică. În condiţiile în care fermierii nu primesc subvenţii pentru carnea de porc, sacrificările de porcine au crescut cu 16,5%, multe din unităţi închizându-se, în special în Muntenia.

După doi ani, INS lansează indicele imobiliar oficial. Preţurile au scăzut cu doar 4%

În forma actuală, indicele rezidenţial INS nu face decât să confirme cotaţii deja monitorizate de IMO sau BREI. Analiştii din domeniu se declară dezamăgiţi de raportul Institului Naţional de Statistică. După doi ani de studiu asiduu, Institutul Naţional de Statistică (INS) a publicat, în sfârşit, primul indice rezidenţial oficial din România. În afară de acest aspect pozitiv, care ar putea introduce piaţa rezidenţială autohtonă în lista monitorizărilor făcute la nivel internaţional, alte elemente care să aducă "plusvaloare" în peisajul autohton al indicilor imobiliari nu există.

GÂNDUL

Cifra secretă a Guvernului Boc. Cât va ajunge inflaţia

Economiştii susţin că, cel mai probabil, inflaţia va fi la finele acestui an sub 10%. Ei avertizează însă că şocul provocat de majorarea TVA va trece abia în vara lui 2011. Guvernul şi Banca Naţională a României negociază cu Fondul Monetar Internaţional ţinta de inflaţie până la sfârşitul anului, după decizia Executivului de a majora TVA de la 19 la 24 la sută. Mai mulţi miniştri au declarat pentru Gândul că, cel mai probabil, inflaţia se va situa între 6 şi 7 la sută.

Cum profită străinii de panica valutară din România: vând scump euro românilor

După ce românii au cumpărat luni circa 200 de milioane de euro de frica exploziei cursului, străinii au pariat marţi cel puţin 100 de milioane de euro pe aprecierea monedei naţionale. Dealerii spun că românii care au cumpărat acum valută vor pierde bani, pentru că leul se va aprecia. Românii au continuat şi marţi să cumpere valută de frica unui curs şi mai mare, ceea ce a depreciat şi mai mult leul. La polul opus s-au aflat, în mod neaşteptat, investitorii străini, care au pariat sume mari de bani pe aprecierea monedei naţionale.

40.000 de angajaţi din administraţia locală nu încap în noua grilă a Guvernului

Executivul pregăteşte o ordonanţă de urgenţă care trebuie să coreleze numărul funcţionarilor cu numărul locuitorilor din oraşe şi municipii. Zeci de mii de angajaţi din administraţia locală ar putea rămâne fără locuri de muncă, în urma unor modificări la Legea Finanţelor publice locale. Guvernul pregăteşte o ordonanţă de urgenţă pentru modificarea şi completarea Legii nr. 273/2006 privind finanţele publice locale, cu modificările şi completările ulterioare.

Inundaţiile au ucis 19 oameni şi au produs pagube de 700 milioane euro. Premierul Boc, huiduit la Dorohoi

Apele revărsate au făcut prăpăd în patru judeţe din nord-estul Moldovei. Potrivit unui bilanţ al Inspectoratului de Stat pentru Situaţii de Urgenţă aproape 1.000 de gospodării au fost afectate şi 221 km de drumuri avariate. În total, viiturile au ucis 19 persoane iar două sunt date dispărute. Aflat în vizită de lucru în judeţul Suceava, premierul Emil Boc a promis că va da câte 5.000 de lei pentru fiecare familie care are persoane decedate şi că este posibil ca România să apeleze la Fondul de Solidaritate al Uniunii Europene.

Cât câştigă vedetele din România din publicitate? Între 20.000 şi 100.000 euro pe contract

Actori, cântăreţi sau sportivi îşi folosesc notorietatea pentru a vinde cosmetice, iaurturi sau abonamente de telefonie mobilă. Cei mai buni pot prinde şi câteva contracte care le aduc în cont până la câteva sute de mii de euro pe an. Un parfum nou, un iaurt cu fructe exotice sau o altă campanie de prevenire a fumatului, toate au fost promovate prin asocierea cu o persoană publică

JURNALUL NAŢIONAL

Un guvern dus cu pluta

Ce nenorociri trebuie să se mai abată peste România ca să scăpăm de Boc? Inundaţiile catastrofale din Moldova de Nord arată încă o dată cât de departe de suferinţele oamenilor se plasează autorităţile centrale. Guvernul Boc şi-a dovedit repetat incapacitatea de a reacţiona la starea de criză. A fost nevoie ca puhoaiele să ia viaţa a zeci de oameni până când să pornească spre locul dezastrului şi primul-ministru Boc.

Despre insolvenţa statului, de Daniel Dăianu

Declararea falimentului ar duce economia în colaps, cu efecte sociale devastatoare. Sunt voci care sugerează că mai bine ar fi ca România să-şi declare insolvenţa (falimentul) pentru a nu mai fi nevoită să onoreze serviciul datoriei publice, datoriile faţă de finanţatorii externi. Această teză arată că aceia care o propagă ignoră consecinţele unei asemenea alegeri de politică economică. Unii stabilesc o paralelă cu posibila restructurare a datoriei publice a Greciei în câţiva ani. Dar trebuie să se facă distincţie între o restructurare a datoriei publice şi intrarea voită în încetare de plăţi.

ROMÂNIA LIBERĂ

Cât de mult se mai scufundă leul

Cursul oficial a consemnat ieri un nou minim al monedei naţionale, însă investitorii revin la sentimente mai bune. Deprecierea din ultimele zile a monedei naţionale seamănă din ce în ce mai mult cu o reacţie pur emoţională, chiar dacă, oficial, leul a atins ieri un nou minim în raport cu euro. Moneda naţională, care a închis ziua la un curs oficial de 4,3523 lei/euro, a fost ajutată, spun dealerii, şi de un raport extrem de favorabil al Societe Generale, acţionar principal BRD, dar şi de o posibilă intervenţie a Băncii Naţionale, care ar fi avut loc în jurul orei 11.00.

Leul mic sperie vacanţa mare

Majorarea TVA provoacă reacţii contradictorii în agenţiile de turism: vacanţele în străinătate fie sunt contramandate, fie sunt achitate integral, pentru a preîntâmpina o prăbuşire şi mai accentuată a leului. Mulţi români au o dilemă şi la capitolul cumpărături de zi cu zi; şi-ar face provizii dar n-au cu ce.

Ce s-a scumpit şi ce s-a ieftinit când Ungaria a mărit TVA

Statistică. Déjà vu: La un an distanţă, românii o iau pe urmele ungurilor. Preţurile au sărit cu doar 1% după ce TVA a crescut cu cinci puncte. Pe întreg anul 2009, inflaţia a fost cu două puncte mai mare decât în anul anterior. Cu exact un an înaintea României, Ungaria a majorat TVA tot cu cinci puncte procentuale, de la 20 la 25%. Efectul a fost că, până la sfârşitul lunii iulie, inflaţia a fost de 1,3%. Apoi, în luna august, preţurile au scăzut cu 0,3% după care inflaţia practic a staţionat până la sfârşitul anului. Cu totul, inflaţia în Ungaria a crescut de la 3,4% în 2008 la 5,4% în 2009, cel mai mare nivel din UE. În România, inflaţia a scăzut de la 6,4% în 2008 la 4,7% în 2009.

Miliarde mondiale

Deşi se spune că lumea trece prin criză, această afirmaţie pare a fi spulberată de banii care s-au investit la Mondiale în publicitate: 43,5 miliarde de dolari. Naţionala de fotbal a Chinei a ratat participarea la Campionatul Mondial, dar firmele din această ţară joacă un rol important în cadrul competiţiei din Africa de Sud. Conform unor statistici, chinezii au investit o parte considerabilă din cele 43,5 miliarde de dolari cât a însumat piaţa de publicitate la Mondialul african.

ZIARUL FINANCIAR

Nokia a ajuns în trei ani la Cluj la afaceri de peste 1 mld. euro

Profitul obţinut anul trecut a fost de 37 mil. euro, de trei ori mai mare decât în 2008. Nokia, cel mai mare producător de telefoane mobile din lume, şi-a mărit anul trecut de peste două ori afacerile din România, la 1,027 mld. euro, pe fondul creşterii numărului de angajaţi şi al producţiei din ce în ce mai sofisticate a fabricii din judeţul Cluj. Ironia face ca Nokia să-şi majoreze exponenţial afacerile într-o perioadă de cădere dramatică a economiei româneşti, ceea ce arată că o criză aduce la suprafaţă învinşi, dar şi învingători.

Una din două camere din staţiunea Mamaia stă goală

Doar jumătate din camerele hotelurilor din staţiunea Mamaia de pe litoralul românesc au fost ocupate de turişti în luna iunie, hotelierii încasând circa 10 milioane de euro, mai puţin cu 50% faţă de situaţia în care unităţile ar fi operat la capacitate maximă, potrivit calculelor ZF. În iunie, în cea mai cunoscută staţiune de pe litoralul românesc şi-au petrecut vacanţa 250.000 de turişti, potrivit datelor centralizate de Asociaţia de Promovare a Litoralului până la 27 iunie, iar tariful mediul de cazare pe noapte a fost de 40 de euro de persoană.

Vânzările de alimente şi maşini cresc înainte de majorarea TVA.

Ministrul finanţelor Sebastian Vlădescu a anunţat ieri că România va avea "mai multă recesiune" în 2010, în prezent lucrându-se la noile prognoze macro. La polul opus retailerii şi dealerii auto spun că oamenii s-au repezit în magazine să cumpere produse înainte de majorarea TVA. O echipă a FMI va veni la Bucureşti după 20 iulie, iar până atunci Guvernul aşteaptă cu înfrigurare ca după anunţarea creşterii TVA de la 19% la 24% Fondul să aprobe vineri eliberarea celei de-a cincea tranşe în valoare de circa 900 mil. euro.

Producătorii de medicamente: Suntem fericiţi că exportăm pentru că încasăm banii mai repede

Producătorii locali de medicamente îşi vor majora în medie cu 20% exporturile anul acesta, potrivit calculelor ZF pe baza datelor oferite de companii, întărirea prezenţei pe pieţele externe fiind o strategie anunţată de companii încă de la începutul anului. Exporturile româneşti de medicamente sunt estimate la sub 100 mil. euro anul acesta şi sunt incomparabil mai mici decât importurile care se situează anual la 1,7 mld. euro.

Din cauza eşecului naţionalei, englezii au pierdut 100 mil. dolari la pariuri

Campionatul Mondial din Africa de Sud a fost plin de surprize, multe nu foarte plăcute pentru pariori. Casele de pariuri sportive online din Marea Britanie ar fi trebuit să scoată din buzunare peste 100 mil. dolari dacă Anglia ar fi câştigat Campionatul Mondial, scrie The Wall Street Journal. Aceasta ar fi fost cea mai mare sumă din istorie pe care ar fi trebuit să o plătească casele de pariuri britanice, potrivit casei de pariuri sportive William Hill din Londra.

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7790
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3324
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0430
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.9466

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb