REVISTA PRESEI 30.06.2011

willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 30 iunie 2011

ADEVARUL

Ratingul liderilor politici, în picaj

Victor Ponta, Crin Antonescu şi Traian Băsescu au scăzut în popularitate în luna iunie de luna mai, potrivit unei cercetări realizate de IMAS pentru "Adevărul". Cei trei au pierdut puncte faţă de luna mai, potrivit unei cercetări realizate de IMAS pentru "Adevărul" Principala temă de dezbatere a fost Constituţia. Guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu, conduce în topul încrederii cu 32,2% potrivit sondajului realizat de IMAS pentru "Adevărul" în luna iunie 2011. Următorul clasat este liderul PNL Crin Antonescu care întruneşte 27,2% aprecieri pozitive, în timp ce preşedintele PSD Victor Ponta are 23,2%.

Băsescu îşi menţine opinia faţă de Regele Mihai: "Un şef de stat nu-şi abandonează poporul"

Preşedintele Traian Băsescu a declarat miercuri seara, la emisiunea "Naşul", referitor la regele MIhai, că un comandant de navă, dacă a coborât în barca de salvare înainte să coboare ultimul om din echipaj, "e dezonorat pe toată viaţa lui". Despre regele Mihai. "Aş vrea să ne înţelegem. Eu am respectat punctul de vedere al oamenilor de ştiinţă, al istoricilor. Unii istorici acceptă şi sunt pozitivi cu toată perioada în care fostul Rege Mihai a domnit, alţii sunt critici. Dar eu am un raport al unei Comisii prezidenţiale care a analizat comunismul. A fost o Comisie de specialişti condusă de Vladimir Tismăneanu, foarte în regulă. Nu am competenţă ca istoric să spun ce a fost bine şi ce a fost foarte rău. Dacă vreţi să fiu foarte sincer, nu cred că încă s-a ajuns să se analizeze la rece şi cu sânge rece perioada celui de-al Doilea Război Mondial, condiţiile în care a intrat România, unde trebuia să se oprească România, de ce nu s-a oprit la Nistru.

Horia Roman Patapievici: "Nu poţi să începi discuţia prin < ba pe-a mă-tii! >"

Preşedintele Institutului Cultural Român, Horia Roman Patapievici, a încercat, din nou, să pună degetul pe rănile societăţii româneşti, oferind câteva soluţii pentru îmbunătăţirea mediului în care trăim. Horia Roman Patapievici resimte, asemenea multora dintre noi, neaşezările care domină spaţiul public şi crede că şansa românilor este aceea de a privi cu calm şi cu obiectivitate în jurul lor. "O bază a dialogului se construieşte numai printr-un respect şi o politeţe reciproce. Nu se poate altfel! Nu poţi să începi discuţia prin < ba pe-a mă-tii! >. Aşa se închide totul. Deci problema noastră este cum să ne dezamorsăm pentru că suntem cu capsa pusă", afirmă preşedintele ICR.

Ce-i lipseşte României pentru a lua banii UE

Bancherii spun că România ar fi atras mai mulţi bani europeni dacă ar fi existat o mai bună coordonare între instituţiile implicate. Reprezentanţii mediului bancar consideră oportună apariţia unei voci comune care să gestioneze absorbţia fondurilor comunitare. România are nevoie de o voce comună în materie de proiecte europene pentru a putea creşte gradul de absorbţie, consideră specialiştii din sectorul bancar. Altfel, în lipsa unei corelări între instituţiile implicate direct - bănci, firme de consultanţă, autorităţi şi mediul de afaceri - , ţara noastră riscă să rămână codaşă la acest capitol. Se discută deja la nivelul Guvernului înfiinţarea unui minister cu atribuţii în domeniul gestionării fondurilor.

România ar trebui să fie un mare şantier"

La finele lunii mai, ţara noastră absorbise doar 3,37 miliarde de lei (aproximativ 0,8 miliarde de euro), ceea ce înseamnă aproximativ 4,3% din fondurile disponibile până în 2013, potrivit datelor publicate de Autoritatea pentru Coordonarea Instrumentelor Structurale. Suma proiectelor aprobate este însă mult mai mare - 48,5 miliarde de lei (11,88 miliarde de euro), bani pe care UE îi va da abia la final. "Cu ce e acum contractat în România, ar trebui să ne transformăm într-un mare şantier. Totul e să avem şi capacitatea de a duce lucrările la bun sfârşit", au adăugat reprezentanţii BCR.

Faceţi proiecte mai mici, dar pe termen mai lung

Proiectele de mici dimensiuni, cu viziune pe termen lung, "insule de normalitate pe care ni le putem asuma", sunt cele care ar putea duce la creştere economică pe termen lung. Este una dintre concluziile celei mai recente dezbateri organizate de revista Forbes România, săptămâna aceasta, la restaurantul Heritage din Bucureşti, unde au participat femei de afaceri şi top manageri din domeniul medical, banking, artă şi avocatură. "Nu mai cred în poiectele la scară mare, care să schimbe peste noapte faţa României", spune Corina Martin, preşedinte ANAT.

Comerţul online, tigrul economiei româneşti

Principalii jucători de pe piaţa comerţului online mizează pe apetitul în creştere al românilor pentru cumpărături făcute pe internet. În prezent, bunurile şi serviciile vândute online însumează anual aproximativ 300-400 de milioane de euro, potrivit lui Cristian Herghelegiu, business strategist în cadrul GeCAD ePayment, în condiţiile în care piaţa de profil din Polonia este estimată la aproximativ patru miliarde de euro. În acest context, specialiştii anticipează creşteri impresionante. Marius Ghenea, preşedintele Asociaţiei Române a Magazinelor Online vorbeşte chiar de posibilitatea ca, în următorii trei ani, comerţul online autohton să atace pragul primului miliard de euro.

Cine este Christine Lagarde, prima femeie la conducerea FMI

Franţuzoaica Christine Lagarde, ministrul de Finanţe, a fost aleasă marţi la conducerea Fondului Monetar Internaţional, devenind prima femeie care ocupă această poziţie. Carisma şi expertiza în relaţii internaţionale obţinute în timpul mandatului de ministru de Finanţe al Franţei vor cântări greu în relaţia cu guvernele din întreaga lume odată cu preluarea postului de la fostul director general Dominique Strauss-Kahn, notează Reuters. Lagarde a fost numită marţi director general al FMI de către board-ul instituţiei financiare, pentru un mandat de cinci ani începând din 5 iulie. Funcţia este vacantă de la mijlocul lunii mai, după demisia lui Dominique Strauss-Kahn, arestat la New York pentru acuzaţii de viol, respinse de fostul oficial. S-a născut în urmă cu 55 de ani, la Paris, sub numele de Christine Lallouette. În adolescenţă a reprezentat echipa naţională de înot sincron a Franţei, iar la 17 ani a plecat la studii, pentru un an, în Statele Unite, după moartea tatălui său.

CURENTUL

Surpriză epocală la Chişinău: Un rus - în spatele violenţelor din timpul "Revoluţiei Twitter"

Procuratura Generală din Republica Moldova a anunţat că jurnalistul şi blogger-ul rus Eduard Baghirov a fost reţinut sub acuzaţia de implicare în protestele violente din aprilie 2009. El a fost escortat luni la Curtea de Apel, unde instanţa a decis ca jurnalistul să rămână în arest preventiv pentru 30 de zile. Informaţia despre reţinerea acestuia a ajuns în presă după ce un coleg de-al său a scris pe blog despre acest lucru. Tot presa scrie că el ar fi recunoscut de mai multe ori, pe blogul său, că a participat la protestele din Chişinău.

Calul troian german în România

De câţiva ani Germania încearcă să se insinueze cât mai mult în viaţa politică românească. În această mişcare, cel mai activ partid pare Uniunea Creştin Democrată (CDU) a cancelarului Angela Merkel care, prin Fundaţia Konrad Adenauer (KAS), caută o apropiere mai activă de PDL, partid cu o platformă doctrinară mai apropiată de cea a CDU. Primele contacte în acest sens au fost încercate cu proaspătul intrat în PDL, ministrul de externe Teodor Baconschi, care, prin intermediul KAS, a pus pe picioare Fundaţia Creştin-Democrată. Baconschi nu a fost ales întâmplător, el fiind doctor în antropologie religioasă şi cunoscut pentru viziunile sale politice creştin-democrate.

Al doilea front

Dar cum Baconschi s-a dovedit un om fără foarte mare influenţă în partid, reprezentanţii Konrad Adenauer s-au orientat rapid spre un om cu greutate, cunoscut printre ideologii de bază ai PDL - Valeriu Stoica. Împreună cu Institutul de Studii Populare (ISP) condus de Stoica, Fundaţia Konrad Adenauer a organizat marţi o dezbatere ce a avut ca temă centrală discutarea unui "proiect de reformă a societăţii româneşti". În acest document sunt expuse şi analizate metode de aplicare a unui curent economic libertarian originar din Germania pentru a impulsiona dezvoltarea României şi reforma societăţii.

"Ponta: imatur şi iresponsabil", declară strategul israelian Tal Silberstein

Cunoscutul consultant politic israelian Tal Silberstein, care a fost o lungă perioadă de timp consilierul premierului Călin Popescu Tăriceanu, îl pune la colţ pe juniorul Victor Ponta, copilot de profesie la trabantul USL. Printr-o replică elegantă, dar destul de dură, Silberstein îi reaminteşte micuţului Ponta că încă nu are dezvoltate abilităţile necesare pentru a fi conducător, că este necopt, iresponsabil, imatur şi nu face faţă stresului. Mai mult, îi atrage atenţia expertul israelian şefului PSD, până nu-şi va corecta aceste lipsuri nu poate concura în aceeaşi ligă alături de Traian Băsescu.

CURIERUL NATIONAL

Un an de batjocură pentru fraierii care economisesc

Ieri, BNR a menţinut dobânda de referinţă la nivelul de 6,25%, iunie urmând să fie a douăsprezecea lună consecutivă în care aceasta se situează sub rata inflaţiei. Deponenţii s-au trezit, astfel, că valoarea banilor ţinuţi în bănci a scăzut în loc să crească. Prof. Bogdan Glăvan: Nu există stimulentul de a economisi, pentru că pierzi bani. Pariul pe leu la care ne invitau reprezentanţii Băncii Naţionale a României în anii trecuţi pare unul pierdut cel puţin pentru intervalul iulie 2010 - iunie 2011, răstimp în care moneda naţională a pierdut aproximativ 7-8% din puterea de cumpărare. Acest fenomen a fost agravat de politica monetară care a condus la o realitate a dobânzilor real negative. Ceea ce pentru BNR este o ratare a unui obiectiv fixat anterior, pentru românii care au făcut eforturi de economisire se traduce printr-o diminuare a puterii de cumpărare a banilor puşi deoparte.

România vrea să vândă surplusul de certificate de emisii cu 1,2 mld. euro

Ministerul Economiei susţine că există un "dezechilibru major" între oferta internaţională de aproape 8 mld. de certificate şi cererea estimată la doar 200 mil. unităţi. În prezent avem un surplus de 300 milioane de certificate de emisii de gaze cu efect de seră, evaluate în urmă cu doi ani la circa trei miliarde de euro. Ministerul Economiei intenţionează să simplifice vânzarea surplusului de certificate de emisii de gaze cu efect de seră, denumite unităţi ale cantităţii atribuite (AAU), având în vedere că, deşi s-au primit mai multe scrisori de interes, nu s-au înregistrat progresele aşteptate deoarece "legislaţia cuprinde unele prevederi nejustificat de restrictive, care nu sunt impuse de Protocolul de la Kyoto şi nu decurg din prevederile acestuia". Prin intrarea în vigoare a actului normativ, Ministerul Economiei speră să obţină 1,2 mld. euro, de două ori şi jumătate mai puţin decât anticipa anul trecut.

Ce îţi poţi cumpăra prin programul Prima Casă 4

Cu 60.000 de euro poţi achiziţiona o garsonieră într-un ansamblu rezidenţial. Cu aceiaşi bani poţi lua o locuinţă de 2 sau 3 camere într-un bloc vechi. În condiţiile în care s-a dat startul la programul Prima Casă 4, românii cu venituri medii sunt din nou interesaţi să cerceteze piaţa pentru alegerea unei locuinţe care să se încadreze în plafonul de 60.000 de euro. În momentul de faţă, ofertele de locuinţă care se încadrează în această sumă sunt mult mai numeroase decât în perioada de boom deoarece atât proprietarii, cât şi dezvoltatorii au mai ajustat preţurile. "Dacă, la sfârşitul lui 2008, o garsonieră într-un complex rezidenţial de la marginea Bucureştiului ajungea la 80.000 euro, poate chiar 90.000 euro, în 2011 acelaşi imobil poate fi achiziţionat cu mai puţin de 42.000 euro", a declarat Mihai Stan, director general al portalului imobiliar topestate.ro.

Raportat la portofel, avem cele mai mari preţuri la energie şi gaze din UE

Dacă se iau în considerare veniturile, românii plătesc preţuri foarte mari faţă de alte ţări mult mai bogate din UE. Potrivit Eurostat, Franţa are cele mai mici preţuri la electricitate şi gaze. Consumatorii casnici din România plătesc preţuri aproape duble la electricitate comparativ cu francezii, raportat la puterea de cumpărare, în timp ce preţul gazelor este, după aceleaşi criterii, apropiat de media UE şi mai ridicat decât în ţări precum Luxemburg, Franţa sau Belgia. Deşi românii beneficiază, în valoare nominală, de cele mai scăzute preţuri la gaze din UE şi aproape cele mai reduse tarife la electricitate, veniturile mici ale populaţiei urcă aceste cifre până aproape de şi chiar peste media Uniunii Europene, raportat la puterea de cumpărare, reiese dintr-un comunicat prezentat ieri de Eurostat, informează Mediafax.

EVENIMENTUL ZILEI

Traian Băsescu, despre atacul la Regele Mihai: "Nu am ce să retractez"

Preşedintele Traian Băsescu a declarat că nu retractează nimic din ceea ce a spus despre regele Mihai I. El a replicat că Regele Mihai şi-a abandonat naţiunea şi asta îl dezonorează. Băsescu a comparat funcţia de şef de stat cu cea de comandant de navă, unde, dacă sari primul în barca de salvare şi îţi abandonezi echipajul, eşti dezonorat. "Pe Antonescu îl acuz fără menajamente de Holocaust. Nu am nicio ezitare", a completat Traian Băsescu aseară la "10 TV".

Atenţie, şoferi! Hoţii de pe Autostrada Soarelui sunt scăpaţi de sub control

Zeci de indivizi din localităţile de pe marginea A2 s-au "specializat" în furturi. În şase localităţi din Călăraşi, oamenii trăiesc din jafuri. Poliţia e depăşită. O bună parte dintre localnicii din Dragalina, Fundulea, Lehliu Sat, Dor Mărunt, Ileana, Perişoru, toate din judeţul Călăraşi, s-au organizat în adevărate bande de tâlhari care fură tot ce se poate. De la gardurile care împrejmuiesc Autostrada până la motorina din rezervoarele şoferilor care staţionează pe timpul nopţii în parcări. Mai mult decât atât, hoţii nu s-au dat în lături nici când a fost vorba să fure din gospodăriile oamenilor. De exemplu, ieri dimineaţă, poliţiştii au descoperit, pe lângă bunuri furate din maşini, o pompă, o drujbă şi un scuter.

Autostrada suspendată a lui Oprescu are trei variante

Traseul Autostrăzii Suspendate, visate de primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, rămâne aproape acelaşi în toate cele trei variante de construire, propuse astăzi Comisiei Tehnice de Urbanism a Primăriei Capitalei. Edilul-şef susţine că noul drum va fi gata în 2-3 ani. Specialiştii au prezentat trei variante pentru construirea Autostrăzii Suspendate, care în acte se va numi "Închidere Inel Median de circulaţie la zona nord/autostradă urbană -tronsonul Lacul Morii-Soseaua Colentina". Potrivit unor surse Municipale, edilii preferă varianta în care drumul trece pe sub Parcul Herăstrău şi vor ca o parte din drum să fie amenajat pe la sol. Construirea noului drum ar costa între 500 de milioane de euro şi 1,4 miliarde de euro, în funcţie de soluţia aleasă. Cea mai ieftină este, potrivit actelor prezentate astăzi de specialişti, varianta construirii inelului la sol, iar soluţia cea mai scumpă este "îngroparea" autostrăzii suspendate.

Rizea, deputatul cu Ferrari pe numele şoferului

Cercetat de Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) sub suspiciunea de fraudare a fondurilor europene, deputatul PSD Cristian Rizea a intrat, acum, şi în vizorul inspectorilor Agenţiei Na ţionale de Integritate (ANI). Aceştia au decoperit că Rizea nu poate justifica aproximativ 300.000 de euro, că a derulat tranzacţii bancare suspecte, de aproape 1.000.000 de euro, dar îl bănuiesc şi că s-ar fi sustras de la plata taxelor şi impozitelor. Prin urmare, "dosarul Rizea" a fost înaintat atât Curţii de Apel Constanţa, cât şi Oficiului pentru Spălarea Banilor şi Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală. Deputatul Rizea nu are numai conturi bancare suspecte, ci şi o poreclă pe măsură. I se spune "Cristi Ferrari". Asta deoarece şi-a cumpărat un Ferrari 430, estimat la aproximativ 200.000 de euro. Realizând că ar putea bătea la ochi, Cristian Rizea a trecut, ulterior, bolidul pe numele şoferului său, Ion Găzaru.

FINANCIARUL

Parlamentul grec a votat austeritatea. Romania a trecut pe langa o noua criza majora

Al doilea program de rigoare preconizeaza o reducere a cheltuielilor cu 28 mld. euro si realizarea a 50 mld. euro din privatizari in urmatorii trei-patru ani. Noile masuri au fost aprobate cu 151 de voturi din 300 de deputati prezenti. 29 iunie 2011. Zi decisiva pentru Grecia, pentru evolutia zonei euro in special si a UE in general: in Parlamentul Greciei se dezbate si se voteaza noul plan de austeritate. De decizia deputatilor va depinde inclusiv soarta monedei unice, a sistemului bancar european. Un "NU" ar insemna urmari nefaste pentru intreaga economie a lumii.

Frica de inflatie: BNR mentine dobanda-cheie la 6,25%

Banca centrala a mentinut dobanda-cheie, la 6,25%, si ratele rezervelor minime obligatorii. Riscurile asociate perspectivei inflatiei raman semnificative. Potrivit asteptarilor pietei, Consiliul de Administratie al BNR a decis ieri mentinerea ratei dobanzii de politica monetara la nivelul de 6,25% pe an si continuarea gestionarii adecvate a lichiditatii din sistemul bancar. Tot­o­data, banca centrala a hotarat pastrarea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor in lei la 15%, precum si a celor in valuta la 20%. In opinia BNR, rezultatul sedintei de politica monetara a fost determinat de mentinerea riscurilor semnificative asociate perspectivei inflatiei.

Vant rece pe litoral pana acum: -20% la numarul de turisti

Cerere in stagnare in restul sezonului pentru statiunile noastre de la Marea Neagra, in varianta optimista. Pentru cele bulgaresti: +10% sigur. Debut debusolant pentru operatorii de turism de pe litoral, care se confrunta cu o scadere de aproximativ 20% a numarului de turisti in acest inceput de sezon comparativ cu perioada similara a anului trecut. In aceste conditii, acestia se declara nelinistiti de perspectivele pentru acest sezon, mai ales ca vremea le este potrivnica, deocamdata.

Exclusiv! Producatorul de mobila de lux Cassina s-ar reloca partial in tara noastra. Scandal in Italia

Anuntul initial a provocat furie in randul muncitorilor si antreprenorilor italieni din Meda. Inca o companie de lux din domeniul mobilei va derula activitati de productie in Romania. Firma care face parte din grupul controlat de seful de la Ferrari invoca nevoia de a reduce costurile de achizitie si de productie. Cassina, companie italiana de mobila si amenajari interioare de lux, va incepe transferul productiei catre Romania. Peste 300 de angajati ai fabricii din nordul Italiei vor fi concediati, inclusiv 25 de mesteri artizani, dupa ce, in ultimele trei luni, salariile le-au fost micsorate cu 40%.

City Mall se va vinde prin negociere directa

Centrul comercial City Mall nu a reusit sa trezeasca interesul investitorilor nici la cea de-a cincea licitatie organizata de Casa de Insolventa Transilvania (CITR). "Aceasta a fost ultima noastra incercare de a vinde activul prin licitatie", a declarat pentru ,,Fin.ro" Radu Lotrean, Managing Partner al CITR. Reprezentantul administratorului judiciar spune ca dupa toate probabilitatile creditorii vor opta pentru varianta negocierii directe cu un potential cumparator. "Pretul de la care va pleca negocierea nu va cobori sub cel anuntat la ultima licitatie, de 20,9 mil. euro", a adaugat Lotrean. Victoria Holding, compania care detine City Mall, a intrat in faliment la finalul lui 2010, declaranduse incapabila sa ramburseze creditele contractate pentru achizitia City Mall, in 2006.

Depozitarul Central devine jucator regional important inaintea Bursei de Valori

Implementarea decontarii transfrontaliere la nivelul pietei locale de capital reduce costurile post-tranzactionarii. Planurile Bursei de Valori Bucuresti (BVB) de a deveni o piata de referinta in regiunea Europei au in acest moment sanse minime de reusita, din cauza lipsei interesului investitorilor pentru piata locala si a "marfii". Depozitarul Central - membru al grupului BVB - are insa sanse ridicate de a deveni jucator de referinta la nivel european, fiind prima institutie de acest gen dintr-o tara in afara zonei euro care va adera la platforma comuna de decontare a tranzactiilor transfrontaliere inaintea altor competitori de renume.

JURNALUL NATIONAL

Economia mondială, jucată la ruleta elenă

Uniunea Europeană a avertizat Grecia că intră într-o criză a datoriilor ce va zdruncina economia întregii lumi. Grecia e cuprinsă de convulsii şi a început să scuipe sânge pe străzi la gândul că o aşteaptă o cumplită perioadă de austeritate. Ieri dupăamiază, planul de austeritate impus de Uniunea Europeană a trecut de votul Parlamentului de la Atena. Greciei i se cere ca din 2012 până în 2015 să facă bine şi să strângă cureaua până când economiseşte 28,6 miliarde de euro şi mai aduce 50 de miliarde de euro din privatizări. Altfel nu pupă "colacul de salvare" de 110 miliarde de euro de la comunitatea europeană. Pe greci, învăţaţi să mintă de ani întregi în rapoartele economice ca să aibă avantaje de pe urma Uniunii Europene şi a zonei euro, tocmai acest viitor plin de restricţii i-a scos şi din minţi şi în stradă ca să împiedice votul "sărăciei".

Bani pentru partid din gunoaiele Ploieştilor

Administraţia municipalităţii Ploieşti a decis: salubrizarea urbei va fi încredinţată firmei ROSAL care practică tarife mai mari decât concurenţii înscrişi în licitaţie. Afacerea dirijată de primărie către firma deputatului PDL Silviu Prigoană are de la un cap la altul culoare portocalie şi miroase mai rău decât reziduurile colectate de gunoieri. Primarul Andrei Volosevici - PDL nu putea să lase cu buza umflată firma ROSAL după ce Roberta Anastase şi Elena Udrea îi fac curte asiduă lui Silviu Prigoană să preia povara candidaturii la alegerile pentru Bucureşti. Trebuia ceva la schimb, nu?

Ordoliberalismul încaieră PDL

După ce a aruncat pe piaţă ideea desfiinţării pensiilor şi salariului minim, Valeriu Stoica, organizatorul dezbaterii, şi-a pus în cap pedeliştii. Ideile enunţate marţi la dezbaterea despre ordoliberalism şi economia socială de piaţă - desfiinţarea sistemului pensiilor de stat şi a salariului minim ca urmare a reducerii la minimum a rolului statului în economie - au stârnit un conflict între liderii PDL Valeriu Stoica şi Cezar Preda. Cum Stoica, în calitate de preşedinte al Institutului de Studii Populare a fost organizator al dezbaterii, el a fost pus la zid de Cezar Preda pentru propunerea de desfiinţare a pensiilor şi salariului minim, acesta cerându-i lui Stoica "să facă turul televiziunilor" şi să explice el că respectivele idei nu au nimic de a face cu politica PDL. Mai mult, Preda a cerut ca, în caz contrar, partidul "să ia măsuri" în ceea ce-l priveşte pe Stoica.

TVR aprobă ca Rodica Culcer să fie reangajată prin cumul cu pensia

Rodica Culcer va fi reîncadrată de la 1 iulie în televiziunea publică pe un post de execuţie, urmând să-şi exercite prin delegare atribuţiile de şef Departamentului Ştiri al TVR până la ocuparea prin concurs a acestui post.

PUTEREA

În căutarea umorului pierdut. ""Academia Caţavencu"" s-a rupt în trei. Război pe toate fronturile între vechii şi noii ""caţavenci""

Până în primăvara lui 2010, revista "Academia Caţavencu" era o publicaţie ce părea solidă. În mai puţin de doi ani, însă, ea a reuşit să se rupă întâi în două, iar apoi în trei. "Academia Caţavencu", "Caţavencii" şi "Kamikaze" sunt astăzi trei publicaţii concurente ce au în componenţă membri ai vechii reviste care, la începutul anilor "90, introducea în societatea românească un stil nou de gazetărie: informaţia amestecată cu umor. Iar concurenţa celor trei reviste nu este doar tăcută, ci ea pare acum a fi un război în toată regula. Miza: supravieţuirea într-un context în care presa tipărită este într-un declin alert. La care se adaugă şi orgoliile personale ale mai vechilor şi mai noilor "caţavenci". Toate cele trei publicaţii îşi revendică stilul şi umorul "Academiei Caţavencu" de acum aproape 20 de ani.

Unchiul Sam încinge spiritele la Bucureşti. Cine sunt cei doi politicieni despre care americanii zic că fac trafic de sex?

Un raport al Departamentului de Stat publicat pe site-ul Ambasadei SUA la Bucureşti spune că doi politicieni români importanţi au fost subiectul unor anchete în dosare legate de traficul de prostituate. Documentul nu dă numele celor doi politicieni, dar în ultimul an au existat cel puţin două dosare legate de traficul de persoane şi prostituţie instrumentate de procurori, în care apar numele unor politicieni importanţi.

Primarul Liviu Negoiţă construieşte ""autostrăzi"" printre blocuri. Livache dă 1,4 milioane de euro pentru asfaltarea a cinci străduţe

Primăria Sectorului 3, din Capitală, a comandat beton folosit la construirea autostrăzilor pentru reabilitarea unor străzi secundare. În acest mod, valoarea de investiţii din bani publici, în patru alei, ajunge la nivelul sumelor necesare pentru reabilitarea drumurilor principale sau a centurilor de ocolire a unor municipii din ţară, potrivit experţilor în construcţii intervievaţi de reporterii "Puterea". În plus, inginerii constructori susţin că structura aprobată de administraţia locală condusă de edilul Liviu Negoiţă (poreclit "Livache" de preşedintele Traian Băsescu) pentru reabilitarea aleilor din sectorul 3 nu poate rezista mai mult de un an. Pentru cinci străzi secundare, Primăria Sectorului 3 va plăti 5.570.590 de lei (circa 1,4 milioane de euro).

Icoane şi farfurii tradiţionale româneşti pictate de chinezi. Asiaticii fac mare concurenţă meşterilor populari

Pe tarabele comercianţilor de artizanat se dă zilnic o bătălie mută între elementele împrumutate din alte culturi şi cele ale noastre. Piticii nemţeşti de grădină se uită cu trufie la ouăle încondeiate bucovinene, în timp ce statueta burtosului Budha concurează linia mlădioasă a vaselor şi urcioarelor olteneşti. Producătorii îşi adaptează stilul cerinţelor pieţei, care nu întotdeauna este favorabilă tradiţiei mioritice. Pe de altă parte, chiar şi asiaticii stabiliţi în România au intuit o oportunitate în folclorul românesc. Şi nu de azi, de ieri. Există chinezi care lucrează ştergare şi şervete româneşti sau pictează farfurii din lut ars şi chiar icoane pe sticlă sau pe lemn. Mai scapă ei uneori pensula şi ochii sfinţilor apar uşor subţiaţi şi cam oblici, dar nu-i o tragedie. Se vând şi aşa, că-s mai ieftine icoanele lor.

ROMANIA LIBERA

Băsescu: Nu am nimic de retractat despre Regele Mihai. Pe Antonescu îl acuz de Holocaust. Mi-a plăcut A. I. Cuza

Preşedintele Train Băsescu a refuzat să-şi ceară scuze faţă de Regele Mihai şi a făcut o paralelă între meseria sa de comandant de navă şi cea de şef de stat. Un şef de stat are naţiunea lui pe care nu o lasă singur, a insistat Băsescu, care îl acuză pe Ion Antonescu pentru Holocaust. "Eu am respectat punctul de vedere al oamenilor de ştiinţă, al istoricilor. Unii istorici acceptă pozitiv toată perioada în care fostul rege Mihai a domnit.

Insula Mare a Brăilei deţine 2,2% din suprafaţa agricolă a României, dar asigură 4% din producţia ţării. Cea mai vânată exploatare agricolă din România

Patru guverne postrevoluţionare au fost implicate în lupta pentru cele 55.600 hectare de teren care fac parte din Insula Mare a Brăilei. Latifundiarii bogaţi din România roiesc şi astăzi în jurul celei mai mari ferme agricole din Europa. În ce constă de fapt tezaurul dintre cele două braţe ale Dunării? Aflată astăzi în administrarea controversatului om de afaceri Culiţă Tărâţă, ferma dintre cele două braţe ale Dunării scoate producţii record şi încheie afaceri cu firme din toată lumea.

Macroeconomie. Consumul a scăzut, populaţia economiseşte şi investeşte speculativ. De ce se poticneste economia

Creşterea economică din trimestrul I a fost fragilă şi nu a fost susţinută de îmbunătăţirea internă a producţiei.Comenzile noi din industrie în al doilea trimestru al anului au urmat traseul exporturilor care au încetinit ritmul de creştere. Analiştii economici şi reprezentanţii mediului de afaceri spun că, în primele trei luni ale anului, creşterea economică a fost foarte mică, fragilă şi nu a fost rezultanta îmbunătăţirilor condiţiilor de producţie interne. Drept urmare, o scădere a indicatorilor, preconizată deja de reprezentanţii misiunii Fondului Monetar Internaţional la Bucureşti nu trebuie să ne mire prea mult.

Pentru noul boss FMI, România este o necunoscută

Numirea ministrului de Finanţe al Franţei în fruntea FMI va produce cu siguranţă şi anumite schimbări ale politicii Fondului faţă de statele europene. Rămâne de văzut care va fi poziţia pe care Lagarde o va adopta faţă de România.

ZIARUL FINANCIAR

Lactalis începe să închidă din fabricile LaDorna şi mută echipamentele în Polonia

După trei ani de tăcere, francezii de la Lactalis închid o fabrică de brânzeturi şi mai multe puncte de colectare a laptelui ale LaDorna. Gigantul Lactalis, care a plătit 70-90 mil. euro în 2008 pentru afacerea LaDorna, a închis o fabrică de brânzeturi, mai multe centre de colectare a laptelui şi depozite alimentare, echipamentele fiind mutate într-o unitate deţinută de francezi în Polonia.

Asigurarea casei devine obligatorie de la 15 iulie

Aproape 6 milioane de români care nu au cumpărat până acum o asigurare de locuinţă riscă să fie amendaţi cu sume cuprinse între 100 şi 500 de lei dacă nu încheie o poliţă obligatorie sau facultativă până la data de 15 iulie. Numai un sfert din locuinţele din România sunt asigurate în prezent. Numărul poliţelor obligatorii - care acoperă doar daunele produse de cutremure, alunecări de teren şi inundaţii - este de circa 575.000, ceea ce înseamnă un grad de cuprindere de 7% din totalul locuinţelor.

Depozit în lei cu opţiune pe curs, de la UniCredit Ţiriac. Cine pariază corect primeşte 11% în lei pe an

UniCredit Ţiriac Bank, un jucător de top zece, vinde un depozit în lei cu opţiune pe curs, prin care clienţii pot obţine o dobândă de 11% în lei pe an dacă euro nu iese pe perioada de constituire de 6 luni dintr-un interval agreat. Suma minimă care trebuie plasată de către un client este de 3.000 de lei. Banca face săptămânal subscrieri pentru acest produs, iar depozitul se activează doar dacă suma colectată ajunge la 2 mil. lei (de la toţi clienţii interesaţi de acest depozit). În caz contrar, banii depuşi rămân în contul curent al clientului. Marja în care euro trebuie să fluctueze pe perioada de constituire se calculează în funcţie de cursul BNR, din care se scade 2,8% pentru limita inferioară, respectiv se adaugă 3,46% pentru limita superioară. Pentru un depozit constituit săptămâna aceasta, marja este de 4,09-4,36 lei/euro, plecând de la un curs de 4,21 lei/euro. Dacă pe perioada de constituire euro nu iese din această marjă, un client care a depus 3.000 de lei va primi înapoi 3.164 de lei, potrivit unui exemplu oferit de bancă. În cazul în care cursul depăşeşte aceste limite, clientul va primi înapoi 3.001 lei (dobândă calculată la o rată de 0,1% pe an).

Fondurile lui Mobius au cumpărat acţiuni BVB de un milion de lei

Fondurile de investiţii administrate de compania Templeton Asset Management, condusă de Mark Mobius, au cumpărat acţiuni Bursa de Valori Bucureşti (BVB), principalul operator bursier de pe piaţa locală de capital, în valoare de 1,07 milioane de lei în ultima săptămână. În acest interval, fondurile au achiziţionat un pachet de 29.101 acţiuni, respectiv 0,37% din capitalul BVB. Cea mai recentă tranzacţie a fost încheiată marţi, 28 iunie, când fondul de investiţii Frontier Markets a cumpărat un pachet de 6.151 acţiuni BVB la un preţ de 36,5049 lei/titlu. Acelaşi fond a cumpărat pe 21 iunie un pachet de 950 de acţiuni în cadrul unei tranzacţii în valoare de 34.700 lei.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb