• ADEVARUL
• Bogdan Olteanu, plasat în arest la domiciliu pentru 30 de zile
Magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie au decis plasarea în arest la domiciliu pentru 30 de zile a viceguvernatorului BNR Bogdan Olteanu, reţinut în noaptea de joi spre vineri de procurorii DNA care îl acuză de cumpărare de influenţă. Olteanu este suspectat că ar fi primit de la Vîntu un milion de euro şi alte beneficii pentru numirea lui Liviu Mihaiu, în 2008, în funcţia de guvernator al Deltei Dunării. Instanţa supremă a decis ca Bogdan Olteanu să stea în arest la domiciliu, respingând cererea procurorilor DNA de arestare preventivă a viceguvernatorului BNR. Decizia se pune în aplicare imediat, dar poate fi contestată.
• Avocat: Bogdan Olteanu îşi va da luni demisia din funcţia de viceguvernator BNR
Avocatul lui Bogdan Olteanu a anunţat că acesta îşi va da luni demisia din funcţia de viceguvernator, pentru persoanele onorabile şi cinstite care lucrează la BNR şi pentru că imaginea instituţiei "nu merită târâtă în această poveste". Avocatul Florin Durgheu a spus să Bogdan Olteanu nu a cerut şi nu a primit bani de la Sorin Ovidiu Vîntu, acesta fiind "consternat" de acuzaţiile DNA. "Luni, domnul Olteanu îşi va da demisia din functia de viceguvernator, pentru persoanele onorabile si cinstite care lucrează acolo şi pentru că imaginea acestei instituţii nu merită târâtă în această poveste", a declarat avocatul, după judecarea la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a propunerii procurorilor anticorupţie de arestare preventive a lui Bogdan Olteanu, instanţa urmând să dea o decizie.
• Circuitul şpăgii. Cum spune Vîntu că i-a dat milionul de euro lui Bogdan Olteanu
Sorin Ovidiu Vîntu a povestit anchetatorilor cum i-a dat lui Bogdan Olteanu o şpagă de un milion de euro pentru a susţine numirea lui Liviu Mihaiu în funcţia de guvernator al Deltei Dunării. Banii ar fi fost transferaţi de către un off-shore cipriot, controlat de SOV, în conturile unei firme bulgăreşti, de unde au fost ridicaţi în numerar şi daţi lui Olteanu în sediul PNL. Potrivit surselor judiciare, în vara anului 2008, Sorin Ovidiu Vântu a început demersurile pentru ca Liviu Mihaiu, persoana sa de încredere, să fie numit guvernator al Administraţiei Rezervaţiei Biosferei "Delta Dunării". Interesul lui Sorin Ovidiu Vântu în legătură cu numirea guvernatorului era în primul rând economic, legat de faptul că o parte din proprietăţile sale imobiliare se aflau în Deltă şi, totodată, aici petrecea o mare parte a timpului, exprimându-şi intenţia de a transforma Delta într-o destinaţie de turism exclusivist.
• Raport CEPA: Ce ar trebui să facă NATO pentru întărirea securităţii în zona Mării Negre
Politica agresivă dusă de Rusia cu privire la regiunea Mării Nevre a generat nesiguranţă în rândul statelor din zonă, iar acţiunile Moscovei vor avea repercusiuni serioase şi în privinţa viitorului NATO, testând, printre altele, unitatea politică a alianţei, viziunea sa strategică şi capacităţile sale militare, se arată într-un raport al Centrului pentru Analiza Politicilor Europene (CEPA). Autorii raportului, care notează faptul că propunerea României pentru o flotă NATO în Marea Neagră pare "moartă în apă", consideră că şi o prezenţă navală prin rotaţie a Statelor Unite şi a altor aliaţi s-ar putea dovedi insuficientă pentru a descuraja Kremlinul, care urmăreşte să obţină supremaţia în zona Mării Negre pentru a-şi restabili dominaţia eurasiatică şi să-şi extindă influenţa spre Mediterană şi Orientul Mijlociu.
• Cristian Preda: Vom avea de purtat un război care va însemna victime
Eurodeputatul Cristian Preda, purtătorul de cuvânt al PPE pe politică externă, a vorbit, într-un interviu acordat "Adevărul", despre poziţia pe care ar trebui să o aibă România în raport cu Europa, despre relaţia cu Turcia, dar şi despre nevoia unei integrări europene mai profunde. "Sunt de părere că trebuie să sporim prezenţa militară în Siria. Nu sunt de părerea că orice intervenţie suplimentară ar complica lucrurile. Când ai un adversar trebuie să-l termini. Războiul este pe viaţă şi pe moarte. Nu te duci la război băgnd baioneta în plutonul de soldaţi care este alături de tine. Pledez pentru determinare, pentru hotărâre, pentru acţiuni necruţătoare. Trebuie să ne obişnuim cu ideea că vom avea de purtat un război care va însemna victime. Va trebui să ucidem în numele păcii şi stabilităţii europene. Trebuie să o facem fiind solidari între europeni", a spus Preda.
• Nou caz de tranfuzie de sânge greşită, la spitalul CF 2 din Capitală
O femeie în vârstă de 38 de ani se află internată în stare gravă la Spitalul CF2 din Capitală după ce i s-ar fi făcut o transfuzie de sânge greşită. Inspecţia Sanitară a demarat o anchetă în acest caz. Şefa secţiei Anestezie Terapie Intensivă (ATI) de la Spitalul CF 2, medicul Georgica Vâlcoreanu, a declarat că secţia de transfuzii sangvine din cadrul unităţii medicale este în proces de acreditare, după ce a fost dotată recent cu "un bun nivel tehnologic". Medicul a precizat că pacientei i-a fost administrată o cantitate mică de sânge din grupa AB, iar în momentul în care s-a descoperit eroarea privind grupa de sânge femeii i s-a administrat imediat grupa corectă.
• Guvernul a publicat lista datornicilor la RA-APPS
Guvernul a publicat, vineri, lista persoanelor juridice care au datorii la Regia Autonomă - Administraţia Patrimoniului Protocolului de Stat (RA-APPS). Printre acestea se numără mai multe partide, două firme deţinute de deputatul Sebastian Ghiţă, dar şi trusturi media. 2 K telecom, firmă deţinută de fratele deputatului Sebastian Ghiţă, are o datorie de 2.777 lei. O altă firmă controlată de Ghiţă care apare în lista prezentată de Guvern este Ridzone Computers SRL, cu o datorie la stat de 12.843 de lei. Ambele firme apar că încă se află în spaţiile RA-APPS. Filiala PSD Bucureşti are cea mai mare datorie în rândul partidelor - două milioane de lei, fiind demarată şi procedura de executare silită. Datorii de achitat la RA-APPS mai au Partidul Ecologist Român - 992.000 de lei, urmat de PNL, cu 754.612 de lei, de PMP, cu 285.000 de lei şi de PSD, cu 174.644 lei. Partidul Democrat Liberal, partid care a dispărut prin fuziunea cu PNL, are de achitat peste 360.000 de lei.
• Patru ani de la referendumul de demitere a lui Traian Băsescu
Se împlinesc patru ani de la referendumul de demitere a preşedintelui de atunci, Traian Băsescu, organizat după o serie de acţiuni cel puţin discutabile din punct de vedere al constituţionalităţii şi al statului de drept. Principalii actori ai tentativei de înlăturare a lui Traian Băsescu de la Cotroceni au fost: cei doi copreşedinţi ai USL, Victor Ponta şi Crin Antonescu, Liviu Dragnea, organizatorul Referendumului din 2012, şi Dan Voiculescu, patronul trustului Intact. La patru ani de la Referendumul de demitere a lui Traian Băsescu, Victor Ponta şi Crin Antonescu, principalii artizani ai puciului din 2012, nu mai reprezintă nimic în politica mare, Liviu Dragnea este condamnat definitiv chiar în dosarul Referendumului, iar Dan Voiculescu se află la închisoare.
• "Business Insider" laudă România
Publicaţia financiară "The Business Insider" laudă politicile fiscale ale României, menţionând că reducerea taxelor a transformat ţara noastră într-unul din statele cele mai mari rate de creştere economică din Uniunea Europeană. În anul 1974, economistul american Arthur Laffer, pe atunci profesor la Universitatea din Chicago a desenat pe un şerveţel un grafic, numit "curba Laffer". Aceasta spune că, atunci când guvernul creşte taxele prea mult, contribuabilii nu mai sunt stimulaţi să muncească, aşa că guvernul va ajunge să strângă mai puţini bani. Mai departe micile firme nu mai pot concura, iar creşterea economică încetineşte. Arthur Laffer este acum cunoscut îndeosebi pentru politicile economice ale fostului preşedinte Ronald Reagan, care promovau libertatea comerţului, mai puţine reglementări şi taxe mici. Aceste politici au contribuit la "cel mai mare boom din istoria Statelor Unite": între 1982 şi 2007 acestea au creat mai multă bunăstare decât în precedenţii 200 de ani adunaţi.
• Băsescu îl apără pe Tăriceanu: Nu cred că a primit un milion de euro de la Vîntu
Fostul preşedinte Traian Băsescu nu crede că preşedintele Senatului Călin Popescu Tăriceanu a primit un milion de euro de la Sorin Ovidiu Vîntu pentru a-l numi pe Liviu Mihaiu în funcţia de guvernator al Deltei Dunării. "Nu, sincer nu cred că a luat un milion de euro pentru o numire. Oricât război am avut cu el, nu cred că Tăriceanu ar putea lua un milion. Să nu fi fost sponsorizare la partid, ceea ce e cu totul altceva. DNA, dacă va avea probe, le va face publice", a declarat Traian Băsescu, la B1 TV, citat de Agerpres. Fostul şef al statului a menţionat, însă, că ştia că Liviu Mihaiu "îi mânca din palmă lui Vîntu" şi că acesta din urmă "avea interese în Deltă", motiv pentru care a şi cerut schimbarea guvernatorului după plecarea Guvernului Tăriceanu.
• EVENIMENTUL ZILEI
• VÎNTU a filmat toate întâlnirile cu oameni politici şi jurnalişti şi a scos imaginile din ţară! Le va da procurorilor DNA.
Rareş Bogdan a anunţat la Realitatea TV că SOV a filmat toate întâlnirile pe care le-a avut cu oameni politici şi jurnalişti la reşedinţele sale din Otopeni şi Bucureşti. O afirmaţie demnă de luat în seamă întrucât Rareş Bogdan, un apropiat al lui Klaus Iohannis, preşedintele României şi al lui Cozmin Guşă, fost partener de afaceri cu Vîntu, a mai dat în premieră informaţii politice importante. "Vîntu aduce nori negri deocamdată pentru Călin Popescu-Tăriceanu şi Bogdan Olteanu. Va aduce nori negri în curând pentru doi politicieni social-democraţi extrem de importanţi, pentru alţi doi liberali. Vîntu nu mai are nimic de pierdut, a anunţat printre apropiaţii domniei sale că aruncă România în aer. Este abia începutul! Sorin Ovidiu Vîntu dacă începe să vorbească - i-au trecut extrem de mulţi oameni politici prin casă, România se va zgudui din temelii la toate nivelele şi în toate partidele".
• Bogdan OLTEANU, după ieşirea din arest: Vreau să încep o viaţă normală
Bogdan Olteanu, viceguvernatorul BNR a fost reţinut de procurorii DNA sub acuzaţia de trafic de influenţă şi plasat în arest timp de 24 de ore. Acesta a dat primele declaraţii după ce a ieşit de la audieri, şi după ce a auzit decizia magistraţilor de la ÎCCJ: arest la domiciliu pentru 30 de zile. "Nu voi face multe comentarii. E un moment greu, o perioadă foarte tristă. Doresc să obţin achitarea cât mai rapid, pentru a începe o viaţă normală. Voi demisiona de la BNR şi voi urma să îmi susţin cauza în justiţie.", a spus Bogdan Olteanu la ieşirea din arestul Poliţiei Bucureşti, potrivit stiripesurse.
• Tăriceanu vorbeşte despre femeia misterioasa din jurul mitei de un milion
Călin Popescu-Tăriceanu i-a luat apărarea lui Bogdan Olteanu şi i-a atras atenţia co-preşedintelui PNL Alina Gorghiu că se comportă sub demnitatea la care s-ar fi aşteptat. Preşedintele Senatului face referire la faptul că Olteanu şi Gorghiu au fost nu numaicolegi de partid şi parteneri de afaceri, dar şi iubiţi. Exact în perioada în care se presupune că s-a dat mita de 1 milion de euro. "Bogdan Olteanu a ajutat-o pe Alina Gorghiu să urce treptele în cariera politică, iar ea face comentarii sub demnitatea la care m-aş fi aşteptat. Fără ajutorul lui, nu ajungea nimic, nu ajungea în Parlament (...) Declaraţia ei lasă loc la bănuieli legate de Bogdan Olteanu", a spus Călin Popescu-Tăriceanu. Reacţia lui Călin Popescu-Tăriceanu a fost determinată de faptul că anterior, într-o emisiune la Antena 3, copreşedintele PNL Alina Gorghiu declarase: "Nu ştiu ce conţine dosarul cu pricina, un lider de partid politic nu e analist, nu e avocat, trebuie sa fie cumpătat. Am fost colega cu Olteanu, am fost asociată cu el într-o societate de avocatura, cred ca e un om corect.
• Recep Tayyip Erdogan aduce acuzaţii grave către SUA: Luaţi apărarea puciştilor în loc să apăraţi ţara
Preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a adus acuzaţii grave unui general american, după ce acesta şi-a exprimat frica că epurările din Turcia ar putea avea consecinţe grave asupra relaţiilor dintre Washington şi Ankara. "Luaţi partea puciştilor în loc să apăraţi o ţară care a împiedicat lovitura de stat", a spus Erdogan după o ceremonie într-un centru de antrenament al armatei turce, potrivit AFP. În continuare, Erdogan îi acuză pe cei din SUA că îl "ascund" pe cel care a provocat încercarea de lovitură de stat din Turcia. "Cel care a urzit lovitura de stat este deja în ţara dumneavoastră şi îl hrăniţi', i-a transmis mai departe preşedintele turc generalului american, făcând referire la clericul musulman Fetullah Gulen. Generalul căruia Erdogan i s-a adresat este Joseph Votel, comandant de operaţiuni al armatei americane în Orientul Mijlociu.
• Trump se gândeşte la recunoaşterea anexării Crimeii
Candidatul la prezidenţialele din SUA din partea Partidului Republican, Donald Trump, a declarat că dacă va câştiga alegerile este dispus să ia în considerare legalitatea anexării Crimeii de către Rusia. În prezent, din cauza evenimentelor din Ucraina, inclusiv din Crimeea, Rusia este sub sancţiunile SUA. Trump a admis că aceste măsuri restrictive pot fi anulate. "Vom examina. Da, ne vom uita", a spus miliardarul, răspunzând la întrebarea unui jurnalist. Pe de altă parte, platforma electorală a Partidului Republican, adoptată la convenţia din Cleveland, se exprimă în favoarea menţinerii sancţiunilor împotriva Rusiei. "Noi, împreună cu aliaţii noştri, sprijinim conservarea şi, dacă este cazul, înăsprirea sancţiunilor împotriva Rusiei atâta timp cât suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei nu vor fi complet restaurate. De asemenea, susţinem acordarea ajutorului corespunzător pentru forţele armate ale Ucrainei şi o mai bună coordonare cu NATO în probleme de planificare a apărării" - se arată în platforma partidului.
• JURNALULNATIONAL
• Tăriceanu: Ştiam cu o zi înainte că va izbucni scandalul
Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, implicat în dosarul Olteanu-Tăriceanu, a afirmat vineri, la Antena 3, că a aflat cu o zi înainte de izbucnirea scandalului. "Am aflat cu o zi înainte despre toată această chestiune că urma să iasă", a spus şeful Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, vineri, la emisiunea Subiectiv, de la Antena 3. Întrebat de unde a aflat de acest lucru, şeful ALDE nu a dorit să spună. "Am şi eu sursele mele, cum au şi jurnaliştii", a răspuns Tăriceanu. Potrivit unui comunicat al DNA, în perioada iulie - noiembrie 2008, inculpatul Olteanu Bogdan, în calitate de preşedinte al Camerei Deputaţilor, a solicitat şi primit de la un om de afaceri suma de 1.000.000 de euro şi sprijin electoral, constând în servicii de marketing şi consultanţă, în schimbul efectuării de demersuri pe lângă membrii Guvernului României pentru determinarea numirii unei persoane pe postul de guvernator al Deltei Dunării.
• DNA: Deputatul Ioan Oltean, trimis in judecată alături de Crinuţa Dumitrean în dosarul despăgubirilor de la ANRP
Deputatul Ioan Oltean a fost trimis în judecată de procurorii anticorupţie alături de Crinuţa Dumitrean, fost preşedinte al Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP), într-un dosar privind acordarea unor despăgubiri supraevaluate pentru un teren din municipiul Piteşti, prejudiciul ridicându-se la aproape 100 de milioane de lei. Potrivit unui comunicat al DNA transmis vineri AGERPRES, Ioan Oltean este acuzat de complicitate la abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, iar Crinuţa Dumitrean de abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave. În acelaşi dosar au mai fost trimişi în judecată opt inculpaţi, cei mai mulţi fiind la data comiterii faptelor membri ai Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor din cadrul ANRP.
• Tăriceanu: Cred că această poveste cu Olteanu este extrem de dubioasă şi cusută cu aţă albă
Copreşedintele ALDE Călin Popescu-Tăriceanu consideră că dosarul în care este cercetat Bogdan Olteanu reprezintă o ''poveste extrem de dubioasă şi cusută cu aţă albă'', afirmând că acesta nu ar fi putut să facă ceea ce susţin procurorii. ''Sunt multe considerente pentru care cred că această poveste este extrem de dubioasă şi cusută cu aţă albă. Îl cunosc bine pe Bogdan Olteanu, nu ar fi făcut aşa ceva mai ales că era o adversitate cruntă între Realitatea şi PNL. Eram cu toţii vizaţi, ne simţeam permanent atacaţi şi atacurile acestea publice fără îndoială că au avut un efect. După o guvernare cum a fost cea din 2004 - 2008, noi am obţinut un scor foarte bun, am obţinut 20%, dar cred că în orice ţară normală în care lucrurile ar fi decurs corect, probabil că PNL ar fi câştigat alegerile. (...) Nu am aflat ulterior nimic de acest fel (de finanţare - n.r.), noi aveam consultanţi, oameni care ştiau meserie, erau profesionişti'', a declarat vineri Tăriceanu la Antena 3.
• Credite pentru studenţii care nu au venituri
Toţi românii care vor să-şi continue studiile universitare sau postuniversitare în ţară sau în străinătate, dar nu au suficienţi bani, pot să se împrumute de la bănci. Şase instituţii bancare au produse dedicate special pentru aceste persoane. Există diferenţe majore între acest tip de credite şi cele de nevoi personale. Solicitantul nu trebuie să fie neapărat angajat să iau în calcul veniturile părinţilor sau tutorelui legal şi se acordă o perioadă de graţie în care se plăteşte doar dobânda, comisioanele şi prima de asigurare. Această perioadă variază de la bancă la bancă, dar este cuprinsă între minim şase luni şi maxim doi ani, iar în cazuri excepţionale se poate întinde pe toată perioada studiilor. În plus, suma contractată va fi alocată în tranşe periodice, pe întreaga durată a anilor de studii.
• Franţa ar putea importa grâu din România, din cauza recoltei slabe din acest an
Cea mai mică recoltă de grâu înregistrată de Franţa în ultimul deceniu a dat naştere la speculaţii conform cărora cel mai mare producător de grâu din Uniunea Europeană va fi nevoit să recurgă la importuri pentru a face faţă necesarului intern şi cererilor la export, transmite Bloomberg. Potrivit unui trader din apropierea discuţiilor, cel puţin o companie franceză negociază achiziţionarea de grâu din România, după ce ploile abundente din lunile mai şi iunie i-au afectat recolta. Fermierii francezi vor strânge în acest an cea mai mică recoltă la grâu de după 2003, susţin analiştii de la Offre & Demande Agricole. La bursa Euronext de la Paris, cotaţiile futures la grâu francez cu livrare în luna decembrie au crescut cu peste 7% după ce la 1 iulie au atins cea mai scăzută valoare din acest an. Creşterea din ultima lună a majorat decalajul faţă de preţurile la grâu din alte ţări, inclusiv Ucraina şi România, ceea ce a crescut atractivitatea importurilor pentru traderii care vor să profite de diferenţele de preţ.