Şeful Consiliului de Supraveghere a Hidroelectrica, Remus Borza, este urmărit penal pentru conflict de interese în perioada când a fost administrator judiciar al companiei de stat, după ce şi-a direcţionat 34 de contracte de asistenţă juridică către propria firmă de avocatură. În primăvară Hidrosind a făcut plângere penală pe acest subiect împotriva lui Borza. Potrivit unui document intrat în posesia "Adevărul", în şedinţa Comitetului Creditorilor derulată în data de 25 octombrie 2012, Borza cerea aprobarea unui onorariu de 1.500 de euro/dosar/casă de avocatură pentru reprezentarea juridică în fond într-un număr de 74 de contestaţii la tabelul preliminar al creanţelor. Casele angajate erau Borza şi Asociaţii, în consorţiu cu Piperea şi Asociaţii. Doar că în şedinţă se decidea, cu majoritate de voturi, mandatarea administratorului judiciar ca "în limita unui buget de 3.000 de euro plus TVA pe dosar să angajeze, în baza unei proceduri competitive şi transparente avocaţi să reprezinte debitoarea în cele 74 de contestaţii".
• Sute de turişti români blocaţi prin lume, după ce agenţiile de turism cu care au plecat au invocat falimentul
Mai multe grupuri de turişti români plecaţi în excursie în ţări din Europa şi nu numai, au rămas blocaţi după ce agenţiile de turism prin intermediul cărora au plecat în călătorie au invocat intrarea în faliment. Este vorba despre agenţia de turism "Kara Travel" din Bucureşti şi "Avenara Tours", cu sediul în Oradea. Poliţia orădeană a demarat verificări la agenţia de turism. Sursele citate au mai precizat că celor 100 de turişti, câţi se află momentan pe destinaţii externe trimişi de agenţia Kara Travel (n.r.- China , Statele Unite ale Americii şi alte ţări europene) le-au fost achitate parţial serviciile, având însă asigurat în totalitate transportul retur. "Aceştia vor fi nevoiţi să îşi achite local serviciile neplătite de Kara Travel, urmând ca la întoarcerea în ţară să se adreseze asiguratorului care a emis poliţa de asigurare pentru riscul de insolvabilitate al agenţiei de turism", au explicat oficiali ANAT.
• Rusia trimite noi nave de război în Mediterană
Surse din cadrul Armatei ruse au declarat că Rusia va trimite "în zilele următoare" o navă de luptă antisubmarin şi o navă pentru lansare de rachete în Mediterana, în momentul în care occidentalii se pregătesc pentru posibile lovituri militare împotriva Siriei, relatează AFP. Un purtător de cuvânt al Statului Major al forţelor navale ruse a declarat pentru agenţia oficială RIA Novosti că aceste schimbări din Marea Mediterană nu au legătură cu tensiunile privind Siria, ci este vorba despre o "rotaţie prevăzută". Statele Unite şi aliaţii acestora se declară pregătiţi să efectueze o acţiune militară împotriva Siriei, pe care au acuzat-o de comiterea pe 21 august a unui masacru cu arme chimice. Rusia apreciază, la rândul său, că o soluţie militară în Siria ar destabiliza ţara şi Orientul Mijlociu, iar Moscova ar bloca orice iniţiativă, în cadrul Consiliului de Securitate, vizând o acţiune de represalii împotriva aliatului său.
• "Jos mâinile de pe Siria". Britanicii protestează, americanii se declară împotriva unei intervenţii militare
Câteva sute de oameni au protestat miercuri în faţa reşedinţei premierului britanic faţă de o intervenţie militară a Regatului Unit în Siria. Cu o zi înainte ca parlamentarii să dezbată propunerea guvernului, londonezii au protestat în faţa celebrului Downing Street nr. 10, cu pancarde pe care scria "Mâinile jos de pe Siria". Protestatarii variau de la adolescenţi, tineri, chiar şi pensionari. Una dintre femeile prezente a declarat pentru BBC: "Nu văd ce am realizat după 10 ani în Iraq sau Afganistan. Sunt convinsă că ni se vând alte minciuni. Nu ne putem permite şcoli, case, profesori, asistente, dar cumpărăm câte bombe vrem. Oamenii din această ţară nu îşi pot permite un alt război." "Mamele din Siria vor fi îngrozite. Noi suntem acum teroriştii!", a mai spus britanica. Alţi protestatari au ţinut să precizeze că vor să arate unei lumi întregi că poziţia politicienilor nu coincide cu cea a majorităţii populaţiei din Marea Britanie, care se opune unui război.
• TransBucegi s-a surpat înainte de inaugurare
Oficialităţile au anunţat, cu surle şi trâmbiţe, că sâmbătă, 31 august, de Ziua Limbii Române, vor inaugura Drumul Judeţean 713, care leagă Sinaia de rezervaţia naturală de pe platoul Bucegilor. Teoretic închis, drumul este un real pericol pentru turişti. Dacă în ultimele luni, muncitorii au realizat parapeţi din beton pentru a preveni surparea malurilor, aceştia nu au rezolvat şi problema bolovanilor căzuţi de pe versant. Este vorba de 16 kilometri de drum pentru tractoare, fostul drum al oilor şi al vacilor, care a fost asfaltat timp de trei ani, contra sumei de 12 milioane de euro - din bugetele Ministerului Dezvoltării şi Consiliilor Judeţene Dâmboviţa şi Prahova - şi care a început să se surpe cu doar câteva zile înainte de inaugurare.
• Ucraina şi Rusia, pregătite să producă împreună unul dintre cele mai mari avioane din lume
Ucraina şi Rusia au finalizat un acord preliminar pentru a relua producţia în masă de aeronave An-124 "Ruslan", a anunţat vicepremierul ucrainean Yuri Boiko în cadrul unui mare eveniment dedicat aeronauticii. Semnarea acordului este programată pentru perioada septembrie- octombrie 2013, desfăşurată în timpul unei sesiuni a comitetului economic de cooperare din cadrul Comisiei Interguvernamentale Ucraineană-Rusă. Vicepremierul a subliniat importanţa reluării producţiei de An-124, una dintre cele mai mari aeronave din lume. "Vom avea o piaţă uriaşă şi oportunitatea de a produce suficiente aeronave Ruslan astfel încât să fie şi atractiv din punct de vedere economic. Va da un impuls nu numai companiei producătoare, dar şi altor companii implicate în acest proiect", a declarat Boiko.
• Fosta iubită a liderului nord-coreean a fost ucisă de un pluton de execuţie în faţa familiei sale
Fosta iubită a liderului nord-coreean Kim Jong-un a fost ucisă, în urmă cu nouă zile, de un pluton de execuţie, alături de alţi mulţi artişti cunoscuţi din Coreea de Nord, scrie "The Telegraph" citând presa sud-coreeană. Hyon Song-wol, o cântăreaţă despre care s-a zvonit că s-a iubit cu Kim Jong-un, a fost arestată la 17 august împreună cu alte 11 persoane pentru încălcarea legilor privind pornografia. Trei zile mai târziu, toţi cei 12 au fost ucişi de un pluton de execuţie, în prezenţa familiilor lor, dar şi a unor grupuri cunoscute de muzică. Potrivit presei sud-coreene, aceştia din urmă au fost trimişi în lagăre. "Au fost executaţi cu mitraliere în timp ce membri-cheie ai orchestrei Unhasu, ai Wangjaesan Light Band şi ai Moranbong Band, precum şi familiile victimelor au fost obligaţi să privească", a declarat o sursă chineză pentru "Chosun Ilbo".
• CURENTUL
• Fenechiu continuă să facă jocurile la Transporturi, numindu-şi acoliţii în funcţii-cheie
Dacă până acum Sorin Ovidiu Vântu declara că statul trebuie să se întărească pentru că are oameni băgaţi peste tot, se pare că mai nou locul său a ajuns să fie luat de PNL-ul lui Crin Antonescu. După ce a fost obligat să plece la Transporturi cu coada între picioare, fiind condamnat la 5 ani de închisoare în dosarul Transformatorul, Relu Fenechiu controlează în continuare ministerul, prin intermediul oamenilor pe care i-a lăsat sau pe care îi numeşte în continuare în conducerea instituţiei. Ultima numire pe această listă este a secretarului de stat Bogdan Găurean, susţinut de Fenechiu pentru funcţia de secretar de stat la Transporturi. Găurean nu este străin de Transporturi. În aprilie 2013, pe Găurean îl puteam găsi la Compania Naţională Aeroporturi Bucureşti, acolo unde făcea parte din consiliul de administraţie al acestei companii.
• Fiscul a scos la licitaţie terenurile şi uzina de la Drăgăşani deţinute de Becali
Un teren şi o clădire aflată în stare de degradare, aparţinând Uzinei Mecanice Drăgăşani, la care acţionar principal este Gigi Becali, vor fi scoase la licitaţie din nou de către Finanţele Publice din Vâlcea, întregul ansamblu fiind evaluat la aproape 690.000 de lei. Finanţele Publice din Vâlcea organizează o licitaţie publică pentru vânzarea unor bunuri imobile puse sub sechestru, proprietate a debitorului Uzina Mecanică Drăgăşani, unitate care îi aparţine lui Gigi Becali. Potrivit unui comunicat transmis joi de reprezentanţii Administraţiei Judeţene a Finanţelor Publice Vâlcea, există un dosar de executare în care vor fi scoase la licitaţie, pe bucăţi sau ca întreg, mai multe bunuri imobile. Executarea silită are loc în contextul în care acţionarul majoritar al întreprinderii, Gigi Becali, nu a plătit datoriile la stat şi obligaţiile stabilite de instanţele de judecată.
• CURIERUL NATIONAL
• Euroins nu mai are voie să vândă poliţe RCA
Euroins România, una dintre companiile de asigurare aflate în topul sesizărilor service-urilor privind nereguli la acordarea despăgubirilor RCA, a fost sancţionată de Consiliul Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) cu interzicerea temporară a practicării asigurării RCA, amendarea directorului general al societăţii, Mihnea Tobescu, cu 50.000 lei şi retragerea aprobării conducătorului departamentului de daună Stamov Bozhidar Stoyanov. "Interzicerea practicării de către societate a asigurării RCA este în vigoare până la implementarea de către compania EUROINS a unui set de măsuri stabilit de către Autoritatea de Supraveghere Financiară", a informat ieri ASF. Măsurile la care a făcut referire Autoritatea privesc revizuirea instrucţiunilor, procedurilor sau normelor de constatare şi lichidare a daunelor, stabilirea corespunzătoare a cuantumului despăgubirilor în conformitate cu reglementările în vigoare, respectarea termenelor de plată a dosarelor de daună, informarea sau notificarea asiguraţilor cu privire la respingerea pretenţiilor de despăgubire.
• Ajutorul de minimis, click viteză sau criterii clare?
Procedura defectuoasă de înregistrare online a cererilor pentru ajutorul de minimis, care a permis doar accesul firmelor cu mare viteză de navigare pe internet, a fost anulată, urmând să fie reluată în condiţii de egalitate pentru toate IMM-urile, a anunţat Ministerul Finanţelor, fără a preciza când va avea loc cea de-a doua sesiune şi nici care sunt acele condiţii de egalitate. Patronatul Tinerilor Întreprinzători din România (PTIR) propune ca procedura să fie bazată pe un concurs de proiecte, nu pe click-viteză. "Ar fi trebuit luat în seamă dialogul cu partenerii sociali, pentru că noi am cerut în numeroase rânduri efectuarea unui concurs de proiecte, bazat pe criterii bine stabilite, legate de avantajarea unor domenii precum industria, dezvoltarea mediului rural, angajarea şomerilor, criterii care să ţină cont de consistenţa şi soliditatea planului de afaceri şi care să ducă la evaluarea corectă a celor mai bune proiecte, nu pe click-viteză, care să avantajeze firmele care au cel mai rapid internet.
• De ce frauda proliferează în pieţele financiare
În prezent, în lumea finanţelor avem o fraudă controlată, în care cei aflaţi la cârma unor entităţi aparent legitime folosesc respectivele instituţii pentru a-i înşela pe oameni, spune William K. Black, profesor de Drept la University of Missouri şi fost şef în anii '80 al unei autorităţi de reglementare care supraveghea creditarea ipotecară. Frauda, relaţiile nepotrivite dintre reprezentanţii industriei financiare şi politicieni, dereglementarea, nepedepsirea escrocilor marilor instituţii bancare şi dispariţia eticii pe Wall Street au şubrezit pieţele, au ruinat economia, au distrus încrederea investitorilor şi au lăsat pe drumuri milioane de muncitori, a declarat acesta într-un interviu pentru portalul Peak Prosperity. Autor al butadei potrivit căreia cea mai uşoară modalitate de a jefui o bancă este aceea de a o deţine în proprietate, acesta subliniază că frauda a proliferat în special în lumea bancară.
• MAE, către cetăţenii români din Siria: Pericol major, părăsiţi imediat zona sau ţara
Ministerul român al Afacerilor Externe a schimbat avertismentul de călătorie pentru Siria la categoria "Pericol major, părăsiţi imediat zona sau ţara!", având în vedere "deteriorarea majoră din ultima perioadă" de pe întreg teritoriul acestui stat. "Având în vedere că situaţia de pe întreg teritoriul Siriei a cunoscut o deteriorare majoră în ultima perioadă, Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetăţenilor români care se mai află în această ţară să o părăsească cât mai curând posibil prin mijloacele de transport încă operaţionale", se menţionează în noua alertă de călătorie publicată recent de MAE pe site-ul său, la rubrica "Sfaturi de călătorie". În avertisment se menţionează că "forţele înarmate ale opoziţiei sunt concentrate în zone aglomerate şi dens populate", iar "în acţiunea de reprimare, forţele guvernamentale utilizează inclusiv armament greu şi aviaţie militară".
• EVENIMENTUL ZILEI
• Marea Britanie NU va interveni MILITAR în Siria. Parlamentul a RESPINS moţiunea premierului David Cameron
Parlamentul britanic a respins joi seară, cu o diferenţă de 13 voturi, moţiunea primului ministru David Cameron pentru o intervenţie militară în Siria. Şeful Executivului s-a angajat imediat să îl respecte, dar este o înfrângere răsunătoare pentru un guvern ce părea foarte aproape să se alăture Statelor Unite într-un posibil atac de pedepsire a regimului lui Bashar al-Assad pentru o presupusă utilizare a armelor chimice, notează Associated Press şi AFP, preluate de Agerpres. "Este clar că Parlamentul britanic nu vrea o intervenţie militară britanică. Iau notă şi guvernul va acţiona în consecinţă", a reacţionat David Cameron într-o scurtă declaraţie, adăugând că el "se angajează să respecte voinţa Camerei Comunelor"
• Tăierea pensiilor magistraţilor, o cacealma!
Derutat de ministrul Justiţiei şi CSM, premierul Victor Ponta a girat un proiect de lege exact invers decât a anunţat. Promovat ca o măsură dură, proiectul privind anularea pensiilor speciale pentru magistraţii condamnaţi relaxează legea actuală. Conform legii actuale, toţi magistraţii condamnaţi penal, indiferent de infracţiunile comise, pierd dreptul la pensia de serviciu. Pe fondul scandalului privind pensia uriaşă de care beneficiază torţionarul Alexandru Vişinescu, premierul Victor Ponta l-a somat pe ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, în şedinţa de guvern din data de 13 august, să procedeze de urgenţă la consultări cu Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) şi Curtea Constituţională a României (CCR) pentru a rezolva situaţiile absurde în care magistraţi condamnaţi pentru corupţie ridică pensii grase de la stat. Ministrul Cazanciuc a achiesat la propunerile CSM, fără să realizeze că prin formula finală acceptată, se aruncă de fapt în aer filosofia reformelor de până acum, creându- se o discriminare între magistraţii condamnaţi.
• Elena Udrea: Ponta este un mincinos patologic. În iulie au fost absorbiţi doar 180 de milioane de euro
"Victor Ponta, cel care, din nefericire, ocupă postul de Premier al României, a dovedit încă o data faptul că singură lui strategie de comunicare este minciună sfruntată. Aşa se face că, în şedinţa de Guvern din 14 august, acesta s-a lăudat că în luna iulie au venit 730 de milioane de euro din fonduri europene. Toată presă a înghiţit găluşca servită de Victor Ponta pe nemestecate. Adevărul este însă altul arata datele Ministerului de Finanţe privind execuţia bugetară pe primele 7 luni ale anului, făcute publice ieri, arată că, în 2013, au fost absorbite 3,879 miliarde de lei, adică 875 de milioane de euro. În scădere cu 0,6% (aproape 6 milioane de euro) faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Mai mult decât atât, comparând datele pe iunie şi iulie furnizate tot de Ministerul de Finanţe, vedem că, în iulie, au venit doar 799 de milioane de lei, adică 180 de milioane de euro. Deci, nicidecum cele 730 de milioane de euro anunţate de Premier", scrie Udrea.
• DNA investighează mai multe plângeri pe numele fostului şef al OPSI, Remus Vulpescu
Fostului şef al Oficiului Participaţiilor Statului şi Privatizări în Industrie, Remus Vulpescu, este acuzat că a dirijat zeci de milioane de euro către anumite firme apropiate PNL, potrivit România TV. Pe numele lui au fost depuse mai multe plângeri prin care anumite firme sesizau DNA în legătură cu posibile aranjamente ale licitaţiilor şi că Remus Vulpescu s-ar fi implicat personal în aranjarea mai multor licitaţii. După ce conducerea PNL ar fi promis mai multor filiale că vor câştiga anumite contracte, acesta s-ar fi întâlnit personal cu reprezentanţii companiilor desemnate să fie introduse cu prioritate în sistemul on-line, informează România TV. Datele respectivelor firme ar fi fost introduse cu câteva secunde înaintea orei stabilite public ca start al înscrierilor online. Astfel, procurorii ar trebui să verifice dacă IP-urile din Ministerul Finanţelor s-au conectat la adresa paginii electronice unde s-a desfăşurat respectiva licitaţie.
• Surse B1 Tv: Liberalii, nemulţumiţi de miniştri
Potrivit B1 Tv, la şedinţa conducerii PNL din această seară Crin Antonescu le-ar fi spus colegilor săi, că, dacă, va fi nevoie va schimba o parte dintre miniştrii liberali. Declaraţia liderului PNL a venit ca urmare a unor nemulţumiri exprimate de câţiva dintre liderii participanţi la şedinţă. Liberalul Călin Popescu Tăriceanu este extrem de nemulţumit de activitatea miniştrilor liberali, spunându-i preşedintelui PNL Crin Antonescu că nu există proiecte la nivel guvernamental care să fie puse în practică şi care să poarte insigna şi ştampila liberală. Acesta i-a cerut preşedintelui liberal, potrivit unor surse, că liberalii nu au proiecte care să ia viaţă în Guvernul Ponta şi a cerut astfel o analiză minuţioasă asupra activităţii acestora. Tăriceanu a criticat şi activitatea ministrului Daniel Chiţoiu şi politica sa fiscală şi a cerut conducerii PNL analiza activităţii acestuia.
• JURNALUL NATIONAL
• Sondaj CSCI: Isărescu, Oprescu, Ponta - în topul încrederii în politicieni
Guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu, primarul Capitalei, Sorin Oprescu, şi premierul Victor Ponta sunt politicienii în care românii au cea mai multă încredere, relevă un sondaj efectuat în perioada 12-15 august 2013 de Centrul de Studii şi Cercetări Infopolitic (CSCI), informează agerpres.ro. Mugur Isărescu are cea mai mare cotă de încredere dintre politicienii incluşi în această cercetare (56%), fiind urmat de Sorin Oprescu (49%) şi Victor Ponta (48%). În preşedintele Senatului, Crin Antonescu, 30% dintre cei chestionaţi au spus că au încredere, în preşedintele Traian Băsescu - 26%, iar în deputatul democrat-liberal Elena Udrea - 16%. Sondajul cuprinde şi întrebări referitoare la capacitatea Uniunii Social Liberale (USL) de a guverna. Astfel, 48% dintre respondenţi şi-au manifestat încrederea că USL va reuşi să redreseze situaţia ţării în perioada în care va fi la guvernare, în timp ce 41% sunt pesimişti în această privinţă.
• BRUXELLES CU OCHII PE DNA - Europarlamentarul Renate Weber cere procurorilor anticorupţie să demonstreze că nu aplică legea selectiv
Europarlamentarul PNL Renate Weber sustine ca DNA de lipsa de impartialitate si arata ca multe dintre actiunile procurorilor anticoruptie au o tinta politica. Weber considera ca DNA ar trebui sa demonstreze ca lupta impotriva coruptie este una generala si nu selectiva, pe baza unor criterii politice. Renate Weber a declarat pentru ziare.com ca nu are impresia ca DNA lucreaza impartial si trateaza pe toata lumea la fel: "Sigur, eu cred ca e firesc sa existe niste prezentari mai generale din partea DNA, ca sa fim convinsi ca e o adevarata lupta impotriva coruptiei si nu e de fapt o aplicare selectiva a legii, pe criterii mai mult sau mai putin politice. Cred ca asta totusi se cam vede, nu? Nici mie nu imi da DNA-ul impresia ca lucreaza in mod impartial, ca trateaza pe toata lumea la fel".
• NATIONAL
• Cad primele capete in Dosarul "Referendumul"!
Momentan, Constantin Manoloiu este seful Corpului de Control al ministrului de Interne, Radu Stroe. Iar Ioan Cabulea este inspectorul sef al IPJ Alba, cei doi fiind cercetati penal in dosarul fraudarii referendumului de anul trecut. Insa, dupa cum sustin sursele noastre, foarte curand, chestorii vor mai avea ceva in comun: vor fi trimisi impreuna in judecata pentru savarsirea infractiunilor de fals si abuz in serviciu. Procurorii sustin ca, in baza probelor stranse, exista indicii temeinice ca fostul sef al Directiei de Evidenta a Persoanelor si-a asumat practic rolul de conducator al MAI, exprimand printr-un act oficial trimis Curtii Constitutionale o cu totul alta pozitie decat cea exprimata de conducerea legala a ministerului. De asemenea, chestorul Manoloiu mai este acuzat, in urma interceptarilor convorbirilor avute cu alte cadre MAI, si ale caror stenograme sunt depuse la dosar, ca a incercat sa-si influenteze subalternii ca sa "smenuiasca" listele electorale cu cetatenii romani din strainatate care aveau drept de vot la referendum.
• Obama a negociat cu Putin "o interventie de catifea" in Siria
Surse de la Washington si Moscova au dezvaluit ca secretarul american de Stat, John Kerry, si omologul sau rus, Serghei Lavrov, negociaza "tipul" interventiei militare in Siria. Ceea ce doresc ambele parti este ca operatiunea militara de "pedepsire" a lui Bashar al-Assad, pentru ca a folosit arme chimice, sa fie una soft, apoi SUA si Rusia sa anunte convorbiri de pace la Geneva. In timpul acestor negocieri secrete dintre Rusia si SUA, s-au facut destule iesiri publice prin care si una si alta "lasau de la ele". Casa Alba a declarat clar ca nu se urmareste inlaturarea lui Bashar al-Assad. Rusia a declarat ca folosirea armelor chimice este inadmisibila. Iar surse de la Moscova au anuntat ca Rusia nu va interveni in "palitura de osardie" pe care Obama spune ca i-o va aplica lui Bashar. Tonul impacientat al tuturor liderilor tarilor aliate in aceasta operatiune de pedepsire s-a inmuiat, nimeni nu mai parea joi grabit sa atace iminent, din motive strategice. ONU a anuntat ca misiunea sa in Siria se incheie vineri, iar sambata dimineata vor parasi tara. Conform programului presedintelui Obama, ziua cea mai potrivita de atac ar fi 31 august.
• PUTEREA
• Rata creditelor neperformante ameninţă creşterea economică
Rata creditelor neperformante, aflată în creştere constantă, se îndreaptă încet spre un prag critic. Oficialii instituţiilor financiare dau asigurări că aceste împrumuturi sunt provizionate aproape în totalitate, neexistând un pericol iminent pentru sistemul bancar. În ciuda acestor afirmaţii, BNR nu crede în sinceritatea băncilor. Astfel, potrivit unor informaţii vehiculate în media, divizia de supraveghere a Băncii Naţionale a început o investigaţie la nivelul întregului sistem bancar, cu scopul de a determina dacă instituţiile financiare restructurează credite în mod corect sau din dorinţa de a evita să le provizioneze. Creşterea constantă a ratei creditelor neperformante este cauzată de lipsa de interes a băncilor în a credita populaţia, crescând astfel ponderea în portofoliu a împrumuturilor neplătite, a declarat pentru ziarul PUTEREA analistul economic Ilie Şerbănescu. În opinia sa, băncile vor supravieţui, indiferent de nivelul creditelor intrate în default, pe motiv că atât BNR, cât şi statul român vor avea grijă de ele.
• Cancelarul german Angela Merkel, faţă în faţă cu rivalul său electoral
Cancelarul german Angela Merkel pare că este deja câştigătoare la diferenţă mare în cursa pentru obţinerea celui de-al treilea mandat cu coaliţia de guvernământ, la alegerile din septembrie, potrivit rezultatelor ultimelor sondaje. Totuşi, adversarul său, candidatul social democrat Peer Steinbrück, ar putea să răstoarne situaţia şi să obţină câteva procente în plus, deşi şansele sale sunt slabe având în vedere aprecierea germanilor pentru soluţiile actualului cancelar în faţa crizei. Duminică, Merkel şi Steinbrück vor lua parte la singura lor dezbatere electorală televizată. Steinbrück va încerca să polemizeze pe tema crizei euro, intervenţiei militare în Siria şi diferenţelor dintre bogaţi şi săraci. Totuşi, conservatorii şi social democraţii au acelaşi punct de vedere privind intervenţia militară în Siria din partea comunităţii internaţionale. Deşi Partidul Social-Democrat (SPD) mai poate câştiga voturi pentru a o atrage pe Merkel într-o nouă coaliţie, ca în 2005, cancelarul se află în plină creştere în ultimele sondaje.
• ROMANIA LIBERA
• DOCUMENTE NATO: 1968 - anul în care România putea fi invadată de URSS
Invadarea ţării noastre de către trupele Pactului de la Varşovia era programată, conform arhivelor NATO, pentru ziua de 22 noiembrie 1968. Fusesem înconjuraţi, în toamna acelui an, de peste 40 de divizii sovietice, maghiare, bulgare şi poloneze. România nu-şi mobilizează totuşi armata, pentru a se apăra. Am fost cu adevărat în pericol? Controversele asupra acelui moment se menţin şi azi. Se împlinesc 45 de ani de la momentul în care, în noaptea de 20 spre 21august 1968, se producea un fapt care a zguduit întreaga Europă, dacă nu cumva şi lumea - Cehoslovacia invadată de trupele Pactului de la Varşovia, în frunte cu Uniunea Sovietică. A doua zi, aproape de orele prânzului, un alt episod al istoriei, la fel de amplu, are loc în Bucureşti. Conducătorul statului, Nicolae Ceauşescu, rosteşte un discurs considerat, pe de-o parte, vârful carierei sale politice, iar pe de altă parte un act de curaj prin care România deschidea o fisură în angrenajul blocului comunist din Europa de Est. Motiv pentru care liderul de la Bucureşti va fi apreciat, în anii următori, de Occident.
• Strategia lui Dan Voiculescu în dosarul ICA
Dan Voiculescu a vrut noi amânări în dosarul ICA; procurorul a cerut condamnarea la 12 ani, cu executare; judecătorul a amânat pronunţarea peste două săptămâni. Dan Voiculescu va afla la data de 12 septembrie dacă va fi condamnat cu executare la 12 ani închisoare de Tribunalul Bucureşti, aşa cum a cerut procurorul de şedinţă în dosarul privatizării frauduloase din 2003 a Institutului de Cercetări Alimentare (ICA), în care prejudiciul este de circa 60 de milioane de euro. Judecarea acestui dosar a început în 2008, dar Voiculescu a reuşit să tergiverseze pronunţarea unei sentinţe dându-şi demisia de trei ori din Parlament şi plimbând, prin acest tertip, dosarul de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie la Tribunalul Bucureşti, o instanţă unde amânările judecării şi pronunţărilor sunt frecvente.
• ZIARUL FINANCIAR
• UCM Reşiţa, cu o istorie de 240 de ani, a ajuns în insolvenţă după 10 ani de management privat defectuos, iar acum statul încearcă să o salveze prin naţionalizare pentru ca un oraş întreg să nu dispară
Când intri pe poarta UCM Reşiţa te impresionează dimensiunea de dezvoltare a uzinei, care are 25 de hectare de hale şi se întinde pe o suprafaţă de 130 de hectare. La UCM totul este uriaş: halele de producţie, utilajele care ajung şi la 15 metri lungime şi înălţime, echipamentele pentru hidrocentrale care se produc aici şi care ajung să cântărească şi 120 de tone. UCM este un mamut industrial care s-a extins în toate direcţiile timp de două veacuri şi jumătate şi a devenit practic sinonim cu oraşul Reşiţa, platformele industriale ale uzinei fiind amplasate în trei regiuni diferite ale oraşului. În uriaşele hale ale uzinei UCM Reşiţa, care ocupă 25 de hectare, se construiesc hidroagregate pentru centrale electrice, turbine şi piese cu diametre impresionante care cântăresc zeci de tone. Înainte de 1990, la UCM Reşiţa se construiau motoare navale de zeci de mii de cai-putere şi utilaj metalurgic. Scăderea comenzilor a determinat restructurări masive de personal, iar multe hale au rămas goale. În prezent, în uzină mai lucrează 1.590 de salariaţi, faţă de peste 14.000 înainte de Revoluţie.
• Deutsche Telekom caută în Capitală birouri pentru 150-200 de angajaţi
Grupul german Deutsche Telekom, care prin intermediul OTE controlează operatorii de telefonie Romtelecom şi Cosmote, caută "în nume propriu" un spaţiu de birouri în Bucureşti cu o suprafaţă de 1.600 - 2.000 de metri pătraţi în care ar putea fi dezvoltat un centru de servicii cu 150 - 200 de angajaţi, potrivit informaţiilor ZF. Germanii au solicitat de mai bine de trei luni informaţii cu privire la clădirile disponibile şi preţurile solicitate, într-o piaţă în care chiriaşii fac acum legea. Procesul de analiză, în care germanii sunt asistaţi de Andrei Ianculescu, head of real estate al Romtelecom, este încă la stadiul de "prospectare" a pieţei, astfel că până în prezent nu au fost începute negocieri cu proprietarii de birouri. Dacă la începutul anului 2008 rata de ocupare a birourilor din Bucureşti era de aproape 100%, în prezent în oraş sunt disponibile spaţii de circa 300.000 mp, iar chiriile în zone secundare au scăzut chiar şi cu 50%, atrăgând astfel atenţia multinaţionalelor care pot externaliza la nivel local centre regionale de servicii
• Scandalul ajutorului de minimis continuă. Cei cu proiecte aprobate nu vor reluarea înscrierii online anunţată de Finanţe
Ministerul Finanţelor a reuşit să supere pe toată lumea după operaţiunea eşuată de acordare a ajutorului de minimis. Proprietarii de IMM-uri care au reuşit să îşi înscrie online miercuri-dimineaţă cererile de finanţare pentru un ajutor de minimis de până la 200.000 de euro sunt nemulţumiţi de decizia luată de Ministerul Finanţelor, care a anulat procesul din cauza unor erori informatice, iar unii dintre ei vorbesc chiar de "despăgubiri". Ministerul Finanţelor a reuşit astfel printr-o operaţiune pe care nu a pregătit-o bine să-şi atragă oprobiul tuturor - dacă miercuri a fost ziua celor care nu au reuşit să se înscrie să acuze ministerul de "manevre", ieri a venit rândul celor care apucaseră să se înscrie să critice anularea procesului.