REVISTA PRESEI 30.09.2015

Willy Homner
Revista Presei / 30 septembrie 2015

ADEVARUL

Greu de demis: Victor Ponta rezistă la Palatul Victoria

Liberalii au tras cu uşurinţă singurul glonţ pe care-l aveau la îndemână pentru a demite Guvernul Ponta şi au pierdut. Premierul Victor Ponta poate să rămână liniştit în fruntea Guvernului până în 2016. Doar atunci, Opoziţia mai are o şansă să-l îndepărteze, după ce PNL reuşit să bifeze a patra moţiune de cenzură ratată. Liberalii nici nu şi-au dat foarte mult silinţa pentru a înregistra un succes, fiind complet nepregătiţi. Moţiunea de cenzură, iniţiată de aleşii liberali, a fost respinsă, ieri, în şedinţa de plen a Parlamentului. S-au înregistrat 207 voturi pentru şi 8 împotrivă, cu toate că numărul celor prezenţi a fost de 413. Pentru îndepărtare lui Ponta, Opoziţia mai avea nevoie de 68 de voturi, asigurate de UNPR. Parlamentarii Puterii (PSD, UNPR , ALDE şi Minorităţi) au fost prezenţi la moţiune, însă au refuzat să voteze, respectând ordinul dat de partide. Odată cu ratarea moţiunii împotriva Guvernului, Ponta nu mai poate fi derajat de parlamentarii Opoziţiei până în februarie 2016. Doar atunci PNL mai poate iniţia o nouă moţiune, fiind permisă una singură într-o sesiune parlamentară.

Oferta otrăvită a lui Putin şi lipsa de viziune politică a Occidentului - de Traian Ungureanu

Luni noapte, Vladimir Putin a vorbit în faţa Adunării Generale ONU şi a lansat o pacoste de nerefuzat: vă scap de migranţi! În doar cîteva paragrafe insolente, Putin a comutat de la gazo- la refugo-duct şi a desenat soluţia. O coaliţie anti-terorism, cu trupe ruseşti la faţa locului. Putin a ataşat toate detaliile. Noua frăţie de arme ar trebui să urmeze modelul coaliţiei anti-Hitler şi ar putea readuce ordinea în lume. Care ordine? Putin a fost clar: ceva straşnic şi geamăn cu aranjamentul de la Yalta. Cine va mai îndrăzni să mustre bunătate de aliat rus? Şi, pentru Dumnezeu, chiar nu se poate găsi un pretext pentru ridicarea sancţiunilor? Crimeea anexată şi Ucraina dezmembrată vor deveni "realităţi" de înţeles şi vor fi tolerate tacit. Odată instalată în Siria, Rusia nu va mai pleca, ci va dicta. Oricine e la curent cu experienţa est-europeană a anilor 1945-2015 ştie asta. Noul regizor şi ordonator politic în Orientul Mijlociu va fi trioul Rusia-Iran-Hezbollah.

Fiscul scoate la vânzare sediile lui Voiculescu

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) va scoate la vânzare sediile Grivco, Intact, şi cele ale televiziunilor Antena 1 şi Antena 3, imobile care i-au aparţinut lui Dan Voiculescu, dar au fost confiscate de către stat în urma sentinţei din Dosarul ICA. Preţul de pornire este de 15 milioane de euro, potrivit Profit.ro. Fiscul a finalizat evaluarea celor trei imobile şi le va scoate la mezat. Cel mai scump este evaluat turnul Grivco din Strada Gârlei nr. 1B, lot 2, la care licitaţia va porni de la 8,3 milioane de euro. Pentru imobilul din Strada Gârlei nr. 1B, lot 1, valoarea de piaţă este calculată la 3,5 milioane de euro, în vreme sediul Antenei 1 şi Antenei 3 din Şoseaua Bucureşti-Ploieşti nr. 25-27, a fost estimat la o valoare de 3,4 milioane de euro. În iunie, a fost vândut şi apartamentul de pe Şoseaua Kiseleff al omului de afaceri Dan Voiculescu. Femeia declarată adjudecatară la prima licitaţie organizată de ANAF a virat pe 17 iunie 1,56 milioane de lei pentru casa mogulului.

Nişte spanioli au descoperit cum sa pariezi PERFECT la tenis!

Scandal in Spania după ce a fost descoperita o reţea de pariori ce făceau bani la meciurile de tenis. Aceştia au găsit o metoda de a păcăli anumite site-uri de pariuri online, făcând foarte mulţi bani prin aceasta metoda, scrie Marca. Pariorii au descoperit anumite site-uri de pariuri unde era o întârziere intre momentul in care arbitrul semnala finalul game-ului si înregistrarea acestuia online, diferenţa de timp fiind de 20-30 de secunde, îndeajuns pentru aceştia sa parieze pe deznodământul game-ului. Practic tot ce trebuiau sa facă pariorii era sa se duca la meciuri si sa aştepte finalul game-ului, pariind online înainte ca rezultatul sa se înregistreze in sistem. Aceştia au fost descoperiţi după ce unul dintre ei a avut curaj sa ii ceara unui jucător sa piardă pe propriul serviciu. Bărbatul i-a strigat din public "iţi dau 5000 de euro daca pierzi serviciul acum", iar fanii din tribune s-au amuzat in prima faza. Acesta avea însă telefonul deschis si urma sa parieze online in timp real pe rezultatul game-ului.

Cum a ajuns Ţarul Putin să controleze toţi aşii în conflictul sirian şi cât de mare este miza jocului

In timpul vizitei premierului israelian, Benjamin Netanyahu, s-a convenit coordonarea acţiunilor din Orientul Mijlociu pentru evitarea confruntărilor accidentale în timpul viitoarelor acţiuni pe care coaliţia condusă de Moscova le va întreprinde în Siria. Securizarea spaţiului aerian al Siriei este aproape finalizată, aviaţia rusă deţinând supremaţia în zonă. Pe viitor, acţiunile altor state în Siria vor trebui anunţate pentru a primi aprobarea Moscovei, ceea ce reprezintă o victorie pentru Putin. Pentru Rusia este esenţial ca, după victoria în Siria şi implicarea în reconstrucţia ţării distruse de război, să fie inclusă într-un acord multilateral cu puterile occidentale. Aceasta ar relansa Rusia pe arena diplomatică internaţională, cu perspectiva ridicării sancţiunilor economice. Eroarea politică şi strategică a Occidentului în Siria, care a condus la criza refugiaţilor, combinată cu lipsa de reacţie a Uniunii Europene, a lăsat loc de manevre diplomatice Moscovei.

Teodorovici: România va cere oficial în acest an un nou acord cu FMI

România va cere în mod oficial în acest an încheierea unui nou acord cu FMI, iar negocierile se vor concentra pe implementarea de reforme structurale, nu pe deficit, a declarat Eugen Teodorovici, ministrul Finanţelor. Şi premierul Victor Ponta sprijină un nou acord, însă Liviu Dragnea, preşedintele interimar al PSD, îi contrazice pe cei doi şi spune că Guvernul trebuie să vină în faţa coaliţiei cu o motivare "serioasă" dacă vrea un nou acord. Teodorovici a afirmat că noul acord ar putea fi realizat doar cu FMI, fără participarea Comisiei Europene. "În mod sigur vom solicita oficial FMI, în acest an, să începem negocierile pentru un nou acord. Un acord cu FMI poate exista fără participarea Comisiei Europene, sunt acorduri diferite", a spus Teodorovici. El a mai arătat că deficitul bugetar pentru 2016 este estimat în prezent la 2,1% din PIB, dacă nu sunt luate în considerare majorările de salarii din sectorul public planificate. Dacă se ţine cont şi de majorările salariale, deficitul bugetar va fi încă sub nivelul de 3%, a precizat Teodorovici.

Barack Obama dă asigurări că reţeaua teroristă Statul Islamic va fi învinsă

Reţeaua teroristă Statul Islamic va fi învinsă la final, a promis preşedintele Statelor Unite, Barack Obama, cu ocazia summitului pentru combaterea extremismului, desfăşurat la Adunarea Generală a Naţiunilor Unite. "Gruparea Statul Islamic este încercuită. La final, va pierde, pentru că nu are nimic de oferit oamenilor, în afară de o viaţă rigidă şi brutală", a declarat Barack Obama, potrivit site-ului ziarului Corriere della Sera. "Nu suntem implicaţi doar într-o campanie militară. Mesajul transmis acum de reţeaua Statul Islamic s-a amplificat în ultimele decenii. Dar sunt optimist, pentru că, în Irak şi Siria, teroriştii din grupării Statul Islamic sunt încercuiţi de o coaliţie determinată să distrugă organizaţia", a adăugat preşedintele Statelor Unite. "Reţeaua Statul Islamic nu are nimic de oferit, în afară de moarte şi suferinţă", a insistat Obama, anunţând intrarea în coaliţia internaţională antiteroristă a Nigeriei, Tunisiei şi Malaysiei.

BANCHERUL

Curtea de Conturi a controlat băncile pentru locuinţe si a constatat nereguli in acordarea primelor de stat

Curtea de Conturi a efectuat in aceasta vara un control privind utilizarea subvenţiilor bugetare acordate prin intermediul Ministerului Dezvoltării Regionale celor doua bănci de locuinţe, BCR si Raiffeisen, in urma căruia s-au constatat o serie de abateri de la legalitate, a precizat instituţia statului, la solicitarea Bancherul.ro. In fiecare an, clienţii băncilor pentru locuinţe primesc pentru economiile realizate in anul respectiv, o prima de stat de 25% pe an, dar nu mai mult de 250 de euro (echivalentul in lei), la care se adaugă dobânda băncii. "Curtea de Conturi a României, in temeiul art.22 lit. d) al Legii nr. 94/1992, republicata, exercita atribuţii specifice in ceea ce priveşte utilizarea alocaţiilor bugetare pentru investiţii, a subvenţiilor si transferurilor si a altor forme de sprijin financiar din partea statului sau a unităţilor administrativ-teritoriale. Ca urmare si potrivit Programului de activitate pe anul 2015, Curtea de Conturi a desfăşurat, in perioada iulie-septembrie 2015, acţiunea de control cu tema Controlul utilizării subvenţiilor bugetare la nivelul Ministerului Dezvoltării Regionale si Administraţiei Publice si la cele doua bănci de locuinţe, respectiv BCR - Banca pentru Locuinţe si Raiffeisen Bank - Banca pentru Locuinţe.

Ritmul de creditare a populaţiei a mai scăzut in august, dar se menţine cu 50% mai mare decât anul trecut

Volumele de noi credite de consum si imobiliare acordate de bănci au mai scăzut in luna august, in comparaţie cu iunie si iulie, dar se menţin cu 50% mai ridicate decât nivelurile de anul trecut, arata datele BNR. Mai exact, băncile au acordat in august credite imobiliare noi in lei in valoare de 875 milioane lei, cu 56% mai multe decât in aceeaşi luna din 2014, când s-au ridicat la doar 559 milioane lei. In primele 8 luni ale anului, volumul total de credite pentru locuinţe obţinute de romani a fost de 6,2 miliarde lei, cu 63% mai multe decât in aceeaşi perioada a anului precedent, când volumul creditelor noi pentru case a fost de doar 3,8 miliarde lei. Creşterea puternica a acestor credite l-a determinat pe guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, sa lanseze recent un avertisment cu privire la pericolul unei accelerări prea rapide a creditării imobiliare, cum s-a întâmplat si in perioada dinaintea crizei din 2008.

CURENTUL

Val de violuri în Germania comise de imigranţi

Un număr tot mai mare de femei şi fete tinere din Germania, atât localnice cât şi din adăposturile de refugiaţi sunt violate, agresate sexual şi refugiatele chiar forţate să se prostitueze de către solicitanţii de azil de sex masculin, conform organizaţiilor germane de asistenţă socială, care au informaţii la primă mână. Think tankul Gatestone Institute face bilanţul violurilor ultimelor trei luni comise de imigranţii cantonaţi în adăposturile de refugiaţi. Multe dintre violuri au loc în adăposturile mixte de gen, acolo unde din cauza lipsei de spaţiu, autorităţile germane forţează mii de imigranţi sex masculin şi feminin să împartă zonele de dormit şi toaletele. Condiţiile pentru femei şi fete în unele adăposturi sunt atât de periculoase că femeile sunt descrise ca "vânatul sălbatic" în luptă cu musulmanii prădători de sex masculin. Multe victime se tem de represalii şi păstrează tăcerea, spun asistenţii sociali. În acelaşi timp, un număr tot mai mare de femei germane în oraşe din întreaga ţară sunt violate de către solicitanţii de azil din Africa, Asia şi Orientul Mijlociu. Multe dintre infracţiuni sunt minimalizate de către autorităţile germane şi mass-media naţionale, aparent pentru a evita alimentarea sentimentelor anti-imigraţie.

Nici nemţii nu vor refugiaţi; Merkel şi partidul său scad în sondaje

Ancheta sociologică, realizată pentru cotidianul Bild, arată o scădere de un punct procentual pentru partidul Angelei Merkel faţă de săptămâna trecută, dar şi pentru Partidul Social-Democrat (SPD), partenerul de coaliţie al conservatorilor, ajuns la 23,5%. Aceasta înseamnă că sprijinul general pentru 'marea coaliţie' de guvernare se situează la cel mai scăzut nivel din ultimii doi ani, de la precedentele alegeri. Cancelarul a primit critici, mai ales din rândul conservatorilor, pentru faptul că încurajează valul de migraţie către Germania, în condiţiile în care autorităţile locale şi regionale depun eforturi serioase pentru a face faţă afluxului de migranţi şi refugiaţi, al căror număr se aşteaptă să ajungă la 800.000 în acest an. 'Criza refugiaţilor provoacă probleme în primul rând în tabăra conservatoare, iar marea coaliţie este mai slabă ca oricând', a explicat directorul INSA, Hermann Binkert, pentru Bild. Însăşi popularitatea cancelarului Angela Merkel a avut de suferit în urma crizei refugiaţilor, deşi actualul şef al guvernului federal rămâne unul dintre cei populari cancelari postbelici. În Germania, viitoarele alegeri legislative vor avea loc în 2017.

Cazând - de Tia Şerbănescu

Ministrul Justiţiei, verişorul Cazanciuc, a profitat de timpul nefavorabil: "timpul va demonstra că dna Gorghiu n-are căderea morală să vorbească de Ponta". Într-adevăr, căderea morală a lui Ponta e inegalabilă. Inculpatul a declarat din nou că demisionează dacă are garanţia preşedintelui că va desemna un premier din coaliţie în timp ce Dragnea nu admite decât un premier din PSD. Dragnea s-a delimitat de mitingurile uriaşe ale PSD ("o să vedeţi şi la Congres, nu mai facem manifestări pe care nu le putem plăti") şi a pus accentul pe modestie: nu-şi ia consilieri de imagine ("îmi port singur vorbele"), vrea "o stângă moderată şi curată", a apărut în public cu talpa dezlipită la un pantof şi poartă "un ceas chinezesc de zece dolari". Un bărbat atât de simplu, după vorbă, după port. Chiar şi palatul său din Alexandria întins pe câteva străzi, cu parc şi teren de tenis, e de-o vastă modestie (ziduri reci, frunze uscate, terase ude) şi mai sobru ca o mănăstire. De-aia PSD nici n-a votat la moţiune: fiind sf. Chiriac Sihastrul, ţinea post. Aşa sunt ei, habotnici, ţin toate posturile. Pentru ei.

EVENIMENTUL ZILEI

Sondaj INSCOP: Armata rămâne cea mai populară instituţie în rândul românilor cu o cotă de 73,8%

Românii nu mai au la fel de multă încredere în justiţie. Potrivit unui sondaj INSCOP realizat la comanda Adevărul, DNA şi Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au înregistrat o scădere faţă de luna iulie. În schimb Armata, Jandarmeria şi Biserica rămân instituţiile pe care românii le apreciază cel mai mult. Potrivit studiului realizat de INSCOP, Armata rămâne cea mai populară instituţie în rândul românilor cu o cotă de 73,8%.Pe locul doi se află Jandarmeria cu 63,7%. Direcţia Naţională Anticorupţie este pe locul al treilea, cu o cotă de 60%, în o scădere cu un procent faţă de luna iulie.O scădere mult mai evidentă este însă în cazul Înaltei Curţi, care a înregistrat o scădere de 4 procente, de la 46,7% în luna iulie la 42,7%. În privinţa instituţiilor politice, clasamentul este condus de preşedinţie cu 46,3%, urmată de primării cu 36,3%. În mod curios, pe al treilea loc se află Curtea Constituţională, considerată de respondenţi tot o instituţie politică.

Alina Gorghiu, înghesuită cu contractele de la AVAS

Premierul Victor Ponta a acuzat-o, ieri, pe Alina Gorghiu că s-a aflat în trecut exact în situaţia pentru care el a ajuns să fie trimis în judecată şi pentru care PNL a formulat moţiunea de cenzură dezbătută şi votată ieri în Parlament. "Se vorbeşte acolo (n.r.- în moţiunea de cenzură) despre contracte. Nu am semnat niciodată niciun fel de contract cu vreo societate cu capital de stat", a spus Ponta. Prim-ministrul a făcut referire la contractele încheiate de AVAS cu "SCA Gorghiu, Pop şi Asociaţii", casa de avocatură la care Gorghiu a fost asociată. Ponta a prezentat în plenul Parlamentului aceste contracte. În perioada 17.07.2007- 01.12.2008, Gorghiu a fost consilier al preşedintelui AVAS, şeful instituţiei fiind Teodor Atanasiu. Doar unul din contracte a fost obţinut în perioada în care era consiliera lui Atanasiu, iar celelalte trei au fost obţinute ulterior, când preşedinte al AVAS era Mihai Ursache. În perioada în care a fost consiliera lui Atanasiu, Gorghiu s-a suspendat din firma de avocatură, în care a reintrat de la 1 ianuarie 2009, scrie România Curată.

La mitingul liberal de la Izvor s-au vândut cola, apă şi cafea fără bon fiscal

La nouă şi un sfert dimineaţa, în micul scuar al parcului Izvor, din faţa Palatului Parlamentului, erau mai mulţi politicieni, jandarmi şi ziarişti decât manifestanţi. Cam 250 de inşi cu toţii. Dacă la 09.30 erau în parc 400 de manifestanţi, un sfert de oră mai târziu numărul lor se dublase. Abia după zece, când începuseră discursurile liderilor liberali au apărut autobuzele cu oameni din teritoriu, în special din Muntenia şi din judeţele sudice ale Moldovei. Bucureştenii au fost doar cei aduşi de organizaţiile de sector. Dar nimeni de peste munţi, nici printre manifestanţi, nici printre speakeri, cu excepţia primarului Falcă, de la Arad. Oricum, autobuzele nu erau pline, unele chiar pe jumătate goale. Abia pe la 10.30-11.00, când mai toţi parlamentarii liberali se retrăseseră, pe motiv oficial de vot şi neoficial de ploaie, s-au strâns cu toţii. Puteau fi 4.000, dar la fel de bine şi 3.000, spunem noi. Simpatizanţii liberali susţineau că au fost chiar 8.000! Greu de estimat, întrucât erau împrăştiaţi haotic pe aleile parcului. Organizarea a lăsat de dorit, fiind departe de maşinăria de partid a PSD-ului.

Traian Băsescu: Ponta şi Dragnea, doi politicieni de joasă speţă. Interesele celor doi şantajişti prevalează faţă de interesele ţării

Fostul preşedinte Traian Băsescu a declarat în cadrul emisiunii "Ultimul cuvânt", difuzată pe B1 TV, că premierul Victor Ponta şi preşedintele interimar al PSD, Liviu Dragnea, sunt doi şantajişti care pun propriile interese în faţa intereselor ţării. "Departe de mine de a susţine vinovăţia lui Ponta. Se va vedea. Dar ce fac aceşti doi indivizi este un şantaj împotriva intereselor ţării, împotriva preşedintelui, care nu realizează, după părerea mea, cât de departe au mers aceştia", a mai spus Băsescu. "Sunt puţini membrii PSD care ar fi de acord ca ţara să fie şantajată şi umilită de doi politicieni de teapa lui Dragnea şi Ponta. Acest şantaj este public şi pe mine mă surprinde de ce presa nu-l tratează ca pe un şantaj în care se joacă interesul României cu interesul lor de a rămâne la putere, nici măcar cu interesul unor partide", a afirmat fostul şef de stat.

Război diplomatic ruso-american, la ONU

Barack Obama şi Vladimir Putin s-au "duelat" în discursuri la ONU, prezentând viziuni complet diferite pe tema crizei siriene şi a creării unei stabilităţi în Orientul Mijlociu. Dincolo de războiul declaraţiilor şi privirile "de oţel" schimbate în timpul unui dineu, oferit de secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, cei doi lideri au jucat un "subtil poker diplomatic", după cum titra New York Times, fiecare încercând să-l determine pe celălalt să-şi schimbe poziţia. Obama şi Putin au convenit să ca armatele celor două state să discute pe tema Siriei, pentru a nu se ajunge la confruntări. Cea mai mare speranţă, a explicat secretarul de Stat american John Kerry, era ca cele SUA şi Rusia să poată lucra împreună la o strategie politică pentru Siria. După discursurile din plenul Adunării Generale a ONU, Obama şi Putin au avut o întrevedere tete-a-tete, ce a durat 94 de minute, prima de acest gen între cei doi lideri ai lumii, din ultimii doi ani.

JURNALUL NATIONAL

Moţiunea de cenzură a liberalilor s-a înecat în apă de ploaie

Încercarea PNL de a-l da jos pe Victor Ponta prin votul parlamentarilor şi sub presiunea protestelor a eşuat deopotrivă previzibil şi lamentabil. Moţiunea a întrunit 207 voturi "pentru şi opt "împotrivă", în condiţiile în care deputaţii şi senatorii puterii au stat în bănci şi au refuzat să-şi exercite votul. Calculele de dinaintea moţiunii arătau clar că liberalii nu au nicio şansă să-şi vadă moţiunea trecută întrucât demersul lor nu a produs vreo fisură coaliţia guvernamentală. PNL nu a reuşit să aibă nici măcar un succes de imagine ca urmare a mitingului pe care l-a organizat în faţa Palatului Parlamentului, miting la care participarea a fost mult sub aşteptări, maxim 5.000, din cauza ploii reci de toamnă. "Nici domnul Blaga nu mai e ce a fost odată, sunt mai mulţi jandarmi şi jurnalişti, se lăudau că aduc 15.000 de oameni", a ironizat Ponta mitingul anunţat de liberali.

Vasile Blaga: Vom depune altă moţiune de cenzură în primăvară

Copreşedintele PNL Vasile Blaga a declarat, marţi, la Realitatea Tv, că liberalii vor depune, în următoarea sesiune parlamentară, o nouă moţiune de cenzură împotriva Guvernului Ponta. "Bineînţeles că noi o să depunem o moţiune de cenzură şi în viitoarea sesiune parlamentară. Este rolul Opoziţiei să depună moţiune de cenzură şi avem atâtea teme, har Domnului! Noi avem atâtea teme economice pe care le puteam evoca pentru această moţiune, dar nu puteam depăşi această fază a trimiterii în judecată a lui Victor Ponta", a menţionat Blaga. El a opinat că, până la viitoarea moţiune de cenzură, ar putea să-şi schimbe poziţia şi partide care nu au susţinut demersul PNL de marţi.

Klaus Iohannis l-a invitat pe Barack Obama în România

Trimisul special al AGERPRES, Florentina Peia, transmite: Preşedintele Klaus Iohannis a declarat marţi că l-a invitat pe omologul său american, Barack Obama, să efectueze o vizită în România. Preşedintele Klaus Iohannis şi soţia sa Carmen au participat luni seara la recepţia tradiţională oferită de preşedintele SUA, Barack Obama, liderilor care participă la summitul ONU. Întrebat dacă a discutat cu preşedintele Obama şi când intenţionează să meargă la Casa Albă, Iohannis a răspuns că l-a invitat pe liderul american să efectueze o vizită în România. "A fost o întâlnire scurtă şi caldă. Am schimbat câteva fraze, am făcut o poză împreună. A fost foarte bine. (...) Eu l-am invitat în România şi se lucrează. Diplomaţii noştri lucrează la vizite bilaterale şi când vom şti o să vă informăm", a spus Iohannis. Şeful statului a fost întrebat şi dacă a primit un răspuns cu privire la invitaţia pe care i-a adresat-o lui Obama. "Răspunsurile întotdeauna sunt pozitive, noi suntem politicoşi", a conchis Iohannis. Şeful statului s-a întâlnit marţi cu ofiţeri români angajaţi în structurile de securitate ale ONU.

Şerban Nicolae şi Daniel Savu şi-au depus candidaturile

Liviu Dragnea, Şerban Nicolae şi Daniel Savu şi-au depus candidaturile pentru funcţia de preşedinte al PSD, a anunţat marţi preşedintele Comisiei Electorale Centrale a partidului, Florin Iordache. "Am primit la Comisia Electorală Centrală a PSD cele trei candidaturi - este vorba de cea a domnului Liviu Dragnea, Şerban Nicolae şi Daniel Savu. Până la ora 17,00, vom analiza cele trei candidaturi în ideea de a respecta ce s-a hotărât la CExN, adică declaraţie pe propria răspundere, recomandare din partea organizaţiei judeţene şi minim patru recomandări din partea altor organizaţii judeţene, şi vom finaliza în cursul zilei de astăzi (n.r. - marţi) această analiză, iar mâine (n.r. - miercuri), în Comitetul Executiv, de la ora 16,00, vom prezenta acest raport, urmând ca în acest Comitet Executiv să se valideze candidatura pentru alegerile interne din data de 11 octombrie", a spus Iordache, la Palatul Parlamentului.

8 bănci majore, suspectate de fraudarea preţurilor metalelor preţioase

Consiliul Concurenţei din Elveţia a demarat o investigaţie a mai multor bănci suspectate că ar fi picat la înţelegere între ele asupra preţurilor metalelor preţioane. "Consiliul a deschis o anchetă în care sunt implicate băncile elveţienem UBS şi Julius Baer cât şi instituţiile financiare Beutche Bank, HSBC, Barclays, Morgan Stanley şi Mitsui" a declarat un oficial. Băncile sunt suspectate că ar fi conspirat în privinţa comerţului cu aur, argint, platină şi paladiu. Credem că aceştia ar fi manipulat preţurile acestor metale preţioase" a declarat şeful adjunct al Consiliului Concurenţei, Patric Ducrey pentru AFP. Nu este pentru prima oară când preţurile acestor bunuri se dovedesc ar fi contrafăcute. În februarie 2015, Departamentul de Justiţiei din SUA a inclus în lista celor investigaţi 10 bănci internaţionale majore, sub suspiciunea de fraudă. Anul trecut patru bănci importante (Goldman Sachs, HSBC, BASF şi Standard Bank) au fost acuzate că ai manipulat preţurile pentru platină şi paladiu timp de 8 ani. Manevrele acesto bănci au costat clienţii milioane de dolari.

NATIONAL

Dezertări masive printre oamenii SIE!

Prolificul "imperiu" intern al Serviciului de Informaţii Externe a început sa se clatine la sfârşitul anului trecut, atunci când, după cum "National" dezvăluia in exclusivitate, "casierii" SIE au început sa cada unul după altul. Însă cum anchetele declanşate de procurorii anticorupţie nu doar ca nu s-au oprit, dar au devenit si mai tăioase, s-a ajuns la situaţia ca, in aceasta vara, iniţiaţi ai sistemului sa aprecieze ca, pur si simplu, "DNA a băgat in faliment fabrica de bani a SIE". Iar acum, după cum susţin sursele noastre, situaţia serviciului condus - vorba vine ! - de Mihai Răzvan Ungureanu devine tot mai sensibila, după ce mai mulţi oameni de afaceri aflaţi in zona de influenta a SIE au "dezertat" in masa de la "proiectele comune" pe care le desfăşurau cu ofiţerii acoperiţi ai Serviciului de Informaţii Externe.

Telegondolele lui Costin Marian Frâncu au carat milioane de euro in Panama

Unul dintre bogătaşii României care si-a "migrat" o parte a afacerilor in Panama, departe de controalele Fiscului autohton, este Costin Marian Frâncu. Cunoscut îndeosebi prin afacerile in domeniul construcţiilor, el a deţinut de-a lungul timpului si business-uri in agricultura, salubritate, prelucrarea lemnului, intermedieri financiare tip leasing, fabricarea de produse din cauciuc sau de piese auto. Direct sau indirect, prin firme-mama sau cu ajutorul familiei, Frâncu a fost implicat pana acum in Romania in nu mai puţin de 23 de societăţi comerciale. Mai mult de jumătate dintre acestea au ajuns in faliment, lichidate sau dizolvate, lăsând statului si partenerilor datorii neplătite. In timp ce îşi baga in insolventa una cate una firmele din tara, Frâncu îşi deschidea in 2005, in februarie, nu unul, ci doua offshore-uri in Panama.

Parlamentarii au mai ciupit cate 1000 de lei de caciula

Pana sa trântească moţiunea de cenzura, aleşii si-au votat, intr-un gând si o simţire, majorarea sumei forfetare. Destinata acoperirii cheltuielilor de transport, cazare si funcţionare a birourilor parlamentare, suma forfetara este stabilita prin hotărâre a Birourilor permanente, in funcţie de resursele bugetare ale celor doua Camere, iar decontarea banilor se face pe baza de declaraţie pe propria răspundere. Strânşi in plen comun in vederea dezbaterii si votării moţiunii de cenzura, senatorii si deputaţii au aprobat, ieri, mărirea acestei sume cu 1.000 de lei (zece milioane lei vechi), din care 400 sunt destinaţi majorării cheltuielilor de transport, iar 600 merg la cazare, pe motiv ca in Capitala au crescut chiriile. In schimb, aleşii nu vor mai putea folosi maşinile de serviciu in circumscripţii.

Peste jumătate de milion de emigranţi au traversat Mediterana in acest an, 8.000 in fiecare zi

Potrivit cifrelor publicate, ieri, de către Înaltul Comisariat ONU pentru Refugiaţi (HCR) 515.000 de emigranţi si refugiaţi au ajuns in Europa via Mediterana anul acesta, aproape opt mii de persoane zilnic. Majoritatea acestor persoane au ajuns pe coastele Greciei (383.000) si Italiei (129.000). Potrivit HCR, bărbaţii, femeile si copiii care traversează marea si ajung in sudul continentului european provin din tari devastate de violente si conflicte: 54% dintre ei sunt sirieni iar 13% afgani. Traversarea Mediteranei este, evident, si o operaţiune riscanta, având in vedere ambarcaţiunile precare cu care sunt transportaţi emigranţii: 2.980 de persoane au murit sau au fost date dispărute in 2015, iar anul trecut 3.500 de oameni au pierit in apele marii. Eforturile concertate ale operaţiunii europene Frontex au permis anul acesta salvarea a mii de vieţi pe mare.

PUTEREA

Sorin Frunzăverde a mituit primari cu promisiunea fondurilor alocate de un guvern PNL

PUTEREA vă prezintă un fragment din interogatoriul luat de procurorul DNA inculpatului Sorin Funzăverde, marţi, la Tribunalul Caraş-Severin (Reşiţa), unde a început, după numeroase amânări, procesul în care preşedintele Consiliului Judeţean Caraş-Severin este acuzat că ar fi fraudat alegerile prezidenţiale. Conform procurorilor anticorupţie, Frunzăverde a exercitat presiuni şi i-ar fi şantajat pe Ionesie Ghiorghioni, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Caraş-Severin, şi pe Darian Ciobanu, secretarul general al judeţului Caraş-Severin, să pună presiune pe primarii plecaţi din PNL, ca aceştia să obţină în localităţile lor un scor rezonabil pentru candidatul PNL la Preşedinţia României, Klaus Iohannis.

Elcen, Radet şi Romgaz fac pace pe timpul iernii

Electrocentrale Bucureşti (Elcen) anunţă că nu va crea probleme bucureştenilor în ceea ce priveşte livrările de apă caldă şi căldură şi menţionează că nu va avea nevoie de importuri de gaze la iarnă. Directorul general al Elcen Bucureşti, Marcel Octavian Nicolaescu, a declarat că Elcen nu încasează valoarea mărfii pe care o vinde RADET, respectiv apă caldă şi căldură. Datoriile totale ale RADET către Elcen, la 31 august, erau în valoare de 3,58 miliarde lei. Elcen se află totodată în discuţii cu RADET pentru încheierea unui protocol de eşalonare a datoriilor regiei, pe o perioadă de 10 ani, cu condiţia ca până la sfârşitul anului 2015, pe lângă factura curentă, RADET să achite 250 milioane lei, suma necesară plăţii furnizorilor de gaze. În total, Elcen datorează Romgaz, GDF SUEZ Energy România (Engie), Transgaz şi OMV Petrom 548 milioane lei.

ROMANIA LIBERA

Interviu cu Teofil Bauer, ambasadorul Ucrainei la Bucureşti: Rusia profită de pe urma crizei refugiaţilor din UE

Ambasadorul Ucrainei la Bucu­reşti, Teofil Bauerm spune că ţara sa nu este în "panică" din cauză că nu ar avea suficient gaz pentru la iarnă, în condiţiile în care Rusia nu a deschis încă robinetul pentru această ţară cu care se află în conflict. Diplomatul declară că există rezerve suficiente pentru consumul populaţiei şi că Ucraina cumpără gaz în special de la Slovacia, care, la rândul ei, îl importă tot din Rusia. Din câte explică ambasadorul Bauer, Ucraina are conducte în sistem revers cu toţi vecinii din UE cu excepţia României şi speră că ţara sa va fi ajutată de partenerii europeni. Despre ideea Ministerului român de Externe de a monitoriza şi refugiaţii dinspre Ucraina, Teofil Bauer menţionează că doar 10 persoane au plecat din cauza războiului din Ucraina spre România. Ambasadorul ucrainean pune, în schimb, în legătură criza migraţiei cu agresiunea Rusiei din estul Ucrainei: "Nu putem să nu constatăm că această criză îi este de folos Rusiei, pentru că nimeni nu se mai ocupă astăzi de agresiunea rusă în Ucraina sau de Crimeea. Deci cel puţin cineva profită şi, dacă profită, chiar şi-a băgat coada".

Semnele unei noi crize - scad preţurile materiilor prime

Declinul din ultimele 15 luni al preţurilor materiilor prime începe să semene cu o criză, investitorii reacţionând la cererea scăzută din China şi sfârşitul erei banilor ieftini puşi la dispoziţie de Rezerva Federală (Fed) a Statelor Unite, relatează Bloomberg. Un indice Bloomberg pentru contractele futures de mărfuri a scăzut cu 50% de la un maxim atins în 2011, iar 8 din 10 cele mai slabe performanţe din indicele Standard&Poor's 500 au fost înregistrate în acest an de titluri ale unor companii din sectorul resurselor naturale. Alcoa, cel mai mare producător de aluminiu din Statele Unite, a anunţat luni că se va diviza în două companii, pe fondul supraproducţiei din piaţă. Royal Dutch Shell a anunţat, tot luni, că renunţă la operaţiunile de forare din largul Alaskăi, din cauza costurilor prea ridicate, în timp ce titlurile traderului de mărfuri Glencore au scăzut cu până la 31% la bursa din Londra, la un minim-record.

ZIARUL FINANCIAR

Săraca fată bogată: România, liderul resurselor în regiune, nu are nicio companie în topul energiei

România este ţara cu cea mai mare producţie de petrol din regiune, de patru ori mai mare decât cea a Poloniei, şi ocupă poziţia fruntaşă şi la extracţia de gaze, potrivit statisticilor europene în care nu este inclusă şi Ucraina. Totodată, România are a doua cea mai mare capacitate de producţie a energiei electrice, prima poziţie fiind ocupată de această dată de Polonia. În ciuda resurselor de indiviat pe care România le are, la nivel regional piaţa locală a reuşit să rămână un jucător modest, doar o companie, OMV Petrom, intrând în topul celor mai mari 15 firme energetice regionale întocmit de consultanţii de la Deloitte. În schimb, topul este dominat de companii energetice din Polonia, Ungaria şi Cehia, firme con­tro­late de stat sau în care statul deţine pachete semnificative. PKN Orlen (Polonia), MOL (Ungaria), PGNiG (Polonia) şi CEZ (Cehia) domină cu autoritate topul celor mai mari com­panii ener­getice din regiune, toate aceste com­panii având structuri integrate de business. România apare abia pe locul 12, prin inter­mediul OMV Petrom.

Extinderea agresivă a marilor retaileri lasă urme adânci: "Chioşcarii" au rămas fără afaceri de 800 de milioane de euro pe an

Afacerile de parter de bloc, chioşcarii, au pierdut 5% cotă de piaţă începând din 2013 în favoarea marilor reţele străine de comerţ modern care au ajuns de la 45% cotă de piaţă la finalul lui 2013 la 50% la jumătatea acestui an, potrivit datelor oferite de compania de cercetare GfK. În România există as­tăzi circa 80.000 de mici comercianţi care controlează 45% din piaţa locală de bunuri de larg consum (FMCG), evaluată la circa 16 mld. euro. Piaţa a rămas relativ constantă în ultimii ani. Astfel, la o piaţă de 16 mld. euro, cota de piaţă de 5% pierdută de comerţul tradiţional este echivalentul unor vânzări de 800 mil. euro, potrivit calculelor ZF pe baza datelor GfK. Micii chioşcari continuă să piardă teren an de an în contextul în care comerţul modern se extinde cu câteva sute de unităţi noi anual, reuşind astfel să mănânce şi totodată să "omoare" micii chioşcari din jur.

Boardul Romgaz cere bonusuri mai mari deşi cererea de gaze şi vânzările sunt în scădere

Administratorii Romgaz (simbol bursier SNG) spun că bonusurile pe care le încasează nu ar trebui reduse doar pentru că rezultatele societăţii sunt sub aşteptări, cerând majorarea lor şi argumentând că această scădere are "cauze obiective" precum reducerea cererii industriale de gaze sau modificările fiscale. Boardul cere majorarea bonusu­rilor pentru performanta, simţindu-se dezavantajat faţă de administratorii altor com­panii de stat. Consiliul de administraţie al Romgaz, companie controlată de stat, solicită într-o scrisoare către acţionari revizuirea indica­torilor de performanţă după care sunt evaluaţi şi remuneraţi, având în vedere că piaţa s-a schimbat în cei doi ani de la aprobarea planului de administrare pe perioada 2013-2017. Boardul invocă scăderea cererii de gaze şi electricitate, amânarea liberalizării pieţei şi introducerea suprataxei pe veniturile obţinute din liberalizare ca factori "obiectivi şi imprevizibili" care ar conduce la ratarea obiectivelor la care s-au angajat la numire, în 2013.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb