• Olimpicii României, premiaţi cu 2.000 euro
Tinerii care s-au clasat pe primele poziţii în competiţii internaţionale au primit recompense de cel mult 8.750 de lei din partea Ministerului Educaţiei. Cele mai bune rezultate au fost înregistrate în ultimul an la matematică, informatică şi fizică.
Vlad Alexandru Gavrilă, elev în clasa X-a la Liceul Internaţional de Informatică din Bucureşti, are în palmares toate medaliile posibile: bronz la Olimpiada Internaţională de Informatică, argint la Olimpiada de Informatică a Ţărilor din Europa Centrală şi de Est şi aur "absolut" la Olimpiada Balcanică de Informatică pentru Juniori, distincţii obţinute în cursul anului şcolar 2009-2010.
• Democraţii lui Marian Lupu fac jocurile în Republica Moldova
Ultimele rezultate parţiale la alegerile parlamentare de peste Prut i-au plasat cel mai bine pe comuniştii lui Voronin şi pe democrat-liberalii lui Filat. Asul pentru care se luptă cele două formaţiuni este Partidul Democrat, condus de ex-comunistul Marian Lupu, fără de care orice alianţă de guvernare este scoasă din calcul.
Rezultatele preliminare prezentate aseară de Comisia Electorală Centrală (CEC), după procesarea a 99% din voturi, arată că doar 4 partide dintre cele 39 câte au intrat în lupta electorală pot ajunge în Parlament.
• Datoria statului creşte ca Făt-Frumos
Împrumuturile sectorului public au depăşit, în septembrie, 36% din PIB, adică nivelul estimat pentru tot anul 2010. Datoria totală a statului aproape s-a dublat din 2007 până acum. În actualul ritm de creştere, criteriul european de 60% din PIB poate fi depăşit în patru ani. La 30 septembrie 2010, datoria publică totală depăşea - potrivit datelor Ministerului Finanţelor Publice - 185 de miliarde de lei, respectiv 36,2% din PIB.
• CURIERUL NAŢIONAL
• Lecţia Greciei a fost bine învăţată
Planul unui ajutor internaţional pentru Irlanda, aflată în pragul colapsului financiar, a fost validat duminică, în unanimitate, de miniştrii de Finanţe ai ţărilor Uniunii Europene. Comisarul european pentru Afaceri economice, Olli Rehn, a precizat în conferinţa sa de presă de duminică seară că ajutorul respectiv se ridică la 85 miliarde de euro, din care o bună parte (35 miliarde) va merge la recapitalizarea băncilor, iar 50 miliarde - pentru nevoile bugetare ale ţării.
• Piaţa repartitoarelor, verificată la sânge de Concurenţă
Consiliul Concurenţei a anunţat ieri că a declanşat din oficiu o investigaţie pe piaţa serviciilor de exploatare a repartitoarelor de costuri pentru căldură din România, ancheta referindu-se la o posibilă înţelegere privind împărţirea pieţei între trei operatori, respective SC Elsaco SRL, SC Ista Romania SRL şi SC Techem Energy Service SRL.
• CE: Scăderea şomajului ar putea fi doar pe hârtie
Scăderea şomajului în România ar putea fi numai de ordin statistic, deoarece persoanele care nu mai primesc ajutorul de şomaj nu par motivate să revină pe piaţa muncii cu forme legale, iar revenirea angajărilor va fi întârziată, neglijabilă anul viitor, potrivit Comisiei Europene. În aceste condiţii, Comisia notează că scăderea şomajului este îngreunată de flexibilitatea redusă a pieţei muncii şi de concedierile din sectorul public.
• Ce a păzit Franklin Templeton două luni la FP?
Acţionarii Fondului Proprietatea (FP) au aprobat ieri bugetul de venituri şi cheltuieli pentru anul viitor, care prevede un profit net de 207 milioane lei, în creştere cu 6% faţă de cel bugetat pentru acest an, şi modificările aduse actului consitutiv. Totodată, acţionarii FP au respins propunerile privind remuneraţiile membrilor Comitetului Reprezentanţilor, după ce aceştia au anunţat că renunţă la ele. Pentru acest an, Fondul a bugetat un profit net de 194,93 milioane lei.
• Generali: Piaţa asigurărilor activează în condiţii dificile
Din păcate, piaţa asigurărilor din România este încă la începutul unui drum lung către maturizare, iar acest lucru este confirmat atât de segmentele de business care domină în prezent piaţa, cât şi de consumul de asigurări pe cap de locuitor. Suntem în continuare o piaţă dominată de segmentul auto, ceea ce este în totală discordanţă faţă de ţările mature din UE, unde asigurările de viaţă au principala pondere. În plus, consumul de asigurări de 48,7 EUR în medie pe cap de locuitor, înregistrat în prima jumătate a anului 2010, ne plasează pe locul 11 în Europa Centrală şi de Est şi Comunitatea Statelor Independente, în urma Bulgariei, la aproximativ o treime comparativ cu Ungaria sau la aproape 25% comparativ cu Polonia.
• EVENIMENTUL ZILEI
• Cât ne costă poluarea şi energia "verde"
Dezvoltarea proiectelor de producţie a energiei din surse regenerabile va avea un revers mai puţin plăcut pentru consumatori: scumpirea semnificativă a energiei. Deşi au aprobat încă din 2008 o lege care sprijină investiţiile în energie "verde", autorităţile nu au lămurit public şi problema costurilor pe care consumatorii le vor avea de suportat. Mai mult, parlamentarii au modificat legea în 2010, mărind valoarea sprijinului pentru unele categorii de resurse. Abia recent au început să apară estimări privind impactul asupra consumatorilor.
• Moldova: Pro-europenii nu pot alege preşedintele
În urma rezultatelor finale preliminare de la scrutinul legislativ anticipat de duminică, comuniştii vor deţine 42 de mandate de deputat, PLDM - 32, PDM - 15 şi PL - 12. Pentru a putea alege preşedintele, partidelor din Alianţa pentru Integrare Europeană nu le ajung două voturi. Pentru alegerea preşedintelui sunt necesare 61 de voturi. Coaliţia de guvernământ pro-europeană de la Chişinău rămâne prima opţiune pentru o nouă alianţă politică în fruntea ţării în contextul negocierilor postelec torale din Republica Moldova, au subliniat pentru EVZ analiştii moldoveni.
• GÂNDUL
• EXCLUSIV CABLEGATE - Mesajul secret despre "terorism" trimis cu 5 zile înainte de răpirea ziariştilor
Pe 23 martie 2005, cu 5 zile înainte de declanşarea crizei ostaticilor jurnalişti români în Irak, Ambasada SUA a trimis la Washington o informare referitoare la terorism. Note cu acest subiect au mai fost transmise în timpul crizei şi pe 23 mai 2005, a doua zi după eliberarea celor trei. Telegramele trimise de Ambasada SUA la Bucureşti arată că România a intrat în sfera de interes constant a diplomaţiei americane abia la alegerile din 2004.
• Coaliţia ia în discuţie o soluţie pentru a băga bani în Sănătate: un Fond de Solidaritate la bănci
Şedinţa de luni a Coaliţiei s-a concentrat pe deficitele cronice ale unora dintre bugete, cel mai mare accent fiind pus pe domeniul Sănătăţii. Şi în 2011, potrivit proiectului de buget de pe site-ul Ministerului de Finanţe, cea mai drastică scădere ar urma să fie operată la Ministerul Sănătăţii, unde Guvernul Boc taie banii alocaţi de la buget cu aproape 40% faţă de execuţia preliminată din acest an, de la 7,14 miliarde lei la 4,4 miliarde lei. În acest context, ministrul Sănătăţii, Attila Cseke, le-a prezentat liderilor Coaliţiei un raport cu situaţia deficitului de la bugetul asigurărilor de sănătate şi le-a cerut identificarea unor soluţii de comun acord pe termen mediu şi lung.
• FINANCIARUL
• Topul câştigurilor aduse de fondurile de pensii private
Cele nouă fonduri de pensii private obligatorii (Pilonul II) au adus un câştig mediu de 43,6% în doi ani şi jumătate de la lansare, respectiv un randament anualizat de 15,5%, potrivit calculelor realizate de "Financiarul". Pe primul loc în acest clasament este Fondul de pensii administrat de ING, care a înregistrat în cele 30 de luni de la lansare un câştig total de 49,7% (anualizat este de 17,5%).
Pe locul al doilea în clasamentul fondurilor de pensii de pe Pilonul II este cel administrat de Alico, cu un randament total de 43% (anualizat de 15,4%), în timp ce podiumul este închis de către Generali, cu un câştig de 42,2% (anualizat de 15,1%).
• Media Consulta primeşte contracte cu statul, deşi a făcut praf un proiect de 4,25 mil. lei
Firma Media Consulta Internaţional continuă să obţină contracte publice, deşi Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului a reziliat un contract cu această firmă, pe baza neîndeplinirii clauzelor comerciale. MDRT a acordat, în decembrie 2009, două contracte, în urma unei proceduri de licitaţie publică deschisă, firmei Media Consulta International SRL. Potrivit Direcţiei Generale a Autorităţii de Management pentru Programul Operaţional Regional, Media Consulta a câştigat contractele cu numerele 2.375 si 2.376 din 17.12.2009, care au constat în prestarea de servicii de publicitate şi de producţie TV.
• Investitorii din imobiliare vor continua să ne ocolească şi în 2011
Tabloul investiţiilor în sectorul imobiliar va rămâne în mare parte întunecat şi anul viitor din cauza refuzului capitalului străin, dar şi intern de a finanţa noi afaceri în real estate-ul autohton. Cu câteva notabile excepţii, marii dezvoltatori vor continua să ne evite şi anul viitor.
• Cheltuielile pentru achiziţia de maşini şi deplasările în străinătate cresc cu peste 40%
ANI, Curtea Constituţională şi CNA, recompensate cu mai mulţi bani pentru delegaţii peste hotare în bugetul pe 2011. Premierul Emil Boc vrea să cheltuiască 1 milion de lei pentru pregătirea profesională a angajaţilor din subordine. De câteva săptămâni, liderii PDL critică parlamentarii că vor să reînnoiască parcul auto. Contrar acestor declaratii, în bugetul pe anul viitor sunt prevăzute cheltuieli de 414 milioane de lei pentru maşini, echipamente şi mijloace de transport, cu 40% mai mult decât în acest an.
• Proprietarii magazinelor online reduc estimările de piaţă în acest an din cauza contractării consumului
Piaţa de produse electroIT a continuat să scadă în România, înregistrând în primele nouă luni ale acestui an un declin de 17,1%, potrivit datelor GfK. În aceste condiţii, sectorul cumpărăturilor online este afectat: proprietarii magazinelor online au redus estimările de piaţă şi spun că în prezent se concentrează mai mult pe creşterea vânzărilor decât pe profitabilitate.
• JURNALUL NAŢIONAL
• PDL reduce concediul de maternitate de la 2 ani la 12 luni
PDL l-a mandatat pe ministrul Muncii Ioan Botiş să reducă durata concediului de maternitate de la 2 ani la un an. Vicepreşedintele PDL Cristian Boureanu a declarat că limitarea acestei perioade permite menţinerea cuantumului actual al indemnizaţiei şi va stimula mamele să se întoarcă în câmpul muncii prin faptul că vor mai primi încă un an 500 de lei lunar după ce îşi vor relua serviciul. "Ministrul are sprijinul nostru pentru varianta pe care a propus-o, nu cred că a fost vreun vot împotrivă. Mă refer la păstrarea sumelor între care se dă ajutorul pentru primele 12 luni, minimum 600 de lei, dar nu mai mult de 3.400, în cuantum de 85% din salariul pe ultimele 12 luni", a spus Boureanu.
• "Cu fluturaşi şi sloganuri de doi bani nu rezolvăm nimic"
Forumul Antidrog din România (FORAD) şi Centrul Internaţional Antidrog şi pentru Drepturile Omului (CIADO) sunt ONG-urile care duc cea mai intensă luptă împotriva etnobotanicelor. Deşi lansează soluţii diferite în ceea ce priveşte limitarea consumului de astfel de substanţe în rândul tinerilor, preşedinţii celor două organizaţii cad de acord asupra unui punct nevralgic - încetineala cu care autorităţile centrale iau măsuri în acest domeniu.
• Cum îşi recunoaşte ANPC greşelile din OUG 50
Lipsa unei dezbateri publice despre ordonanţa privind creditele populaţiei înainte de a fi aprobată de Guvern şi nesocotirea recomandărilor BNR şi ale bancherilor îşi produce acum efectele negative: peste 100 de amendamente au fost aduse OUG 50 în dezbaterea Parlamentului de către deputaţi, bănci, instituţii financiare nebancare, clienţi nemulţumiţi şi chiar de ANPC, iniţiatoarea legii. Prin observaţiile la propunerile de modificare sau îmbunătăţire a unor prevederi ale ordonanţei, instituţia de protecţie a consumatorilor îşi recunoaşte practic erorile, potrivit unui articol publicat de Săptămâna Financiară.
• ROMÂNIA LIBERĂ
• Rusia are o "ostilitate" faţă de România
Preşedintele Traian Băsescu crede că Basarabia ar putea reveni în următorii 25 de ani între graniţele României, dacă românii de pe cele două maluri ale Prutului îşi vor dori acest lucru. Deocamdată însă, preşedintele constată inconfortul dat de relaţia de neîncredere pe care România o are cu cea mai mare putere din regiune, dar şi persistenţa celor care se lasă influenţaţi şi "fac jocuri folositoare altor state".
• Autostrada Bucureşti-Constanţa, prelungită până la Varna?
Conducerea Companiei de Autostrăzi nu are soluţii pentru autostrada Piteşti-Sibiu, dar doreşte prelungirea autostrăzii Bucureşti-Constanţa până la graniţa cu Bulgaria, de unde vecinii din sud să o continue la Varna. Fiecare ministru al Transporturilor are o sensibilitate aparte faţă de circumscripţia din care provine. Niciunul nu îşi recunoaşte sensibilitatea şi promovează proiectul unei anumite autostrăzi în numele cererii de trafic care ar exista pe ruta respectivă. Braşoveanul Ludovic Orban împânzise Transilvania de drumuri expres (foarte asemănătoare autostrăzilor), iar craioveanul Radu Berceanu susţinea ideea unei autotrăzi dinspre Bucureşti spre Bănie. Mai recent Anca Boagiu, actualul ministru al Transporturilor doreşte prelungirea autostrăzii Bucureşti-Constanţa până la graniţa cu Bulgaria. Aceasta în condiţiile în care niciunul dintre ei nu a reuşit să găsească soluţia pentru un al proiect mult mai important, cel al autostrăzii Piteşti-Sibiu.
• ZIARUL FINANCIAR
• Înjumătăţirea provizioanelor dublează profitul Raiffeisen la 33 mil. euro în T3
Austriecii de la Raiffeisen au obţinut în trimestrul al treilea un profit net de 33 mil. euro din operaţiunile derulate în România, în creştere de peste 6 ori faţă de câştigul din aceeaşi perioadă din 2009. Profitul operaţional a crescut cu 6,1%, până la 121 mil. euro, însă majorarea puternică a câştigului net a fost susţinută de înjumătăţirea costului cu provizioanele pentru pierderi din credite, până la 19 mil. euro, faţă de 40 mil. euro în trimestrul al treilea din 2009.
• Dezvăluirile făcute de WikiLeaks aduc sub lumina reflectoarelor faţa nevăzută a diplomaţiei americane
Documentele diplomatice dezvăluite de WikiLeaks, multe datând din ultimii trei ani, oferă o imagine fără precedent asupra activităţii ambasadelor americane din întreaga lume, puncte de vedere asupra liderilor străini sau evaluări ale ameninţărilor teroriste, comentează New York Times. Cele mai recente dintre documente datează de la sfârşitul lunii februarie a acestui an, dezvăluind opiniile administraţiei preşedintelui Barack Obama în legătură cu crizele şi conflictele din întreaga lume.