REVISTA PRESEI 03.01.2012
• ADEVARUL
• Discursul de Revelion trece pe online
Traian Băsescu a renunţat, de doi ani, să mai ţină obişnuitul discurs de Anul Nou, preferând un mesaj pe site-ul Administraţiei Prezidenţiale. Lui Traian Băsescu îi plac discursurile. Mai ales cele ţinute în faţa unor mari mase de oameni. Între 2004 şi 2009, Băsescu şi-a petrecut revelioanele în pieţe publice, ţinându-şi speech-ul liber şi, la final, stropind cu şampanie din buza scenei. Chiar şi pe vremea când era doar primar general al Bucureştiului onora trecerea anului cu câteva vorbe vesele, din popor. De doi ani încoace, însă, Băsescu îşi petrece Revelionul la Predeal şi nu mai spune nimic. Lasă doar câte un comunicat pe site-ul Administraţiei Prezidenţiale. Întâmplător sau nu, fuga de popor a lui Traian Băsescu vine după doi ani cu măsuri de austeritate.
• Criza, departe de sfârşit. Anul 2012 începe la Galaţi cu peste 2000 de noi şomeri
Urarea tradiţională privind semnele bune ale noului an nu se aplică şi pe piaţa muncii din Galaţi. Potrivit Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă, sfârşitul lunii decembrie a adus, conform raportărilor depuse de firmele gălăţene, 1.618 noi şomeri, iar în cursul lunii ianuarie a anului 2012 alţi 457 de persoane vor rămâne fără locuri de muncă. Domeniile în care s-au anunţat cele mai multe disponibilizări sunt destul de previzibile, dată fiind experienţa anilor trecuţi: construcţiile, agricultura, transporturile pe apă, industria construcţiilor metalice şi a produselor din metal, transporturi terestre şi transporturi prin conducte. Totuşi, numărul de şomeri indemnizaţi a scăzut la Galaţi faţă de ianuarie 2011. Atunci erau în evidenţe aproape 21.000 de persoane ce primeau ajutorul de şomaj, în vreme ce în ianuarie 2012 numărul acesta a scăzut la aproximativ 17.000.
• Udrea: Criza nu se sfârşeşte în 2012
Ministrul Turismului şi Dezvoltării Regionale, Elena Udrea, a scris luni, într-o postare pe blogul său, despre anul 2012, care va fi un an al confirmărilor. Deşi noul an nu va aduce şi sfârşitul crizei financiare, Udrea spune că România va rămâne atractivă pentru investitori şi va continua creşterea economică iar guvernul va asigura plata salariilor şi a pensiilor. "Sunt convinsă că 2012 va fi un an al confirmărilor. Anul acesta, se va confirma faptul că am adoptat măsurile economice şi fiscale corecte, precum şi reformele necesare în sectoarele cheie ale economiei sau în domeniul social", precizează Udrea, pe blogul personal. Ministrul Turismului şi Dezvoltării Regionale mai scrie că România are aprecierea unanimă a instituţiilor financiare internaţionale şi a celorlalte guverne europene.
• Liderii UE prevăd un an şi mai dificil
Cancelarul german Angela Merkel şi preşedintele francez Nicolas Sarkozy au recunoscut în mesajele de Anul Nou că 2012 va fi plin de riscuri. Mesajele tradiţionale adresate de şefii marilor state europene cu ocazia trecerii în noul an nu au fost deloc optimiste, ci au subliniat încă o dată dificultatea crizei economice şi financiare. Preşedintele francez Nicolas Sarkozy, cancelarul german Angela Merkel sau şeful statului italian, Giorgio Napolitano, au făcut o lungă listă a riscurilor cărora trebuie să le facă faţă zona euro. Ei nu au ascuns gravitatea crizei datoriilor suverane, dar au introdus totuşi în discursurile lor şi note de optimism moderat.
• Lumea, prin ochii marilor economişti
Titluri precum "Economia europeană, în pericol" şi "Zece zile până la colapsul euro" au ţinut anul trecut prima pagină a presei internaţionale. La ce să ne aşteptăm în 2012? Mayaşii spun că, în 2012, vine Apocalipsa. Unii economişti par a fi de aceeaşi părere în ceea ce priveşte viitorul zonei euro şi al monedei unice europene. Alţii îi contrazic. Asupra unui singur lucru toţi par a fi de acord: ne putem aştepta la încetinirea semnificativă a ritmului de creştere economică mondială. Zona euro rămâne cea mai fragilă verigă, însă nici americanii şi chinezii n-ar trebui să răsufle uşuraţi.
• Apocalipsa după "Doctor Apocalipsă"
Poreclit "Doctor Apocalipsă" pentru că a prezis criza din 2007-2008, Nouriel Roubini nu a devenit mai optmist între timp. Descrie simplu scenariul său pentru următorii doi ani: "furtuna perfectă": recesiunea din zona euro este o certitudine, creştere economică slabă în SUA şi o încetinire abruptă a ritmului de creştere în China. "În 2012 va deveni clar că acest joc de-a amânarea nu va avea niciun rezultat". Guvernele din SUA şi Europa au devenit experte la "tras de timp", dar aceasta nu face decât să amâne izbucnirea unei noi crize, spune el. Deşi lungimea şi intensitatea recesiunii din Europa nu pot fi prevăzute, criza creditării, datoriile de stat, lipsa competitivităţii şi austeritatea sunt principalii factori care vor contribui la declanşarea ei.
• Paul Krugman: "Suntem condamnaţi"
"Cei care refuză să înveţe din istorie sunt condamnaţi să o repete. Am refuzat şi suntem condamnaţi", sintetiza situaţia Paul Krugman, laureat al Premiului Nobel pentru Economie în 2008. Acesta susţine că economia mondială a intrat deja într-o fază de depresiune (fază a ciclului economic, posterioară crizei economice, în care producţia se menţine la un nivel scăzut, mărfurile se vând greu şi la preţuri scăzute, în condiţiile în care rămâne redusă şi puterea de cumpărare a populaţiei - n.r.) şi că trebuie să ne aşteptăm la alţi ani de şomaj ridicat şi creştere economică anemică. Krugman a fost unul dintre primii economişti care au atras atenţia că măsurile prea dure de austeritate vor sugruma creşterea economică şi vor cauza o perioadă prelungită de vulnerabilitate la nivel mondial.
• Statul îşi vinde perlele energetice
La presiunea FMI, Guvernul va scoate la privatizare în acest an cele mai valoroase companii aflate în portofoliul său, precum Hidroelectrica, Romgaz, Nuclearelectrica şi complexurile energetice. Programul masiv de privatizări în energie, demarat la începutul anilor 2000, a stagnat în 2006, după vânzarea Electrica Muntenia Sud, preluată de Enel. Am apucat să vindem în acei ani companii energetice foarte importante, precum Petrom (cumpărată de OMV), Distrigaz Sud (GDF Suez), Distrigaz Nord (E.ON) şi distribuţiile de energie din Oltenia (CEZ), Moldova (E.ON), Banat şi Dobrogea (Enel).
• Ucraina joacă friptea cu Gazprom: cere 20 de miliarde de dolari pe conductele de gaze
După ce au acceptat să vândă către Gazprom sistemul lor de conducte pentru a primi gaze mai ieftine, autorităţile de la Kiev cer un preţ extrem de mare: 20 de miliarde de dolari, aproape cât ar costa întregul proiect South Stream. Ruşii nici nu vor să audă. "Nu exclud ca Ucraina să mai lase din acest preţ pe care îl cere pentru sistemul de conducte de gaze, pe care îl numeşte ultima sa resursă strategică", a declarat Alexei Miller, şeful Gazprom, la finele săptămânii trecute, citat de RIA Novosti. În iunie 2011, fostul premierul Yulia Timoşenko spunea, în faţa tribunalului, că sistemul valorează 150 de miliarde de dolari, iar în septembrie şi-a schimbat declaraţia şi a avansat suma de 270 de miliarde de dolari. Timoşenko a fost condamnată la şapte ani de închisoare pentru abuz de putere în cazul unui acord pe tema gazelor cu Rusia.
• Premierul ungar - Chavez al Europei
Jurnalişti în greva foamei, o bancă naţională sub papucul guvernului, pensiile private - naţionalizate din nou, opoziţia socialistă - oficial vinovată de crimele comunismului. Premierul Viktor Orban e comparat tot mai des cu liderul venezuelean Hugo Chavez. 2012 a început cu stângul pentru Ungaria. Este adevărat, a fost adoptată noua Constituţie, dar nici nu a intrat bine în vigoare (pe 1 ianuarie) că a şi a devenit ţinta unor critici atât pe plan intern, cât şi extern. În ultima zi a sesiunii parlamentare din 2011 au fost votate, pe bandă rulantă, potrivit opoziţiei, o serie de legi organice importante, dintre care unele - cele referitoare la reorganizarea Băncii Naţionale şi la a doua "naţionalizare" a fondurilor caselor de pensii private - au fost considerate de Comisia Europeană neconforme cu legile europene.
• Uniformizarea TVA - un şoc pregătit de Bruxelles
Comisia Europeană a realizat un proiect referitor la uniformizarea şi simplificarea plăţii TVA în cele 27 de state membre, care să întărească astfel coeziunea pieţei comune. Potrivit cotidianului britanic "Daily Mail", un prim pas în această direcţie prevăzut în proiectul Bruxelles-ului este renunţarea la plata diferenţiată a TVA, o practică generalizată în multe ţări europene pentru alimente, cărţi, ziare, dar şi alte bunuri şi servicii. Uniformizarea plăţii TVA în ţările membre va reduce birocraţia şi va stimula creşterea economică şi, evident, va creşte nivelul încasărilor la bugetele naţionale, apreciază proiectul Comisiei.
• CAPITAL
• Istoria pe care o trăim: criza obligă sistemul capitalist să se reformeze
Sistemul economic modern este pus la încercare de criza financiar-economică prin care trec SUA şi, mai ales, Uniunea Europeană. Anul 2011 a arătat cât de periculoase sunt dezechilibrele bugetare. Piatra de hotar a crizei financiare europene a fost Grecia. Problemele elenilor au debutat din 2009, când a ieşit la iveală deficitul public de patru ori mai mare decât cel prognozat, respectiv 21,7% din PIB. Câteva luni mai târziu, Grecia a cerut ajutorul FMI şi UE şi a primit 110 miliarde euro, cu promisiunea unor măsuri drastice de austeritate. Bolovanul cu datorii publice a antrenat pe drum şi Irlanda, Portugalia şi Spania. Şi s-a rostogolit până în 2011, an în care a atins şi dimensiuni distrugătoare.
• Chinezii devin stăpânii absoluţi ai economiei mondiale
La o creştere anuală medie a PIB-ului de 7,75% pentru China şi de 2,5 pentru Statele Unite şi la o inflaţie de 4% în China şi de 1,5% în America, anul 2018 va fi cel în care cea mai mare economie a lumii va fi statul asiatic. O serie de analişti au arătat faptul că economia Chinei a depăşit deja Statele Unite la mai mult de jumătate dintr-o serie de indicatori precum producţia industrială, dar şi unele criterii ce ţin de consum. Graficul realizat de The Economist arată momentul în care China va depăşi America pe fiecare palier economic în parte. De exemplu, în 2014, va deveni cel mai mare importator din lume şi va avea cele mai mari vânzări pe retail.
• CURENTUL
• Anul nou reprezintă moartea şi renaşterea
În antichitatea geto-dacă, Revelionul era un ceremonial funerar, ocazionat de moartea şi renaşterea simbolică a primului zeu al omenirii, Anul. În calendarul tradiţional popular, Anul nou este creaţia repetată după fiecare perioada de 365 sau 366 de zile. Teoretic, fiecare zi a anului-cerc putea să devină zi de început a anului. Data celei mai importante sărbători calendaristice nu era lăsată însă la voia întåmplării; aceasta se hotăra în funcţie de sosirea echinocţiilor şi a solstiţiilor, de începutul sau sfårşitul ciclului vegetal sau de reproducţie a unor animale domestice sau sălbatice. În spaţiul carpato-ponto-danubian se cunosc sau au fost depistate, pånă în prezent, trei începuturi de an: 1 ianuarie, 1 martie şi 1 septembrie.
• CURIERUL NATIONAL
• Cum poţi face bani anul acesta
Speculaţiile pe termen scurt şi acţiunile companiilor purtătoare de dividend ar putea fi principalele ţinte ale investitorilor. Plasamentele conservatoare în titluri de stat, refugiul în aur sau participarea la ofertele publice reprezintă alte opţiuni viabile. Adrian Mitroi (CFA România): 2012 va fi un an dur şi nemilos cu investitorii fără focus. După anul de distrugere a capitalului 2008 şi revenirea din 2009, pieţele financiare au traversat o perioadă caracterizată de randamente mici, iar 2012 ar putea să se încadreze în aceeaşi linie. La acest neajuns adăugăm şi riscurile aferente unor plasamente în active riscante sau chiar în instrumente care înaintea crizei erau considerate sigure. Prin urmare, pentru cei care dispun de economii, conservarea acestora rămâne o provocare, ca şi obiectivul de a obţine un câştig de capital.
• 10 ani de existenţă: trecutul înfloritor şi viitorul incert al monedei euro
În anul 2002 toată lumea era optimistă privind zona euro, însă acum, mulţi economişti şi analişti se îndoiesc de supravieţuirea monedei unice. Nimeni nu s-ar fi gândit că punerea în circulaţie a monedei euro va ajunge să creeze situaţia de astăzi. Dacă pe atunci liderii europeni erau optimişti cu privire la noua monedă, în prezent lumea se întreabă cât va mai rezista zona euro în condiţiile de faţă. Pe 1 ianuarie 2012, oficialii europeni au marcat aniversarea a 10 ani de la introducerea euro, cea mai amplă preschimbare de monedă din toate timpurile, prin recomandări de austeritate adresate statelor membre, astfel încât uniunea monetară să reuşească să depăşească criza datoriilor suverane.
• Polonia predă Danemarcei ştafeta la cârma UE
Danemarca preia preşedinţia unei Uniuni aflată în plin proces de regândire, mai ales a principiilor şi regulilor economice şi financiare. Condusă de un Guvern de centru-stânga, Danemarca a anunţat deja că vrea să obţină consens printr-o strânsă comunicare între toate cele 27 de state membre şi că doreşte organizarea cât mai rapid a unei consultări în comun. Predecesoarea sa, Polonia, şi-a consumat mandatul într-o perioadă grea pentru unitatea statelor în condiţiile crizei economice globale şi a crizei datoriilor suverane, care a divizat profund Europa şi a propulsat Germania ca lider neoficial, dar unanim recunoscut, alături de un Paris permisiv în faţa iniţiativelor Berlinului.
• Raiffeisen: Inflaţia ar putea coborî sub 2,5%
Inflaţia ar putea coborî temporar sub 2,5% în prima parte a acestui an, în principal datorită efectului de bază favorabil, iar BNR ar putea reduce dobânda de politică monetară cu 0,5 puncte în primul semestru după o scădere cu 0,25 puncte încă din ianuarie, se arată într-o analiză Raiffeisen. "Anticipăm că banca centrală va calibra poziţia politicii monetare, în baza dinamicii presiunilor inflaţioniste de bază, inflaţiei proiectate peste un an şi riscurilor privind proiecţia de inflaţie. Ne aşteptăm ca banca centrală să reducă dobânda de politică monetară cu 50 puncte de bază (0,5 puncte procentuale) în primul semestru din 2012. Nu poate fi exclusă o reducere cu 25 puncte de bază în ianuarie, dacă nu se vor manifesta turbulenţe puternice pe pieţele externe la acel moment", conform unei analize a băncii.
• EVENIMENTUL ZILEI
• Creşterea economică va continua în 2012
ESTIMĂRI. Leul va fluctua, ca în 2011, în intervalul 4 - 4,4 lei/euro, iar preţurile vor creşte moderat, potrivit estimărilor analiştilor chestionaţi de EVZ. Analiştii financiari chestionaţi de EVZ estimează că, în 2012, economia va creşte cu procente cuprinse între 0,5 şi 2,1%. După ce anul trecut economia se pare că a evoluat peste aşteptări, în special datorită producţiei agricole bune şi cererii mari la export, 2012 se anunţă mult mai dificil. Pentru a mai avea creştere economică, sectoarele serviciilor, construcţiilor, investiţiilor publice şi cererea internă ar trebui să preia o parte din rolul jucat de cele două motoare în 2011. Pentru anul trecut, prognoza de creştere a PIB era de 1,5%, însă analiştii estimează că s-a înregistrat o majorare de peste 2%.
• Previziuni politice: Doar PDL şi PSD pot asigura o guvernare
Anul 2012 se anunţă agitat. Miza este foarte mare: primul an electoral cu alegeri comasate va decide soarta PDL şi a USL. Analiştii susţin că vom avea parte de una din cele mai urâte campanii electorale. Vor conta, în bună măsură, atât evoluţiile socio-economice şi politice la nivel european, cât şi modificările care ar putea fi aduse sistemului electoral şi constituţional. Din toate aceste lupte cu miză pe termen scurt, adevăraţii perdanţi ar putea fi însă numai democraţia şi societatea românească, avertizează analiştii.
• Poveşti de pe front. 100 de euro ca să întâlneşti moartea în fiecare zi
Soldaţii români care merg în Afganistan spun că este nevoie de ei acolo. Însă a doua luptă după război o dau acasă, când trebuie să-şi revină psihic. Clima insuportabilă, praful pe care-l simţi intens când respiri, apoi teama de moarte, care pluteşte la tot pasul în atmosfera de front, sunt primele probleme pe care le întâlneşte fiecare soldat în Afganistan. Frica de scorpioni sau de şerpii veninoşi pare o copilărie. De aceştia te poţi feri - "scuturi bocancii de şerpi sau de păianjeni imenşi şi îi faci mascote", povesteşte maiorul Sebastian Cucoş, fost şef al detaşamentului de jandarmi care s-a întors din Afganistan la sfârşitul lunii noiembrie. Dar merită 100 de euro fiecare zi în care vezi moartea cu ochii?
• JURNALUL NATIONAL
• Spargerea zonei euro "va începe" în 2012. Grecia şi Italia vor părăsi în acest an moneda unică
E aproape sigur că moneda unică a Europei se va dezintegra în următorii 10 ani, iar Grecia şi Italia vor abandona euro în acest an, avertizează Centrul pentru Economie şi Cercetări Economic (CEBR), unul dintre cele mai celebre grupuri britanice de analişti. În timp ce euro şi-a serbat cea de-a zecea aniversare în acest sfârşit de săptămână, CEBR spune că există 99% şanse ca moneda să intre în colaps în următorii 10 ani. "Acum pare că 2012 va fi anul în care euro începe să se spargă", scrie think tank-ul. Grupul a adăugat că Marea Britanie este cel mai probabil deja în recesiune şi că va avea, pe lângă ultimul trimestru din 2011, şi în primele trei luni din 2012 scădere economică. "Nu este încă ceva sigur - noi estimăm doar o probabilitate de 60% - dar prognoza noastră este că până la finele anului cel puţin o ţară va părăsi euro şi altele vor urma", a spus Douglas McWilliams, directorul executiv al CEBR.
• RCS&RDS pierde licenţa de telefonie mobilă în Ungaria
Oferta RCS&RDS pentru licenţa de telefonie mobilă în Ungaria fost respinsă de Autoritatea pentru Media Naţională şi Infocomunicaţii de la Budapesta din cauza restanţelor unor subsidiare locale ale RCS&RDS la plata comisioanelor pentru autoritatea de supraveghere. Din cele şase companii care au depus pachete preliminare pentru licitaţia vizând o frecvenţă de 900 de MHz au fost respinse RCS&RDS şi compania vietnameză Viettel. Celelalte patru companii rămase, Magyar Telekom, Telenor Ungaria, Vodafone Ungaria şi consorţiul dintre compania de poştă din Ungaria, Villamosmuvek, şi MFB Invest, sunt eligibile pentru a participa în faza angajantă a licitaţiei, se arată într-un comunicat al autorităţii de supraveghere. Telenor, Vodafone şi Magyar Telekom furnizează deja servicii de telefonie mobilă în Ungaria.
• Banca Northern Rock, vândută miliardarului Richard Branson
Virgin Money, divizia bancară a imperiului creat de miliardarul britanic Richard Branson, a terminat achiziţia Northern Rock, prima victimă sonoră a crizei. Vânzarea a fost încheiată în ciuda solicitării introduse de laburişti, care au cerut blocarea acesteia până la terminarea unei investigaţii în privinţa sumei. Northern Rock a fost naţionalizată în data de 22 februarie 2008, iar autorităţile britanice au pompat 1,4 miliarde de lire sterline pentru a o ţine pe linia de plutire. Ulterior, aceasta a fost spartă în două, o unitate bancară şi una de manageriere de active. În noiembrie, guvernul a anunţat vânzarea băncii pe 747 milioane de lire sterline. Tranzacţia ar putea ajunge în final la un miliard de lire sterline. David Clementi, fost viceguvernator al Băncii Angliei, va fi preşedinte al noului grup, iar Jayne-Anne Gadhia va fi director general, a anunţat Virgin Money.
• Gulerele albe ţigăneşti halesc milioane de euro. Activiştii romi o duc ca-n sânul lui Avram pe bani europeni
Pe măsură ce Bruxellesul presează Bucureştiul să îmbunătăţească condiţiile de viaţă ale romilor, sute de mii de euro din fondurile UE şi ale Guvernului român sunt aruncaţi pe cheltuieli anapoda, salarii exorbitante sau pe chirii fictive. Activişti de frunte ai romilor şi şefi de ONG-uri îşi bagă în buzunar sume imense din bani publici şi nu îi deranjează atât timp cât Guvernul plăteşte. De exemplu, Ioan Gruia Bumbu a închiriat o parte din casa sa din Alba Iulia Agenţiei Naţionale pentru Romi (ANR), al cărei preşedinte a fost, pentru 52.000 de euro pe o perioadă de doi ani, în condiţiile în care preţul pieţei era undeva la 500 de euro pe lună.
• NATIONAL
• Merkel l-a demis pe Berlusconi ca sa salveze euro
O veste surpinzatoare pune pe jar relatiile oarecum tensionate dintre Germania si Italia. Potrivit presei americane, Merkel i-ar fi cerut presedintelui italian Giorgio Napoletano sa-l demita pe premierul Silvio Berlusconi. Potrivit Wall Street Journal, cancelarul Germaniei, Angela Merkel, i-ar fi telefonat în octombrie preşedintelui Italiei, Giorgio Napolitano, cerandu-i sa il inlocuiasca pe premierul Silvio Berlusconi, care a demisionat pe 12 noiembrie. "Trebuie sa schimbati premierul pentru salvarea monedei euro", i-ar fi spus Angela Merkel lui Giorgio Napolitano.
• Colindul lui Diaconescu pentru romani: "Sa va fie rusine!"
Initiativa politica surprinzatoare: Cristian Diaconescu livreaza romanilor urari de bine si mustrari la pachet. "Cu toti am uitat ce inseamna sa nu faci parte din familia tarilor europene, am uitat ca mentinerea noastra la masa tarilor civilizate ale Europei este un efort continuu, am uitat, deopotriva media si cel mai grav, am uitat noi politicienii", continua uneperistul, in acelasi ton acuzator. Diaconescu adauga si ca ar fi vrut sa nu fie obligat de "propria revoltă" să debuteze in 2012 postarile pe blog si incheie apreciind ca romanii nu reusesc sa invete nimic din istorie, fie ea de data recenta sau mai indepartata.
• Noua Constitutie a Ungariei prevede ca "Dumnezeu ii binecuvanteaza pe unguri"
Premierul ungar Viktor Orban si-a vazut visul implinit: de duminica, Noua Constitutie cu puternice accente nationaliste a intrat in vigoare. Degeaba i-a scris Hillary Clinton, secretarul american de stat, avertizandu-l ca "nu-i frumos" ce face. Degeaba l-a criticat UE. In noua lege fundamentala, denumirea "Republica Ungaria" dispare, fiind inlocuita cu "Ungaria", care intra in legatura "directa" cu divinitatea, prin sintagma "Dumnezeu ii binecuvanteaza pe unguri". Nu-i bai! In tot Ardealul se canta "Doamne, ocroteste-i pe romani!" de foarte multa vreme.
• Un afacerist roman a fost facut cavaler de regina Marii Britanii
Omul de afaceri roman George Iacobescu a fost innobilat de regina Marii Britanii, Elisabeta a II-a. El a primit titlul pentru pentru contribuţia sa in activitati de caritate, in sprijinul comunitatii si in servicii financiare industriale. George Iacobescu este presedinte si director executiv al grupului Canary Wharf si a fost distins cu titlul de Cavaler (Knight Bachelor). El este primul roman care a primit acest titlu de la regina Elisabeta a II-a, iar apelativul sau va fi, de acum inainte de Sir George Iacobescu. Romanul s-a nascut in 1945 in Bucuresti si a studiat ingineria civila si industriala. In timpul regimului comunist, Iacobescu a emigrat in 1975 in Canada, iar in 1983 s-a mutat la New York, unde a condus compania care a construit World Financial Center.
• PUTEREA
• Ofertele pentru selecţia managementului privat în companii de stat se depun pana 20 ianuarie
La finalul anului trecut, Ministerul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri (MECMA) a modificat calendarul procedurii de atribuire şi unele dintre criteriile de calificare în proiectul de introducere a managementului profesionist în companiile cu capital majoritar de stat. Decizia de modificare a fost luată în urma unei analize a problematicilor ridicate de mai multe companii de recrutare specializate, pentru a permite participarea cât mai multor companii experimentate din acest domeniu. Astfel, MECMA, asistat de Pedersen & Partners şi subcontractorii săi, Roland Berger şi Nestor Nestor Diculescu Kingston Petersen (NNDKP), a eliminat criteriul privind media cifrei de afaceri de minim 10 milioane euro pe ultimii trei ani, solicitat a fi îndeplinit de fiecare companie dintr-o asociere.
• MFP a programat în ianuarie împrumuturi de 4,5 miliarde lei de la băncile locale
Ministerul Finanţelor Publice (MFP) vrea să împrumute 4,5 miliarde de lei de la băncile locale în ianuarie, prin şase emisiuni de certificate de trezorerie şi obligaţiuni de stat, potrivit datelor publicate pe site-ul MFP. Prima licitaţie de titluri de stat din 2012 va avea loc joi, 5 ianuarie, pentru o emisiune de obligaţiuni benchmark, în valoare de 700 milioane lei şi scadenţa la doi ani. Anul viitor, Ministerul Finanţelor Publice trebuie să refinanţeze emisiuni de titluri de stat de 46 miliarde lei, după ce în 2011 a împrumutat de la băncile locale aproximativ 51,5 miliarde lei. România trebuie să găsească, în anul 2012, resurse financiare de 57 miliarde lei şi 2,4 miliarde euro, pentru finanţarea deficitului bugetar şi a serviciului datoriei publice.
• Cancelarul german a apărat euro în mesajul de Anul Nou
Cancelarul german Angela Merkel a apărat moneda unică europeană, sâmbătă, în mesajul televizat transmis cu ocazia Anului Nou, spunând că a făcut economia germană mai puternică. "Mulţi dintre voi v-aţi făcut griji despre siguranţa monedei noastre", a spus cancelarul, dar a reamintit că euro a adus avantaje în cei zece ani de când a fost pusă în circulaţie. "Euro a făcut viaţa de zi cu zi mai uşoară de atunci şi ne-a făcut economia mai puternică. În criza financiară şi economică din 2008, ne-a protejat şi a făcut să nu se întâmple cele mai rele lucruri. Astăzi, puteţi avea încredere că fac tot ce-mi stă în putinţă pentru a întări euro. Dar acest lucru va funcţiona numai dacă Europa învaţă lecţiile din trecut. Una dintre aceste lecţii este că o monedă comună nu va avea cu adevărat succes până când noi, în Europa, nu cooperăm mai mult decât obşinuiam să o facem", a subliniat cancelarul german, potrivit NewsIn.
• Tranzacţiile militare, cheia succesului pentru realegerea lui Obama?
Economiile statelor prospere din Orientul Mijlociu ar putea juca un rol decisiv în procesul de alegere a preşedintelui Statelor Unite în urma alegerilor care vor avea loc în toamna acestui an, se arată într-o analiză a agenţiei Reuters. Guvernul SUA a intensificat schimburile comerciale cu state din lumea arabă, prin vânzarea de echipamente militare de ultimă oră, într-un moment în care Pentagonul se confruntă cu o politică de austeritate care prevede reduceri de circa 450 miliarde $ în 2021. Astfel, subliniază Reuters, contractele de vânzare ale unor avioane F-16 şi F-15, precum şi a muniţiei şi altor dispozitive militare de înaltă tehnologie către state precum Irak, Arabia Saudită sau Oman, ar putea constitui un colac de salvare pentru economia americană în anul electoral 2012.
• Şanse de 99% ca dezintegrarea zonei euro să înceapă în 2012
Analiştii think tank-ului de la Centrul pentru Cercetare în Economie şi Afaceri (CEBR) din Marea Britanie susţin că există "99% şanse ca dezintegrarea eurozonei să înceapă în 2012", procesul urmând a dura circa un deceniu, informează Daily Mail. Anunţul analiştilor a venit la puţin timp după ce liderii principalelor economii ale zonei euro, preşedintele Franţei şi cancelarul Germaniei, au adresat mesaje de Anul Nou în care au avertizat că 2012 va fi un an extrem de dificil în procesul de rezolvare al crizei economice din Europa.
• ROMANIA LIBERA
• Edilii Capitalei, prin ochii unui irlandez: Guvernul local pune un zid în faţa afacerilor
Promisiuni neonorate, birocraţie şi controale peste controale - acestea sunt principalele piedici în calea unei afaceri de succes, spune John McCarthy, proprietarul unui restaurant din Centrul Vechi. Din cauza legislaţiei obtuze şi a funcţionarilor care nu înţeleg că profitul întreprinzătorilor înseamnă mai mulţi bani la bugetul local, irlandezul nu-i sfătuieşte pe alţi străini să-şi investească banii în România. Indiferent cum e vremea, terasele din Centrul Vechi pot funcţiona doar între mai şi octombrie. Amplasarea unor mese în stradă în orice altă perioadă se soldează cu amenzi grele.
• Zeci de mii de oameni au protestat la Budapesta faţă de noua Constituţie valabilă de la 1 ianuarie
Zeci de mii de oameni au manifestat luni la Budapesta faţă de noua Constituţie ungară, afirmând că subminează democraţia în timp ce guvernul sărbătoreşte intrarea acesteia în vigoare printr-o ceremonie, transmite AFP, potrivit Mediafax. Organizatorii manifestaţiei desfăşurată sub denumirea "Va fi din nou republică", au indicat că aproape 100.000 de persoane s-au adunat spre după-amiază în una dintre principalele artere ale capitalei ungare. Numele evenimentului face referire la una dintre dispoziţiile din noua Constituţie intrată în vigoare la 1 ianuarie care înlocuieşte denumirea de "Republica Ungară" cu simpla "Ungaria".
• ZIARUL FINANCIAR
• 50 de tendinţe pentru 2012
Lansarea Logan 2 de către Renault şi intrarea în producţie în fabrica Ford de la Craiova a B-Max vor fi evenimentele de top în industrie anul acesta, când se mai aşteaptă finalizarea autostrăzii Bucureşti-Constanţa. Întrebarea este dacă tensiunile din zona euro şi problemele băncilor nu vor devia economia de pe traseul revenirii început în 2011. Creşterea economică va încetini în acest an, sub tensiunea crizei datoriilor suverane din zona euro. În cel mai optimist scenariu, avansul PIB va fi de 0,5-1%. Investiţiile străine directe vor continua să scadă şi în acest an, cu 20%. După plecarea ING şi Nokia de la Cluj şi a Tnuva de la Bucureşti, vor mai fi retrageri din România. Cursul va fi relativ stabil, urmând să oscileze în jurul a 4,3 lei/euro. Dinamica exporturilor rămâne incertă din cauza frânării economiilor vestice. Creşterea va fi maximum 10%. Deficitul bugetar ar urma să coboare la 1,9% din PIB, faţă de 4,4% în 2011.
• Întrebarea anului: Au trecut zece ani de euro, va rezista moneda Europei până la finalul lui 2012?
Au trecut zece ani de când primii euro cu formă fizică au văzut lumina zilei. Dacă în 2009 moneda unică europeană era lăudată pentru virtutea de protector împotriva crizei financiare mondiale, scutind statele membre ale zonei euro de furtunile valutare devastatoare cu care s-au confruntat înainte de crearea ei, acum euro este mai mult ca oricând subiectul scenariilor de apocalipsă financiară. Este izbitor contrastul dintre cea de-a zecea aniversare a euro ca monedă financiară, în primele ore de tranzacţionare din 2009, şi a zecea aniversare a euro ca monedă fiduciară, scrie publicaţia franceză La Tribune. La redeschiderea tranzacţiilor în ianuarie 2009, un euro valora 1,40 dolari, faţă de 1,18 dolari cu zece ani mai devreme. După primele ore de tranzacţionare ale anului 2012, la zece ani de la punerea în circulaţie, euro era cotat la mai puţin de 1,29 dolari, nivel cu mult peste cel de paritate. Însă faţă de yen, moneda unică europeană a pierdut tot ce a câştigat în zece ani, ajungând sub 100 de yeni pe unitate.
• A mai murit un mit: în 2011 aurul a devenit cel mai valoros metal din lume. Inflaţia şi criza datoriilor au aruncat platina pe locul secund
Aurul a devenit cel mai valoros metal preţios în lume, după ce în 2011 a crescut cu 12% şi a ajuns în prezent să fie tranzacţionat la 1.560 dolari/uncia, peste cotaţia platinei, recunoscută în trecut ca fiind cel mai valoros metal, dar care a suferit anul trecut o corecţie puternică de peste 20%. În 2011 aurul a rezistat cel mai bine la criză din rândul metalelor preţioase, reuşind să înregistreze un avans de 12% anul trecut, în timp ce platina a scăzut cu 21%, paladiul s-a corectat cu 19%, iar argintul s-a ieftinit cu 8%. În prezent o uncie (28,35 grame) de aur se tranzacţionează la un preţ de 1.567 dolari, în timp ce o uncie de platină se vinde cu 1.381 dolari pe bursa de la Londra.
• Care sunt brokerii care au luat cea mai mare felie din tranzacţiile de 2,45 mld. euro derulate anul trecut pe bursă
Primele 20 de firme de brokeraj de pe bursă au realizat 85% din tranzacţiile totale cu acţiuni derulate în 2011, un an în care tranzacţiile realizate cu acţiunile Fondului Proprietatea (FP) au reprezentat jumătate din rulajul total al bursei. Valoarea totală a tranzacţiilor cu acţiuni derulate pe piaţa principală a BVB şi pe piaţa RASDAQ s-a ridicat în 2011 la 10,5 mld. lei (2,45 mld. euro), fiind cu 70% mai mare decât în 2010. Tranzacţiile cu acţiuni FP au însumat 5,12 mld. lei, următoarea acţiune din top fiind BRD, cu tranzacţii de aproape 1,1 mld. lei. Excluzând tranzacţiile cu acţiuni FP, atunci valoarea tranzacţiilor cu acţiuni de la BVB a scăzut faţă de 2010. Cel mai activ intermediar de pe bursă în anul listării FP a fost de departe Swiss Capital, cu un rulaj de 5,08 mld. lei (1,18 mld. euro). Locul al doilea în topul anual al brokerilor este ocupat de UniCredit CA IB Securities, firma de brokeraj a UniCredit Ţiriac Bank. Pe locurile următoare s-au clasat brokerii de la ING şi Raiffeisen Capital&Investment, care au pregătit alături de BRD listarea FP la bursă, iar pe cinci a urcat firma de brokeraj Wood&Company din Cehia.