REVISTA PRESEI 30.12.2013

Willy Homner
Revista Presei / 30 decembrie 2013

ADEVARUL

Evenimente ignorate în 2013 care pot schimba lumea în 2014

Nu s-au regăsit pe primele pagini ale presei internaţionale, însă aceste şase întâmplări sau evenimente au potenţialul de a escalada în 2014 şi de a schimba lumea în bine sau în rău. Schimbările climatice, geopolitice şi sociale au continuat să redeseneze lumea în 2013. Analiştii publicaţiei "Foreign Policy" au realizat şi anul acesta topul subiectelor ignorate sau tratate prea puţin de presa internaţională, care ar putea deveni însă primele titluri ale următorului an. 1. Lupta pentru Polul Nord Pretenţiile Rusiei şi ale Canadei pentru resursele din Cercul Arctic alimentează de ani buni un conflict mocnit. 2. Japonia vrea să domine spaţiul ASEAN. 3. Progrese semnificative în tratamentul pentru HIV/SIDA În martie 2013, doctorii au anunţat că, pentru prima dată în istorie, o persoană a fost "vindecată" de virusul HIV după un tratament agresiv şi imediat cu antiretrovirale (ARV). 4. Boom economic în Irak Ţara sfâşiată de război se află în plin boom economic, cu o creştere a Produsului Intern Brut de 9,1% în 2013. 5. Revoluţia energiei verzi. 6. Escaladarea protestelor în America Latină

Kremlinul pregăteşte un plan de dezmembrare a Ucrainei

Pentru a nu admite extinderea spre est a ideilor naţionale ucrainene şi pentru a preveni o pierdere totală a acestei ţări, Moscova are un "plan B" privind soarta Ucrainei, şi anume dezmembrarea ei în trei părţi, susţine influentul săptămânal de la Kiev "Zerkalo Nedeli" (Oglinda săptămânii). "În Rusia capătă o popularitate tot mai mare ideea precum că este imposibil şi chiar inutil de a menţine întreaga Ucraină în sfera de influenţă rusească. Or o Ucraină, "bolnavă" de revoluţie naţională şi libertate a cuvântului este o sursă de infecţie şi cangrenă care se poate răspândi de la Kiev la Moscova. Cea mai bună metodă de luptă cu cangrena, iar pentru Moscova, revoluţia este o cangrenă - este amputarea părţilor infectate. Aşa că există o tentaţie de a izola regiunile vestice (ale Ucrainei n.r.) bolnave, până când în ele nu au infectat întreaga Ucraină", notează publicaţia de la Kiev.

Herman Van Rompuy: "Europa se îndreaptă către o creştere economică anul viitor"

Preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, este de părere că Europa va beneficia de o relansare economică anul viitor, ţarile care nu vor reuşi însă o redresare concretă in acest sens fiind Slovenia şi Cipru, relatează Agerpres. Oficialul european a declarat duminică, pentru postul de televiziune VTM, că Europa va reuşi în 2014 să îşi revină la o creştere economică. "În zona euro, cu excepţia Sloveniei şi a Ciprului, ne îndreptăm spre o creştere economică pozitivă", a spus Herman Van Rompuy. Preşedintele Consiliului European şi-a exprimat opinia în legătură cu revenirea unor state din Europa, confruntate pentru o bună perioada de timp cu probleme economice. Potrivit acestuia, Spania şi Grecia vor da anul viitor semnale şi mai clare în ceea ce priveşte creşterea economică. În pofida unor cifre mari ale şomajului, în multe ţări ale bătrânului continent, Herman Van Rompuy consideră că 2014 va fi anul relansării economice.

Oficial, economia a mers bine în 2013. Cum va merge în 2014

Statisticile arată o creştere de cel puţin 2% a economiei în 2013, chiar dacă mai multe sectoare-cheie, între care comerţul şi construcţiile, nu au contribuit cu nimic la avansul PIB. Aceste sectoare sunt considerate însă motoarele anului 2014. Primele estimări ale Institutului Naţional de Statistică (INS), anunţate la jumătatea lunii noiembrie, arătau că economia a crescut cu 1,6% în trimestrul al treilea faţă de precedentele trei luni, peste aşteptările analiştilor, şi cu 4,1% comparativ cu iulie-septembrie 2012, astfel că la nouă luni avansul PIB a ajuns la 2,7%. Dar privind lucrurile mai în detaliu observăm că trei sectoare din economie nu au adus niciun aport la creşterea economică. Este vorba despre construcţii, comerţ (care cuprinde şi serviciile de transport, depozitare, hotelurile şi restaurantele) şi intermedieri financiare (bănci, burse, asigurări), care împreună au o pondere de peste 20% în PIB.

Dorinel Umbrărescu, noul acţionar al ATE Bank, va schimba în februarie denumirea instituţiei în Banca Română de Credite şi Investiţii

Acţionarii ATE Bank România vor discuta la 7 februarie schimbarea denumirii în Banca Română de Credite şi Investiţii, după preluarea de către omul de afaceri Dorinel Umbrărescu a titlurilor deţinute de Piraeus Bank Grecia, trecerea la sistemul de administrare dualist şi vor vota membrii Consiliului de Supraveghere. Grupul elen Piraeus Bank a finalizat la 19 decembrie vânzarea subsidiarei ATE Bank România către omul de afaceri Dorinel Umbrărescu, după ce tranzacţia, pentru 93,27% din acţiunile ATE Bank România, anunţată în aprilie, a primit toate avizele necesare. Piraeus Bank România a anunţat în noiembrie preluarea unei părţi mari a clienţilor din portofoliul ATE Bank România.

CAPITAL

Cine mai rămâne în ţară?

Deschiderea graniţelor pentru românii avizi de muncă în UE este un moment istoric, cu consecinţe majore, căci afară nu ne pleacă numai muncitorii necalificaţi sau potenţialii infractori, ci şi o bună parte din (puţinele) elite. Deşi este un subiect de importanţă majoră pentru dezvoltarea economică şi demografică a României, până acum dezbaterea privind deschiderea graniţelor s-a învârtit supărător doar în jurul exagerărilor din presa britanică şi olandeză. Într-adevăr, acestea au cultivat în rândul populaţiei o veritabilă paranoia privind potopul de imigranţi români şi bulgari care se va revărsa, începând cu 1 ianuarie, peste cele nouă pieţe ale muncii ce se îndură (cu forţa, ce e drept) să ne acorde liberul acces începând de la această dată.

Cele mai bune dobânzi la depozite. Care este topul băncilor şi cât câştigi

Anul 2013 a fost marcat de o scădere abruptă a dobânzilor la lei, atât la credite, dar mai ales la depozite. Care sunt cele mai bune oferte ale băncilor pentru economisirile clienţilor la sfârşitul anului. Cea mai mare dobândă la depozitele pe 3 luni este oferită de portughezii de la Millenium Bank: 4,6%. Dobânda netă acumulată timp de trei luni pentru un depozit de 5.000 de lei este de 48,3 lei, dacă luăm în calcul şi impozitul de 16% pe care şi-l trage statul din dobândă. Banca nu prevede scutirea clientului de comisioanele de retragere la scadenţa depozitului. Sumele sunt virate în contul curent, care este taxat cu 4 lei pe lună, iar retragerea costă 0,5% din suma retrasă, dar nu mai puţin de 5 lei. Cu toate taxele şi comisioanele aferente, la depozitul de 5.000 de lei, beneficiul net al clientului este de 11 lei, în cazul în care clientul retrage banii după 3 luni.

CURENTUL

Un an de "coabitare forţată" între preşedinte şi premier

Anul 2013 a consemnat o serie de evenimente politice contradictorii între palatele Victoria şi Cotroceni. Agenţia Mediafax le-a cumulat pe toate într-o analiză amănunţită care enumeră pe rând aceste episoade. Pactul de coabitare dintre preşedinte şi premier, semnat cu un an în urmă, pare să funcţioneze încă, dincolo de tensiunile evidente şi atacurile publice, de ambele părţi, având în vedere compromisului făcut pentru adoptarea în acest an a legii bugetului de stat pe 2014. Amânarea de către Executiv a introducerii accizei pe combustibil şi promulgarea de către preşedintele Traian Băsescu a bugetului de stat pe 2014, în 18 decembrie, reprezintă puţine dintre deciziile luate în acest an despre care se poate spune că sunt un efect al înţelegerii semnate, în decembrie 2012, de către preşedinte şi premier, care îşi propuneau o "coabitare", dincolo de orgolii şi în interes naţional.

CURIERUL NATIONAL

Draghi: Nu este "normal sau sănătos" ca dobânzile reale să fie negative pentru deponenţi

Banca Centrală Europeană (BCE) nu consideră necesară reducerea de urgenţă a dobânzii de politică monetară a zonei euro, aflată deja la minimul record de 0,25%, a declarat preşedintele BCE, Mario Draghi, adăugând că nu vede semne de deflaţie în uniunea monetară. Criza din zona euro nu a fost încă depăşită, dar există multe semne încurajatoare, precum recuperarea economică din unele ţări, atenuarea dezechilibrelor comerciale şi a deficitelor bugetare, a spus Draghi într-un interviu pentru publicaţia germană Der Spiegel, citat de Mediafax. "E mai mult decât ne aşteptam anul trecut", a afirmat Draghi. Întrebat depre noi reduceri ale ratei cheie după ce BCE a scăzut dobânda de la 0,5% la 0,25% în noiembrie, Draghi a afirmat că "în acest moment, nu vedem nevoia unor acţiuni urgente".

Taxa milionarilor din Franţa, constituţională

Consiliul Constituţional al Franţei a aprobat duminică "taxa milionarilor", de circa 75%, care se va aplica companiilor care plătesc salarii de peste un milion de euro pe an. Măsura, susţinută de preşedintele Francois Hollande, a înfuriat şefii de companii şi cluburile de fotbal, care au ameninţat chiar cu intrarea în grevă. Taxa a fost gândită iniţial pentru a fi plătită de persoanele cu venituri mari şi ar fi trebuit să se aplice sumelor care depăşeau un milion de euro, însă Consiliul Constituţional a respins această variantă, întrucât limita maximă legală pentru persoane fizice este de 66%. Guvernul socialist al Franţei a regândit taxa, pentru a fi aplicată companiilor care plătesc astfel de salarii. Noua formulă, avizată de Consiliu, prevede o taxă excepţională de 50% pentru veniturile mai mari de un milion de euro plătite în 2013 şi 2014.

Israelul a lansat obuze spre sudul Libanului, după un atac cu rachete

Armata israeliană a lansat, duminică dimineaţă, aproximativ 20 de obuze de artilerie spre sudul Libanului, după un atac cu rachete care a vizat teritoriul Israelului, anunţă surse din cadrul serviciilor de securitate libaneze. Israelul a avertizat că va intensifica represaliile împotriva Libanului în cazul unor noi atacuri cu rachete, după incidentul armat de duminică dimineaţă. Două rachete lansate din sudul Libanului au căzut duminică dimineaţă în nordul Israelului, în apropierea oraşului Kyriat Shmona, fără însă a provoca victime sau daune materiale. După scurt timp, armata israeliană a ripostat cu obuze, care au căzut în zone nelocuite din Liban.

Peste un milion de englezi pot rămâne fără case dacă banca centrală va creşte dobânda-cheie

Peste un milion de britanici ar putea ajunge în situaţia de a nu-şi putea plăti ratele la creditele ipotecare şi şi-ar pierde astfel locuinţele, dacă Banca Angliei creşte chiar şi uşor dobânda de politică monetară, arată un studiu. Persoanele care nu au profitat de dobânzile aflate la minime record pentru a-şi achita creditele riscă să fie copleşiţi de creşterea inevitabilă a acestora. Dobânda de politică monetară a Băncii Angliei se află la nivelul minim record de 0,5%, notează cotidianul The Guardian, citat de Mediafax. "Creşterea costurilor pentru energie, alimente şi transport a absorbit orice venit excedentar pe care l-ar fi avut populaţia. Asta înseamnă că în unele situaţii nu mai au nimic pentru a face faţă unor rate mai mari la creditele ipotecare", a declarat şeful organizaţiei Citizens Advice, Gillian Guy.

EVENIMENTUL ZILEI

Verdictul sociologilor consultaţi de EVZ: În 2014, USL se rupe!

USL nu s-a rupt în 2013, aşa cum prognozau mulţi, dar anul viitor are toate şansele să fi e fatal alianţei PSD-PNL. Certurile dintre Victor Ponta şi Crin Antonescu au blocat tot mai des actul de guvernare. "Evenimentul zilei" i-a întrebat pe sociologii Remus Ştefureac, Barbu Mateescu şi Mircea Kivu dacă USL se rupe în 2014. La unison, răspunsul celor trei a fost că PSD şi PNL se vor despărţi. "Ruptura este inevitabilă", a apreciat directorul INSCOP, Remus Ştefureac. El a arătat că sunt două momente propice: în ianuarie- februarie sau "în preajma alegerilor pentru Parlamentul European". USL se va rupe, pentru că nu a reuşit să schimbe Constituţia, iar rolul şefului statului a rămas neschimbat, cu consecinţe "majore" în numirea viitorului premier, după alegerile parlamentare din 2016, a arătat Barbu Mateescu. "Nu există mecanisme de împărţire a puterii, pe termen lung", a explicat sociologul Mircea Kivu cauzele instituţionale pentru care USL se va rupe în mod inevitabil.

PREVIZIUNI 2014. Vine un an greu! Preţurile vor fi mai mari, iar economia frânează

Pentru că agricultura nu va mai performa ca în 2013, nici economia nu va mai creşte la anul în acelaşi ritm. În schimb, inflaţia va accelera, iar leul va fi sub presiune, din cauza deciziilor ce ar putea fi luate în SUA, sunt de părere analiştii consultaţi de "Evenimentul zilei". Exporturile şi industria vor susţine la anul avansul economiei. Recolta agricolă va fi cel mai probabil slabă, dar am putea vedea o creştere de 2% a Produsului Intern Brut, care este sub ritmul de care aveam nevoie, pentru ca nivelul de trai să se îmbunătăţească. Pentru a stimula creşterea economică, ar trebui încurajate domenii precum turismul, care se dezvoltă în continuare sub potenţial, sunt de părere analiştii consultaţi de EVZ. Pentru finanţare, firmele vor trebui în continuare să se descurce pe cont propriu, gândindu-se mai degrabă la o listare la bursă sau emitere de obligaţiuni decât la un împrumut bancar.

SCANDAL DE SĂRBĂTORI! Biserici sau spitale?

Avem de patru ori mai multe biserici decât şcoli şi de vreo 40 de ori mai puţine spitale decât lăcaşe de cult. Cu toate acestea, BOR, entitate neplătitoare de taxe şi impozite, dar aducătoare de profit, primeşte subvenţii de la stat. Sunt voci, din ce în ce mai vehemente, care cer eliminarea acestor privilegii. Sloganul "Vrem spitale, nu catedrale!", distribuit pe Facebook de Asociaţia Secular Umanistă din România (ASUR) - pentru o campanie publică împotriva sprijinului bănesc acordat Cultelor de către Stat - a stârnit reacţia Patriarhiei Române care a postat pe site-ul său un comunicat de presă intitulat: "Şi bisericile sunt spitale". Participanţii la campania ASUR au fost sfătuiţi de organizatori ca, duminică, să se fotografieze în faţa instituţiilor de stat din România purtând pancarte cu mesaje prin care susţin laicitatea statului şi sistemul de autofinanţare a cultelor.

JURNALUL NATIONAL

Omul Anului: Radu Beligan. "... eşti mai bătrân când eşti tânăr şi mai tânăr când eşti bătrân"

Lumea se minunează: "Joacă pe scenă la 95 de ani?!". Da, joacă la 95 de ani! Şi nu numai un rol.... În ziua când a atins creştetul acestei vârstei, 14 decembrie 2013, Actorul şi-a făcut un cadou: a jucat un nou rol într-o piesă nouă ce i-a fost dedicată. Însă domnia sa a adus acest rol drept plocon publicului, pe care îl slujeşte neîncetat de 75 de ani (mai mult decât o viaţă de om, ar spune mulţi). Încă în primele zile ale lunii ianuarie a anului care se petrece intra pentru nu se ştie a câta oară în scenă, în longevivul spectacol al Teatrului Naţional din Bucureşti "Egoistul", fiind titular. A venit apoi cu acest rol în faţa publicului de multe, multe ori pe parcursul anului, chiar şi la 15 decembrie, când i-a fost înmânat oficial certificatul de înscriere în Cartea Recordurilor "Guinness" drept confirmare că este cel mai longeviv actor în activitate pe scena de teatru.

Explozia din gara din Volvograd, soldata cu 18 morţi şi 40 de râniţi

18 oameni au fost ucişi şi alţi 40 răniţi în Rusia, în urma unei explozii produsă duminică pe peronul unei gări din oraşul Volgograd, situat în sudul ţării, la aproximativ 900 de kilometri de capitala Moscova. Ministrul regional de Interne, Svetlana Smolyaninova a declarat RIA Novosti că deflagraţia s-a produs la ora locală 12.45 (10.45 în România) pe peronul doi al gării Volgograd-1. Aceasta a mai spus că cei răniţi au fost transportaţi în stare gravă la spital, iar poliţia încearcă să stabilească circumstanţele producerii exploziei, fără a se pronunţa asupra variantei unui atentat terorist. Un ultim bilanţ al autorităţilor locale indică 18 morţi şi 40 de răniţi în urma exploziei produsă duminică la prânz, în gara din Volgograd. Din ultimele informaţii, se pare că bomba a fost detonată de o femeie kamikaze.

NATIONAL

Robert Cazanciuc a autorizat aplicarea confiscarii extinse

Judecatorii le iau averile ascunse marilor corupti! Pana ce directiva europeana privind obligativitatea confiscarii extinse va intra in vigoare, cel mai probabil la jumatatea anului viitor, autoritatile romane s-au decis sa se pregateasca deja pentru ceea ce va reprezenta o adevarata revolutie in sistemul nostru judiciar. Astfel, odata cu obisnuitele felicitari de sfarsit de an, sefii celor mai importante instante din tara au primit din partea conducerii Ministerului Justitiei si recomandarea sa aplice cu mai multa fermitate prevederile legale deja existente cu privire atat la instituirea sechestrului, cat si la confiscarea averilor celor condamnati pentru fapte de coruptie.

Basescu s-a invartit de un nou partid

Dizidentii pedelisti au reusit sa sparga blocada adversarilor si sa-si inregistreze un nou partid: Miscarea Agricultorilor Romani - MAR, condusă de fostul democrat-liberal Stelian Fuia. Aparitia MAR la scurta vreme dupa ce Traian Basescu s-a aplecat cu toata atentia asupra agriculturii este, fara indoiala, o simpla coincidenta. Neplacută pentru cei care s-au straduit sa blocheze inregistrarea Partidului Miscarea Populara, dar asa e vizta, plina de surprize. La fel de adevarat este si ca persoanele mai banuitore din fire ar putea sustine ca, in timp ce PMP a iesit in fata pentru a lua supra sa toate bobarnacele si contestatiile, MAR-ul lui Fuia s-a strecurat in Registrul partidelor politice nebagat in seama de adversari. Iar acum tribunalul a decis, definitiv si irevocabil, in decembrie inscrierea MAR in registrul cu pricina, inseamna ca noul partid este liber sa participe la toate alegerile.

Statul ne-a indatorat cu peste 14 miliarde de euro in acest an

Ministerul Finanţelor Publice (MFP) a programat, pe 23 ianuarie 2014, un imprumut de 200 de milioane de euro de la bancile locale, printr-o emisiune de obligatiuni pe cinci ani, denominate in euro, cu o rata a dobanzii de 3,4%/an. Totodata, MFP vrea sa obtina de la banci in luna ianuarie 4,03 miliarde lei. Astfel, in ianuarie 2014, Romania se va imprumuta cu aproximativ 1,2 miliarde de euro. Pana atunci insa este bine de vazut cu cat ne-a indatorat statul in acest an. In 2013, MFP a imprumutat de la banci 48,5 miliarde de lei, prin titluri de stat in lei, iar prin obligatiuni de stat in euro a mai atras inca 3,5 miliarde euro. Un calcul simplu arata ca statul s-a imprumutat cu peste 14 miliarde de euro in acest an. Daca banii nu ar fi fost alocati finantarii deficitului bugetar, ci infrastructurii, din suma respectiva s-ar fi putut construi 2.800 km de autostrada, la un cost de cinci milioane de euro/km.

PUTEREA

Serviciile de la Tel Aviv au dejucat planurile României comuniste şi ale SUA

Presa israeliană a dezvăluit o serie de acţiuni ale regimului Ceauşescu menite să intensifice activităţile spionajului românesc asupra Tel-Aviv-ului. Un plan similar ar fi fost pus la cale şi de Statele Unite. Mai exact, Nicolae Ceauşescu a încercat mutarea ambasadei României într-o locaţie din Tel Aviv mai favorabilă activităţilor de spionaj, respectiv mai aproape de sediul Ministerului israelian al Apărării, scrie Jerusalem Post. Într-un articol despre situaţia cetăţeanului americano-israelian Jonathan Pollard, condamnat în Statele Unite pentru spionaj în favoarea Israelului, Jerusalem Post oferă detalii despre istoria relaţiilor Israelului cu România şi cu Statele Unite, relatează Mediafax.

CFR SA reabilitează podurile de cale ferată de peste Dunăre cu 155 milioane lei

Compania CFR SA va aloca 155 milioane lei, fără TVA, pentru "lucrări de reabilitare a podurilor de cale ferată peste Dunăre - km 152+149 şi km 165+817, linia CF Bucureşti -Constanţa, SRCF Constanţa", potrivit unui anunţ de participare de pe site-ul de licitaţii publice www.e-licitatie.ro. Investiţia va fi suportată din Programul Operaţional Sectorial de Transport şi de la bugetul de stat, contribuţia nerambursabilă de la Comisia Europeană fiind în proporţie de 85%, iar de la bugetul de stat de 15%. CFR SA va organiza o licitaţie deschisă pe 25 februarie 2014 pentru lucrările de construcţii şi instalaţii aferente. Durata acordului-cadru va fi de 47 de luni din momentul atribuirii contractului.

ROMANIA LIBERA

"Universităţile româneşti s-au transformat într-o afacere murdară"

Liviu Giosan este cercetător la Woods Hole Oceanographic Institution din SUA, iar în ultimul său studiu despre Delta Dunării a ajuns la concluzii surprinzătoare. Pentru a opri procesul de încetinire a înaintării Mării Negre în Delta Dunării ar trebui să apelăm la o măsură pe care comuniştii au folosit-o, inconştient şi involuntar, începând cu anii "50. Este vorba de menţinerea unor canale tăiate sub regimul comunist care să permită captarea unei cantităţi mai însemnate de sedimente în Deltă. Într-un interviu acordat RL, Liviu Giosan, care este şi unul dintre fondatorii asociaţiei oamenilor de ştiinţă Ad-Astra, explică şi cum vede situaţia dezastruoasă în care a ajuns educaţia românească.

Putin, un jucător politic fără scrupule

Decizia preşedintelui Vladimir Putin de eliberare a celui mai celebru prizonier din Rusia, ex-oligarhul Mihail Hodorkovski, este ultima dintr-o serie remarcabilă de decizii pe care le ia de unul singur, demonstrând că este la cârma statului, Kremlinul exercitând o putere mai presus de cea legislativă şi de cea juridică. Revista Forbes l-a plasat pe liderul rus în fruntea celor mai puternice persoane din lume, notând că s-a impus asupra Rusiei, dar şi în plan internaţional, intervenind în numeroase conflicte şi scandaluri. Potrivit Forbes, Putin l-a detronat pe Obama de pe primul loc, depăşindu-l pe omologul său american prin demersurile în cadrul mai multor conflicte şi scandaluri. Eliberarea lui Hodorkovski de vinerea trecută a fost o operaţiune atent elaborată în ajunul JO de la Soci din februarie şi într-un moment în care Rusia şi Putin sunt ţinta criticilor de pretutindeni din cauza nerespectării drepturilor omului. Marţi, Putin a dejucat planurile Vestului atrăgând Ucraina, aflată în dificultate financiară, cu decizia unilaterală de furnizare a unui ajutor de 15 miliarde dolari.

ZIARUL FINANCIAR

Bilanţul fondurilor UE ilustrează cel mai mare dezastru al ultimilor şapte ani: Să primeşti 20 de miliarde de euro gratis şi să cheltuieşti doar 5, în plină criză

România a reuşit să atragă, în cei şapte ani de când este membră a Uniunii Europene, doar 5 miliarde de euro din fondurile structurale puse la dispoziţie în perioada 2007 - 2013, adica un sfert din cele aproape 20 de miliarde de euro menite să ajute la modernizarea ţării. Fondurile structurale sunt destinate dezvoltării unui stat prin finanţarea de programe de reabilitare de drumuri, de şcoli, de spitale, prin acordarea de sprijin financiar firmelor mici şi mijlocii care vor să investească în echipamente noi sau prin programe de instruire a angajaţilor sau a şomerilor care vor să intre în câmpul muncii mai bine pregătiţi, însă România este codaşă la absorbţia lor. Motivul? Birocraţia excesivă, productivitatea scăzută sau deficitul de personal în rândul funcţionarilor care lucrează cu fonduri europene, schimbările frecvente ale regulamentelor făcute de către autorităţile de management, dar şi fraudele din cadrul proiectelor au făcut ca România să nu reuşească să atragă banii.

Preşedintele celei mai vechi bănci din lume, Monte dei Paschi di Siena, ameninţă cu demisia după ce acţionarii au respins un plan care ar fi prevenit naţionalizarea

Alessandro Profumo, preşedintele Monte dei Paschi di Siena, cea mai veche bancă din lume şi a treia ca mărime din Italia, a ameninţat că ar putea demisiona după ce un grup de acţionari rebeli a votat împotriva unui plan prin care banca salvată de stat de la faliment ar fi strâns prin vânzare de acţiuni trei miliarde de euro pentru a evita naţionalizarea. Deciziile aruncă în incertitudine eforturile de salvare de doi ani, sponsorizate de stat, pentru Monte dei Paschi şi subliniază fisurile din sistemul bancar italian înaintea celor mai dure teste de stres la care va fi supus sistemul european, în 2014, scrie Financial Times. Acţionarii rebeli, conduşi de o fundaţie caritabilă bancară care deţine o treime din Monte dei Paschi, au votat contra vânzării de acţiuni programată pentru ianuarie şi susţinută de guvernul italian şi de comisarul european al concurenţei Joaquín Almunia, deoarece vor să păstreze controlul băncii. Instituţia financiară, cu o vechime de 541 de ani, are o capitalizare de piaţă de două miliarde euro.

Cum a evoluat comerţul local după 2000: Lanţurile internaţionale au ajuns de la 10% la jumătate din piaţă

Lanţurile internaţionale care domină comerţul modern local au câştigat constant teren în ultimii ani, ajungând la finalul anului trecut să deţină 49% din comerţul local. Totuşi, România rămâne în continuare "codaşă" în Europa în contextul în care pe pieţe precum Cehia, Polonia sau Ungaria comerţul modern are o cotă de piaţă de peste 60%. Cele 12 reţele străine au mâncat an de an din cota de piaţă a micilor magazine de bloc, a chioşcurilor şi a alimentarelor care au fost astfel de multe ori forţate să tragă obloanele. La polul opus, lanţurile internaţionale au deschis magazine pe bandă rulantă, în fiecare din ultimii ani fiind inaugurate peste 100 de unităţi. În acest context, comerţul modern a ajuns de la o pondere de doar 10% în 2000 la 49% anul trecut şi la 53% în 2013.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb