REVISTA PRESEI 30.12.2015

Willy Homner
Revista Presei / 30 decembrie 2015

ADEVARUL

Atlasul ameninţărilor globale 2016: provocări, incertitudini, apocalipse - de Cristian Unteanu

Sunt 10 Apocalipse care pot să aibă loc în 2016, scrie Jacques Attali, fostul consilier al lui Mitterand, fără îndoială unul dintre cei mai intersanţi şi urmăriţi analişti ai momentului actual: 1. La modul realist, trebuie să ne aşteptăm la noi atentate teroriste, de o amploare care depăşeşte orice imaginaţie. 2. Probabil că se vor agrava conflictele acum în curs de desfăşurare din Siria, Yemen şi Ucraina. 3. Vor apare altele noi, mai ales în Marea Chinei, în India şi în Africa. Situaţia ar putea derapa într-un război mondial, religios sau laic, sau generat de probleme în circulaţia resurselor energetice. 4. Fără îndoială că noi state urmează să se prăbuşească, mai ales în Africa, pe modelul dezintegrării Somaliei sau Sudanului. 5. Ar trebui să apară o criză financiară majoră la nivel mondial, comparabilă cu cea din 2008, de data asta nu din cauza creditelor speculative acordate la nivel familial, ci companiilor, fapt deja anunţat de foarte recentul faliment al fondului Third Avenue din New York.

DIICOT: Szõcs Zoltan, liderul grupării extremiste maghiare "Mişcarea de Tineret 64 de Comitate" a instigat la confecţionarea de dispozitive explozive

Szõcs Zoltán, preşedintele "Mişcării de Tineret 64 de Comitate" Transilvania, este urmărit penal după ce i-ar fi instigat pe membrii organizaţiei să confecţioneze dispozitive explozive, unul dintre acestea urmând să fie detonat în judeţul Covasna, de Ziua Naţională a României, arată DIICOT. Potrivit unui comunicat transmis, marţi seară, de Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT), procurorii au dispus extinderea cercetărilor, începerea şi continuarea urmăririi penale faţă de Szõcs Zoltán pentru instigare la săvârşirea de acţiuni împotriva ordinii constituţionale şi instigare la nerespectarea regimului materiilor explozive.

Şeful Poliţiei Rutiere Vaslui, denunţat de agenţii care falsificau procesele verbale

Ancheta DNA în dosarul care a fost arestat şeful Biroului Rutier Vaslui scoate la iveală cum falsificau poliţiştii procesele verbale pentru a scăpa de amenzi anumite persoane. Pentru a scăpa de tragerea la răspundere, agenţii rutieri audiaţi în dosar au formulat denunţuri împotriva lui Iulian Munteanu. Pe durata anchetei, procurorii DNA au desemnat în cadrul Poliţiei Rutiere un investigator cu identitate reală pentru a culege informaţii. Arestarea şefului Biroului Rutier Vaslui, subcomisarul Iulian Munteanu, a stârnit numeroase controverse în rândul vasluienilor, dar mai ales al poliţiştilor. Persoană jovială, Iulian Munteanu nu era cunoscut ca fiind unul din categoria "poliţiştii şpăgari". Informaţiile publice transmise de DNA cu ocazia arestării subcomisarului Iulian Munteanu, care vizau infracţiunile reţinute în sarcina şefului Biroului Rutier, au accentuat nemulţumirea în rândul colegilor.

Traseul secret al cărnii în hipermarket

Un angajat al unui hipermarket din Constanţa a dezvăluit cotidianului "Adevărul" paşii ilegali pe care sunt nevoiţi să-i parcurgă angajaţii din sectorul carmangerie cu produsele care nu s-au vândut în perioada de valabilitate. Carnea de porc şi de vită, în carmangeriile din marile magazine ajunge sub formă de carcasă. Produsele au termen de valabilitate de şapte zile. Angajaţii carmangeriei tranşează carnea şi din ea scot pulpa, spata şi o feliază. Frumos ambalate, aceste produse ajung în vitrină. Aici, produsele primesc termen de valabilitate de trei zile. Evident, nu toată marfa se vinde şi, în cea de-a treia zi, normal ar fi ca produsele din carne rămase în galantare să se arunce. În loc să fie trimisă la incinerare, carnea se retrage din vitrină în dimineaţa expirării şi ajunge din nou în sala de tranşare unde se elimină de pe fiecare bucată partea stricată, cea care îşi pierde cel mai repede culoarea de marfă proaspătă. Apoi, carnea se taie sub formă de cubuleţe şi se scoate din nou la vânzare reambalată şi prezentată în aceleaşi galantare.

"Big-Brotherul" financiar: Fiscul va avea acces la toate informaţiile privind conturile şi tranzacţiile făcute de români prin bănci

"Instituţiile de credit au obligaţia ca, la solicitarea organului fiscal central, să comunice, pentru fiecare titular care face subiectul solicitării, toate rulajele şi/sau soldurile conturilor deschise la acestea, precum şi informaţiile şi documentele privind operaţiunile derulate prin respectivele conturi", se arată într-un comunicat transmis de Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF). De asemenea, se arată în comunicat, băncile comerciale sunt obligate să comunice zilnic organului fiscal "a) lista titularilor persoane fizice, juridice sau orice alte entităţi fără personalitate juridică ce deschid ori închid conturi, precum şi datele de identificare ale persoanelor care deţin dreptul de semnătură pentru conturile deschise la acestea; b) lista persoanelor care închiriază casete de valori, precum şi încetarea contractului de închiriere".

Slăbiciunile principalului rival economic al Occidentului: BRICS

În urma summit-ului BRICS din 2015 desfăşurat în Federaţia Rusă, statele membre au decis crearea unei bănci proprii cu sediul în Shanghai, ceea ce denotă rolul esenţial al Chinei ca lider şi principal creditor. Totodată, China este fondatoarea Băncii Asiatice pentru Investiţii şi Infrastructură, o alternativă a Băncii Mondiale, acolo unde India şi Rusia au aderat deja. Cu toate acestea, relaţiile Beijingului cu aceste două ţări cunosc tensiuni la nivel geopolitic, accentuate din ce în ce mai vizibil de intenţiile hegemonice ale Chinei. Siberia este de aşteptat a se transforma într-o dispută ruso-chineză, fiind tot mai populată de către imigranţii chinezi într-un context în care Moscova se confruntă cu o scădere drastică a populaţiei. Mai apoi, India se simte tot mai ameninţată de aspiraţiile Chinei precum şi de relaţiile acesteia cu Pakistanul, întărind în consecinţă relaţiile cu Japonia, rival tradiţional al Chinei.

BANCHERUL

BNR cere băncilor romaneşti mai mult capital din 1 ianuarie 2016

BNR anunţa ca toate cele 29 de bănci cu statut de persoane juridice romane, plus cooperativa de credit Creditcoop, vor trebui sa deţină, începând din 1 ianuarie 2016, o rata a fondurilor proprii de nivel 1 de baza (Tier 1 capital ratio) de minim 5,125%, fata de 4,5% cat era pana acum, iar in cazul celor noua bănci de importanţă sistemica, rata minima va fi cu un punct mai mare, respectiv 6,125%. Banca centrala precizează că noile cerinţe de capital au fost luate in conformitate cu recomandările Comitetului National pentru Stabilitate Financiara (CNSF).

Cursul de schimb euro/leu, aproape de cel mai ridicat nivel din ultimii 10 ani

Cursul de schimb valutar euro/leu a urcat ieri la 4,5381 lei pentru 1 euro, aproape de cel mai ridicat nivel al ultimilor 10 ani, înregistrat in 12 noiembrie 2012, când a ajuns la 4,5388 lei. Leul îşi continua astfel deprecierea începută încă de la mijlocul lunii octombrie, când era la nivelul de 4.4142 lei pentru un euro, in ciuda valutei adusa in tara de romanii care se întorc de sărbători. Cauza deprecierii leului? "Mişcarea a reflectat influenţele reconfigurării aşteptărilor investitorilor financiari privind perspectiva divergenţei conduitei politicilor monetare ale principalelor bănci centrale, având ca resorturi, pe de o parte, probabilitatea crescută ca Fed să efectueze în luna decembrie 2015 prima majorare a ratei dobânzii şi, pe de altă parte, semnalele BCE privind iminenţa creşterii gradului de acomodare a politicii monetare în zona euro", după cum precizează BNR in ultimul sau buletin lunar publicat ieri.

CURENTUL

Sub coordonarea lui Vasile Dâncu, Ministerul Muncii prezintă calcule greşite pentru salariul minim

Ministerul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice a înaintat un proiect de hotărâre de Guvern care prevede creşterea salariului minim de la 1.050 lei la 1.250 lei, începând cu data de 1 mai 2016, anunţă într-un comunicat instituţia. Apoi suntem anunţaţi că "Proiectul de act normativ va avea următorul impact socio-economic: ... "asupra mediului de afaceri: majorarea salariului minim la 1.250 lei va conduce la un efort financiar suplimentar suportat de angajator de 1.015 lei/salariat, aferent celor şapte luni din anul 2016." Efortul angajatorului pentru 2016, la prima strigare va fi (1250-1050)x8=1600 lei. La aceştia se mai adaugă încă 23% reprezentând contribuţiile angajatorului: CAS 15,8%, Şomaj 0,5%, CASS 5,2%, FNUASS 0.85%, Fond Risc 0.4%, Fond creanţe salariale 0,25%, adică pentru diferenţa de 1600 lei, încă 368 lei pe an. Aşadar, efortul angajatorului va fi pentru cele 8 luni din 2016 de 1968 lei/salariat şi nu 1015 lei/salariat cum greşit anunţă Ministerul Muncii.

EVENIMENTUL ZILEI

Angajări ilegale la televiziunea publică

Proaspăt întors la conducerea Ştirilor TVR, Claudiu Lucaci s-a apucat să facă racolări pe Facebook. Fără să respecte legea, Claudiu Lucaci s-a apucat să anunţe că TVR are nevoie de oameni noi, în condiţiile în care televiziunea naţională are peste 3.000 de angajaţi şi datorii de aproape 700 de milioane de lei. Asta, în condiţiile în care televiziunea naţională nu are director după demiterea lui Stelian Tănase, Irina Radu fiind interimar, iar mandatul Consiliului de Administraţie a expirat odată cu plecarea fostului director. O altă decizie aberantă vizează producţia programului de Revelion pentru canalul TVR 3, prin contractarea unei societăţi care să filmeze o emisiune, deşi televiziunea publică are aparatură şi peste 3.000 de angajaţi. Bugetul Societăţii române de televiziune (SRTv) pe anul 2016 este de 135,9 milioane de lei.

România, în paragină. Aproape jumătate din locuinţe au nevoie urgentă de reparaţii

În România, aproape jumătate din cele 7,5 milioane de locuinţe din oraşe sunt nerenovate şi au urgent nevoie de reparaţii, se arată într-un studiu IRSOP efectuat pentru BCR Banca pentru Locuinţe. Totodată, datele INS arată că în toată ţara circa 16% dintre gospodării au igrasie, scurgeri ale reţelelor de apă şi canalizare, lumină inexistentă sau insuficientă. La ţară lucrurile sunt şi mai grave. Aproximativ trei case din zece nu au un grup sanitar. Iar la oraşe, nu stăm mai bine. Şi aici, trei din zece locatari nu au acces la baie sau duş în apartament. Un alt aspect îngrijorător este faptul că, la nivel locativ se vorbeşte despre absenţa confortului, dar şi de o slabă ofertă de locuinţe noi, în ciuda semnelor de revenire pe care le-a dat piaţa imobiliară.

Victoria irakienilor contra ISIS pregăteşte ofensiva pentru Mosul

Premierul irakian Haider al-Abadi a făcut, ieri, o vizită în Ramadi, la o zi după ce guvernul a anunţat eliberarea oraşului de sub controlul Statului Islamic. Recapturarea oraşului, unde steagul irakian a fost ridicat pe clădirile guvernamentale, folosite de ISIS, marchează o victorie importantă împotriva jihadiştilor. Prim-ministrul a declarat că ISIS va fi, în curând, alungat din ţară. "2016 va fi anul victoriei majore şi finale, când prezenţa Daesh în Irak va fi încheiată", a spus el. Mosul, principalul oraş din nordul Irakului, va fi ultimul bastion eliberat de sub comanda ISIS, a spus el. Recucerirea Ramadi a fost salutată şi de secretarul american de stat, John Kerry, care a afirmat că ISIS a suferit o înfrângere majoră. Ocuparea oraşului Ramadi, în luna mai, a fost o lovitură ruşinoasă pentru armata irakiană. Forţele guvernamentale irakiene au luptat săptămâni întregi pentru a recâştiga oraşul, situat la 90 de km vest de capitala Bagdad.

JURNALUL NATIONAL

Traian Băsescu cântă prohodul economiei româneşti

După anunţul privind acordul dintre Guvern şi sindicate privind creşterea salariului minim la 1.250 de lei, începând cu data de 1 mai 2016, fostul preşedinte Traian Băsescu a afirmat, într-un mesaj postat pe Facebook, că politicile fiscal-bugetare imprudente pot arunca ţara în criză. "Au apărut deja semnale ale începerii deprecierii situaţiei macroeconomice a ţării: -încetinirea creşterii exporturilor; -creşterea importurilor de bunuri destinate consumului; Soluţia pentru a evita intrarea într-o spirală a deprecierii echilibrelor macroeconomice este suspendarea prin OUG a aplicării prevederilor legale care scad TVA-ul de la 24 la 20 la sută şi a acelora care introduc pensiile speciale şi salarii crescute în sectorul bugetar începînd cu 01.01.2016 . Situaţia ar putea fi reanalizată la mijlocul anului 2016, inclusiv problema creşterii salariului minim. Politicile fiscal-bugetare imprudente pot arunca ţara în criza, iar cei care vor plăti imprudenţa nu vor fi politicienii. Cine va plăti imprudenţa, populismul şi incompetenţa?", a scris fostul preşedinte Traian Băsescu pe pagina sa de Facebook.

Acord între Guvern şi sindicate pe tema salariului minim

Acord între Guvern şi sindicate pe tema salariului minim. Guvernul a înaintat un proiect de hotărâre privind creşterea salariului minim la 1.250 de lei, începând de la 1 mai 2016, dar şi indexarea automată care va ţine cont de coşul minim şi de inflaţie, propunere cu care sindicate sunt de acord. Într-o intervenţie la Realitatea TV, preşedintele Cartel Alfa, Bogdan Hossu, a declarat că se va face şi un act normativ cu propunerea de majorare. Întrebat ce se va întâmpla dacă, la 1 mai, nu vor avea promisunile respectate, Bogdan Hossu a declarat: "Cred că, în momentul respectiv, ar trebui ca Guvernul să-şi dea demisia. În momentul în care angajamentul lui ferm către partenerii sociali nu şi-l duce la îndeplinire, înseamnă ca Guvernul trebuie schimbat. Noi speram ca măcar acest guvern de tehnocraţi să-şi păstreze angajamentele făcute."

NATIONAL

Bătălia decisiva pentru controlul CSM si al Inspecţiei Judiciare: Justiţia se rupe in doua!

Intre litera si spiritul legii nu mai exista practic nicio legătură. Pentru că, deşi magistraţii judecă după acelaşi cod penal, intre deciziile acestora au ajuns pur si simplu să fie diferenţe ca de la cer la pământ. Astfel că, dacă instanţele din teritoriu si cele de fond, de la "baza piramidei" judiciare, dau dovada de o clementa tot mai mare, instanţele superioare par neiertătoare, răsturnând, de cele mai multe ori, toate calculele hârtiei. Pentru începutul anului viitor sunt aşteptate sa ajungă in fata instanţelor unele dintre cele mai răsunătoare dosare. Si, tot la început de 2016, va avea loc si un aşa-zis "moment zero", cel al numirii unei noi conduceri a Consiliului Superior al Magistraturii. Pentru care se da deja o bătălie de culise crâncenă. De departe, cea mai crâncenă confruntare interna se poarta, de câţiva ani buni, intre procurori si judecători. Confruntarea dintre cele doua "caste" se duce mai ales la nivelul Consiliului Superior al Magistraturii.

Ciolos, luat la suturi si din stânga, si din dreapta

Intenţia Guvernului Ciolos de a amâna pana in primăvara majorarea salariului minim l-a scos din sărite pe fostul premier, Victor Ponta. Care îl acuza pe succesorul sau ca "habar nu are de economie". Dacian Ciolos este luat la refec atât Victor Ponta, cat si de Traian Băsescu. Culmea este ca primul îl acuza pe actualul premier ca este prea strâns la punga si nu vrea sa majoreze salariul minim, in timp ce al doilea susţine ca generozitatea "populista" de care da dovada Ciolos pune in pericol "echilibrele macroeconomice". Actualul Executiv "se comporta imoral" si face "o prostie" neacceptând sa mărească salariul minim de la 1 ianuarie 2016, spune Victor Ponta. Ciolos este acuzat de Traian Băsescu ca pune in pericol echilibrele macroeconomice prin acceptarea intrarii in plata a salariilor majorate pentru bugetari si a pensiilor speciale.

PUTEREA

CGMB a respins toate proiectele de reamenajare a centrului Capitalei

Consiliul General al Municipiului Bucureşti (CGMB) a respins toate cele şase proiecte de reamenajare a zonei centrale, care vizează bulevardul Unirii, Piaţa Canatacuzino, Piaţa Lahovari, Parcul Izvor, Sala Palatului şi Piaţa de Flori, informeaza Mediafax. In sedinta extraordinară a CGMB de marti, primarul general interimar, Răzvan Sava, a respins toate cele şase proiecte de reamenajare a zonei centrale a Capitalei, respectiv reamenajări de parcuri, desfiinţarea parcărilor supraterane şi construirea unor parcări subterane cu peste 3.100 de locuri. Cele şase proiecte de hotărâre care vizează transformarea centrului Bucureştiului includeau Plan Urbanistic Zonal (PUZ) Piaţa Constituţiei - Antim - B-dul Unirii, PUZ Piaţa Cantacuzino - Piaţa Lahovari, PUZ Parc Sfinţii Apostoli - Podul Calicilor, PUZ Parc Izvor - Pod Mihai Vodă, PUZ Spaţiu Public - Sala Palatului şi PUZ Rahova - Uranus - Piaţa de Flori.

Excedent bugetar de 0,76% din PIB, la 1 decembrie

Excedentul bugetului general consolidat a coborât la 5,3 miliarde de lei, respectiv 0,76% din PIB, la finalul lunii noiembrie 2015, de la 9,04 miliarde de lei, respectiv 1,28% din PIB, la finalul primelor 10 luni din acest an, potrivit informaţiilor făcute publice luni de Ministerul Finanţelor Publice. In aceeaşi perioadă din anul trecut, bugetul general consolidat înregistra un deficit de 0,2 miliarde de lei, respectiv -0,04% din PIB. Veniturile bugetului general consolidat, în sumă de 209,6 miliarde de lei, reprezentând 29,8% din PIB, au fost cu 7,5% mai mari în termeni nominali faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent, iar ca pondere în PIB cu 0,5 puncte procentuale. Cheltuielile bugetului general consolidat, în sumă de 204,3 miliarde de lei, au crescut în termeni nominali cu 4,6% faţă de aceeaşi perioadă din anul precedent, dar s-au diminuat cu 0,3 pp ca pondere în PIB.

ROMANIA LIBERA

Ministerul Sănătăţii cunoştea problemele de igienă din spitale cu câteva luni înainte de tragedia din Colectiv

Spitalele bucureştene, inclusiv cele unde au fost internaţi şi răniţii din clubul Colectiv, au mai fost controlate sanitar de cel puţin două ori, anterior ca tragedia să aibă loc, într-un demers de amploare în urma cărora s-au dat amenzi de 17.000 de lei, potrivit unui document intrat în posesia României libere. Ministerul Sănătăţii nu a luat măsuri pentru remedierea deficienţelor de igienă, dotare medicală, de personal şi organizare care i-au fost semnalate în urmă cu mai multe luni. Acest aspect ar putea fi considerat un factor care a pus în pericol starea de sănătate a bolnavilor din Colectiv. Abia luni, instituţia guvernamentală a dat publicităţii un raport în care a fost evaluat modul în care s-au desfăşurat activităţile de supraveghere, prevenire şi control privind infecţiile nosocomiale în unităţile sanitare care au acordat asistenţa medicală victimelor incendiului din clubul Colectiv.

Austeritate în... Arabia Saudită!

Rusia, care şi-a văzut reduse masiv veniturile petroliere din cauza scăderii preţurilor, a ieşit la rampă şi acuză Arabia Saudită că destabilizează piaţa mondială de petrol. Numai că şi în Arabia Saudită se resimt urmările scăderii preţurilor aurului negru. Câteva ore după ce anunţase un deficit bugetar record în 2015, Arabia Saudită a decis luni, 28 decembrie, creşterea cu cel puţin 50% a preţului carburanţilor. De asemenea, vor fi revizuite subvenţiile la diesel şi produselor petroliere, dar şi pentru apă şi electricitate. Confruntat cu prăbuşirea cursurilor petrolului, în scădere cu peste 60% din vara anului 2014, regatul saudit a adoptat bugetul pe 2016 cu un deficit prevăzut de 79,3 miliarde euro. După un consiliu de miniştri prezidat de regele Salman, autorităţile de la Riad au anunţat măsuri de austeritate pentru anul viitor, un program pe cinci ani pentru reducerea subvenţiilor pentru preţurile la apă şi produsele petroliere.

ZIARUL FINANCIAR

RCS&RDS a cumpărat energie de 14,3 mil. lei de la Complexul energetic Oltenia

Compania de cablu RCS&RDS a semnat în luna octombrie a acestui an un contract de achiziţie de energie de la Complexul energetic Oltenia în valoare de peste 14 milioane de lei, conform unor date publicate de producătorul de energie în Monitorul Oficial. Datele despre contractul cu RCS&RDS apar în contextul în care acţionarii Complexului Oltenia au aprobat extinderea listei de garanţii depuse de companie pentru un credit de 70 de milioane de lei contractat la Banca Transilvania. Pe lângă acordul cu RCS&RDS, compania a pus garanţie pentru credit şi contractele de vânzare de energie semnate cu MET Romania Energy Trade, Alpiq Romindustries, GDF SUEZ Energy Romania şi Photovoltaic Green Project.

Turcii de la Anchor intră în cursa clădirilor de birouri de pe b-dul Timişoara cu israelienii de la AFI

Proiectul de birouri Anchor Plaza Metropol, amplasat pe bulevardul Timişoara din Capitală, a intrat în linie dreaptă cu construcţia, iar faţada sa este aproape montată, turcii de la Anchor Group intrând astfel în cursă directă cu israelienii de la AFI Europe România care au deja trei clădiri construite şi două aproape finalizate în apropiere. Compania turcească Anchor Grup a decis să reia anul acesta construcţia proiectului de birouri Anchor Plaza Metropol, aflat, la mai bine de cinci ani distanţă de la blocarea şantierului. Ei au în plan ca până la finalul anului viitor Anchor Grup să finalizeze imobilul de birouri care va avea o suprafaţă de 37.000 de metri pătraţi, încheierea lucrărilor pentru această clădire implicând o investiţie suplimentară de 20 de milioane de euro, potrivit oficialilor Achor Grup. Compania mai deţine şi clădirea de birouri Anchor Plaza, cu o suprafaţă închiriabilă de 33.000 de metri pătraţi, care este situată chiar lângă mallul Plaza România.

The Economist vede România cu cel mai înalt ritm de creştere al economiei din ţările europene în anul 2016: de 3,9%

Prestigioasa revistă britanică The Economist estimează că România va avea în anul 2016 o creştere a Produsului Intern Brut (PIB) de 3,9%, cel mai ridicat ritm de creştere din ţările din Europa, potrivit raportului revistei intitulat "The World in 2016 (Lumea în 2016 -n.red)". Astfel, România este urmată pe podiumul alcătuit de The Economist pentru creşterea economică în 2016 de Irlanda (3,5%) şi Letonia (3,1%). Germania, Franţa şi Italia, cele mai importante ţări partenere la export pentru România, cu o pondere de aproximativ 40% din total exporturi, vor avea creşteri economice de 1,8%, 1,3% respectiv 1%. The Economist anticipează că Grecia, stat care s-a confruntat cu o puternică criză a datoriilor în această vară şi în cazul căruia se punea chiar problema excluderii din Uniunea Europeană, va avea o contracţie a economiei de 1%. Rusia, stat a cărei economie a fost afectată de conflictul cu Ucraina în contextul sancţiunilor aplicate de Occident şi de SUA, va avea o scădere economică de 0,4%.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb