REVISTA PRESEI - 31.03.2011

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 31 martie 2011

ADEVĂRUL

Dezvăluire-şoc despre jocurile politice de după Revoluţie: în "90, şi americanii ţineau cu FSN

Cea mai veche telegramă din "pachetul WikiLeaks" datează din 2 februarie 1990 şi reprezintă un document cu mare însemnătate pentru istoria recentă a României. Telegrama, transmisă de la Ambasada SUA din Moscova, recomanda susţinerea Frontului Salvării Naţionale, în lipsa unei alternative coerente şi în pofida faptului că avusese loc prima mineriadă. Jack Matlock era în februarie 1990 ambasadorul SUA în URSS şi unul dintre cei mai avizaţi experţi americani în probleme sovietice. El a fost trimis de la Moscova la Bucureşti într-o vizită de evaluare a situaţiei politice din România imediat postrevoluţionară.

Berceanu către PDL: Judecaţi după capul vostru, nu al lui Băsescu!

Radu Berceanu, unul dintre "greii PDL", le transmite democrat-liberalilor angrenaţi în campania internă să nu se mai lase influenţaţi de Traian Băsescu. Liderul PDL Dolj mai spune că Vasile Blaga nu se va retrage din cursa pentru şefia partidului, ci se va bate până la capăt, iar o eventuală înfrângere a sa nu va declanşa un tsunami. "Eu am încercat să atrag atenţia este că este total nestatutar ca oganizaţiile să facă nişte voturi pentru nişte persoane, în condiţiile în care noi votăm, de fapt, moţiuni, nu persoane. Moţiunile nu există, deci nu aveau cum să voteze ceva ce nu cunosc, mai ales în unanimitate".

Boc şi Blaga îşi anunţă simultan candidatura la şefia PDL. Demisia premierului, din nou pe masa negocierilor

Cei doi candidaţi la şefia PDL, Emil Boc şi Vasile Blaga, îşi vor anunţa intrarea oficială în cursa pentru şefia partidului în două conferinţe de presă organizate simultan, cel mai probabil la 11 aprilie. Potrivit unor surse, în contextul apropierii termenului de depunere a candidaturilor, au fost reluate discuţiile referitoare la demisia lui Emil Boc din fruntea Guvernului. Scenariul ar presupune ca Emil Boc să demisioneze de la Guvern înainte de a-şi anunţa oficial candidatura la şefia PDL. Strategia privind anunţul simultan al celor doi candidaţi a fost concepută de cele două tabere pentru a da impresia de unitate. Planul a debutat luni, când Boc şi Blaga le-au cerut parlamentarilor PDL să "termine cu taberele din partid".

Severin, sărmanul milionar chiriaş de lux al statului

Europarlamentarul Adrian Severin este proprietarul a două apartamente, dar ocupă o locuinţă de la stat, lângă Arcul de Triumf. Adrian Severin, deşi nu mai are nicio funcţie în stat din 1997, a refuzat să elibereze apartamentul primit ca demnitar în 1991, pe vremea când era viceprim-ministru. Adrian Severin (57 de ani) deţine în Bucureşti două apartamente, potrivit propriei declaraţii de avere, dar preferă să locuiască într-un imobil aparţinând Regiei Autonome Administraţia Patrimoniului şi Protocolului de Stat (RA--APPS), de pe Şoseaua Kiseleff nr. 24, în imediata vecinătate a Arcului de Triumf. Locuinţa a fost atribuită lui Severin la 15 februarie 1991, pe vremea când acesta era viceprim-ministru în Guvernul FSN.

WikiLeaks - Mâncare modificată genetic: România era calul troian al SUA în Europa

Una dintre cele mai dure bătălii diplomatice purtate la Bucureşti, aşa cum rezultă din telegramele WikilLeaks, viza o problemă în care SUA şi UE au poziţii total opuse: organismele modificate genetic (OMG). Americanii au încercat să folosească România ca un vector de relaxare a politicii europene în ceea ce priveşte biotehnologiile din agricultură. Politicenii români au jucat duplicitar. Imediat după venirea la putere a alianţei DA, în decembrie 2004, americanii tatonau terenul pentru a vedea ce noi perspective investiţionale există în România. Oamenii de afaceri americanis-au arătat atraşi în mod special de trei domenii: IT, telecomunicaţii şi biotehnologii. Ultimul, care viza folosirea aşa-numitelor Organisme Modificate Genetic (OMG), a dat naştere unei întregi strategii menite să transforme România într-un cal troian al Americii în interiorul Europei.

Ajutoare pentru rebeli: arme şi bani

Washingtonul şi Parisul au sugerat că insurgenţii ar trebui sprijiniţi cu arme. Nu toate statele care fac parte din coaliţie au fost încântate de idee. Grupul de contact privind Libia şi-a afişat unitatea, marţi, la Londra, în jurul ideii că liderul libian Muammar Gaddafi trebuie forţat să plece. O parte dintre delegaţii care au fost prezenţi la reuniunea de la Londra a coaliţiei anti-Gaddafi, dar şi preşedintele american Barack Obama au sugerat, marţi, că ar putea începe să înarmeze rebelii. Şefa diplomaţiei americane, Hillary Clinton, şi ministrul de Externe britanic,William Hague, au declarat că rezoluţia Consiliului de Securitate al ONU oferă un cadru legal pentru înarmarea forţelor rebele.

Forţele lui Gaddafi contraatacă

În partea de vest a ţării, forţele lui Gaddafi au preluat, ieri-dimineaţă, controlul oraşului petrolier Ras Lanuf, forţând rebelii să renunţe la poziţiile lor şi să fugă spre est. Marţi după-amiază, avioane ale coaliţiei au zburat deasupra capitalei Tripoli, explozii puternice zguduind oraşul, două în zona unde se află reşedinţa colonelului Gaddafi. La 200 km mai la est, forţele lui Gaddafi continuau să înainteze spre Misrata, oraş aflat sub controlul rebelilor. La Sirt, oraşul natal al lui Gaddafi, rebelii au fost daţi înapoi cu 100 de kilometri. Experţii militari pun acest eşec şi pe faptul că rebelii nu au mai avut sprijnul loviturilor aeriene ale coaliţiei internaţionale, niciun atac nemaiavând loc pe drumul spre Sirt, în ultimele 24 de ore. Pentagonul şi-a concentrat loviturile cu rachete Tomahawk mai mult în zona capitalei Tripoli.

Fukushima, un oraş-fantomă

Animalele abandonate pe străzile pustii şi oamenii care au sfidat ordinul de evacuare sunt singurele forme de viaţă din jurul centralei nucleare avariate. Tabloul sumbru a fost realizat de o echipă a unei televiziuni japoneze care a pătruns dincolo de semnele ce marchează "zona periculoasă" cu o rază de 20 km. Străzile şi casele par goale. Zeci de mii de oameni au fost evacuaţi din zonă, singurii cărora li se permite accesul fiind muncitorii care se luptă să limiteze scurgerile radioactive. Vizitatorii sunt întâmpinaţi numai de câini şi de mugetele vacilor abandonate de fermieri. Dar prima impresie e înşelătoare. În ciuda avertismentelor de a părăsi zona, unii locuitori au ales să rămână, asumându-şi riscurile.

Membrii bogaţi ai UE ne taie porţia de bani

România trebuie să se adapteze noii realităţi de la Bruxelles: fondurile regionale vor fi din ce în ce mai sărace şi mai rare, iar absorbţia lor va fi mai dificilă. Statele bătrâne ale UE sunt mai reţinute, acum, după criza financiară, să-şi împartă banii cu "nou-intraţi". Oportunităţile de dezvoltare ale acestora se îngustează. Când Donald Rumsfeld, pe atunci şef al Pentagonului, a lansat, în 2003, celebra sa teză despre Vechea şi Noua Europă, reacţiile pe continent au fost - cu câteva excepţii - critice. Europa îşi clama unitatea, în ciuda analizei de la Washington. Dar dezbaterile privind perspectivele bugetare pentru perioada 2014-2020 arată deosebirea de vederi şi de interese dintre nou-veniţi şi statele fondatoare ale UE. Sau, mai bine zis, dintre statele net primitoare de fonduri europene (cum e şi cazul României) şi cele net contributoare la bugetul UE.

Cum pot exportatorii să fenteze întărirea leului

Companiile româneşti care vând produse şi servicii în afara ţării, dar şi cele importatoare se pot proteja de fluctuaţiile cursului de schimb. Instrumentele de hedging permit exportatorilor autohtoni să-şi apere investiţiile, aşa cum fac firmele străine. Bancherii explică mecanismul. Imediat ce moneda naţională se înscrie pe un trend de apreciere, exportatorii încep să intre în panică şi să invoce puterile BNR în a controla cursul. Bancherii, pe de altă parte, alături de banca centrală, spun că firmele româneşti pot folosi instrumente de protecţie împotriva riscului valutar, sau aşa-numita operaţiune de hedging. Aceasta fie asigură un preţ fix pentru mărfurile sau produsele financiare (inclusiv valute sau rate de dobândă) ce urmează a fi vândute sau cumpărate în viitor, fie un nivel maxim pentru preţul de cumpărare sau minim pentru preţul de vânzare.

Ce se întâmplă cu economia când se opresc tiparniţele

Pieţele vor resimţi o presiune semnificativă după ce SUA şi Marea Britanie nu vor mai tipări şi injecta bani în economiile naţionale. În total, SUA şi Marea Britanie au injectat în economiile naţionale peste 2.500 de miliarde de dolari în ultimii doi ani pentru a combate efectele recesiunii. Faţă în faţă cu lipsa tot mai acută a lichidităţilor, băncile centrale din Statele Unite ale Americii şi Marea Britanie au tipărit peste 2.500 de miliarde de dolari pe care le-au pompat apoi în pieţe. Programele, demarate încă din 2009, se vor termina în curând. Până acum, oficialii au declarat că această măsură de stimulare economică şi-a făcut efectul şi că prelungirea programelor nu este necesară.

Antena 1 joacă tare

Cu doar câteva zile înainte de licitaţia pentru meciurile din Liga I, grupul Intact vrea 60 de milioane de euro de la compania de cablu RCS&RDS pentru că îi difuzează programele. Antena 1 încearcă să reinterpreteze în favoarea sa un articol din Legea audiovizualului şi să oblige societatea de cablu RCS&RDS să plătească daune. Fricţiunile dintre Antena 1 şi RCS&RDS au apărut de mai mulţi ani. Cele două companii au format un consorţiu care a câştigat în 2008 drepturile de difuzare ale meciurilor de fotbal din Liga I pentru patru ani. La momentul respectiv, Intact a lansat postul de sport GSP TV menit să difuzeze meciurile pe care le câştigase. Însă, RCS&RDS a decis în vara lui 2009 să-şi lanseze şi el o televiziune de sport, Digi Sport şi să preia o mare parte dintre meciurile pe care le avea GSP TV.

CURENTUL

Said Baaklini şi-a stabilit fuga din ţară împreună cu Vîntu

Stenogramele inedite ale interceptărilor unor convorbiri telefonice dintre libanezul Said Baaklini şi Sorin Ovidiu Vîntu, aflate în dosarul privind rambursarea ilegală de TVA de la UCM Reşiţa, aruncă o nouă lumină asupra relaţiei dintre cei doi vechi amici şi parteneri de afaceri. Relaţia lor a fost atåt de strånsă încåt Vîntu s-a implicat personal în acoperirea fugii libanezului. Cel puţin aşa rezultă din informaţiile existente în rechizitoriul din dosarul lui Baaklini referitoare la fuga acestuia, coroborate cu declaraţiile celor doi şi cu interceptările de care am amintit.

Felix-Mircea Voiculescu se-ncurcă în falsuri şi minciuni

Deşi nu mai are nimeni niciun dubiu, pe baza probelor prezentate de-a lungul timpului, că "Felix", "Mircea" sau Dan Voiculescu sunt una şi aceeaşi persoană, "toţi" colaboratori ai fostei Securităţi, "aceştia" continuă să mintă şi astăzi într-o nouă operaţiune de manipulare şi spălare publică a imaginii varanului de Băneasa. După ce a încercat o combinaţie avocăţească pentru a explica falsul în acte pe care l-a făcut în momentul depunerii în 2008 a declaraţiei pe propria răspundere, conform căreia Voiculescu se plasa într-o zonă gri a colaborării cu Securitatea, Felix a încercat să se disculpe zilele acestea pe blog, "mieunând" că el nu este decât victima unei neînţelegeri şi că el este un om curat ca lacrima. Nici usturoi n-a mâncat, nici gura nu-i miroase.

CTP despre Geoană, la americani: "Este nesigur!"

Printre "oamenii de bine" se numără şi "icebergul" tenismen, critic de film etc. Cristian Tudor Popescu, cunoscut mai degrabă prin versiunea scurtă - CTP. Acest brand jurnalistic se poate mândri şi el cu intrarea în "hall o fame-ul" turnătoriei, amenajat pe culoarele şi în birourile ambasadei americane. Astfel CTP-ul, cel care se ruşina la apelativul "kaghebist" pe la Realităţile lui Vîntu, apare într-una dintre telegrame ca parte a unei întâlniri private cu diplomaţii americani. Ca de la strungar la strungar, CTP-ul pare să-l cam atace pe "number one" Geoană, despre care spune că e prieten cu el de peste 20 de ani, dar acesta din urmă îşi face rău şi are aceeaşi problemă ca întotdeauna: este indecis, a scris ieri revista "Kamikaze".

Prefectul Capitalei vrea o lege prin care şi oamenii să fie protejaţi, nu doar maidanezii

Prefectul Capitalei, Mihai Atănăsoaei, a susţinut ieri că problema câinilor fără stăpân trebuie să fie rezolvată astfel încât să fie protejaţi în primul rând oamenii. Într-o dezbatere despre câinii maidanezi care a avut loc la Comisia pentru administraţie a Camerei Deputaţilor, la care au luat parte şi reprezentanţi ai ONG-urilor, prefectul a spus că deciziile pe acest subiect trebuie luate de autorităţile locale. Prefectului Mihai Atănăsoaei a declarat că este "nedemocratic ca un grup de oameni să decidă pentru o comunitate. Când spun un grup de oameni mă refer la iubitorii animalelor. Aleşii locali sunt cei care pot, prin lege, să stabilească politicile de dezvoltare locală, pentru că ei reprezintă vocea comunităţii.

CURIERUL NAŢIONAL

Ieşim din recesiune. Din criză când ieşim?

Boc anunţă ieşirea din recesiune pentru luna aprilie, bazându-se pe o uşoară creştere economică şi pe scăderea şomajului. Schnecker: Premierul are dreptate, ieşim din recesiune, dar asta nu înseamnă că ieşim şi din criza financiară. Întreprinzătorii sunt şi ei sceptici, afirmând că nu se schimbă nimic până nu se va resimţi şi în buzunarul populaţiei şi al firmelor. Românii pot răsufla uşuraţi, potrivit premierului Emil Boc, astăzi este ultima zi de recesiune. După aproape 3 ani de criză în care au avut loc tăieri de salarii şi de pensii, creşteri de taxe şi impozite, dar şi alte măsuri de austeritate, România vede luminiţa de la capătul tunelului.

Schnecker: Ieşirea din criză vine la finele anului, odată cu pomenile electorale

Consultantul financiar Niels Schnecker ne-a declarat că afirmaţia premierului, cum că de la 1 aprilie România iese din recesiune, este adevărată din punct de vedere tehnic. "Această afirmaţie este foarte corectă şi pur tehnică. Teoria economică ne spune clar că dacă avem două trimestre consecutive de creştere economică, ieşim din recesiune. Este ceea ce se întâmplă şi la noi, doar că la noi creşterea economică este de 0,1%, dar este creştere, ceea ce înseamnă că ieşim din recesiune, dar nu şi din criza financiară. Aici vom mai sta mult şi bine, pentru că noi am luat până acum măsuri de austeritate şi nu de creştere economică", a declarat pentru Curierul Naţional Niels Schnecker.

AVAS îşi va plăti datoriile doar din privatizări. Adică deloc

Toni Greblă: Statul propune acum o şmecherie, o ilegalitate. AVAS va avea două bugete - unul pentru funcţionare, altul incert, pentru recuperarea reanţelor. Proiectul de lege a fost adoptat ieri de Senat, însă Camera Deputaţilor va lua decizia finală. Trecută deja pe linie moartă prin preluarea majorităţii societăţilor la care statul este acţionar de către OPSPI, Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) nu mai are bani nici măcar pentru plata avocaţilor care o reprezintă în miile de procese intentate de foştii patroni nemulţumiţi că li s-a luat prăjitura, darmite pentru executarea obligaţiilor de plată către creditorii FNI. Din acest motiv, instituţia a propus, iar Senatul a aprobat ieri, un proiect de lege prin care se stabileşte ca, până la sfârşitul anului 2013, veniturile alocate de stat AVAS să fie scutite de executarea obligaţiilor de plată, inclusiv către creditorii FNI, aceste plăţi urmând să se realizeze din veniturile obţinute de AVAS din privatizare.

Adio scăderea dobânzilor, adio consum

Astăzi, va avea loc o nouă şedinţă a C.A. al BNR unde va fi pusă în discuţie dobânda de politică monetară, care se situează în prezent la minimul istoric de 6,25%, care a fost stabilit în mai anul trecut. Odată cu revenirea inflaţiei pe o pantă ascendentă, evoluţie determinată de explozia preţurilor la materiile prime (energetice, industriale şi alimentare), dar şi de majorarea constantă a masei monetare, este de aşteptat ca banca centrală să nu opereze modificări ale dobânzii-cheie, sondajul realizat în rândul Asociaţiei Analiştilor Financiar-Bancari din România arătând că nivelul acesteia se va menţine la 6,25% până la finele anului.

Platforma Preda, Voinescu, Macovei - taxe mai mici, salarii mai mari

Cei trei democrat-liberali propun diminuarea prezenţei statului în economie, care, în opinia lor, va avea un triplu efect: creşterea eficienţei, scăderea corupţiei şi depolitizarea unor decizii economice. Cristian Preda, Sever Voinescu şi Monica Macovei susţin, în platforma lansată ieri, reducerea ca număr şi în cuantum a taxelor şi a impozitelor, un sistem de pensii sustenabil, astfel ca pensiile de stat să nu fie în pericol, dar şi salarii mărite până în 2012 pentru medici şi profesori, citează Mediafax. Cei trei democrat-liberali propun diminuarea prezenţei statului în economie, care, în opinia lor, va avea un triplu efect: creşterea eficienţei, scăderea corupţiei şi depolitizarea unor decizii economice. Preda, Voinescu şi Macovei mai vor trecerea economiei de la o dezvoltare bazată pe consum la o dezvoltare bazată pe producţie. În opinia lor, principala lecţie a ultimilor ani este aceea că economiile a căror dezvoltare se bazează pe consum sunt vulnerabile în crize economice

Ar trebui lumea să se asemene mai mult cu Belgia?

Belgia, o ţară europeană divizată de tensiunile politice şi a cărei datorie publică este aproape la fel de mare cât producţia anuală, este în mijlocul unei crize politice acute, precum cea prin care trece Irakul, în contextul în care oamenii politici nu au reuşit încă să formeze un Guvern. Cu toate acestea, autobuzele circulă la timp, gunoiul este colectat de două ori pe săptămână, iar exporturile de medicamente, de oţel, ciocolată şi bere nu au fost întrerupte, scrie Reuters. Guvernarea nu a fost niciodată uşoară. Însă, în ultima perioadă, a fost ceva aproape imposibil. Conducătorii din Africa, după o perioadă foarte lungă de stabilitate, se confruntă cu revolte populare. Cele două mari partide din Statele Unite au devenit victime ale mişcării populiste Tea Party. În Europa, Guvernele din Marea Britanie şi Irlanda au căzut în urma crizei financiare, iar săptămâna trecută Guvernul portughez s-a prăbuşit.

Pot funcţiona mai bine ţările fără Guvern?

Belgia a reuşit să gestioneze întregul mandat de şase luni al preşedinţiei Uniunii Europene, anul trecut, cu un Guvern provizoriu. Acelaşi Guvern a stabilit un buget pentru 2011 şi a trimis avioane de luptă pentru menţinerea unei zone de interdicţie aeriană deasupra Libiei. Iar, în primele trei luni din 2011, a ajuns la aproape jumătate din obiectivul de emitere a obligaţiunilor din acest an. Prin urmare, pot unele ţări să funcţioneze mai eficient fără Guvern? Poate învăţa lumea ceva din experienţa Belgiei? Un lucru este, însă, sigur: inexistenţa unui Guvern poate fi ieftină. Administraţiile noi aduc proiecte noi şi, bineînţeles, noi cheltuieli.

EVENIMENTUL ZILEI

Evaziune de 2.000.000 de euro pe an. Cum înţeapă florăresele bugetul de stat

În fiecare an, în Capitală, se vând flori în valoare de 7,5 milioane de euro. E o piaţă controlată de zece familii şi o afacere din care TVA-ul nu mai ajunge la stat. Reprezentanţii poliţiei declarau anul trecut că Bucureştiul monopolizează 90% din piaţa de flori din ţară. În Capitală însă, această "industrie" funcţionează pe baza unor reguli nescrise: fiecare are vadul lui, iar cei noi intră greu şi sunt primiţi cu reticenţă. Doar zece familii controlează mai bine de 60% din piaţa bucureşteană. Tanţa, Leaşca, Oaia, Cici, Gina, Doina, Monica Bambina, Lenuţa, Bambina şi Cati sunt femeile care dau numele "clanurilor" ce aduc un TIR de flori o dată la 3-4 zile. Fiecare are cel puţin 4-5 chioşcuri, iar businessul înfloreşte când apar moştenitorii.

VIOREL MĂRCULESCU, fost director la Centrala Cernavodă: "Conduc persoane fără nicio legătură cu sistemul nuclear"

Fostul director al Centralei Cernavodă, Viorel Mărculescu, vorbeşte despre implicaţiile politicului în domeniul nuclear şi despre lipsa de specialişti din funcţiile de conducere. Viorel Mărculescu, fostul director al centralei de la Cernavodă, e cunoscut în domeniul nu clear din România drept "tatăl Centralei Nucleare de la Cernavodă". De-a lungul celor aproape 30 de ani de activitate, Viorel Mărculescu a ocupat, pe rând, funcţiile de director al Unităţii 1, director al Centralei Cernavodă, director al Unităţii 2, director adjunct al centralei nucleare şi director pentru probleme de sprijin al CNE Cernavodă. Mărculescu a fost şi primul pre şedinte al Nu clear electrica.

Dedicaţie de 5 milioane de euro la "Autostrăzi"

Conducerea CNADNR a exclus din start orice colaborare cu avocaţii şcoliţi în România. Prin caietele de sarcini, la licitaţii se pot califica doar apărătorii cu studii de drept anglo-saxon. La Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale (CNADNR) s-a pus la cale cel mai mare tun pe asistenţă juridică din ultimii ani. Un pachet de 5 licitaţii, cu o valoare totală de aproape 5 milioane de euro, pentru asigurarea asistenţei juridice a fost practic direcţionat către o anume casă de avocatură. Cei de la CNADNR vor ca litigiile lor să fie susţinute în instanţă doar de experţi în drept anglo-saxon. Se precizează expres, în caietele de sarcini publicate, că viitorii candidaţi trebuie să aibă atestat pe o serie de discipline ce nu s-au studiat niciodată în şcoala românească.

Ţările din nordul Africii, miză pentru exporturi

Odată cu terminarea conflictelor din zonă, companiile româneşti vor trebui să se lupte pentru o cotă mai mare dintr-o piaţă în creştere. Marcată, de la începutul acestui an, de conflicte, zona ţărilor din nordul Africii va reprezenta o miză importantă pentru exportatori, după ce turbulenţele se vor încheia. Companiile româneşti vor trebui să se lupte cu marile puteri pentru dezvoltarea afacerilor pe aceste pieţe, care vor deveni tot mai importante, odată cu înlăturarea vechilor regimuri. În prezent, nordul Africii (Maroc, Algeria, Tunisia, Libia, Egipt, Sudan) este pentru România piaţa cu cel mai mare excedent comercial, cu exporturi de patru ori mai mari decât importurile, în 2010, a declarat, pentru EVZ, Mihai Ionescu, preşedintele Asociaţiei Naţionale a Exportatorilor şi Importatorilor din România (ANEIR).

Emil Boc şi Vasile Blaga fac pace o zi

Emil Boc şi Vasile Blaga intenţionează să-şi depună în aceeaşi zi candidaturile la şefia PDL pentru a mai tempera, cel puţin formal, lupta pentru putere în partid. Decizia vine după ce în ultima perioadă, atât în şedinţele conducerii democrat-liberalilor, cât şi în întâlnirile cu parlamentarii, taberele s-au confruntat la scenă deschisă, adepţii lui Blaga reclamând presiunile şi şantajul la care recurg oamenii lui Boc pentru a-şi asigura susţinerea la Congres. De altfel, semnalul de calmare a spiritelor a fost dat chiar de secretarul general al PDL, luni, în întâlnirea cu parlamentarii partidului. După ce i-a bătut obrazul lui Emil Boc care ţi-a trimis susţinătorii să pună presiune pe suporterii săi, Blaga a atras atenţia că, prea preocupaţi fiind de lupta pentru putere din partid, democrat-liberalii ar putea să se trezească la un moment dat că nu mai au pe cine să trimită să câştige alegerile.

Ce nu se vede şi nu miroase în apa minerală

Multe dintre apele îmbuteliate de pe piaţă conţin nitraţi a căror cantitate e ţinută "la secret" de producători. Mai toate apele îmbuteliate de pe piaţă (fie că este vorba despre apă carbogazoasă, fie că este vorba despre apă plată) conţin nitraţi şi nitriţi, susţin specialiştii. Şi, potrivit acestora, aceşti compuşi chimici toxici nu se regăsesc doar în apă, ci şi într-o serie de alimente. Acesta este şi motivul pentru care marile companii producătoare de apă ar trebui obligate să înscrie pe etichetele sticlelor cantitatea de nitriţi şi nitraţi conţinută de lichidul care ajunge pe piaţă.

"Mi-au luat bani din cont fără să-mi dau acordul"

Mai multe persoane au sesizat Protecţia Consumatorilor că au rămas fără anumite sume de bani după ce au fost sunaţi de operatori de la firme de asigurări. Clienţii mai multor bănci s-au plâns la Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) că au fost păcăliţi de agenţi de asigurări prin intermediul ofertelor telefonice. Păgubiţi lor li s-au prezentat telefonic produse noi pentru care au fost taxaţi fără să fi semnat vreun contract. Ce se întâmplă? Clienţii băncii sunt sunaţi de operatori ai asiguratorului pentru a li se propune poliţe de asigurare. Iar dacă persoana în cauză îi spune operatorului telefonic că ar putea fi interesată să vadă un model de contract, e suficient pentru a i se reţine din cont sume de bani ce corespund primelor de asigurare. Se interpretează acordul de a se trimite un model de contract, ca pe un acord de a se încheia contractul.

Efectele poluării: 1.000 de morţi în doar 5 ani

Cel puţin 800 de adulţi şi 200 de nou-născuţi au murit, din 2004 până în 2009, din cauza unor boli respiratorii provocate de aerul poluat al Capitalei. Acum doi ani, 300 de bucureşteni ar fi putut evita internarea în spital dacă aerul din Capitală ar fi fost mai puţin poluat. În plus, din 2004 până în 2009, peste 800 de adulţi şi peste 200 de nou-născuţi au murit din cauza poluării cu pulberi în suspensie, de tip PM10 (un complex de particule solide foarte mici, cu diametrul mai mic de 10 micro metri - n.r.), care potenţează afecţiunile respiratorii. Aşa arată rezultatele unui studiu realizat de Centrul pentru Politici Durabile Ecopolis.

FINANCIARUL

Creşte riscul în sistemul bancar. Provizioanele au depăşit 24 de miliarde de lei

A cincea parte din volumul total de credite înregistrează întârzieri la plată mai mari de 60 de zile. Povara creditelor neperformante rămâne în continuare semnificativă. La finalul lunii ianuarie 2011, nivelul provizionării a urcat la un nou maxim, de 24,1 miliarde de lei, în creştere cu 543 de milioane de lei faţă de nivelul înregistrat cu o lună în urmă. În acelaşi timp, rezervele pentru restanţele mai mari de 90 de zile au depăşit 21 mld. lei, cu peste 574 de milioane de lei mai mult faţă de decembrie 2010. Vârful neperformanţei în sistemul bancar este departe de a fi atins, fapt arătat şi de unul dintre indicatorii relevanţi în acest sens, provizioanele, acele rezerve ale băncilor destinate acoperirii viitoarele pierderi generate de riscul de credit.

OTE cere alt răgaz de 45 de zile pentru a se hotărî dacă preia acţiunile statului la Romtelecom

Grupul elen de comunicaţii OTE, controlat de Deutsche Telekom, a cerut Ministerului Comunicaţiilor (MCSI) un răgaz suplimentar de 45 de zile pentru a formula o ofertă de preluare a pachetului de acţiuni de 45,99% deţinut de statul român prin MCSI la Romtelecom, a declarat Valerian Vreme, ministrul Comunicaţiilor. OTE a solicitat amânarea pentru că nu a primit la timp evaluarea Romtelecom de la Citigroup. Aceasta este a doua amânare pe care o solicită acţionarul principal OTE pentru formularea unei oferte de preluare a pachetului de acţiuni deţinut de stat la Romtelecom. Iniţial, grecilor li s-a cerut o ofertă până la finalul anului trecut, termen extins până astăzi.

Românii domină piaţa bricolajului. Praktiker cade de pe locul 1 pe 3

Reţeaua germanilor este singura din Top 5 care a înregistrat vânzări în scădere în 2010. Ierarhia retailerilor de pe acest segment are acum în frunte o companie românească, Dedeman. Vânzările nete din România ale retailerului german de bricolaj Praktiker au scăzut anul trecut cu 21,8%, la 193,6 milioane de euro, din cauza condiţiilor economice dificile şi majorării TVA, iar grupul apreciază că încasările s-ar putea reduce şi în acest an dacă mediul economic nu se va îmbunătăţi.

Valentin Ionescu, BVB: Erste foloseşte orice pretext să nu listeze BCR

Dacă recuperarea decalajului faţă de regiune nu este rapidă, ajungem să exportăm din resursele financiare. Prin planurile reprezentanţilor Bursei de Valori Bucureşti (BVB) este vizat locul 2 în peisajul Europei Centrale şi de Est, imediat în spatele Bursei din Varşovia. În prezent, BVB este la nivelul bursei poloneze din urmă cu 10 ani cu o singură excepţie - numărul de investitori. În cazul în care piaţa autohtonă nu găseşte soluţii în a deveni interesantă pentru investitori, prin programe de educaţie, oferte publice şi modificări ale cadrului fiscal, România va ajunge să exporte capitaluri.

Stere Farmache: Fuziunea burselor nu este doar oportună, ci obligatorie

Reluarea discuţiilor privind fuziunea burselor de la Bucureşti (BVB) şi Sibiu (Sibex) este nu doar oportună, ci devine chiar obligatorie în contextul actual, potrivit unei note de argumentare a propunerii de fuziune semnată de Stere Farmache, preşedintele BVB. În cadrul acesteia se precizează că opinia respectivă este împărtăşită de consiliile de administraţie ale ambelor burse. Bursele de la Bucureşti şi Sibiu au reluat în acest an discuţiile privind fuziunea, după ce în 2006, la încercarea anterioară, procesul avansase doar până în stadiul în care au fost elaborate rapoartele de evaluare a celor două pieţe.

OPEC ar putea câştiga anul acesta peste 1.000 mld. $ din exportul de petrol

Cine are de câştigat de pe urma tensiunilor din lumea arabă? Răspunsul corect este OPEC - Organizaţia ţărilor exportatoare de petrol. Pentru că, potrivit calculelor experţilor Agenţiei Internaţionale a Energiei (IEA), cartelul ar putea câştiga anul acesta din exportul de aur negru peste 1.000 mld. $, pentru prima dată în istoria acestei structuri. Este adevărat, spune economistul-şef al OPEC, Fatih Birol, volumul de ţiţei livrat de cartel în 2011 va fi sub nivelul din 2008, când încasările ţărilor membre s-au cifrat la 990 mld. $. Dar dacă preţul mediu al aurului negru se va menţine, în cursul acestui an, în jurul valorii de 100 $/baril, câştigurile OPEC vor atinge suma-record de 1.000 mld. $. Interesant este că, în acest context, Deutsche Bank AG a revizuit în creştere prognoza preţului la petrol mărcile WTI şi Brent până în 2014.

GÂNDUL

Cum a ajuns stadionul "Lia Manoliu" să coste aproape de două ori mai mult decât valoarea iniţială. Lecţia britanică

În timp ce britanicii se laudă că au finalizat Stadionul Olimpic mai devreme cu o lună şi cu circa 11 milioane de euro mai puţin decât era prevăzut, în Bucureşti, stadionul "Lia Manoliu" continuă să înghită milioane peste bugetul prevăzut. Bugetul pentru ridicarea stadionului "Lia Manoliu" a fost iniţial de 119 milioane de euro. Acum, când este la stadiul de finisări, costurile au ajuns la 213 milioane de euro , o depăşire de buget de 94 de milioane de euro.

Bugetul pentru ridicarea Stadionului Olimpic din Londra a fost de 552 de milioane de euro, din care s-au cheltuit, efectiv, 540,5 milioane - o economie bugetară de 11,5 milioane de euro.

Blaga se gândeşte să schimbe PDL cu PDP. În partid se discută din nou despre plecarea lui Boc din Guvern.

Emil Boc şi Vasile Blaga au decis să îşi anunţe candidaturile la şefia PDL în aceeaşi zi într-o încercare de a arăta că în partid are loc o competiţie civilizată şi nu o luptă dură pentru putere. Anunţul candidaturilor va fi făcut înainte de 12 aprilie, data-limită prevăzută de statut, însă marea necunoscută rămâne momentul în care Boc va demisiona din fruntea Guvernului. Pregătirile în vederea intrării oficiale în lupta pentru şefia PDL i-au adus pe cei doi pretendenţi la funcţia de preşedinte al partidului la prima înţelegere dinaintea competiţiei.

LISTA SPONSORILOR PDL. Domnul Rahmati Ahadollah, cel mai generos donator la vedere al partidului

PDL a beneficiat, în anul 2010, de venituri din cotizaţii de 4.349.937 de lei, din donaţii - de 4.465.291 de lei şi din alte surse - de 310.357 lei, totalizând 9.125.585 de lei, faţă de bugetul de aproximativ 41 de milioane de lei al anului 2009, scrie Newsin. La capitolul donaţii a căror valoare cumulată depăşeşte 10 salarii minime brute pe ţară, pe primul loc se situează Rahmati Ahadollah, care pe 1 martie 2010 a donat 80.000 de lei, potrivit informaţiilor din Monitorul Oficial. Honorius Prigoană, care în 17 ianuarie 2010 a candidat din partea PDL pentru Colegiul 1, a donat pe 5 ianuarie 50.000 de lei, iar pe 28 ianuarie, anul trecut, încă 18.800 de lei. Cristian Preda a contribuit şi el cu o donaţie de 52.000 de lei, Theodor Stolojan cu 48.000 de lei.

JURNALUL NAŢIONAL

Băsescu a cerut capul lui Năstase

Un document al Ministerului austriac de Externe confirmă dezvăluirile WikiLeaks. Dezvăluirile WikiLeaks publicate de Jurnalul Naţional potrivit cărora pe 17 februrie 2009 preşedintele Traian Băsescu i-a ameninţat pe reprezentanţii PSD cu publicarea dosarelor lui Adrian Năstase au provocat reacţiunea Cotroceniului. Administraţia Prezidenţială a dat publicităţii stenograma întâlnirii din 17 februarie 2009 de la Palatul Cotroceni. Transparenţa şi promptitudinea Cotroceniului sunt surprinzătoare în condiţiile în care, la 1 aprilie 2009, un document al Ministerului de Externe austriac dezvăluia, ca şI WikiLeaks, şi tot în contextul întâlnirii din 17 februarie 2009, că trimiterea în judecată a fostului premier Adrian Năstase s-a hotărât la Cotroceni.

"PDL are nevoie de câini morţi ca să facă bani". Liberalii acuză o afacere de partid cu Protan

Deputaţii din Comisia de administraţie publică au rediscutat timp de două zile legea de eutanasiere a câinilor vagabonzi, după ce ea a fost întoarsă de la plen în urmă cu trei săptămâni. Marţi au fost prezentate amendamentele deputaţilor, iar ieri au fost audiaţi reprezentanţii ONG-urilor pentru protecţia animalelor. Amendamentele PNL şi poziţia organizaţiilor neguvernamentale concordă, în sensul renunţării la ideea eutanasierii. PNL şi ONG-urile vor sterilizarea masivă şi rapidă a câinilor, urmată de reîntoarcerea lor în locurile din care au fost adunaţi. Propunerile liberalilor au fost susţinute marţi în Comisie de deputatul PNL Alina Gorghiu. Pe de altă parte, varianta PDL este aceea a adunării câinilor comunitari în adăposturi, a sterilizării şi, apoi, a eutanasierii, dacă, în termen de 30 de zile, animalele nu sunt revendicate sau adoptate.

"Repar făcăleţul bărbatului şi oala spartă a femeii". Îmbină medicina clasică cu puterea ierburilor, a apei termale şi cu "decriptarea" trăsăturilor feţei.

Nu e om din comuna Bârla, jud. Argeş, care să nu îl cunoască pe dr Alexandru Pîrvu. Iar cei care vin de peste tot din ţară, ba şi din Franţa, Austria, Spania, Israel au auzit de tehnica doc-torului încă de pe timpul lui Ceauşescu, când "aşteptai şi trei zile pentru a intra la el, aşa de mulţi oameni erau la uşa lui", după cum îşi aminteşte primarul comunei, Ion Neacşu. Au trecut vremurile când bolnavii veneau buluc în staţiunea Bădeşti, locul în care doctorul vindecă oamenii de mai bine de 40 de ani. Acum, în staţiune mai funcţionează un singur pavilion, recondiţionat de un investitor local, care a şi preluat staţiunea prin concesiune de la Primărie.

NAŢIONAL

Trupe de intervenţie din Legiunea Străină, chemate în România!

Iată că vremurile se arată tulburi şi pentru miliardarii României. Care, de ceva timp, se afişează până şi la simple prânzuri servite la câte o cârciumă de fiţe cu puzderie de gărzi de corp după ei. Mai mult, câţiva dintre membrii selectului Top 300 par să fie vădit nemulţumiţi de actualele armate de bodyguarzi pe care şi le-au strâns pe lângă ei, chiar dacă acestea sunt formate din foşti ofiţeri ai trupelor de elită româneşti, extrem de bine pregătiţi. Şi aşa au pus pe jar Serviciile, după ce au început să apară informaţii că "jupânii" României se interesează tot mai serios să importe mercenari străini, provenind în special din rândurile faimoasei Legiuni Străine! Să fie doar simplă adrenalină?

PUTEREA

Claudiu Peter: Lăzăroiu a dat dovadă de nesimţire

Consilierul prezidenţial Sebastian Lăzăroiu susţine, într-o postare pe blogul Madame Blogary, că, la insistenţele lui Traian Băsescu, familia lui Teo Peter nu a primit ca despăgubire "jignitoarea sumă de 8.000 de dolari", ci o sumă "cu mai multe zerouri". Lăzăroiu afirmă că preşedintele chiar i-a ironizat pe americani, în discuţiile de la acea vreme, spunând că, dacă sunt prea săraci, le dăm noi un milion de dolari să plătească despăgubiri familiei. Într-un interviu acordat ziarului "Puterea", fiul lui Teo Peter, Claudiu Teofil, a spus că suma primită de la americani este confidenţială, precizând, totuşi, că are "trei zerouri, dar depinde după ce le pui", însă este foarte departe de milionul de dolari sugerat de Sebastian Lăzăroiu.

Parchetul General a finalizat în mare parte cazul "Legii Pensiilor" Dosarul Robertei Anastase va primi soluţie în maxim două săptămâni

Cercetările în ceea ce priveşte plângerea înaintată de PSD împotriva preşedintelui Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase, se află în fază de finalizare, procurorii Secţiei de Urmărire Penală şi Criminalistică precizând, ieri, pentru ziarul "Puterea", că în acest dosar va fi pronunţată o soluţie în cel mai scurt timp. Sursele citate au adăugat că ancheta se află în stare avansată, ceea ce înseamnă că soluţia va fi pronunţată în maxim două săptămâni. Preşedintele Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase, şi secretarul aceleiaşi instituţii, Sever Voinescu, s-au ales, la sfârşitul lunii septembrie a anului trecut, cu plângere penală înaintată procurorilor de către grupul parlamentar PSD din Camera Deputaţilor, în urma votului privind Legea sistemului unitar de pensii.

Campania lui Geoană pentru Cotroceni 2014. Luptător anti-Mafia la Berlin

Mircea Geoană nu renunţă la visul său măreţ de a deveni preşedintele României. A anunţat chiar el acest lucru, la Berlin. Într-un interviu, mai mult decât binevoitor, acordat unui site german puţin cunoscut, Geoană a fost prezentat drept un luptător împotriva reţelelor mafiote. Colegii din PSD ai preşedintelui Senatului spun însă că, deşi, teoretic ar putea fi posibilă o nouă candidatură a sa la şefia statului, în realitate e puţin probabil să se întâmple asta. Reamintim că în acest moment Mircea Geoană este suspendat din PSD.

ROMÂNIA LIBERĂ

Wikileaks: "Guvernul PSD nu a vrut să lupte cu corupţia din sănătate"

Fostul ministru al Sănătăţii Ovidiu Brânzan a refuzat în 2003 un ajutor financiar de 400.000 de dolari oferit de Statele Unite pentru investigarea corupţiei în sistemul medical, se arată într-o telegramă WikiLeaks care menţionează şi acuzaţiile aduse în acea perioadă soţiei lui Năstase. Telegrama care vorbeşte despre corupţia din sănătate din perioada 2000-2004 a fost redactată la scurt timp după schimbarea de putere de la Bucureşti, mai exact în mai 2005, şi a fost publicată de kamikazeonline.ro. Ambasada SUA remarcă, în acest context, că "una dintre provocările-cheie ale noului ministru al Sănătăţii, Mircea Cinteză, este un sistem de sănătate de stat măcinat de corupţie (....)

DRUMURI. Interviu cu Florea Diaconu, patronul firmei Delta ACM 93. "În Irak se câştigă mai uşor licitaţiile"

De ce sunt autostrăzile în România de două ori mai scumpe şi cum se schimbă generaţiile de regi ai asfaltului. România are prea puţine contracte de dat pentru atât de mulţi pretendenţi la titlul de "rege" al asfaltului. Aceasta este una dintre concluziile care se desprind din discuţia RL cu unul dintre cei mai discreţi nou-intraţi pe această piaţă. Florea Diaconu se mândreşte că a rămas unul dintre puţinii oameni de afaceri români cu care nu există încă fotografii publice. După ce a câştigat mai multe contracte municipale, firma lui, Delta ACM, a intrat în urmă cu doi ani în "liga mare": contractele pentru drumuri naţionale. Luna trecută a fost câştigătorul-surpriză al unei licitaţii pentru 20 Km de autostradă în Irak, iar luna aceasta a câştigat împreună cu un consorţiu lucrările la magistrala de metrou Drumul Taberei.

DEZBATERE. Teologii români dau replica matematicienilor americani care prezic extincţia cultelor în nouă ţări. Dispare religia?

Adrian Cioroianu: Antonescu şi Orban vorbesc ca Ana Pauker

Adrian Cioroianu a părăsit Partidul Naţional Liberal în aprilie 2009. Acesta a fost întrebat de Sabina Fati la "Dezbaterile RL" dacă se gândeşte să se reîntoarcă în PNL. Fostul ministru de externe a răspuns că nu exclude acest lucru, dar nu şi-a planificat când să revină. "Eu mă consider liberal, doar că nu mai sunt PNL-ist. Nu am avut o relaţie foarte bună cu cei care conduc acum partidul. Curios acest lucru apare şi în Wikileaks", spune fostul ministru de externe invitat la "Dezbaterile RL" cu Sabina Fati.."Când ţi se reproşează că tu ai fost de partea lui Tăriceanu în Congres şi de asta nu meriţi pe liste de europarlamentar. Nu m-am simţit bine. Sunt profesor de istorie şi ştiu că aşa vorbeşte Ana Pauker Asta le-am spus domnului Orban şi domnului Antonescu. Băieţi, voi vorbiţi ca Ana Pauker, nu ca liberali", explică Cioroianu.

Depozitul de deşeuri din Năvodari, fără acord de mediu

După ce a refuzat să semneze autorizaţia de construire a depozitului de deşeuri toxice de la Năvodari, primarul localităţii spune că acordul de mediu nu a fost eliberat în mod legal. Primarul din Năvodari, Nicolae Matei, era fericit ieri: a primit, conform declaraţiilor sale, un nou document care certifică faptul că depozitul de de-şeuri pe care vor să îl construiască o serie de investitori italieni nu are ce căuta la Năvodari. Mai exact, Nicolae Matei ne-a declarat că a primit de la Agenţia Naţională de Mediu o adresă prin care este informat că acordul de mediu a fost eliberat cu încălcarea legii.

Finanţe personale. Dobânzile la depozitele în lei au atins în ianuarie cel mai mic nivel din istorie. Cât de avantajos mai este depozitul bancar

Cu tot cu inflaţia imensă din România, depozitul în lei rămâne, în cele mai multe situaţii, mai avantajos decât cel în euro. RL vă prezintă care sunt acele situaţii. Aproximativ 20% din românii activi economisesc lunar bani într-o formă sau alta. De cele mai multe ori ei aleg să îşi plaseze economiile în bănci şi reuşesc să pună deoparte, în medie, aproximativ 100 de euro pe lună sau 20% din venitul lor. Cu toate că România este, în continuare, ţara cu cea mai mare inflaţie din Uniunea Europeană şi cu toate că recesiunea economică a dus dobânzile la depozitele în lei la minime istorice, băncile locale oferă dobânzi foarte bune în comparaţie cu alte ţări din Europa.

ZIARUL FINANCIAR

Tăriceanu renunţă la afacerea Citroën şi se concentrează pe Ford şi Harley Davidson

"Activitatea Automotive Trading Services în ceea ce priveşte marca Citroën va continua în Băneasa doar pentru service, nu şi vânzarea de maşini. Angajaţii de la showroomul Citroën din Pipera vor fi mutaţi la centrul din Băneasa", a spus Bogdan Bucurescu, directorul general al Automotive Trading Services (ATS). Compania deţinută în proporţie de 85% de fostul premier şi 15% de Bogdan Bucurescu, directorul companiei, este în continuare dealer al mărcii Ford şi importator al motocicletelor Harley Davidson. ATS este primul jucător din auto care renunţă complet la o marcă, după ce în 2007 s-a transformat din importator în dealer prin preluarea directă a activităţii de importator de Citroën România, iar acum a renunţat şi la activitatea de vânzări păstrând-o doar pe cea de service. Călin Popescu-Tăriceanu nu a putut fi contactat pentru declaraţii până la închiderea ediţiei.

Ce-i trebuie BVB ca să ajungă ca bursa din Polonia? Un milion de mici investitori

Situaţia actuală a Bursei de Valori Bucureşti (BVB) este similară cu cea a bursei poloneze în anul 2000, potrivit unei analize prezentate de Greg Konieczny, managerul Fondului Proprietatea (FP), singura diferenţă fiind că bursa din Varşovia avea în 2000 peste un milion de investitori de retail, în timp ce BVB are în prezent circa 10.000 de conturi active. "Marea problemă a Bursei de la Bucureşti este lipsa investitorilor de retail", spune Konieczny, care crede că atragerea micilor investitori este principala direcţie pe care trebuie acţionat pentru dezvoltarea pieţei locale. Konieczny, care coordonează echipa locală a grupului american Franklin Templeton, administratorul Fondului Proprietatea, a fost ales la finalul săptămânii trecute ca membru provizoriu în Consiliul de Administraţie al BVB, după demisia lui Daniel Ţepeş.

Regele mall-urilor a încasat 41,2 mil. euro din chirii

Omul de afaceri Iulian Dascălu, 41 de ani, proprietarul reţelei de centre comerciale Iulius Mall, a realizat anul trecut venituri de 41,2 milioane de euro din închirierea mallurilor deţinute în Cluj, Timişoara, Suceava şi Iaşi, în creştere cu 3% faţă de anul trecut, pe fondul finalizării în luna noiembrie a anului 2009 a unei investiţii de 60 milioane de euro în extinderea proiectului din Timişoara.

BCR nu dă dividende şi majorează capitalul cu profitul pe 2010

BCR, cea mai mare bancă de pe piaţă, intenţionează să încorporeze în capitalul social profitul net de 55,4 mil. lei realizat anul trecut după standardele româneşti de la contabilitate, renunţând astfel la distribuirea de dividende către acţionari prin excepţie de la regula prevăzută în Actul constitutiv. Aceasta este propunerea de repartizare a profitului pe care Consiliul de Supraveghere al BCR condus de Andreas Treichl, CEO al Erste Group, o va înainta la următoarea şedinţă a AGA convocată pe 29 aprilie. Erste controlează circa 69,4% din BCR. În urma încorporării profitului pe 2010, capitalul social al BCR va creşte cu aproximativ 5,3%, până la 1,085 mld. lei.

Bancherii şi-au îngroşat marjele de câştig în februarie

Creditele noi pentru populaţie şi pentru companii, atât în lei cât şi în euro, s-au scumpit în februarie cu până la două puncte procentuale, în timp ce dobânzile la depozite au continuat să coboare, ceea ce arată că bancherii încearcă din nou să îşi rotunjească marjele de câştig. Dobânda medie la creditele noi acordate clienţilor îndividuali a crescut cu un punct procentual în februarie şi a ajuns la 13,5% pe an, în linie cu tendinţa înregistrată în prima lună a anului, arată datele BNR. Creşterea se datorează în mare parte majorării costului finanţării pe piaţa monetară deoarece bancherii au menţinut sau chiar au redus marjele de dobândă, spun jucătorii din piaţă. Totodată, în ultimele săptămâni au apărut semnale tot mai puternice că băncile încearcă să atragă clienţi la credite cu dobânzi mai mici.

Datoria publică devine prea mare pentru o piaţă atât de mică

Cu o datorie publică care a urcat într-un ritm alert în ultimii doi ani, apropiindu-se de 40% din Produsul Intern Brut, Ministerul Finanţelor trebuie să se grăbească cu implementarea unor măsuri de modernizare, pentru că piaţa locală devine prea mică pentru a susţine nevoia statului de finanţare, avertizează analiştii. Intenţia Ministerului Finanţelor de a trece la un management activ al datoriei publice este apreciată de analişti, care susţin că este foarte important ca obiectivele anunţate să se materializeze având în vedere creşterea substanţială a datoriei în ultimii ani şi preponderenţa împrumuturilor pe termen scurt.

Investitorii străini vânează rezervele de cupru. Preţul metalului a explodat

Două companii de exploatare a cuprului, Cuprumin Abrud şi Moldomin Moldova Nouă, sunt scoase la vânzare Tona de cupru a explodat în ultimii doi ani de la 2.700 $ la 10.000 $ din cauza Chinei Valoarea rezervelor de cupru ale României este estimată la 5-10 miliarde de euro la preţurile actuale Din cupru se fabrică conducte şi cabluri. Cele mai vânate două companii la ora actuală din România sunt exploatările de minereu de cupru Cuprumin Abrud şi Moldomin Moldova Nouă ale căror rezerve de metal roşu sunt evaluate în prezent la circa 10 miliarde de euro, potrivit calculelor ZF. Preţul cuprului a atins recent un nivel exorbitant de 10.000 de dolari/tonă (6.500 euro pe tonă) ca urmare a cererii puternice din China, faţă de 2.000 $/ tonă între 1980 şi 2004.

Exportatorii elveţieni visează la euro. Europa de Est ar avea de câştigat dintr-o astfel de schimbare

Exportatorii elveţieni, afectaţi de aprecierea francului în faţa euro, au adus în discuţie posibilitatea ca Elveţia să adopte moneda unică pentru a elimina riscul valutar din operaţiunile comerciale desfăşurate cu statele din zona euro, scrie Bloomberg. Preşedintele producătorului de ceasuri Patek Philippe Thierry Stern spune că Elveţia ar avea de câştigat din adoptarea euro pentru că aprecierea francului "este un coşmar pentru toată lumea". Deşi acest scenariu are şanse reduse de a deveni realitate, o asemenea schimbare ar avea implicaţii importante în Europa Centrală şi de Est, ca urmare a ponderii ridicate a creditelor în franci elveţieni în totalul creditelor acordate în regiune.

Închiderea centralei de la Fukushima va dura 30 de ani

Scoaterea din uz a reactoarelor de la centrala nucleară Fukushima, care presupune extragerea şi depozitarea substanţelor radioactive, ar putea dura trei decenii, costul operaţiunilor care trebuie suportat de compania japoneză de utilităţi TEPCO fiind evaluat la 12 mld. dolari, 8,65 mld. euro), scrie Bloomberg. Patru din cele şase reactoare ale centralei au devenit nefuncţionale după ce a fost necesară injectarea de apă de mare pentru răcire, după ce sistemele de reglare a temperaturii au fost distruse de tsunami-ul ce a urmat cutremurului din 11 martie. Potrivit primului-ministru Naoto Kan centrala urmează să fie scoasă din uz în totalitate. El a adus în discuţie problema sistemului de siguranţă în caz de tsunami al centralei şi a criticat faptul că standardele de siguranţă au fost prea scăzute.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb