• ADEVĂRUL
• România, cu porţile închise
Profesorii şi funcţionarii din administraţie încep de astăzi greva generală pe durată nelimitată. Medicii sprijină protestul. În primării va funcţiona doar serviciul de decese, iar spitalele vor asigura numai intervenţiile de urgenţă. Restul pacienţilor vor fi reprogramaţi. România bugetară nu va funcţiona astăzi. Poliţia, ambulanţa şi camerele de gardă sunt singurele unităţi publice care vor lucra exact ca într-o zi normală.
• Administraţiile locale, date în judecată
Premierul Emil Boc le-a cerut ieri prefecţilor să atace în instanţă "şmecheriile" făcute de reprezentanţii administraţiilor locale care şi-au majorat veniturile cu 25% pentru a nu suferi de pe urma reducerilor salariale. "Am observat o mare veselie la unele administraţii locale în adoptarea unor hotărâri de Consilii pentru majorarea cu 25% a salariilor prin bonusuri de tot felul. Vă rog să atacaţi imediat în instanţele de contencios administrativ aceste hotărâri de Consilii", a declarat ieri Boc, în cadrul unei videoconferinţe cu prefecţii.
• Becali mai încearcă un tun la Armată
Finanţatorul echipei Steaua cere MApN să-i achite o datorie, deşi în contul ei a primit 13 fotbalişti, iar pe unii dintre ei i-a vândut pe milioane de euro. Scandalul dintre Gigi Becali şi Armată a izbucnit în decembrie 2009, când latifundiarul a "înviat" o datorie de 654.000 de dolari, pe care susţine că Armata ar avea-o la el. Latifundiarul cere judecătorilor să oblige Clubul Sportiv al Armatei (CSA) să-i plătească daune în contul unui credit de 654.000 de dolari luat de Steaua de la defuncta Bancorex în 1994. Creditul nu a fost rambursat niciodată, iar în anii care au urmat datoria a fost plimbată, prin răscumpărare sau cesiune, pe la mai multe entităţi.
• Ucraina se predă Rusiei
Serviciile ucrainene de contraspionaj nu mai monitorizează agenţii ruşi. Aderarea la NATO a fost abandonată. Încetul cu încetul, noua administraţie de la Kiev abandonează Moscovei cele mai importante pârghii economice şi de securitate pentru a da un semnal de bunăvoinţă.
• Criza din Europa ajută Statele Unite
Turbulenţele de pe pieţele financiare europene din ultima perioadă, cauzate de criza datoriilor, au trimis investitorii peste Ocean. Preţurile din Statele Unite au scăzut, iar economia americană este ferită de o nouă recesiune, chiar dacă problemele Europei se adâncesc. Criza datoriilor din Europa a avut deja un impact psihologic semnificativ asupra pieţelor americane, trimiţând indicele Standard & Poor"s 500 mai jos cu 10,5 procente decât maximul atins în aprilie. Dar dacă investitorii se tem că turbulenţele din Europa vor afecta creşterea economică americană, ce înseamnă cu adevărat criza euro pentru cea mai mare economie a lumii?, se întreabă jurnaliştii de la "The New York Times".
• Grecia nu mai vrea noi finanţări
Grecia nu-şi va restructura datoriile şi nu are nevoie de noi tăieri de cheltuieli pentru a atinge ţintele fiscale agreate prin programul de ajutor aprobat de Uniunea Europeană şi FMI, a declarat ministrul elen de Finanţe, George Papaconstantinou, pentru ediţia de duminică a publicaţiei Eleftherotypia, transmite Reuters. Statul elen, lovit puternic de criza datoriilor, a primit un ajutor de urgenţă de 110 miliarde de euro pentru a evita intrarea în faliment, angajându-se în schimb să reducă deficitul bugetar sub limita de 3% până în 2013.
• CAPITAL
• Miliardul de euro de la Adunaţii Copăceni
În următorii trei ani, în comuna girgiuveană sunt planificate investiţii de un miliard de euro. Printre acestea se numără un aeroport, mai multe fabrici, un stadion şi hoteluri. Nelu Iordache vrea să construiască primul aeroport privat din România, în asociere cu câţiva investitori.
• Economia produce cinci luni din an doar pentru stat
Dacă toate taxele s-ar plăti la începutul anului , contribuabilii români ar scăpa abia săptămâna aceasta de povara întreţinerii statului. Ziua libertăţii fiscale vine însă mai târziu pentru angajaţi, care o vor aştepta până în august.
• Statul economiseşte 15 milioane de euro în fiecare zi de grevă
Paradox: Deşi protestează împotriva reducerii cheltuielilor bugetare, sindicaliştii din sistemul public care au decis să înceteze lucrul vor ajuta, de fapt, la strângerea curelei.
• CURENTUL
• Scântei, de Tia Şerbănescu
Avem o criză şi, din câte se observă, toată lumea bună se îngrijeşte de ea - să crească mare şi puternică, să nu-i lipsească nimic. Vorba poetului: şi-avea o criză, criza lui, icoană în altar s-o pui la închinat. Sigur, era mai bine dac-o vindeau dar, asta e, am rămas cu ea şi cu legile lui Murphy: când un lucru este rău, lumea se străduieşte să-l facă şi mai rău. Greva generală propovăduită de liderii sindicali transmite un ciudat mesaj de solidaritate cu cei loviţi la salarii şi pensii: sculaţi, voi oropsiţi ai sorţii, şi dacă tot v-au tăiat ăştia banii, ia să vă tăiem şi noi transportul, serviciile, spitalele şi şcoala, să mai umblaţi şi pe jos!
• Criza la portughezi
Un oraş-capitală cu o populaţie ceva mai mare de 500.000 de locuitori a avut de susţinut o demonstraţie populară la care au participat 300.000 de manifestanţi. E drept că "Marea Lisabona" numără aproape trei milioane de locuitori, adică aproximativ o treime din populaţia Portugaliei. Dar 300.000 de demonstranţi nu s-au mai văzut de decenii pe străzile şi în pieţele capitalei portugheze, care de altfel nici nu prea e obişnuită cu asemenea mitinguri de masă, cum sunt alte metropole europene din Franţa, Italia sau Germania.
• Uite greva, nu e greva!
Liderii sindicali din toate sectoarele bugetare care anunţau, în cursul săptămânii trecute, că astăzi, prin organizarea grevei generale, va fi paralizată activitatea la nivelul întregii ţări, nu au făcut altceva decât să creeze haos în rândul populaţiei. Cert este un lucru: federaţiile sindicale "nu vorbesc aceeaşi limbă" în ceea ce priveşte greva generală. În aceste condiţii, unii lideri sindicali au început să afirme că membrii din sindicatele lor sunt supuşi "unor presiuni" din partea conducerilor instituţiilor la care sunt angajaţi pentru a nu participa la protest.
• CURIERUL NAŢIONAL
• Nu daţi vina pe firme!
Alexandra Gătej: Multe din firmele închise anul trecut erau doar "de paravan".
Adriean Videanu: Culpabilizarea oamenilor de afaceri este cea mai mare greşeală.
Ovidiu Nicolescu: Întreprinzătorii sunt cheia relansării economice, dar Guvernul nu-i ajută şi le mai şi pune beţe în roate. . Ştim foarte bine că cele mai multe s-au închis de bună voie, iar multe business-uri care au ieşit de pe piaţă erau firme de paravan", a spus Gătej, vineri, la "Ziua Întreprinzătorilor din România - 2010"", organizat de CNIPMMR, Ministerul Economiei, AIPPIMM şi CECCAR.
• Vasilescu: Majorarea TVA ne-ar fi transformat în oaia neagră a Europei
"O astfel de măsură ar fi dus la o inflaţie de două cifre". Majorarea TVA de la 19% la 24%, propusă de FMI, ar fi dus la o inflaţie de două cifre şi ar fi făcut din România "oaia neagră a Europei", fără posibilitatea de a se împrumuta pe pieţele externe, deşi este dependentă de capitalurile străine, consideră Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR. "Noi suntem o ţară dependentă de capitalul străin, pentru că, oricât elan patriotic am avea, noi ştim că de foarte multă vreme noi nu ne putem descurca numai cu capitalul acumulat în această ţară, pentru că este puţin", a declarat Vasilescu la emisiunea "După 20 de ani", difuzată de ProTV.
• Veniturile ziarelor din online au avansat pentru prima oară în ultimii 2 ani
Acestea au crescut, în primele 3 luni din 2010, cu 4,9%, la 703,4 milioane dolari. Site-urile ziarelor au atras, în primul trimestru, o medie de 74,4 milioane de vizitatori unici, pe lună. În acelaşi timp, veniturile obţinute de ediţiile tipărite au scăzut cu 11%, la 5,25 miliarde dolari.
• Proiectul de combatere a evaziunii fiscale ne va aduce sancţiuni grave de la UE
Proiectul de ordonanţă de urgenţă privind măsurile pentru combaterea evaziunii fiscale conţine o serie de prevederi care încalcă legislaţia comunitară, astfel că Guvernul riscă sancţiuni drastice din partea Comisiei Europene dacă îl va aplica, consideră experţii Deloitte Tax. Potrivit proiectului, achiziţiile intracomunitare de cereale, legume, fructe, carne, peşte, flori, zahăr şi materiale de construcţii vor avea TVA, iar pentru tranzacţiile în interiorul ţării cu aceleaşi produse, la care se adaugă pâinea, va fi aplicată taxarea inversă, respectiv la beneficiar.
• După 5 ani de procese, primarul Adrian Veştea a reuşit: Râşnovul şi-a recuperat Cetatea!
Primarul Adrian Veştea a readus monumentul istoric în administrarea râşnovenilor, după cinci ani de procese. Judecătorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie au decis ieri rezilierea contractului de concesiune a Cetăţii Ţărăneşti încheiat în 2000 cu firma Drumuri Publicitare. Atunci, cetatea era dată pe 50 de ani, primăria nu încasa un leu. Dar, cel mai grav, monumentul era distrus pentru profit, de "restaurările" făcute, cu buldozerul, de un "întreprinzător" italian!
• Bruxelles doreşte să crească vârsta de pensionare pentru cetăţenii UE
Comisia Europeană e de părere că vârsta de pensionare în statele membre ar trebui să fie ridicată, astfel încât, în medie, pe teritoriul UE nu mai mult de o treime din viaţa de adult este petrecută în pensionare. Potrivit unui raport din "Financial Times", lucrătorii ar trebui să lucreze mai multe ore şi să se pensioneze mai târziu, altfel riscă să fie plătit mai puţin şi să dea contribuţii la stat mai mari.
• Oprescu atacă hotărârile ce permit ridicarea maşinilor în Bucureşti
Numeroasele sesizări primite de la locuitorii Capitalei, care reclamau că maşinile le sunt ridicate ilegal de "firme fantomă", l-au determinat pe primarul general Sorin Oprescu să ia măsuri. El a anunţat sâmbătă, la Realitatea TV, că va ataca hotărârile de consiliu local în baza cărora mai multe "firme-fantomă" ridică maşinile de pe străzile administrate de municipalitate.
• EVENIMENTUL ZILEI
• Profesorii vor şi grevă, şi banii pentru Bac
Examenul de maturitate se va desfăşura azi în toată ţara, o parte dintre dascăli acceptând să renunţe la proteste în schimbul banilor oferiţi de minister. Elevii de clasa a XII-a vor susţine, astăzi, proba de competenţe lingvistice într-o limbă străină a Bacalaureatului, în timp ce mare parte dintre colegii lor de la clase le mai mici se vor bucura de o zi de vacanţă. Asta, pentru că majoritatea dascălilor intră în grevă generală pe termen nelimitat, urmând ca aceia care au acceptat, totuşi, să intre la examen pentru a supraveghea elevii să li se alăture de mâine.
• Frunzăverde l-a atacat pe Boc
Premierul a fost criticat pentru că nu a consultat partidul pe marginea reducerilor de salarii şi pensii. Vicepreşedintele PDL ar fi preferat varianta măririi taxelor. Guvernul trimite astăzi în parlament pachetul anticriză care include tăierile de pensii şi salarii în sectorul bugetar. Măsurile de austeritate ale guvernului Boc i-au atras premierului un val de critici inclusiv în propriul partid.
• "2.000 de falşi revoluţionari să rămână fără drepturi""
Preşedintele Asociaţiei "21 Decembrie 1989", Teodor Mărieş, susţine că guvernul ar putea face economii la buget dacă le-ar anula certificatele falşilor eroi ai Revoluţiei. "Cred că cel puţin 2.000 dintre cei care au obţinut certificate de re vo luţionar au fost, de fapt, de partea cealaltă a baricadei şi, prin urmare, ar trebui să li se retragă drepturile acordate (indemnizaţii, dar şi o serie de scutiri de la plata unor utilităţi, împroprietăriri cu terenuri etc. -n.r.). Aşa ar mai putea face economii substanţiale guvernul".
• Bugetar în instituţiile din ţările Uniunii Europene
Românii se pot angaja ca funcţionari publici şi în instituţiile din statele membre UE. Nu vor putea ocupa însă posturi de conducere în magistratură sau în sistemul de siguranţă naţională. Concret, potrivit specialiştilor CE, funcţionarii şi angajaţii din sectorul public sunt lucrători, aşa că, într-adevăr, regulile privind libera circulaţie şi principiul tratamentului egal li se aplică şi lor. Însă aceste reguli generale includ şi excepţii, adică domenii sau funcţii în care românii nu vor putea ajunge.
• FINANCIARUL
• Răsplată sau omisiune? Angajaţii din "servicii" rămân în continuare beneficiari de pensii speciale
În proiectul de lege privind recalcularea pensiilor nu figurează angajaţii din "siguranţa natţonală". Modul în care s-a decis reducerea cheltuielilor este incomplet şi discreţionar şi va duce doar la "relansarea sărăciei". Aseară, târziu, guvernul s-a întrunit în şedinţă pentru a adopta pachetul de măsuri de austeritate şi "relansare economică". El constă doar în tăieri de pensii şi salarii sau în creşterea fiscalităţii pentru angajatorii privaţi şi salariaţii acestora. În alte state din Uniunea Europeană au fost tăiate drastic cheltuielile publice, au fost îngheţate salariile, dar în niciun caz nu au fost modificate veniturile pensionarilor.
• Diverta: de la o dezvoltare fulminantă la datorii de 10 mil. euro
Intrată în insolvenţă, compania va începe să închidă magazinele neprofitabile.Lanţul de magazine Diverta şi-a depus la mijlocul săptămânii trecute cererea de insolvenţă, anunţând că este deja în negocieri cu investitori instituţionali interni şi externi pentru atragerea de capital. În ultima perioadă, tot mai multe companii mari din retail precum Flamingo sau K-Tech Electronics au trecut prin procedură de insolvenţă.
• Restanţele în valută au crescut de două ori mai repede decât cele în moneda naţională, cu echivalentul a 450 mil. Lei
În aprilie, ponderea întârzierilor la plată în totalul portofoliului de credite a ajuns la 5,5%. Deşi ponderea creditelor restante în valută este mai redusă decât cea a întârzierilor la plata în lei, respectiv 4,6% faţă de 7%, restanţele în monedă străină se acumulează mult mai repede. Potrivit datelor BNR, în timp ce întârzierile la plată în lei au crescut în aprilie faţă de martie cu 240 mil. lei, cele în valută se majoraseră cu echivalentul a 450 mil. lei.
• Impozitarea programatorilor ar genera pierderi de 113,9 mil. euro în trei an
Măsura scutirii de la plata impozitului pe venit în cazul programatorilor IT va fi menţinută, în caz contrar Bugetul de stat va avea de pierdut până la 113,9 milioane de euro, respectiv 59.300 de pensii peste trei ani, estimează Varujan Pambuccian, membru al Comisiei IT&C din Camera Deputaţilor. Potrivit acestuia, pierderea ar fi pricinuită fie de emigrarea forţei de muncă, fie din relocarea fiscală a firmelor.
• Nota de plată a erupţiei vulcanului islandez Eyjafjoll: 5 miliarde de dolar
Norii de cenuşă au condus la anularea a 5.000 de zboruri suplimentare. Companiile de turism au acuzat, la rândul lor, pierderi de aproape 2 mld. $. După aproape o lună şi jumătate de activitate, vulcanul islandez Eyjafjoll s-a calmat. Încă nu se ştie dacă definitiv sau nu. O estimare a Cabinetului britanic Oxford Economics ridică nota de plată la 4,7 mld. $, adică aproximativ 0,4% din Produsul Intern Brut săptămânal la nivel global. Dacă se adaugă şi perturbările sporadice intervenite pe durata erupţiei, factura ajunge la 5 mld. $.
• GÂNDUL
• Paula şi Ovi, locul 3 la Eurovision 2010. Ce le poate aduce această clasare şi cum au evoluat "prieteniile" României
Au existat tot felul de pronosticuri şi păreri. Ba c-o să câştigăm concursul (naivitatea e, uneori, adorabilă), ba că n-o să ieşim printre primii 10, ba că mai jos de 5 ar fi jenant să ne clasăm, judecând după ce piese au ajuns în finală. Cu pricepere şi noroc, am luat bronzul.
• Lista bolilor care s-au "upgradat": apar în forme mai agresive, atacă şi persoanele tinere şi sunt greu de tratat
Medicii sunt alarmaţi: tratamentele "clasice" sunt, de multe ori, depăşite. Bolile, stimulate de noul nostru stil de viaţă. Astmul, bronşita, obezitatea, hipertensiunea şi bolile digestive afectează tot mai mulţi români şi apar în forme mai agresive, anunţă medicii. Ei avertizează că bolile s-au "upgradat" şi că medicamentaţia recomandată a rămas în urmă.
• După ce i-a găsit salariul pe Google, Boc i-a luat lui Isărescu un sfert din el
Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, ar putea lua, de la casieria BNR, începând din iunie, un salariu mai mic cu 25%, potrivit unui proiect de lege care prevede, printre altele, ca şi salariile angajaţilor BNR să fie tăiate cu 25%, începând de luna viitoare. Decizia apare la numai trei luni după ce premierul Emil Boc declara, la un post TV, că l-a apreciat întotdeauna pe guvernatorul BNR şi că acesta "poate să-şi pună ce venit doreşte".
• JURNALUL NAŢIONAL
• Cartonaş roşu pentru Boc
Profesorii, studenţii, medicii, pensionarii, funcţionarii publici, poliţiştii şi actorii reiau de astăzi protestele împotriva măsurilor antisociale de austeritate ale Guvernului Boc. Sindicatele au anunţat că astăzi şi mâine va intra în grevă peste un milion de angajaţi, dintre care peste 400.000, din Educaţie şi Administraţie, declanşează greva generală pe termen nelimitat.
• Clientelă aleasă pe sprânceană
Conducerile instituţiilor deconcentrate au intrat iar în degringoladă, în urma deciziei Curţii Constituţionale, din 14 aprilie, prin care se declara necontituţională şi cea de-a treia modificare a statului funcţionarilor publici, operată de Guvernul Boc. Termenul de 45 de zile în care Guvernul ar fi trebuit să pună în acord legislaţia cu decizia Curţii au expirat, fără apariţia unui act normativ nou.
• ROMÂNIA LIBERĂ
• Cât câştigă statul din grevă
Economiile statului de pe urma încetării lucrului sunt mai mari decât pierderile. Salariile bugetare costă 45 milioane euro pe zi. În cazul în care toţi angajaţii de la stat ar intra în grevă, pierderile nu ar depăşi 30 milioane euro pe zi. Practic, pentru fiecare doi euro neîncasaţi, statul economiseşte trei euro.
• Încă o soluţie de criză: bacalaureatul, dat cu bibliotecara
Ministrul Educaţiei a găsit metoda de a sparge greva profesorilor: elevii care susţin bacalaureatul începând de astăzi vor fi supravegheaţi de bibliotecare şi laboranţi, iar în unele licee lucrările ar putea fi corectate de profesori de gimnaziu.
• Videanu: Angajaţii Ministerului Economiei vor dona zeci de milioane de euro
Ministrul Economiei, Adriean Videanu, a declarat vineri că angajaţii ministerului vor dona pentru un fond de solidaritate "zeci de milioane de euro", bani care vor fi folosiţi pentru echilibrarea bugetului de pensii, astfel încât "suferinţa" pensionarilor să fie cât mai scurtă, potrivit NewsIn.
• SĂPTĂMÂNA FINANCIARĂ
• Guvernul desfiinţează protecţia contribuabilului
Dobânzile, penalităţile sau majorările de întârziere au fost temele preferate ale nenumăratelor modificări ale Codului de procedură fiscală. Problema este cât de mult are statul dreptul să taxeze contribuabilii care întârzie la plata obligaţiilor fiscale? Dacă o vreme au existat totuşi nişte criterii legale, în funcţie de care se stabilea nivelul dobânzilor, acum au dispărut din legislaţia fiscală. În privinţa penalităţilor, arbitrariul poate fi şi mai mare.
• Amputarea pilonului II nu plăteşte nici pensiile pe o săptămână
Tăierea contribuţiei la pensii private obligatorii ar readuce la buget 660 de milioane de lei, adică o cincime din cheltuielile lunare cu pensiile de stat. Suma totală necesară pentru plata tuturor pensiilor de asigurări sociale de stat, fără a lua în calcul şi pensiile pentru agricultori, este de aproximativ 3,5 miliarde de lei pe lună, potrivit celor mai recente date oficiale publicate de Casa Naţională de Pensii şi Alte Drepturi de Asigurări Sociale (CNPAS).
• Salarii cu 25% mai mari la Romsilva, înainte de tăierea veniturilor
Un spor de teren neacordat anul acesta ar putea fi reintrodus chiar înainte de măsura anti-criză de diminuare a veniturilor în companiile de stat. Angajaţii Romsilva sunt foarte aproape de a primi un spor care le-ar permite să-şi menţină veniturile la nivelul de acum şi după ce va intra în vigoare tăierea salariilor personalului bugetar cu 25%. Conducerea societăţii spune că angajaţii au primit confirmare şi de la Curtea Europeană de Justiţie şi sporul ar putea fi reintrodus.
• ZIARUL FINANCIAR
• Guvernul, BNR şi băncile, fără sprijin pentru capitalul românes
Companiile româneşti cad una după alta în insolvenţă, dar Guvernul şi BNR sunt neputincioase în a susţine capitalul românesc în faţa băncilor străine. Statul nu are nicio strategie de salvare a companiilor cu acţionariat românesc care intră în insolvenţă una după alta. Aceasta este concluzia analiştilor financiari şi a oamenilor de afaceri care se văd nevoiţi să ceară deschiderea procedurii de insolvenţă pentru reorganizare atunci când nu mai găsesc nicio altă soluţie.
• Guvernul dă asaltul în lupta pentru banii FMI şi adoptă planul de austeritat
Cabinetul lui Emil Boc urma să adopte aseară cele două legi privind reducerea cheltuielilor statului şi o ordonanţă de urgenţă privind combaterea evaziunii fiscale, obligaţiile ce decurg din acordul cu Fondul Monetar Internaţional, urmând ca astăzi conducerea Parlamentului să decidă calendarul asumării răspunderii Guvernului pe măsurile de austeritate. Este un plan de reducere a cheltuielilor bugetare fără precedent în România ultimilor 20 de ani, pentru că niciodată salariile şi pensiile din sectorul public nu au fost tăiate atât de mult, cu 25%, respectiv cu 15%.
• Ultima prognoză oficială: scădere economica de 0,5
Guvernul a adoptat prognoza FMI de scădere a economiei cu 0,5% în acest an, iar Ministerul Finanţelor urmează să rectifice bugetul pe baza acestei cifre la sfârşitul lunii iunie-începutul lunii iulie. "Ultima cifră pe care am primit-o de la Comisia Naţională de Prognoză (CNP) pentru valoarea nominală a PIB în 2010 este de 510,449 miliarde de lei, ceea ce echivalează cu o scădere a economiei de 0,5% în acest an. Însă depinde şi de deflatorul PIB", a explicat Gheorghe Gherghina, secretar de stat în Ministerul Finanţelor.
• Bancpost: Ne aşteaptă încă un an destul de greu, sfârşitul crizei nu se întrevede
Anul 2010 rămâne dificil şi profitabilitatea ar putea aduce din nou surprize neplăcute, în condiţiile în care sfârşitul crizei nu se întrevede clar, spune Mihai Bogza, preşedintele executiv al Bancpost. Pesimismul său vine în condiţiile în care statul încă se străduieşte să implementeze măsuri de reducere de cheltuieli în sectorul public, după ce în ultimii doi ani doar sectorul privat s-a ajustat în criză. Măsurile de reduceri de cheltuieli publice vor afecta însă întreaga economie.
• Măsurile de austeritate nu au efectul scontat. Spania este retrogradată. În Portugalia şi Italia sunt proteste
În pofida măsurilor de austeritate dureroare, situaţia din Europa se înrăutăţeşte, în condiţiile în care agenţia de rating Fitch a retrogradat ratingul la creditele pe termen lung ale Spaniei, iar Italia şi Portugalia au fost "invadate" de protestatari. Spania a pierdut ratingul AAA pentru creditele pe termen lung din cauza crizei datoriilor care a afectat zona euro atât de puternic încât autorităţile au fost nevoite să contureze un pachet financiar în valoare de 750 mld. euro menit să ajute cele mai slabe economii, scrie Bloomberg.