REVISTA PRESEI 31.05.2012

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 31 mai 2012

ADEVARUL

Amnistie fiscală pentru consultanţi, artişti şi jurnalişti

Statul nu va continua procesul pentru plata retroactivă a TVA pe drepturile de autor, iar plafonul de deductibilitate creşte la 220.000 de lei. O ordonanţă de urgenţă care aduce unele modificări Codului fiscal a fost aprobată ieri de Guvern, una dintre prevederile acesteia constând în creşterea de la 119.000 la 220.000 de lei a plafonului cifrei de afaceri peste care trebuie să te înregistrezi ca plătitor de TVA. În prezent, contribuabilii care realizează venituri de peste 35.000 de euro calculaţi la cursul din data aderării României la UE (3,38 lei/euro), adică 119.000 de lei pe an, trebuie să se înregistreze la Fisc ca plătitori de TVA. De la 1 iulie 2012, acest plafon va urca la echivalentul a 65.000 de euro, adică 220.000 de lei.

Năstase şi telefonul de la 5.53 dimineaţa

DNA a depus dovada că fostul premier a discutat la telefon cu Constantin Grăjdan chiar în dimineaţa când cel din urmă a retras ISC din proces. O lovitură de teatru s-a produs la cel de-al şaselea termen din recursul la "Trofeul Calităţii", în timpul audierii lui Adrian Năstase. Reprezentanta DNA, procurorul Elena Matieşescu, i-a întins fostului premier o capcană în care acesta a căzut cu ochii închişi. Avocatul Corneliu Liviu Popescu, unul dintre apărătorii lui Năstase, a cerut recuzarea întregului complet de judecată. Şedinţa a fost suspendată şi s-a format un nou complet, care însă a respins cererea de recuzare. Procesul s-a reluat şi s-a fixat termen pentru 6 iunie.

USL a crescut cu 10% în primele zile la guvernare

USL a crescut la 59,4% în mai, faţă de 48,7% în aprilie, potrivit unui sondaj IMAS, comandat de "Adevărul". Alianţa dintre PSD şi PNL este beneficiara unui val de popularitate după ce a reuşit să preia puterea executivă: 59,4% din români spun că ar vota USL, potrivit unui sondaj realizat de IMAS în luna mai. Cu o lună în urmă, când USL se afla în opoziţie, intenţia de vot pentru această alianţă era de 48,7%. Creşterea de popularitate a unui partid după preluarea puterii este un fenomen care s-a petrecut, în ultimii 20 de ani, odată cu instalarea fiecărui Guvern. Excepţie a făcut PDL, care nu a beneficiat în niciun fel de instalarea lui Mihai Răzvan Ungureanu la Palatul Victoria.

Internetul, speriat de virusul Flame

Israelul este principalul suspect din spatele celui mai periculos virus din lume. Ruşii de la Kaspersky au identificat unul dintre cele mai periculoase virusuri descoperite vreodată, care poate intra într-un sistem şi monitoriza orice activitate a utilizatorilor. Totuşi, Kaspersky a intervenit târziu, abia după ce Organizaţia Naţiunilor Unite a raportat existenţa virusului, denumit ulterior "Flame" (flamă, flacără). Până acum, programul maliţios a afectat mai multe computere din Orientul Mijlociu, iar specialiştii de la Kaspersky sunt siguri că nu este "opera" unui hacker simplu. "Complexitatea lui Flame, geografia şi ţintele sale arată că a fost sponsorizat de către un stat", a scris Eugene Kaspersky pe contul său de Twitter.

Estul pune la cale, la Bucureşti, bugetul UE

Bucureştiul găzduieşte vineri Conferinţa şefilor de guverne din grupul statelor membre UE beneficiare ale fondurilor structurale, prin politica de coeziune. Reuniunea vine în contextul negocierilor pentru viitorul buget multianual al UE şi în urma cărora se decid sumele care vor fi alocate din 2014 până în 2020 celor mai importante politici europene: agricultura şi cea de coeziune. Pe fondul crizei, ţările net contributoare la bugetul UE cer reducerea considerabilă a finanţărilor. Destinatarii banilor prin aceste politici, printre care şi România, au format o coaliţie care va stabili la Bucureşti argumentele şi acţiunile comune pentru a obţine sume cât mai mari şi din 2014. 15 state europene - România, Bulgaria, Cehia, Cipru, Estonia, Grecia, Ungaria, Letonia, Lituania, Malta, Polonia, Portugalia, Slovacia, Slovenia şi Spania, plus Croaţia fac parte din grupul "Prietenii coeziunii" ai căror reprezentanţi se întâlnesc la Bucureşti.

"Reţete" de la UE pentru România

Comisia Europeană a făcut o radiografie a ţărilor din UE. Concluzia pentru România: "Luaţi fonduri europene, restructuraţi transporturile şi sănătatea!". Comisia Europeană (CE) a făcut evaluări pe toate programele naţionale de reformă şi de convergenţă ale statelor membre, a analizat în detaliu economiile celor 12 state membre aflate în procedură de deficit excesiv şi a anunţat recomandări pentru fiecare din cele 27 de ţări UE. "Este vorba despre bilanţul de sănătate al situaţiilor economice şi bugetare din statele membre UE. Am propus şi remedii pe fiecare ţară", a declarat preşedintele CE, Jose Barroso. "Nu vă faceţi speranţe cu exporturile". Principalul factor de creştere în viitor este cererea internă, în timp ce exporturile nete nu ajută, ba, dimpotrivă, contribuie negativ la creşterea PIB-ului. Astfel, Comisia recomandă României să vadă fondurile europene ca o locomotivă de creştere.

Viitorul companiei Samsung, ameninţat de disputele fraticide dintre moştenitori

În timpul lungii şi controversatei sale cariere, Lee Kun Hee, preşedintele Samsung Electronics a transformat mica afacere de familie în cel mai mare producător de televizoare şi telefoane mobile, depăşind companii precum Apple sau Sony. Provocările cărora trebuie să le facă faţă în prezent nu vin, din partea altor companii tehnologice, ci chiar dinspre propria familie. Miliardarul Lee, în vârstă de 70 de ani, şi cel mai bogat cetăţean al Coreei de Sud, se confruntă cu două procese intentate de fratele şi sora sa mai în vârstă, în încercarea acestora de a obţine o parte din averea de familie, anunţă agenţia de ştiri Bloomberg.

CURENTUL

Ministrul Daniel Constantin ("ăla micu") - prostie sau complicitate în escrocheria ANIF

"Directorul ANIF a semnat, zilele trecute un contract de pază pentru filialele din ţară - a spus Constantin. El a profitat de faptul că serviciile de paza sunt exceptate de la Ordonanţa 34, conform Anexei 2B, şi a apelat la o procedură simplă prin cerere de ofertă. A semnat un contract în valoare de 10 milioane de euro pentru servicii de pază pentru care până la 31 mai, pe aceeaşi perioada, platise 800.000 de euro, deci de 13 ori mai mult. În cateva zile o sa am şi raportul corpului de control, dar pâna atunci i-am cerut demisia pt ca este imoral" - a declarat ministrul Daniel Constantin marţi seara, la un post de televiziune. Întrebat dacă a anulat contractele "imorale", el a răspuns evaziv: "să vedem, contractele ori le anulăm, ori le renegociem, pt că nu putem lăsa obiectivele fara pază".

Guvernul Ponta dă cu o mână şi ia cu alta banii bugetarilor

După ce a anunţat cu surle şi trâmbiţe că el va fi cel care va readuce salariile bugetarilor la nivelul de dinainte de criză, Victor Ponta se vede depăşit de sarcina pe care o are şi este nevoie să recurgă la diverse artificii financiare sinonime cu aruncarea de praf în ochii aceste categorii sociale. Nu numai că a ordonat lui Georgescu de la Finanţe (ex-BNR) să se joace cu cursul leului pentru a pune deoparte fonduri care vor fi vărsate către bugetari din buzunarele tuturor românilor cotizanţi la stat, dar acum Ponta se mai pregăteşte să mai dea o lovitură. Este vorba despre impozitarea salariilor de peste 1.000 de euro din sectorul bugetar.

CURIERUL NATIONAL

Guvernul Ponta umblă şi el la Codul Fiscal

Deşi, ca mai toate Guvernele, promite stabilitate fiscală, Guvernul Ponta a început să opereze o serie de modificări ale cadrului legislativ. Ordonanţa de urgenţă prin care pragul afacerilor peste care este plătită taxa pe valoarea adăugată creşte la 65.000 euro în cazul persoanelor fizice autorizate şi a microîntreprinderilor a fost avizată în şedinţa de ieri a Guvernului, a anunţat premierul Victor Ponta. Ordonanţa modifică prevederile actuale ale Codului Fiscal. În prezent, plafonul de scutire la plata TVA este de 35.000 de euro, la cursul de schimb al BNR valabil la data aderării României la UE (circa 3,3 lei pentru un euro). Pragul va creşte astfel de la 119.000 lei la 220.000 lei. Proiectul de modificare a Codului prevede şi eliminarea limitării dreptului de deducere a TVA la achiziţia de vehicule. Executivul renunţă şi la impozitul pe tranzacţie pe piaţa de capital şi introduce plata anuală pe câştig

Unde ajung de fapt ajutoarele financiare oferite Greciei?

Grecia continuă să primească miliarde de euro de la Troika - UE, Banca Centrală Europeană şi FMI -, mulţumită faptului că ţara încă se mai află în zona euro. Deşi, în ultimul timp, calitatea sa de membru în zona euro este atârnată în balanţă, Grecia continuă să primească ajutoare de miliarde de euro, bani care fac parte din aşa-numitul plan de salvare a statului elen de la faliment. Cu toate acestea, aproape niciun ban nu ajunge la Guvernul grec, în vederea plăţii serviciilor publice vitale, scrie The New York Times. În schimb, aceste ajutoare oferite Greciei se scurg direct înapoi în buzunarele aşa-numitei Troika (Uniunea Europeană, Fondul Monetar Internaţional şi Banca Centrală Europeană).

Inima capitalismului nu mai funcţionează

David Stockman, fost oficial în Administraţia Reagan, spune că pieţele financiare sunt distorsionate de intervenţionismul băncilor centrale. Acesta îşi atinge limitele, iar o dislocare a pieţelor de bonduri nu va putea fi prevenită. Cutremurul din piaţa titlurilor de stat ale SUA se va transmite şi către activele de risc care vor fi vândute nebuneşte de investitori. Pieţele financiare sunt complet dereglate de intervenţiile succesive ale Rezervei Federale Americane, care manipulează preţul banilor, spune David Stockman, fost oficial în Administraţia Reagan, unde a deţinut funcţia de şef al Office of Management and Budget (OMB). Ratele de dobândă nu mai semnalizează nimic întrucât sunt apropiate de zero, curbele de randament nu mai oferă indicii deoarece sunt întru totul măsluite de Fed

Oprescu, trei bolizi de lux, niciunul în declaraţia de avere

Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, circulă numai cu bolizi de lux ce aparţin unor firme sau unor oameni de afaceri binevoitori. Edilului-şef nu îi place să umble cu maşini ieftine sau care nu sunt puternice. Preferă bolizi de lux, dar aceştia nu figureaza în declaraţia de avere. Maşinile cu care primarul iese la plimbare sau se duce la întâlniri însoţit, de aproape fiecare dată, de garda lui de corp, sunt înmatriculate pe numele unor firme. Asta, deşi are la dispoziţie o maşină de serviciu, un Volkswagen Touareg. În plus, acesta a deţinut şi o maşină personală. Numai că, a renunţat şi la autoturismul marca BMW, care figura în declaraţia sa de avere depusă anul trecut. Potrivit ultimei declaraţii de avere, Sorin Oprescu nu mai are maşină. Primul său autoturism a fost o Dacie, rămasă nefolosită mult timp.

Fabulos: Cel mai mare traficant din Europa, un biet bugetar înglodat în datorii

Aceasta ar putea fi cea mai mare eroare judiciară a anului. Italienii au cerut arestarea lui Victor Iustin Rădulescu, pentru traficarea a 9 tone de cocaină, valorând 450 milioane de euro. Incredibil, constănţeanul are 56 de ani, trăieşte dintr-un salariu de 1.800 de lei, are un apartament modest şi nici bani să-şi pună dinţii nu are. Rudele şi colegii de serviciu spun că toată povestea este o mare farsă. Trafic de droguri de mare risc, operaţiuni navale de mare anvergură pentru transbordarea a numai puţin de 9 tone de cocaină, şeful celei mai mari reţele internaţionale de trafic de narcotice, importuri din America Latină în Europa. Sunt acuzaţiile căzute pe capul unui constănţean care a fost săltat de poliţiştii români şi arestat apoi de judecători pentru a fi predat autorităţilor italiene care îl dăduseră în urmărire internaţională.

EVENIMENTUL ZILEI

Oprescu, trei bolizi de lux, niciunul în declaraţia de avere

Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, circulă numai cu bolizi de lux ce aparţin unor firme sau unor oameni de afaceri binevoitori. Edilului-şef nu îi place să umble cu maşini ieftine sau care nu sunt puternice. Preferă bolizi de lux, dar aceştia nu figureaza în declaraţia de avere. Maşinile cu care primarul iese la plimbare sau se duce la întâlniri însoţit, de aproape fiecare dată, de garda lui de corp, sunt înmatriculate pe numele unor firme. Asta, deşi are la dispoziţie o maşină de serviciu, un Volkswagen Touareg. În plus, acesta a deţinut şi o maşină personală. Numai că, a renunţat şi la autoturismul marca BMW, care figura în declaraţia sa de avere depusă anul trecut. Potrivit ultimei declaraţii de avere, Sorin Oprescu nu mai are maşină. Primul său autoturism a fost o Dacie, rămasă nefolosită mult timp.

Fabulos: Cel mai mare traficant din Europa, un biet bugetar înglodat în datorii

Aceasta ar putea fi cea mai mare eroare judiciară a anului. Italienii au cerut arestarea lui Victor Iustin Rădulescu, pentru traficarea a 9 tone de cocaină, valorând 450 milioane de euro. Incredibil, constănţeanul are 56 de ani, trăieşte dintr-un salariu de 1.800 de lei, are un apartament modest şi nici bani să-şi pună dinţii nu are. Rudele şi colegii de serviciu spun că toată povestea este o mare farsă. Trafic de droguri de mare risc, operaţiuni navale de mare anvergură pentru transbordarea a numai puţin de 9 tone de cocaină, şeful celei mai mari reţele internaţionale de trafic de narcotice, importuri din America Latină în Europa. Sunt acuzaţiile căzute pe capul unui constănţean care a fost săltat de poliţiştii români şi arestat apoi de judecători pentru a fi predat autorităţilor italiene care îl dăduseră în urmărire internaţională.

Cine câştigă şi cine pierde din noul mod de aplicare a TVA

Microîntreprinderile şi persoanele fizice autorizate cu afaceri sub 220.000 de lei devin neplătitoare de TVA. Anunţată ca o facilitate pentru business-urile şi PFA-urile cu afaceri de până la 65.000 de euro, măsura se aplică, de fapt, doar business-urilor de până la 49.500 de euro, dacă luăm în calcul cursul de schimb actual. Plafonul de 65.000 de euro a fost anunţat luând în calcul cursul valutar valabil în 2007, anul integrării României în UE. Plafonul anterior era de 119.000 lei, adică 35.000 de euro, în 2007. Măsura este valabilă până la 31 decembrie 2014, potrivit Luminiţei Ristea, managing partner Nexia România. Aparent o mare facilitate pentru contribuabili, măsura aprobată prin ordonanţă de urgenţă este cu două tăişuri şi ridică, cel puţin pentru o parte din firme, probleme mari, înrăutăţindu-le situaţia, spun consultanţii fiscali.

Restructurarea, mărul otrăvit oferit de bănci

În loc să-şi sprijine clienţii în dificultate prin reduceri de dobândă, băncile au ales ca singur "ajutor" pentru aceştia amânarea la plată. Sub paravanul restructurării, unele bănci au fost la un pas să îşi "omoare" clienţii. "Foarte mulţi clienţi nu au ştiut ce înseamnă o restructurare. Mulţi au semnat fără să aibă probleme la rambursarea ratelor. Dacă li s-a oferit graţie, au luat graţie", spune Anca Bidian, CEO Kiwi Finance. De fapt, clienţii au interpretat graţia ca pe ceva oferit gratuit de bancă, nicidecum ceea ce ea însemna de fapt, adică doar o amânare a datoriei, pentru care dobânzile nu se opreau niciodată. În plus, clienţii nu au ştiut că restructurarea unui împrumut se înscrie în Biroul de Credit şi că acest lucru îi poate afecta. Potrivit ei, marele pericol e că aceşti clienţi restructuraţi devin captivi, pe costuri mari, întrucât cele mai multe bănci nu acceptă să-i refinanţeze.

Codruţ Marta a plecat din ţară. El a fost dat în urmărire internaţională

Fostul şef de cabinet al lui Sorin Blejnar, Codruţ Marta, declarat dispărut de soţie de vineri, ar fi ieşit din ţară prin vama Giurgiu, susţin surse judiciare contactate de EVZ. Codruţ Marta, fostul şef de cabinet al lui Sorin Blejnar, a fost dat în urmărire internaţională, astăzi, când a fost introdusă şi o alertă în sistemul informatic Schengen referitoare la cel a cărui dispariţie a fost semnalată de soţia lui, în urmă cu cinci zile. "La data de 30 mai 2012, Inspectoratul General al Poliţiei Române, prin Biroul Naţional Interpol din cadrul Centrului de Cooperare Poliţienească Internaţională a solicitat urmărirea internaţională, prin Interpol, a lui Marta Codruţ-Alexandru, de 38 de ani, persoană dispărută în împrejurări suspecte", se precizează într-un comunicat al Inspectoratului General al Poliţiei Române, care confirmă informaţiile publicate de Evenimentul zilei. .

JURNALUL NATIONAL

Codruţ Marta, titular în echipa vânătorilor de la Balc

Codruţ Marta, Sorin Blejnar, Elan Schwartzenberg (proprietar al Realitatea Media), Horaţiu Ţica (lider al consilierilor PD-L din Consiliul General, supranumit Prinţul PUZ-urilor), Sorin Florea (fost comisar-şef al Gărzii Financiare) şi Vasile Cămărăscu (fost şef al SRI Bucureşti) se numărau, alături de oameni politici şi de afaceri redutabili din străinătate, printre obişnuiţii din ultimii ani ai contestatelor partide de vânătoare pe care le organizează, anual, la Balc, Ion Ţiriac.

Poliţia Omoruri caută piesa dispărută din reţeaua SRI. Legături periculoase, interferenţe suspecte, prietenii interesate aduse la lumină de dispariţia "casieriei" lui Blejnar

O reţea de interese ţesută în timp şi consolidată prin căsătorii, cumetrii, năşii, amantlâcuri apare la suprafaţă o dată cu dispariţia lui Codruţ Marta. Fostul şef de cabinet al şefului ANAF, Sorin Blejnar, este căutat de anchetatorii de la "Omoruri", ceea ce arată greutatea cazului, dar şi suspiciunea unui deznodământ tragic al acestui caz. Pe baza informaţiile publice existente Jurnalul National deseneaza o schemă a cercului de interese în care se învârtea Codruţ Marta şi în care, desigur, anchetatorii caută informaţii. Chiar şi un amănunt legat de obiceiurile lui Manta, locurile pe care le frecventa, prietenii mai vechi sau mai noi pot ajuta la elucidarea dispariţiei încărcate de enigme care zguduie la vârf instituţii ale statului.

Salariul nesimţit al tatălui Robertei Anastase: 35.000 lunar, leafă de bugetar

Corneliu Anastase, tatăl preşedintelui Camerei Deputaţilor, are un salariu de 350 de milioane de lei vechi, în calitate de consilier al directorului CONPET, informează România TV. Corneliu Anastase, angajat al societăţii CONPET, a primit într-o singură lună, mai exact în martie 2012, un salariu brut de aproximativ 35.000 de lei. Potrivit documentelor obţinute de România TV, în ianuarie 2009, tatăl şefei Camerei Deputaţilor a câştigat 7.150 RON. În ianuarie 2010, avea un salariu de 12.240 RON, iar în septembrie - 22.131 RON. În decembrie 2011, salariu lui Anastase a ajuns la 35.068 RON, pentru ca în primele două luni ale anului 2012 să scadă la 15.067. În martie 2012, Corneliu Anastase a câştigat 35.155 RON. Potrivit România TV, societatea CONPET operează Sistemul Naţional de Transport al ţiţeiului, Gazolinei şi Etanului Lichid prin Conducte.

Cel mai mare asigurator pentru riscuri comerciale nu mai operează în Grecia

Cel mai mare asigurător pentru riscuri comerciale la nivel mondial, Euler Hermes, societate controlată de grupul german Allianz, a decis să nu mai asigure exporturile în Grecia, din cauza pericolului sporit ca furnizorii să nu mai fie plătiţi în cazul în care statul elen va fi nevoit să iasă din zona euro. "Euler Hermes a decis să nu mai asigure livrările în Grecia, în viitorul previzibil", a declarat miercuri un purtător de cuvânt al companiei, citat de Reuters. El a precizat că Euler Hermes va onora contractele existente, dar nu va mai subscrie noi poliţe, decizia urmând să fie revizuită de îndată ce situaţia se va îmbunătăţi.

NATIONAL

Robert Negoita a pus la cale scumpirea gazelor in Sectorul 3

Dupa ce ani la rand a inselat in cel mai josnic mod statul roman, Robert Negoita, candidatul USL la Primaria Sectorului 3, incearca acum sa-i fraiereasca si pe alegatori. Pe langa ale proiecte nastrusnice, Robert Negoita, candidatul USL la Primaria Sectorului 3, isi propune sa eficientizeze chipurile sistemul de distributie a gazelor. Potrivit specialistilor de la Institutul de Solutii Utilitare, schema emanata de social-democrat nu va face altceva decat sa scumpeasca factura la gaz a locuitorilor sectorului 3 cu 20 de procente. Si asta pentru ca Robert Negoita vrea ca o firma privata, aleasa de el, sa devina intermediar intre furnizorul de gaze si consumatorul din Sectorul 3.

Copos a luat pe vorbe 2,5 milioane euro credit de la CEC! Tu ai putea sa iei?

Abilitatea patronului giulestenilor in afaceri este indiscutabila, acesta demonstrand ca poate face bani si din piatra seaca. Una dintre reusite o reprezinta un credit la CEC Bank, in valoare de 2,5 milioane de euro, pentru care a garantat cu 50 la suta din drepturile federative ale jucatorului Cristi Sapunaru, aflat sub contract cu FC Porto. Atunci cand a semnat actele cu CEC Bank, Copos a garantat cu suma pe care ipotetic urmeaza sa o primeasca daca FC Porto il vinde la alta echipa pe jucatorul Cristi Sapunaru, banca acceptand acest tip de gaj, desi nu avea nicio garantie ca fotbalistul poate "exploda".

Azi are loc marea intalnire a Grupului Bilderberg

Nume de cod: "Conferinta Palmierul". Asa s-au inregistrat membrii Grupului Bilderberg la Hotelul Westfields Marriott, din Chantilly, Virginia. Temele de discutie ale bilderbergilor sunt cunoscute in mare parte, pentru ca un fost membru al grupului elitist, un mogul al petrolului, s-a spovedit pe patul de moarte, iar pastorul, Lindsay Williams, a dat fuga la presa alternativa, dezvaluind strategia Grupului Bilderberg de incalecare a lumii. Noua Ordine Mondiala inseamna China, conform marturiei muribundului. E vorba de o strategie a Grupului Bilderberg, Comisiei Trilaterala si Consiliului pentru Relatii Straine, care au cazut de acord ca sistemul bancar bazat pe dolar si-a trait traiul si trebuie schimbat din temelii.

Sefa FMI nu plateste impozit pe venit

Jurnalistii de la "The Guardian" au aflat ca sefa FMI, Christine Lagarde, le bate obrazul grecilor ca nu-si platesc impozitele, in timp ce ea e scutita de astfel de "efort". Directoarea FMI are un venit de 467.940 de dolari, care este actualizat in mod automat an de an, in functie de inflatie. In plus, Lagarde primeste si o indemnizatie de 83.760 de dolari, pentru diverse plati care nu trebuiesc justificate. Per total, castiga mai mult decat presedintele american Barack Obama. Insa, in timp ce Obama plateste impozit pe venit, Christine Lagarde e scutita datorita statutului diplomatic stabilit prin Tratatul de la Viena, in 1961.

Romania va fi obligata sa salveze bancile din Grecia

O propunere legislativa a Comisiei Europene (CE) ar putea crea obligatii financiare suplimentare pentru statele UE. Romania trebuie sa adune bani ca sa ajute bancile din Grecia care au subsidiare in tara noastra. Conform unui proiect al CE, tarile UE, si nu doar cele membre ale zonei euro, ar urma sa fie obligate sa salveze bancile din statele aflate in faliment. CE va prezenta pe 6 iunie proiectul care va da puteri absolute autoritatilor nationale de reglementare. Acestea vor putea prelua agresiv controlul asupra bancilor afectate, le vor lichida si-i vor obliga pe actionari sa accepte pierderi.

PUTEREA

Frica de euro

Companiile din România au început să adauge la contracte clauze care vizează o posibilă dispariţie a monedei europene, conform reprezentanţilor firmei de consultanţă şi audit Nexia România. Astfel, contractele pot fi reevaluate într-o monedă la alegere în cazul în care euro nu va mai exista. Mai mult, potrivit oficialilor Nexia, ca urmare a situaţiei dificile din Grecia, firmele elene de consultanţă înregistrează profituri considerabile. Dispariţia monedei euro nu mai este considerată o variantă pur ipotetică. În urma problemelor din Grecia, Portugalia, Irlanda, Spania sau Italia, analiştii şi economiştii iau în calcul cel puţin micşorarea zonei euro faţă de componenţa actuală, dacă nu chiar dispariţia cu totul a monedei unice europene. Firmele din România îşi iau şi ele măsuri de precauţie pentru o asemenea situaţie şi introduc clauze contractuale prin care se stipulează modul în care se vor reevalua contractele semnate acum în euro.

Liviu Negoiţă îi cere lui Sorin Oprescu să înapoieze cetăţenilor un teren de 12 hectare

Primarul sectorului 3, Liviu Negoiţă, solicită primarului general al Capitalei să întreprindă toate acţiunile în vederea răscumpărării suprafeţei de 12 hectare de teren spaţiu verde, situată în zona Bdul Nicolae Grigorescu-Liviu Rebreanu. Terenul a fost retrocedat de către Primăria Municipiului Bucureşti moştenitorilor lui Dan Romalo (potrivit datelor oferite de PMB). Înainte să fie retrocedat, terenul avea destinaţia de parc. Acum terenul este abandonat. Mai mulţi cetăţeni din sectorul 3 şi-au exprimat dorinţa ca terenul respectiv să fie amenajat ca şi parcul din care, cu ceva timp în urmă, făcea parte. Administraţia locală nu poate interveni pe o proprietate privată. Primarul Liviu Negoiţă consideră că problema ar putea fi rezolvată dacă primarul Capitalei, Sorin Oprescu, ar propune Consiliului General al Municipiului Bucureşti (CGMB) răscumpărarea suprafeţei de 12 hectare.

Bugetul 2014-2020 ascute lupta în UE

Negocierile privind bugetul comunitar 2014-2020 ar putea lăsa România fără o parte din sumele pe care se bazează. Oficiali de rang înalt au început să tragă semnale de alarmă cu privire la intenţia ţărilor bogate din UE de a reduce bugetul propus, cu consecinţe asupra fondurilor alocate celorlalte state membre. Urmează o perioadă de negocieri puternice, România, alături de alte state din Comunitare propunându-şi să facă front comun în faţa cererilor bogaţilor UE. "Bugetul UE 2014-2020 este esenţial pentru implementarea dezideratelor de dezvoltare a economiei şi de transformare a societăţii româneşti", a declarat Leonard Orban, ministrul afacerilor europene, la o conferinţă pe tema fondurilor europene.

ROMANIA LIBERA

"Trofeul Calităţii".Cât l-ar putea costa pe Năstase telefonul de la ora 5

DNA are probe din care rezultă că Năstase a comunicat cu Balaban-Grăjdan, abia numit şef al Inspectoratului de Stat în Construcţii, la ora 5 dimineaţa în ziua în care s-a redactat adresa către Înalta Curte prin care Inspectoratul anunţa că nu există prejudicii în dosarul "Trofeul Calităţii". În baza acestei adrese a Inspectoratului, avocaţii lui Năstase au cerut achitarea fostului premier. Specialiştii spun că aceste noi probe ale DNA reprezintă indicii potrivit cărora Năstase poate fi acuzat de preconstituire de probe pentru a scăpa de închisoare, iar Balaban-Grăjdan de favorizarea infractorului, de care, de altfel, a fost învinuit deja. În situaţii similare de preconstituiri de probe, inculpaţii au fost arestaţi preventiv.

Românul care a rezolvat unul din cele mai mari mistere ale istoriei

Liviu Giosan a descoperit cauzele care au dus la prăbuşirea unei civilizaţii milenare care număra, la acea dată, 10% din populaţia globului şi se întindea pe o suprafaţă echivalentă cu dimensiunea a patru Românii. "Civilizaţia indusului (pe care o localizăm în nordul Indiei antice şi pe teritoriul actual al Pakistanului n. red.) a dispărut datorită unor presiuni geoclimatice extraordinare. Este vorba de apariţia unei perioade de secetă şi de existenţa unor schimbări climatice radicale. Ploile abundente care susţineau debitul râurilor din zonă s-au transformat, în sute de ani, într-o lipsă de precipitaţilor sau în apariţia lor haotică, fapt care a adus pierderi ireparabile în agricultură şi au afectat decisiv viaţa oamenilor. Populaţia de acolo a părăsit în masă zona din apropierea râului Indus", a explicat Liviu Giosan modul în care a dispărut una dintre cele mai vechi civilizaţii care a rivalizat - în strălucire şi dezvoltare - cu cea egipteană sau Mesopotamiană.

TVR a demarat un nou concurs pentru şefia Ştirilor TVR; Aurora Liiceanu, în comisia de concurs

Consiliul de Administraţie al TVR a aprobat organizarea unui nou concurs pentru ocuparea postului de director al Ştirilor TVR, din comisia desemnată să-i evalueze pe candidaţi făcând parte Alexandru Lăzescu, Anne Jugănaru, Paul Călin Botez, Aurora Liiceanu şi Cristian Pârvulescu, potrivit Mediafax. Pe 25 mai, CA al TVR a adoptat o hotărâre prin care a aprobat condiţiile de organizare a concursului pentru ocuparea postului de director al Direcţiei Emisiuni Informative şi Sport din TVR. Comisia de concurs este formată din Alexandru Lăzescu (preşedintele - director general al TVR), Anne Jugănaru (membru în CA al TVR din partea PSD), Paul Călin Botez (membru în CA al TVR din partea PDL), Aurora Liiceanu şi Cristian Pârvulescu, potrivit hotărârii postate pe site-ul televiziunii publice. În hotărâre nu este precizată data la care va fi organizat concursul pentru şefia Ştirilor TVR.

ZIARUL FINANCIAR

Topul celor mai mari companii din România

Petrom a rămas în 2011 cea mai mare companie din România cu afaceri de aproape 4 mld. euro, însă în următorii ani se anunţă o luptă strânsă la vârf, în condiţiile în care compania de pe locul doi, producătorul Dacia, câştigă teren. Ziarul Financiar a realizat pentru al şaptelea an consecutiv topul celor mai mari companii din România, pe baza datelor comunicate de firme sau a estimărilor proprii, care arată că primele zece firme în funcţie de cifra de afaceri au avut un rulaj de peste 19 mld. euro în 2011, adică 14% din PIB-ul României. Într-o economie care în 2011 s-a aflat sub semnul incertitudinii, giganţii locali au continuat să câştige teren, afacerile lor având o creştere de aproximativ 20%. Nicio companie deţinută de un antreprenor român nu s-a calificat pentru un loc în topul celor mai mari zece jucători din economia românească, potrivit calculelor ZF.

Noul val de centre de afaceri din Bucureşti anunţă revenirea economiei

Cu peste 200.000 de metri pătraţi de birouri goale, o economie care nu s-a rupt complet de zona recesiunii şi investiţii străine directe modeste, de doar două miliarde de euro pe an, dezvoltatorii care alocă în continuare zeci de milioane de euro pentru realizarea unor centre de afaceri în Bucureşti par rupţi dintr-un alt film. E oare o peliculă a anilor 2014-2015? Pe segmentul de birouri "se învârt" aceleaşi companii dintr-o clădire în alta, fără să apară chiriaşi noi, a "tunat" la jumătatea lunii mai Shimon Galon, şeful companiei imobiliare GTC, într-un seminar pe teme imobiliare. În aceste condiţii, logic ar fi ca în Bucureşti să nu mai fie dezvoltate birouri noi, deoarece acestea ar duce la o nouă creştere a gradului de neocupare şi o presiune mai mare pe chirii.

ING pune lupa pe băncile greceşti: BNR are instrumente să oprească o eventuală fugă necontrolată a depozitelor

România este expusă riscului de contagiune cu piaţa bancară din Grecia, inclusiv din cauza liniilor de finan­ţare de peste 4 mld. euro de la băn­­cile greceşti care pot deveni incerte, însă BNR are instrumente puternice şi poate interveni rapid cu injecţii de lichiditate sau chiar prin înfiinţarea unei bănci-punte pentru a opri o eventuală fugă a depozitelor, arată o analiză a grupului olandez ING. "Noile puteri ale BNR de a decide înfiinţarea unei bănci-punte ar trebui să permită o reacţie mai puternică, iar probabila acoperire rapidă a golului de finanţare ar trebui să reducă riscurile unei fugi a depozitelor", scriu analiştii de la ING într-un raport care evaluează riscurile prezenţei importante a băncilor cu capital elen în Bulgaria, România şi Serbia.

BCE a respins planul Spaniei de salvare directă a uneia dintre cele mai mari bănci

Banca Centrală Europeană (BCE) a refuzat să participe la planul prin care Spania spera să salveze Bankia, una dintre cele mai mari bănci ale ţării, cu banii instituţiei, ceea ce lasă Madridului doar posibilitatea intervenţiei prin finanţare de pe pieţe, cu riscul creşterii şi mai mult a datoriei. Costurile de finanţare ale ţării însă cresc spre cotele de pericol, deoarece investitorii nu mai au încredere în guvernul spaniol, unii dintre ei temându-se chiar că neputinţa Spaniei de a-şi repune pe picioare sistemul bancar este un semn că statul este insolvabil.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb