REVISTA PRESEI 31.05.2016

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 31 mai 2016

ADEVARUL

Răspunsul OTP Bank la o notificare de dare în plată: Adresaţi-vă recuperatorilor, v-am vândut creditul

O debitoare care a ales să dea în plată apartamentul cu două camere din Bucureşti, cumpărat prin credit imobiliar obţinut de la OTP Bank, a primit un răspuns surprinzător la notificarea transmisă la sfârşitul săptămânii trecute: Adresaţi-vă recuperatorilor, v-am vândut creditul! Astfel, potrivit răspunsului transmis de OTP Bank, publicat de avocatul Adrian Cuculis, care îl reprezintă pe debitor, banca recomandă debitoarei să se adreseze "actualului creditor OTP Factoring ZRT (cesionarul creanţei dvs.), cu sediul în Ungaria (...)prin Agent S.C. OTP Factoring SRL, punct de lucru". Avocatul Adrian Cuculis precizează că banca nu a anunţat clientul anterior despre cesionare şi că nu avea dreptul să realizeze această operaţiune. Avocatul precizează că ipoteca nu a fost cesionată către recuperatorul de creanţe, ci doar creditul, astfel că singurul care poate lua în plată imobilul este OTP România. În plus, împrumutatu poate merge direct în instanţă pentru a face transferul de proprietate, în mod forţat, în patrimoniul băncii.

"Cumetria" dintre Sebastian Ghiţă şi şefii Poliţiei din Ploieşti

Situaţia penală a lui Sebastian Ghiţă se complică pe zi ce trece. Mai mulţi agenţi şi ofiţeri de poliţie au dat la DNA declaraţii complete despre şefii lor care ar fi fost mână-n mână cu deputatul. Sebastian Ghiţă ar fi beneficiat de informaţii confidenţiale din anchetele penale, iar în schimb ar fi oferit protecţie politică. Protejat de capii Poliţiei Prahova, care l-au scăpat chiar şi de un dosar penal, deputatul Sebastian Ghiţă a fost dat de gol de subalternii acestora. Mai mulţi poliţişti au fost audiaţi în ultima lună la DNA, pentru a da detalii despre modul în care Sebastian Ghiţă a scăpat de un dosar penal pentru conducere fără drept a unui autoturism pe drumurile publice, dar şi despre informaţiile confidenţiale din anchete, puse pe tavă deputatului de către capii poliţiei prahovene.

Ce calcule îşi fac Cătălin Predoiu şi Nicuşor Dan după ce varianta unificării dreptei a eşuat

Deşi s-a dovdit a fi un eşec, varianta sondajului comun care ar fi desemnat candidatul dreptei pentru Bucureşti dezvăluie strategia celor doi candidaţi pentru finalul de campanie. Cătălin Predoiu ar vrea ca Nicuşor Dan să se retragă din cursa pentru Primăria Capitalei şi să-l susţină pe el. Nicuşor Dan spune că Predoiu ar trebui să se retragă în favoarea sa. Şi unul, şi altul susţin că numai aşa poate fi înfrântă Gabriela Firea. Nicuşor Dan a anunţat că PNL n-a vrut să accepte varianta unui sondaj organizat de o firmă internaţională, aşa că va merge pe cont propriu. Nicuşor Dan mizează pe faptul că e singurul candidat care poate atrage voturi din bazinul nehotărâţilor, ce însumează un procent de 30 -35%. Nicuşor Dan îşi face următorul calcul: nehotărâţii nu contează în sondajele de opinie, însă, dacă în ziua votului ies la urne, pot influenţa decisiv rezultatul alegerilor.

Mega-dosar de corupţie la DNA: 77 de medici oncologi, acuzaţi de luare de mită

77 de medici specialişti oncologi au fost puşi sub acuzare pentru luare de mită, potrivit unui comunicat al DNA. Este vorba de o excursie în India, oferită medicilor de o firmă care se ocupa de importul şi distribuţia medicamentelor. Costul total al călătoriei: aproximativ 500.000 de euro. În acelaşi dosar, procurorii au început urmărirea penală împotriva unei societăţi comerciale având ca obiect de activitate servicii de import, distribuţie şi promovare a produselor farmaceutice, pentru comiterea infracţiunii de dare de mită, în formă continuată (77 acte materiale) şi a patru reprezentanţi cu funcţii de conducere în societatea respectivă, pentru comiterea infracţiunii de dare de mită, în formă continuată (77 acte materiale).

Cine-l scoate pe Putin de sub asediul Vestului

În contextul în care în iulie trebuie luată o decizie privind prelungirea sau nu a sancţiunilor la adresa Rusiei, preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, spune "Da" Kremlinului. Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a acceptat să participe luna viitoare la o conferinţă pe teme economice ce va avea loc în Rusia, reuşind astfel să stârnească nemulţumirea Statelor Unite, dar şi a unor ţări europene. Până şi membri ai echipei sale nu privesc cu ochi buni faptul că Juncker a acceptat invitaţia la Forumul Economic Internaţional de la Sankt Petersburg din 16 iunie. Potrivit unor surse diplomatice citate de politico.eu, temerile acestora sunt legate de faptul că vizita lui Juncker va întări poziţia preşedintelui Federaţiei Ruse, Vladimir Putin, chiar înainte de decizia crucială de a prelungi sau nu sancţiunile impuse Moscovei.

Cum arată România din propaganda Kremlinului: fără conexiune mobilă, fără gaze, mai săracă după aderarea la UE

Într-un documentar al postului de televiziune Rossia 1 intitulat "Capcana europeană" şi realizat de jurnalistul Aleksandr Rogatkin, România este prezentată ca o ţară din lumea a treia, cu o economie precară, unde oamenii au sărăcit după aderarea la UE, în 2007. Documentarul, prezentat de Dmitri Kiseliov, propagandistul-şef al Kremlinului, începe cu prezentarea localităţii Deveselu, unde, spun jurnaliştii ruşi, conexiunea mobilă nu funcţionează, iar oamenii se plâng că nu au simţit nicio schimbare în bine nici după prăbuşirea regimului comunist şi nici după aderarea la UE. Apoi echipa de jurnalişti de la postul de televiziune afiliat Kremlinului prezintă imagini dintr-un cartier sărac din Bucureşti, prezentându-l ca pe un cartier tipic oraşelor din România.

Klaus Iohannis l-a primit, luni, la Palatul Cotroceni, pe prinţul Charles de Wales

Klaus Iohannis şi Prinţul Charles au discutat despre patrimoniu şi potenţialul turistic al României. Preşedintele Klaus Iohannis i-a mulţumit Prinţului de Wales pentru vizită, dar şi pentru contribuţia semnificativă în procesul de conservare şi păstrare a tradiţiilor comunităţilor rurale transilvănene. Principala temă de discuţie a fost misiunea şi rolul Fundaţiei "The Prince of Wales" în România care vizează conservarea patrimoniului, Roşia Montană, agricultura şi dezvoltarea durabilă în România. Cele două părţi au discutat despre potenţialul turistic rural extraordinar pe care România îl are şi despre continuarea proceselor de conservare a patrimoniului natural şi a arhitecturii tradiţionale. Preşedintele României a reiterat dorinţa şi disponibilitatea de a susţine iniţiativele menite să păstreze şi să îmbunătăţească moştenirea naturală şi culturală a României.

DNA cere 14 ani de închisoare pentru Puiu Popoviciu

Procurorii au cerut luni instanţei condamnarea la 14 ani de închisoare cu executare a lui Gabriel "Puiu" Popoviciu în dosarul în care omul de afaceri este judecat pentru o pagubă adusă statului de 300 de milioane de euro prin afacerea Băneasa. Curtea de Apel Bucureşti a judecat luni ultimul termen al procesului în care "Puiu" Popoviciu şi foştii şefi de la DGIPI şi DGA Cornel Şerban şi Petru Pitcovici au fost trimişi în judecată pentru fapte de corupţie în legătură cu tranzacţionarea la un preţ subevaluat a unui teren de 224 de hectare de la Universitatea de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară (USAMV) Bucureşti. Procurorul de caz a precizat că terenul a fost subevaluat la 1 dolar pe metru pătrat, în condiţiile în care valoarea reală ar fi fost de 150 de euro pe metru pătrat. Mai mult, terenul nu ar fi putut face obiectul contractului pentru că era proprietate publică.

BANCHERUL

Piraeus Bank a făcut profit de 1 milion de euro in T1, după pierderi de 42 milioane euro in 2015

Piraeus Bank a obţinut in primul trimestru din 2016 un profit de 0,94 milioane euro, după ce in 2015 banca si-a făcut curăţenie in bilanţ printre creditele neperformante, fiind nevoită sa recunoască pierderi de 42 milioane euro, conform datelor furnizate de bancă pentru Bancherul.ro.

UniCredit induce in eroare publicul anunţând dublarea profitului

UniCredit Bank a anunţat recent intr-un comunicat că si-a dublat profitul in primul trimestru din acest an, informaţie preluata copy-paste in presă, inclusiv cea financiară. Si asta in ciuda faptului că doar cu o zi înainte, grupul-mamă din Italia arăta într-o prezentare ca profitul subsidiarei din Romania a stagnat fata de aceeaşi perioadă a anului trecut. Astfel, conform rezultatelor prezentate de grup in 10 mai, UniCredit Bank Romania a obţinut la nivel de grup un profit net de 18 milioane de euro in primul trimestru din acest an, identic cu rezultatul din T1 si T4 2015. In dimineaţa zilei următoare, subsidiara locala anunţă in titlul unui comunicat "un profit net consolidat de 108,7 milioane de lei în primul trimestru din 2016, dublu faţă de primul trimestru al anului anterior".

CURENTUL

Conform Patriarhiei, Firea "se pretează la tot felul de practici superstiţioase" ce "duc la diluarea credinţei"

Biserica respinge practica tăierii moţului la copil "pentru că încurajează superstiţiile, mai ales prin obiceiul de a pune în faţa copiilor tăviţe cu diferite obiecte, printre care şi stilouri, cărţi şi chei, cerându-i să aleagă dintre ele. Este foarte periculos, deoarece se încearcă a se intui perspectiva profesională a copilului. Această practică este greşită pentru că reprezintă un fel de actualizare a ursitoarelor. Sfânta Biserică ne învaţă că viaţa omului nu este indicată de destin, aşa cum există în religiile păgâne, de unde cred că se trag şi aceste practici. Creştinii ortodocşi ar trebui să renunţe la aceste superstiţii pentru că îi duc la o diluare a credinţei, pentru că în loc să ţină legătura cu izvorul vieţii, Hristos, şi să vină în Sfânta Biserică să consulte un preot duhovnic, se pretează la tot felul de practici superstiţioase." Gabriela Firea a postat pe contul său de facebook poze de la "luatul din moţ" al fiului ei în vârstă de un an. Vai, cum s-a pretat creştinul Gabriela Firea la "tot felul de practici superstiţioase".

DNA cere arestarea fostului soţ al Mihaelei Rădulescu

DNA anunţă că procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Secţia de combatere a infracţiunilor asimilate au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale, iar la data de 20 mai 2016, procurorii anticorupţie au înaintat Tribunalului Bucureşti referatul cu propunere de arestare preventivă în lipsă pentru o durată de 30 de zile, începând cu data punerii în executare a mandatului, a inculpatului SCHWARTZENBERG EMILIAN, cercetat sub aspectul săvârşirii infracţiunii de complicitate la dare de mită În cursul anului 2011, inculpatul Schwartzenberg Emilian l-a ajutat pe Morgenstern Avraham, să îi dea lui Mazăre Radu Ştefan, primarul municipiului Constanţa de la acea vreme, suma totală de 175.000 de euro pentru ca să faciliteze câştigarea unei licitaţii având ca obiect contractul de construire a Campusului social Henri Coandă în valoare de 40.964.030 lei fără TVA (circa 10 milioane de euro).

CURIERUL NATIONAL

Aproape 250 de primării s-au înscris la Ghiseul.ro

Aproape 250 de primării acceptă în prezent plata cu cardul online a taxelor şi impozitelor locale prin intermediul platformei www.ghiseul.ro - Sistemul Naţional Electronic de Plată Online, în creştere cu peste 30% faţă de finalul anului trecut, acoperind peste 80% din populaţia urbană şi bancarizată a României. Apetitul românilor pentru plata online a taxelor şi impozitelor locale a crescut semnificativ în 2016, având în vedere că valoarea şi numărul tranzacţiilor efectuate prin Ghiseul.ro în primele patru luni însumează aproape o treime din toate plăţile realizate de la lansarea platformei naţionale până în prezent. Astfel, contribuabilii au realizat în primele patru luni din 2016 aproximativ 76.000 de plăţi cu cardul pe Ghiseul.ro, în valoare totală de peste 21 milioane lei. Prin comparaţie, în perioada 2011 - 2016, pe Ghiseul.ro au fost realizate peste 250.000 de plăţi în sumă de peste 70 milioane lei.

15% dintre angajaţii CFR Marfă, trimişi în şomaj tehnic?

Eşecul privatizării CFR Marfă ar putea produce primele efecte în rândul angajaţilor. Compania s-ar putea să se vadă nevoită să îşi trimită 15% dintre angajaţi în şomaj tehnic, începând cu jumătatea lunii iunie. O nouă încercare de privatizare ar putea avea loc abia în 2017, informează B1 TV. Compania CFR Marfă se pregăteşte de disponibilizări. Potrivit unor surse din interiorul transportatorului feroviar, 15% din angajaţi vor intra în şomaj tehnic începând de la jumătatea lunii viitoare.

Scandalul dezinfectanţilor a triplat preţul produselor

Sistemul medical este dat peste cap. Scandalul dezinfectanţilor lasă în urmă haos, spitale dezorientate care încearcă să găsească soluţii şi să facă rost de dezinfectanţii care îi pot înlocui pe cei de la firma Hexi Pharma. Povestea dezinfectanţilor diluaţi scoate la lumină corupţia din sistem, dezinteresul faţă de bolnavi şi senzaţia că schimbarea este greu de adus. Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) Craiova, cea mai mare şi importantă unitate medicală din Oltenia, este prins în ghearele unui sistem canceros. După ce s-a demonstrat că dezinfectanţii firmei Hexi Pharma nu mai trebuie folosiţi, a început isteria reluării licitaţiilor. Legea licitaţiilor publice este însă în proces de schimbare, producătorii au profitat de tot acest scandal, iar unii dintre ei au triplat preţurile produselor. În plus, la multe firme stocurile sunt aproape epuizate şi nu se pot onora comenzile decât peste două luni.

Fostul şef al Zurich Insurance s-a sinucis

Martin Senn s-a sinucis la cinci luni după ce a demisionat din funcţia de CEO al Zurich Insurance, unul dintre cei mai mari asiguratori europeni, informează Bloomberg. Aceasta este a doua sinucidere a unui şef al Zurich Insurence: în 2013, Pierre Wauthier, CFO al aceluiaşi asigurator, a decis să-şi curme viaţa. "Am primit vestea cu mare şoc şi tristeţe. Am fost informaţi de moartea lui Martin de către familia acestuia", au transmis reprezentanţii asiguratorului. Senn s-a retras din funcţie în decembrie 2015, ca urmare a rezultatelor slabe obţinute. El a fost înlocuit de Mario Greco, fostul şef al Generali Assicurazioni.

EVENIMENTUL ZILEI

SRI a ridicat dispozitivul cu imaginile în care apare Dan Condrea

Parchetul General susţine că a refăcut traseul parcurs de maşina patronului Hexi Pharma, dar nu reuşeşte să demonstreze unde a stat acesta timp de 25-30 de minute. La o zi după ce EVZ. a dezvăluit că lipseşte circa jumătate de oră de filmări, un specialist de la SRI a ridicat dispozitivul de filmare al societăţii Rombiz, aflată pe drumul Buftea-Corbeanca, la nici un kilometru de locul accidentului. În exclusivitate pentru "Evenimentul zilei", un martor declarase că există o cameră de luat vederi care ar fi putut surprinde chipul celui aflat la volanul maşinii implicată în accident şi s-ar putea vedea dacă a fost, într-adevăr, Dan Condrea, în timp ce se îndrepta dinspre oraşul Buftea spre comuna Corbeanca, din judeţul Ilfov. Este vorba despre una dintre camerele video amplasate la intrarea în Rombiz, societatea distribuitoare de electrocasnice, aflată chiar la intrarea pe drumul judeţean (DJ) 101 Buftea-Corbeanca.

Ei cum au reuşit şi TVR nu poate? Moise Guran şi Dragos Pătraru au făcut profit în 2015

Moise Guran şi Dragoş Pătraru, doi producători de emisiuni televizate care îşi realizează emisiunile prin intemrdiul unor contracte cu televiziunile care le permite să-şi gestioneze singuri "bucătăria internă", au raportat profit în 2015. De remarcat că ambii prezentatori au reuşit să facă profit în timp ce TVR, staţia care i-a găzduit anul trecut, se zbate în pierderi financiare. Astfel, conform cifrelor raportate la Finanţe, Moise Guran, a realizat anul trecut un profit de peste 600.000 de lei şi o cifră de afaceri de 2,2 milioane de lei. Jurnalistul care a fost la TVR până la mijlocul anului trecut, s-a mutat din toamnă la Digi24. Firma lui Moise Guran a avut în 2015 un număr mediu 15 angajaţi. La fel, Dragoş Pătraru a bifat un profit ce e drept mic, de doar 2736 de lei, dar de remarcat că nu a înregistrat pierderi. Firma lui Pătraru deţine 7 angajaţi, iar cifra de afaceri ia crescut faţă de anul precedent la 381.556 de lei. E drept că profitul acestuia a scăzut substanţial.

Volkswagen mai primeşte o LOVITURĂ DURĂ. Divizia de lux, Audi, afectată grav

După scandalul Dieselgate, Volkswagen mai primeşte o lovitură dură. Audi AG, divizia de lux a constructorului trece prin momente grele, după ce oficialii au decis să închidă fabrica din sud-vestul Germaniei, potrivit agerpres. Motivul din cauza căruia aceştia au decis să închidă fabrica sunt gravele inundaţii care au afectat uzina şi producţia maşinilor Audi A8 şi R8. Uzina Neckarsulm, situată în landul Baden-Wurttemberg, produce modelele Audi A8 şi R8, în cadrul său lucrând 16.000 de muncitori. Purtătorul de cuvânt nu a dorit să precizeze când va fi reluată producţia şi câţi angajaţi sunt afectaţi. Autorităţile locale au transmis că, din cauza unor inundaţii foarte grave petrecute în noaptea de duminică, cel puţin patru persoane au murit.

JURNALUL NATIONAL

Cum sunt măsluite în comunicările oficiale rapoartele privind achiziţia dezinfectanţilor

Scandalul livrărilor de produse dezinfectante în spitalele din România atinge o nouă dimensiune, după ce două instituţii ale statului au dat publicităţii două situaţii în legătură cu latura financiară a acestei afaceri, în anul 2015. Prima instituţie este Parchetul General, care a precizat că suma totală a contractelor primite de Hexi Pharma Co. SRL, anul trecut, de la unităţile spitaliceşti se ridică la 51 de milioane de lei. Suma a fost rostogolită în presă ca şi prejudiciu adus de firma lui Alexandru Dan Condrea. Joi, Ministerul Sănătăţii a dat publicităţii o listă cu principalii furnizori de dezinfectanţi care au primit contracte de la spitalele din România. În mod ciudat, în ultimele luni, Hexi Pharma Co. SRL se află doar pe locul al doilea în acest clasament, topul fiind condus de o societate de distribuţie a produselor sanitare cu sediul în Prahova, la Ploieşti, SC Al Carina SRL

Cel mai nou truc politic: candidaţi ilegal de tineri

Marile partide se laudă cu tinerii pe care-i promovează pe listele electorale pentru alegerile locale din luna iunie. Un studiu realizat de organizaţia Expert Forum arată însă că aproape 450 de candidaţi din toată ţara au sub 23 ani - vârsta minimă legală pentru a putea candida -, în timp ce alţii abia au împlinit vârsta majoratului. Potrivit datelor publicate de Biroul Electoral Central, în toată ţara există 449 de candidaţi care se regăsesc pe listele electorale pentru alegerile locale cu toate că nu îndeplinesc criteriul vârstei, 23 de ani fiind vârsta minimă prevăzută de lege pentru a putea candida. Ba mai mult, unii dintre viitorii politicieni ai ţării nu au împlinit nici măcar vârsta majoratului. Partidul lui Traian Băsescu şi cel al lui Călin Popescu Tăriceanu sunt lideri detaşaţi la acest capitol. PMP are pe liste 79 de tineri sub 23 de ani, în timp ce ALDE a înscris "doar" 69.

"Cuminţenia pământului" a strâns, până acum, aproape 150.000 de euro

Cuminţenia pământului: 138.188 de euro s-au strâns, până în prezent, prin subscripţia publică, 50% după lansarea campaniei naţionale de susţinere. Guvernul României mulţumeşte tuturor românilor şi companiilor care s-au implicat, până în prezent, în campania de susţinere a subscripţiei naţionale pentru achiziţia operei lui Constantin Brâncuşi "Cuminţenia pământului". În semn de respect şi în virtutea transparenţei totale, Guvernul se angajează să anunţe periodic, pe 1 şi 15 ale fiecărei luni, până pe 30 septembrie, sumele strânse în cadrul subscripţiei publice

NATIONAL

Dragnea are lista "sifoanelor" din PSD!

Liviu Dragnea se dovedeşte o nucă mai greu de spart chiar si acum, după ce a fost condamnat definitiv la închisoare cu suspendare. După ce a depăşit momentul critic, preşedintele PSD a pus la cale un plan pe termen lung. Si dacă primul pas deja a fost făcut prin expunerea lui Victor Ponta ca posibil viitor premier, Dragnea tocmai ce este pe cale sa pună mâna pe o comoară informaţională menită să-i asigure menţinerea la butoanele partidului pentru multă vreme de acum înainte...După cum reiese din informaţiile intrate in posesia National, in ultima vreme Dragnea a purces la realizarea unei liste secrete cu pesedişti despre care ar exista "suspiciuni rezonabile" ca ar colabora, chiar dacă nu la vedere, cu diverse structuri de informaţii sau organe de anchetă. Nu este vorba doar de membri de frunte ai partidului, ci si de cadre din eşalonul doi sau oameni din structurile guvernamentale si administraţia locală, susţinuţi de către PSD.

Predoiu vrea sa scape. E mâna lui Iohannis!

Somnolenta campaniei electorale a fost tulburata de zvonul conform căruia Cătălin Predoiu ar urma sa se retragă, pe ultimii metri, in favoarea lui Nicuşor Dan. Cei care vehiculează varianta susţin că rocada in cauză ar fi pe placul lui Klaus Iohannis, implicit a liderilor PNL ramaşi tributari actualului preşedinte. De asemenea, gurile rele spun si că o retragere, fie ea si de ultima oră, este in continuare dorita de Cătălin Predoiu, care nu este deloc încântat de completarea CV-ului sau cu o înfrângere programata. Confirmat, ca intenţie, si din interiorul PNL, scenariul s-a izbit ca de un zid de refuzul seniorului Mircea Ionescu Quintus. Care, dacă tot nu a văzut timp de şapte decenii, de când este liberal cu acte-n regula, că PNL să nu participe la alegeri cu un candidat propriu, insista să nu vadă aşa ceva nici acum, când vârsta-i egalează veacul.

PUTEREA

Ministerul Sănătăţii dă informaţii trunchiate privind achiziţiile de dezinfectanţi

Scandalul dezinfectanţilor este încă departe de a se fi sfârşit, chiar dacă după discutarea situaţiei din Sănătatea în CSAT şi anunţarea unui plan de măsuri, autorităţile ar prefera probabil să pună "batista pe ţambal". Noi informaţii intrate în posesia PUTEREA arată că transparenţa cu care se lăuda recent Ministerul Sănătăţii (MS), într-un comunicat în care prezenta lista achiziţiilor de dezinfectanţi în 2015, este doar parţială şi oferă doar o imagine deformată a situaţiei de fapt. Astfel, codul CPV uzitat în mod comun la procedurile privind achiziţia de substanţe dezinfectante este 24455000-8 Dezinfectanţi. Sub acest cod sunt publicate pe SEAP majoritatea licitaţiilor privind achiziţiile de dezinfectanţi, dar în raportul Ministerului Sănătăţii acestea lipsesc cu desăvârşite, nefiind luate în considerare! Aşa se face că raportul Ministerului Sănătăţii, din data de 26 mai, este incomplet, fiind realizat doar în baza licitaţiilor emise sub codul CPV 33631600-8.

Metrorex nu renunţă. Proiectul liniei de metrou Gara de Nord - Gara Progresu e readus în actualitate

Proiectul de 950 de milioane de euro al liniei de metrou Gara de Nord - Gara Progresu ar putea prinde în sfârşit contur anul acesta, după aproape patru ani de când Metrorex a anunţat că a obţinut finanţare elveţiană pentru studiile necesare extinderii Magistralei 4 cu acest tronson şi după şapte ani de când a anunţat prima dată că va organiza licitaţie pentru aceste studii. Printre obiectivele Metrorex de anul acesta se numără demararea serviciilor de proiectare pentru Studiu de Prefezabilitate şi Studiu de Fezabilitate pentru Extinderea Magistralei 4 - Tronson Gara de Nord - Gara Progresu, a declarat pentru ECONOMICA.NET Marin Aldea, directorul general al Metrorex.

Guvernul Cioloş, sub asaltul sindicatelor din Agricultură şi Educaţie

Mii de angajaţi nemulţumiţi, din diverse sectoare, se pregătesc să iasă în stradă în următoarele zile, având tot felul de solicitări la adresa Guvernului, chiar acum, tocmai înainte de alegeri. Mai mult, aceştia ameninţă că dacă nu li se rezolvă problemele, protestele vor continua. Astfel, circa 15.000 de angajaţi din învăţământ sunt aşteptaţi să protesteze miercuri, 1 iunie în Capitală, nemulţumiţi de rezultatul negocierilor care au avut loc luni la Ministerul Muncii. Mai mult, circa 300 de membri ai Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Agricultură, Alimentaţie, Tutun, Domenii şi Servicii Conexe (AGROSTAR) vor protesta marţi, timp de trei ore, în faţa Palatului Cotroceni, nemulţumiţi de lipsa politicilor în agricultură, de lipsa unui contract colectiv de muncă, pe care îl solicită de cinci ani, de prevederile actuale ale Legii Vânătorii, precum şi de întârzierea plăţii subvenţiilor. Sindicatele se afiliază la protestul organizat în faţa palatului Cotroceni de Blocul Naţional Sindical (BNS), confederaţie sindicală la care Federaţia AGROSTAR este afiliată.

ROMANIA LIBERA

Divinitatea, agent electoral: Dacă Dumnezeu crede că eu iubesc mai mult oraşul, să mă facă primar

Când e vorba de promisiuni electorale, candidaţii nu se mai împiedică nici măcar de numele Domnului. Majoritatea îşi încheie discursurile electorale cu celebrul "aşa să îmi ajute Dumnezeu". Alţii îşi asigură electoratul că în afară de Dumnezeu nu le este teamă de nimic, ca şi cum binele comunităţii nu poate fi instaurat decât urmare a unui război. Atunci când un candidat la primărie invocă divinitatea nu o face inconştient aşa cum se întâmplă în cazul afirmaţiei: mulţumesc lui Dumnezeu că sunt sănătos. Când un candidat spune - cu ajutorul lui Dumnezeu voi câştiga şi voi face proiectele X şi Y, atunci alegatorii trebuie să înţeleagă că un om care se teme de Dumnezeu nu poate fura banii de asfaltări, de canalizare şi nu poate da contracte pe bani publici la prieteni sau la rude. Şi uite aşa, Dumnezeu devine cel mai important agent electoral din România.

Noi imagini şi informaţii bombă despre decesul patronului HEXI PHARMA

Testul ADN dispus în dosarul privind decesul lui Dan Condrea va fi finalizat marţi, urmând ca în aceeaşi zi să fie anunţate date referitoare la traseul pe care l-a parcurs omul de afaceri în ziua accidentului, au declarat pentru Mediafax surse judiciare. Rezultatul testului ADN a fost dispus în dosarul de ucidere din culpă, deschis în urma decesului patronului Hexi Pharma, fiind luate probe de la unul dintre copiii acestuia pentru a putea fi comparate. De asemenea, marţi vor fi făcută publice datele care au reieşit în urma vizionării de către procurori a imaginilor de pe camerele de supraveghere, legate de traseul pe care acesta l-a parcurs în ziua accidentului, au precizat aceleaşi surse. Tot luni au apărut imagini noi în cazul morţii lui Dan Condrea, care arată autoturismul condus de patronul Hexi Pharma la intrare în localitatea Buftea cu doar 30 de minute înainte de producerea accidentului. O cameră de supraveghere instalată pe acest traseu, la ieşirea din Crevedia, surprinde un autoturism identic cu cel al lui Dan Condrea.

ZIARUL FINANCIAR

Prima organizaţie de business care critică guvernul Cioloş

Dragoş Anastasiu, proprietarul Eurolines şi membru în boardul Romanian Business Leaders: Eu sunt de dreapta, dar am colaborat foarte bine cu un guvern de stânga. Sunt iniţiative bune ale ac­tua­lului exe­cutiv, dar execuţia lor lasă de dorit. Dragoş Anastasiu, preşedintele grupului de firme de transport şi turism Eurolines, cu afaceri de peste 100 mil. euro şi membru în boardul organizaţiei Romanian Busi­ness Leaders, a spus ieri la ZF Live că guvernul anterior se implica mai mult decât cel actual în colaborarea cu mediul de business. "Este diferit faţă de cum colaboram cu guvernul Ponta, unde ne întâlneam o dată pe lună şi unde Ponta era la fiecare întâlnire, iar implicarea lui se făcea simţită.

Cardiograma băncilor listate: îşi va reveni BRD? Va continua creşterea la Banca Transilvania?

Băncile listate rămân un pariu interesant, chiar şi în contextul legii dării în plată, care şi-a pus adânc amprenta asupra condiţiilor de creditare ipotecară. Analiştii se aşteaptă la o temperare a creşterii preţului acţiunilor Băncii Transilvania după avansul susţinut de la finele anului 2014, pe măsură ce băncile îşi vor strânge rândurile în piaţă. Pe de altă parte, BRD încă este bântuită de creditele neperformante, iar rezultatele din primul trimestru ar putea să amâne revenirea pe care o aşteptau investitorii. Banca Comercială Carpatica (BCC) a intrat deocamdată într-un con de umbră după ce Patria Bank a preluat 64% din instituţia de credit. Un efect al schimbărilor survenite în cadrul structurii acţionariatului nu va apărea mai devreme de un an, susţin analiştii chestionaţi de ZF.

Iunie 2016 ar putea fi o lună care va intra în istorie

Două evenimente extraordinare ar putea face ca luna iunie să intre în istoria Europei şi a lumii. După votul de pe 5 iunie Elveţia ar putea deveni prima ţară din lume care introduce un venit minim de bază, necondiţionat, pentru toţi cetăţenii, iar pe 23 iunie britanicii vor decide prin referendum dacă Marea Britanie rămâne sau nu în Uniunea Europeană. Până acum niciun stat nu a ales să iasă din UE. Referendumul din Elveţia, una dintre cele mai prospere ţări din lume, arată felul în care visele gânditorilor radicali pătrund în politica tradiţională. În ţări diverse precum Brazilia, Canada, Finlanda, Olanda şi India guvernele naţionale sau locale fac experimente pe baza ideii introducerii vreunei forme de venit de bază în condiţiile în care caută alternative la statul asistenţial ineficient, să rezolve problema inegalităţii economice şi să repare pagubele făcute de perturbările sociale produse de evoluţia tehnologiei, de producţia şi de serviciile robotizate, după cum scrie Financial Times.

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

24 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9748
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7860
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3158
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0002
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.6698

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb