REVISTA PRESEI 31.05.2017

Willy Homner
Revista Presei / 31 mai 2017

REVISTA PRESEI 31.05.2017

ADEVARUL

Comisia Europeană a prezentat bugetul pentru anul 2018, cel mai mare din istoria UE

Comisarul european pentru Buget şi Resurse Umane, Gunther Oettinger, a prezentat marţi, în faţa Comisiei pentru Buget a Parlamentului European, proiectul de buget al UE pentru anul 2018, care este cel mai mare din istorie, 160,6 miliarde euro. Eurodeputatul român Siegfried Mureşan, negociatorul-şel al Parlamentului pentru 2018, a vorbit despre principalele priorităţi ale Parlamentului şi implicaţiile lor asupra României. Chiar dacă suma de bani a crescut, ţara noastră ar putea ajunge să fie condiţionată în accesarea lor dacă nu-şi duce la îndepliniri obligaţiile în acest domeniu. Mai exact, România este ţara din UE cu cele mai puţin autorităţi de management autorizate să acţioneze şi să efecuteze plăţile. Ori acest lucru atârnă greu atunci când vine vorba de capacitatea României de a avea acces la fondurile puse la dispoziţie.

Ne paşte un nou brand de ţară: Oaia

Ministrul Turismului, Mircea Dobre, i-a anunţat săptămâna trecută pe oamenii de afaceri din domeniu că şi-a propus să schimbe brandul turistic al României, urmând să înlocuiască frunza, achiziţionată pe vremea când la minister era Elena Udrea, cu o oaie, pentru a construi imaginea turistică a ţării în jurul legendei Mioriţa. "Turoperatorii dezaprobă schimbarea brandului, spunând că în turism sunt probleme mult mai importante de rezolvat, şi ironizează ideea de a înlocui frunza cu o oaie. Mioriţa, cred ei, este o legendă tristă, pesimistă, cu trei români care se omoară între ei, iar oaia în sine e percepută ca un animal stupid şi supus", arată site-ul profit.ro, cei care au prezentat în exclusivitate ideea expusă de Dobre în şedinţa Consiliului Consultativ.

Biserica Ortodoxă Română îl reabilitează pe "Patriarhul Roşu"

Lideri ai Bisericii Ortodoxe Române, în frunte cu Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, membri ai CNSAS şi ai IICCMER au participat la un seminar intitulat "Rezistenţa Bisericii Ortodoxe Române sub regimul comunist". Întâlnirea, iniţiată de liderii BOR, a avut loc sâmbătă, 27 mai, la Mănăstirea Dervent, în judeţul Constanţa. Una dintre temele discutate a fost "Providenţialul Părinte Patriarh Justinian", în cadrul căruia s-a dezbătut mandatul primului lider al Bisericii Ortodoxe Române instalat după instaurarea regimului comunist în România. Patriarhul Justinian Marina (1901-1977) s-a aflat în fruntea BOR între 1948 şi 1977. Lui îi este atribuită una dintre cele mai controversate declaraţii ale unui şef al BOR din toate timpurile. Justinian Marian a decretat public că "Hristos este Omul Nou. Omul Nou este omul sovietic. Prin urmare, Hristos este sovietic!".

Preşedintele Franţei Emmanuel Macron nu s-a lăsat intimidat de liderul de la Kremlin

Preşedintele francez Emmanuel Macron l-a primit cu toate onorurile pe omologul său rus, Vladimir Putin, luni, la Versailles, dar nu s-a lăsat intimidat de liderul de la Kremlin, ci i-a spus verde în faţă ceea ce Franţei nu-i convine. Toate subiectele de natură să-l contrarieze pe preşedintele rus au fost evocate de gazda sa în cursul întrevederii de la Versailles şi la conferinţa de presă comună care a urmat: Ucraina, Siria, situaţia homosexualilor din Cecenia, faptul că jurnalişti de la Russia Today şi Sputnik au încercat să intervină în campania electorală din Franţa, notează RFI. Emmanuel Macron şi-a asumat luni excluderea unor jurnalişti de la Russia Today şi Sputnik de la cartierul său general din campania prezidenţială şi a acuzat aceste două posturi apropiate Kremlinului că sunt "organe de influenţă".

Parisul a declanşat in secret o vânătoare de oameni in Irak

Forţele speciale franceze au declanşat in ultimele luni o adevărata vânătoare de oameni in Irak, cu ajutorul militarilor guvernului de la Bagdad, scrie Wall Street Journal, citând surse oficiale franceze si irakiene. Ţintele sunt cetăţenii francezi care s-au alăturat Statului Islamic si deţin poziţii importante in ierarhia ISIS iar ordinul este ca aceştia să fie lichidaţi. Justificarea acestei operaţiuni, ţinută secretă de Paris, este aceea că guvernul vrea să se asigure ca niciun cetăţean al Franţei care a jurat credinţă ISIS nu se întoarce in patrie pentru a comite un atentat terorist, a explicat un oficial francez. Cele mai recente estimări arată că aproximativ 1.700 de cetăţeni francezi s-au alăturat ISIS in Irak si Siria.

Ce înseamnă Internet of Things pentru companiile din România

Trăim deja în zorii erei Internet of Things sau IoT. Poate că nu ne dăm perfect seama de asta, dar suntem deja acolo. IoT permite unui număr foarte mare de device-uri să comunice prin internet cu un server care analizează informaţiile primite şi le trimite înapoi utilizatorilor cele mai relevante informaţii. Imaginaţi-vă un frigider care în mod automat comandă mâncare. Sau un expresor care ştie când ai nevoie de următoarea porţie de cafea. Cum ar fi să îmbraci un tricou care îţi măsoară ritmul cardiac şi temperatura corpului şi care poate trimite alerte către Salvare atungi când ţi se întâmplă ceva grav în timpul unui antrenament în parc? Toate acestea au început deja să se întâmple.

Premierul italian sprijină declaraţiile lui Merkel

Premierul Italiei, Paolo Gentiloni, a precizat marţi după-amiază că este de acord cu declaraţiile făcute de cancelarul Angela Merkel după G7 şi summitul liderilor NATO de la Bruxelles. În acest sens, cancelarul german s-a arătat dezamăgită de poziţia antieuropeană exprimată de preşedintele Trump şi a susţinut că europenii trebuie să-şi ia soarta în propriile mâini şi nu se mai pot baza pe parteneri tradiţionali, precum erau Statele Unite, transmite Reuters. "Italia este de acord că europenii trebuie să-şi ia viitorul în propriile mâini", a declarat premierul italian la o conferinţă de presă comună cu omologul său canadian, Justin Trudeau. Însă, Gentiloni a precizat că o asemenea strategie nu diminuează importanţa relaţiilor transatlantice şi a alianţei cu Statele Unite.

BANCHERUL

CEC Bank este aproape de un profit de trei cifre, după ce si-a făcut curăţenie in bilanţ

CEC Bank a anunţat că si-a majorat profitul brut de aproape cinci ori in primele patru luni ale acestui an, la 91 milioane lei, fata de numai 15,8 milioane lei la finalul lui 2016, după ce banca a recunoscut anul trecut credite neperformante de 1,1 miliarde lei, pe care le-a provizionat integral si le-a scos in afara bilanţului. De asemenea, banca a vândut unei firme de recuperare creanţe credite neperformante pe care nu le-a mai putut recupera de la clienţi in valoare de 541 milioane lei. In urma cu un an, in 2015, valoarea creditelor neperformante scoase in afara bilanţului s-a ridicat la 418 milioane lei iar cele vândute unei firme de recuperare au fost de doar 49 milioane lei.

COTIDIANUL

Scandalul Ghiţă, departe de final - Cornel Nistorescu

Surprinzător, eliberarea la Belgrad a lui Sebastian Ghiţă nu a produs la Bucureşti reacţii spectaculoase. Televiziunile au difuzat ştirea şi au trecut mai departe, la alegerile din 2009, la arhiva SIPA. Ghiţă a devenit un fel de ştire dezumflată. In ciuda nenumăratelor afaceri făcute de Ghiţă cu SRI şi cu Coldea, în ciuda banilor primiţi de la Coldea pentru noua sa televiziune, în ciuda profiturilor pe căpuşele ploieşteanului, Sebastian Ghiţă n-a vorbit decît despre excursia în Seychelles, despre alta, la Locanda dell' Amorosa, şi despre o scurtă vizită la Euro Disney. În fapt, l-a dărîmat pe Coldea cu trei excursii şi cu nişte imagini de la o casă de vacanţă? L-a debarcat Iohannis numai pentru atît? Căuta un pretext sau avea inventarul complet al scheletelor din dulapurile generalului SRI, despre care nu ne spune nimic?

"Marea Unire" aterizează pe Aeroportul Băneasa

Cea de-a doua aeronavă Boeing 737-800 NG care va intra în flota TAROM, botezată "Marea Unire", va sosi miercuri, în România, pe Aeroportul Internaţional Bucureşti - Băneasa - Aurel Vlaicu. Săptămâna trecută în flota operatorului aerian naţional a intrat "Sarmizegetusa", prima aeronavă Boeing 737-800 NG care intră în flota TAROM după 10 ani, potrivit ministrului de resort. TAROM are în prezent o flotă de 21 de aeronave: patru aeronave Boeing 737-700 (ce pot parcurge o distanţă maximă de 4.900 kilometri), patru aeronave Boeing 737-300 (pentru distanţe de maximum 3.400 km), patru aeronave Airbus A318-111 (pentru distanţe de maximum 2.780 km), şapte aeronave ATR 42-500 (pentru distanţe de maximum 1.200 km) şi două aeronave ATR 72-500 (pentru distanţe de maximum 950 km).

CURIERUL NATIONAL

Emmanuel Macron a avertizat că, în cazul utilizării de arme chimice în Siria, Franţa "va riposta imediat"

Luni s-a aflat la Versailles, la invitaţia preşedintelui Emmanuel Macron, preşedintele Rusiei, Vladimir Putin. Este primul şef de stat străin ce face o vizită în Franţa de la recenta instalare la Elysee a tânărului Macron. Un comentator politic francez sublinia la postul de televiziune BFMTV că, de la victoria în alegerile prezidenţiale, Macron s-a întâlnit, în diverse împrejurări sau contacte bilaterale (Summitul NATO, Summitul G7, vizita la Berlin, la Bruxelles, întâlnirea la Versailles cu Vladimir Putin graţie "unui pretext genial" al inaugurării expoziţiei consacrate tricentenarului primei vizite a lui Petru cel Mare în Franţa) cu cei mai importanţi lideri politici ai lumii occidentale

În ce poţi investi dacă deţii economii

Alternativa la depozitele bancare clasice care aduc dobânzi destul de mici, de sub 1% pe an, ar putea fi investiţiile pe piaţa de capital, în acţiuni şi obligaţiuni, în titluri de stat, unde randamentele sunt mult mai mari, sau în fonduri mutuale, precum şi investiţiile pe piaţa imobiliară. Toate aceste tipuri de investiţii au riscuri mai mari decât plasarea banilor în depozite bancare. Specialiştii recomandă prudenţă în luarea deciziilor investiţionale.

Forţele americane trec la lichidarea luptătorilor ISIS din Mosul

Secretarul Apărării, James Mattis, a declarat duminică faptul că SUA a trecut la "tactici de anihilare" împotriva Statului Islamic şi se concentrează pe înconjurarea militanţilor terorişti, în loc să-i forţeze să se mute din loc în loc. "Strategia noastră este acum de a accelera campania împotriva ISIS, care este o ameninţare pentru toate naţiunile civilizate şi vom merge într-un mod accelerat şi întărit", a spus Mattis într-un interviu televizat la CBS . El a spus că scopul este de a anihila militanţii înainte de a putea fugi în ţările vecine. "Intenţia noastră este ca luptătorii străini să nu supravieţuiască luptei pentru a se întoarce acasă în Africa de Nord, în Europa, în America, în Asia, sau Africa. Nu le vom permite să facă acest lucru.

EVENIMENTUL ZILEI

Documente explozive! Angajaţii ROMATSA încasează salarii şi sporuri astronomice

Revista Capital a prezentat luni, în exclusivitate, statele de plată ale angajaţilor ROMATSA, chiar în momentul în care sindicaliştii prezenţi la negocierile cu oficialii Ministerului Transporturilor, au anunţat greva generală, nemulţumiţi că oficialii nu au acceptat anumite revendicări. Conform documentelor, în prezent, salariul de bază negociat în cadrul ROMATSA este de circa 22.000 de lei. Pe lângă aceste drepturi salariale, la companie au fost inventate diverse sporuri care nu se regăsesc în alte părţi. Salariaţii ROMATSA încasează spor de vechime de până la 25%, spor pentru condiţii grele 15%, spor pentru complexitatea dirijării 26% şi spor pentru lucru în ture de 23,5%. Conform statului de plată, un salariat ROMATSA are un venit, salariul plus sporuri, de aproximativ 40.000 de lei.

JURNALUL NATIONAL

Dragnea despre renunţarea la TVA zero la imobiliare şi publicitate: Beneficiarii au cerut

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, a declarat marţi că se intenţionează renunţarea la cota de TVA zero pentru imobiliare şi publicitate, menţionând că acest lucru a fost cerut de beneficiari, care susţin că măsura poate avea efecte perverse. "Din moment ce ei, cei care erau beneficiarii, nu sunt de acord, rămânem doar cu zero la imputurile în agricultură, pentru că acolo situaţia este inversă. Ei sunt obligaţi să vândă cu TVA zero produsele, în schimb imputurile intră cu TVA şi tot aşa aşteaptă până se rambursează TVA", a precizat Liviu Dragnea. Întrebat în legătură cu promisiunile din programul de guvernare pe această temă, Dragnea a spus: "Toate promisiunile erau pentru beneficiari, dacă beneficiarii spun că această măsură îi deranjează...".

Şeful Serviciului Control din Poliţia de Frontieră, Aurelian Miu, eliberat din funcţie

Şeful Serviciului Control din Poliţia de Frontieră, Aurelian Miu, a fost eliberat din funcţie, a anunţat marţi ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan. "În legătură cu ancheta de la Poliţia de Frontieră, sunt două aspecte: unul care ţine de contextul în care s-a întâmplat ca acel ofiţer să facă acel gest, jenant, şi acest context s-a clarificat, eu am făcut precizările necesare. Urmare a acelor verificări, pot să vă spun acum, în premieră, că poliţistul a fost eliberat din acea funcţie, deci nu mai exercită atribuţii de control asupra poliţiştilor de frontieră. Ocupă o funcţie inferioară, corespunzătoare gradului profesional pe care îl are", a declarat, la sediul MAI, Carmen Dan. Ea a arătat că, în schimb, este relevant să ştie şi în ce context a apărut acea fotografie după patru ani, motiv pentru care structura de protecţie internă a ministerului va continua această verificare.

Comisia de muncă: Spor de complexitate a muncii de 15% pentru unii funcţionari publici din Parlament şi ministere

Funcţionarii publici din Ministerul de Finanţe, Ministerul Mediului, Ministerul Muncii şi din instituţiile aflate în subordonarea, coordonarea sau sub autoritatea acestora, cei din Ministerul Justiţiei, precum şi funcţionarii din serviciile Parlamentului beneficiază de un spor pentru complexitatea muncii de 15% din salariul de bază, potrivit unui amendament la Legea salarizării adoptat, marţi, de Comisia de muncă a Camerei Deputaţilor. Această prevedere nu se aplică pentru personalul de specialitate implicat în procesul legislativ din cadrul Secretariatului General al Guvernului, serviciilor Parlamentului, Consiliului Legislativ şi Administraţiei Prezidenţiale, pentru care se acordă o majorare de 10% a salariului de bază. "Stabilirea personalului de specialitate implicat în procesul legislativ se face prin decizie a ordonatorului principal de credite", mai prevede Legea salarizării.

NATIONAL

Ponta si Maior, in club la Miami!

La doar câteva ore după ce Valeriu Zgonea a fost chemat la raport de Liviu Dragnea in cel mai public mod cu putinţă, cu expunere maximă, la un meci important de rugby, informaţii năucitoare au traversat Oceanul. Este vorba despre o vizită privată pe care Victor Ponta ar fi făcut-o in mare secret la Miami, in ianuarie. Victor Ponta ar fi "socializat" la o masă din clubul "E11EVEN" din Miami alături de nasul sau, George Maior si de doi consilieri ai lui Joe Biden, reprezentând gruparea democrată americană, pregătind o încercare de puci. "Lupii tineri" din PSD ar fi forţat o "remaniere" cosmetică, având gata alcătuită lista "guvernului de la Miami". Lista deschisa de Nicolae Bănicioiu drept premier si pe care mai figurau, la loc de cinste, Valeriu Zgonea la Ministerul de Externe si Georgian Pop la Ministerul Apărării Naţionale.

Noi "auto detonări" a la Ghiţă!

Reţeta "auto detonării" folosita de Sebastian Ghiţă pare a fi una pe cat de pragmatica, pe atât de succes. Si care va fi urmată in scurt timp si de alte "nume grele" ale vieţii publice si politice de la noi. Dintre care unii deja au luat calea străinătăţii, pregătind terenul prin diverse Capitale europene pentru "detonarea" a noi "bombe" privind "sistemul ticăloşit", vorba lui Băsescu. Sau, mai degrabă, doar a unei parţi din acesta. Astfel că, după cum reiese din informaţiile de ultima oră intrate in posesia National, mai multe "ţinte in mişcare" ale anchetelor DNA au contactat diverse autorităţi străine, informându-le despre presupusele abuzuri comise in propriile lor cazuri. Si bătând "apropouri" despre acordarea unei anumite protecţii in condiţiile in care s-ar ajunge la "next level" al dezvăluirilor.

PUTEREA

SCANDAL ca la uşa cortului în PNL

E scandal în toată regula în PNL. Deputatul Daniel Zamfir i-a aruncat vorbe grele fostului potenţial candidat la preşedinţia partidului, Cătălin Predoiu, declarându-se bucuros că nu mai candidează deoarece face un bine partidului. "Pe domnul Predoiu l-a scos viata politica din joc adica, sincer, ce sa mai faca domnul Predoiu in varful PNL, domnul Predoiu autorul codurilor care au distrus Romania, cel care facuse si el cu SIPA, ce a facut pe acolo, ce dosare a facut. Ne-am autocuratat, faptul ca Predoiu a iesit din joc, doamne fereste sa-l avem candidat pe Predoiu, mai avem un penibil pe domnul Catarama, sa-l mai avem si pe Predoiu eram vai steaua noastra" a declarat Daniel Zamfir, marţi seara la RomâniaTV.

Decizie în Serbia: Ghiţă ar putea fi JUDECAT în România

Anunţ surprinzător al magistraţilor sârbi în cazul lui Sebastian Ghiţă. Fostul deputat ar putea fi judecat în România pentru deţinere de acte false. Judecătoria Belgrad a hotărât suspendarea dezbaterilor pe această temă, până când cererea de extrădare va fi soluţionată de Curtea Supremă din Serbia, anunţă Digi24. Poate părea o situaţie atipică, dar ţine de legislaţia sârbă în baza căreia este judecat cazul lui Sebastian Ghiţă. Judecătoria din Serbia spune că acel dosar pe care Sebastian Ghiţă îl are pentru deţinere de acte false ar putea fi automat judecat în România. Nu avem siguranţa că se va întâmpla aşa, pentru că până la urmă totul depinde de cererea de extrădare care este în acest moment pe masa judecătorilor curţii supreme de la Belgrad, instanţa care trebuie să decidă dacă Sebastian Ghiţă ajunge sau nu în România.

ROMANIA LIBERA

Şmecheria prin care a fost salvat Eugen Bejinariu

Deputatul PSD Eugen Bejinariu nu poate fi urmărit penal, graţie sprijinului colegilor din coaliţie, bazat pe argumente juridice discutabile. Cu toate că PSD are un mecanism de control al votului secret, Liviu Dragnea s-a derobat de orice răspundere. Plenul Camerei Deputaţilor a respins, marţi, cu 183 de voturi "împotrivă", 88 de voturi "pentru" şi 2 abţineri, cererea DNA privind urmărirea penală a deputatului PSD Eugen Bejinariu. În raportul întocmit de comisia condusă de Eugen Nicolicea (PSD) se afirmă că infracţiunea pentru care este acuzat Bejinariu nu ar fi existat la data comiterii faptei.

Cererea de revocare a arestării lui Alexander Adamescu e judecată de magistratul care l-a arestat

Conflict de interese incredibil la Curtea de Apel Bucureşti: judecătorul George Dorel Matei trebuie să decidă dacă revocă sau nu un mandat de arestare pe care acelaşi judecător a hotărât să-l aprobe. Practic, magistratul Matei trebuie să-şi judece o decizie proprie. Ce e drept, George Dorel Matei a cerut să se abţină să judece în acest dosar, adică să se ocupe un alt magistrat de caz. În mod cu totul şi cu totul surprinzător, însă, colegii lui Matei de la -Curtea de Apel Bucureşti au respins cererea de abţinere.

ZIARUL FINANCIAR

BNR a calculat averea românilor: Avuţia netă a unui român a ajuns la 11.000 euro. Datoria, 1.400 euro

Fiecare român are în medie o avuţie netă de aproximativ 11.000 de euro, de peste zece ori mai mică decât un european din zona euro, în timp ce datoria pe persoană ajunge în România la circa 1.400 de euro, potrivit datelor BNR din Raportul asupra stabilităţii financiare 2017. Avuţia netă a populaţiei a continuat tendinţa ascendentă începută în anul 2012, iar în perioada septembrie 2015-septembrie 2016 a avansat cu 9%, până la peste 1.000 mld. lei (circa 220 mld. euro). Saltul avuţiei a fost determinat în principal de creşterea activelor nefinanciare, cu peste 11%. În 2015, avuţia netă a populaţiei crescuse cu 7,1% faţă de anul anterior. Activele financiare nete, calculate ca diferenţă între activele financiare şi pasivele financiare (datorii), au urcat în ultimii ani de aproximativ trei ori, de la 126 miliarde lei în 2009.

Agricultura, asul din mânecă al României

Agricultura, o industrie de 15-18 mld. euro anual, este unul dintre puţinele sectoare ale economiei care pun România în fruntea topurilor europene, datorită producţiilor generoase de cereale şi plante oleaginoase. Spre exemplu, anul trecut România a ocupat locul întâi în UE la producţia de floarea-soarelui şi locul doi la producţia de grâu şi porumb, după Franţa, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică. Încurajarea producţiei autohtone este unul dintre principalele obiective asumate de Ministerul Agriculturii în 2017, un deziderat pentru care instituţia acordă subvenţii de până în 10.000 de euro pentru sprijinirea producţiei de carne de proc şi câte 3.000 de euro pentru producţia de roşii, două categorii de produse pentru care România depinde de importuri.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb