• ADEVARUL
• DNA îi pregătea un nou dosar milionarului mureşean Sorin Ţerbea, mort în tragicul accident de elicopter
Pe lângă un dosar de dare de mită în fotbal, care este pe rol, se pare că Sorin Ţerbea mai era cercetat în-un nou dosar DNA. Mureşeanul şi-a construit averea pe afaceri cu bani publici. Primarul localităţii mureşene Tăureni, Ovidiu Petru Oltean, a declarat, luni, că Sorin Ţerbea şi cei trei oameni de afaceri germani au făcut, luni după-amiază, o vizită la o fabrică de mobilă din localitate. El a mai spus că, în timpul vizitei, omul de afaceri a fost sunat de DNA, după care a devenit irascibil şi a decis să plece. Având în vedere că Ţerbea era judecat deja într-un dosar de corupţie, care este pe rolul instanţelor, există două posibilităţi: fie a fost sunat pentru că era implicat într-un nou dosar, fie pentru a da lămuriri în cel vechi. Purtătorul de cuvânt al DNA, Livia Săplăcan, a explicat pentru "Adevărul" că: "Din moment ce dosarul a ajuns la un judecător, DNA nu mai sună inculpaţii pentru eventuale lămuriri". Deci, dacă declaraţia primarului din Tăureni este adevărată, Ţerbea era cercetat într-un nou dosar.
• Ce aduce noul Cod Fiscal, care va intra în vigoare la 1 septembrie: pâinea poate se ieftineşte, alcoolul sigur se scumpeşte
Noul Cod Fiscal, care va intra în vigoare la 1 septembrie, prevede reducerea TVA la pâine la 9%, ceea ce ar putea determina scăderi de preţuri la acest produs, creşterea accizelor la alcool şi introducerea unor taxe pentru bijuterii, blănuri, maşini puternice şi alte bunuri de lux, determinând o scumpire certă. Din toamnă, populaţia şi agenţii economici se vor confrunta cu noi reguli fiscale. Codul Fiscal se va modifica, din nou, începând cu 1 septembrie. Principalele prevederi se referă la reducerea TVA la pâine la 9%, creşterea unor accize şi introducerea altora noi pentru o serie de produse. "Adevărul" vă prezintă fiecare măsură şi impactul economic şi social al acesteia.
• Ponta: "Declaraţia lui Tokes ar trebui sancţionată şi de Băsescu dacă România ar avea preşedinte"
Premierul Victor Ponta a afirmat marţi că declaraţiile europarlamentarului Laszlo Tokes privind "protectoratul" Transilvaniei ar trebui sacţionate şi de Traian Băsescu dacă România ar fi avut un preşedinte. Ponta a catalogat afirmaţiile lui Tokes insultătoare şi împotriva legii. "Regret faptul că nu avem un preşedinte al României care să îşi îndeplinească atribuţiile constituţionale şi să ia poziţie atunci când este atacată integritatea teritorială şi independenţa statului român. Vă rog să o faceţi dumneavoastră, preşedintele ţării are alte ocupaţii în această perioadă! Vă rog să luaţi poziţie oficială, să informaţi instituţiile europene atunci când europarlamentari sau oficiali ai altui stat fac declaraţii şi propun lucruri împotriva intereselor noastre naţionale şi europene. Repet, dacă aveam un preşedinte, asta trebuia să facă preşedintele, dar neavând preşedinte al României, vă rog să îl supliniţi dumneavoastră", a spus Ponta ministrului de Externe, marţi, în cadrul şedinţei de Guvern.
• Statul mai ridică doar un colţ din vălul pus peste contractul secret cu Bechtel
Documentele declasificate referitoare la contractul dintre statul român şi Bechtel International au fost publicate marţi pe pagina web a Departamentului pentru Proiecte de Infrastructură şi Investiţii Străine. Documentele sunt disponibile la adresa DPIIS, secţiunea "Informaţii publice". Ordinul privind declasificarea acestor documente a fost publicat în Monitorul Oficial la 5 iulie şi a fost semnat de ministrul delegat pentru Proiecte de Infrastructură şi Investiţii Străine, Dan Şova, fostul ministru al Transporturilor, Relu Fenechiu, şi secretarul general al Guvernului, Ion Moraru.
• Anca Boagiu vrea desecretizarea contractului Bechtel: "Şova ştie de ce!"
Prim-vicepreşedintele PDL, Anca Boagiu, cere desecretizarea contractului Bechtel, afirmând că pe piaţă au fost "aruncate" dosare "golite de conţinut". "Şova ştie de ce!", adaugă Boagiu. "Desecretizarea contractului Bechtel = praf în ochi marca Şova&Fenechiu. Le cer guvernanţilor să facă publice, de urgenţă, contractele semnate cu avocaţii care au supervizat afacerea Bechtel şi, mai ales, valoarea acestor contracte, precum şi comisioanele încasate. Şova ştie de ce!", precizează Boagiu, într-un comunicat de presă. Prim-vicepreşedintele PDL susţine că "Şova şi Fenechiu au aruncat pe piaţă, spre manipularea opiniei publice, dosare golite de conţinut". "Unde este contractul iniţial Bechtel semnat în anul 2003 de Adrian Năstase, fost premier al PSD?", întreabă Anca Boagiu.
• CURENTUL
• Oferta de toamnă a guvernului Ponta: doar circ scump, fără pâine ieftină
Premierul Victor Ponta face ce ştie el mai bine: ne oferă zilnic circ, un circ din ce în ce mai scump plătit din buzunarele noastre, fără să ne ofere la schimb mult promisa pâine ieftină, una din promisiunile forte ale USL în campania electorală de anul trecut. La presiunile patronatelor din industria de panificaţie şi ale colegului de alianţă, Dan Voiculescu, ce deţine una din companiile importante de pe piaţă în acest domeniu, guvernul a convins FMI să reducă TVA la pâine la 9%, începând cu 1 septembrie, decizia fiind luată în şedinţa de marţi a executivului. Argumentele invocate de premier: scăderea evaziunii în domeniu şi, într-un viitor neprecizat, o posibilă reducere a preţului la pâine. Nu există însă nicio garanţie că măsura de reducere a TVA la pâine va diminua evaziunea fiscală în acest sector şi nici că ne vom putea bucura vreodată de o pâine mai ieftină.
• Dragnea începe să piardă susţinerea propriului Guvern
Deşi ocupă alături de Gabi Oprea cea de-a doua poziţie în guvernul Ponta, Dragnea nu se mai bucură de susţinere nici măcar partea propriei echipe guvernamentale. După o vizită la DNA în dosarul maşinaţiunilor pe care le-a comis la referendum, lui Dragnea nu-i mai iese nimic. Şi proiectul său de suflet - reorganizarea administrativă a României - este în impas pe fondul înmulţirii nemulţumirilor legate de modul discreţionar la care este făcut. Recent, Dragnea afirma că va a demarat procedurile pentru modificarea legii incompatibilităţii care a dat atâtea bătăi de cap primarilor care-şi dădeau singuri contracte pe firmele proprii sau conduse de diverşi interpuşi. Numai că Ministerul Justiţiei, condus de Robert Cazanciuc, un apropiat a lui Ponta, se pune de-a curmezişul pentru planurile lui Dragnea.
• Pasajul Văcăreşti - primejdioasă butaforie a la Oprescu
Se apropie cu paşi repezi campania electorală, drept care se pregătesc bani de puşculiţă. Banii sunt ai cetăţenilor, puşculiţa a candidaţilor clanurilor mafiote din zona politică. Sorin Oprescu doctorul decrepitului Ion Iliescu, etern prezidenţiabil, administrează vreo 5 miliarde şi jumătate de euro, bani publici, care trebuie, nu-i aşa, să defluiască către buzunarele private ale pletorei care de ani şi ani de zile îşi primeşte tainul de la toţi primarii generali ai Capitalei. În pofida sumelor enorme cheltuite, Bucureştiul pute de-ţi mută nasul, Bucureştiul e plin de gunoaie, Bucureştiul e plin de câini vagabonzi, de cerşetori, de ciorditori, de mizerie pe scurt. Pe lângă mizeria eternizată încă de pe vremea primarilor Crin Halaicu şi Viorel Lis, avem mizeria perpetuă a şantierelor deschise de Sorin Oprescu.
• CURIERUL NATIONAL
• Retailul modern, o piaţă a contrastelor
Piaţa de retail modern din România, la ora actuală, poate fi caracterizată ca fiind una a contrastelor, în condiţiile în care unele centre comerciale sunt performante, au o rată de ocupare de peste 95% şi prezintă interes atât pentru clienţi, cât şi pentru investitori, în timp ce alte mall-uri se confruntă cu mari dificultăţi. În primele şase luni, s-au înregistrat insolvenţe ale unor mall-uri din Craiova, Focşani şi Bacău şi dezvoltatorului centrului comercial Focşani Plaza, în timp ce Armonia Brăila nu şi-a găsit un cumpărător. "Centrele comerciale performante prezintă din ce în ce mai mult interes atât pentru investitori, cât şi pentru chiriaşi, având o rată de neocupare de sub 5%", potrivit unui raport al CBRE România.
• Ponta s-ar putea să-l lase pe Oprea la şedinţa CSAT pentru CFR Marfă
Premierul Victor Ponta nu exclude posibilitatea să-l aibă "înlocuitor" pe vicepremierul Gabriel Oprea la şedinţa CSAT (Consiliul Suprem de Apărare a Ţării) în cazul în care preşedintele Traian Băsescu o va convoca în perioada în care el este în concediu, respectiv în prima jumătate a lunii august, informează Mediafax. La finalul întrevederii pe care Victor Ponta a avut-o cu reprezentanţii FMI, CE şi BM, la Palatul Victoria, premierul a fost întrebat de jurnalişti dacă se va întoarce din concediu în cazul în care preşedintele va convoca o şedinţă a CSAT în prima parte a lunii august, pentru a se discuta situaţia creată la CFR Marfă. "Să-l convoace domnul preşedinte. De joi, am înlocuitor la conducerea Guvernului, care are dreptul de a mă reprezenta în totalitate, dacă e ceva care apare într-o oră, două ore, domnul vicepremier Oprea are puteri depline", a spus primul-ministru.
• 9 plăgi care distrug capitalismul
"Sistemul nostru capitalist se apropie de eşec", spune autorul Jim Quinn într-o postare pe portalul său financiar Burning Platform, preluată de publicaţia online Zero Hedge. În opinia sa, sistemul existent acum în ţările occidentale mai este doar într-o mică măsură capitalist şi doar în parte bazat pe principiul pieţelor libere. Abandonând etica specifică relaţiilor economice de tip capitalist şi consolidând un sistem de reglementări şi de taxare care îi pedepseşte pe cei productivi, statele industrializate se îndreaptă spre un colaps masiv. Capitalismul poate îndura multe distorsiuni şi abuzuri, dar nu este indestructibil. Acum avem un capitalism bastard, corupt într-o mare măsură de elitele politice şi financiare văzute şi nevăzute care îşi însuşesc în folosul lor rodul muncii oamenilor productivi.
• EVENIMENTUL ZILEI
• Premierul citeşte legea după bunul plac ca să scape de CFR Marfă
Pentru a "demonstra" că CSAT trebuie să se pronunţe, sub toate aspectele, asupra privatizării companiei, premierul a invocat o hotărâre a Consiliului care se referă la cu totul altceva. Şi ieri premierul a declarat din nou că CSAT a avizat de trei ori privatizarea CFR Marfă. "Despre Transporturi, telenovela de la < studioul Cotroceni >: vă rog să daţi din nou presei cele trei decizii ale CSAT referitoare la CFR Marfă. (...) Pe cea de-a patra am dat-o şi eu, cea în care se spune foarte clar că trebuie avizat de către CSAT atunci când este vorba de preluarea controlului asupra unei societăţi", a spus Ponta. De fapt, Hotărârea la care Ponta face referire atât de insistent relevă că activităţile de natură economică nu intră în atribuţiile CSAT, decât dacă afectează siguranţa naţională, dar, şi atunci, numai după semnarea contractului de privatizare şi la sesizarea Consiliului Concurenţei. Or Victor Ponta tocmai asta vrea să evite: semnarea contractului de privatizare a CFR Marfă, procedură în care este implicat administrativ în mod direct, în calitate de ministru interimar al Transporturilor.
• EXCLUSIV EVZ. Teroristul Omar Hayssam ţepuia prin metoda "Boschetarul". "Stai în banca ta sau te omor!"
"Evenimentul zilei" dezvăluie detalii cutremurătoare din ancheta procurorilor DIICOT în cazul lui Omar Hayssam. Teroristul va fi adus astăzi la Tribunalul Bucureşti, unde se judecă arestarea sa preventivă. Sirianul este acuzat de înşelăciune, delapidare şi spălare de bani, prejudiciul în acest dosar fiind de 20 de milioane de euro. Procurorii susţin că, din 1999, sirianul a iniţiat un grup infracţional organizat la care au aderat şi alte persoane. "Omar Hayssam răspundea de planificarea şi coordonarea acţiunilor desfăşurate, dar şi de protecţia activităţilor membrilor grupului prin multiplele sale legături cu mediul politic şi cu cel de afaceri. Acesta afişa titulatura de < Preşedinte al Grupului de firme Manhattan >, menţionată inclusiv pe cărţile de vizită pe care le prezenta partenerilor săi de afaceri", susţin anchetatorii.
• Moment istoric în Grecia: Biserica şi statul vor gestiona împreună averea imobiliară a clerului
Biserica şi statul grec, acţionari comuni într-o societate imobiliară: iată formula originală aleasă de guvernul lui Antonis Samaras pentru a putea obţine profit de pe urma averii imobiliare a puternicei Biserici a Greciei, cu controversatele sale privilegii fiscale, relatează marţi AFP. Premierul conservator şi arhiepiscopul Ieronim, Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe a Greciei, care nu este separată de stat, au anunţat marţi, într-un comunicat, crearea "Societăţii pentru valorificarea bunurilor Bisericii", societate anonimă deţinută în cote egale de cei doi parteneri. Biserica Ortodoxă Greacă este considerată unul dintre cei importanţi, dacă nu cel mai important dintre proprietarii de active imobiliare din ţară: deţine mii de hectare de teren construibile, păduri şi plaje, mânăstiri, în cantităţi care fac obiectul celor mai diverse speculaţii şi la care guvernul statului aflat în criză râvneşte de ani de zile.
• RECTIFICAREA BUGETARĂ: se iau bani de la Educaţie, Muncă, Transporturi, Agricultură şi se dau la ministerul lui Dragnea, la SRI, SIE, DNA şi CSM
Pe lista ministerelor ale căror bugete vor fi reduse drastic în urma rectificării bugetare se numără Educaţia, Munca, Transporturile şi Agricultura. În schimb, Guvernul a decis să aloce mai mulţi bani pentru Ministerul Dezvoltării Regionale, condus de Liviu Dragnea, pentru Justiţie, Interne, SRI, SIE, DNA, CSM. Astăzi, Guvernul va aproba, în şedinţă, prima rectificare bugetară din acest an. Realocările bugetare au fost realizate pornindu-se de la o creştere prognozată a PIB-ului de 2,6 miliarde lei. Deficitul bugetului consolidat va creşte de la 13,4 miliarde lei la 14,7 miliarde lei, prin folosirea banilor rezervaţi PNDI către alte proiecte, iar plafonul de garanţii va fi majorat cu 2 miliarde de lei, potrivit declaraţiilor făcute aseară de ministrul pentru buget, Liviu Voinea.
• JURNALUL NATIONAL
• Orban - Băsescu. Koabitarea care naşte la Balvanioş monstrul protektoratului
Viktor Orban, premierul Ungariei, vine la Balvanioş-Băi în timp de vară să facă politică. Aici, între brazi s-a înfiripat tradiţia unui club de discuţii la care erau invitaţi şi politicieni din România. Băsescu Traian a devenit o persoană cu statut dublu - era şi gazdă, ca preşedinte al României dar şi participant la dezbateri într-un eveniment drapat doar de însemnele statului maghiar - steaguri, steme, lozinci, limba de exprimare. Prezenţa oficială românească la Şcoala de Vară a devenit tot mai palidă iar Viktor Orban, un fel de "stăpân al inelelor" pentru câteva zile. După ce războiul steagurilor a fost cu greu stins, cu mult tact din partea Palatului Victoria şi a ministrului român de Externe, iată că ediţia 2013 a Şcolii de Vară devine catapultă pentru aruncarea în spaţiul public a unor idei extrem de periculoase pentru stabilitatea României.
• Şefa CSM favorizată de judecătoria Cornetu. Oana Hăineală cere interzicerea publicării de articole la adresa ei de către Antena3, Sursa Zilei şi Lumea Justiţiei
Preşedinta CSM Oana Andrea Schmidt Hăineală nu vrea doar să se îmbogăţească de pe urma presei care demască pas cu pas felul în care regimul Trăian Băsescu subjugă politic Justiţia - şi căreia îi cere sute de mii de euro pentru a o falimenta - dar vrea să interzică şi publicarea unor articole la adresa sa, pe care ea le consideră "mincinoase", "denigratoare" şi defăimătoare", se arată într-un articol publicat de Lumea justiţiei. Într-o acţiune civilă formulată recent împotriva SC Sursa Zilei Media SRL, SC Antena 3 Sa şi SC Jurindex Media SRL (Lumeajustitiei.ro), precum şi jurnalistului Andi Topală, preşedinta CSM Oana Hăineală cere 15.000 euro daune morale, fără însă să precizeze în ce anume constau afirmaţiile considerate de ea ca fiind "mincinoase", "denigratoare" şi defăimătoare".
• Magiunul de Topoloveni va fi promovat în Elveţia, Norvegia şi Rusia până în 2016. Contractul a fost semnat marţi cu APIA
Magiunul de Topoloveni va fi promovat în Elveţia, Norvegia şi Rusia, pe o perioadă de trei ani, respectiv 2013-2016, după ce marţi reprezentanţii companiei Sonimpex şi cei ai Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) au semnat contractul de finanţare din fonduri europene în valoare de 981.613 euro, informează agerpres.ro. Directorul general al companiei Sonimpex, Bibiana Stanciulov a precizat că de la 1 august vor demara primele acţiuni de promovare în Elveţia în cadrul primului proiect aprobat României de CE pentru pieţele din Norvegia, Federaţia Rusă şi Elveţia, magiunul urmând să fie "plimbat" în târguri, unde oamenii pot degusta, dar şi în magazine, cu mostre. Magiunul de Topoloveni va beneficia pe aceste pieţe şi de publicitate.
• NATIONAL
• "Telefoanele otravite" din "Conspiratia Nastase" arunca in aer PSD-ul
Dupa ce le-a fost legata de coada guvernarii "tinicheaua" Liviu Dragnea, pesedistii se pot trezi acum cu noi belele penale pe cap. Pentru ca trimiterea in judecata a reputatului doctor Serban Bradisteanu ar putea fi doar o etapa din strategia procurorilor anticoruptie care instrumenteaza dosarul "Conspiratia Nastase". De altfel, in controversata cercetare a mai multor medici cu nume grele in sistemul sanitar romanesc, apare si un personaj cheie, numit cu respect de catre toti ceilalti apropiati ai lui Adrian Nastase, dupa cum reiese din stenogramele interceptarilor, drept "Profesorul" sau "Doctorul". Iar fostul secretar PCR, Emanuel Danut Georgescu, acuzat de catre DNA ca ar fi coordonat conspiratia pusa la cale pentru ca fostul premier sa nu ajunga dupa gratii, ar putea rezolva multe din misterele acestui caz.
• Liderul PSD Suceava isi plateste seful din bani publici
Presedintele CJ Suceava a gasit solutia pentru a promova institutia pe care o conduce: i-a oferit un contract din bani publici unui patron de ziar, cu bube penale. La Suceava, Ioan Catalin Nechifor, lider PSD si presedinte al Consiliului Judetean, imparte bani publici patronului unui ziar la care pesedistul scrie editoriale. De exemplu, ieri, CJ Suceava a oferit un contract de peste 560.000 de lei unor publicatii locale, pentru a promova imaginea institutiei si a publica diferite comunicate. Din "tortul" de 560.000 de lei, o "felie" de 266.000 de lei a ajuns in buzunarele lui Dumitru Teodorescu, patronul ziarului "Crai nou", iar ceilalti bani au fost impartiti unei televiziuni detinute de SC B.G. Media SRL Suceava (241.000 de lei) si societatii Impact Media SRL Suceava (56.000 de lei).
• Ministrul Sova, luat in baza de liberalul Radu Zlati
Dan Sova a devenit tina ironiilor in USL, colegii liberali distrandu-se de minune pe seama osanalelor pe care ministrul i le inchina premierului. Ca lui Sova ii place la nebunie sa-l scuture pe Victor Ponta si de scamele de a doua zi nu mai este o noutate, problemele apar cand pesedistul face afirmatii care il pun intr-o lumina proasta pe celalalt co-presedinte al USL, Crin Antonescu. "Victor Ponta este cel mai important si neinduplecat adversar al presedintelui Basescu", a grait cu toata convingerea Sova. Declaratia a fost insa taxata imediat de deputatul PNL Radu Zlati, fost consilier al lui Antonescu pe vremea cand acesta era interimar la Cotroceni. "Nu zau? Sa mori tu?", i-a transmis Zlati ministrului delegat.
• PUTEREA
• BECHTEL. Ţeapa lui Şova. S-a desecretizat acordul cu Bechtel, dar fără contractul iniţial semnat de guvernul Năstase
Ministrul Dan Şova a demonstrat, încă o dată, că nu are cuvânt, iar promisiunile sale publice sunt doar simple petarde de imagine. Departamentul condus de Şova a publicat, ieri, pe site-ul său, câteva documente declasificate referitoare la contractul dintre statul român şi firma Bechtel. Au fost publicate însă doar nişte acte care modifică contractul iniţial, semnat în 2003, în perioada guvernării Năstase. "Degeaba se laudă Dan Şova, în parteneriat cu Relu Fenechiu, că au desecretizat contractul Bechtel. Şova&Fenechiu au aruncat pe piaţă, spre manipularea opiniei publice, dosare golite de conţinut. Unde este contractul iniţial Bechtel semnat în anul 2003 de Adrian Năstase, fost premier al PSD?", se întreba, ieri, Anca Boagiu, fost ministru PDL al Transporturilor. În opinia sa, românii au dreptul să ştie că "familia Şova, mama şi fiul, a gestionat contractele Bechtel cu mult interes". "Fiul, Dan Şova, prin firma sa, a reprezentat o parte contractuală, mama Şova, şi partenerii săi, au reprezentat cealaltă parte contractuală", susţine Boagiu.
• Sondaj: Cetăţenii sunt confuzi în privinţa formei de guvernământ
Peste un sfert (27,2%) dintre români sunt în favoarea monarhiei, iar mai puţin de jumătate sunt republicani convinşi, în cazul unui referendum privind schimbarea formei de guvernare. De menţionat este că aproape o treime dintre cetăţeni (31,8%) nu au o opinie formată pe acest subiect. Datele sunt cuprinse într-un sondaj INSCOP, dat marţi publicităţii. Numărul mare de non-răspunsuri indică, în opinia experţilor care au realizat sondajul, faptul că lipsesc informaţiile necesare pentru exprimarea unei opţiuni, dar există şi o reală dilemă cu privire la tipul de regim potrivit României. Pe de altă parte, procentul celor care ar lua în calcul opţiunea monarhică este apropiat de cifrele din cercetările anterioare, spun specialiştii menţionaţi, ceea ce ne indică un potenţial de "piaţă politică" şi pe acest segment.
• ROMANIA LIBERA
• La ce ne foloseşte producţia record din agricultură
România a urcat pe locul 2 în Europa la producţia de porumb încă de anul trecut. La nivel mondial se anunţă cea mai bună producţie de grâu din istorie. Anul agricol 2013 este unul dintre cei mai buni ai României din ultimii 20 de ani, depăşind ca valori rezultatele din 1995. Situaţia este cu atât mai bună cu cât ţara noastră a urcat pe locul 2 în Europa la producţia de porumb şi pe locul 5 în Uniunea Europeană la producţia de grâu. România ar fi deţinut supremaţia dacă fermierii ar lucra mai eficient. Din păcate, productivitatea francezilor este mai mare, în condiţiile în care noi am semănat cea mai mare suprafaţă cu porumb din Europa. Ploile căzute la timp în 2013 au făcut ca agricultura să fie din nou motorul economiei româneşti.
• Mărturia unuia dintre cei mai duri comandanţi de lagăr comunist: "Nu regret nimic"
Fostul comandant al Coloniei de Muncă de la Periprava, Ion Ficioru, este considerat unul dintre cei mai duri ofiţeri de penitenciare din perioada regimului comunist. După ani de tăcere, Ion Ficioru şi-a prezentat, în exclusivitate pentru "România liberă", propria versiune despre atrocităţile petrecute în închisorile pe care le-a administrat. - 5100 lei este pensia pe care o primeşte Ion Ficioru pentru activitate sa de comandant în penitenciarele comuniste. - 1300 lei este pensia lui Octav Bjoza, la care se adaugă 800 de leidin partea statului despăgubire pentru faptul că a fost deţinut politic.
• Numai în pielea lui Ponta să nu fii. Cui să-i laşi cheile guvernării?
Poate mulţi dintre voi se întrebau cu ce-şi mai umple timpul vicepremierul fără portofoliu Gabriel Oprea, numit de unii "şeful mafiei personale a lui Adrian Năstase", de alţii "interesul naţional" şi, doar de rău-voitori desigur, "cumătrul lui Victor Ponta". Premierul ne-a lămurit însă luni: "domnul Oprea" va conduce Guvernul în locul său, pe perioada concediului. Cu greu găseşti în fruntea ţării o persoană mai necarismatică şi mai controversată decât Gabriel Oprea, un general avansat la foc automat şi şef al unuia dintre partidele de neînţeles din România, UNPR. Numai în pielea lui Ponta să nu fii acum. Dacă după ce se întoarce din concediu descoperă că "domnul Oprea" i-a predat guvernarea lui Traian Băsescu?
• ZIARUL FINANCIAR
• Guvernul ia din economie prin noile taxe 3,4 mld. lei şi dă înapoi prin TVA la pâine doar 100 mil. lei
Reducerea TVA la pâine este singura măsură de eliberare de bani în economie până în prezent, dar suma este insignifiantă: 100 mil. lei, faţă de cele 3,4 mld. lei luate din economie prin noi taxe. Finanţele au venit în acest an cu două valuri de modificări de taxe, care înseamnă, teoretic, un plus de venituri bugetare de 3,4 mld. lei, bani care au fost "luaţi" din economie, pe când reducerea TVA la produsele de panificaţie de la 24% la 9% lasă în economie doar 100 mil. lei. În aceste condiţii, relansarea economiei rămâne sub semnul întrebării. La începutul anului guvernul a avizat o serie de modificări fiscale prin care şi-a propus să obţină 3,1 mld. lei de la sectorul privat pentru a putea să susţină cheltuielile şi pentru a se încadra în ţinta de deficit bugetar agreată cu partenerii externi, iar acum cu un nou val de taxe în valoare de 300 de milioane de lei.
• Guvernul dă cu o mână şi ia cu 34 de mâini înapoi: pentru 100 de milioane lei eliberaţi în economie ia înapoi 3,4 miliarde de lei prin noi taxe
Guvernul a actualizat nivelul veniturilor bugetare la 209,4 miliarde de lei pentru 2013, cu 0,1 miliarde de lei mai mult decât proiectase în ianuarie 2013, dar creşterea este falsă. De fapt, de la veniturile bugetare lipsesc 5,6 miliarde de lei. Aceasta este creşterea evaziunii în 2013, acceptată pur şi simplu de Ministerul Finanţelor, care este nevoit să pună noi taxe pentru a masca scăderea veniturilor din taxele stabilite anterior. De ce? În ianuarie 2013, guvernul a introdus o serie de trei taxe suplimentare pe energie, activităţi agricole şi microîntreprinderi, de pe urma cărora aşteaptă venituri în 2013 de 3,1 miliarde de lei. Aceasta a fost estimarea ministrului finanţelor, Daniel Chiţoiu, atunci când a prezentat noul pachet fiscal. În plus, pe parcursul lui 2013, guvernul a actualizat bugetul consolidat, atât la venituri cât şi la cheltuieli, cu 2,2 miliarde de lei în acest an pe baza unor venituri excepţionale provenite din licenţele de telefonie 4G, taxa de clawback şi emisiile de CO2.
• Un oficial guvernamental: De ce s-au tăiat investiţiile? Oare nu pentru că nu se încasează venituri?
Cu încasările din TVA prăbuşite cu 13% în iunie, statul nu are din ce să finanţeze investiţii. Guvernul admite prin vocea unui oficial care doreşte să-şi păstreze anonimatul că recurge la tăieri ale cheltuielilor cu investiţiile publice şi în acelaşi timp că nu reuşeşte să crească încasările bugetare prin reducerea evaziunii fiscale şi extinderea gradului de fiscalizare. "De ce s-au tăiat investiţiile? Oare nu pentru că nu se încasează venituri?", se întreba oficialul cu trimitere la performanţa Ministerului Finanţelor în colectarea veniturilor, dar şi la disponibilitatea mediului privat de a achita taxele datorate bugetului. Luna iunie a confirmat un trend dramatic de cădere a încasărilor nete din TVA ale bugetului, fiind a treia lună la rând în care volumul de venituri adus de cel mai puternic impozit la îndemâna statului s-a situat sub performanţa din aceeaşi perioadă a anului trecut.