REVISTA PRESEI 31.08.2017

Willy Homner
Revista Presei / 31 august 2017

REVISTA PRESEI 31.08.2017

ADEVARUL

Proiectul de modificare a legilor justiţiei a fost publicat de Ministerul Justiţiei

Ministerul Justiţiei a făcut public proiectul de modificare a legilor justiţiei, miercuri seară, în ziua în care ministrul Tudorel Toader a anunţat că documentul a fost trimis CSM pentru avizul consultativ. Proiectul de modificare legilor justiţiei a fost anunţat de Toader săptămână trecută, generând critici din partea magistraţilor, a societăţii civile, dar şi din partea preşedintelui Klaus Iohannis, Ambasadei SUA şi Comisiei Europene. Proiectul de lege privind legile justiţiei, care conţine modificări semnificative ce vizează statutul procurorilor şi judecătorilor, organizarea judiciară şi cea privind Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), are 46 de pagini.

Vlad Voiculescu: Fie Tudose nu şi-a declarat corect averea, fie legislaţia permite "bani la saltea"

Vlad Voiculescu, fost ministru al Sănătăţii în guvernul Cioloş, a afirmat că în cazul premierului Mihai Tudose, care a declarat că nu are bani în banci, sunt două posibilităţi, ambele problematice din punct de vedere legal. "Are două Mercedesuri, o colecţie de timbre de 30.000 euro, dar nici măcar un rest din chenzină. Avem deci una din cele două situaţii de mai jos: 1. Fie premierul României nu şi-a declarat corect averea (şi cred că asta are o încadrare juridică destul de clară); 2. Fie avem o ditamai problema în legislaţie, una care permite să ai şi câteva mii dar şi câteva milioane de lei/euro/dolari la saltea fără să trebuiască să îi declari. Practic, ce e la saltea/pivniţă/mătuşa Tamara nu trebuie declarat dacă e cash.

Ala, bala, portocala cu Pilonul II de pensii

Guvernul ia în considerare trei măsuri ce au în vizor Pilonul pensiilor private: una care va sărăci conturile de pensii private ale românilor, una care îi va sărăci pe administratorii fondurilor sau, cea mai inofensivă, alegerea cetăţeanului în privinţa banilor săi. Guvernul nu renunţă la planurile privind Pilonul II de pensii. După nenumărate atacuri la adresa acestuia şi a administratorilor săi, Executivul dezvăluie ce intenţii de modificare are. Premierul Mihai Tudose a fost cel care a arătat, marţi seară, care sunt cele trei variante de lucru pe care le ia în considerare Guvernul, în ceea ce priveşte pensiile private. Varianta finală va fi decisă în legea pensiilor care, potrivit lui Tudose, "săptămâna viitoare sau poate la sfârşitul acestei săptămâni va fi lansat într-o dezbatere internă".

Cum poate ajunge România o "ţară ca afară"

O comisie înfiinţată de preşedintele Klaus Iohannis lucrează de un an la "Proiectul de Ţară", menit să transforme România. Unul dintre specialiştii implicaţi este Daniel David, autorul lucrării "Pshiologia poporului român". Acesta propune emiterea unui ordin de ministru care ar urma să schimbe întreaga societate românească în următorii 20 de ani. Ordinul trebuie să prevadă că nu se mai intră în sistemul de învăţământ superior - mai ales pe poziţii pe perioadă nedeterminată - dacă viitorul cadru didactic nu s-a validat în comunitatea ştiinţifică internaţională pe domeniul lui, sigur, conform nivelului academic pe care îl ţinteşte", explică David.

Ce vor învăţa copiii din manualul de Sport

Complexitatea manualelor a ajuns într-o notă a penibilului, după cum explică specialiştii, iar asta pentru că şcolarilor de clasa a V-a le sunt oferite definiţii complicate ale unor activităţi pe care ei le-au deprins deja în primii ani de viaţă precum mersul, târâtul sau săritul. Elevii vor avea acces la definiţii despre aparatul locomotor, atitudine cifotică, atitudinea lordotică sau indicatorii morfologici ai organismului. În plus, copiii de 11 ani vor deprinde şi cunoştiinţe filozofice, unde sunt prezente inclusiv citate din Platon, Aristotel sau din civilizaţia latină. "Cele 4 lucruri cu ajutorul cărora oamenii obişnuiau să facă educaţie sunt ştiinţa de carte, gimnastica, muzica, desenul", este citat ce apaţine lui Aristotel în pagina 10.

Primarul care a tăiat subvenţiile pentru 500 de asistaţi social

Ştefăneştiul este o localitate de graniţă din nordul extrem al Moldovei. A fost o comună transformată în oraş în anul 2004. Localitatea nu şi-a schimbat aspectul rural, oportunităţile sunt reduse, iar sărăcia în floare. De altfel, în 2016, dintr-o populaţie de 5.000 de locuitori, 1.000 erau asistaţi social, depăşind numărul celor angajaţi. Primarul a tăiat subvenţiile pentru jumătate dintre asistaţii social înregistraţi în localitate. Planul a început să fie pus în aplicare progresiv încă din vara anului 2016, atunci când Florin Buţura (PNL) a câştigat mandatul de primar. În acest moment, aproape 500 de persoane aflate pe lista persoanelor nevoiaşe nu mai primesc ajutorul de subzistenţă. Majoritatea asistaţilor social refuzau să presteze muncă în folosul comunităţii, activitate obligatorie în schimbul banilor luaţi de la stat.

Se pregăteşte Rusia de invazie?

Exerciţiile de la Zapad-2017, care vor avea loc luna viitoare, au provocat o nelinişte în unele ţări, deoarece trupele ruseşti şi echipamentul militar se vor instrui în interiorul Belarusului, un aliat rus care se învecinează cu Ucraina, Polonia, Letonia şi Lituania. Rusia a folosit astfel de exerciţii în trecut ca precursor sau ca o acoperire pentru a-şi trimite trupele în ţări precum Georgia şi Ucraina. De această dată exerciţiul are loc într-un moment în care tensiunile Est-Vest sunt foarte ridicate. Locotenentul general Ben Hodges, comandantul armatei americane din Europa, a declarat pentru Reuters luna trecută că aliaţii americani din Europa de Est şi Ucraina s-au îngrijorat că exerciţiile ar putea fi un "cal troian" menit să lase în urmă echipamentele militare aduse în Belarus.

Camionul de luptă prezentat la Moreni oficialilor Armatei Române

Oficialii Rheinmetall, producător german de autovehicule militare, şi cei ai Uzinei Automecanica Moreni (judeţul Dâmboviţa) au anunţat pe 14 iunie 2017 parafarea unui parteneriat vizând producerea în România a unor transportoare blindate 8x8 extrem de performante. În acest context, a fost înfiinţată şi o societate cu numele "Romanian Military Vehicle Systems". În cursul zilei de miercuri, 30 august, a avut loc la Moreni o demonstraţie pentru oficiali români organizată de conducerea societăţii Rheinmetall. Cu această ocazie, a fost prezentat însă un model de camion militar produs deja de Rheinmetall, şi nu un transportor blindat. Oficialii prezenţi la demonstraţie au văzut modelul MAN HX, un camion echipat şi convertit special pentru acţiuni militare.

Cine sunt posibilii succesori ai lui Vladimir Putin

Fiindcă alegerile prezidenţiale din Rusia se apropie, iar Vladimir Putin nu a anunţat dacă va mai candida pentru un nou mandat de preşedinte, politologii ruşi din cadrul Fondului de politică de la Sankt Petersburg au întocmit o listă de candidaţi pentru succesiunea liderului de la Kremlin. Cel mai bine plasat ar fi, în opinia politologilor de la Fondul de politică din Sankt Petersburg, premierul rus Dmitri Medvedev, care a mai deţinut funcţia de preşedinte din 2008 până în 2012. Apoi urmează primarul Moscovei, Serghei Sobianin, care câştigă popularitate după ce a trecut printr-o criză din cauza "modernizării Capitalei". Locul al treilea a fost atribuit guvernatorului regiunii Tula, Aleksei Dumin, care se bucură de o popularitate ridicată în regiunea sa. Al patrulea candidat, potrivit clasamentului, este Serghei Şoigou, ministrul rus al Apărării.

Şantaj la CSM. Şeful Inspecţiei Judiciare, protejat prin boicotarea şedinţei

Scandal fără precendent în sânul CSM. Mai mulţi judecători, membri ai forului, au refuzat să participe la şedinţa de plen, acuzând că se încearcă demiterea şefului Inspecţiei Judiciare. CSM urma să ia în discuţie, printre altele, raportul privind auditul făcut la Inspecţia Judiciară, concluziile acestuia nefiind favorabile. Plenul CSM ar fi trebuit să analizeze, miercuri, raportul auditului extern al managementului Inspecţiei Judiciare (IJ), efectuat de o firmă specializată. Pe baza acestui raport putea fi dispusă o eventuală revocare a inspectorului şef, Lucian Netejoru, deoarece concluziile raportului se pare că sunt defavorabile managementului IJ.

BANCHERUL

Creditele noi acordate de bănci populaţiei se menţin la niveluri record, deşi bancherii spun că au început sa le restricţioneze

Creditele noi in lei acordate de bănci populaţiei s-au menţinut si in iulie apropiate de nivelurile record înregistrate in precedentele două luni, in ciuda faptului că bancherii au raportat BNR in ultimul sondaj privind creditarea ca in trimestrul doi al acestui an au înăsprit "semnificativ" cerinţele cu privire la gradul de îndatorare al clienţilor, adică valoarea împrumutului raportata la nivelul salariului. Astfel, băncile au acordat in luna iulie populaţiei credite noi in lei in valoare de 3,2 miliarde lei, la fel ca luna precedentă, iunie, si aproape de nivelul din mai, de 3,1 miliarde lei. Si finanţările in lei pentru firme au crescut in iulie la 2,5 miliarde lei, de la 2,1 miliarde lei in iunie si 978 milioane lei in iulie 2016, arată statisticile BNR.

COTIDIANUL

Tudose - premier de ochii lumii - Cornel Nistorescu

Ne aflăm în faţa unui personaj care pare a fi rezultat dintr-o încrucişare între un personaj din Caragiale şi un soldat sovietic. Grobian, flecar, superficial, gata să traducă în limbaj de mahala sau de tavernă orice problemă naţională, Tudose se avîntă mereu într-o antologie a gîndirii şchioape. Nici un premier al Românei n-a spus atîtea prostii pitoreşti. Cine le adună poate scoate o antologie de tot hazul, aşa cum în SUA a apărut volumul de Bush-isme, cu o mare parte din prostiile şi enormităţile rostite de George Bush jr. Orice apariţie a lui Mihai Tudose lasă în urmă ceva bun de antologat, bun de mintea lui Garcea. Mai ieri-alaltăieri s-a legat de bănci. Nici Gheorghe Piperea, consilierul său onorific în acest moment, nu şi-a permis niciodată să rostească enormităţile pe care le-a scăpat Mihai Tudose.

Susţinătorii Roşiei Montane anunţă proteste

Membrii Alburnus Maior vor ieşi în stradă, vineri, alături de susţinători ai proiectului de conservare a zonei Roşia Montană, la Bucureşti, Cluj, Iaşi şi în alte oraşe şi îi solicită premierului să nu ajungă la un compromis cu Gabriel Resources, după ce Mihai Tudose a susţinut că se va încerca retragerea candidaturii Roşiei Montane pentru includerea pe lista UNESCO, anunţă Salvaţi Roşia Montană."La exact 4 ani de la debutul protestelor din 2013 ieşim din nou în stradă pentru a protesta ferm împotriva încercării guvernului Tudose de a ne lua tot ce am obţinut în toţi aceşti ani, pentru Roşia Montană şi în lupta împotriva corupţiei", se arată într-un comunicat al Campaniei Salvaţi Roşia Montană.

Nicio dezbatere şi o singură necunoscută. Cea mai stranie campanie din Germania

Germania a fost în ultimul deceniu liderul UE. Germania a fost cea care a deschis porţile Europei pentru milioane de imigranţi, care a împrumutat ţările europene aflate în criză, care a rescris regulile europene ale austerităţii şi disciplinei bugetare. Acum, UE este în plină febră a reformulării proiectului european şi a parteneriatului cu SUA, iar toţi ochii se îndreaptă către Germania, unde vor avea loc alegeri pe 24 septembrie. Răspunsul primit de Europa şi lume din partea Germaniei este o tăcere mormântală. "Profitaţi de vară pentru a face o alegere bună în toamnă", îşi îndeamnă la relaxare CDU, partidul lui Merkel, alegătorii. "Campania nu e nici caldă, nici rece, nu e nimic. Este cea mai bizară campanie din istoria republicii", scrie pentru Suddeutsche Zeitung comentatorul Heribert Prantl. Campania nu a adus nicio dezbatere despre migraţie, viitorul UE, integrare, relaţia comercială cu China, protecţionismul lui Donald Trump.

CURENTUL

Soţia fondatorului Şcolii libaneze din Bucureşti, Rodica Nassar, a fost numită secretar de stat la Ministerul Sănătăţii

Rodica Nassar a fost numită în funcţia de secretar de stat la Ministerul Sănătăţii (MS), printr-o decizie a premierului Mihai Tudose. Şeful Executivului a decis şi eliberarea, la cerere, a lui Rareş Trişcă din funcţia de secretar de stat la MS. Deşi a fost timp de 16 ani deputată PSD, Nassar a devenit celebră abia în 2016 când fosta soţie a lui Dan Condrea a spus că aceasta a luat şpagă de la Hexi Pharma. Deputata a negat. Măritată cu Nassar Nassar fondatorul Şcolii libaneze din Bucureşti, Rodica are 60 de ani şi e economistă. Singura tangenţă a ei cu sistemul sanitar e apartenenţa pentru ultimul mandat de deputat la Comisia de Sănătate. CV-ul ei e unul mediocru: în 1983 a absolvit Facultatea de Finanţe-contabilitate Iaşi 1983 - 1984 - economist Combinatul Chimic Giurgiu. În rest, niciun curs, nicio specializare, niciun atestat de expertiză.

CURIERUL NATIONAL

Primul clasament al celor mai valoroase branduri româneşti

În fiecare an, firma de evaluare şi strategie Brand Finance evaluează mii de branduri globale şi naţionale. Cele mai valoroase branduri româneşti în 2017 sunt incluse în raportul Brand Finance România 50. Dacia este cel mai valoros brand românesc, cu o valoare de 1,2 miliarde euro. Cu o valoare de 206 milioane euro, Dedeman este cel mai valoros brand cu acţionariat 100% românesc. Sectorul de retail a generat cea mai mare valoare de brand, cu 10 branduri valorând cumulat 796 milioane euro. Succesul noilor branduri dezvoltate de antreprenori, neglijarea brandurilor deţinute de stat. Ursus Breweries are cel mai valoros portofoliu multi-brand local, evaluat la 115 milioane euro.

Plata defalcată a TVA împovărează mediul de afaceri

Proiectul de Ordonanţă privind plata defalcată a TVA, prin care Ministerul Finanţelor Publice urmează să introducă obligativitatea contribuabililor plătitori de TVA ca de la 1 ianuarie 2018 să plătească şi să încaseze TVA-ul în conturi distincte este privit de către mediul de afaceri ca o măsură cu impact negativ asupra funcţionării lor viitoare. Nici breasla constructorilor nu agreează această măsură, Federaţia Patronatelor Societăţilor din Construcţii (FPSC) luând poziţie în această privinţă şi transmiţând punctul său de vedere către ministerul de resort, ca şi către Ministerul Mediului de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat.

Angela Merkel, acuzată de înaltă trădare: Germanii, tot mai sătui de favorizarea refugiaţilor

Peste 1.000 de plângeri pentru înaltă trădare au fost depuse împotriva cancelarului german Angela Merkel de la începutul crizei refugiaţilor în 2015, provenind din partea unor simpatizanţi ai Alternativei pentru Germania (AfD, dreapta radicală, partid populist şi antiimigraţie), relatează miercuri AFP, citată de Agerpres. "Plângerile împotriva cancelarului s-au dovedit a fi nefondate", a declarat Frauke Kähler, purtătoare de cuvânt a Parchetului din Karlsruhe (sud-vest) - având competenţe în această chestiune - pentru ziarul Mannheimer Morgen. Simpatizanţi şi militanţi ai AfD reproşează liderei conservatoare că a deschis porţile Germaniei într-un mod necontrolat la peste un milion de migranţi în 2015 şi în 2016.

Paradoxul insolvenţelor din România

Numărul insolvenţelor din prima jumătate a anului curent este la minimul ultimilor zece ani, însă pierderile generate creditorilor se află la cel mai ridicat nivel din perioada analizată. Paradoxul, şi anume un minim al insolvenţelor corelat cu un maxim al pierderilor cauzate mediului de afaceri, este explicat prin profilul firmelor. Mai exact, din totalul companiilor insolvente în primul semestru al anului curent, un număr de 20 de firme au avut venituri mai mari de 10 mil. EUR în anul anterior, dintre care 11 desfăşurau o activitate de distribuţie, comerţ sau furnizare de energie.

EVENIMENTUL ZILEI

Demiterea lui Kövesi pluteşte în aer

Avocatul Aurelian Pavelescu susţine că ce s-a întâmplat, ieri, la CSM seamănă cu o lovitură de stat pe care CSM a încercat să o pună la cale. Astfel, conform opiniei avocatului, postată pe contul său de socializare, judecătorii s-au revoltat împotiva conspiraţiei procurorilor şi au decis să-i pună la punct pe procurori. Mai mult acesta susţine că deţine informaţii cum că raportul întocmit de Inspecţia Judiciară ar fi unul dezastruos pentru DNA şi Laura Codruţa Kovesi. Povestea începe cu controlul dispus de Ministrul justiţiei, Tudorel Toader, cu privire la activitatea DNA, DNA nemaifiind controlat, potrivit legii, de 10 ani! Dacă acest control va ajunge la concluzia că la DNA activitatea a fost deficitară, atunci consecinţă firească va fi demiterea Laurei Codruţa Kovesi.

PLAN DEMONIC al Guvernului PSD. Vremuri grele pentru români

În laboratoarele Guvernului se pregăteşte o măsură care vizează băncile şi companiile de asigurări, a dezvăluit vicepreşedintele PNL, Florin Cîţu. Prin introducerea unei taxe de 0,5 pe activele bancare, ale băncilor şi asiguratorilor, precum şi ale celorlalte instituţii din sectorul bancar, Cabinetul Tudose speră să acopere gaura în bugetul de stat. Senatorul liberal a precizat că toate atacurile din ultima perioadă la adresa băncilor şi fondurilor de pensii sunt pentru a justifica această taxă. "O să vină o taxă pe cifra de afaceri, pentru tot sistemul financiar bancar, din ce am înţeles de 0,5%, aplicată pe active", a spus Cîţu, într-un interviu.

Procurorul "Portocală", MAESTRUL PREJUDICIILOR FABRICATE

Fostul procuror al DNA, Mircea Negulescu, va rămâne în istorie Justiţiei pentru modul incredibil în care şi-a permis să afecteze vieţile unor oameni printr-o simplă fractură de pix. Conform luju.ro, Negulescu, cunoscut şi ca "procurorul Portocală" au fabricat prejudiciile în trei mari dosare: Lukoil, Chiliman şi Cosma. Primul dintre acestea a fost restituit de instanţă pentru "nedescrierea modului de calcul al prejudiciului". Cel mai ghinionist a fost Andrei Chiliman, fostul primar al Sectorului 1, căruia i s-au adăugat patru zerouri în prejudiciul calculat în dosarul său. Astfel, cifra imputată acestuia a ajuns la incredibila sumă de 670 milioane euro.

JURNALUL NATIONAL

Zoe Petre a suferit un accident vascular cerebral

Zoe Petre, unul dintre cei mai importanţi consilieri ai lui Emil Constantinescu, a suferit un accident vascular cerebral şi a fost intrernată de urgenţă la Spitalul Elias din Capitală, relatează Antena 3. Zoe Petre este un istoric, publicist şi om politic român. În perioada 1990-1996 a fost decan al Facultăţii de Istorie a Universităţii din Bucureşti. Între 1996-2000, în mandatul Emil Constantinescu, a îndeplinit funcţia de consilier prezidenţial pentru politică internă şi externă.

SCANDAL URIAŞ Şedinţa de plen a CSM AMĂNATĂ - LIPSA CVORUM

Şedinţa de plen a CSM, PROGRAMATĂ ieri, a fost amânată deoarece nu a avut cvorum . Cinci judecători au refuzat să intre în şedinţă pentru a bloca discutarea unei evaluări a Inspecţiei judiciare. Raportul fusese analizat anterior în şedinţa unei comisii a CSM unde s-a cerut demiterea conducerii inspecţiei judiciare. Sursele JN afirmă că în votul din Comisia 1, majoritatea a fost asigurata de votul procurorilor si al unor judecători care doresc blocarea raportului inspecţiei judiciare la DNA, cu concluzii drastice pentru managementul Codruţei Kövesi. Judecătorii care s-au retras de la şedinţă sunt Cristina Tarcea, preşedinta ICCJ, Lia Savonea, Nicoleta Ţînţ, Evelina Oprina. Cele patru judecătoare au difuzat un comunicat care explică situaţia creată în CSM.

Economia neagră înghite peste un sfert din PIB

Economia subterană va înghiţi în acest an circa 228 miliarde de lei, mai mult de un sfert din PIB-ul estimat la 815 miliarde de lei. Aceşti bani scapă impozitării statului român, care pierde astfel 81 de miliarde de lei, circa 18 miliarde de euro, din care mai mult de jumătate provine din frauda cu TVA. România se întrece cu Bulgaria pentru primul loc în Uniunea Europeană la economia subterană. Ţara noastră figurează cu un procent de 28% din PIB, iar bulgarii cu 30%, într-o estimare realizată de Comisia Europeană. Totuşi, ţara noastră conduce detaşat la evaziunea cu TVA, conform PwC. Datele arată că, în 2016, România era pe primul loc la frauda pe TVA, cu 8 miliarde de euro, adică 39,6%, urmată de Polonia (29,2%), Slovacia (28,3%) si Ungaria (20,15%).

Controale la groapa de la Vâlcea care arde de nouă zile

Ministrul Mediului, Graţiela Gavrilescu, a trimis Corpul de Control la Vâlcea, pentru a ancheta situaţia gropii de gunoi de la Măldăreşti, care arde de o săptămână şi jumătate. Autorităţile au instituit stare de alertă, iar aerul a devenit irespirabil, dar ministrul a spus că nu se impune şi evacuarea populaţiei. Peste 100 de maşini cu apă au fost aduse pentru stingerea incendiului, dar operaţiunea este extreme de dificlă, pentru că ard gunoaie aflate la mare adâncime. Cazul de la Măldăreşti readuce în discuţie problema gravă a deşeurilor din România. Opt localităţi, de pe o suprafaţă de 30 de kilometri pătraţi, printre care şi oraşul Horezu, sunt afectate de incendiul care a izbucnit în urmă cu mai bine de o săptămână la groapa de gunoi de la Măldăreşti.

NATIONAL

Începe războiul celor două Americi in România

Mandatele succesive ale preşedinţilor americani democraţi si-au pus aproape decisiv amprenta si asupra relaţiilor cu tara noastră si chiar a politicii interne. Iar in toata aceasta îndelungată perioadă, democraţii americani au exportat in Romania mai mult "democraţie si spirit civic", totul la pachet cu reţeaua sorosista care s-a bucurat de nespuse privilegii din partea Casei Albe, atâta timp căt aceasta s-a aflat in posesia democraţilor. Iată însă că asaltul nebunesc al lui Donald Trump asupra Casei Albe a reuşit si republicanii au revenit la butoanele lumii. Iar acum ni se dau semnale tot mai puternice din partea emisarilor republicani ca prioritatea noii Administraţii Trump este strict mediul de afaceri.

Mayweather, la shopping: bon fiscal de un metru

După ce a încasat circa 350 de milioane de dolari, boxerul Flyod "Money" Mayweather s-a gândit ca e cazul sa îşi răsfeţe un pic si staff-ul care l-a ajutat să-l înfrângă pe luptătorul UFC irlandez Conor McGregor. După meci, Floyd a umplut niscai valize cu valuta forte si a descins in forţă la un magazin Gucci, unde a făcut foarte multe cumpărături. De altfel puteţi vedea si cât de lung este bonul cu care s-a ales după şedinţa de shopping. Nu a fost dezvăluită suma cheltuită de campion, dar se ştie cu siguranţă că el a sosit însoţit de nouă oameni, toţi din staff-ul sau. Aceştia si-au ales tot ce au vrut, inclusiv ceva încălţări, din cate am înţeles, iar Mayweather, ca un domn in adevăratul sens al cuvântului, le-a plătit.

Primăria Capitalei a dat lovitura: face hotel si cimitir pentru animale

Consiliul General al Municipiului Bucureşti munceşte. El, consiliul, a rezolvat, la propunerea primăriei Capitalei, o chestiune care nu suferea amânare si este vitală pentru tot bucureşteanul. Bref, vor fi demarate studiile necesare înfiinţării si amenajării unor facilitaţi de cazare, dar si de înhumare, pentru câini si pisici. Ura! Da, avem tichie de mărgăritar. Toate problemele Capitalei, de la faptul că devine Veneţia când plouă la oamenii fără adăpost care sosesc zilnic in Bucureşti, pot să mai aştepte, pentru că acum vom avea un hotel pentru câini si pisici, dublat de un cimitir si un incinerator.

PUTEREA

IOHANNIS, laude pentru trei MINIŞTRI din Guvernul TUDOSE

Preşedintele Klaus Iohannis a susţinut miercuri că, prin prezenţa în Guvern a lui Teodor Meleşcanu, ministru de Externe, şi a lui Victor Negrescu, ministru delegat al Afacerilor Europene, a "renăscut speranţa unei abordări serioase" în ceea ce priveşte politica externă, adăugând că are "speranţe" şi cu ministrul Apărării, Adrian Ţuţuianu, care pare hotărât să pună în practică alocarea a 2% din PIB pentru acest domeniu.

Guvernul a APROBAT majorarea accizelor la carburanţi

Guvernul a luat miercuri decizia care loveşte în buzunarele tuturor românilor. Accizele pentru carburanţi vor creşte începând de la 15 septembrie, cu 16 bani pe litru, iar începând cu 1 octombrie va fi o nouă mărire cu încă 16 bani pe litru. "Am făcut o analiză, termenele pe care le-am stabilit sunt 15 septembrie, unde va fi o creştere cu 0,16 bani pe litru, pentru benzină, benzină fără plumb şi motorină, iar de la 1 octombrie va fi o mărire cu aceeaşi valoare, pentru cele trei categorii.", a susţinut ministrul Finanţelor în şedinţa de Guvern, citat de Antena 3. Acesta a adăugat că măsura se produce în etape pentru nu a crea un şoc la nivelul consumului, şoc care va genera creşteri de preţ şi automat scăderi de consum ce pot afecta bugetul de stat.

ROMANIA LIBERA

Ministerul Economiei a publicat raportul ANPC privind controalele la bănci. În document nu apar unităţile bancare cu probleme

Ministerul Economiei a publicat, miercuri seară. raportul controalelor făcute de Autoritatea Naţională Pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), după ce premierul Tudose a solicitat acest lucru în şedinţa de Guvern, potrivit Mediafax. Documentul de 108 pagini prezintă o sinteză a controalelor făcute la unităţile bancare, din 2015 până în prezent. În perioada 27 noiembrie 2015 - 31 martie 2016, s-a desfăşurat o acţiune tematică de verificare a respectării prevederilor legale privind protecţia consumatorilor la încheierea contractelor de credit de consum, cu sau fără ipotecă, de către societăţile bancare. Au fost încheiate 249 de procese verbale de constatare a contravenţiei, cu amenzi în valoare totală de 1.743.000 lei.

Premierul Tudose reînvie sloganul naţionalist "Nu ne vindem ţara!"

Declaraţiile şi soluţiile date în ultima săptămâna de premierul Mihai Tudose la diverse probleme ale societăţii româneşti au şocat opinia publică. Prim-ministrul nu a ratat nici un subiect sensibil, de la sistemul bancar până la exploatarea auriferă de la Roşia Montană. În traducere, Mihai Tudose readuce în discuţie vechiul slogan al anilor ‚90, care spunea că "nu ne vindem ţara". Băncile trebuie puse la zid pentru că încasează comisioane, pensiile private trebuie să treacă la stat, manualele şcolare trebuie tipărite la Monitorul Oficial, iar Institutul Cantacuzino trebuie trecut la MApN.

ZIARUL FINANCIAR

Florin Cîţu, PNL: Va fi introdusă o taxă de 0,5% pe activele bancare

Guvernul PSD condus de Mihai Tudose pregăteşte o taxă de 0,5% pe activele băncilor şi ale companiilor de asigurări, de pe urma căreia ar încasa în total circa 2,1 miliarde de lei (circa 500 mil. euro), bani ce vor avea ca destinaţie acoperirea găurilor din buget, a declarat Florin Cîţu, senator PNL şi vicepreşedinte al Comisiei de buget-finanţe, în cadrul emisiunii ZF Live. Iminenţa acestei taxe a circulat în mediul financiar-bancar, dar până acum niciun oficial nu a făcut vreo declaraţie în acest sens. "Problema cea mai mare pentru acest guvern o reprezintă execuţia bugetară, lipsa banilor la buget.. O să vină o taxă pe cifra de afaceri, pentru tot sistemul financiar bancar, din ce am înţeles de 0,5%, aplicată pe active", a precizat Florin Cîţu.

Ce se află în spatele misterioasei creşteri a valorii acţiunilor Băncii Centrale elveţiene?

Preţul acţiunilor SNB a depăşit pragul de 3.000 de franci elveţieni pentru prima dată, mai mult decât dublul nivelului de acum un an şi cu 50% peste cel atins chiar la mijlocul lunii trecute. Faptul că este posibil să achiziţionezi acţiuni ale unei bănci centrale ar putea surprinde. De fapt, banca centrală elveţiană a fost creată ca societate pe acţiuni în 1907, iar acţiunile sale sunt tranzacţionate pe bursa locală. Aproximativ 48% dintre acţionarii acesteia, cu 25% din drepturile de vot, sunt privaţi. Restul acţiunilor sunt deţinute de cantoane elveţiene, bănci şi alte organizaţii din sectorul public. O explicaţie a creşterii este că newsletterul german Actien Borse a încurajat achiziţiile asemănând acţiunile în iulie cu timbre ultra rare din secolul XIX. Investitorii ar putea de asemenea privi acţiunile SNB ca pe un refugiu în vremuri de turbulenţe geo-politice.

Din dedesubturile uneia dintre cele mai spectaculoase operaţiuni de bailout bancar din Rusia

Banca Otkritie, adusă în pragul falimentului de o hemoragie de depozite, a fost folosită ca instrument pentru salvarea industriei petroliere ruse şi ajutată de stat să cumpere băncile oligarhilor. Cu credite ieftine de la banca centrală a Rusiei, Otkritie şi-a dublat activele peste noapte. A devenit chiar creditor al statului rus, iar printr-o schemă de tranzacţii complexe şi riscante, la limita siguranţei naţionale, a salvat Rosneft, compania petrolieră de stat a Rusiei. Observatorii spun că ţinta băncii era să devină "to big to fail". Acum, banca centrală a Rusiei a lansat una dintre cele mai ample operaţiuni de bailout bancar din istoria sa pentru a salva banca privată Otkritie, care în ultimele luni şi-a pierdut un sfert din depozite. Este primul bailout al unei bănci cu importanţă sistemică din Rusia.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. NU MAI SCRIETI CA SEFUL INSPECTIEI JUDICIARE A FOST PROTEJAT . scrieti adevarul ca i sa refuzat dreptul la o aparare , adica o prezentare a punctului de vedere inainte de a se propune vreo solutie demitere sau raminere in functie . vremea diversiunilor trece anaconda a iesit la pensie

    1. Oare domnul prim ministru a cumparat cu cash cele doua masini? Sau a facut troc, oferind altceva la schimb? Banii sunt totusi o notiune prea moderna...

    2. Manualul de sport ar trebui sa ii informeze pe elevi si cum sa respire, nu doar cum sa mearga. Respiratia este totusi mai importanta decat mersul. De ce? Daea. Similar cu principiul filozofic ca langa o oaie gasesti o frunza dar langa o frunza nu gasesti o oaie (sau invers), tot la fel, cand mergi, si respiri, pe cand atunci cand respiri nu intotdeauna si mergi. 

    Deci, in editia viitoare a manualului, sa apara lectii despre cum se respira, despre cum se priveste, despre cum se urineaza corect. Ba ar putea fi utile chiar lectii despre cum se poate rezista in clasele inghetate iarna, despre cum se foloseste corect un WC din fundul curtii scolii etc. 

    3. A facut foarte bine acel primar care a taiat fondurile pentru asistatii sociali care *nu vor sa munceasca*. In Romania exista persoane cu dizabilitati care muncesc, ba care ar vrea sa munceasca dar nu li se ofera sansa, iar altor persoane valide li se ofera si bani si este si nevoie de munca lor dar totusi nu vor sa munceasca, iar asta nu este OK. 

    4. Daca acum un sfert din PIB este reprezentat de economia subterana, oare la ce cote va ajunge daca populatia ar renunta la platile prin banci si carti de credit, asa cum ar vrea primul ministru? 

    5. Va urma probabil si o biserica pentru caini la Bucuresti. Ortodoxa, evident. Ce cimitir e ala fara biserica? De scoli si spitale pentru cani nu este nevoie. 

    6. Daca toti actualii ministrii ar demisiona, ar merita cu totii laude, nu doar trei dintre ei. Ca o adevarata karatista, Olguta si-ar putea face sepuku inainte de a demisiona, spre a se retrage mai onorabil.

    7. Adevarat. Nu ne vindem tara! Sa vinzi inseamna sa capeti contravaloarea ei la pretul pietei. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb