REVISTA PRESEI 31.10.2011

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 31 octombrie 2011

ADEVARUL

Traian Băsescu, după întâlnirea cu FMI: Vom avea o creştere economică de circa 3% în trimestrul al treilea

România nu are cum să nu împrumute bani pentru a-şi susţine deficitul bugetar, a declarat ieri seară preşedintele Traian Băsescu, după întâlnirea cu FMI. Potrivit acestuia, economia României ar putea înregistra o creştere de circa 3% în al treilea trimestru al anului, după ce mai multe sectoare au crescut spectaculos în iulie şi august: turismul cu 19%, iar agricultura, cu 12%. "- Am făcut împreună cu cei cu care m-am întâlnit o analiză sau un schimb de puncte de vedere cu privire la evoluţiile situaţiei economice din României, ca urmare a deciziilor de la ultimul Consiliul European legate de capitalizarea băncilor".

Euro din bugetul pe 2012, mai scump decât cel din 2011

La finele anului trecut, Ministerul Finanţelor contura un buget pe 2011 clădit pe un curs de 4,21 lei/euro, iar "artizanii" acestui proiect au fost criticaţi pentru prognozarea prea optimistă a veniturilor. Acum, cursul pe care se va construi bugetul pe 2012 este de 4,3 lei/euro, paritate cu 9 bani peste cea stabilită la elaborarea bugetului pentru 2011, potrivit declaraţiilor lui Mihai Tănăsescu, reprezentantul FMI în România. "Nu vreau să dau o cifră greşită, dar undeva în jurul cifrei de 4,3, dacă nu mă înşel", a fost răspunsul lui Tănăsescu, întrebat pe ce curs va fi construit bugetul pentru anul viitor. El a ţinut să precizeze, la emisiunea "După 20 de ani", difuzată ieri de Pro TV, că moneda naţională a rămas stabilă în toată această perioadă de turbulenţe internaţionale şi a evoluat în limite "mai mult decât acceptabile".

Europa, divizată în două "cluburi"

Odată cu noul pachet de salvare a euro, a devenit clară diviziunea dintre eurozonă, care conduce luarea deciziilor, şi restul UE. Noua ordine a fost clară la summitul de miercurea trecută, când liderii Marii Britanii, Irlandei, Poloniei, Suediei sau României au participat numai la aperitiv dar nu au fost invitaţi la cină şi au absentat de la discuţiile de peste noapte. Charles Grant, directorul Centrului pentru Reformă Europeană, cu sediul la Londra, a declarat pentru BBC că e vorba de o schimbare fundamentală. "De aici înainte, vor fi două cluburi: clubul euro, cu propriile reguli şi instituţii, şi restul UE".

Londra vrea să ia distanţă

Guvernul britanic se pregăteşte intens pentru a cere "repatrierea" puterilor de decizie cedate Bruxelles-ului, scrie presa din regat. Premierul conservator, David Cameron, a cerut guvernului său să întocmească lista politicilor impuse de UE cu care Marea Britanie nu este de acord. Toate departamentele Cabinetului revizuiesc acum, în regim de urgenţă, fiecare aspect al statutului Marii Britanii în interiorul UE, iar Ministerul de Externe întocmeşte, împreună cu parlamentarii conservatori, liste cu ce puteri ar trebui "repatriate". Ele merg de la regulile comune privind piaţa muncii până la legislaţia privind drepturile omului.

China nu este eroul salvator al Europei în faţa crizei financiare

Europa nu ar trebui să se aştepte de la China să sară în ajutorul ei şi să devină eroul care o salvează de la criza datoriilor, a scris agenţia de ştiri Xinhua într-un comentariu. "Pe fondul unei astfel de crize fără precedent în Europa, China nu poate nici să-şi asume rolul de erou salvator pentru europeni, nici să ofere un "leac" pentru starea generală a UE," scrie Xinhua. China a spus în repetate rânduri că este încrezătore în abilitatea statelor UE de a se redresa şi a lupta împotriva contagiunii crizei datoriilor suverane. Aceasta a mai spus că va face eforturi pentru a se asigura că cele 27 de ţări îşi vor reveni economic. Gestul nu este neapărat unul mărinimos. Este în interesul Chinei să ajute Europa - europenii sunt cei mai importanţi parteneri comerciali ai Chinei.

FMI e nemulţumit de reforma companiilor din energie

Reforma companiilor de stat a încetinit la Ministerul Economiei, dar sunt semnale bune în domeniul transporturilor, unde măsurile se înscriu pe o traiectorie corectă, a declarat astăzi Mihai Tănăsescu, reprezentantul României la FMI, în emisiunea "După 20 de ani" de la Pro TV. "Avem semnale mixte. Avem semnale bune şi mai puţin bune. Avem semnale bune în domeniul transporturilor, unde lucrurile încearcă să fie mişcate, să fie puse pe o traiectorie corectă, şi semnale mai puţin bune în domeniul economiei, la Ministerul Economiei, unde asistăm la o încetinire a reformelor", a spus Tănăsescu, potrivit Mediafax.

UNPR a intrat pe uşa din dos în Parlament

Formaţiunea condusă de Gabriel Oprea are 32 de parlamentari, racolaţi în principal de la PSD şi PNL. În acest fel, UNPR asigură Guvernului Boc majoritatea parlamentară necesară pentru deţinerea Puterii. Pe termen scurt, Uniunea Naţională pentru Progresul României (UNPR) ar putea constitui formaţiunea cu ajutorul căreia preşedintele Traian Băsescu să construiască un nou guvern, fără UDMR, afirmă analiştii politici. Pe termen lung, însă, se poate ajunge în situaţia ca un partid care nu a participat la alegeri să deţină majoritatea în Legislativ. UNPR a depăşit, recent, numărul parlamentarilor aparţinând UDMR. În prezent, ­UNPR are 32 de parlamentari, în timp ce UDMR are 30. ­

Azi se naşte pământeanul cu numărul 7 miliarde

Populaţia Terrei depăşeşte, astăzi, un prag istoric care declanşează numeroase semnale de alarmă. La 12 ani după depăşirea pragului de 6 miliarde de locuitori, astăzi omenirea mai "împlineşte" un miliard. Anunţul oficial va fi făcut de secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, care avertizează asupra efectelor pe care le are creşterea atât de rapidă a populaţiei. "Şapte miliarde de persoane au nevoie de hrană, de energie, de oferte bune de locuri de muncă, de libertate de expresie, de condiţii pentru a-şi creşte copiii în siguranţă şi în pace. Tot ceea ce-şi doreşte fiecare pentru sine, înmulţit de şapte miliarde de ori", a declarat acesta în urmă cu o săptămână. Potrivit estimărilor ONU, jumătate din populaţia lumii trăieşte la oraş, iar acest lucru se vede în şcoli, spitale sau închisori, care sunt tot mai aglomerate.

Prima pierdere din ultimii 30 de ani pentru Nintendo

Aprecierea yenului, moneda naţională a Japoniei, şi vânzările sub aşteptări ale consolei 3DS vor genera pierderi financiare pentru companiei Nintendo. Compania Nintendo, cel mai mare producător de console de jocuri video din lume, va înregistra prima pierdere financiară anuală în mai bine de 30 de ani. Aprecierea yenului, moneda naţională a Japoniei, care a atins recent un nou maxim istoric, a lovit în plin compania, ale cărei exporturi au fost afectate de cursul puternic. În plus, vânzările nou-lansatei console 3DS au fost sub aşteptări.

Marea păcăleală cu încălzirea globală

Cercetătorii din proiectul BEST, care susţin că au confirmat teoria încălzirii planetare, sunt acuzaţi că au ascuns date relevante, înşelând astfel opinia publică. Săptămâna trecută, profesorul Richard Muller de la Universitatea Berkeley din California (SUA) a prezentat un studiu, denumit BEST (Berkeley Earth Surface Temperatures Project Team), prin care susţinea că temperatura medie a Pământului a crescut cu aproape un grad Celsius din 1950 până la începutul anilor 2000. Astfel, concluziile profesorului Muller veneau să contrazică o dată pentru totdeauna părerile scepticilor conform cărora nu există nicio dovadă ştiinţifică a încălzirii globale.

Temperatura a rămas constantă

Profesorul Judith Curry, de la Institutul de Tehnologie din Georgia (SUA), a declarat pentru presa din Marea Britanie că afirmaţia lui Muller potrivit căreia ar fi demonstrat şi confirmat teoria încălzirii globale este "o greşeală uriaşă", fără nicio bază ştiinţifică. Cercetătoarea susţine că studiile au arătat, de fapt, că temperatura medie a Pământului n-a mai crescut de la sfârşitul anilor '90. "Nu există nicio bază ştiinţifică care să susţină că încălzirea globală nu s-a oprit", susţine Curry. Graficul dat publicităţii de echipa profesorului Richard Muller arată o creştere continuă a temperaturii globale în perioada 1950 - 2000. În schimb, graficul emis ieri de Fundaţia pentru Prevenirea Încălzirii Globale şi bazat chiar pe datele studiului BEST demonstrează că temperatura a rămas constantă în ultimul deceniu.

Corespondenţă compromiţătoare

Teoreticienii încălzirii globale şi-au pierdut credibilitatea în urmă cu aproape doi ani, când corespondenţa electronică dintre Kevin Trenberth, climatolog la Centrul Naţional pentru Cercetarea Atmosferei din SUA, şi mai mulţi colegi de-ai săi a ajuns pe internet. Sute de e-mailuri şi mii de documente demonstrau că încălzirea globală este o conspiraţie creată şi întreţinută de un grup restrâns de persoane. Discuţiile dintre oamenii de ştiinţă, toţi adepţi vocali ai acestei teorii, arătau că erau foarte preocupaţi să găsească metode de manipulare prin care să convingă publicul larg că schimbările climatice sunt mult mai grave decât în realitate. Mai mult, într-unul dintre e-mailuri cercetătorii căutau modalităţi de-a ascunde datele care dovedeau faptul că temperatura medie a Terrei n-a mai crescut din 1960.

CAPITAL

Băncile încep să se lepede de activele imobiliare toxice

Semnalele date de bănci în ultimele luni trasează o direcţie spre ceea ce unii consultanţi numesc "adevărata prăbuşire a pieţei imobiliare". După trei ani de amânare a dezastrului, inevitabilul este pe cale să se producă. Valul de falimente va lovi dezvoltatorii imobiliari mult mai puternic în următorii doi ani. Pe fondul discuţiilor despre o adâncire a crizei economice globale, cererea de declanşare a procedurii insolvenţei depusă de Alpha Bank pe numele dezvoltatorului Asmita Gardens a zdruncinat piaţa imobiliară din temelii. Este primul caz în care banca solicită falimentul unui ansamblu rezidenţial de proporţii, pe care are o expunere de circa 70 de milioane de euro.

Apartamentele lui Negoiţă, scoase la vânzare de Fisc cu reducere de 50%

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) scoate din nou la vânzare 49 de apartamente ale deputatului Robert Negoiţă la preţuri cuprinse între 14.500 şi 40.750 de euro, preţuri cu 50% mai mici decât cele de evaluare. Conform anunţului publicat de ANAF, licitaţia va fi organizată luni, 31 octombrie. Aceasta este cea de-a treia încercare de vânzare a locuinţelor aflate în proprietatea deputatului, imobile pe care Fiscul a pus sechestru în vederea recuperării unui prejudiciu de 45 milioane de euro, conform informaţiilor din presă. Sechestrul a fost pus pe 58 de apartamente, câteva locuri de parcare şi un teren. Din cele 49 de locuinţe scoase acum la vânzare, prin licitaţie publică, 46 sunt finisate iar trei sunt nefinisate, în stadiul de construcţie la roşu. Ultimele trei au preţul de 12.750 euro - apartament, 2 camere, cu o suprafaţă utilă de 65 mp, 17.550 de euro - apartament, 3 camere, suprafaţa utilă de circa 90 mp, şi 25.000 de euro - apartament cu patru camere, suprafaţă utilă 116 mp.

Liderul transportului logistic din Turcia intră pe piaţa din România

Ekol, unul dintre liderii transportului logistic din Turcia, intră în România prin achiziţia operaţiunilor locale ale operatorului grec Omega şi vizează investiţii de 10 mil. euro în următorii cinci ani. Când spui logistică, involuntar, te gândeşti la operaţiuni de deplasare, or transportul a fost şi rămâne marea problemă a României, în situaţia în care infrastructura rutieră şi feroviară lasă de dorit. În aceste condiţii, când un investitor îşi face planuri să transporte marfă de la Arad la Constanţa, ne este permis scepticismul. Însă Okyay Oztugran, managing director la Ekol, ne contrazice.

Germania s-a trezit peste noapte mai bogată cu 55 miliarde euro

Germania a devenit mai bogată cu 55 miliarde de euro, după ce banca de credite imobiliare Hypo Real Estate (HRE) a descoperit o greşeală în bilanţul său. Corectarea greşelii reduce datoria publică a Germaniei cu 2,6 puncte procentuale, până la 81,1 % din produsul intern brut, scrie Financial Times. Purtătorul de cuvânt al FMS Wertmanagement, divizie a HRE, a spus pentru Financial Times că greşeala a fost descoperită la începutul lui octombrie. Eroarea a venit din faptul că divizia nu a calculase bine cash-ul colateral asociat unui portofoliu de derivative financiare.

CURENTUL

Un bax de hârtie igienică pentru gura spurcată a lui Crin Antonescu

Pozează în intelectual, în politician rasat şi versat şi are ambiţii politice înalte, chiar dacă îşi ia micul dejun în mijlocul zilei. S-a impus în partid nu prin ceea ce a făcut, pentru că nimeni nu l-a identificat până acum cu un proiect politic viabil sau cu un plan îndrăzneţ, ci mai ales prin vorbe , goale ce-i drept, dar cu priză la liberali. Crin Antonescu a reuşit să câştige partidul din vorbe şi tot astfel doreşte să câştige şi preşedinţia ţării. Din păcate, nici vorbele nu-l mai ajută. Antonescu a epuizat argumentele (dacă a avut vreodată...) şi a trecut la jigniri şi acuzaţii fără noimă, semn că l-au lăsat nervii şi că în spatele poleielii intelectuale se află un personaj frustrat şi arogant, cu apucături de mitocan.

Mic.ro (bistul) Dinu Patriciu şi dosarul "Şpaga în fotbal"

Mircea Sandu a recunoscut recent, într-o declaraţie dată la DNA în dosarul fostului şef al arbitrilor, Vasile Avram, că a intervenit pe lângă viceprimarul oraşului Târgu Mureş pentru pătrunderea pe piaţa locală a uneia dintre companiile lui Dinu Patriciu, Mic.ro. Chestionat de procurorii anticorupţie cu privire la mai multe convorbiri telefonice pe care le-a avut cu Sergiu Claudiu Maior, viceprimarul municipiului Târgu Mureş, Mircea Sandu a fost nevoit să declare că i l-a prezentat, telefonic, edilului din Târgu Mureş, pe reprezentantul firmei lui Patriciu, Eusebiu Silaghi, care întâmpina probleme din partea municipalităţii. "În discuţiile telefonice cu domnul Maior l-am rugat să-i primească pe reprezentanţii Mic.ro pentru a le expune un proiect social pentru oraşul Târgu Mureş. (...)

Franks: Scăderea inflaţiei peste aşteptări este vestea cea mai bună

Şeful delegaţiei Fondului Monetar Internaţional la Bucureşti, Jeffrey Franks, a declarat, ieri, la Cotroceni, că scăderea inflaţiei peste aşteptări este vestea cea mai bună de la ultima vizită în România a reprezentanţilor FMI. Franks a afirmat, la începutul întâlnirii de la Cotroceni cu preşedintele Traian Băsescu şi reprezentanţii FMI, Băncii Mondiale şi ai Comisiei Europene, că oficialii organismelor internaţionale se aşteptau ca inflaţia să scadă în ultima parte a anului 2011, însă aşteptările lor au fost depăşite. Preşedintele Traian Băsescu a afirmat că indicatorii economici de la sfârşitul săptămânii trecute arată o creştere în domeniul construc­ţiilor, paralel cu o diminuare a inflaţiei. "Scăderea puternică a inflaţiei a dus la creşterea inte­resului populaţiei pentru con­sum, pentru servicii şi produse", a spus Băsescu.

CURIERUL NATIONAL

12 probleme nerezolvate de şefii Europei

Tăierea parţială a datoriilor Greciei şi recapitalizarea băncilor europene lasă în urmă o serie de întrebări fără răspuns. Sistemul financiar continuă să poarte povara unor datorii imposibil de rambursat. Deşi nici problema Greciei nu a fost rezolvată integral, hazardul moral indus de decizia UE şubrezeşte coeziunea ţărilor membre. După o perioadă prelungită de convulsii, autorităţile europene au găsit, săptămâna trecută, o rezoluţie pentru problema datoriei publice a Greciei. Decizia luată la liderii ţărilor membre la summit-ul de la Bruxelles al UE vizează o tăiere cu 50% a datoriilor statului elen, în paralel cu o recapitalizare cu 106 mld. euro a băncilor europene care sunt nevoite să îşi asume pierderi în urma falimentului Greciei. Deşi a fost zugrăvită drept o soluţie de ansamblu, menită să rezolve problema datoriilor suverane din zona euro, hotărârea şefilor de state din UE lasă fără răspunsuri o serie de întrebări.

Investiţiile în Europa Centrală şi de Est sunt strategice pentru China

Ambasadorul Republicii Populare Chineze în România, domnul Liu Zengwen, a fost decorat săptămâna trecută cu Ordinul Naţional "Steaua României", în grad de Comandor, semn de înaltă apreciere pentru contribuţia personală semnificativă pe care a avut-o la dezvoltarea relaţiilor de cooperare economică, culturală şi politică dintre România şi China. Luna octombrie este deosebit de importantă pentru poporul chinez. Pe data de 1 octombrie, s-au sărbătorit 62 de ani de la proclamarea Republicii Populare Chineze, iar tot în această lună s-au împlinit 40 de ani de când această ţară a redevenit membru cu drepturi depline al Organizaţiei Naţiunilor Unite. În acest context, Excelenţa Sa domnul Liu Zengwen, Ambasador Extraordinar şi Plenipotenţiar al Republicii Populare Chineze în România, a oferit un interviu pentru Curierul Naţional.

Ce cuvinte folosesc directorii de pe Wall Street când vine vorba de criză?

"Incertitudine" este unul dintre cele mai folosite cuvinte pentru a descrie contextul economic actual. Directorii nu vor să se angajeze în declaraţii pentru care ei sau compania lor ar putea fi traşi la răspundere. În vremuri dificile, cei mai mulţi încearcă să îşi aleagă cuvintele astfel încât să nu panicheze investitorii, clienţii sau personalul. Directorii marilor companii par destul de încrezători şi îşi petrec cea mai mare parte a timpului luând decizii şi dând ordine. Dacă cineva aruncă un ochi peste comentariile directorilor cu privire la economia mondială din acest trimestru, îşi va contura o imagine diferită: aceştia nu ştiu ce urmează să se întâmple.

Ce vom face fără exporturi şi agricultură?

Tănăsescu: Creşterea exporturilor va încetini anul viitor, iar agricultura nu va mai avea probabil aceeaşi greutate în formarea PIB. Avansul economiei va fi determinat într-o proporţie mai mare de consumul privat, în special cel corporatist, spune oficialul FMI. Este necesar un control strict al cheltuielilor bugetare. A face risipă în momentul de faţă nu înseamnă decât să distrugem un viitor al acestei ţări.

EVENIMENTUL ZILEI

Bătăi ca în Vestul Sălbatic la Petrolul-Steaua!

Un suporter a pătruns pe teren la meciul de la Ploieşti şi l-a lovit pe Galamaz. Au urmat momente de o violenţă rară, apoi jocul a fost întrerupt. Fotbalul românesc a fost cutremurat aseară de scenele incredibile, nemaiîntâlnite pe un stadion din ţara noastră, care au provocat oprirea meciului Petrolul Ploieşti - Steaua. S-a întâmplat spre finalul primei reprize, într-un moment în care oaspeţii conduceau cu scorul de 1-0 şi tocmai primiseră o lovitură de pedeapsă. În acel moment, trei fani ploieşteni au sărit în teren, iar unul dintre ei, Ştefan Dragoş Enache, a reuşit să ajungă nestingherit până la centrul terenului, unde l-a lovit din spate, cu pumnul în faţă, pe stelistul George Galamaz.

Băsescu, după întâlnirea cu FMI: Concluziile au fost prudenţă, prudenţă şi iar prudenţă

Credem că cifrele din al treilea trimestru (privind creşterea economică n.r.) vor fi bune, mai bune decât aşteptările, dar nu este de ajuns, a spus preşedintele Traian Băsescu astăzi în cadrul întâlnirii cu delegaţia FMI şi cea a Băncii Mondiale. După întrevederea cu reprezentanţii Fondului, preşedintele a prezentat concluziile. Deşi cifrele sunt bune, el a subliniat că e nevoie de prudenţă pentru ca sacrificile populaţiei făcute în urma măsurilor de austeritate să nu fie irosite. Concluziile au fost prudenţă, prudenţă şi iar prudenţă pentru a nu irosi sacrificiile populaţiei în 2010 şi 2011. România plăteşte foarte greu lipsa de responsabilitate din 2007-2008 şi ar fi păcat dacă s-ar angaja printr-un buget imprudent. Mai bine prudent decât prognoze exagerat de optimiste.

Ipoteza socanta in cazul accidentului provocat de soferul lui Dan Diaconescu: Aruncat in Dambovita de interlopi?

Un martor al accidentului de vineri noapte, in urma caruia soferul lui Dan Diaconescu a plonjat in raul Dambovita cu Bentley-ul bossului OTV, sustine ca acesta a fost urmarit, la mica distanta, de o alta masina care l-a sicanat in trafic. Barbatul ar avea probleme cu mai multi interlopi de la care ar fi luat sume mari de bani, mintindu-i ca ii ajuta sa apara la OTV.

JURNALUL NATIONAL

Închisoarea fără ziduri şi fără arme

Pe insula Bastry, unica puşcărie ecologică din lume, deţinuţi care au ucis sau violat stau la masă cu directorul. Arne Kvernvik Nilsen, directorul unicei închisori ecologice umane din lume, explică ce înseamnă acest concept: "E o teorie care îmbină psihologia cu ecologia. Dacă ai un mod ecologic de a gândi şi îi adaugi psihoterapia, ajungi la ecologia umană, domeniu care e acum studiat în universităţi. Pentru deţinuţi, să fie aici, cu animalele, florile, iarba, pescăruşii, aerul curat e o şansă de a des­coperi ce se întâmplă cu sinele lor. Îi învăţăm pe ofiţeri cum gândim. Noi suntem o parte a pământului, nu pământul e proprietatea noastră".

Motivele pentru care Băsescu riscă 12 ani de închisoare. Cum se închide cercul tranzacţiilor cu Căşuneanu

Două acte de vânzare-cumpărare se constituie în capete de acuzare pentru Traian Băsescu în spirala fără sfârşit a trazacţiilor imobiliare încheiate de acesta sau de apropiaţii săi. Şirul tranzancţiilor cu terenul de 3700 de mp din Băneasa pentru care Traian Băsescu a fost cercetat sub suspiciunea de spălare de bani a fost închis prin documentele prezentate sâmbătă seara în emisiunea "Exces de putere". După ce Băsescu a cumpărat acest teren cu 1,4 miliarde de lei vechi şi i l-a vândut cumnatei lui Costel Căşuneanu cu 12 miliarde de lei vechi, terenul a ajuns chiar în proprietatea "regelui asfaltului". La 24 aprilie 2006, la aproape doi ani după ce dosarul de spălare de bani fusese închis pentru Traian Băsescu sub argumentul imunităţii de preşedinte, Gabriela Blaj îi vinde terenul lui Costel Căşuneanu pentru exact acelaşi preţ pe care îl plătise lui Traian Băsescu în urmă cu 4 ani (sic!): 361 540 de dolari.

Ilie Sârbu: Băsescu este un pericol pentru democraţie

"Este inadmisibilă jignirea adusă de şeful statului Parlamentului şi în mod special Senatului. Prin declaraţiile din 27 octombrie a.c. la TVR preşedintele Traian Băsescu demonstrează indubitabil că este un pericol pentru democraţie. Preşedintele a adus Parlamentului grave prejudicii de credibilitate şi imagine, prin declaraţiile denigratoare şi presiunile asupra activităţii instituţiei. Afirmaţia potrivit căreia: 'Senatul în ansamblul lui s-a compromis de la preşedinte de la senator. Să refuzi să adopţi legea privind mecanismul de promovare a magistraţilor de la ÎCCJ e descalificant', îl descalifică numai pe Traian Băsescu", a declarat Ilie Sârbu, potrivit Agerpres.

Băncile vor scoate bani din ţară

Dacă instituţiile financiare vor trimite bani la "mamele şI taţii lor", bugetul pe 2012 va fi greu de finanţat, spune Mihai Tănăsescu. Instituţiile bancare din România ar putea să scoată bani din ţară dacă băncile-mamă o cer, în ciuda frazei care a apărut în comunicatul Consiliului European, de la Bruxelles, să fie menţinute expunerile subsidiarelor în toate ţările din Europa. Ar fi un dezastru pentru buget, care nu ar mai avea cum să se finanţeze de pe piaţa internă dacă băncile româneşti vor fi golite de bani de mamele lor.

NATIONAL

Politia Locala si-a tras "cagulati" cu matricola!

Sefii IGPR se tot chinuie sa amane inevitabilul, si anume trecerea Directiilor Rutiera si de Ordine Publica in subordinea Politiei Locale. In aceasta incercare disperata, cei din Politia Nationala nu s-au sfiit sa prezinte dovezi incontestabile despre " capacitatea profesionala" a celor care ar urma sa le fie colegi si sefi totodata. Astfel, ei au fotografiat, in plina actiune, brigada speciala de interventii a Politiei Locale din Barlad. Intr-adevar, tinuta folosita de "mascati" pentru misiuni socheaza : camasi albe apretate, veste de interventie si cagule peste care isi pun caschetele! Iar pentru ca tacamul sa fie complet, in piept poarta cu mandrie, la vedere, insignele cu numerele de identificare!!!

Geoana "Prostanacu" s-a facut al dracu"

Fostul lider PSD, Mircea Geoana, s-a saturat sa fie ciuca batailor in partid. Presedintele Senatului s-a jurat ca isi va lua revansa pentru toate cele cate a patimit de pe urma colegilor. "M-ati atacat, raspund si eu". Sub aceasta noua deviza Mircea Geoana a pornit cruciada impotriva lui Ion Iliescu, Miron Mitrea, Victor Ponta etc. Social-democratul sustine ca riposta era fireasca dupa lungul sir de declaratii "neprietenesti" la adresa sa. "Am fost atacat in mod repetat si in mod necolegial, neprietenesc si neadevarat si am raspuns. Intorci obrazul o data, de doua ori, de cinci ori. (...) Daca nu le raspunzi, zice lumea ca poate au dreptate. Nu au dreptate! A fost prima si singura mea reactie la o suita lunga de atacuri. Deci sunt atacat, raspund. Sunt tratat cu respect, tratez cu respect", a declarat Mircea Geoana, precizand, totodata, ca nu are de gand sa plece din PSD.

Preda catre Baconschi: "Stiu ce faceai ca ambasador, dar nu spun!"

In PDL continua duelul dintre garda veche si noii veniti. "Intelectual arogant fara solutii" este ultima definitie data de Cezar Preda colegului Theodor Baconschi. Declansat public in momentul cand Cezar Preda a sfatuit trupa noilor sositi (Monica Macovei, Sever Voinescu, Theodor Baconschi si Cristian Preda) sa mai lase PDL-ul in pace si sa-si faca singuri partid, conflictul a escaladat dupa ce Baconschi a catalogat drept "lamentabila" reactia democratului veteran. "Stiu si pot sa spun lucruri care l-ar duce pe el intr-o zona lamentabila, dar nu o fac", a ripostat Cezar Preda, precizand in context si ca el era seful comisiei de control al SIE cand Baconschi era ambasador.

Cele sapte familii care conduc lumea financiara

Analistii financiari au pornit in cautarea celor care detin cele mai puternice banci din lume, pentru a scoate in evidenta pe cei care manevreaza economia globala. Din punct de vedere politic, nu exista vreo posibilitate ca lumea sa fie condusa de un singur guvern mondial, decat daca e constransa in vreun fel. Pentru a se realiza acest scop suprem, grupul de "initiatori" a trecut la manipularea dorintelor nationale prin infiintarea unui "guvern economic mondial". Strategia include federalizarea statelor, asocierea cu alte state pentru emiterea unei monede regionale, care prin uniune cu alte monede regionale sa acceada spre moneda globala. S-a ajuns la concluzia ca finantele lumii sunt conduse de familiile Lehman, Kuhn, Loeb, Goldman Sachs, Morgan Chase, Wells si Fargo.

PUTEREA

Au început concedierile la Nokia

60 de angajaţi ai fabricii Nokia din Jucu, judeţul Cluj, au primit, duminică, preavizele de concediere. Lucrătorii, care sunt angajaţi ai unor firme de recrutare, aveau contracte pe perioadă determinată, iar acestea nu au mai fost prelungite, transmite Realitatea TV. În zilele viitoare urmează să fie disponibilizaţi alţi 200 de muncitori. Preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Alin Tişe, a declarat vineri că autorităţile locale negociază cu firma finlandeză acordarea a 20 de salarii compensatorii pentru lucrătorii de la Jucu ce urmează să fie disponibilizaţi.

CGMB plăteşte subvenţia la căldură

Consiliul General al Municipiului Bucureşti va asigura banii pentru plata subvenţiei la încălzire, iar Guvernul va plăti ajutoarele diferenţiat prin primăriile de sector, aşa cum a făcut şi în anii precedenţi, a declarat viceprimarul Capitalei, Mircea Raicu (PDL). Bucureştenii plătesc cel mai puţin pentru încălzire, potrivit viceprimarului. "Costurile aproximative lunare pentru încălzire vor fi de 120-150 de lei pentru o garsonieră, 180-200 de lei pentru două camere, 230-250 de lei pentru trei camere, 250-320 de lei pentru patru camere", a declarat Raicu.

Comision bancar de 10.000 de euro

Celebrul Program "Prima Casă", ajuns la etapa a IV-a, se dovedeşte a fi o mare ţeapă dată de Guvern şi de băncile comerciale pentru cei cu posibilităţi reduse. După mai bine de doi ani de la lansarea cu mare fast a Programului "Prima Casă", românii care au achiziţionat o locuinţă cu ajutorul acestui tip de credit constată că băncile le percep anual comisioane "grase" de aproape 600 de euro. Ştiaţi că românii care au apelat la BRD pentru un credit "Prima Casă", în valoare de 50.000 de euro, pentru o perioadă de 20 de ani, plătesc în acest timp comisioane în valoare de aproximativ 10.000 de euro?

ROMANIA LIBERA

Milionarii de iarnă ai crizei

Service-urile, vulcanizările, dealerii auto, importatorii şi distribuitorii de cauciucuri pentru autovehicule vor obţine venituri şi de trei ori mai mari, comparativ cu anul trecut. Importatorii şi distribuitorii de cauciucuri de iarnă au câştigat de la începutul anului şi până acum 80 milioane euro numai din vânzările realizate pe piaţa din România. Cifra ia în calcul doar comerţul cu anvelope de iarnă destinate autoturismelor personale. Creşterile de aproape 20% reprezintă un eveniment unic în piaţă şi se datorează exclusiv noii legi impusă de guvern, care îi obligă pe şoferi să îşi echipeze maşinile cu cauciucuri de iarnă.

Interviu cu Mahbouba Chebbi Guiga, ambasadoarea Tunisiei în România: "Tunisienii nu au făcut revoluţia pentru a o exporta în alte ţări"

Ambasadoarea Tunisiei la Bucureşti, Mah­bouba Chebbi Guiga, nu crede că succesul înregistrat de partidul islamist Ennahda în alegerile din Tunisia este un motiv de îngrijorare pentru Europa şi este de părere că tunisienii au înţeles că principala prioritate a guvernului este stabilizarea ţării, abia apoi urmând redresarea economică. Mahbouba Chebbi Guiga: Aceste alegeri, organizate şi pregătite de către Agenţia Naţională pentru Alegeri, au avut ca scop crearea şi formarea unui nou guvern pentru alegerile viitoare şi au fost primele alegeri transparente din ţara noastră. După primele rezultate, participarea la alegeri a întrecut orice aşteptări.

Finanţe. Greşeală de calcul la Berlin. Germania "găseşte" 55 de miliarde de euro

Datoria naţională a Germaniei a scăzut într-o singură zi cu 2,6%, după ce experţii băncii Hypo Real Estate, naţionalizată în urma crizei financiare din 2008, au recunoscut că în bilanţul ultimilor doi ani câştigurile rezultate din creşterea unor acţiuni aflate în proprietatea băncii au fost trecute drept pierderi. Deşi pentru ministrul de Finanţe Wolfgang Schäuble ştirea este mai mult decât îmbucurătoare, partidele din opoziţie nu au ezitat să îl atace. Thomas Oppermann, şeful grupului parlamentar al partidului social-democrat, a declarat, conform cotidianului Die Zeit, că "nu este vorba despre o sumă pe care o casnică o ascunde într-o cutie de biscuiţi şi uită apoi de ea; se pare că Ministerul de Finanţe este atât de preocupat să creeze noi planuri de salvare pentru Grecia că şi-a pierdut complet orientarea".

SAPTAMANA FINANCIARA

2012: Salarii şi pensii îngheţate de frica băncilor

De teama unei viitoare crize de lichiditate, preşedintele Băsescu vrea o nouă ajustare cu 2,5% a deficitului, prin disponibilizări şi îngheţări de pensii şi salarii. Orice speranţă a angajaţilor statului şi a persoanelor vârstnice de a beneficia, cel puţin în prima parte a anului viitor, de salarii şi pensii majorate s-a spulberat săptămâna trecută. Declaraţiile preşedintelui Traian Băsescu, prin care solicită Guvernului adoptarea de măsuri pentru reducerea deficitului bugetar la 1,9% din PIB şi noua prognoză de creştere economică, 1,5-2%, nu numai că exclud orice dărnicie guvernamentală, ci anunţă o nouă perioadă de austeritate.

BNR caută stimulente pentru ieftinirea creditelor în lei

Obligaţiunile ipotecare ar putea asigura băncilor accesul la resurse de finanţare mai ieftine. Băncile centrale intensifică lupta împotriva acordării de credite în valută persoanelor fizice pentru a proteja debitorii de riscurile ataşate acestor finanţări. BNR a adoptat regulamentul care vizează limitarea creditării în devize străine. Creditele în valută oferite de băncile locale sunt de cele mai multe ori mai ieftine decât cele în lei. Împrumuturile în euro sunt încă preferate de populaţie, în pofida riscului valutar ataşat finanţărilor în monede străi­ne. Având în vedere deprecierea monedelor din ultimii ani şi creşterea împrumuturilor neperforman­te luate în alte monede decât cele în care sunt exprimate veniturile debitorilor, la nivel european se intensifică lupta împotriva împrumuturilor acordate în alte devize decât cele în care debitorii îşi încasează veniturile.

ZIARUL FINANCIAR

BNR construieşte o "bancă-punte" care să administreze bănci intrate în dificultate

FMI le-a cerut autorităţilor să pregătească instrumente şi proceduri care să permită intervenţii rapide la băncile cu probleme. Banca Naţională urmează să definitiveze şi să aprobe reglementările privind funcţionarea unui nou tip de instituţ ie financiară pe piaţa locală - aşa-numita "bridge bank" - bancă- punte - care să poată prelua rapid spre administrare bănci comerciale care intră în dificultate. Fondul de Garantare a Depozitelor ar urma să constituie banca-punte şi să o împuternicească să preia o instituţie de credit cu probleme grave de solvabilitate şi lichiditate. Rămâne de văzut care vor fi criteriile pe baza cărora va avea loc o asemenea preluare, respectiv dacă noul mecanism de salvare a unei bănci va fi valabil pentru orice instituţie de credit.

City Mall: Cel mai mare faliment al unui mall s-a transformat în cea mai mare afacere pentru grecul Papalekas. L-a vândut cu 103 mil. euro şi îl răscumpără acum cu 17 mil. euro

Cumpărătorul este omul de afaceri elen Ioannis Papalekas, unul dintre foştii proprietari ai centrului comercial şi unul dintre cei mai discreţi investitori imobiliari de pe piaţa locală, care vânduse proiectul în urmă cu cinci ani. "Am adjudecat vineri proiectul pentru 17,3 milioane de euro către firma Star Imob SRL, care aparţine omului de afaceri Ioannis Papalekas. Criteriile de alegere a câştigătorului au fost preţul cel mai mare şi termenul de plată, stabilit până la sfârşitul anului. A fost semnat un proces-verbal de adjudecare, iar în termen de şapte zile lucrătoare va fi semnat şi contractul final", a declarat pentru ZF Andreea Anghelof, managing partner în cadrul Casei de Insolvenţă Transilvania.

Ce trebuie să înveţe România din criza datoriilor suverane: politicienii pot împinge ţara în faliment prin cheltuieli nesăbuite

Din 2005 până în 2010 datoria publică a Greciei ca procent din PIB a crescut de la 100% la 150%. În mai puţin de un an, în 2011, datoria s-a majorat cu încă zece procente, ajungând acum la 160% din PIB, lucru ce indică faptul că în ciuda austerităţii dure, există un prag după care lucrurile nu mai pot fi controlate, iar blocajul devine inevitabil. Greciei i s-a şters săptămâna trecută 100 mld. euro din datoria uriaşă de 350 mld. euro, dar asta nu înseamnă că pentru greci se anunţă vremuri mai bune. Estimările arată că abia în 2020 datoria ţării va scădea la 120% din PIB, ceea ce înseamnă că grecii va trebui să se obişnuiască cu gustul amar al austerităţii cu mult dincolo de orizontul de timp enunţat. Pentru că procentul datoriei de 120% din PIB înseamnă dublul a ceea ce cer tratatele europene, anume menţinerea nivelului datoriei la sub 60% din PIB.

Duster vinde cât Logan şi Sandero la un loc

Vânzările de autoturisme şi vehicule comerciale Dacia au înregistrat un declin de 7,5% în trimestrul trei al acestui an la nivel mondial, conform statisticilor Grupului Renault. Declinul s-a datorat problemelor cu furnizorii de componente din prima jumătate a anului, încheierii programelor de tip "Rabla" şi opririi bonusului oferit de statul francez pentru maşi nile pe GPL, fapt ce a afectat în principal modelul Sandero, ale cărui vânzări au scă zut cel mai puternic, cu aproape 50%, potrivit oficialilor companiei. Pe de altă parte, Dacia a continuat să crească în ceea ce priveş te cota de piaţă, în condiţiile în care SUV-ul Duster şi-a triplat vânzările până la finele lunii septembrie faţă de perioada similară a anului trecut.

Discursul lui Sarkozy în faţa francezilor: Fiţi mai mult ca germanii!

Francezii trebuie să muncească mai mult, să cheltuie mai puţin şi să fie mai mult ca...germanii! Aceasta a fost fraza rostită de preşedintele francez Nicolas Sarkozy, într-un discurs televizat în care a încercat să explice măsurile luate la summitul UE pentru împiedicarea contagiunii crizei. În primul discurs din ultimele opt luni, preşedintele francez a subliniat că Europa a evitat o catastrofă, dar Franţa trebuie să adopte măsuri de austeritate pentru a regla lipsa de competitivitate, mai ales în raport cu Germania, ţară care a condus negocierile de la summit tocmai datorită avantajului economic, scrie Financial Times.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb