REVISTA PRESEI 31.10.2018

F.B.
Revista Presei / 31 octombrie 2018

REVISTA PRESEI 31.10.2018

Adevărul

PSD a mutat puşcăria în sufragerie. Cu mâna Opoziţiei

Adevărul scrie că PSD-ALDE a trecut de Senat un proiect de lege prin care este permisă închisoarea la domiciliu pentru persoanele condamnate la maximum cinci ani de închisoare, dar şi pentru femeile însărcinate sau care au minori în întreţinere şi care au primit pedepse de până la zece ani. Iniţial, proiectul stabilea că deţinuţii au dreptul să iasă cinci zile din închisoare dacă o rudă de până la gradul al II-lea moare.

Aleşii Puterii au schimbat din temelii un proiect semnat de reprezentanţi ai tuturor partidelor, în condiţiile în care iniţiativa se referea la început doar la faptul că persoanele condamnate au dreptul la cinci zile de eliberare în cazul în care vor să meargă la ceremonia funerară a rudelor, cum ar fi părinţi, soţie sau copii. După ce proiectul a trecut în decembrie 2017, de Senat, PSD şi ALDE au modificat proiectul pentru a relaxa condiţiile referitoare la eliberarea din închisoare, instaurând puşcăria acasă sau în weekend. În luna iulie, CCR a declarat neconstituţională iniţiativa modificată de coaliţia majoritară. Cu toate astea, revenit în Parlament de la CCR, PSD şi ALDE, de data aceasta şi cu ajutorul PNL şi UDMR, au băgat iniţiativa legislativă luni, pe şest, în plenul Senatului.

La nivel concret, judecătorul de supraveghere a privării de libertate poate dispune executarea detenţiei la domiciliu fără sistem electronic de supraveghere în cazul în care persoana condamnată:a) nu are rapoarte de abateri disciplinare; şi b) are o pedeapsă care nu depăşeşte 5 ani. Uimitor, chiar Liviu Dragnea, condamnat în primă instanţă la 3 ani, poate beneficia de această reglementare.

Bancherul

Creditele noi acordate de banci sunt in scadere, dar se mentin peste nivelul de anul trecut

Publicaţia Bancherul scrie despre modul cum creditele noi in lei acordate de banci populatiei si firmelor au scazut in septembrie pentru a treia luna consecutiv, pe fondul cresterii dobanzilor si a masurilor prudentiale in privinta creditarii anuntate de Banca Nationala a Romaniei (BNR).

Cu toate acestea, volumul de noi credite in lei acordate de banci in septembrie a ramas peste nivelul din aceeasi luna a anului precedent, dar sub cel din septembrie 2016, conform statisticilor BNR. Astfel, valoarea creditelor noi in lei s-a ridicat la 5,2 miliarde lei in septembrie, fata de 5,4 miliarde lei in august, 5,8 miliarde lei in iulie si 5,9 miliarde lei in iulie.

Dupa tipul creditelor noi, cele pentru consum se afla in scadere, pentru a patra luna consecutiv, in timp ce creditele pentru locuinte au stagnat in septembrie. Finantarile in lei pentru firme au scazut, de asemenea, pentru a doua luna consecutiv. BNR a adoptat in aceasta luna noi restrictii de creditare, care intra in vigoare de la inceputul anului 2019. Este vorba de plafonarea gradului de indatorare a persoanelor fizice la 40% din venituri, o masura mai dura decat cea luata de alte banci din regiune, care au stabilit limita maxima la 50% sau chiar mai mare (vezi aici detalii)

Cotidianul

Klaus Iohannis, un amărât providenţial

Ziarul Cotidianul notează că după ce Klaus Iohannis a fost cultivat de sistem "ca o pajură nemţească, este astăzi terfelit ca o răţuşcă de baie din raionul de chinezării în botul lui Patrocle. Piuie doar printr-o găurică atunci când este strânsă, de ne minunăm de trecerea de la pasăre de pradă la o jucărie". România, probabil lăsată de administraţia lui Obama în arendă nemţească, trebuia să creeze în cel mai scurt timp un preşedinte care să satisfacă atât cerinţele Berlinului, cât şi pe cele interne ale unei populaţii din ce în ce mai scârbite de lumea politică. Mitul germanităţii a venit mănuşă sistemului. Creat după modelul şi chipul politic al PSD-ului prin protocolul de colaborare dintre Năstase şi Forumul Democrat al Germanilor din România, primarul tăcut din Sibiu a fost identificat de sistem drept "buha chioară care zbura pe sub radar".

Românilor sătui de minciună le-a fost prezentat un candidat nealtoit, un biet profesor de fizică, cu slăbiciune pentru polca nemţească şi wurşti. Şi iată cum românului "îi iese admiraţia faţă de Germania pe gât". Iar asta fiindcă produsul "nemţesc" de la noi este un fabricat românesc, "asamblat nu la Berlin, ci la Băneasa". Cum ai crede că o stea transformă o Dacie într-un Mercedes? Tocmai demascarea modului privilegiat în justiţie de care a beneficiat Iohannis, de la dosare clasate la succesiuni mizerabile, arată că designul său de preşedinte a fost orice, dar nu nemţesc. Plan, proiect, viziune pentru neam, un zero barat. Bietul Iohannis a acceptat şi s-a complăcut să fie maimuţa beată din vârful ţării, fiind considerat de sistem cel mai bine ales şi comod candidat pentru a "ne strecura Germania pe gât la o gheretă de varză săsească".

Curierul Naţional

Victor Ponta, la 3 ani de la tragedia din Colectiv care a dus la demisia sa din fruntea Guvernului: "Trebuia ca cineva să fie un paratrăsnet pentru suferinţa legitimă a oamenilor"

Curierul Naţional notează că ieri 30 octombrie, s-au împlinit 3 ani de la cumplita tragedie de la Colectiv în care 64 de oameni şi-au pierdut viaţa, iar alte 200 au suferit răni ce îi marchează pentru restul vieţii.

La scurt timp după această tragedie, pe 4 noiembrie, Victor Ponta şi-a înaintat demisia în contextul protestetelor tot mai amploare privind corupţia generală din ţară care a făcut posibilă o astfel de tragedie.

"Trebuia ca cineva să fie un paratrăsnet pentru suferinţa legitimă a oamenilor. Am procedat aşa cum trebuie să procedeze orice om politic responsabil, care nu pune scaunul lui înaintea intereselor societăţii. Oamenii sunt întotdeauna mult mai importanţi decât funcţiile", a declarat Ponta.

Cu toate acestea, Victor Ponta susţine că nimic nu s-a schimbat în România în urma acestei tragedii, iar condiţiile de prevenire şi intervenţie în caz de un nou Colectiv sunt chiar mai rele decât în urmă cu 3 ani. "S-a schimbat un Guvern care îşi făcea treaba, cu 4 guverne care nu au performat deloc, iar condiţiile de prevenire şi de intervenţie în cazuri extreme, cum a fost "Colectiv", sunt azi mai rele decât în noiembrie 2015. Este mare păcat", a declarat Victor Ponta.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb