REVISTA PRESEI - 4.03.2010

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 4 martie 2010

ADEVĂRUL

-România pe ruta gazului kazah spre Europa

Ţara central-asiatică poate utiliza infrastructura românească pentru exportul petrolului şi gazelor în Vest. Preşedintele Traian Băsescu şi omologul său kazah, Nursultan Nazarbaev, au convenit realizarea unei noi rute de transport al petrolului şi gazelor prin Marea Caspică.

-Ce oferă Kazahstanul

Statistic, Kazahstanul are rezerve dovedite de 1,82 de trilioane de metri cubi de gaze, ceea ce echivalează cu 1% din rezervele mondiale. potrivit unui raport al pieţei mondiale de hidrocarburi la finele anului 2008, realizat de BP. La producţia actuală, aceste resurse sunt suficiente pentru următorii 60 de ani. La capitolul petrol, statul central-asiatic reuneşte 3,2% din rezervele dovedite la nivel global, respectiv 39,8 de miliarde de barili, suficiente pentru încă cel puţin 70 de ani.

-Cum fug de justiţie Năstase şi Becali

Politicianul şi europarlamentarul încearcă să scape de anchetele DNA invocând excepţii de neconstituţionalitate respinse în trecut de Curtea Constituţională. Fostul premier Adrian Năstase şi finanţatorul Stelei, Gigi Becali, au scăpat, pentru moment, de judecată după ce procesele lor au fost suspendate până la pronunţarea Curţii Constituţionale.

-Cât de sărac a ajuns PSD

Organizaţiile din teritoriu se plâng că n-au bani, iar Victor Ponta vrea să vadă unde s-au topit finanţele partidului. După prezidenţiale, PSD ar avea conturile mai goale cu circa 2 milioane de euro. Multe filiale nu mai plătesc de ani buni la centru procentul de 30% din cotizaţiile strânse la nivel local.

-Grecia: grevele abia acum încep

Preşedintele Confederaţiei Sindicale a lucrătorilor din sectorul public a explicat ieri, în exclusivitate pentru "Adevărul", motivele pentru care grecii vor protesta din nou. Sindicatele din Grecia reacţionează dur la tăierile anunţate de guvernul Papandreou. Pentru restul lunii, se anunţă grevă după grevă.

-Oţelăria Voestalpine, resuscitată din 2013

Concernul siderurgic nu a renunţat la proiectul realizării unei noi oţelării în zona Mării Negre, însă nu a programat deocamdată realuarea lui. Austriecii de la Voestalpine spun că industria siderurgică va reveni la nivelurile din 2008 abia peste trei-cinci ani.

CURENTUL

-Românii l-au lăsat pe Ahmadinejad fără arme

Autorităţile române au dat semnalul care a dus la anihilarea reţelei de trafic de armament pentru Iran. În luna septembrie a anului 2008, vameşii şi poliţiştii de frontieră de la Otopeni aveau să descopere într-un colet 200 de lunete, fapt care a dus în 2010 la dezmembrarea unei reţele iraniene de trafic de arme care avea ramificaţii în mai multe state europene.

-Geoană, între mazilirea de la Senat şi decontul de la prezidenţiale

După ce a pierdut alegerile prezidenţiale şi şefia social-democraţilor, fostul preşedinte al PSD, Mircea Geoană este pe cale să rămână şi fără reduta de la Senat, ca urmare a faptului că a încălcat Regulamentul în chestiunea componenţei comisiilor după constituirea grupului independenţilor.

-Pierderi- de Tia Şerbănescu

Ziua dinaintea aniversării octogenare a dlui Iliescu a fost prima zi în care n-a plecat nimeni din PSD. Probabil s-a luat o pauză în cinstea sărbătoritului. 40 de parlamentari PD-L nepedepsiţi pentru falsul lor intelect au iniţiat o lege care obligă firmele să angajeze contabili cu normă întreagă. Ce nu se înţelege e de ce-a fost nevoie de 40 de capete pentru o asemenea tâmpenie. Altădată era suficient un singur cap sec pentru a nenoroci un domeniu. Acum plătim 40 pentru acelaşi lucru? Chiar aşa de mult s-a scumpit prostia?

CURIERUL NAŢIONAL

-Croitoru: Chiar dacă mediul privat cere o reducere drastică a dobânzii-cheie, ea se va face cu paşi mici. Chidesciuc: Până la finele lunii iunie aceasta ar putea ajunge la 6%, dar nu vor fi scăderi bruşte. Pârvan: Până când va ajunge mult mai jos, ne uităm la stat cum absoarbe toţi banii eliberaţi în piaţă.

-Păianjenul Goldman Sachs şi-a ţesut o pânză de influenţă în toată Europa

Presa europeană a fost necruţătoare cu banca americană Goldman Sachs, al cărei reprezentant la Londra a fost "arhitectul" nefastei "inginerii financiare". FED, probabil şi sub presiunea scandalului declanşat nu numai în Europa, dar şi în Statele Unite, a decis declanşarea unei anchete în acest dosar ce a atras oprobriul asupra băncilor americane.

-Florin Cătinaş: Piaţa ar vrea să crească, dar parcă investitorii nu mai au imaginaţie

Ieri am consemnat la Bursa de Valori Bucureşti o sesiune neconcludentă, în care principalii indici au închis în zona nivelurilor de referinţă, deşi lichiditatea din piaţa regular a fost peste media perioadei, de 32,97 milioane lei. Totuşi, aceasta a fost asigurată în proporţie de 50% de transferurile pe acţiunile Rompetrol Rafinare Constanţa (RRC) care s-au cifrat la 16,2 milioane lei.

-Americanii preferă să scape de datorii, chiar dacă îşi pierd casele

Aceştia aleg Capitolul 7 al Legii Falimentului, care permite eliminarea datoriilor prin vânzarea proprietăţii şi distribuirea banilor către creditori. Numărul falimentelor a crescut în februarie cu 14%, faţă de aceeaşi perioadă din 2009. Anul acesta, vor fi înregistrate peste 1,5 milioane de cereri.

-E.ON şi GDF întind coarda şi cer scumpirea gazelor de la 1 aprilie

Anunţul făcut ieri de preşedintele ANRE, Petru Lificiu, potrivit căruia cei doi mari distribuitori de gaze naturale din România, E.ON România şi GDF SUEZ Energy România, au solicitat majorarea cu 17% şi respectiv 11% a preţului gazelor livrate populaţiei, de la 1 aprilie, a stârnit ample reacţii atât din partea patronatelor, cât şi din cea a specialiştilor în probleme termoenergetice.

EVENIMENTUL ZILEI

-Radarul-minune a trecut testul EVZ

Noile "jucării" ale poliţiei vor fi folosite împotriva tuturor şoferilor obişnuiţi să încalce regulile. "Îl lăsăm mai întâi să se bucure de detectorul lui de radar... Apoi, îl vom testa serios", îşi începe mândru expunerea poliţistul de la volanul noii Dacia Logan MCV, pe care şoferii bucureşteni o vor întâlni curând pe traseul Piaţa Victoriei - Piaţa Romană.

-Liderul PNL Crin Antonescu a obţinut, ieri, o primă victorie împotriva prim-vicepreşedintelui Ludovic Orban, Biroul Politic votându-i alegerea pe bază de liste. Orban a fost singurul care a votat împotrivă.Chiar dacă Antonescu este aproape sigur de victoria la congres, Orban încearcă să-i atragă pe oamenii lui Tăriceanu pentru a schimba rezultatul la Delegaţia Permanentă şi la congres. Dar, o parte din oamenii fostului premier au bătut, însă, deja palma cu Antonescu

-Mircea Toma: "Vîntu nu o să ne mai dea banii"

Unul dintre membrii fondatori ai "Academiei Caţavencu" nu crede în promisiunile unui "ţepar de la FNI".Mai mult de jumătate dintre angajaţii revistei "Academia Caţavencu", săptămânal satiric înfiinţat în 1990, i-au înaintat ieri demisiile lui Doru Buşcu, directorul editorial al revistei, acuzând presiuni exercitate de patronat asupra corpului redacţional.

FINANCIARUL

-Construcţiile au ridicat economia şi tot construcţiile au doborât-o

Valoarea lucrărilor din domeniu a scăzut anul trecut cu 8,5%, la 48.386,4 milioane de lei. Volumul activităţii s-a diminuat cu 13,6%, constructorii au cel mai prost an din 2005 încoace. Construcţiile şi comerţul au scăzut anul trecut cu 13,6%, respectiv cu 11,2% faţă de 2008 şi au avut cea mai mare pondere în contracţia economiei, de 7,1%, potrivit datelor publicate, ieri, de Institutul Naţional de Statistică (INS).

-Guvernul s-a gândit să înfiinţeze un "CSAT" al finanţelor româneşti

Proiectul Legii responsabilităţii fiscal-bugetare a fost adoptat ieri de Senat, ca primă cameră sesizată, însă cu unele amendamente. Legea prevede, în varianta propusă de guvern, înfiinţarea unui organism suprem, denumit Consiliu Fiscal, al cărui scop va fi evaluarea politicii bugetare şi fiscale propuse de guvern. Potrivit noilor reglementări, cheltuielile de personal nu vor mai putea fi majorate prin rectificări bugetare.

-L. Croitoru: "BNR va mai reduce dobânda-cheie"

Politica monetară va rămâne prudentă pentru a contracara presiunile pe curs.

Deăi există o cerere foarte mare din partea mediului privat pentru reducerea mai drastică a dobânzii-cheie a BNR, Lucian Croitoru, consilierul guvernatorului, consideră că relaxarea politicii monetare va fi una nesemnificativă în perioada următoare.

-Millennium Bank scade marja pentru ipotecare

Millennium Bank România va reduce de săptămâna viitoare marja la creditele ipotecare la 5,95%, de la 6,5% în prezent, în cazul împrumuturilor care reprezintă mai puţin de 60% din valoarea garanţiei. Marja se va adăuga ratei EURIBOR sau ROBOR la trei luni. Banca va păstra o marjă de 6,5% pentru creditele unde valoarea împrumutată reprezintă între 60% şi 80% din costul imobilului.

-Gazprom vrea să scape de intermediarii inutili din relaţiile cu partenerii europeni

Gigantul rus al gazelor naturale se gândeşte cum să reformeze sistemul său de export al gazelor naturale. Printre altele, grupul intenţionează să transfere centrul de venituri realizate din livrările peste hotare la compania principală. Pentru asta se impune eliminarea din schemă a intermediarilor. Întrebarea este la care din aceste verigi se poate renunţa.

-Sibex propune acţionarilor capitalizarea profitului din 2009.

Conducerea Bursei de la Sibiu propune acţionarilor majorarea capitalului social cu 1,07 milioane de lei, la 22,6 milioane de lei, prin capitalizarea profitului obţinut anul trecut şi estimează pentru 2010 un câştig apropiat de cel din 2009. Suplimentarea capitalului va fi analizată în AGA, programată pentru 21 aprilie. Dacă majorarea va fi aprobată, bursa va emite 1,07 milioane de acţiuni cu o valoare nominală de un leu, care vor fi alocate gratuit acţionarilor, proporţional cu participaţia fiecăruia.

- Alte trei motive pentru anchetarea primarului Antonie Solomon

Contracte de sute de milioane de lei acordate în ultimii ani pentru spectacolele de Revelion. Modernizarea străzilor craiovene repartizată cu predilecţie asfaltatorului de casă al primarului Sectorului 3, Liviu Negoiţă . Licitaţie cu "cântec" pentru construirea monumentului "Asta-i muzica ce-mi place".

GÂNDUL

-"Antonie, ai s-o păţeşti! Băsescu e asiatic. Îi vrea pe toţi, în patru labe"

Coborât de pe scena lui Băsescu în campania electorală, Mircea Dinescu îşi aminteşte de cuvintele pe care i le-a spus atunci lui Antonie Solomon: "Băsescu e asiatic. Îi vrea pe toţi, în patru labe, în jurul lui. Se leapădă repede de oameni". Primarii marilor oraşe au intrat în "lucru" la DNA. În divizia dosarelor aflate sub observaţie, PD-L şi PSD merg cap la cap.

-Războiul cifrelor: Vlădescu, "răpus" de Statistică în faţa FMI

În loc de 7,3%, statul a încheiat anul 2009 cu un deficit bugetar de 7,4%, cu 0,1 puncte procentuale peste nivelul convenit cu FMI. Socoteala de acum o lună a lui Sebastian Vlădescu, şeful Finanţelor, şi a FMI pe marginea deficitului bugetar pe 2009 a fost dată peste cap de calculele Institutului Naţional de Statistică (INS).

-Holograf, noua imagine a unei bănci. Dan Bittman, consilier al ministrului de Finanţe: "Nu sunt funcţionar public, deci nu sunt incompatibil".Millennium Bank îşi promovează creditul ipotecar cu ajutorul trupei Holograf. Campania de promovare are titlul "Fericirea începe acasă", parafrazând piesa lansată recent de formaţie. Acţiuunea se va desfăşura pe TV, print, online, outdoor şi indoor, între 6 martie şi 18 aprilie.

-Nati Meir a fost condamnat de instanţa Tribunalului Bucureşti la patru ani de închisoare cu executare pentru înşelarea mai multor persoane cărora le promisese locuri de muncă în Israel, judecătorii luând act că acesta este arestat preventiv deja într-un alt dosar. Tribunalul Bucureşti a decis, marţi, condamnarea acestuia la trei ani de închisoare pentru înşelăciune cu un spor de pedeapsă de un an, astfel încât Nati Meir trebuie să execute patru ani de închisoare.

JURNALUL NAŢIONAL

-Blocurile de sticlă la primul cutremur pică

Azi se împlinesc 33 de ani de la marele cutremur din 1977, care a ucis 1.542 de oameni şi a accidentat alţi 10.000. Deşi au trecut mai bine de trei decenii, imobilele şubrede stau tot neconsolidate, iar Capitala a fost împânzită de turnuri din sticlă care sunt mai nesigure decât blocurile comuniste. Recentul cutremur din Chile ne reaminteşte cât de vulnerabili suntem. este cel vrâncean.

-Capitala va fi lustruită

Trotuarele din Bucureşti vor fi spălate cu detergent, clădirile mâzgălite cu grafitti vor fi curăţate, iar stâlpii de pe marile artere vor fi recondiţionaţi şi verificaţi."Ne pregătim pentru < Marea curăţenie >, aşa cum am intitulat acţiunea de curăţare a oraşului, care va dura aproximativ o lună, în paralel fiind desfăşurată şi < Campania de verde >, prin care vrem să curăţăm oraşul pentru începutul primăverii", a spus ieri primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, după ce s-a întâlnit cu reprezentanţii celor şase sectoare.

- Glasul funcţiei de Tudor Octavian

Aţi observat, desigur, că premierii, când ni se adresează oficial, au un glas rece, trâmbiţat şi sentenţios. Limba de lemn e altceva, înseamnă vorbirea şi scrierea găunoase, care ţintesc să ameţească publicul şi să nu spună nimic, să nu angajeze nici o opinie clară. Glasul funcţiei însă e ţeapăn, nu-i de lemn, e de tablă. Orice ar zice domnul Boc, când e la tribună sau la conferinţe de presă, e ca şi cum ar recita legi.

ROMÂNIA LIBERĂ

- Ion Diaconescu cere Romaniei 18 milioane de euro pentru anii petrecuţi în închisorile comuniste. Fostul preşedinte al Partidului Naţional Ţărănesc (PNŢ) Ion Diaconescu a dat în judecată statul român şi solicită daune de 18 milioane euro pentru traumele suferite în timpul detenţiei politice din închisorile comuniste. Liderul ţărănist este reprezentat în procesul intentat statului de un alt nume cu greutate în PNŢ-ul postdecembrist, fostul premier Victor Ciorbea, cel care a şi înregistrat acţiunea la Tribunalul Bucureşti.

-Vinci are voie sa întârzie cu Autostrada A3

Asocierea franco-elenă Vinci-Aktor va putea fi iertată la termene dacă va întâmpina "condiţii de sol neobişnuite". Asocierea franco-elenă Vinci-Aktor, care urmează să construiască Autostrada Comarnic-Braşov, are prevăzute în contract clauze care îi permit să ceară depăşirea termenului de 48 de luni prevăzut în oferta lor pentru definitivarea proiectului. Potrivit contractului, cele două firme vor fi îndreptăţite să ceară amânări în caz de "obstrucţii geologice" şi de "condiţii de sol neobişnuite".

-Kazahii vor să plaseze România pe Drumul Petrolului: Tragem conducta pe sub Marea Neagra. Kazahii vor să-şi extindă capacitatea de livrare a petrolului prin conducte din China până la Trieste, adică pe toată întinderea anticului Drum al Mătăsii. Preşedintele Kazahstanului, Nursultan Nazarbayev, a declarat că a discutat cu şeful statului român despre construcţia unei noi conducte de petrol între zona caspică şi Marea Neagră, care să fie conectată apoi la oleoductul Constanta-Trieste.

ZIARUL FINANCIAR

-2010 a început prost pentru bancheri: provizioanele au sărit cu 234 milioane de euro în ianuarie

Bancherii au fost nevoiţi să facă provizioane de 964 de milioane de lei (circa 234 mil. euro) doar în luna ianuarie, în condiţiile în care numărul creditelor cu probleme a continuat să crească rapid, tot mai mulţi clienţi fiind în imposibilitatea de a-şi plăti ratele.

-Erste: Vom finanţa autostrada Comarnic-Braşov

Erste Group, care deţine banca BCR, este interesat să finanţeze cu câteva sute de milioane de euro proiectul de realizare a autostrăzii Comarnic-Braşov (55 km), primul contract realizat în parteneriat public-privat din infrastructură. Acesta este primul anunţ oficial al unei instituţii bancare referitoare la finanţarea tronsonului Comarnic-Braşov, al cărui contract a fost semnat pe 18 ianuarie.

-Lansarea Duster, mult aşteptatul SUV al producătorului de la Mioveni, a adunat la standul din cadrul Salonului Auto de la Geneva zeci de jurnalişti care au verificat fiecare mâner, şurub şi buton pentru a se convinge de calitatea noului model. "Este interesantă, într-adevăr. Dacă ne uităm numai câţiva ani în urmă, este neaşteptat să vezi cum s-a dezvoltat marca. La început am fost sceptici, dar apoi cu Sandero, MCV şi acum Duster, a devenit un brand serios.

-Medicamentele se scumpesc din aprilie cu cel mult 6,25 %

Preţul medicamentelor ar putea creşte de la 1 aprilie cu cel mult 6,25 la sută, după actualizarea preţurilor în funcţie de cursul valutar utilizat în bugetul pe 2010 pentru toate produsele existente în catalogul naţional, a declarat, miercuri, consilierul ministrului Sănătăţii, Sipos Emse, citat de Mediafax..

-Proiectul celor doi campioni energetici - Electra şi Hidroenergetica: Ce şanse au "giganţii" noştri din energie în faţa adevăraţilor giganţi europeni

Electra şi Hidroenergetica, cele două companii gigantice prin care autorităţile încearcă să reorganizeze sistemul naţional de producţie a energiei electrice, vor avea de luptat din 2012, an în care s-ar putea concretiza primele intenţii privind extinderea regională, cu grupuri străine cu o profitabilitate de până la 30% şi cu operaţiuni deja dezvoltate din SUA până în Rusia.

-Reţeta de succes a austriecilor: cum au urcat Erste şi Raiffeisen fondurile mutuale la 1 mld. Euro. BCR Monetar este primul fond mutual care a spart pragul de un miliard de lei în active şi a strâns 41.000 de investitori, iar Raiffeisen Monetar vine tare din urmă. Austriecii au transformat în doi ani fondurile mutuale din investiţii exotice în produse de masă.

-Care sunt cele mai profitabile acţiuni şi fonduri mutuale din ultimul an

Acţiunile constructorului de conducte magistrale pentru gaze naturale Condmag Braşov (COMI) au înregistrat de departe cea mai mare creştere de pe Bursă în ultimul an, de 600%, în timp ce compania-mamă a Condmag, Dafora Mediaş (DAFR) a avut a doua creştere de pe piaţă, de 500%.

-Grecia majorează TVA de la 19 la 21% şi micşorează primele bugetarilor cu 30%

Grecia a anunţat un nou pachet de măsuri de austeritate, care va aduce la buget 4,8 mld. euro, cedând astfel presiunilor venite din partea partenerilor şi investitorilor europeni cu privire la acoperirea găurii din buget. Euro a crescut. Printre măsurile puse la punct de guvernul condus de premierul George Papandreou se numără majorarea taxei pe valoarea adăugată (TVA) şi a accizelor la tutun şi băuturi alcoolice, demers prin care veniturile la buget ar creşte cu 2,4 mld. Euro.

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7790
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3324
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0430
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.9466

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb