REVISTA PRESEI 5.03.2018

M.D
Revista Presei / 5 martie 2018

REVISTA PRESEI 5.03.2018

ADEVĂRUL

Comitetul Executiv Naţional al PSD se reuneşte într-o şedinţă premergătoare Congresului din 10 martie

Comitetul Executiv Naţional (CExN) al PSD se reuneşte luni într-o şedinţă a Comitetului Executiv Naţional (CExN) al PSD pregătitoare Congresului extraordinar din 10 martie, în care Liviu Dragnea va cere votul de reconfirmare la şefia partidului.

La Congresul PSD şi-au anunţat oficial candidatura pentru funcţii de conducere preşedintele PSD, Vrancea Marian Oprişan, secretarul general adjunct al partidului, Codrin Ştefănescu, iar vineri, primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, a anunţat că, dacă Organizaţia de Femei a PSD o va recomanda pentru o funcţie de conducere, va candida la un post de vicepreşedinte. Şedinţa Comitetului Executiv Naţional al PSD va avea loc de la ora 11.00, la Parlament.

COTIDIANUL

Coaliţia lui Berlusconi speră să guverneze

Formaţiunea populistă Mişcarea Cinci Stele se poziţionează pe primul loc în urma scrutinului parlamentar din Italia, dar coaliţia de centru-dreapta condusă de Silvio Berlusconi speră să poată forma viitorul guvern, arată rezultatele sondajelor efectuate la ieşirea de la urne.

Partidul populist antisistem Mişcarea Cinci Stele (M5S) a obţinut între 29,5% şi 32,5% în urma scrutinului parlamentar desfăşurat duminică în Italia, conform sondajelor de opinie citate de postul RAI News şi de cotidianul La Repubblica. Pe locul doi se situează Partidul Democrat (PD, centru-stânga), cu un scor estimat a fi între 20% şi 23%.

Însă coaliţia condusă de fostul premier Silvio Berlusconi speră să poată forma viitorul guvern. Partidul Forza Italia (FI, centru-dreapta), condus de Silvio Berlusconi, este creditat cu 12,5%-15,5%, la egalitate cu formaţiunea de extremă-dreapta Liga Nordului (12,5%-15,5%), condusă de Matteo Salvini. Partidul naţionalist-conservator Fraţii Italiei (FdI), condus de Giorgia Meloni, ar urma să obţină între 3,5% şi 5,5%.

Partidul Liber şi Egali (LeU) este creditat cu 3%-5%, formaţiunea +Europa ar urma să obţină 2%-4%, Noi cu Italia 1%-3%, iar Mişcarea Civică Populară 1%-2%.

Peste 40 de milioane de cetăţeni italieni au fost chemaţi la urne duminică pentru desemnarea membrilor Senatului şi Camerei Deputaţilor. Prezenţa la vot a depăşit nivelul de 70%.

Jean-Claude Juncker, preşedintele Comisiei Europene, a avertizat că în Italia există riscul izbucnirii unei crize politice grave din cauza eventualului rezultat neconcludent al scrutinului parlamentar.

Cum trebuie completat Formularul 600

Ministerul Finanţelor a publicat proiectul Declaraţiei Unice prin care contribuabilii din şase categorii vor depune un singur formular la Fisc, raportându-şi veniturile şi oferind astfel baza de calcul pentru impozitul pe venit şi pentru contribuţiile sociale. Este înlocuit inclusiv Formularul 600.

Declaraţia Unică va trebui depusă până la data de 31 martie 2018, apoi Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) va emite decizii de impunere, iar plata impozitului/contribuţiilor aferente va trebui efectuată până la 15 iulie 2018. Noul formular înlocuieşte declaraţiile D200 - veniturile realizate din România D201 - veniturile realizate din străinătate, D220 - venitul estimat/norma de venit, D221 - norme de venit în agricultură, D600 - venitul care reprezintă baza pentru contribuţiile de asigurări (CAS), D604 - stabilirea contribuţiile de asigurări sociale de sănătate (CASS) pentru persoanele fără venit şi D605 - stoparea CASS pentru persoanele fără venit.

Potrivit Ministerului Finanţelor, "pentru anul 2018 se află în analiză posibilitatea introducerii unui sistem de bonificaţii pentru contribuabilii care achită anticipat obligaţiile fiscale estimate datorate". De exemplu, dacă Declaraţia Unică se depune prin SPV (spaţiul privat virtual), reducerile ar putea fi de 10% pentru obligaţiile fiscale achitate integral până la 15 iulie 2018 şi de 5% pentru obligaţiile achitate integral până la 30 septembrie 2018. Iar dacă Declaraţia Unică se depune pe suport hârtie, reducerile ar putea fi de 5% pentru obligaţiile fiscale achitate integral până la 15 iulie 2018 şi de 2% pentru obligaţiile achitate integral până la 30 septembrie 2018.

CURENTUL

Tomac: Nu avem susţinerea USR şi PNL pentru cercetarea Afacerii Gaze româneşti de la Liviu Dragnea pentru Viktor Orban

Partidul Mişcarea Populară a propus partidelor de opoziţie să susţină constituirea unei Comisii parlamentare de anchetă privind verificarea activităţii Transgaz în relaţia cu operatorul maghiar de transport gaze, dar USR şi PNL au declinat această propunere. "USR şi PNL au refuzat să se alăture demersului nostru legitim de a lămuri, într-o comisie parlamentară de anchetă, încrengăturile de interese din Afacerea Gaze româneşti de la Liviu Dragnea pentru Viktor Orban. Ancheta ar fi vizat operaţiunile lipsite de transparenţă legate de livrarea de către România a unei cantităţi de 4 miliarde de metri cubi pe an către Ungaria din gazele exploatate în Marea Neagră. Am fost foarte surprinşi să vedem că USR şi PNL fac, pe această temă, un pas lateral', a declarat deputatul Eugen Tomac, preşedinte executiv al PMP.

După ultima vizită în România a ministrului de Externe al Ungariei, Peter Szijjarto, acesta a anunţat, la unison cu premierul Viktor Orban, că cele două ţări ar fi convenit ca, "până în 2020, România să creeze condiţiile tehnice necesare pentru exportul de gaze către Ungaria, iar din 2022, să devină posibil transportul către Ungaria a unei cantităţi semnificative de gaze produse în Marea Neagră, după ce companiile maghiare vor contracta întreaga capacitate de transport, de 4,4 miliarde de metri cub, a acestui traseu.

JURNALUL NAŢIONAL

Ministrul Finanţelor a declarat în exclusivitate pentru Antena 3 în emisiunea Subiectiv cine trebuie să completeze Declaraţia unică, dar şi ce se va întâmpla cu cei care sunt cu drepturi de autor.

"Cei care au venituri peste 1900. Sub 1900 nu este obligaţia de a depune decât dacă vor să se asigure medical şi atunci bifează căsuţa pentru CASS, plăteşte şase luni de zile şi are un an de zile asigurări medicale. Salariaţii nu. Angajatorul îl virează statului. Persoanele fizice. Pentru drepturi de autor vom face o excepţie, vom permite stopajul la sursă, pentru contribuţii la sănătate, sociale. Sunt anumite categorii pe care nu le poţi include în toată regula generală. Nu poi să tratezi tot pe aceeaşi regulă", a declarat ministurl de Finanţe.

ZIARUL NAŢIONAL

Trump vrea pe viaţă

"Acum e preşedinte pe viaţă, preşedinte pe viaţă. Şi e mare! Şi iată, a putut face asta. Cred că e grozav. Poate ar trebui sa încercăm şi noi într-o bună zi", a lansat Trump în cadrul unei reuniuni la vila sa din Mar-a-Lago (Florida) destinate strângerii de fonduri pentru Partidul Republican. Presa americană a informat că declaraţia străvezie a lui Trump a fost aplaudată deşi nu este clar dacă preşedintele a rostit-o în glumă. Chiar şi aşa, ea a fost taxată imediat de reprezentanţii democraţilor. Congresmanul democrat Ro Khanna a comentat : "Fie că a fost o gluma, fie că nu, să vorbească despre presedinţia pe viaţă a lui Xi Jinping a fost cel mai ne-american sentiment exprimat de un preşedinte american. George Washington s-ar răsuci în mormănt". La cererea Partidului Comunist Chinez, Congresul National al Poporului, legislativul chinez va dezbate, în cadrul sesiunii plenare care începe astăzi, propunerea de modificare a constituţiei pentru eliminarea limitei de două mandate consecutive pentru Xi Jinping, limita impusa incepând cu 1982 preşedinţilor Chinei. Odată adoptată, aceasta dispoziţie ii va permite lui Xi, aflat la putere din 2013, să se menţină în fruntea statului dincolo de 2023.

ROMÂNIA LIBERĂ

Senatul României ar putea autoriza Centrul Naţional de Acţiune Antiteroristă, prin votarea unei legi

Senatul ar putea dezbate şi vota, în şedinţa de luni, propunerea legislativă pentru modificarea şi completarea Legii nr. 535/2004 privind prevenirea şi combaterea terorismului, care actualizează conceptul de terorism şi completează prevederile referitoare la acest domeniu.

Propunerea legislativă este asumată de parlamentarii membri sau foşti membri ai Comisiei SRI şi are ca motivare faptul că "evaluarea ameninţării teroriste la adresa României a evidenţiat o schimbare de paradigmă prin trecerea de la o ameninţare generică la una punctuală".

Proiectul legislativ este iniţiat de parlamentarii liberali Ioan Chirteş, Marcel Vela şi Cezar Preda, de parlamentarii PSD - Adrian Ţuţuianu, Doina Federovici, Radu Babuş şi Horia Nasra, de deputatul ALDE - Marian Cucşa, şi de fostul senator UDMR, Verestoy Attila.

"Principalele surse de risc terorist la adresa securităţii României sunt de natură externă (...) Teritoriul naţional reprezintă preponderent un loc de tranzit sau de refugiu, aflat în atenţia străinilor originari din state ale Orientului Mijlociu extins şi Afganistan sau Pakistan", se menţionează în expunerea de motive a propunerii legislative.

Ziarul Financiar

Cât controlează primele trei bănci din România din piaţa bancară

Cele mai mari trei bănci locale, BCR, Banca Transilvania şi BRD, controlează împreună circa 180 miliarde de lei din activele sistemului bancar, adică 42% din total.

Cea mai rapidă creştere a bilanţului a avut-o Banca Transilvania, activele gestionate de aceasta urcând de la 51,8 mld.lei în 2016 la 59,3 mld. lei la finalul anului trecut. În termeni procentuali aceste cifre indică o creştere de circa 15%. Celelalte două bănci mari au avut o creştere similară, de circa 5%, a activelor.

Banca Transilvania a câştigat cel mai mult în termeni de cotă de piaţă anul trecut, aceasta ajungând la o felie de 13,9% din sistemul bancar, cu 0,7 puncte procentuale mai mult decât în 2017. Lider a rămas BCR cu o cotă de circa 15,8%, potrivit calculelor ZF, iar BRD a rămas pe a treia poziţie în sistemul bancar, dar cota sa de piaţă s-a subţiat uşor de la 12,9% în 2016 la 12,5% la final de decembrie 2017. Profitul cumulat al celor mai mari trei bănci locale după active BCR, Banca Transilvania şi BRD a însumat 3,2 miliarde de lei anul trecut şi a reprezentat mai mult de jumătate din profitul pe întreg sistemul bancar. Faţă de 2016 câştigul agregat al celor mai mari trei jucători din industria bancară s-a majorat cu circa 8%.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb