REVITALIZAREA INDUSTRIEI DE ARMAMENT, ÎN AŞTEPTARE Contracte directe, în detrimentul producătorilor autohtoni

Gheorghe Iorgoveanu
Ziarul BURSA #Companii / 6 februarie 2019

Contracte directe, în detrimentul producătorilor autohtoni

Corupţie. Acesta este cuvântul pe care preşedintele Blocului Naţional Sindical, Dumitru Costin, l-a folosit la adresa companiilor şi responsabililor din cadrul Ministerului Apărării Naţionale şi din Ministerul Economiei care nu respectă contractele privind achiziţia de armament cu obligaţiile de offset. Liderul sindical a precizat în şedinţa Comisiei de Dialog Social de la Ministerul Finanţelor că, din cele 2 miliarde euro cheltuite anul trecut de statul român pentru achiziţia de echipamente militare, doar 100 de milioane de euro au fost pentru industria românească de armament.

Conform contractelor încheiate cu statul român, marile companii din domeniul producerii de armament şi-au asumat că vor investi 750 de milioane de euro în partea de offset, lucru care nu s-a întâmplat până acum, din informaţiile pe care le deţine preşedintele BNS.

Situaţia este de neînţeles, deoarece, în urmă cu peste un an, fostul ministru al Apărării Naţionale, Mihai Fifor a declarat că, în afara înţelegerilor dintre guverne, toate achiziţiile de tehnică militară se vor face cu obligaţie de offset. La acea vreme, Fifor preciza: "Nu este vorba despre achiziţia sistemului de rachete Patriot, dar, cu excepţia lui, toate celelalte contracte, care nu intră pe regula G2G, vor repecta legea offset-ului".

Conform acestei legi, până la 80% din valoarea unui contract de achiziţie trebuie să reprezinte aport al industriei naţionale.

Mihai Fifor dădea drept exemplu de aplicare a legii offset contractele cu Rheinmetall şi General Dynamics, pentru derularea unei părţi dintre cele opt programe de înzestrare aprobate de Parlament şi Consiliul Suprem de Apărare a Ţării.

Prin legea offset se doreşte revitalizarea industriei de apărare din ţara noastră prin retehnologizare, parteneriate, transfer de tehnologie si know-how.

În programele ce ar urma să fie derulate cu participarea industriei româneşti de apărare este inclus şi cel privind construcţia celor patru corvete. Din păcate, procedura privind achiziţia lucrărilor de proiectare şi executare a acestor nave militare ce vor fi construite într-un şantier naval din ţara noastră, a fost suspendată de către Ministerul Apărării Naţionale, înainte de desemnarea firmei câştigătoare, din cauza suspiciunilor cu privire la existenţa unor aspecte negative la adresa siguranţei naţionale. În momentul suspendării licitaţiei, cea mai bună ofertă era a francezilor de la Naval Group ce au un parteneriat cu Şantierul Naval Constanţa.

Un alt contract în care ar fi trebuit să fie implicată industria românească este cel privind achiziţionarea de 45 de elicoptere, care vor fi construite la IAR Ghimbav, pe o linie de producţie aparţinând companiei americane Bell Helicopters. Din păcate, contractul respectiv s-a transformat într-unul încheiat între guverne şi în ţara noastră ar urma să fie realizate mentenanţa şi reparaţiile respectivelor aparate de zbor. Dar această parte de offset va intra în vigoare, abia după ce contractul va fi finalizat şi elicopterele vor fi livrate de compania americană.

Guvernul a acordat direct contracte militare în urma unor negocieri cu guvernul SUA în ceea ce priveşte sistemul de apărare anti-aeriană Patriot (americanii de la şi Lockheed Martin, valoare: 3,9 miliarde dolari), sistemul de artilerie HIMARS (Lockheed Martin, valoare: 1,5 miliarde dolari) şi achiziţia avioanelor F-16, pe baza unui acord între guvernele României, Portugaliei şi Statelor Unite cu o valoare totală de circa 700 de milioane de dolari. Pe lângă acestea, guvernul a dat, fără vreo procedură competitivă, un contract de aproape 1 miliard de dolari către elveţienii de la Mowag, deţinuţi de americanii de la General Dynamics, pentru transportoare blindate 8X8 Piranha V.

Cu alte cuvinte, deşi avem o lege care obligă achiziţionarea de echipament militar cu respectarea obligaţiei offset, pentru implicarea industriei locale în diverse etape ale realizării, livrării sau mentenanţei sistemelor cumpărate, guvernele coaliţiei PSD-ALDE au încheiat în ultimii doi ani contracte directe, plătind miliarde de euro, din care în industria de armament din ţara noastră au ajuns doar în jur de 100 de milioane de euro.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb