REVIZUIRI ÎN JOS PENTRU ROMÂNIA DIN PARTEA INSTITUTE OF INTERNATIONAL FINANCE Contracţia economiei noastre - estimată la 5,1%, în 2020

Mihai Gongoroi
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 23 aprilie 2020

Contracţia economiei noastre - estimată la 5,1%, în 2020

Ţara noastră va experimenta un declin al PIB de 5,1% în acest an, arată cel mai recent raport asupra regiunii "Europei emergente" al Institute of International Finance (IIF), instituţie ce reprezintă peste 450 de bănci, fonduri de investiţii şi firme financiare globale. Prognoza IIF este în linie cu anticipaţiile Fondului Monetar Internaţional (FMI), care prognozează o contracţie similară a PIB, de 5%.

Estimarea IIF privind contracţia economică determinată de criza coronavirus vine după ce un raport publicat în finalul lunii martie, mai optimist, anticipa o contracţie de doar 2,7% pentru economia naţională. Revizuirea perspectivelor economice pentru regiunea Europei Centrale şi de Est, realizată de economiştii IIF Ugras Ulku şi Benjamin Hilgenstock, arată că România va consemna a doua cea mai redusă scădere a produsului intern brut din ţările europene analizate, după Polonia, care va înregistra un declin al PIB de 4,9%. Economia Ungariei este estimată să scadă cu 5,3%, în timp ce cea a Ucrainei cu 6,2%, iar Cehia cu 5,6%.

Prognoza este ceva mai optimistă decât cele ale analiştilor financiar-bancari, ING anticipând de exemplu o scădere a PIB de 6,6% pentru România anul acesta, ceea ce implică o revizuire negativă a creşterii PIB de până la 10 procente.

Guvernul mizează anul acesta pe o contracţie a PIB de doar 1,9% şi un deficit bugetar de 6,7% (72,5 miliarde de lei), cu un necesar de finanţare total pe întreg anul de 119 miliarde de lei.

La baza revizuirii negative a prognozei IIF pentru regiunea noastră stă revizuirea aplicată economiei zonei Euro, care este acum estimată să scadă cu 5,7% în acest an. Prognoza anterioară vorbea de o recesiune de 4,7% pentru zona Euro în 2020.

"Având în vedere că zona Euro este principala piaţă de export pentru multe ţări din regiune (Europa Centrală şi de Est) - în mod special pentru Cehia, Ungaria, Polonia şi România -, prognozăm că cererea externă va scădea abrupt pe termen scurt. Mai mult, măsurile pentru limitarea răspândirii coronavirusului implementate de autorităţi vor duce simultan la scăderea consumului intern. Din cauza acestor dezvoltări, am revizuit în jos prognoza noastră pentru Europa Emergentă pentru 2020 şi estimăm o contracţie de 4,7% a regiunii - faţă de 1,4% anterior", arată economiştii IIF.

Măsurile de restricţionare anti-Covid-19 vor pune presiune puternic descendentă pe consumul privat şi pe cheltuielile de investiţii din toate economiile analizate, în special în trimestrul doi, considerat în majoritatea ţărilor drept trimestrul vârfului pandemic.

IIF arată că măsurile de stimulare monetară şi fiscală vor începe să aibă efect mai mare abia după relaxarea unora dintre restricţiile sociale şi de transport, "posibil în trimestrul trei 2020".

"Prognozăm (...) că revenirea în ţările din Europa Centrală şi de Est va depinde de ritmul revenirii din zona Euro", notează economiştii, care adaugă că peste 60% din exporturile României se duc către zona Euro.

FMI estimează, de asemenea, o revenire parţială a economiei naţionale de 3,9% în 2021, însă aceasta va depinde de ce măsuri adoptă factorii de decizie în acest moment pentru a asigura că şomajul - estimat la 10,1% în 2021 - şi falimentele nu produc daune persistente la nivelul capacităţii de producţie şi capacităţăţii de consum.

De asemenea, dimensiunea contracţiei din acest an este dependentă de aplatizarea curbei noilor infecţii (vezi grafic) şi de evoluţia epidemiei din ţara noastră în a doua jumătate a anului, precum şi de relaxarea măsurilor de limitare a activităţilor şi mişcărilor populaţiei, relaxare care va începe în data de 15 mai.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. sunt niste amarati astia... habar nu au ce vorbesc ... 2020 va avea minus 0,4 % daca (si numai daca) nu mai e bagata in toamna alta stare de urgenta cu blocarea economiei

    1. Ești tare monșer. Sa înțeleg că seceta, turismul, serviciile nu au treabă. Șomeri nu vor fi. Parca trăiesc o melodie din Casa Loco -Eterna și fascinantă Romanie. Dar economia care depinde de export care e praf? Economia nu minte. Cand te va lovi foamea in burta nu mai ai cum sa ascunzi PIB -ul sub preș. Va fi o mare creștere economică total negativă, cu alte cuvinte o prăbușire necontrolabilă.

    Economia este in cadere libera, cel putin pana in 2024!!!

    Poate sa abereze fiecare ce vrea la tv, atat timp cat ciclul creditarii intra din 2021 pe teritoriu negativ. 

    Acest ciclu nu poate sa fie sarit, poate sa fie fortat +- 1, 2, ani (ceea ce a si foat facut intre 2010-2020), aceasta fortare are o nota de plata. 

    Nu dati drumul la lichiditatile valutare, nu stati pe lei!!!! 

    Nu are cum sa urmeze, ca medie, crestere, ci doar cadere!!!

    Cel putin pana in 2024... 

    pai Italia scade cu 10% si noi cu 5? Si nea Basescu vine cu sfaturi pt partidul lui sa prelungeasca urgenta pina la 15 iunie....adica se vrea prabusirea totala a tot ce i privat in Romania.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb