Rezervele valutare ale Chinei sunt compuse în proporţie de 65% din dolari

A.G.
Ziarul BURSA #Internaţional / 6 septembrie 2010

Rezervele valutare ale Chinei sunt compuse în proporţie de 65% din dolari

China a oferit vineri primele date cu privire la structura rezervelor sale valutare, confirmând că sunt compuse în principal din dolari, în timp ce un oficial de la Banca centrală a avertizat că acest munte de lichidităţi ar putea să se confrunte cu riscurile deprecierii, transmite Reuters, potrivit Agerpres.

Rezervele valutare ale Chinei, cele mai mari din lume, se situează la 2.450 miliarde de dolari şi sunt compuse în proporţie de aproximativ 65% din dolari, 26 de procente din euro, cinci procente din lire sterline şi trei procente în yeni, informează publicaţia oficială China Securities Journal, citând o serie de directori care au dorit să-şi păstreze anonimatul. Modul cum sunt alocate rezervele valutare ale Chinei este un secret de stat, însă analiştii estimau de mult timp că aproximativ două treimi sunt investite în active denominate în dolari.

Separat, vice-guvernatorul Băncii centrale a Chinei, Hu Xiaolian, a avertizat că riscul deprecierii este o ameninţare care planează asupra rezervelor valutare deţinute de economiile în curs de dezvoltare.

"Odată ce valoarea unei monede de rezervă devine instabilă vor exista riscuri semnificative de depreciere pentru active", a apreciat Hu Xiaolian într-un articol publicat de revista China Finance. Xiaolian a reiterat nemulţumirea Chinei faţă de un sis-tem financiar global dominat de o singură monedă de rezervă.

"Un sistem monetar internaţional diversificat ar avea un aport mai mare la stabilitatea economică şi financiară internaţională", a precizat Hu Xiaolian.

În ultimele luni au existat semnale că autorităţile de la Beijing au accelerat ritmul de diversificare a rezervelor valutare. Achiziţiile de obligaţiuni japoneze ale Chinei au trecut de 1.700 miliarde de yeni în acest an, depăşind nivelul record de 255,7 miliarde yeni înregistrat în 2005. De asemenea, China şi-a majorat şi deţinerile de bonduri sud-coreene cu 2.480 miliarde woni (2,11 miliarde dolari) în primele şapte luni ale anului, de la 1.870 miliarde woni la finele anului trecut.

În acelaşi timp, China a început să-şi reducă uşor vastele rezerve de certificate emise de Trezoreria SUA, de la 894,8 miliarde dolari la începutul anului la 843,7 miliarde dolari în luna iunie. Cu toate acestea China rămâne cel mai mare deţinător mondial de obligaţiuni guvernamentale americane, iar China Securities Journal estimează că în luna septembrie este posibil ca Beijingul să cumpere certificate emise de Trezoreria SUA.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb