Rezolv Energy şi Low Carbon, prin subsidiara lor de proiect First Looks Solutions S.R.L., au obţinut facilităţi de împrumut de până la 291 milioane de euro pentru a sprijini construcţia Fazei 1 a parcului eolian "VIFOR', un proiect major situat în România, judeţul Buzău.
Finanţarea a primit un sprijin covârşitor din partea comunităţii financiare. Consorţiul de 8 bănci care finanţează proiectul este condus de Erste Group, UniCredit Group şi Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, alături de International Finance Corporation (IFC), Intesa Sanpaolo Group, OTP Bank, Raiffeisen Bank International AG şi Garanti BBVA Romania.
Această tranzacţie de referinţă este prima finanţare pentru Rezolv Energy, lansat acum 18 luni de Actis, un investitor global de top în infrastructură durabilă, pentru a construi un portofoliu multi-gigawatt de parcuri eoliene şi solare onshore în Europa Centrală şi de Sud-Est.
Faza 1 a proiectului VIFOR prevede instalarea unei capacităţi de 192MW, având susţinerea financiară a 5 acorduri comerciale de achiziţie a energiei (PPA) majore. Construcţia este programată a fi finalizată în termen de 18 luni, parcul eolian urmând să devină operaţional înainte de sfârşitul anului 2025. O extindere până la 461MW este planificată să aibă loc în Faza 2.
Odată ce va fi complet operaţional, parcul VIFOR, care va fi localizat în judeţul Buzău, va fi unul dintre cele mai mari parcuri eoliene onshore din Europa. Aproape de Munţii Carpaţi şi beneficiind de randamente eoliene excepţionale, proiectul va genera suficientă energie curată pentru a alimenta peste 270.000 de locuinţe şi va evita producerea a aproximativ 540.000 de tone de CO2e anual. Proiectul va sprijini România în atingerea obiectivelor sale climatice şi va juca un rol important în tranziţia energetică a regiunii.
Prin aprobarea împrumuturilor, băncile au recunoscut angajamentul Rezolv faţă de sustenabilitate, construit pe cele mai bune practici din industrie şi aliniat la standardele internaţionale, inclusiv Principiile Ecuatorului şi Standardele de Performanţă ale IFC privind Sustenabilitatea de Mediu şi Socială. Unul dintre pilonii săi este efortul de a se asigura că fiecare dintre centralele sale de energie regenerabilă sprijină ecosisteme prospere şi durabile.
Pe lângă beneficiile pentru mediu, proiectul VIFOR va crea locuri de muncă pe plan local atât în timpul construcţiei, cât şi în timpul operării parcului, va aduce beneficii economice comunităţii locale şi va sprijini iniţiativele comunitare din judeţul Buzău, având ca scop producerea unui impact pozitiv şi de durată pentru locuitorii din zonă.
Alastair Hammond, CEO al Rezolv Energy, a declarat: "Suntem încântaţi să obţinem acest sprijin din partea unui grup atât de prestigios de parteneri financiari supra-naţionali, creditori comerciali regionali şi bănci locale. Sprijinul lor este o recunoaştere a rolului vital al proiectelor de mare amploare precum VIFOR în tranziţia energetică din Europa de Sud-Est. De asemenea, este un răspuns la strategia noastră de sustenabilitate, care este concepută pentru a stabili un standard pentru dezvoltarea responsabilă a proiectelor de energie regenerabilă în această regiune, care să-i inspire şi pe alţii să ne urmeze. Acesta a fost un factor important pentru toate băncile."
Rezolv are deja peste 2GW de energie curată în curs de pregătire pentru construcţie în Europa de Sud-Est. Pe lângă parcul eolian VIFOR, printre proiectele sale se numără Dama Solar, în vestul României, care, cu o capacitate de 1 044 MW, va fi cel mai mare parc solar din Europa după ce va fi construit, parcurile eoliene Dunărea Est şi Vest de 600 MW din judeţul Constanţa şi St. George, un proiect solar de 229 MW în nord-estul Bulgariei.