Weekend-ul acesta, numărul de utilizatori înregistraţi în platforma Binance a ajuns la 200 de milioane. Creşterea explozivă a bazei de utilizatori reflectă rata accelerată de adopţie a activelor digitale şi a blockchain-ului.
Deja, blockchain-ul şi Web3 au mai multe de arătat în ceea ce priveşte utilizarea şi utilitatea în viaţa reală decât oricare dintre tehnologiile care au schimbat paradigme în stadii similare de dezvoltare timpurie. Similar ciclurilor anterioare, actorii prezenţi se confruntă cu o alegere strategică între a îmbrăţişa inovaţia şi a risca să devină învechiţi.
De-a lungul istoriei, inovaţia tehnologică a perturbat continuu industriile stabilite şi a remodelat economiile. În mod repetat, acest proces a pus faţă în faţă actorii prezentului, jucătorii consacraţi, cu insurgenţii, nou-veniţii inovatori. Un model observat frecvent este indiferenţa iniţială a actorilor prezentului faţă de noua tehnologie, urmată de adoptarea treptată a acesteia, ce îi obligă pe jucătorii consacraţi să se adapteze sau să dispară.
Astăzi, ascensiunea tehnologiei blockchain şi tranziţia paradigmei dominante a internetului de la Web2 la Web3 reprezintă cel mai recent val de perturbare pozitivă. Istoria nu se repetă identic, însă adesea o face similar; aşadar există paralele care trebuie observate şi lecţii care trebuie învăţate, pe măsură ce analizăm cum se compară ciclul curent de inovaţie condus de blockchain cu cele din trecut.
Accelerarea ciclurilor de perturbare tehnologică pozitivă
Ritmul inovaţiei tehnologice a accelerat cu fiecare ciclu succesiv. Primele scântei ale Revoluţiei Industriale, care au început în anii 1760 cu motorul cu aburi, au avut nevoie de multe decenii pentru a transforma concret industriile. Experimentele şi invenţiile revoluţionare din domeniul cercetării electricităţii şi al ingineriei electrice din primele decenii ale secolului al XIX-lea nu au dus la o electrificare pe scară largă până la începutul anilor 1900.
Câteva decenii mai departe, internetul a revoluţionat lumea mai rapid. Totuşi, începând cu ARPANET în anii 1960 şi 1970, acesta a rămas apanajul academicienilor şi al pasionaţilor până la apariţia World Wide Web (în esenţă, Web1) la începutul anilor 1990, care a catalizat adopţia în masă la scară globală datorită stratului de utilitate şi accesibilitate pe care l-a adăugat infrastructurii existente a internetului. După aceea, tehnologiei i-au trebuit doar câţiva ani pentru a transforma fundamental comunicarea, comerţul şi divertismentul.
Astăzi, blockchain-ul şi Web3 avansează într-un ritm fără precedent. Bitcoin, introdus în 2009, a pus bazele unei noi clase de active care a captat atenţia globală a publicului larg în mai puţin de un deceniu. Timpul dintre apariţia tehnologiei şi implementarea pe scară largă a aplicaţiilor accesibile pentru consumatori bazate pe aceasta a fost remarcabil de scurt. Deja, milioane de oameni din întreaga lume folosesc active digitale pentru a transfera eficient valoare online, pentru a se implica în activităţi de finanţe descentralizate (DeFi) şi pentru a beneficia de diverse funcţionalităţi bazate pe contracte inteligente, de la artă digitală la aplicaţii descentralizate autonome.
Unii oameni rămân conservatori, argumentând că utilitatea în lumea reală se materializează lent. Cu toate acestea, dacă punem lucrurile în perspectivă istorică, blockchain-ul şi activele digitale au mai multe de arătat - şi pe o perioadă remarcabil de scurtă - în ceea ce priveşte utilizarea în viaţa reală şi generarea de valoare pentru consumatori decât oricare dintre tehnologiile care au schimbat paradigme în trecut. Totuşi, suntem la început, cu un potenţial ascendent enorm şi o curbă de adopţie în creştere, ce sugerează că ne îndreptăm cu încredere către mainstream.
Difuzarea inovaţiei blockchain
Consider că creşterea bazei de utilizatori Binance este un indicator suficient de bun pentru a demonstra natura exponenţială a adoptării activelor digitale.
Lansată în iulie 2017, Binance a obţinut statutul de cea mai mare platformă crypto din lume ca volum de tranzacţii în şase luni. Cu toate acestea, abia în mai 2021 - aproape patru ani mai târziu - a atins pragul de 50 de milioane de utilizatori. Următoarea sută de milioane, de la 50 de milioane la 150 de milioane, a necesitat mult mai puţin timp şi a fost bifată după doar 26 de luni, în iunie 2023. Apoi, a durat mai puţin de un an pentru a depăşi pragul de 200 de milioane.
Chiar dacă toţi utilizatorii crypto ar fi utilizatori Binance (ceea ce clar nu este cazul), 200 de milioane de oameni reprezintă deja o pondere puţin mai mare de 2,5% din populaţia globală. În realitate, suntem mult mai mulţi. Indiscutabil, inovatorii sunt deja implicaţi, iar adoptatorii timpurii se alătură în prezent mişcării în masă şi transmit informaţia mai departe pe măsură ce avansăm către o majoritate timpurie - a cărei apariţie, aşa cum au concluzionat unii teoreticieni, marchează începutul adoptării în masă sau auto-susţinute. Cu o curbă atât de abruptă, am putea ajunge acolo mai repede decât ne gândim.
Cooptarea sau invechirea
Din punct de vedere istoric, actorii prezentului respingeau adesea noile tehnologii şi pe insurgenţii care le promovau, doar pentru a recunoaşte ulterior utilitatea şi valoarea inovaţiilor. Atunci când Alexander Graham Bell a inventat telefonul în 1876, companiile de telegraf au manifestat puţin interes, văzându-l ca pe o noutate ciudată. Cu toate acestea, capacitatea telefonului de a furniza comunicaţie vocală instantanee şi-a demonstrat rapid valoarea, ducând la o adopţie pe scară largă. În mod similar, computerele personale erau iniţial văzute în mare parte ca jucării pentru amatori, cu scepticism generalizat cu privire la utilitatea computerului personal. Cu toate acestea, ascensiunea programelor de productivitate şi a internetului a transformat computerele personale în instrumente esenţiale pentru utilizarea în scopuri comerciale şi personale.
În era actuală, tehnologia blockchain s-a confruntat iniţial cu scepticism din partea instituţiilor financiare tradiţionale. Cu toate acestea, propunerea sa unică de valoare - dezintermedierea, transparenţa şi securitatea - a determinat o adopţie din ce în ce mai mare, atât de către utilizatorii individuali, cât şi de către companii.
Atunci când o nouă tehnologie îşi dovedeşte valoarea, actorii prezentului se confruntă cu o decizie critică: să se adapteze sau să devină învechiţi. Tranziţia de la trăsurile trase de cai la automobile la începutul secolului al XX-lea a forţat companiile de trăsuri să se adapteze sau să se închidă. În mod similar, ascensiunea fotografiei digitale a determinat compania Kodak să nu se adapteze, ceea ce a dus la declinul acesteia, în timp ce nume precum Canon şi Nikon au prosperat, prin adoptarea noii tehnologii.
Deşi încă există critici, mulţi dintre actorii incumbenţi de astăzi au ales să se adapteze proactiv la valul de disruption condus de blockchain, mai degrabă decât să îl ignore sau să lupte împotriva lui. Gigantii financiari precum BlackRock şi Fidelity, care au condus recent valul ETF-urilor cu Bitcoin, sunt poate cel mai clar exemplu. Mulţi alţi jucători importanţi din domeniile lor respective, de la JP Morgan la IBM, explorează tehnologia blockchain şi o integrează în operaţiunile lor pentru a spori eficienţa şi securitatea. Cei care nu se adaptează pot face faţă invechirii pe măsură ce sistemele descentralizate câştigă în importanţă. Revoluţia actuală a blockchain reflectă ciclurile de inovaţie din trecut, unde actorii incumbenţi fie cooptează tehnologia nouă, fie riscă să rămână în urmă.
Pe măsură ce tehnologiile blockchain şi Web3 continuă să evolueze, actorii trebuie să recunoască potenţialul de perturbare pozitivă şi să acţioneze rapid pentru a integra aceste inovaţii în procesele lor. Viitorul va vedea probabil o combinaţie de cooptare şi concurenţă pe măsură ce blockchain remodelează peisajul financiar, precum şi numeroase alte industrii. Dacă ne luăm după ritmul de creştere a comunităţii Binance, acest viitor este foarte aproape.