RMGC a rămas fără certificat de urbanism

F.A.
Ziarul BURSA #Companii #Construcţii / 12 noiembrie 2009

Tribunalul Cluj a anulat, printr-o sentinţă definitivă, certificatul de urbanism eliberat de către Consiliul Judeţean Alba, în 2007, pentru Roşia Montană Gold Corporation (RMGC), şi care a expirat la sfârşitul lunii iulie 2008, informează un comunicat al companiei româno-canadiene. Potrivit sursei citate, "RMGC va solicita un nou certificat de urbanism de la Consiliul Judeţean Alba la momentul potrivit".

"Certificatul de urbanism este un act de informare prin care autorităţile aduc la cunoştinţa solicitanţilor cerinţele de urbanism şi avizele necesare pentru obţinerea autorizaţiei de construcţie. Acest document nu conferă dreptul de a executa lucrări de construcţie, pentru această activitate fiind necesară existenţa unei autorizaţii de construcţie", se precizează în comuniarea RMGC.

Acţiunea în instanţă a fost promovată de către Alburnus Maior şi Centrul Independent pentru Dezvoltarea Resurselor de Mediu (CIDRM), iar certificatul de urbanism este suspendat de drept până la soluţionarea irevocabilă a litigiului.

De-a lungul timpului, mai multe organizaţii ecologiste s-au opus cu vehemenţă proiectului din România al Roşia Montană Gold Corporation (RMGC), invocând faptul că exploatarea aurului şi tratarea acestuia prin utilizarea cianurii poate distruge ireversibil mediul şi fauna din zonă. Academia Română s-a declarat contra proiectului, iar UNESCO a reclamat faptul că ruinele cetăţii romane Alburnus Maior ar urma să fie distruse.

Oficialii RMGC au respins categoric aceste afirmaţii, declarând, în nenumărate rânduri, că impactul asupra sitului arheologic va fi inexistent, informează Agerpres.

RMGC a anunţat că, în cazul primirii avizului de mediu pentru demararea proiectului minier aurifer, va utiliza o suprafaţă de exploatare de 12,5 kilometri pătraţi, în urma procesării zăcămintelor fiind estimată o producţie de 300 tone de aur şi circa 1.400 tone de argint, în 16 ani. Estimările companiei vorbesc despre faptul că proiectul minier va produce 1.200 de locuri de muncă în faza de construcţie a minei şi alte 600 permanente după ce proiectul va deveni operaţional.

Compania RMGC a fost înfiinţată în anul 1997, în judeţul Alba, în care acţionari sunt compania minieră de stat Minvest Deva - cu 19,3 la sută, Gabriel Resources - cu 80 la sută, şi alţi acţionari minoritari - cu 0,7 la sută. Gabriel Resources este o companie minieră cu sediul în Canada şi listată la Bursa din Toronto, dedicată mineritului responsabil şi dezvoltării durabile a comunităţilor în cadrul cărora îşi des-făşoară activitatea.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Asta e bataie de joc. Să-i lase o data pe aia de la Mediu să zică dacă se respectă condiţiile de mediu, nu tot să-i lucreze în felul ăsta.

    Asta e bataie de joc. Să-i lase o data pe aia de la Mediu să zică dacă se respectă condiţiile de mediu, nu tot să-i lucreze în felul ăsta.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9769
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7110
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3354
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9529
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.1947

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb