Criza economică a afectat, anul trecut, schimburile comerciale dintre România şi Irlanda. Pe primele nouă luni din 2009, exporturile Irlandei către România au atins nivelul de 70,9 milioane de euro, iar importurile Irlandei din România au fost de 37,3 milioane de euro, ne-a declarat Robin Henry, şeful adjunct al misiunii economice a Ambasadei Irlandei la Bucureşti. Anul trecut, investiţiile irlandeze directe în ţara noastră au fost, pe primele nouă luni, de circa 20 de milioane de euro.
Climatul pentru investitorii străini ar putea să fie mult îmbunătăţit în România, mai ales prin reducerea birocraţiei excesive, care împiedică noi intrări de capital, dar creează probleme şi oamenilor de afaceri prezenţi deja pe piaţa românească, ne-a mai spus Robin Henry.
Oamenii de afaceri irlandezi sunt atraşi de domeniul turistic din ţara noastră, în care sunt dispuşi să inves-tească sume consistente întrucât are un potenţial enorm de dezvoltare.
Pentru 2010, sectorul industrial, în special domeniul componentelor pentru automobile, a stârnit un interes mai mare decât în anii trecuţi.
Foarte atractiv este şi domeniul consultanţei în afaceri, dar şi a consultanţei pentru atragerea fondurilor europene post-aderare, ne-a mai spus oficialul Ambasadei Irlandei la Bucureşti. Un alt domeniu de mare interes pentru investitorii irlandezi este agricultura, în special creşterea animalelor, având în vedere că ţara noastră importă carne de porc şi de pasăre.
România trebuie să reducă birocraţia pentru atragerea mai multor investitori străini