ROBOR RIDICĂ UN TSUNAMI Piperea: "Urmează sute de executări pe Prima Casă"

Emilia Olescu
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 6 iulie 2018

Piperea: "Urmează sute de executări pe Prima Casă"

Avocatul Piperea: "ROBOR a pătruns şi în creditele comerciale, dar şi în cele luate de stat"

Voinea: "ROBOR influenţează peste 60% din credite"

Primele executări silite, de ordinul sutelor sau chiar al miilor, în contractele de credit încheiate prin Programul Prima Casă, urmează să aibă loc în această toamnă, estimează avocatul Gheorghe Piperea, apărătorul clienţilor în procesele cu băncile.

Specialistul face această afirmaţie în contextul în care indicele ROBOR, în funcţie de care se calculează dobânzile aferente împrumuturilor în lei, a crescut alert, în ultimele luni, şi va continua pe acelaşi trend atâta vreme cât va creşte înflaţia, conform analiştilor financiari.

ROBOR la trei luni a ajuns, ieri, la 3,39%, de la mai puţin de 1% - nivelul din septembrie anul trecut. De atunci şi până acum, odată cu majorarea constantă a indicelui ROBOR, ratele lunare ale creditelor în moneda naţională (cele mai multe prin Programul Prima Casă) au crescut cu câteva sute de lei, conform analiştilor financiari.

În acest context, avocatul Piperea ne-a precizat: "În toamnă urmează nişte executări silite pe Prima Casă, şi nu cu zecile, ci cu sutele sau chiar cu miile, pentru că, odată ce ROBOR trece de 4%, va fi un un prim puseu. Cel care plătea în septembrie 850 de lei, plăteşte acum 1300 şi va ajunge să plătească 1600 de lei. Dacă are venituri de 2000 de lei lunar, atunci este evident un om terminat din punct de vedere al capacităţii de plată.

Mai mult decât atât, este o persoană fără viitor, pentru că nu numai că va rămâne fără casă, dar va rămâne şi cu datorie la stat, ce va fi purtătoare de dobândă fiscală, de 18% pe an. Pe aceste persoane le loveşte cel mai tare creşterea ROBOR, deşi vor fi şi foarte multe consecinţe în sectorul companiilor, care s-au împrumutat în anii anteriori în lei şi depind de ROBOR. Culmea inventivităţii este că acest indice a pătruns şi în creditele comerciale, dar şi în cele luate de statul român. Categoric va fi o situaţie de criză nemaiîntâlnită, dar ROBOR probabil că va crea probleme deosebite începând din 2019".

Gheorghe Piperea a reiterat că, în martie, conform unei statistici proprii bazate pe date de la Registrul Comerţului, erau înregistrate 10.000 de falimente, ceea ce însemna cu circa 20% mai mult decât în perioada similară a anului trecut, zeci de mii de dizolvări - cu 60% mai mult decât în 2017 - şi circa 130.000 de societăţi suspendate de la activitate, respectiv cu aproximativ 133% mai multe decât în anul precedent. Avocatul ne-a precizat: "Aceste companii s-au închis, deci urmează concedieri, dispariţia unui număr foarte mare de locuri de muncă şi chiar dacă oamenii nu au o problemă atât de mare cu ROBOR, rămânând fără locuri de muncă, vor deveni debitori neperformanţi. Acesta este doar începutul, pentru că atunci când vor vedea că nu îşi mai pot plăti datoriile, vor transmite un val de mesaje în public - «nu vă mai împrumutaţi, pentru că este periculos!» Cei care aveau intenţia să se împrumute ca să consume sau să îşi ia case vor da un pas în spate. De asemenea, cei care aveau lichidităţi şi aveau intenţia să consume, se vor abţine de la a consuma. Pasul trei va fi un recul nemaiîntâlnit al consumului, iar următorul pas va fi un recul al producţiei şi, la final, un recul fundamental al veniturilor la bugetul de stat, întrucât consumul înseamnă TVA".

În opinia lui Gheorghe Piperea, indicele ROBOR a fost ţinut artificial la un nivel foarte mic, în ultimii 3-4 ani. Avocatul ne-a spus: "Chiar Guvernatorul BNR Mugur Isărescu spunea: «veniţi acum să luaţi credite, că sunt ieftine!». Dar cine a ţinut ROBOR la o treime din dobânda de referinţă a BNR? Nu cumva cele zece bănci care se împrumută între ele la această dobândă (n.r. ROBOR) sub atenta supraveghere a BNR? Cine stabileşte dobânda de referinţă? Cine aruncă în piaţă mesaje că urmează să crească inflaţia, că există bănci inundate de lichidităţi şi că, în acelaşi timp, sunt bănci fără lichiditate? Cine a spus despre Prima Casă că este un program nemaipomenit ca să demonstreze că nu este nevoie de Legea Dării în plată, iar acum spune că este risc sistemic? Nici măsura de creştere a dobânzii de referinţă nu trebuia luată de BNR abia în septembrie 2017, ci încă din septembrie 2015. Între timp, se mai ajustau lucrurile, nu se mai luau atâtea credite, iar statul se mai abţinea de la a se împrumuta de la bănci".

ROBOR a fost şi 4% şi nu a murit nimeni în Ţara Românească, a spus, miercuri, Guvernatorul BNR Mugur Isărescu, răspunzând unei întrebări: "Eu nu sunt confortabil cu această, aşa să zic, avalanşă de ştiri - că a venit Apocalipsa cu ROBOR-ul la 3,20%. A fost 4%-5% şi nu a murit nimeni în Ţara Românească. Au fost şi valori mai înalte. Să creaţi un nou bau-bau, nu neapărat dumneavoastră, un nou bau-bau, de la curs acum am ajuns la ROBOR, cred că este o uşoară exagerare şi, să spun aşa, invit la calm. Mai multă atenţie când tot promovaţi ideea că s-a ajuns la... Ce record este dacă acum patru ani a fost mult mai mare? A atins recordul ultimilor trei ani şi 12 zile şi 5 luni. Deci nu e vorba dacă eu sunt confortabil. Este un nivel care este oricum la jumătatea ratei inflaţiei pe care o avem în prezent. Deci sub nicio formă nu se poate spune că este o exagerare. Exagerare apare la această mediatizare excesivă. Mesajul nostru este că lumea a ieşit cu întârziere în Europa, în Zona Euro, din perioada dobânzilor foarte scăzute, şi România nu poate să fie izolată de ceea ce se întâmplă în lume".

În replică, avocatul Piperea comentează: "Deci, Isărescu a dat liber la creşterea ROBOR. Poate 6% până în decembrie? Ce mai contează circa 50.000-60.000 de debitori faliţi într-un ocean de 1,3 milioane? Afirmaţia Guvernatorului BNR are caracter de «self fullfiled prophecy»".

Voinea, BNR: "ROBOR se află acolo unde ar trebui să fie"

ROBOR se află, la ora actuală, acolo unde ar trebui să fie, având o evoluţie normală, dar ne preocupă impactul pe care l-ar putea avea asupra capacităţii de onorare a datoriilor pentru companii şi populaţie, a declarat, ieri, într-o conferinţă de specialitate, Liviu Voinea, viceguvernatorul Băncii Naţionale a României. Acesta a declarat, citat de Agerpres: "Creditul nu face parte directă din PIB, ci este o sursă de finanţare a unor componente din PIB. Poate să aibă o influenţă indirectă. Din punct de vedere practic, ce s-a întâmplat în ultimul an? A crescut creditul, chiar şi cu această creştere a ROBOR-ului, care este o evoluţie, până la un punct normală, în sensul că a fost o perioadă în care acesta a fost decuplat de la rata dobânzii de politică monetară, în jos. A fost un exces de lichiditate pe piaţă, iar acum acest exces de lichiditate s-a reglat şi ROBOR este unde, teoretic, ar trebui să fie, adică mai sus de dobânda de politică monetară şi mai jos de rata dobânzii Lombard. În această marjă, ROBOR poate varia. Poate au fost şi aşteptări că noi vom creşte rata dobânzii şi poate au fost nişte creşteri temporare în anticiparea deciziei noastre, poate a fost perioada de constituire a rezervei minime obligatorii... Însă este o evoluţie normală între aceste două limite, dar asta nu înseamnă că nu ne îngrijorează impactul pe care îl poate avea în economie, mai ales asupra capacităţii de onorare a datoriilor pentru companii şi populaţie".

Oficialul BNR a punctat că evoluţia indicelui ROBOR are influenţă asupra a peste 60% din credite: "În pofida acestei creşteri a ROBOR, în ultimul an a crescut creditul în lei, şi chiar aş putea face o prognoză, că în acest an ritmul de creştere a creditului în ansamblu va fi superior ritmului de creştere economică. În acelaşi timp, avem o uşoară decelerare a economiei, deci este posibil ca anul acesta să avem o creştere a raportului credit în PIB, după mulţi ani de scădere. Repet, este o temă care ne preocupă, nu spunem că ignorăm această creştere a ROBOR de peste 200 de puncte de bază, în trei trimestre. Are influenţă asupra a peste 60% dintre contractele de credit. Am recomandat în decembrie, anul trecut, la precedentul Raport de stabilitate, atât creditorilor, cât şi debitorilor, să se uite la produsele cu dobândă fixă. Aceste produse au crescut, în ultimele şase luni, pe flux, de la 6% la 27% în fluxul de credite ipotecare, şi de la 60% la 80% în creditele de consum. Pe ansamblul anului, şi Guvernul, şi Comisia Europeană, şi Banca Naţională au prognozat o creştere a PIB-ului mai mică decât în anul precedent. Rămâne de văzut dacă această creştere va rămâne peste nivelul PIB-ului potenţial, care este între 3,5% şi 4%, iar asta arată volatilitatea acestor indicatori. Anul trecut, având o creştere de 6,9%, aceasta a intrat în seria de timp şi a modificat retroactiv trendul şi, implicit, a modificat PIB-ul potenţial".

Conform BNR, indicele ROBOR la şase luni a urcat, ieri, la 3,46% pe an, cel la nouă luni a ajuns la 3,48%, în timp ce ROBOR la 12 luni s-a cifrat la 3,52%.

Opinia Cititorului ( 30 )

  1. Piperea greșește în două pcte

    1.Dobanzile au fost mici ca așa a fost contextul euro. Nu treb.urcate neapărat  

    La regulamentelle de creditare !!!!!!!!! 

    trebuia- dacă voia- bnr să umble. 

    Așa vor fi belele 

    2. Creșterile de robor nu vor fi ca la chf. 

    La p.casa la credit mediu de 40 mii , un robor de 4 în loc de 1 va duce rata cu 450 ron în plus , deci de la 900 la 135. 

    Va fi tortura, nu execuție. 

    Oamenii vor putea plăti ratele , dar vor fi prizonieri în locuinte. 

    La un robor peste 5 e grav, atunci unii cu salarii mai mici si probleme (stagnare în carieră etc) vor claca

    Vom vedea. 

    1. Ideea e ca la aproape un sfert de milion.de credite p.casa.

      Cum e vb.de credite luate de sot-sotie. 

      E vb de venitul disponibil , după plata ratei si a utilitatilor-care vor creste si ele- sau a benzinei--a sute de mii de români , care își vor restrânge consumul. 

      Si cei cu credite pe euro își vor restrânge consumul (vor deveni mai precauți) 

      Ceea ce nu e neapărat rău.

      Dar poate fi. 

      Roborul este efectul, insa din pacate Piperea si Zamfir omit sa ne spuna cauza care a determinat cresterea accentuata a Robor-ului.

      Cresterea galopanta a inflatiei generata de cresterea consumului datorata banilor fara numar aruncati aiurea in piata, de guvernele PSD in scopul mituirii electoratului. Numai un partid iresponsabil poate guverna asa. Este foarte usor sa arunci bugetul in piata si eventual sa iei si credite pentru a plusa. Greu este sa construiesti ceva cu adevarat viabil si durabil si sa pui eventual si niste bani deoparte pentru "zile negrege" atunci cand ai crestere economica. Se repeta (la o scara mai mare) greseala t"igrului" Tariceanu din 2008. Nu a invatat nimic ingamfatul asta prost din greseala de atunci. Cresterea Robor-ului si a pretului valutelor sunt singurele solutii pentru atenuarea dezmatului din ultimii 2 ani. Isarescu a procedat corect - Cu cat te apropii mai repede de obstacol (ai viteza mai mare) cu atat apesi mai puternic pe frana. Guvernul Dragena a accelerat peste masura iar Isarescu (mai exact piata) nu poate face altceva decat sa apese la fel de puternic pe frana Robor-ului si a cursului pentru a diminua efectele impactului care va veni la un moment dat.

      Iresponsabilii sunt in partidul d-lor Piperea si Zamfir. 

      Mor cand vad comentand greselile altora indivizi care sfideaza logica simpla si gramatica.Mai citeste o data ce ai scris si pune burta pe carte !

      Nu muri, e nevoie de guru.

      Si , oricum stai calm, cum Sade bine la un guru.

      Măi dar cum PSD -țizati voi totul dar nu “vedeți “ pe Isarescu care este tartorul Scaraoschi si care manipulează banii si piața banilor cum trebuie pt el si străinii căruia i se subordonează ! Mai lăsați dreaq PSD sau partidele ca nu mai tine vrăjeala !

      ROBOR a început să crească odată cu scumpirea dolarului . Urmareste corelația și lasă-ne cu propagandă securistă pt. țugurlani fără școală.

      Ce poate sa faca Isarescu daca PSD-ul a arucat prea multi bani in piata intr-un timp prea scurt (ca sa aiba sustinere populara pana rezolva problema condamnarilor celor 2 conducatori penali dragena si tariceanu prin anihilarea justitiei), situatie ce a determinat cresterea pe masura a preturilor si implicit a inflatiei. PSD-ul mi-a dat bani in plus cu nemiluita. Ce sa fac cu ei? Sa-ii tin la banca la dobanzi derizorii sau la ciorap si sa ma uit la ei cum se devalorizeaza? Evident ca nu! Atunci ce pot face? Sa cumpar ceva produse si servicii in plus (mai schimb un Tv, o masina, etc mai cumpar un sejur in afara etc), adica sa pun presiune pe preturi (crescand cererea) si pe curs. Ce mai pot face? Daca sunt mai instarit si nu am nevoie de Tv sau masina noua pot sa investesc in imobiliare (ca la alt fel de investitii romanul nu prea se pricepe iar imobiliara este la indemana oricui) luand un credit imobiliar sau ipotecar cu speranta ca Robor nu va creste prea repede (punand presiune pe preturile imobiliarelor determinand supraincalzirea pietei respective si a creditarii care mai departe prezinta pentru economie riscuri similare cu cele de dinaintea crizei. Ce mai pot face? Sa cumpar valuta pentru a ma proteja de anumite riscuri si pentru a profita de presiunea pe valute puse de importatorii de bunuri si servicii ale caror vanzari au crescut. Avem inflatie, avem deprecierea RON-ului si avem supraincalzirea pietei imobiliare si a creditarii in Ron "fara numar". Le-a determinat Isarescu sau BNR-ul? Evident ca raspunsul este negativ. Ce poate sa mai faca BNR-ul in aceasta situatie? Doar sa majoreze dobanda de referinta pentru a determina majorarea dobanzilor in piata (atat la credite cat si la depozite) pentru a tempera creditarea (pe de o parte) si implicit cresterea preturilor din piata imobiliara si pentru a face depozitele mai atractive astfel incat o parte din banii aruncati in piata de PSD sa merga si catre depozite (economisire) si nu doar catre consum si valute. Ce altceva ar mai putea face BNR-ul? Doar sa le spuna pe sleau PSD-istilor ca guverneaza precum niste idioti. A facut-o si pe-asta numai ca le-a spus-o elegant, prea elegant ca sa poata intelege ceva dragnea, tariceanu si sclavii lor. Dar poate ca Isarescu si cei de la BNR sunt prosti iar tu si PSD-ul sunteti destepti asa ca te rog frumos spune-ne tu ce ar trebui sa faca BNR-ul in aceste condititii ca sa fie bine? Lumineaza-ne si calauzeste-ne tu, Luceafar PSD-ist. Voi PSD-istii nu aveti infractori, nu aveti culpe, vine, nimic de genul asta. Voi sunteti mai curati decat sfintii si toti ceilalti sunt vinovati pentru ceea ce se intampla in tara asta (si mai ales pentru ceea ce va urma). Sunteti adunatura cea mai infecta si mai nociva din tara ssta. Voi conduceti, dar aintotdeauna altii sunt vinovati pentru dezastrul si infractiunile voastre.

    "În economie durează mai mult până se întâmplă ceea ce credem că se va întâmpla, iar apoi totul se întâmplă mai repede decât am fi crezut" citez un clasic :)

    Urmatorul episod: criza politica care e foarte probabila la cum se misca politicienii care va accentua criza financiara care probabil ne va lovi exact in moalele capului prin 2019.  

    Cine va fi vinovat? Nimeni din cei ce joaca acum. Politicienii vor arata unii spre altii invocand eternul nu noi, ceilalti sau factorii exogeni, nea Mugur isi va papa in liniste pensia speciala la un vin de Dragasani. ROBORU e de vina.

    Cine plateste? Ca si cu CHF, fraierii imprumutati. Prima casa un program toxic sustinut de BNR, dezvoltatori imobiliari si banci, program care a marit artificial preturile. In loc de 40 mii E platesti vreo 60 mii E, plafon maxim PC, pentru orice nenorocita de spelunca cu pretentii de apartament. Cica asta e piata, cerere si oferta. Oamenii sunt manevrati ca oile la muls.Cand nu mai dau lapte jos lana si pastrama. 

    1. Sărăcanii vor accesa credite în cele mai defavorabile condiții. Creșterea dobânzilor, deprecierea leului, inflația pe coșul de bază, reașezarea veniturilor pe fondul corecțiilor economice vor sel ecta cei mai destoinici și norocoși sclaveți.

    Iar a aparut Mafalda. Robor a inceput sa creasca vertiginos cand era Piperea consilierul lui Tudose. Misa si Tudose au scos din banci banii companiilor de stat ca sa plateasca pomenile electorale ale PSD. Cu Piperea consilier. Acum tot el vine si da sfaturi, nu-i crapa obrazul de rusine. Oamenii isi vor plati ratele cumetre, nu ii mai caina tu. Ai mai prevazut tu dezastre ale PC si in 2017 si au fost doar 138 de neperformante din 240.000 de credite. Asa ca ciocu' mic si joc de glezne ca nu a uitat lumea cum il umbreai pe Tudose si pe restul ciumii rosii.

    1. Piperea a fost doar consilierul onorific a lui Tudose, adica a dat sfaturi, in situatia in care i s-au cerut, atat si nimic mai mult, nu a avut nicio putere concreta. Si si sunt sigura ca a acceptat functia de consilier onorific doar in ideea a a ajuta oamenii, mai ales pe cei cu credite. Rusinea ar trebui sa-i cuprinda pe cei pentru care Piperea a luptat cu bancile, cu instantele si ale institutii ale statului, nu pe el.

      Ciocul mic, v-ați mai urcat in cap câteva sute de mii de sărăcani. :)

    cine ar fi avut curiozitatea sa citeasca

    un raport de transparenta ar fi observat modul de calcul pentru Riscul de credit care nus-a bazat pe o istoric statistic pentru a se putea impune amortizari dincolo de limita ridicolului. Acum fiind predation de BCE sunt nevoiti sa introduca modelul folosit in UE si de aceea e nevoie de o istorie palpabila cu defaulturi care tocmai se pregatesc. 

    Tu esti mana in mana cu leprele care au ruinat economia. Cu alde de la ALDE, care tocmai a votat codul lui Dragnea. Pe timpul lui Ciolos era ROBOR 0,89, cand ati venit voi a inceput sa creasca, de specialisti ce sunteti. Ce-mi esti tu sau Zamfir, ce-mi sunt Codrin Stefanescu sau Nicolicea. Aceeasi adunatura. Luati-l si pe zgaibaraticul ala adventist pe post de femeie de serviciu si uscheala in Costa Rica pana nu e prea tarziu ca inca nu ati pus DNA-ul pe butuci ;)

    1. De unde pana unde este vinovat Piperea pentru situatia economica a Romaniei? Este Prim Ministru, este Ministrul Economiei, este cumva Guvernatorul BNR si eu n-am afalt? Te faci de ras cu ideile tale.

      Ai zis ciolos trebuie sa tragi apa ca de impute treaba !

      Hipereconomiștii de dreapta, bolșevicii colhozari, asociază dobânda cu premierul.

      Nu Pavel Lucian Vasile nu cu premierul. Cu scoaterea banilor companiilor de stat din banci si reducerea lichiditatii din piata, cu masurile populiste care au aruncat inflatia in aer, cu instabilitatea legislativa in domeniu. Toate petrecute in mandatul de consilier al numitului Piperea Gheorghe.

      Si peste toate, corelația cu dobânda de referință a dolarului. Ghinion curat pt Văcaru Zilișteanu.

    Cum zicea sefu al mare si multi uita BNR trebuie sa jongleze intre curs si robor .La inflatie mare nu poate lasa leul prea depreciat pt ca ar face inflatia si mai mare asa ca vrea nu vrea umbla la robor .Oricum la inflatie peste 5 roborul e chiar mic .Piperea nu are atat problema cresterii robor cat e preocupat ca persoane cu salarii mici au fost lasate sa se indatoreze cu 50% rata din venit cand robor era sub 1.Cititi ce a spus ieri Isarescu si Voinea si veti vedea ca Piperea spune acelasi lucru .Se recunoaste un risc mare pe ipotecar la persoanele cu venituri sub medie chiar de BNR.

    1. Da, corect. Pe de alta parte Isarescu critica faptul ca Prima Casa este un credit accesat si de cei cu venituri ceva mai mari (sau peste medie) in conditiile in care programull era dedicat celor cu venituri mici. La creditele pe termen lung sunt 2 riscuri majore - (a) cresterea dobanzii (nimeni nu poate spune exact si nici macar estima cu marje rezonabila ce va fi peste 5 sau 10 ani sau 20 ani) si (b) un eveniment nedorit in viata creditatului (pierderea locului de munca, decesul unuia dintre membrii cuplului atunci cand creditul este suportat de cei 2 parteneri de viata, o problema majora de sanatate care necesita cheltuieli mari etc.). Toate acestea sunt riscuri pe care legislatia actuala, BNR-ul si bancile nu incearca sa le acopere cumva si care pot afecta achitarea ratelor pe perioade de la cateva luni la cativa ani timp in care se activeaza "incapacitatea de plata" si executarea silita. Pe segmentul asta autoritatile si BNR-ul ar trebui sa faca mult mai mult (de la o mult mai buna informare referitoare lla riscuri pana la politele de asigurare pentru astfel de situatii, de la simulari la dobanzi mai mari cu ...% decat cele curente (pentru acoperirea riscului datorat cresterilor ulterioare pana la depozite tampon constutuite din suma perceputa ca avans sau amanari la plata ratelor pe perioade de pana la ... luni atunci cand creditatul trece prin momente mai grele in viata (nedorite, neprevazute dar posibile).

      Cind dracu ii ia si pe ei. Vine ....

      Eu nu l-am auzit pe Isarescu criticand faptul ca PC e luat si de cei cu venituri mari ci doar pe unii parlamentari dar e posibil sa fi zis si el .Oricum PC nu e un program social pt ca a scumpit exact locuintele mai accesibilele pt tineri si de aici va scadea iar natalitatea si va creste migratia.Cei cu venituri mari mai degraba au accesat PC pt upgrade de la bloc la casa sau de la vechi la nou in peroadele cand dobanzile PC erau mult mai mici decat cele din piata.Alta problema nerezolvata acum e pragul pt tva 5% ce scumpeste aiurea unele imobile plus limitarea la o locuinta cu5% tva ce ingreuneaza upgradeul la 2-3 camere pt unii care au luat deja ceva nou in trecut.

      Indiferent de destinatie, creditele imobiliare si ipotecare se deruleaza pe cateva zeci de ani (15-30), perioada suficient de mare pentru ca neprevazutul sa isi bage coada si sa aduca creditatul la limita (sau chiar peste, determinand executarea silita). Chiar si omul de rand isi poate da seama de asta si cu atat mai mult BNR-ul si mai ales bancile. Desi riscurile sunt cunoscute de banci, de BNR si chiar de catre autoritati (asa stupide cum sunt ele), nu se iau masuri pentru contracararea lor, ceea ce este impardonabil. Faptul ca bancile nu iau in calcul aceste riscuri si chiar mai mult decat atat, se opun actiunilor de diminuare a lor ma determina sa consider ca ele chiar isi doresc aceste riscuri pentru a le specula. Temerea este alimentata si de preturile derizorii la care au vandut NPL-urile). Cetateanul ia creditul pe 30 ani, plateste 15-20 ani dupa care constata ca neprevazutul ii joaca o festa si il aduce in imposibiliattea de a mai plati ratele pe o perioada determinata de cateva luni (6, 10, 12, 15) pana cand reuseste sa se redreseze (pentru ca asa este viata, nici fericirea si nici necazurile nu sunt vesnice). Are vreo protectie din partea statului (prin legislatie) din partea BNR-ului (prin normele bancare de creditare) sau din partea bancilor (prin depozite tampon sau amanari de plata a ratelor prin prelugirea corespunzatoare a duratei de creditare)? Nuuuu, desi toate aceste parti sunt constiente de acest risc. Pentru asta, da, BNR-ul si conducatorul ei au o parte de vina insemnata (pentru ca stiu, pot, dar nu vor!).

    Robor un fel de Tva cum a crescut după Criza acum creste după ploaie.

    Mai mult profit exportat în off-shore. 

    De ce nu mobilizați pe nea Zamfir , recent psd-izat , să dea o lege cu înghețarea ROBOR la valoarea minim istorică ?

    1. nu i-a trecut lui Piperea prin cap sa puna in opera Zamfir :))))))

    Inca o parere piperata. 

    Fara a fi un sustinator al bancilor, ci dimpotriva, vina nu e doar a BNR si a acestor banci, este si vina Guvernului prin masurile luate. Hadeti sa vedem care e este rata inflatiei, cu cat a scazut puterea de cumparare a romanilor si apoi mai vedem.

    Vina bancilor si a BNR poate fi ca nu au avertizat oamenii atunci cand le dau creditul, ca ROBOR poate sa ajunga si la 3-4% chiar daca la acel moment era 1%. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb