Romalimenta: 2009 va fi un an dificil pentru industria alimentară din România

A.G.R.
Ziarul BURSA #Companii #Agro-alimentar / 27 octombrie 2008

Romalimenta: 2009 va fi un an dificil pentru industria alimentară din România

Anul 2009 va fi un an dificil pentru industria alimentară din România din cauza creşterii costurilor de producţie, a scumpirii creditelor şi stagnării consumului, a declarat, vineri, directorul executiv al Federaţiei Romalimenta, Mihai Vişan, citat de Agerpres. "În ultimii ani, industria alimentară s-a dezvoltat foarte mult, fiind principalul beneficiar al fondurilor europene prin programul Sapard. Acest lucru nu se va întâmpla şi în 2009, pentru că trebuie să ne gândim cum să ţinem cât mai mult la acelaşi nivel costurile de producţie pentru ca populaţia să îşi permită să cumpere. Din fericire, am avut un an agricol bun şi un sprijin guvernamental serios şi stăm mai bine decât în 2007, ceea ce ne va ajuta să depăşim cu succes greutăţile din 2009", a precizat Vişan.

Acesta a precizat că, în afara costurilor de producţie, apar şi alte costuri care vin pe plan general. "Vorbim de o criză generală a alimentelor, dar şi de o concurenţă din zona de biocombustibili şi din această cauză nu cred că preţurile alimentelor din anii 2005-2006, la nivel global, se vor mai întoarce. Industria ştie că, dacă îşi reduce vânzările, reduce şi producţia, dar şi locurile de muncă", a subliniat Vişan.

În ceea ce priveşte potenţialul pe segmentul bio, directorul executiv al Romalimenta a arătat că marea problemă pe acest segment în România este că nu există o masă critică.

"Este greu să aduci astfel de produse de nişă pentru că ele nu se bazează pe conservabilitate, iar dacă nu le vinzi repede, preţurile cresc mai mult. Deocamdată principalul debuşeu al acestor produse rămâne piaţa europeană şi mai puţin cea românească", a explicat Vişan.

Guvernul acordă un sprijin mai puternic acestui sector cu mare potenţial, deşi mai trebuie luate măsuri şi pentru informarea consumatorilor.

"Oamenii trebuie să înţeleagă că preţul pe care îl dau pe produsele bio este meritat şi că e bine, cel puţin parţial, să se orienteze şi către astfel de produse. În prezent, cei din indus­tria alimentară care s-au orientat către acest sector ar trebui să aducă mai multe îmbunătăţiri în distribuţia acestor produse", a adăugat Mihai Vişan.

Institutul de Bioresurse Alimentare, în parteneriat cu Universitatea de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară Bucureşti, au lansat vineri Platforma Tehnologică Naţională "Food for Life". În această platformă s-au înscris până în prezent 105 de unităţi, şi anume 42 din sectorul de cercetare, 44 din industrie, 14 asociaţii ale consumatorilor şi 5 autorităţi. Această platformă este construită pe modelul european şi aduce împreună producători, cercetători şi consumatori care vor stabili priorităţile producătorilor, reflectate din cerinţele consumatorilor, orientând cercetarea pentru pentru orizontul 2020.

Ponderea cheltuielilor pe alimente şi energie în salariul mediu lunar net este în Româ­nia de circa 40 la sută.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb