România a primit de la Comisia Europeană (CE) până în prezent sume totale de 2,782 miliarde euro pentru proiectele pe fonduri structurale şi de coeziune, dar majoritatea acestor sume - 2,106 miliarde euro - reprezintă avansuri, în timp ce plăţile intermediare se cifrează la numai 676 milioane euro.
Conform celor mai recente date ale Autorităţii pentru Coordonarea Instrumentelor Structurale (ACIS), rata plăţilor intermediare este de 3,52% din alocarea Uniunii Europene (UE) pentru România în perioada 2007-2013.
Acest indicator - 3,52% - diferă de gradul de absorbţie a fondurilor europene comunicat de autorităţile române - 13,25%, ultimul referindu-se la totalul plăţilor către beneficiari, inclusiv prefinanţarea din avansurile primite de la UE, neconcordanţa fiind semnalată recent în presa autohtonă.
Presa din România a relatat despre scrisoarea pe care preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Durao Barroso, i-a trimis-o premierului Emil Boc în data de 23 iunie în care se arăta că România a atras doar 3% din fondurile structurale ale Uniunii Europene - 19 miliarde euro în perioada 2007 - 2013, în timp ce autorităţile române comunicau la acel moment o rată de absorbţie de circa 12%.