România, afectată de presiunea generală est-europeană pentru salarii mai mari

R.P.
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 6 mai 2008

România, afectată de presiunea generală est-europeană pentru salarii mai mari

Greva de la uzinele Dacia Piteşti s-a încheiat după trei săptămâni cu promisiunea unor creşteri salariale de 23% - dublu faţă de oferta iniţială a conducerii - dar a anunţat totodată presiuni crescânde în ceea ce priveşte costurile salariale în România, pe fondul unei tendinţe generale în Europa de Est. Sindicatele din Polonia şi Bulgaria, de exemplu, au cerut salarii substanţial mai mari, dată fiind creşterea preţurilor la alimente, comentează Reuters, citată de Rompres. În Polonia, unde emigraţia a afectat piaţa muncii, minerii au câştigat 10% la salarii după o grevă de 46 de zile în februarie; mai mult, guvernul crede că salariul mediu va creşte cu 12% anul acesta. Muncitorii bulgari de la firma cehă CEZ au primit salarii mai mari cu 25% după grevă, iar în Ungaria, unde salariile medii au crescut cu 13% faţă de anul trecut, grevele sunt atent monitorizate de banca centrală. În România creşterea salarială cu peste 20 de procente este percepută ca o ameninţare pentru stabilitatea economică pe termen lung, în condiţiile în care ţara se luptă cu un consum în creştere care a sporit deficitul extern, iar peste tot în zonă cresc temerile cu privire la inflaţie şi pierderea în competitivitate pe piaţă.

"Nu mai suntem la fel de competitivi ca acum câţiva ani, iar în cazul în care costurile salariale continuă să crească, vom deveni din ce în ce mai puţin atrăgători", a declarat pentru Reuters, Ionuţ Dumitru, şeful departamentului de cercetare de la Raiffeisen Bank. Sărăcia, eficienţa redusă a reformelor impuse pentru intrarea în UE şi diferenţele din ce în ce mai puternice rezultate din sărăcie într-o economie care se dezvoltă rapid i-au făcut pe români să ceară de mai mulţi ani salarii mai mari. Acum, cererile lor au fost impulsionate de lupta dintre partidele politice şi apropiatele alegeri parlamentare, la care se adaugă inflaţia şi costurile energetice în creştere.

"Şocul în buzunarele cetăţenilor va fi mare", crede Bogdan Hossu, liderul sindical de la Cartel Alfa, cea mai mare organizaţie sindicală din România. "Să fim realişti", a mai spus el, "aceste presiuni sociale potenţiale vor fi mai puternice decât anul trecut din cauza alegerilor". Alte greve vor urma "în fiecare sector unde există un sindicat puternic şi un angajator care uită de buna practică de la nivel european", spune şi Ovidiu Jurca, de la Blocul Naţional Sindical. Protestul de la Dacia a fost urmat de unul la fabrica de oţel de la Arcelor Mittal, unde o treime dintre angajaţi au cerut salarii mai mari; şoferii de camioane şi poliţiştii au ieşit şi ei în stradă pentru a cere măsuri legislative mai bune şi infrastructură adecvată. Deşi Fondul Monetar Internaţional a avertizat cu privire la efectele secundare ale creşterilor salariale şi a cerut guvernelor din această zonă să nu se arunce la plăţi excesive în sectorul public, care ar afecta întreprinderea privată, analiştii consultaţi de Reuters susţin că la Bucureşti exis­tă slabe şanse pentru respectarea acestor sfaturi, de vreme ce guvernul minoritar de aici a atins cote reduse în popularitate, mai ales înaintea alegerilor. O modalitate la îndemâna guvernului de a creşte beneficiile bugetare fără să afecteze bugetul este acordarea de bonusuri, ceea ce ar creşte în schimb cererile adresate şi angajatorilor particulari. De exemplu, angajaţii de la Parlament au primit un bonus de 10% la salarii drept compensaţie pentru expunerea la radiaţiile provenite de la antenele clădirilor înalte; ministrul sănătăţii a propus acordarea de bonusuri pentru vechime în sectorul public, aminteşte Reuters, iar funcţionarii publici ar fi cerut bani mai mulţi pentru loialitate sau confidenţialitate. La rândul lor, sindicatele au cerut guvernelor să includă bonusurile în salariile de bază, pentru ca politica salarială să devină mai transparentă, direct legată de productivitate şi inflaţie. Pe de altă parte, deşi investitorii s-au plâns de creşterile salariale şi reducerea personalului calificat, banii continuă să curgă în România, consideră Reuters, datorită costurilor salariale relativ scăzute. Salariul mediu în România este de 1.134 lei (aproximativ 480 de dolari) - cu o creştere de 20,5% faţă de anul trecut.

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb