România ar putea obţine acordul Comisiei Europene pentru suplimentarea cotei de lapte din rezerva de 188.000 de tone pe care ar trebui să o primească din 2009, a declarat la sfârşitul săptămânii trecute, subsecretarul de stat în Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR), Dacian Cioloş. "Există peste 400.000 de ferme care au finalizat sau sunt în curs de finalizare a investiţiilor şi nu au primit cotă de lapte. Acestea au nevoie de o cotă de peste 170.000 de tone", a precizat Cioloş. Oficialul MADR a subliniat că a avut deja o discuţie cu cei de la Comisia Europeană pentru a transfera cele 30.000 tone de la vânzări directe la livrări, unde mai există o cotă de rezervă de 20.000 de tone.
"Am început şi discuţiile de principiu pentru a mobiliza rezerva de cotă pe care o are România prevăzută în tratatul de aderare, de 188.000 tone şi pentru care avem acceptul a o folosi din 2009, dacă până atunci vom demonstra că ne creşte producţia. Le-am explicat celor de la Comisie că putem demonstra acest lucru încă din 2007, mai ales că prin aceste noi investiţii vom avea şi lapte de calitate, ceea ce este nu umai în interesul României, ci şi al UE", a spus Cioloş, citat de Rompres. Subsecretarul de stat a explicat că acordul de suplimentare a cotei va fi primit din partea Consiliului de Miniştri din Uniunea Europeană (UE), dar numai după decizia Comisiei Europene. Conform negocierilor cu UE Europeană, România are dreptul să realizeze trei milioane de tone de lapte pe an, iar dacă depăşeşte cota până în 2009, va fi penalizată şi va plăti o taxă de 278,3 euro pentru fiecare tonă de lapte realizată peste cotă. În cazul în care producţia de lapte este mai mică decât cota negociată, României i se va diminua cota de lapte pentru următorii ani. Marii procesatori din sector consideră că România ar trebui să-şi renegocieze atent cotele de lapte cu UE pentru a evita importurile din alte ţări, care ar putea influenţa preţurile preparatelor din lapte. România produce anual peste cinci milioane tone de lapte. Peste 40% din laptele produs în România, în afara fermelor, nu este conform în ceea ce priveşte conţinutul organic. Vacile crescute de ţăranii români produc lapte cu un conţinut mare de germeni, peste un milion/0,5 mililitri, faţă de doar 100.000 nivelul maxim admis în Uniunea Europeană.
România are trei ani de graţie, din momentul aderării la Uniunea Europeană, pentru ca tot laptele procesat să provină din materie prima conformă cu reglementările comunitare în domeniu. În caz contrar, respectiv dacă laptele nu este conform cu standardele UE, el nu poate fi exportat.