România ar putea accesa din acest an rezerva de 188.000 tone de lapte negociată cu UE pentru 2009

F.A.
Ziarul BURSA #Companii #Agro-alimentar / 16 iulie 2007

România ar putea accesa din acest an rezerva de 188.000 tone de lapte negociată cu UE pentru 2009

România ar putea obţine acordul Comisiei Europene pentru suplimentarea cotei de lapte din rezerva de 188.000 de tone pe care ar trebui să o primească din 2009, a declarat la sfârşitul săptămânii trecute, subsecretarul de stat în Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR), Dacian Cioloş. "Exis­tă peste 400.000 de ferme care au finalizat sau sunt în curs de finalizare a investiţiilor şi nu au primit cotă de lapte. Acestea au nevoie de o cotă de peste 170.000 de tone", a precizat Cioloş. Oficialul MADR a subliniat că a avut deja o dis­cuţie cu cei de la Comisia Europeană pentru a transfera cele 30.000 tone de la vânzări directe la livrări, unde mai există o cotă de rezervă de 20.000 de tone.

"Am început şi discuţiile de principiu pentru a mobiliza rezerva de cotă pe care o are România prevăzută în tratatul de aderare, de 188.000 tone şi pentru care avem acceptul a o folosi din 2009, dacă până atunci vom demonstra că ne creşte producţia. Le-am explicat celor de la Comisie că putem demonstra acest lucru încă din 2007, mai ales că prin aceste noi investiţii vom avea şi lapte de calitate, ceea ce este nu umai în interesul Româ­niei, ci şi al UE", a spus Cioloş, citat de Rompres. Subsecretarul de stat a explicat că acordul de suplimentare a cotei va fi primit din partea Consiliului de Miniştri din Uniunea Europeană (UE), dar numai după decizia Comisiei Europene. Conform negocierilor cu UE Europeană, România are dreptul să realizeze trei milioane de tone de lapte pe an, iar dacă depăşeşte cota până în 2009, va fi penalizată şi va plăti o taxă de 278,3 euro pentru fiecare tonă de lapte realizată peste cotă. În cazul în care producţia de lapte este mai mică decât cota negociată, Româ­niei i se va diminua cota de lapte pentru următorii ani. Marii procesatori din sector consideră că România ar trebui să-şi renegocieze atent cotele de lapte cu UE pentru a evita importurile din alte ţări, care ar putea influenţa preţurile preparatelor din lapte. România produce anual peste cinci milioane tone de lapte. Pes­te 40% din laptele produs în România, în afara fermelor, nu este conform în ceea ce priveşte conţinutul organic. Vacile crescute de ţăranii români produc lapte cu un conţinut mare de germeni, peste un milion/0,5 mililitri, faţă de doar 100.000 nivelul maxim admis în Uniunea Europeană.

România are trei ani de graţie, din momentul aderării la Uniunea Europeană, pentru ca tot laptele procesat să provină din materie prima conformă cu reglementările comunitare în domeniu. În caz contrar, respectiv dacă laptele nu este conform cu standardele UE, el nu poate fi exportat.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

23 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7871
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3453
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0070
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.2660

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb