România are o imagine pozitivă printre investitorii străini

A consemnat Emilia Olescu
Ziarul BURSA #Companii / 19 august 2022

Emilio Luque Ascanio

Emilio Luque Ascanio

(Interviu cu Emilio Luque Ascanio, preşedintele ASEMER)

"România s-a redresat economic neaşteptat de bine după pandemie, iar analiştii se aşteaptă să o facă din nou după efectele negative ale conflictului din Ucraina" "Tot mai mulţi investitori din afară sunt dornici să descopere potenţialul neexploatat al României" "În România există scheme generoase de ajutor de stat, iar ţara se bucură de un sistem fiscal competitiv, având unul dintre cele mai mici impozite, TVA şi impozit pe venit din UE"

În ciuda contextului economic dificil pe care îl traversăm, dar şi a instabilităţii geopolitice de la graniţă, ţara noastră continuă să se bucure de o imagine pozitivă printre investitorii străini, ne-a declarat preşedintele Asociaţiei Investitorilor Spanioli în România (ASEMER), Emilio Luque Ascanio.

Domnia sa ne-a acordat un interviu în cadrul căruia ne-a vorbit despre potenţialul pe care ţara noastră îl are în ceea ce priveşte investiţiile străine directe, dar şi despre beneficiile şi avantajele pe care România le acordă investitorilor străini.

Reporter: Care este imaginea României pentru investitorii străini?

Emilio Luque Ascanio: România se află într-un context economic dificil generat de evoluţiile din piaţa energiei, de inflaţie şi de instabilitatea geopolitică.

Însă, ca stat membru al Uniunii Europene şi partener important în NATO, România beneficiază de o imagine pozitivă printre investitorii străini.

Conform datelor Băncii Naţionale a României, investiţiile străine directe au crescut cu 34% în primele patru luni ale acestui an, la 3,149 miliarde de euro, comparativ cu 2,35 miliarde euro în perioada similară din 2021. Aceste date dovedesc faptul că există din ce în ce mai mulţi investitori din afară dornici să descopere potenţialul neexploatat al României.

Reporter: În ce măsură este România o ţară atractivă pentru investiţii?

Emilio Luque Ascanio: România continuă să fie o destinaţie atractivă şi stabilă pentru investitorii străini, având capacitatea să rămână independentă energetic şi să se recupereze rapid din problemele economice pe care le întâmpină - aşa cum a dovedit în trecut. România s-a redresat economic neaşteptat de bine după pandemie, iar analiştii se aşteaptă să o facă din nou după ce efectele negative ale conflictului din Ucraina au fost resimţite puternic în ţară.

Mai mult, România prezintă o serie de avantaje pentru investitorii care aleg să investească în această ţară. Aş aminti aici potenţialul semnificativ din piaţă, care reprezintă o oportunitate foarte bună din punct de vedere al dimensiunii şi al populaţei. De asemenea, România dispune de o forţă de muncă competitivă, calificată, care are cunoştinte solide de tehnologie, inginerie, dar şi de limbi străine, totul la un cost redus. Un alt avantaj îl conferă faptul că România oferă costuri mici de producţie. În plus, există scheme generoase de ajutor de stat şi ţara se bucură de un sistem fiscal competitiv, având unul dintre cele mai mici impozite, TVA şi impozit pe venit din UE.

Din punctul nostru de vedere, construcţiile şi imobiliarele, serviciile, agricultura, IT&C, energia regenerabilă, toate au un potenţial foarte mare şi oferă oportunităţi bune pentru investitorii străini. Acestea, împreună cu retailul şi industria agroalimentară, reprezintă un interes şi pentru investitorii spanioli.

Însă considerăm că România mai are încă de lucru pentru a atrage mai multe investiţii, mai ales că există un potenţial aşa ridicat. De exemplu, este necesară prioritizarea transformării digitale, a investiţiilor în infrastructură, crearea unor politici solide de mediu şi sustenabilitate şi sprijinirea IMM-urilor.

Reporter: Cum contribuie ASEMER la atragerea de investitori spanioli în România?

Emilio Luque Ascanio: În primul rând promovăm România şi imaginea sa în rândul investitorilor spanioli şi le aducem la cunoştinţă acestora avantajele pe care piaţa de aici le oferă investitorilor străini. Facem cunoscut mediul de afaceri românesc printre investitorii spanioli şi firmele spaniole care doresc să se extindă în Estul Europei. De asemenea, arătăm exact care este potenţialul pieţei din România, îi susţinem pe investitori prin îndrumări specifice, sprijin permanent şi exemple concrete astfel încât pentru aceştia să fie cât mai uşor să înţeleagă piaţa din România şi cum funcţionează lucrurile aici. Totodată, dată fiind experienţa noastră pe piaţa locală, am reuşit să formăm o comunitate care se susţine şi sprijină reciproc, îşi împărtăşeşte problemele, dar mai ales soluţiile şi oportunităţile pentru ca fiecare dintre membrii noştri să se poată dezvolta cât mai uşor.

Reporter: Cum văd investitorii străini politica fiscală şi mediul economic din România?

Emilio Luque Ascanio: Investiţiile străine directe pot avea o contribuţie semnificativă în creşterea economică şi, de aceea, reiterăm necesitatea conturării unor măsuri legislative dedicate atragerii de investiţii străine, considerând acest domeniu o prioritate pentru perioada următoare.

Reporter: Care este valoarea medie a bugetului de investiţie alocat de mebrii ASEMER pe piaţa din România?

Emilio Luque Ascanio: Multe dintre firmele asociate ASEMER nu au facut investitii in Romania în 2021, în principal deoarece pandemia a afectat destul de mult economia mondială şi firmele/oamenii de afaceri au devenit precauţi şi şi-au stopat investiţiile. Nu dispunem de date concrete pentru a putea preciza care este bugetul de investiţie al acestora pe anul în curs.

Reporter: Este Bucureştiul singurul oraş care atrage investitori spanioli sau există şi alte oraşe către care aceştia se îndreptă?

Emilio Luque Ascanio: Bucureşti, Cluj-Napoca, Timişoara, Braşov şi Iaşi reprezintă destinaţia pentru aproape 70% dintre toate proiectele de investiţii străine directe ale anului 2021, ceea ce demonstrează clar preferinţa investitorilor străini pentru localităţi dezvoltate, de mari dimensiuni. Nici investitorii spanioli nu fac excepţie, oraşele mari având potenţial mai mare, mâna de lucru calificată, fiind totodată şi locul de întâlnire a multor business-uri, deci şi oportunităţi.

Reporter: Care sunt perspectivele de dezvoltare ale ASEMER?

Emilio Luque Ascanio: Printre obiectivele cele mai importante ale ASEMER se află promovarea dezvoltării intereselor comerciale dintre Spania şi România, dar şi a relaţiilor economice. Astfel, încercăm în mod constant să luăm legătura cu diverse organizaţii din Spania prin intermediul cărora să putem face cunoscută piaţa românească şi potenţialul acesteia, crescând şansele atragerii de noi firme/antreprenori spanioli în România.

Prin parteneriatele şi colaborările pe care le-am creat în ultimul an, cu Instituto Hispano-Rumano de exemplu, dorim să sprijinim schimburile culturale dintre Spania şi România, să promovăm cultura şi limba spaniolă, dar şi produsele cu specific spaniol.

De asemenea, ne concentrăm pe atragerea de noi membri interesaţi de crearea de parteneriate cu organizaţii şi firme spaniole, precum şi de investiţii/deschiderea de sedii pe piaţa spaniolă. Ne dorim ca în următoarea perioadă să creştem comunitatea ASEMER, cu membri cât mai dinamici, care să participe la activităţile şi evenimentele pe care le derulăm în mod constant.

Reporter: Vă mulţumesc!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9768
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7609
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2692
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8894
Gram de aur (XAU)Gram de aur422.4014

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb