România înregistrează una din cele mai mari rate de creştere pe segmentul programelor software Linux deschise (open source), în condiţiile în care vânzările de astfel de programe au cres-cut cu circa 50% la fiecare şase luni, a declarat ieri, Paul Holt, director regional pentru Europa de Est al companiei Red Hat, una din cele mai populare distribuţii de programe software Linux. "Red Hat înregistrează creşteri importante ale veniturilor în România, de circa 50% la fiecare şase luni în ultimii ani pe sistemele de operare Red Hat Enterprise Linux, iar pe segmentul programelor open source Europa de Est înregistrează cele mai mari creşteri la ora actuală în ceea ce priveşte spaţiul european", a spus Holt, citat de Rompres.
Acesta a declarat că soluţiile Red Hat Linux, program bazat pe open source, sunt preferate atât de mediul de afaceri, cât şi de instituţiile publice, însă în următoarea perioadă se va înregistra o creştere în special pentru instituţiile publice. Printre clienţii Red Hat în România se numără companii precum Rompetrol, Petrom, Bancpost, Asirom, dar şi instituţii publice precum Minis-terul Transporturilor, Ministerul Economiei şi Finanţelor şi Ministerul Agriculturii.
"Avantajul unui program open source este acela că utilizatorul îl poate opera mult mai ieftin, este mai deschis pentru toţi utilizatorii, un lucru esenţial pentru instituţiile publice, şi este uşor de implementat", a explicat Holt.
Open source descrie practica de a produce sau dezvolta anumite produse finite, permiţând accesul utilizatorilor să acţioneze liber asupra procesului de producţie sau dezvoltare. Fiind foarte frecvent utilizat în dezvoltarea de programe software, mulţi specialişti în elaborarea de programe au impresia că open source este o noţiune specifică acestei activităţi. Programele de acest gen sunt diferite de sistemele Windows, care nu pot fi multiplicate sau îmbunătăţite de utilizator. În realitate, open source se poate aplica în orice domeniu în care se produce sau dezvoltă un produs. Există exemple de asemenea aplicaţii şi în tehnologie, medicină, învăţământ, cultură şi altele.