România beneficiză de fonduri PHARE de 7,6 milioane euro pentru proiecte în domeniul securităţii nucleare

R.P.
Ziarul BURSA #Companii #Fonduri Europene / 26 iulie 2007

Autorităţile române vor beneficia de fonduri în valoare totală de 8,98 milioane euro pentru proiecte în domeniul securităţii nucleare, potrivit unui comunicat publicat pe pagina de internet a Ministerului Economiei şi Finanţelor, citată de Rompres. Din suma totală, 7,68 milioane euro sunt acordate prin fonduri comunitare din bugetul PHARE 2006, iar restul de 1,3 milioane euro reprezintă co-finanţare naţională de la bugetul de stat.

Ministrul Economiei şi Finanţelor, Varujan Vosganian, şi însărcinatul cu afaceri din cadrul Reprezentanţei Comisiei Europene în România, Onno Simons, au semnat, pe 16 iulie, Acordul de Finanţare referitor la Programul de sprijin comunitar în domeniul securităţii nucleare 2006. Sistemul de co-finanţare a contractelor va fi comun, de tip joint co-financing, prin care co-finanţarea naţională se va adăuga fondurilor Phare şi va urma regulile şi procedurile Phare, cu excepţia cazurilor în care acordul prevede alte proceduri specifice pentru anumite proiecte. Măsurile Acordului de Finanţare prevăd acordarea de sprijin pentru îmbunătăţirea capabilităţii personalului Comisiei Naţionale pentru Controlul Activităţilor Nucleare (CNCAN) pentru evaluarea Raportului Periodic de Securitate Nucleară pentru centrala nucleară de la Cernavodă, Unitatea I, precum şi consolidarea din punct de vedere tehnic a CNCAN şi a capabilităţii sale cu accent pe practicile de protecţie împotriva radiaţiilor.

De asemenea, proiectul urmăreşte conceperea proiectului detaliat al depozitului de mică adâncime pentru deşeuri radioactive de nivel scăzut şi mediu, Saligny L/IL W, în vederea lansării ulterioare a cererii de ofertă pentru construirea acestuia. Pe de altă parte, o parte din suma va fi alocată pentru dezafectarea în condiţii de siguranţă a reactorului de cercetare VVR-S de la Institutul de Fizică şi Inginerie Nucleară Horia Hulubei. În acest context, se impune renovarea şi modernizarea instalaţiilor de tratare şi recondiţionare a deşeurilor radioactive din dotarea institutului.

Autorităţile române vor fi sprijinite, în cadrul acestui program, şi pentru modernizarea instalaţiei de depozitare a deşeurilor radioactive Băiţa Bihor. "Această cerinţă a devenit din ce în ce mai importantă în urma deciziei de dezafectare şi demontare a reactorului de cercetare VVR-S", se precizează în comunicatul citat.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb