ROMÂNIA-CHINA Chinezii sunt interesaţi să investească în agricultură, tehnologia informaţiei, infrastructură şi energie

ANCUŢA STANCIU
Ziarul BURSA #Companii / 9 iulie 2012

Chinezii sunt interesaţi să investească în agricultură, tehnologia informaţiei, infrastructură şi energie
  • document ataşat Comerţul bilateral România - China
    apasă aici pentru a descărca.

    Interviu cu domnul Aurelian Gogulescu, preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie Prahova

    Reporter: Care este opinia dvs. cu privire la dezvoltarea relaţiilor economice româno-chineze, în această perioadă de criză economică mondială?

    Aurelian Gogulescu: Relaţia cu China pe multiple planuri, dar cu precădere pe plan economico-comercial, trebuie să fie în general şi mai cu seamă, acum, în momente de criză prelungită şi acutizată, o relaţie bine pusă la punct.

    China, ca ţară cu o economie emergentă, oferă şi va oferi partenerilor săi economici, posibilităţi, practic, nelimitate de cooperare. Potenţialul relaţiei cu China, dată fiind dimensiunea pieţei chineze, este unul uriaş. Nu trebuie să fii un vizionar ca să rea-lizezi, ca să fi realizat - chiar şi până în momentul debutului crizei economice - că relaţia cu China e una de viitor şi e obligatoriu de luat serios în calcul de către orice ţară interesată de dezvoltarea economică. În special acum, după mai mult de 3 ani de criză economică mondială, multe economii ale lumii îşi îndreaptă speranţa pentru o viitoare redresare, pornind de la relaţia cu China. Tocmai de aceea, este o mare concurenţă în ceea ce priveşte pătrunderea cu produse sau servicii pe piaţa Chinei.

    Reporter: În cursul anului trecut, CCI Prahova a inaugurat un birou la Shanghai, "ca urmare a numeroaselor contacte de afaceri şi schimburi comerciale între comunităţile de afaceri română şi chineză, care în ultimul timp au cunoscut o intensificare într-un ritm deosebit de activ" (www.cciph.ro). Vă rugăm să ne spuneţi care sunt realizările acestui birou şi care sunt proiectele pe care urmează să le derulaţi.

    Aurelian Gogulescu: Făcând trecerea de la întrebarea anterioară, prin răspunsul la aceasta, am să vă spun, fără nici o urmă de vanitate, doar strict obiectiv, că încă din primii ani de activitate, mai precis, începând cu 1992, Camera de Comerţ şi Industrie Prahova a dezvoltat o relaţie specială cu China, care a crescut ca amploare de la an la an, prin numeroasele acţiuni pe care le-am organizat pe această relaţie. Am fost oare vizionari? S-ar putea spune şi aşa... Însă în mod cert am fost realişti. Cunoscând din ce în ce mai aproape, mai bine, fenomenul economic chinez, am evaluat corect impactul deosebit de favorabil pe care o relaţie bine şi constant derulată îl poate avea asupra atragerii de investitori chinezi în judeţul Prahova, dar şi asupra promovării firmelor româneşti pe vasta piaţă chineză. Ca urmare, în februarie anul trecut am înfiinţat la Shanghai, oraşul care reprezintă cea mai importantă placă turnantă economică din Asia de S-E, un birou de reprezentare al CCI Prahova în China. Pentru că serviciile acestui birou se adresează tuturor firmelor româneşti, nu numai celor prahovene, dar şi firmelor din Republica Moldova, anvergura potenţialului de cooperare pe care-l oferă această re-prezentanţă este uriaşă.

    Reporter: Oamenii de afaceri chinezi s-au plâns de faptul că autorităţile noastre nu sunt des-chise pentru dezvoltarea relaţiilor româ-no-chineze, mai ales din cauza influenţei UE care a atenţionat statele membre să fie prudente în relaţiile cu China. Cum comentaţi?

    Aurelian Gogulescu: Nu am auzit făcându-se un astfel de comentariu. În calitate de ţară membră a Uniunii Europene, România trebuie să res-pecte prevederile valabile la nivelul întregii Uniuni, iar acest fapt poate presupune, poate un soi de prudenţă, dar nu o limitare, o îngrădire a vreunei dimensiuni a relaţiei cu China.

    Reporter: Care sunt domeniile de interes pentru partea chineză? Care sunt cele mai importante investiţii chineze din România şi la ce valoare se ridică?

    Aurelian Gogulescu: Oamenii de afaceri chinezi sunt interesaţi să investească în România în proiecte din agricultură, tehnologia informaţiei, infrastructură şi energie. În urmă cu 2-3 luni, reprezentanţii Guvernului României au discutat cu oficialii chinezi cu privire la un mecanism de finanţare pentru diverse proiecte în parteneriat româno-chinez.

    După cum se ştie, la ora actuală, China este a doua mare economie a lumii, interesată să fie prezentă prin investiţiile sale pe toate meridianele, deci şi în România. Ţara noas-tră are pentru China o mare importanţă geo-strategică, prin deschiderea la Marea Neagră, care poate fi un terminal venind dinspre China, dar şi datorită Dunării, care este o cale de acces către inima Europei.

    Se cunoaşte faptul că investiţiile chineze în România sunt de 2,5 ori mai mici decât cele din Ungaria, spre exemplu, ţară a cărei economie este mai mică decât a Româ-niei, deci se mai poate face foarte mult în această direcţie.

    În 2011, potrivit statisticilor, în România se înregistrau circa zece investiţii semnificative chineze care totalizau 160 milioane de euro.

    Astfel, cele mai importante investiţii chineze în România sunt: firmele de comerţ din Bucureşti Marele Zid şi Ye Lin Activ, fiecare cu un capital investit de 12 milioane de euro, compania de materiale de construcţii Golden Way din Judeţul Constanţa - o investiţie de 28 milioane de euro, fabrica de biciclete Ricky din Ialomiţa în care s-au investit 15 milioane de euro, o altă fabrică de biciclete în Hunedoara - o investiţie de 20 milioane de euro. În judeţul Buzău sunt 3 mari investiţii chinezeşti: fabrica de ţigarete China Tobacco - cea mai mare investiţie chineză din România - 40 milioane de euro, o unitate de reciclare Green Fiber Taiwan, 10 milioane de euro şi o companie de construcţii şi comerţ, în care s-au investit 15 milioane de euro.

    În judeţul Prahova, fabrica de cilindri de imprimare Yuncheng Plate Making este rezultatul unei investiţii de 7 milioane de euro. Tot în Prahova o altă investiţie chineză importantă în curs de realizare este cea de 15 milioane de euro - un parc indus-trial cu şapte hale industriale, într-una dintre acestea urmând să funcţioneze o fabrică de prelucrare a PET-urilor din material plastic.

    Reporter: Care sunt cele mai mari obstacole pe care investitorii chinezi le întâmpină în dezvoltarea afacerilor în România?

    Aurelian Gogulescu: În primul rând, le-aş numi impedimente, nu neapărat obstacole, iar aici, aş enumera orientarea interesului României, cu prioritate spre investitori proveniţi din alte zone - din Europa, din America, sau chiar din Africa, în condiţiile în care China este mai mult decât dispusă să vină să investească în România. Apoi ar fi sistemul birocratic din România şi - în consecinţă - dificultatea cu care se lucrează cu statul român, care ar trebui să-şi eficientizeze acţiunile.

    Reporter: Vă mulţumesc!

    Dintre activităţile şi rezultatele concrete ale acestui Birou amintim:

    - participarea la manifestări expoziţionale în China, în vederea promovării activităţii Reprezentanţei;

    - acordarea de consultanţă privind atragerea de investiţii chineze în Româ-nia şi comerţul exterior bilateral între România şi China; solicitări cu privire la realizarea unei investiţii cu privire la importul de panouri solare şi cu privire la achiziţionarea de produse textile din China;

    - publicarea pe site-ul CCI Prahova a oportunităţilor de afaceri din China sau identificarea de parteneri români, la solicitarea companiilor chineze;

    - înregistrarea de solicitări de către firmele româneşti de produse textile, instalaţii electrice pentru iluminat, sis-teme de prelucrare a sterilului, energie solară, energie eoliană;

    - solicitări de informaţii sau documente privind identificarea sau activitatea unor companii chineze;

    - promovarea în mediul de afaceri chinez a unor oportunităţi de afaceri propuse de companiile româ-neşti;

    - preluarea de solicitări de informaţii privind identificarea de companii producătoare din China (producători polipropilenă, inele metalice, marochinărie, foi placate cu zinc şi panouri MDF);

    - eliberarea de documentaţie în vederea acordării vizei de intrare în România pentru oameni de afaceri chinezi, ca şi pentru funcţionari oficiali.

    Reporter: Multe ţări europene văd China ca fiind salvatorul crizei. Cum comentaţi ?

    Aurelian Gogulescu: "China a sprijinit şi continuă să sprijine ţrile europene aflate în dificultate economică, prin achiziţia de obligaţiuni în ţări precum Grecia, Portugalia, Italia şi Spania. Este o dorinţă firească, mai ales că Uniunea Europeană este cel mai mare partener comercial al Chinei. De asemenea, China a început să renunţe la dolarii din rezerva valutară în favoarea monedei unice europene.

    Aceste măsuri, în sine sunt de natură să sprijine economiile europene, dar nu pot avea un rol salvator. Salvarea nu poate veni decât din interiorul Uniunii Europene, de la fiecare stat aflat în dificultate, în parte".

    Comanda carte
    veolia.ro
    Apanova
    danescu.ro
    Mozart
    Schlumberger
    arsc.ro
    Stiri Locale

    Curs valutar BNR

    12 Noi. 2024
    Euro (EUR)Euro4.9761
    Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6867
    Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3098
    Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0072
    Gram de aur (XAU)Gram de aur391.1865

    convertor valutar

    »=
    ?

    mai multe cotaţii valutare

    Cotaţii Emitenţi BVB
    Cotaţii fonduri mutuale
    Mirosul Crăciunului
    thediplomat.ro
    targuldeturism.ro
    gustulitaliei.ro
    Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
    The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
    BURSA
    BURSA
    Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
    The Kingdom of God on Earth
    Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
    Carte - The crisis solution terminus a quo
    www.agerpres.ro
    www.dreptonline.ro
    www.hipo.ro

    adb