ROMÂNIA EFICIENTĂ: Clădirile de tip nZEB asigură beneficii pe termen lung pentru consumatori


Miscellanea / 2 noiembrie 2021

Clădirile de tip nZEB asigură beneficii pe termen lung pentru consumatori

Creşterea eficienţei energetice a clădirilor reprezintă una dintre măsurile cu beneficii pe termen lung asupra consumatorilor de energie, asigurând nu doar un necesar mai mic de energie, ci şi un confort sporit. O locuinţă renovată sau construită la standarde nZEB ("nearly zero energy building") va consuma semnificativ mai puţină energie decât o casă obişnuită, având un necesar ce poate fi de peste două ori mai mic. Totodată, eficientizarea energetică a clădirilor este esenţială pentru reducerea emisiilor de dioxid de carbon, ajutând România la îndeplinirea obiectivelor climatice asumate ca stat membru al Uniunii Europene.

Aceste aspecte au fost prezentate de specialişti prezenţi la cea de-a doua ediţie a conferinţei "Standarde nZEB - Eficienţa Energetică şi Materiale de Construcţii", organizată la Palatul Parlamentului de către deputatul Oana-Marciana Özmen, secretar al Comisiei pentru industrii şi servicii, alături de Anca Dragu, preşedinte al Senatului României, şi deputatul Sandor Bende, preşedinte al Comisiei pentru industrii şi servicii, în parteneriat cu România Eficientă, cel mai mare proiect privat de interes naţional dedicat eficienţei energetice în clădiri, derulat de Energy Policy Group (EPG) cu finanţarea sponsorului oficial OMV Petrom.

Astfel, într-o locuinţă de tip nZEB, necesarul de energie este de până la 112 kWh/metru pătrat (mp)/an, în timp ce consumul de energie finală pentru o locuinţă obişnuită din România este cuprins între 150 şi 400 kWh/mp/an, peste 60% din acest consum total fiind destinat pentru încălzirea locuinţei. Totodată, potrivit legislaţiei actuale, în cazul unei clădiri nZEB, sursele regenerabile de energie trebuie să asigure cel puţin 30% din consum.

Deşi legislaţia naţională, aliniată cu cea europeană, prevede că standardul nZEB este obligatoriu pentru toate clădirile noi sau renovate major începând cu 31 decembrie 2020, încă nu există suficientă claritate cu privire la noul standard, dar se fac progrese atât la nivel de experţi, cât şi la nivelul înţelegerii în piaţă.

"Cred că şi la noi piaţa va cunoaşte o familiarizare cu aceste standarde şi că deja vom vedea atât în sectorul rezidenţial, cât şi în cel al clădirilor publice şi comerciale, clădiri noi, dar şi renovări reuşite la standarde nZEB", a declarat Radu Dudău, director EPG şi coordonator al proiectului România Eficientă.

"Atunci când vorbim despre standardele nZEB, vorbim de clădiri cu un consum de energie aproape zero. În acelaşi timp, vorbim de clădiri prietenoase cu mediul şi deci de materiale de construcţie de cea mai bună calitate, prietenoase la rândul lor cu clima. Trebuie să înţelegem că, dacă vom construi la standarde nZEB, atunci facturile la energie, despre care toţi vorbim la acest moment, vor fi reduse. Avem nevoie de proiecte pilot care să încurajeze creşterea numărului clădirilor renovate la standarde nZEB. Nu în ultimul rând, avem nevoie de beneficiari care să înţeleagă utilitatea lor şi care la rândul lor să aibă un comportament ecologic şi îndreptat spre decarbonarea pe care cu toţii ne-o dorim", a declarat deputatul Oana-Marciana Özmen, secretar al Comisiei pentru industrii şi servicii.

"Fără energie, nu se mişcă economia. Dacă ne dorim o creştere economică ascendentă şi un consum de energie descendent, înseamnă că între ele intervine eficienţa energetică. Ce trebuie să discutăm: paşii concreţi pentru implementarea tuturor măsurilor, reformelor, astfel încât eficienţa energetică să nu rămână pe hârtie, să se întâmple şi să contribuie astfel la un model de creştere economică mai sustenabil şi mai verde", a declarat Anca Dragu, preşedinte al Senatului României.

"Pentru a elimina emisiile de carbon, nu e suficient să facem această tranziţie în ceea ce priveşte producţia de energie, ci ar trebui, într-un fel sau altul, să scădem consumul de energie. Eficientizarea se poate realiza prin mai multe moduri - mai ales în domeniul construcţiilor, prin folosirea anumitor materiale speciale de construcţii sau a anumitor tehnologii noi, care necesită o cantitate cât mai redusă de energie, dacă este posibil cât mai aproape de zero. Inovaţia, cercetarea, ştiinţa trebuie să-şi spună cuvântul", a declarat deputatul Sandor Bende, preşedinte al Comisiei pentru industrii şi servicii.

Propunere: Schemă de finanţare pentru sprijinirea construcţiilor la standarde nZEB

"Pe noi ne bucură foarte mult să vedem sprijinul transpartinic al acestei idei de eficienţă energetică. Aş vrea să lansez o provocare: ce-ar fi dacă cu toţii am reuşi până în primăvara anului viitor ca, prin fonduri europene, să creăm o linie de finanţare pentru toată lumea, inclusiv persoane private, care, dacă aplică standarde nZEB şi reduc consumul de energie la acest standard, vor beneficia de o schemă de sprijin foarte concretă, inclusiv pentru construcţii noi? Şi din primăvară, orice construcţie nouă care aplică aceste noi tehnologii să beneficieze de o schemă de sprijin. Acest lucru se întâmplă în alte state membre, am văzut exemplul Germaniei. Odată ce vom fi responsabilizaţi, când vom vedea reducerea de costuri, precum şi această subvenţie, cred că cei care vor dori să construiască vor lua cu siguranţă în calcul această opţiune", a declarat Alexandru Maximescu, vicepreşedinte OMV Petrom.

Odată cu creşterea preţului energiei, oamenii încep să se gândească cum să reducă aceste costuri. Astfel, vor învăţa din ce în ce mai mult că eficienţa energetică e importantă.

"Programul România Eficientă este o iniţiativă unică pentru România, de creare a unei culturi a eficienţei energetice în sectorul clădirilor", a declarat Denisa Diaconu, analist EPG şi Project Manager pentru România Eficientă.

Cum facem ca o locuinţă să necesite un consum de energie mai scăzut? Printre măsuri se află creşterea performanţei energetice a anvelopei clădirii printr-o izolaţie corespunzătoare, prin ferestre performante energetic, reducerea infiltraţiilor de aer şi a punţilor termice, iluminatul LED, echipamente de încălzire şi răcire eficiente energetic, electrocasnice mai eficiente.

Cea de-a doua ediţie a conferinţei "Standarde nZEB - Eficienţa Energetică şi Materiale de Construcţii" a avut loc pe data de 28 octombrie, la Palatul Parlamentului. La eveniment au mai participat ministrul interimar al Energiei, Virgil Popescu, ambasadori şi alţi reprezentanţi ai unor ambasade, parlamentari, reprezentanţi ai unor autorităţi locale, precum şi ai unor asociaţii şi companii de profil.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb