România ocupă primul loc în Europa în clasamentul ţărilor care şi-au îmbunătăţit libertatea economică în 2005

Ziarul BURSA #Macroeconomie / 5 ianuarie 2006

România ocupă primul loc în Europa şi al doilea în lume, după Pakistan, într-un clasament al primelor zece ţări la nivel mondial care şi-au îmbunătăţit cel mai mult situaţia din punctul de vedere al libertăţii economice, potrivit unui studiu care analizează situaţia economică din 2005 şi care a fost dat publicităţii ieri de Heritage Foundation.

Din ansamblul celor 157 de ţări analizate, autorii studiului evidenţiază ţările care au înregistrat cele mai semnificative schimbări în bine în perioada analizată.

Cu toate acestea, în clasamentul general al indicelui privind libertatea economică, România continuă să figureze în categoria ţărilor "preponderent nelibere", împărţind locul 92 cu Sri Lanka, plasîndu-se imediat în urma Columbiei. În aceeaşi categorie a ţărilor "preponderent nelibere", România este devansată de Republica Moldova şi Turcia.

Hong Kong şi Singapore, "bijuteriile" economice ale Asiei, au ocupat locul 1 şi 2 de la începerea realizării acestui studiu în urmă cu 12 ani. Ele sînt urmate de Irlanda, Luxembourg, Islanda, Marea Britanie, Estonia, Danemarca, Australia, Noua Zeelandă, SUA, Canada, Finlanda, Chile, Elveţia, Cipru, Olanda, Austria, Suedia şi Germania.

Cel mai puţin libere sînt, conform studiului, Nigeria, Haiti, Turkmenistan, Laos, Cuba, Belarus, Libia, Venezuela, Zimbabwe, Myanmar, Iran, Coreea de Nord.

Din punct de vedere economic, lumea este mai liberă astăzi decît era cu un an în urmă, potrivit Indicelui privind libertatea economică pe 2006 (Index of Economic Freedom), citat de Rompres.

Georgia s-a alăturat, pentru prima dată, economiilor considerate "preponderent libere", categorie unde mai sînt incluse majoritatea ţărilor care au aderat la 1 mai 2004 la Uniunea Europeană, precum şi Croaţia şi Bulgaria, dar şi Albania.

În topul primelor zece ţări care au înregistrat un rezultat mai prost comparativ cu anii precedenţi se află Iranul, Italia, Guineea Bisau, Bolivia, Emiratele Arabe Unite, Oman, Guineea Ecuatorială, Sri Lanka, Egipt, El Salvador, Nicaragua.

Dintre cele 157de ţări cuprinse de studiu, 99 şi-au îmbunătăţit rezultatele generale, în comparaţie cu 51 ale căror rezultate s-au înrăutăţit, iar cinci au rămas constante. Per total, 20 sînt clasificate de studiu drept "libere", 52 "preponderent libere", 73 "preponderent nelibere" şi 12 "complet controlate de stat".

Fiecare ţară a primit o notă pe o scală de la 1 la 5 - în care 1 este nota maximă -, pentru 10 criterii de "libertate economică": politică comercială, povară fis-cală a guvernului, intervenţia guvernului în economie, politica monetară, fluxurile de capital şi investiţiile străine, sistemul bancar şi financiar, salarii şi preţuri, drepturile de proprietate, reglementare şi activitatea economică informală sau piaţa "gri".

Legăturile dintre ţările care au îmbrăţişat principiile economiei libere de piaţă şi prosperitate sînt bine stabilite. Cei din ţările "preponderent controlate de stat" sau "complet controlate de stat" cîştigă cu 70 la sută mai puţin decît cei din ţările "preponderent libere". Iar cei din economiile "libere" se bucură de un venit pe cap de locuitor de două ori mai mare decît cel obţinut de cei din economiile "preponderent libere".

În ultimii zece ani, tot mai multe ţări au îmbrăţişat politici care promovează libertatea economică. Din păcate, acest mesaj nu pare să ajungă acolo unde este nevoie cel mai mult, comentează US Newswire. Ţări prospere din America de Nord şi Europa, stimulate de măsurile rapide de promovare a libertăţii economice adoptate de fostele republici sovietice, indică o îmbunătăţire consistentă. Dar regiuni precum America Latină, Orientul Mijlociu şi Africa SubSahariană, care continuă să-şi îmbunătăţească rezultatele, ră-mîn în urmă ca nivel de prosperitate din cauza politicilor economice protecţioniste adoptate de guvernele lor.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb