Extracţiile de petrol din Rusia se vor reduce puternic începând cu 2016, a declarat preşedintele companiei Lukoil, Vaghit Alekperov. Potrivit domniei sale, stagnarea va fi inevitabilă dacă autorităţile ruse nu vor reforma sistemul de impozitare în domeniu. Preşedintele Lukoil a sub-liniat că actualele scheme de impozitare nu stimulează asimilarea de noi zăcăminte.
Spre deosebire de multe alte ţări, în Rusia baza de impozitare o constituie volumul extracţiilor de petrol şi nu cel al profitului. Astfel, chiar şi în cazul în care compania investeşte profitul obţinut din vânzarea de hidrocarburi în exploatarea de noi zăcăminte, acest lucru nu duce la reducerea impozitelor pe care aceasta le achită. Alekperov a subliniat că în viitorul apropiat guvernul ar putea oferi avantaje fiscale unor companii sau anumitor proiecte, însă petroliştii ar dori să vadă în permanenţă un sistem funcţional şi previzibil. Potrivit preşedintelui Lukoil, actualul sistem, care prevede accesul la exploatările din zona arctică doar pentru companiile de stat - Rosneft şi Gazprom - nu s-a dovedit unul avantajos. Alekperov a declarat că aceste companii nu dezvoltă suficient de eficient noile zăcăminte. Cu toate acestea, preşedintele Lukoil şi-a exprimat convingerea că această politică va fi schimbată, iar companiile private vor primi şi ele acces la zăcămintele arctice. Manageri ai Lukoil au declarat în repetate rânduri că industria petrolieră rusă suferă din cauza unui sistem de impozitare ineficient. La sfârşitul lui februarie, vicepreşedintele Lukoil, Leonid Fedun, afirma că o reformă fiscală ar putea amâna prăbuşirea sectorului petrolier din Rusia până în 2019-2020.
În 2011, în Rusia au fost extrase 511,4 milioane de tone de petrol şi de gaz condensat. Comparativ cu 2010, extracţiile s-au majorat cu 1,2 la sută. Astăzi, Rusia se situează pe primul loc în lume în ceea ce priveşte extracţiile de petrol, devansând uşor Arabia Saudită, care extrage circa 10 milioane de barili pe zi. În ceea ce priveşte extracţiile de gaz, Rusia se situează pe locul doi, fiind devansată de SUA.