ROMÂNIA-RUSIA Proiecte de infrastructură

Ziarul BURSA #Companii / 3 aprilie 2012

1.Următoarele proiecte la scară largă, referitoare la infrastructura menită să crească fiabilitatea aprovizionării şi tranzitului resurselor energetice ruseşti, au fost implementate:

- Conducta de gaze "Goluboy Potok" (Blue Stream) (16 miliarde metri cubi de gaz pe an, 2005);

- prima fază a sistemului de conducte Baltic (65 milioane tone de petrol pe an, 2006);

- Conducta de gaze (33 miliarde metri cubi de gaz pe an, 2007);

- prima fază a conductei petroliere "Sever" (North) (8,4 milioane tone de produse petroliere pe an, 2008).

2. Implementarea următoarelor noi proiecte de infrastructură, menite să diversifice pieţele de export pentru resursele energetice ruseşti, a fost demarată:

- Conducta de gaze "Severniy Potok" (Nord Stream) (55 miliarde metri cubi de gaz pe an);

În noiembrie 2011, prima conductă de 1.224 km de gaz a Nord Stream a devenit operaţională prin Marea Baltică şi a fost salutată de liderii politici şi de afaceri drept o contribuţie semnificativă la securitatea energetică a Europei pe termen lung. Conducta trece prin apele Rusiei, Finlandei, Suediei, Danemarcei şi Germaniei. Atunci când vor fi deplin operaţionale la sfârşitul lui 2012, cele două linii ale Nord Stream vor avea capacitatea de a transporta 55 miliarde de metri cubi/an de gaz rusesc către UE timp de cel puţin 50 de ani. Acţionarii Nord Stream includ Gazprom, BASF/Wintershall, E.ON Ruhrgas, Nederlandse Gasunie şi GDF SUEZ.

- "Unecia - Primorsk", conductă petrolieră ce va ocoli Belarus, cu o capacitate proiectată de 50 de milioane de tone, care va fi gestionată de "Transneft".

Vladimir Putin a inaugurat în luna martie al doilea tronson al sistemului de oleoducte la Marea Baltică (BTS), menit să diminueze dependenţa de Belarus şi Ucraina, ca ţări de tranzit spre Europa. Oleoductul, cu o lungime de 1.000 de kilometri şi o capacitate iniţială de până la 30 de milioane de tone pe an, leagă oraşul Unecia (din regiunea Briansk, la frontiera dintre Rusia şi Ucraina) cu Ust-Luga (regiunea Sankt-Petersburg, nord-vest), unde petrolul este încărcat spre export. Proiectul trebuie să-i permită Rusiei să ocolească ţări de tranzit ca Ucraina şi Belarus, cu care a avut frecvente neîn-ţelegeri în ultimii ani, soldate cu mai multe întreruperi temporare ale livrărilor de hidrocarburi ruseşti spre Europa.

Prima parte a BTS, care aduce la Marea Baltică petrol provenind din nordul Siberiei occidentale, funcţionează de la sfârşitul anului 2001.

- Conducta petrolieră Eastern Siberia - Oceanul Pacific (80 milioane tone de petrol pe an).

3. Au fost semnate înţelegeri pentru construcţia conductei de gaze "Yuzhniy Potok" (South Stream) - 30 miliarde metri cubi de gaz pe an, conducta de gaze "Pre-Caspian" (20 miliarde metri cubi de gaz pe an) şi conducta petrolieră Burgas - Alexandropoulis (35 milioane tone de petrol pe an).

- "South Stream" ar urma să transporte gaze naturale ruseşti către Europa, tranzitând Marea Neagră. Proiectul concurează conducta europeană "Nabucco". În ianuarie 2012, Turcia a acordat autorizaţia pentru conducta de gaz South Stream, care permite finalizarea proiectului la timp - înainte de sfârşitul lui 2015. Proiectul South Stream are drept scop diversificarea rutelor de export de gaze naturale ale Rusiei. Conducta trece pe sub Marea Neagră spre Europa de Sud şi Centrală şi implică o secţiune offshore de 900 km. Cu scopul de a alimenta cantitatea necesară de gaz pentru South Stream, vor fi extinse şi capacităţile sistemului de transport de gaz din Rusia, cu completările de 2.300 km de conducte de linie şi zece staţii de compresoare, cu o capacitate totală de 1.473 MW. Printre acţionarii proiectului South Stream se numără Gazprom (50%), ENI din Italia (20%), Wintershall Holding din Germania (15%) şi EDF din Franţa (15%).

Alte rute de transport

- "Sheyba - Abkayk", oleoduct situat în Arabia Saudită, care va fi operat de "GAZPROM", prin divizia de construcţii a "Stroytransgaz";

- "Sudja - Korenevo - Gluskovo", gazoductul care va aproviziona regiunea Kursk, prin ocolirea teritoriului Ucrainei;

- "Yamal - Europa 2" (conductă gazeiferă propusă de Belarus, traseul acesteia urmând a ocoli Ucraina);

China propune un gazoduct Rusia-Coreea de Sud, via China

Beijingul a propus construirea unei conducte submarine care să transporte gaz rusesc spre Coreea de Sud via China şi care reprezintă alternativa la varianta implicând Coreea de Nord (Republica Populară Democrată Coreeană, RPDC).

Transportul gazului rusesc printr-o conductă care va lega portul Weihai, provincia Shandong, de Coreea de Sud reprezintă o soluţie mult mai stabilă şi mai economică decât varianta Coreea de Nord", a declarat preşedintele companiei chineze China National Petroleum Corp., Jiang Jiemin.

Propunerea chineză se referă la prelungirea până la Weihai, via Beijing, a conductei deja existentă între exploatările de gaze din Siberia şi graniţa sino-rusă.

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9768
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7609
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2692
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8894
Gram de aur (XAU)Gram de aur422.4014

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb